Vil du trene med en personlig trener?

Sliter du med treningsmotivasjonen eller trenger du litt ekstra drahjelp? De fleste treningssentre i Norge tilbyr personlige trenere som skal hjelpe deg å yte bedre. Men er det nødvendig? Før du bestemmer deg for om det er verdt pengene, send dine spørsmål til Vektklubbs treningssekspert Roger Holmedal, som selv har lang fartstid i bransjen og jobber som foreleser på personlig trener-utdanning.
Hva bør du vite og hva bør du se etter når du velger en personlig trener?
210 Liker

PT-timer

Innsendt av:

Hei!
Hvor mange anbefalte PT-timer burde man ha for å kunne gå ned litt i vekt og stramme opp en god del? Hvis det er snakk om å gå ned 6-8 kg?
På forhånd takk!:)
Hennie
Hei Hennie

Fra 1 til alle. Uansett hvor god PT du finner må du til syvende og sist gjøre jobben som skal til.
Så spørsmålet du må stille deg selv er hvor motivert er jeg.
Hva hjelp trenger jeg for å oppnå det jeg ønsker og hva får jeg til selv. Du må selvsagt stå for treningen, men om du velger å ha noen PT timer for motivasjon og kunnskap eller bare trenger et treningsprogram for din målsettning er et svar som du må besvare for deg selv.

Finn svaret, sett i gang med treningen.
God trening :)

Mvh
Roger Holmedal
212 Liker

Styrketrening

Innsendt av:

Hei Roger!

Jeg trener idag 3-4 ganger per uke på helsestudio pluss en time yoga eller pilates. Merker likevel at det blir mest fokus på kondisjonstrening og at jeg ender opp med 10-15 min styrke mot slutten på 2 av treningene...

Hvor mye styrke bør jeg trene og hvordan skal jeg legge opp treningen? Skal jeg f.eks ta mage, armer og skuldre en dag og så bein og rygg en annen dag?

Sliter fremdeles litt med hofte, bekken og korsrygg etter et svangerskap ifjor og vil gjerne bli sterk og bevegelig igjen :-)

Mvh,
Hilde
Hei Hilde

Du kan gjerne trene store øvelser og hele kroppen med et mindre utvalg øvelser hver gang, du trenger ikke dele det særlig mye opp om du skal trene styrke 2 dager i uken.
Få gjerne en kyndig person til å hjelpe deg med øvelser og teknikk slik at dette er på plass i fht dine tidligere problemer.

Prøv også å varier treningen din litt, tren styrke i 30 minutter og løp i 30 minutter eller motsatt.

Sterk og bevegelig er rett rundt hjørnet nå som du har bestemt deg for det.

God trening

Mvh
Roger
215 Liker

jojotrening

Innsendt av:

Hei
Jag har de senaste 3 åren gått ner massor i vikt infør varje sommar. (mellan 10-15kg) men sedan när hösten kommit igen har jag tyværr gått upp dem så motivationen inte alltid kan hållas på topp. Har du några tips på hur man unviker denna jojobantning och kan vara i samma form året om?
Heisann

Et enkelt svar vil være å ta sommerferie til jul også.

Men jeg skjønner problemstillingen.
Skal du beholde samme formen året rundt må du finne viktigheten i det å holde formen også forutenom sommeren , så forsøk å finn ut hav det er som trigger deg mot sommeren og se etter hvordan du kan ta med dette resten av året.

Jeg liker selv helst å være i form om vinteren, da er det ingen andre som er det så da får jeg mer oppmerksomhet, kanskje det kan fungere for deg også:)

Mvh
Roger
226 Liker

styrke og smidighet

Innsendt av:

Hei, jeg er en kvinne, 53 år , som liker å trene kondisjon. Jeg syns det er vanskeligere å få til styrkeøktene.Da må jeg i så fall ha noen faste øvelser som jeg tar, om det skal bli. KAn du anbefale 5 øvelser som er et must for en kvinne i min alder. Kjenner også at jeg er mere støl enn før,Hvordan beholde smidigheten?
Heisann

En grei liste på bevegelser vi ønsker at kroppen skal kunne gjøre er:
Et skyv som f.eks en push up.
Et drag som f.eks en ro bevegelse.
Rotasjonsmønster som f.eks https://www.vektklubb.no/artikkel/rotasjon-overkropp-mage-7813481
En knebøy som f.eks https://www.vektklubb.no/artikkel/kneboey-vektstang-7812996
En hofteekstensjon som f.eks https://www.vektklubb.no/artikkel/hofte-og-benhev-paa-ball-7811330

Dette er generelle bevegelsesmønstre hvor du får trent hele kroppen og gagner oss uansett alder.

Håper det kan hjelpe.

Mvh
Roger
217 Liker

Squash

Innsendt av:

Hei,

Jeg skal i gang med squash nå, tre ganger i uken. Har prøvd og synes det var veldig moro. Jeg tenker tre halvtimer i uka, da man visstnok forbrenner mange kalorier. Er dette tilstrekkelig?

Og burde jeg supplere med noe styrketrening?
Jobber som tømrer og løfter endel, men er usikker. Vurderer å gjøre noen øvelser hjemme. Hva er ditt syn på dette?

Takk.
Hei Kim

Squash er både en tøff og effektiv aktivitet. Men den kan også være svært belastende. Så for å være litt føre var kan øvelser som styrker ben, hofte, mage, ankler og knær være klokt å vurdere.
Dette kan være øvelser som knebøy, step up etc.

Men vær på vakt, blir sterkere i nevnte områder vil du kanskje også se at prestasjonen i Squash bedrer seg;)

God trening

Hilsen
Roger
211 Liker

Trening til forsvaret

Innsendt av:

Hei, jeg har ikke veldig mye trenings erfaring, men ønsker å bli i så god form psykisk og fysisk før jeg skal inn i forsvaret om to år. Jeg lurer derfor på hva jeg burde se etter i en personlig trener/online trener og om du har noen å anbefale. Jeg går for tiden på skole og jobber om kveldene og det gjør at jeg sliter med å få satt opp en god trenings plan så trenger også hjelp til dette.
Hei Martin

Jeg skal ikke si dette for sikkert da det er endel år siden jeg var i forsvaret, men da mener jeg å huske at det var endel treningsprogrammer ute på deres nettsider.

Kompetansen på trening er også god og du vil få gode resultater på et slikt program. Det vil også være spesifikkt mot hva du ønsker.

Gled deg til lange turer med oppakning.

Hilsen
Roger
215 Liker

plateu og "idealvikt"

Innsendt av:

Hei!
Har du några tips før att komma øver "platån" man kan stanna på under en viktnedgång? Hur kommer man øver den før att fortsette gå ner?

Lurer også på hva du synes e en "bra" vikt for en jente på 23 år og 169cm lang?
Hei

For å komme over platået ville jeg ha variert på treningen jeg gjorde, dette spesiellt om du har gjort det samme over en lengre periode. Rutiner er vel og bra, men av og til må vi riste litt i buret og forsøke en annen vei for å komme videre.

Lykke til

Mvh
Roger
225 Liker

Små barn

Innsendt av:

Er det greit å spotte små barn i en strakmark?
Hei

Dette spørsmålet skulle gjerne hatt mer innhold for et godt svar, men det å trene kordinasjon, f.eks med en pinne eller bare kroppsvekt og med ulike bevegelser er positivt. Bevegelse og koordinasjon vil gi mange fordeler ved andre aktiviter eller bare som lek.

Håper det ga mening.

Mvh
Roger
225 Liker

Hengerompa

Innsendt av:

Hei!
Har lurt på å få PT for å få litt mer sprett i hengerompa igjen! :) Tror nok at jeg har litt utfordirnger der genetisk sett, da alle damer i familien har den klasiske hengerompa etter fylte 30 (er 36 nå). I tillegg sitter jeg 8 timer på jobb hver dag. Kan jeg klare dette på egenhånd, eller kan det være lurt å prøve en PT?
Hei

Som du selv sier så er det noen ting vi ikke kan endre på, genetikk etc.

Du kan dermot absolutt få mer sprett i rumpa som du sier.

Om du er usikker på hva som må til kan gjerne en trener hjelpe deg med et program med tanke på dine målsettninger.

Og om du sitter på en kontorstol i 8 timer per dag vil du nok få mer igjen for treningen enn bare litt mer sprett.

Lykke til på trening.

Mvh
Roger
220 Liker

vekt står stille

Innsendt av:

Hei, jeg er 43 år og forsøker gå ned 15 kilo. Medlemskapet her i vektklubb er et resultat av at det er klin umulig å gå ned i vekt på egenhånd. Da jeg var i 30-årene var det en smal sak å ta av 4-5 kilo om jeg ønsket det, nå virker det nærmest umulig selv om jeg rent ut sulter meg. Det samme skjer nå på vektklubb: jeg følger skjema, trener, osv. men etter 1 skarve kilo av står jeg helt stille. Er det spesiell mat man bør unngå eller spesielle treningsformer som er bedre for oss midt i livet? I dag gjør jeg mest jogging. Takk!
Hei 40årskrisa

Du sier ikke noe om hvor lenge du har holdt på, så det kan være verdifullt å nevne at resultater gjerne ikke kommer linjært men mer stykkevis og delt.

En annen ting er med alder vil vi også miste mer styrke og muskelmasse, i så måte kan litt styrke før eller etter joggeturene dine hjelpe med å få litt muskler. Litt mer muskler vil der igjen føre til en økt forbrenning. På vektklubb finner du flere programmer med både egen kroppsvekt og vekter som kan brukes utifra hva du har tilgang til.

Ikke gi opp, men av og til tar ting litt lengre tid.


Mvh
Roger
217 Liker

Alene?

Innsendt av:

Jeg trente lenge en periode, 7-9 ganger i uken og ofte varte hver treningsøkt mer en 1 time! Jeg var strålende fornøyd (6 måneder). Men så mistet jeg gnisten fullstendig, jeg har samtidig ingen tilgang til personlig trener. Hvordan skal jeg få gnisten tilbake? Savner så resultatene jeg hadde fått. Så hvordan skal jeg få gnisten tilbake?
Hei Ole-Morten

Jeg pleier å sjekke ut litt videoer på youtube, lese litt om andres historier og gjerne artikler om trening. Det er ikke sikkert dette kan passe deg, men det finnes også mange gode forum/enkeltmennesker der ute med mye kunnskap som kanskje kunne vert inspirerende å sparre med iblant.

Vi trenger alle et klapp på skuldera innimellom av og til får man det og andre ganger får man kanskje be om det også :)

Lykke til

Mvh
Roger

207 Liker

Student

Innsendt av:

Hei, jeg er student og skal begynne å trene nå.. Men har såvidt penger til å trene på senter.. Jeg skal trene på Sats, hvor jeg får med 2 PT-timer på "kjøpet". Hvordan bør jeg bruke de, 2 timer på ei uke, eller fordele de med noen ukers mellomrom?
Hei

Jeg ville nok tatt meg en tur på senteret, blitt kjent med hva de hadde å tilby. Deretter ville jeg bestemt meg for hva jeg "faktisk" ønsker å oppnå med treningen min.

Jo bedre forberedt du er, jo mer valuta får du for de timene du får.

Mvh
Roger
225 Liker

Hummer og kanari

Innsendt av: Anonym

Hei
Personlig trener er jo vel og bra og dyrt, men det er vel ikke en beskyttet tittel. Det betyr at omtrent hvem som helst kan kalle seg personlig trener. Har inntrykk at det er litt hummer og kanari hvem du møter, noen har god utdannelse og erfaring, andre har nesten kommet rett fra videregående og synes trening er gøy. Hvorfor blir ikke dette en beskyttet tittel, der krav stilles til kunnskap om muskler, kropp, ernæring, skadeforebygging osvosv. Har inntrykk av at det er langt fra slik nå.....og da er det ganske sykt å måtte betale fea 550-850 kroner for en times trening.
Hei Bente

Jeg er helt enig med deg på mange punkter. Men uansett hva vi finner innenfor svært mange fagfelt advokat/lege/fysioterapeut etc vil det være et skille på de dyktige og de mindre dyktige.

Mye er opp til oss som forbrukere å gjøre en god research samt ta oss tid til å ta en prat med flere aktører før vi bestemmer oss.

Men i flere av nevnte bransjer finnes det minstekrav, noe som også nok hadde gavnet Personlig Trener bransjen, både for forbrukeren men også innad mellom trenere.

Mvh
Roger
223 Liker

PT vs. ikke PT

Innsendt av:

jeg har trent jevnlig veldig lenge, men har aldri kommet meg helt til det målet og den kroppen jeg ønsker meg... Og vurderer nå å kjøpe timer med PT. Hadde to prøvetime med PT nå nylig når jeg meldt meg inn på nytt treningssenter, og synes i utgangspunktet at det var veldig bra. Men er det slik at det er verdt pengene? For det koster jo veldig mye. Og hvor mange timer med PT bør man ta for at det skal gi resultater?
Hei

Jeg har over mine år som PT også brukt store summer på PT og kurs både i inn og utland. Her er 3 enkle tips som jeg syns må være tilstede for å få best effekt ut av din innvestering.

1: Ha en klart definert målsettning, om ikke den er helt klar så få den aktuelle PT til å hjelpe deg med å fastsette en.

2: Lag deg et kart for hvor du skal ende opp, få informasjon for hva som skal til for å nå det målet og hvordan.

3: Er det realistisk? Hvor mye og hvilken del av den jobben trenger du hjelp til og hva klarer du selv. Her kommer også økonomi inn.

Noen lar seg skremme og finner kanskje ut at en lavere målsetning pluss litt hjelp med trening er tilstrekkelig og for andre kan det målet være så attraktivt at de gjerne betaler litt ekstra for å komme dit.

Håper det hjelper, og ta gjerne med alle 3 punktene til en trener, er han dyktig vil dette være en simpel sak å komme frem til i samråd med deg.

Lykke til

Mvh
Roger
223 Liker

Kompetanse på utholdenhet

Innsendt av:

Etter mitt inntrykk har mange senter-PTer lite peiling på utholdenhetstrening. Det viktigste for en som vil trene til halvmaraton er ikke 15-sekundersintervaller med mye syre. Utrolig mye tøv og lite evidensbasert fra mange PTer på dette feltet.

Mange kan nok en hel del om styrketrening, men jeg har et inntrykk av at det er fordi interessen for det meste ligger der.

Synd, for med tanke på mosjonsbølgen de siste åra burde det vært mer kompetanse for å møte denne delen av treningssegmentet. Å betale mange hundre kroner for å lære at "intervalltrening er det mest effektive" er absurd.
Hei Håvard

PT yrket startet nok gjerne med mange som likte det å trene på treningssenter og da gjerne vekter.
De siste årene derimot er det kommet flere trenere og mindre nisje senter som spesialiserer seg mer mot idrett, utholdenhet etc.

Så med litt research tror jeg du kan finne mye kompetanse å dra nytte av.

Det mye absurd å bruke penger på, men å innvestere i seg selv og egen helse for mange hundre kroner vil jeg si meg uenig i at faller i den kategorien.

God trening ;)

Mvh
Roger
228 Liker

Nattevakt

Innsendt av: Anonym

Hei!
Hvordan kan jeg legge opp måltidene når jeg jobber nattevakter? Har 2- 4 nattevakter per uke. Jeg begynner 21:45 og slutter 07:30.
Hei

I min tidligere jobb hadde jeg mye nattevakter og skift-arbeid. Uten noen ekspertkompetanse på måltidsrytme kontra døgnrytme kan jeg si at min erfaring var å ikke vike fra rutinene jeg hadde på matinntak. Jeg spiste frekvent, frokost når jeg stod opp og siste måltid et par timer før jeg skulle sove.

Håper det hjälp.

Hilsen
Roger
215 Liker

Trening for vekttap

Innsendt av:

Hei! Jeg skal snart på gardeball og vil være på mitt beste den dagen. Jeg skal derfor gå ned ca 4 kg på 4 uker(helst miste noen cm rundt midje og armer). Har du noen forslag til treningsmetoder som kan hjelpe meg med å nå dette målet? Gjerne trening jeg kan utføre hjemme eller ute, men også på treningssenter. :)
Hei

Mye kan gjøres med god trening og riktig kosthold over tid. For å gi deg en pekepinn i riktig retning ville jeg kontaktet en dyktig trener som kan hjelpe deg med en treningsplan for din målsettning, noen trenere har også kostholdsbakgrunn, så bruker du litt tid på research kan du slå to fluer i en smekk.

Lykke til.

Roger
221 Liker

hjelp

Innsendt av:

Hei.

Er personlig trener bare for styrke og lignende. eller kan de hjelpe med forskjellige aktiviteter som en og tar i saltimer?
Hei.

En dyktig personlig trener vil kunne hjelpe deg med både teknikk og styrke som jo er viktige områder å fokusere på for at du skal få best mulig utbytte av de treningene. Å jobbe med teknikk i en knebøy kan kanskje være vanskelig når den i time blir utført raskt og gjerne med høylytt musikk, så det å få trent på de områdene du kjenner deg usikker på eller føler du ikke behersker så godt vil en trener kunne bistå med.

God trening :)
209 Liker

Crossfit

Innsendt av:

Hei vet at mange treningsentere tilbyr crossfit der man bare er noen få personer med trener. Er det farlig? Husker det var noe artikler om folk som hadde trent én økt og fått rabdomyolyse ?'
Hei.

Mtp skaderisiko nesten uansett hva vi gjør så er det større skaderisiko jo mer sliten du er, jo fortere det går og hvor stor belastning. I så måte kan man si at noen Crossfit økter gjerne inneholder høyt tempo, relativt høy belastning og du blir svært sliten. Selv syns jeg Crossfit er utfordrende, og med gode trenere vil jeg tørre å påsta det ikke trenger være særlig skadelig.

Håper det ga deg litt info.

Linker og aktuelle saker

Tidligere intervjuer

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Ble det mye godteri og fråtsing i mat i påsken? Trenger du hjelp til å komme i gang med et sunnere liv? Vektklubb.nos motivator og treningsekspert, Camilla Lorentzen, gir deg tips og råd til hvordan du kan komme på rett kjøl før sommeren!

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) svarer om ledigheten

Fredag kommer de første ledighetstallene for 2017 fra NAV. Hauglie svarer på spørsmål fra leserne.

Spør om tips og råd til utdanning

Er du fortsatt usikker på hvilken utdanning det er lurt å søke før fristen går ut 15. april? Her får du rådene du trenger i innspurten.

Faste spaltister