Vektnedgang for godt voksne

Er det vanskeligere å gå ned i vekt jo eldre man blir? For en liten stund siden kunne man lese at kroppsvekten øker med 5-6 kg når kvinner kommer i overgangsalderen. Betyr dette at man må gjøre endringer i kostholdet for å unngå vektoppgang? Og hva med godt voksne som vil ned i vekt? Hva slags utfordringer er det forbundet med alder og slanking? Send ditt spørsmål til kostholdsekspert i VG Vektklubb.no, Line Kristin Johnson. Hun er klinisk ernæringsfysiolog ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst.
84 Liker

Hvorfor synker forbrenningen jo eldre man blir?

Innsendt av:

Hvorfor synker forbrenningen jo eldre man blir?Eller stemmer det ikke?
Jeg sluttet å røyke for 5 år siden,og fikk også påvist Cøliaki.Har gått opp 20 kg, er matlei,men glad i å gå turer
Hei!
Forbrenningen går litt nedover hvert år fra 25-års alderen dessverre. Det kommer av at muskelmassen reduseres noe, og at organer blir mer "nøysomme" i sitt forbruk av kalorier. På toppen av dette forandrer hormonbildet i kroppen seg, og resultatet er at vi trenger mindre mat for å ha samme vekt når vi er 50 og 60 år sammenliknet med da vi var 20 og 30. Sånn er det for oss alle. Men vi kan motvirke og bremse denne utviklingen ved å være mye i fsysisk aktivitet, - en kombinasjon av styrke- og kondisjonsaktiviteter viser seg å være idéelt. Det er ikke så rart at vekten din har økt siden du både har klart å stumpe røyken (hurra for det!) og gått over til glutenfritt kosthold. Med tanke på det siste, har kroppen nå bedre evne til å ta opp alle næringsstoffer - også kalorier - og det er bra! Så skal du "snu vekta" vil jeg oppfordre deg til å være i mer og mer variert fysisk aktivitet - og å fortsette med glutenfri mat i regelmessige måltider, men i begrenset mengde. Vi har alle en "kalorikalkulator" i kroppen som avgjør om vekta står stille, går opp eller ned. Går den opp spiser vi litt for mye totalt sett, står vi stille er vi i balanse, og når vekta går ned tærer vi på kalorireservene i fettvevet vårt.
Dette var det siste spørsmålet jeg rakk å besvare i dag.
Takk for mange gode spørsmål i forbindelse med alder og forbrenning -husk at mye går litt saktere med årene - det gjelder i hvert fall vektreduksjon. Da gjelder det å ha realistiske forventninger - og ta tiden til hjelp. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
66 Liker

Tynn med smultring og sideflesk

Innsendt av: Tynnest Valke

Hei.
Jeg er en mann på 50. 183cm / 70kg.
Som vekten sier er jeg tynn, men jeg har smultring rundt navelen og sideflesk rundt midjen (gamle synder). Dette blir jeg ikke kvitt enda jeg er forsiktig med hva, og hvor mye jeg spiser. Jeg kan nesten ikke spise mindre enn jeg gjør.

Er det mulig å trene bort? Jeg bruker en del snus og lurer på om dette kan ha noe å si?
Hei!
Du er tynn nok med en BMI på 21 (normalvektområde = BMI 20-25). Jeg vil absolutt anbefale trening for å flytte smultringen og sideflesket rundt livet ditt til "stål i ben og armer" (dvs. muskler). En kombinasjon av kondisjon- og styrketrening vil gjøre susen for deg. Søk gjerne råd hos en dyktig intstruktør - mange treningsinssentre tilbyr personlig veiledning. Sats på "fysisk fostring" kombinert med et regelmessig og sunt kosthold fremover - da vil du trolig oppdage at kroppen forandrer seg etterhvert - og det gjør ikke noe om vekta di går opp noen kg i forbindelse med at mengden muskler i kroppen øker. (Jeg har ikke kjennskap til om snus kan ha noen effekt på kropssammensetning, men det tviler jeg på. Kanskje du får mindre lyst på snus som bieffekt av økt mengde fysisk aktivitet? Ingen dum bivirkning i så fall). Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
71 Liker

Trener mye, sliter likevel med vekt

Innsendt av: SKG

Hei

Jeg trener gruppetimer på Elixia Treningssenter mellom 5 og 7 ganger i uken, da kondisjonstimer, som spinning og aerobic/ step. Det fine er at jeg også klarer det. Enkelte ganger kjører jeg også dobbeltimer. Likevel så føler jeg vansker med vekten. Jeg vet jo at det også skyldes stress, og jeg må innrømme at jeg liker å kose meg. Men det sies jo at når man trener en hard treningsøkt så er det viktig å spise rett etterpå. Har du noen tips til hva som bør spises rett etter en "hard" kondisjonsøkt, og innen hvor lang tid det bør gjøres.
Hei!
Det er supert at du trener mye og liker det! Det er imidlertid veldig vanskelig å gå ned i vekt bare ved å trene, og svært mange undersøkelser viser at de beste resultatene , - både for vekt og helse - får man ved å stramme inn på kaloriinntaket samtidig som man trener. Det aller viktigste å huske på er å drikke nok i forbindelse med trening. Husk alltid å ha med vannflaska - og drikk mye. For å etterfylle musklenes energilager (glykogen) etter trening er det lurt å spise en lettyoghurt, en frukt eller drikke litt juice eller smoothie med "raske" karbohydrater. Slik mat kan man gjerne spise innen 30 minutter etter trening. Senere (ca. 2 timer etter trening) kan man spise et vanlig måltid hvor man kombinerer grove kornvarer (müsli, grovt brød eller knekkebrød, fullkornsris eller -pasta) med grønnsaker og en god proteinkilde (melk, yoghurt, egg, ren fisk, fugl, eller kjøtt). Men husk at skal vekta ned må mengden (sunn) mat begrenses selv om man trener. Da er det lurt å ikke spise fort - for da rekker man å oppfatte metthetssignalene underveis i måltidet. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
78 Liker

Dagsbehov

Innsendt av: Hilsen motivert

Jeg er 50 år og håper på å ta av en del kilo fram til jul.Jeg merker godt at forbrenninga er lavere enn den var før! Er det slik at Vektklubb tar hensyn til alder når det fastsettes hvor mange kalorier en bør holde seg innafor per dag?
Hei!
Så bra at du er motivert for å gå ned i vekt! Alder tas med i beregningen når man anslår mengde mat som trengs. Men det er likvel et estimat ut fra en likning som beregner kalorimengde som er å anbefale, og noen ganger stemmer ikke estimatet helt med det enkelte individets forbrenning. I så fall må man ytterligere redusere kaloriinntaket noe. Men jeg ville råde deg til å følge programmet så godt du kan i minst 4 uker før du eventuelt gjør en slik justering. For de aller fleste stemmer estimatene for kaloriinntak meget bra. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
71 Liker

55 år - kva mat bør eg ete for å auke forbrenninga

Innsendt av: Anonym

Dame, 55 år og har vore medlem i Vektklubben sidan juli-12. Går ned, men mykje seinare enn eg har gjort tidlegare. Føler og at uansett kor mykje eg trener magemusklar, har det skjedd noko rundt livet som ikkje går vekk........ Kan du gi nokre tips i forhold til kosthold som kan vere med å auke forbrenninga samtidig som det ivaretar eit sunt kosthold?
Hei!
Det du opplever samsvarer med mange andre kvinners erfaring i samme alder som deg. Nettopp at en innsats for å spise mindre og trene mer belønnes med mye langsommere vekttap enn tidligere. Dessuten forandrer kroppene våre seg: De kvinnene som før var smale om livet blir "rettere i fasongen", og det er de hormonelle endringene som sørger for. Derfor er det viktig å ikke sammenlikne seg med langt yngre kvinnere - eller seg selv for 20-30 år siden for den del. Det er ikke til å stikke under en stol at det kreves lengre tid for å oppnå det samme vekttapet for en kvinne på 55 sammenliknet med ei på 25. Det beste du kan gjøre er imidlertid å bevege deg mye - tren styrke, gå trapper, - jobb i hagen - gå raske turer eller hva med å melde deg på et zumba- eller tangokurs? Fysisk aktivitet kombinert med regelmessige og forholdsvis små, fiberrike måltider er effektive tiltak for å holde forbrenningen oppe. For å ha god mage- og tarmfunksjon er det også viktig å drikke nok vann 1.5-2 liter per dag er å anbefale. Syrnede melkeprodukter som yoghurt og Biola (mange gode varienter med lite fett og sukker), er bra for tarmfunkjsonen og har i studier vist seg å være en av de matvarene som ofte spises av mennesker som lettere holder vekten. Mye grønnsaker i kosten er sunt av mange årsaker, men bidrar til å gi volum til måltidene - og nesten uten at kaloriinntaket øker. Legg merke til små skritt i riktig retning - bedre form og lavere vekt - og belønn deg selv med små oppmuntringer underveis (helst ikke mat da..., men f. eks. et par nye høstsko, et lekkert skjerf, en god bok eller en tur på kino). Lykke til videre!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
75 Liker

Vektøkning før og etter overgangsalder

Innsendt av: Kristin 49 år

Jeg er nå 49 år og har de siste årene gått opp 10 kilo. Trener nå 3-4 ganger per uke og vekten går saaaaakte nedover. Jeg har fortsatt ikke kommet i overgangsalderen og kan jeg forvente økning på 5-6 kilo ytterligere, eller har jeg "gjort unna" vekten. NB! Moren min gikk også opp endel før overgangsalderen, og så flatet deg seg ut.
Hei!
Så fint du beskriver vektnedgangen din. Jeg likte det nye ordet: saaaaakte... :-) Den svenske sangeren Lisa Nilssons har en låt hun kaller "Sakta leder också någonstans". Og nettopp det erfarer du nå. (Fin melodi forresten). Du er nå inne i en god treningsdriv. Det bidrar til å vedlikeholde og å bygge opp muskulaturen din - som av naturlige årsaker reduseres i volum med åra. På den måten "demmer du opp for" nedadgående forbrenning. Det er imidlertid umulig å si noe eksakt om din vektutvikling fremover. Fortsetter du med treningen - og er bevisst egne kost(u)vaner, vil jeg imidlertid tro at du har god mulighet for å forsette den saaaaakte vektnedgangen og holde deg på ønsket vekt etterhvert. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
73 Liker

overgangsalder

Innsendt av: Boben

Jeg er midt i overgangsalderen, og sliter med søvn, hetetokter, håravfall og vektøkning. Denne uken starter jeg i vektklubben. Trener jevnt, 3-4 ganger i uken. Kan jeg med hjelp av kosthold og trening gjøre at "plagene" blir mindre og er det mulig å slanke seg i det hele tatt i en slik periode ?
Hei!
Regelmessige måltider og sunn mat med kaloribegrensning kombinert med fysisk aktivitet - gjerne utendørs kan absolutt gi vektreduksjon selv i og etter overgangsalderen. De hormonelle forandringene i kroppen er det imidlertid ikke mulig å stoppe med sunne levevaner. En sunn livsstil kan imidlertid dempe på noen av symptomene (som vektøkning og søvnforstyrrelser). Innstill deg på at det tar lengre tid enn før å gå ned i vekt, men umulig er det ikke!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
71 Liker

vekt

Innsendt av:

hei.jeg er ei dame på 48år som er medlem av vektklubben.jeg har gått ned 5kg men vil litt fortere ned i vekt jeg spiser mindre kalorier en jeg skal men noen ganger kan jeg gå opp 1kg igjen .hva skal jeg gjøre?trener jeg på tredemølle så får jeg veldig vondt i ryggen.har du noen tips:)
Hei!
Så fint at du er ivrig - og allerede har gått så fint ned i vekt! Det er helt naturlig at vekta "svinger litt" selv når man er inne i en vektreduksjonsfase. Væskebalansen og hyppighet på toalettbesøk kan gjøre at vekta varierer innenfor 1-2 kg per døgn selv om man gjør "alt etter oppskriften". Dersom du veier deg hver dag, vil du få med deg disse små svingningene som kan være litt forvirrende, men noterer du vekta 1 gang i uka, vil du få et større perspektiv, og se at vekta beveger seg den riktige veien.
Underlaget på tredemøller kan være hardt. Søk råd hos treningsinstruktør som kan si noe om hvordan du beveger deg på mølla. Sørg også for at du har gode sko med god demping, eller ta deg en tur i variert terreng i skogen. Variasjon i bevegelse er bra for kroppen. Lykke til videre!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
69 Liker

Etter overgangsalderen.

Innsendt av: Fru Lubben.

Så flott at dere tar opp dette temaet, som i hvert fall vi voksne kvinner er svært opptatte av.

Etter røykekutt og overgangalderen, virker det nærmest umulig å gå ned i vekt.
Jeg bør ned 15 kg - og er utålmodig. Følger tildelte kalorier og trener jevnt, men går liksom bare opp og ned de samme to kiloene.

Jeg vet at man i teorien må gå ned hvis forbruket av kalorier er høyere enn inntaket. Men så enkelt er det visst ikke lenger når man er 58 år....

Blir svært takknemlig for tips for å øke forbreninningen.
Hei!
Ja, det er mange som erfarer nettopp det du beskriver. Det er vanskeligere å gå ned i vekta med åra - av mange naturlige årsaker. MEN det er ikke umulig! Vi mennesker er forskjellig "skrudd sammen" fra naturens side, og dersom dine tildelte kalorier ikke gjør at du får fart i sakene, er det trolig litt for mange kalorier for deg. Redusér inntaket ytterligere, gjerne 300-400 kalorier per dag. Kroppene våre er mer "nøysomme" med åra, og selv om vi spiser mindre enn før, vil ikke vekta gå ned. Da må vi spise enda mindre - og gjerne trene enda mer før noe skjer. Trening i alle former - er bra for forbrenningen. Styrketrening bygger opp og vedlikeholder muskelmassen - og det kan være med å demme opp for nedadgående forbrenning.
Det er en utfordring at kroppene våre trenger færre og færre kalorier for hvert år som går, mens behovet for vitaminer og mineraler er uforandret - eller sågar økt for noen ( for eksempel det viktige D-vitaminet). Kanskje er det lurt å akseptere at idealvekta bør være litt høyere med alderen, og at man ikke skal sette seg urealistiske mål? Det finnes ingen enkeltmatvare som kan påvirke forbrenningen nevneverdig. Men ved å spise små og hyppige måltider (4-5 per dag) som består av grove kornvarer/fullkornsprodukter, mye grønnsaker, en god proteinkilde (melk, yoghurt, egg, fisk, fugl eller kjøtt) og LITT umettet fett til hvert måltid, vil du kunne oppnå langvarig metthet som gjør det lettere å holde seg innenfor et "smalt kaloribudsjett". Ha noen gode pastiller - og god te å ty til når du bare fyser på noe godt. Det kan også være lurt å alliere seg med flere i kampen mot kiloene. En god venn - eller fastlegen din kan hjelpe til med "heiarop" og nye idéer når motivasjonen skranter. Lykke til - og "keep up the good work"!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
67 Liker

Overgangsalder, medisiner og vektøkning

Innsendt av: Optimist

Er en dame på 50 år som er i overgangsalderen (startet for 2 år siden) som sliter med å bli kvitt noen kilo. Jeg går på betennelsesdempende og immundempende (pga Mb Crohn) i tillegg til kolestrolsenkende og blodfortynnende (grunnet "arvelig" hjerteinfarkt 2 år siden). Trener 2-3 ganger på tredemølle og styrke/uke. Spiser sunt dvs lite karbomat. Vekten står stille uansett hvor mye jeg øker treningen, eneste merkbare er livvidden som reduseres. Har medisinene noen innvirkning her. Evt hva er årsaken til til at vekten står stille ?
Hei!
Så fint at du er optimist :-) Helsemessig er det mye viktigere at livvidden går ned enn at vekta gjør det. Det betyr at treningen du gjør har bidratt til at muskelmassen din har økt, og at du har mindre fett i mageregionen. Det er veldig bra for hjertet ditt! Det er ikke umulig at noen av de medisinene du bruker kan gjøre det vanskeligere for deg å gå ned i vekt, men det bør du spørre lege din om. Skulle det være tilfelle er det uansett ikke annet å gjøre enn å fortsette med treningen og å holde "kaloriinntaket i sjakk". Dersom vekta står bom stille er det ingen annen forklaring enn at kroppen er i balanse når det gjelder kaloriinntak og -forbruk. Det "krever sin kvinne" å gå ned - man må ha fokus på å begrense inntak også av "vanlig" mat for å få det til. Husk at bare en neve nøtter kan gi 200 kalorier - som kan være akkurat "det lille ekstra" som gjør at vekta ikke rikker seg. Kaloriregnskapet må være i underskudd med ca. 7000 kalorier for at man skal gå ned 1 kg. Så ved å redusere daglig inntak med ca. 500 kalorier, er det mulig å gå ned inntil 1/2 kg i uka. Se over kosten din "med lupe". Kanskje sniker det seg inn noen ekstrakalorier hist og her - og ikke glem at det gjelder å følge med på inntaket i helgene også. Og har du enda "et gir" å legge inn i treningsøktene dine skader jo ikke det heller. Lykke til - og ikke gi deg selv om ting tar tid!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
62 Liker

43 og ikke fornøyd

Innsendt av: Trine

Hva skal jeg gjøre når kutting av søtsaker og fjellturer på 1 til 1 1/2 annen hver dag ikke hjelper meg med 4-5 kilo.
Har fortvilt en del år etter at jeg fødte mitt tredje barn des. 2005. Er det sant at jo eldre du får barn jo vanskeligere er det å kvitte deg med kiloene?
Kunne spise hva jeg ville før da forbrenningen var høy. Hvorfor endrer den seg med årene?
Hei!
Med alderen reduseres mengden muskulatur i kroppen og hormonnivåer endres.Trolig forbrenner ulike organer noe mindre energi med årene, og mange er i mindre fysisk aktivitet. Dermed er det ikke rart at kroppen endrer seg og vekten øker. Det er derfor helt naturlig at når man legger på seg noen ekstra kilo etter barnefødsel, kan det kreve lengre tid å kvitte seg med disse jo eldre man er når man føder. Det betyr imidlertid ikke at det er umulig. Det tar bare lengre tid, og da oppleves det ofte tyngre også. Det er supert at du er mye ute på fjellturer og at du har kuttet ned på inntaket av søtsaker. For å få litt ekstra fart på kiloene kan det være lurt å være veldig bevisst på mengden "vanlig sunn" mat man spiser også. Sunn mat gir også kalorier. Det er lurt å spise lite og ofte - og ikke glem frokosten. For noen kan det være motiverende å gå inn for å stramme inn litt ekstra noen uker (f. eks. innta1100-1200 kalorier per dag i 3-4 uker) for å se at vekten forflytter seg i ønsket retning. Ved å skrive opp alt man spiser og drikker, kan man bli mer bevisst små "ekstra-munnfuller" her og der som til sammen forklarer at vekta står stille. Det er også lurt å spise 4-5 små måltider daglig - og ikke glem frokost.
Ved å plusse på med styrketrening i tillegg til fjellturene (kan kombineres med noen kg i en ryggsekk) - vil du kunne øke muskelmassen og dermed forbrenningen noe. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb