Trening for nybegynnere

Du har overvunnet dørstokkmilen, men hvor skal du begynne? Hva skal du trene for å komme i gang og fortsette med trening uke etter uke? Hvor lang bør gå-, sykkel- eller løpeturene være? Må du trene styrke, og hvilke øvelser bør du velge? Er det farlig å trene når man er støl? Be treningsekspert i VG Vektklubb.no Trine Hattestad om råd. Den tidligere OL-vinneren instruerer i pilates, styrketrening og spinning, og driver eget treningssenter.
81 Liker

hva må til for å gå ned i vekt og midjen

Innsendt av: aras

hei,jeg er en mann på 27 år.Jeg veier egentlig ikke mye,men har en skikkelig øl mage.Har prøvd å komme i gang med trening uten å lykkes.Hvor burde jeg starte?mange mener at jeg burde begynne med å gå?jeg jobber også,så blir litt vanskelig med å dra til helsestudio,men er det noen styrkeøvelser som jeg kan begynne med å gjøre det hjemme.husk at jeg er en nybegyyner
Hei
Ja jeg er enig med de som sier du bør begynne å gå,det er det beste.
Begynn med rolige turer og økt jevnt etter hvert som formen kommer så vil du fort merke fremgang både på kondisjon og mage.
Det er fint om du kjører styrke etter turen,da gjerne knebøy,armhevninger,rygghev,planke ,situps .Det er også fint å bruke feks 1,5 liter full flaske og trene armer.
Lykke til!

Tusen takk for mange fine spørsmål.
Ha en flott dag videre.
Vennlig hilsen Trine
75 Liker

sakte

Innsendt av: Hanne

Hei.

hvorfor gjesper man under trening?
Hei Hanne
Det er pga surstoff mangel.
Vennlig hilsen Trine
70 Liker

-43 kilo

Innsendt av: Siren

Hei. Gått ned 43 kg på 1-2 år. Trener nå kun styrke for å stramme opp. Fortsatt litt overvektig men bryr meg lite om vekta nå og føler meg bra. Eneste er jo det å stramme opp. Trener 4-5 harde økter i uka med jevn progresjon. Hvor lang tid tar det generelt å få strammet opp? Trent sånn her i 2 mnd og merker jo forskjell men ikke nok;p
Hei Siren
Først vil jeg bare si vov,så utrolig flink og disiplinert du må ha vært,det er godt gjort.
Men som du sier det blir mye å stramme opp og det er vanskelig å stramme opp slapp hud,du må regne med å bruke lang tid men jeg er sikker på at du hele veien vil merke at det kommer seg og det er motiverende.Så fortsett som du gjør 4-5 dager hard styrke er kjempebra ,som du sier kjenner du jo en jevn progresjon.
Stå på videre,du har jo vist at du er beintøff!
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine
62 Liker

vil lett styrketrening 1-2 ganger i uka gi effekt?

Innsendt av: hopp pg sprett

Hei! Jeg er en kvinne på 39 år som ønsker å trene litt styrke, spes for armer. Kroppen/leddene mine gir smerter ved "vekt"belastning, så jeg må tenke lett styrketrening maks 2 ganger i uka.(Jeg trimmer/trener opptil 1 time hver dag, sykling,rulleskøyter,jogging,fotball osv,og det går greit så lenge jeg ikke gjør samme belastning/trening to dager på rad) Men vil det gi meg større styrke?
Hei
Ja lett styrketrening 2 ganger i uka vil gi deg bedre styrke,kjør mange reps.
Du trener jo mye, så viktig at du får opp styrke i kroppen, så du tåler de andre aktivitene du gjør.Fint du varierer ellers er det lett å få belastningsskader det er vanskelig å bli kvitt.
Vennlig hilsen Trine
76 Liker

Opptrening etter langt avbrekk og belastningsproblemer

Innsendt av: Mali

Jeg har begynt å trene igjen i sommer etter et langt avbrekk som startet med en tøff graviditet med bekkenløsning med gangvansker, høy vektoppgang og lite aktivitet i ettertid grunnet stressinkontinens. Jeg er nå i gang med livsstilsendring, og må gå ned minst 20 kg.

Jeg har trent på treningssenter tidligere (liker best aktiviteter med trinnkombinasjoner og "tenking"), men har meldt meg ut fordi jeg ikke orker å gå der når jeg er så stor som nå. Ønsket mitt var å finne en aktivitet som jeg lett kunne gjøre akkurat når det passet, og begynte derfor å jogge 2 ganger i uka i tillegg til en tur i svømmehallen en gang i uka. Som motivasjon har jeg satt mål om å løpe 10 km på Oslo maraton i slutten av september.

De siste dagene har jeg hatt vondt rundt ankelen/vristen og er litt hoven i tillegg. Jeg har ikke tråkket over e.l. og lurer derfor på om det er en overbelastning eller senebetennelse e.l. Hvordan går jeg best videre med å holde meg i aktvitet nå? Jeg liker ikke styrketrening særlig godt, og har en travel hverdag med 2 små barn.

Kommer til å søke lege dersom smertene ikke blir bedre, men forventer ikke mye hjelp med treningsopplegg videre der.
Hei Mali
Det kan høres ut som en overbelastning,det er hardt for bena å jogge ,særlig hvis du jogger på asfalt.
Finn myke skogsløyper og pass på å ha sko med god demp i sålen.
Du bør også variere joggingen,bruk gjerne sykkel hjemme i stua eller ute.
Det vil hjelpe deg å få variasjon,både med tanke på belastningsskader og variasjon i treningen,det gjør den mer lystbetont.
Flott at du setter deg mål som oslo maraton,det gjør det lettere å motivere seg,og ikke minst en god føleslse etter at man faktisk har klart å gjennomføre det.
Lurt å søke lege hvis dette ikke gir seg.
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine
73 Liker

Nybegynner

Innsendt av: Henriette

Hei;)
Jeg har vært medlem i vektklubben i 3 uker nå. Jeg har vært flink til å trene og spise riktig mat som planlagt. Likevel går jeg ikke ned i vekt, og kjenner at jeg blir frustrert. Jeg har tidligere ikke trent mye, og det er ett år siden fødsel. Slutter med amming nå. Når jeg trener løper jeg 30 min, går eller sykler motbakker. Hva gjør jeg feil?
Hei Henriette
Skjønner at du kan bli frustrert,vi vil jo ha resultater,og det vil komme .Vi er litt forskjellige for noen tar det litt lengre tid.
Når du nå er på riktig kost og igang med god trening må du fortsette selv om du ikke føler det går fort nok.
Vet ikke hvor ofte du trener og om du er flink til å bevege deg til daglig,turer med vogn etc,det vil også hjelpe på.
Gå trapper,gå en stasjon ekstra,alt du gjør vil hjelpe deg til å brenne mer energi og hjelpe deg ned i vekt.
Lykke til,stå på det kommer!
Vennlig hilsen Trine
73 Liker

usikker?

Innsendt av: Preet

jeg har gått ned 3,7 kg på 10 uker.
som person er jeg ekstrem lat men nå trener jeg på trening senter da er det sykkel, trede mølle og steppmaskin hvor lenge skal jeg trene på de forkjellige maskiner? Jeg er heller ikke flink til å pushe meg selv heller?
Hei
Ville prøvd å jobbe 30-45 min kondisjon for deretter å gå gjennom de store muskelgruppene på hver økt,så det bli ca 1 time trening tilsammen.Hvordan du fordeler kondisjonsapparatene kan du variere det er bare fint.
Lykke til,du er flink som kommet igang!
Vennlig hilsen Trine
68 Liker

Jeg vil finne igjen midjen min

Innsendt av: Sol

Hva slags trening er best for å bli smalere rundt midjen ?
Hei
Kondisjonstrening er best for å brenne fett og det må til for å kvitte seg med overflødig fett som legger seg rundt midjen.
I tilegg er det bra å stramme opp med styrke,pilates eller lignende.
Rockering er det mange her som bruker og synes gir gode resultater.
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine
72 Liker

Trening for PC-frelst tenåring ?

Innsendt av: Pontus

Vi har en PC frelst tenåring som trenger bevegelse. Det er ikke lett å få han til å gjøre noe annet enn å sitte foran PCen. Han er ikke glad i jogging. Har du noen forslag til hva vi gjøre som funker både sommer som vinter ?
Hei
Tror dette er et problem mange kan kjenne seg igjen i,det blir mye stillesitting og pc.
Ta en prat med tenåringen og sjekk ut om en ergometersykkel og noen enkle manualer kan være aktuelt å komme igang med.
Dette gjøres jo innendørs så turer i skog og mark er absolutt noe som bør komme i tilegg.
Skjønner problemet ditt,bra du vil ta tak i det.
Prøv å gjør avtaler på 2-3 dager i uken med trening i første omgang.
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine
71 Liker

Råd til småbarnsmamma med travle dager

Innsendt av: ingvild

Jeg fikk barn nr 2 for 7 mnd siden, og har nå fått kommet litt igang med trening igjen. Jeg jogger 2-3 ganger i uka (så sant det klaffer med at mannen er hjemme), ca 40 min hver gang. Jeg går også en del tur med vogn, og er ute med 3åringen. Jeg merker kondisen er blitt en god del bedre, bare på den siste mnd.
Men: Hva bør jeg gjøre i tillegg? Jeg har ikke mulighet til å trene andre steder enn hjemme. Gjerne noe som ikke virker "uoverkommelig" å få til selv dager jeg er hjemme alene med to små. (hvilket er en to, tre kvelder i uka..)
Hei Ingvild
Så flink du ,2-3 ganger jogging i uka er bra,og turene med vogn gir litt ekstra motstand så du er godt dekket når det gjelder kondisjonstrening.
Jeg ville lagt inn noen styrkeøvelser i tilegg,som knebøy, armhevninger,ryggløft,planke både rett og på sidemusklatur ,pluss vanlige sit ups for å styrke opp kroppen igjen.
Hvis du går til innkjøp av en treningsstrikk kan du også kjøre flere styrkeøvelser for armer og ben.
Det er veldig lurt å jobbe med styrken og alt dette kan du gjøre hjemme på stuegulvet.
Lykke til og hygg deg med babyen.
Vennlig hilsen Trine
69 Liker

Halvbirken

Innsendt av: Tjorven

Jeg har trent ca 5 dager i uken, i hovedsak saltimer og spinning fram til 4 august. Ferie og sykdom ble et treningshinder. Fra i dag er det "ingen kjære mor" lengre. Vurderer å løpe halvbirken (1,1km) Galskap eller gjennomførbart?
Hei
Så flott at du setter deg litt store mål,det er utrolig mye mer motiverende å jobbe da synes jeg.
Hvis du klarer å komme igang nå og holde treningen jevnt utover vil du klare det,du har jo ett flott grunnlag som har trent 5 dager i uken over tid.
Så jeg ville gått for dette.
Det er gøy både underveis og veldig tilfredsstillende etter at man faktisk har klart å gjennomføre målet sitt!
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine
65 Liker

Vektreduksjon

Innsendt av:

Jeg vil gå ned i vekt etter graviditet. Hva slags trening burde jeg drive med, i tillegg til et sunt kosthold? Jogging er ikke noe for meg og mine knær.
Hei
Hvis du har vonde knær er sykkel et godt alternativ for de fleste,det er skånsomt for bena og gir god fettbrenning.
Svømming er fint,der bruker du hele kroppen,du kan også jogge i vann der får du ingen belastning på knær.
Ved siden av utholdenhetstrening ville jeg lagt inn litt styrketrening,det er fint for å stramme opp.
Under kondisjonstrening forbrenner du maks under økten mens du ved å trene styrke også brenner lenge etter økten da du har styrket og økt muskelmassen din.
Dette ved siden av ett sunt og regelmessig kosthold bør gi gode resultater.Stå på!
Vennlig hilsen Trine
76 Liker

hverdagsmosjon eller ikke

Innsendt av: Det går fint enn så lenge

Hei,

Jeg går tur med hunden hver eneste dag, totalt ca 1,5 time pr dag. Blir dette for monotont i lengden med tanke på vektnedgang og trening under ett? Eller går dette rett og slett under kategorien hverdagsmosjon som ikke teller som trening?
Hei
Turer er absolutt mosjon og trening.
Men det er klart at tempo du går i er avgjørende,går du raskt og gjerne i kupert terreng vil treningseffekten være større enn hvis du går roligere.
Så vær bevisst på det,du kan gjerne gå i intervaller,gå så raskt du klarer i 5 min før du roer ned i 1 min,fortsett sånn,så vil du merke at pulsen vil øke og du blir svett og varm,rett og slett brenner mer energi.
Kanskje orker du ikke å gjøre dette hver dag,da varierer du og tar noen roligere turer innimellom.
Lykke til og kos deg med turene!
Vennlig hilsen Trine
73 Liker

Intervalltrening?

Innsendt av: Trine W. J.

Hei Trine!
Jeg har vært medlem av VK en stund nå, og er godt i gang med både kosthold og trening. Gått ned de kg jeg vil, og trener variert x3 per uke (spinning, styrke, div. saltimer og mølle). Det jeg lurer på er: hvordan skal jeg bygge opp en intervalløkt på mølla riktig?? Googler meg grønn, men finner ingen gode svar likevel...

De dagene jeg løper på mølla nå løper jeg 3 min. 11 km/t - 1 min. 9 km/t - holder på i ca. 40 minutter (eller til jeg ikke klarer å få ned igjen pulsen min mellom dragene - da fortsetter jeg bare å jogge...) Merker jo god effekt av dette - men vil jo gjerne gjøre det riktig i tillegg (altså, få best mulig utbytte av en intervalløkt!)
Hei Trine
En intervalløkt starter du med 10-15 min oppvarming,øk gjerne med noen høyere tempo mot slutten .
Du kan både kjøre kort og langintervall gir deg eksempler på begge.
Kort,der jobber du 20 til 60 sek,det gjøres i 2-4 serier med 4-10 repstisjoner i hver serie og pauser på 10-30 sekunder mellom hver rep og 3-5 min mellom hver serie.Der jogger eller går du helt rolig.

Lang,der bør innsatsperiodene være 2-8 min,med pauser på 1-3 min.Kjør mellom 4 og 12 innsatsperioder.Du skal ikke stivne.
Eks.6 reps a 3 minløping med 1 min pause,da vil du ha en økt på 18 min på mølla.Husk å jogge deg ned etter intervalltreningen.
Det er veldig effektivt med intervalltrening så fortsett med det.
Lykke til.
Vennlig hilsen Trine
64 Liker

Hvor langt er langt nok for å få en gevinst av joggeturen?

Innsendt av: Fru sprett og hopp

Hei!
Jeg er en 34 år gammel kvinne som har tatt på seg joggeskoene etter tre svangerskap. Nå skal det bli fart på kropp og sjel igjen. Men, det er innimellom både tungt og motivasjonen er vanskelig å finne. Jeg lurer på: Hvor langt er langt nok for å få en gevinst av joggeturen? Holder det med 2 joggeturer i uka a 30 minutter hver gang+ en 30 minutters gåtur etterpå, eller bør jeg opp på 3 dager i uka og kanskje ha en lengre økt en av dagene? På forhånd takk fra en ivrig jogger :-)
Hei
Så flink du er som tar deg selv i nakken og kommer igang igjen.
Du har effekt av all trening,jeg pleier å si til mine kunder at det veldig bra hvis de får til 2 til 3 økter i uken og klarer å holde på med det over tid.
Jeg foreslår ca 1 time trening hver gang,det kan gjerne være en kombinasjon mellom å løpe og gå.
Det er fint om du varierer distansen og også tempo,legg gjerne inn små intervaller innimellom.
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb