Tren deg i høstform!

Ingen grunn til å ligge på latsiden selv om kveldene blir mørkere og kaldere! Eller? Hvordan kan du trene nå på høsten for å komme i bedre form? Hvilke alternativer og andre muligheter finnes når regnet høljer ned og gradene kryper nedover? Lurer du på om du trener riktig for å gå ned i vekt? Spør treningsekspert i VG Vektklubb.no, Trine Hattestad om råd. Den tidligere OL-vinneren instruerer i pilates, styrketrening og spinning, og driver eget treningssenter.
106 Liker

Overtrening av spenst

Innsendt av: Håvard A.

Hei, lurer på typiske signaler om at kroppen har fått for mye spensttrening over noen uker?
Hei
jeg kjente at jeg ble veldig tung i bena og det tok lang tid å komme seg etter øktene hvis det ble for mye had spenst.
Så lytt til kroppen,det lønner seg!

Tusen takk for flotte spørsmål.
Ha en flott dag videre!

Vennlig hilsen Trine
91 Liker

Styrketrening

Innsendt av: Tyngden

Jeg trener styrke annenhver dag og følger ett opplegg med apparater. Har hørt at man trenger en hviledag mellom hver styrkeøkt. Bør jeg da unngå de timene på treningssenteret som har styrke-elementer i seg og kun trene kondisjon innimellom?
Hei
Du kan godt trene styrke oftere men pass bare på å variere muskelgruppene du trener,så du ikke trener hard styrke på samme muskelgruppe to dager på rad.
Del opp,en dag kjør bryst,triceps og skuldre,dag to rygg biceps ,mage og side,mens dag tre kan du kjøre bein.
Da vil du få en god variasjon.
Det er ikke noe i veien for at du kan gå på en gruppetrening med styrke-elementer etter en dag med styrke,det blir en annen type styrke.
Stå på videre!
Vennlig hilsen Trine
97 Liker

Sideflesk

Innsendt av: Brita

Hei Trine,
Gode forslag til å trene sidemuskler i magen?Har prøvd sideliggende og løfte føtter opp men får problemer med balanse. Fikk faktisk kink i ryggen pga dette.
Hei Brita
Jeg bruker en ball eller liten vekt som jeg holder på hodet og bøyer meg rolig over fra side til side.
Eller stå med en vekt eller fylt flaske i hver hånd og bøy deg rett over til siden,så andre side gjenta gjerne 15 ganger.
Skrå situps kan du også gjøre.
Lykke til.
Vennlig hilsen Trine
91 Liker

Styrketrening

Innsendt av: Karoline

Hei.
Lurer på om det er best å holde seg til en type styrketrening, eller kombinere ulike typer. Tenker da på å trene utholdende styrketrening som bodypump en gang i uka og i tillegg trene tung styrketrening 1-2 ganger i uka. Tenker da på få repitisjoner som 5x3 med tyngre belastning. Har som mål å gå litt ned i vekt,og bli litt "fastere i fisken".spinning og jogging i tillegg.
Hei Karoline
Det er bra å kombinere hard tung styrke med en utholdende i løpet av uka.
Spinning og jogging i tilegg er bra,der vil du forbrenne veldig mye under øktene,og det i kombinasjon med styrke der du forbrenner under økten men også lenge etter da du har styrket og økt muskelmassen.Så det er en god kombinasjon.
Lykke til!
vennlig hilsen Trine
101 Liker

ned i vekt med Pilates?

Innsendt av: bolla

Hei Trine! Jeg fødte for snart 5 mnd siden med keisersnitt, er derfor litt forsiktig med magetrening fortsatt.. Jeg har bekkenlåsning som jeg må ta hensyn til og har derfor begynt med pilates en gang i uka og føler det hjelper. MEN jeg vil ned i vekt også og lurer på om dersom jeg trener pilates 2-3 ganger i uka om det vil hjelpe til med nedgang samt noen korte men raske gåturer (babyen vil ikke ligge lenge i vogna) og færre kcal enn jeg til vanligvis ville spist. Jeg ammer, så tar hensyn til det også..
Hei
Du kan absolutt prøve å øke pilates til 2 til 3 økter pr uke,bare gi instruktøren beskjed om plagene dine så vedkommende kan gi deg forskjellige nivåer og alternativer hvis det er øvelser som er tøffe for deg.
Turer med vogna er fint,de fleste babyer liker bedre å ligge i vogn hvis den rører seg,så gå på.
Lykke til.
vennlig hilsen Trine
93 Liker

Senebetennelse i arm? Øvelser?

Innsendt av: Haukhe

Hei
I de siste ukene, har jeg kjent en liten smerte i venstre overarm. Inni skulderen. Spesielt når jeg tar brystpress / skulderpress.
Jeg skal til lege om 1 måned, for å sjekke dette opp. ( privatlege )
Det jeg lurer på, hva slags styrkeøvelser kan du anbefale, da jeg mest sannsynlig må la denne armen få hvile??

Skal jeg kun konsentrere meg om bein, mage/rygg ? Samt kondisjonstrening?
Jeg har drevet med styrketrening, jevnlig, i 8 år ca.

Håper på svar :)
Hei
Jeg ville absolutt tatt dette på alvor og heller konsentrert meg om kondisjon,og styrke på de kroppsdelene som ikke er vonde.
Det er bare tull å pushe en vond skulder,det vil bare bli verre.
Men mye du kan gjøre allikevel,så konsentrer deg om det og håper legen din kan hjelpe deg så du får en frisk skulder igjen.
Lykke til.
Vennlig hilsen Trine
95 Liker

Hjemmetrening

Innsendt av: mari

Har nettopp kuttet ut helsestudio og har tredemölle og romaskin hjemme. Problemet er styrketreningen, tar situps, armhevinger, men burde jeg hatt vekter i tillegg eller er det ok kun med egen kroppsvekt som styrke? trener ca 3-4ganger i uka med 45 min kondisjon og styrke pä 15 min.
Hei Mari
Det du gjør er veldig bra,trdemølle og romaskin er god trening,men hvis du er motivert er detlurt å kjøre litt vekter.
Jeg liker å gjøre styrketyrening i tilegg til kondisjon,og det er effektivt.
Det er mulig å kjøpe noen vekter,du behøver ikke mye til hjemmebruk.
Men hantler,gjerne de du selv kan legge vekter på.
en stang og noen skiver så du kan jobbe knebøy,utfall,pluss armer.Du kan også gjøre styrke med egen kroppsvekt,det er flott i tilegg til vektene.

Jeg bruker også en del treningsstrikk,det synes jeg er effektivt.
Så her er det flere muligheter.
lykke til!
Vennlig hilsen Trine

93 Liker

Hjemmetrening

Innsendt av: trillingmamma

Som alenemor til trillinger på 1,5 år er det helt umulig å komme seg ut av huset på kveldstid (dagtid også forsåvidt)! Derfor har jeg investert i en stepkasse og treningsstrikk for å kunne trene hjemme! Veier 120 kg og har ikke trent på mange år, men vil komme i form nå!

Jeg pleier å følge et program på 20 minutter med step, så trener jeg 20 minutter styrke etterpå! 6 øvelser, 12 repetisjoner, 2-3 sett! Jeg har øvelser for underkroppen 2 dager i uken, 2 dager med mage og rygg, 2 dager med armer, skuldre og brystøvelser!

Jeg følger kcal-anbefalingene til punkt og prikke, og spiser ikke treningskaloriene! Vil jeg da med slik trening gå ned i vekt, og samtidig stramme opp her og der, eller er det noe jeg bør gjøre annerledes?
Hei
Det høres hyggelig ut med en sånn gjeng i huset,men som du sier det blir vanskelig å komme seg ut på trening.
Jeg synes det du gjør er kjempbra,kondisjon og styrke på step for det er tungt å komme opp og ned på en stepkasse.
Styrke har du på hele kroppen.fint at du deler opp styrken,da kan du gi litt ekstra på de muskelgruppene du jobber med.
Så bare fortsett,resultatene vil komme,det er jeg sikker på.
Lykke til videre,både med treningen og de små.
vennlig hilsen Trine
90 Liker

Trening - hva må til?

Innsendt av: Hanne

Hei Trine

Jeg har noen venninner som følger en fast treningsopplegg - langkjøring, intervall og 2 x styrke.

Jeg trener litt sånn når jeg har lyst, og vanligvis 3-4 ganger i uka. Spiller innebandy 1-2 x i uka, pilates/yoga 1-2 x i uka og spinning/step/pulse (eller noe liknende på SATS) for å bli ordentlig svett 1-2 x. Er dette ok for å holde seg i form og for vektnedgang, eller bør jeg også kjøre et "profesjonelt" opplegg slik som venninnene mine? Er det noe jeg bør gjøre annerledes? Jeg trives veldig godt med treningen og syns selv det funker ok til mitt bruk, men blir jo av og til litt usikker når jeg hører og leser om disse oppleggene.
Hei Hanne
Jeg synes det ser ut som om du trener veldig bra,god variasjon og lystbetont trening,noe som jeg synes er viktig for å klare å holde på over tid,noe som må til for å få resultater av treningen.
Ballspill og kondistimer er bra ,og jeg vet at pilates er utrolig bra styrketrening.Yoga er også fint for kropp og sjel.
Så jeg ville fortsatt som nå hvis jeg var deg.
Det er en fin treningsuke.
vennlig hilsen Trine
92 Liker

Trener som f... går ikke ned!?

Innsendt av: Dråb

Trine!
Jeg SKAL ned i vekt!
Jeg trener 3 x pr uke på treningsstudio. Ca 40 min. elipsemaskin og 20 min. styrke/sirkeltrening - alt for å holde tempo og forbrenning oppe. I tillegg sykler jeg til jobb (frem og tilbake ca 35 min. totalt) Er veldig nøye med å følge opp dagboken på kosthold - men går nesten ikke ned i vekt!? Jeg klarer riktignok stort ikke å spise inn alle kaloriene jeg forbrenner gjennom treningen iflg. diagrammene mine. Jeg er tidligere eliteutøver og er vant til å trene hardt - no pain no gain! Hva mener du jeg bør rette på? Ops. Jeg er mann og 57 år.
Hei
Dette vil du klare,bra innstilling og jeg ser at du er igang med gode treningsrutiner.
Det hender at det tar litt tid før man ser resultatet man ønsker,fordi du trener bra og omgjør fett til muskler som veier mer enn fett.
Men ikke mist motet dette klarer du.
Og pass på at du får i deg de kaloriene du skal ellers har ikke kroppen noe å jobbe med,så du holder forbrenning og blodsukker stabilt noe som igjen hjelper deg til å komme ned i vekt.
Jeg er også glad i å trene hardt,bare pass på så det ikke blir for tøft nå som du spiser lite,kjenn på kroppen og ta en pause når du føler deg sliten.
lykke til!
Vennlig hilsen Trine
93 Liker

Svømming.

Innsendt av: Evi.

Jeg er en dame på 48 år. Prøver å holde meg i form med svømming to ganger pr uke og 1,5 time med aerobic en gang i uken.Jeg vil gjerne ned ca 3 kilo men føler at vekta ikke rikker seg. Går gjerne et par fjellturer 1-2 ganger pr uke på 1 time visst veret tillater det , Tar meg og gjerne en sykkeltur men det blir det mindre av nå når det begynner å bli mørkt. Synst jeg spiser sunt. Har du noen gode råd til meg?
Hei Evi
Jeg synes du tenker veldig riktig,vær mye i aktivitet.
Svømming,aerobic og fjellturer er helt supert.
Prøv å være veldig nøye med å spise lite og ofte så du holder en høy forbrenning og ett jevnt blodsukker hele dagen,det gir resultater.
Spis mye grønt.
Så fortsett den gode jobben du gjør så vil resultatene komme.
Lykke til.
vennlig hilsen Trine
90 Liker

Tips til trening av innside-lår?

Innsendt av: Maria

Jeg bare lurte på om du hadde noen tips til hvordan man kan trene, og stramme opp, innsiden av lårene? Føler det alltid er et lite/stort vedheng der jeg gjerne skulle bli kvitt ;)
Hei Maria
Kondisjonstrening vil hjelpe, da vil du forbrenner fett fra hele kroppen og er det mest effektive i forhold til fettbrenning.
Ellers ville jeg kjørt styrke for å stramme opp,jeg er glad i knebøy som benøvelse,og kjør da også med veldig brede ben så du får med deg innside lår.
Ellers finnes det mange øvelser som går på innside,både apparater hvor du klemmer lårene sammen og øvelser hvor du ligger feks på siden og løfter det nederste benet,legg det øverste bak det nederste.
Tenk på å skyve helen mot tak da får du godt tak i innsiden.
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine
85 Liker

Sosial trening

Innsendt av:

Hei. Jeg har spilt fotball i mange år og er gla i sosial sport, men er ikke så gla i å jogge på en ensom tredemølle. Lurer da på om kampsport som boksing,Kickboksing og ju jitzu kan være et godt alternativ for vektreduksjonen. Har du event en formenining om hvilken som er den beste av de tre?
Hei
Kampsport er helt klart effektivt for vektreduksjon,vet ihvertfall at boksing og kickboksing er knalltøft,så det kan du trygt bruke som treningsform.Ju jitzu har jeg ikke vært borti så der har jeg ikke mulighet til å uttale meg.
Jeg er enig med deg det er gøy å trene sammen med andre og gjøre treningen sosial.
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine
100 Liker

Treningstøy / klestips til høsten

Innsendt av: Nybegynner

Hei,
Nå som det blir kaldere på kveldene syntes jeg det er vanskelig å kle seg til joggeturen/skogsturen - har du noen tips?

Og hvis det regner, hva vil du anbefale å ha under regntøy når man løper på skogen? Ser for meg at det kan bli klamt hvis man ikke kler seg rett.
Hei
Jeg bruker superundertøy både under joggedress og regndress hvis det er vått ute.
Ha alltid superundertøy helt inne til kroppen,det tar til seg svette og puster så du ikke blir kald.
Er det veldig kaldt bruker jeg også en tynn fleece under vindtett.

Ha en fin treningshøst.
vennlig hilsen Trine
98 Liker

Motivasjon til styrketrening

Innsendt av: Tjorveen

Ting tar tid, men jeg har endelig skjønt at jeg ikke kan unngå styrketrening lengre. Mitt spørsmål til deg: Hvor i all verden finner jeg motivasjon? Jeg trener ca 5 - 6 dager i uken, spinning, zumba, kondis og step/styrke. Jeg har styrketreningsprogram. Det hender at jeg forsøker med styrketrening etter en saltime. Det som skjer nesten hver gang er at jeg synes jeg har vært så flink til å trene at belønner meg selv med å gå etter å ha tatt noen armøvelser. Vil nevne at jeg har forsøkt styrkegruppetime som var noe bedre, men fortsatt ille. Håper du kan hjelpe meg
Hei
Jeg ville fått hjelp til å sette opp ett godt styrkeprogram,gjerne med en del utfordring så du får mål og jobbe etter.Da synes jeg styrketrening er gøy,når jeg ser at jeg øker jevnt.
Det gir mye mer utfordring enn bare å gå inn i ett helsestudio og trene på lykke og fromme.
Noen velger en pt til å kjøre seg skikkelig en gang eller to det er lærerikt,da kan du selv jobbe videre når du ser hva som skal til og alle øvelser du kan gjøre også på egen hånd.
Eller tren med en partner så dere kan drive hverandre.
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine
99 Liker

Riktig trening for dårlig kne?

Innsendt av: S0mmerfuglen

Hei!

Jeg prøver å komme i bedre form, samt å miste noen kilo på veien mot det målet. For å gjøre dette, har jeg begynt å jogge (om enn ikke helt faste dager enda) og jeg har også kjøpt meg noen vekter og strikk som jeg prøver å bruke etter endt joggetur. Det som er mitt "problem", er at jeg har et kne som jeg knakk (kneskåla) for seks år siden. Av og til ved anstrengelser (vandreturer, hard trening, eller også joggeturer) kan det gjøre vondt og jeg kan hovne litt. Jeg har også måttet bruke støttebandasje noen ganger dersom det har gjort veldig vondt. Jeg føler musklene i venstre bein er en god del svakere enn i høyre, siden jeg har vendt meg til å gå med mest "trykk" på høyre. I tillegg er senene i ankelfestet stive på venstre fot. Er det da dumt av meg å jogge? Føler ikke jeg har en jevn joggestil, i så måte at jeg legger vekta mer på h. bein og at v. bein er stivt (og blir også vondt i skinnleggen). Har du tips til en annen treningsmåte, eller en alt. løpeteknikk jeg kan bruke?
Hei
Jeg ville gjort andre treningsformer enn jogging hvis jeg var deg.Da er det bedre at du går i raskt på mykt underlag og gjerne med en del motbakker så du får godt igang forbrenningen.
Hvis du løper skjevt vil du få belastningsskader og mye vondt.
Sykling er supert hvis du sliter med kneplager,det er en helt annen belastning.Både utendørs og inne på ergometersykkel.
Hos oss har vi ellipsemaskiner de er også fine for der får du heller ikke det tunge støtet ned mot kneet ditt.
Svømming er også en treningsform som vil være bra for deg også med tanke på stive ledd,det er lett å bevege seg i vann.
Så velg andre alternativer enn jogging når du trener.
lykke til!
Vennlig hilsen Trine

Tidligere intervjuer

Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Skattebetalerforeningen svarte om skattemeldingen

Onsdag morgen ble skattemeldingen tilgjengelig elektronisk. Har du spørsmål? Fagsjef Rolf Lothe og advokat Bård Erlend Hansen i Skattebetalerforeningen svarer.

Faste spaltister

Vektklubb