Thor Heyerdahl jr svarer på dine «Kon-Tiki»-spørsmål

«Kon-Tiki» er nominert til Golden Globe og kan bli nominert til Oscar i dag. Thor Heyerdahls sønn Thor Heyerdahl jr svarer på dine spørsmål om faren, filmen og prisutdelingene.
129 Liker

Watzinger og "kunstnerisk frihet"

Innsendt av: Peter Reland

Fra noe jeg har hørt du har sagt på NRK, forstår jeg at du aksepterer den "kunstneriske friheten" produsenten og regissørene tillot seg da de presenterte Watzinger på en helt annen måte enn slik han virkelig var. Hvordan ville du reagerte hvis de i stedet hadde presentert din far som en visjonær, men veik tufs, med Watzinger som den sterke?
Da ville jeg ha blitt kok forbanna!

Hilsen Thor!
112 Liker

Hvem var Herman Watzinger?

Innsendt av: Eirik Andre

Det var mye oppstyr med Herman Watzinger og hans framstilling i spelefilmen. Der vart han framstilt helt annerleis enn det han egentlig var. Korleis var Herman som person? Kastet han et spyd på hvalen ut av panikk eller var det noe annet?

Herman Watzinger er den eneste som er fremstilt som fri fantasi. Det var ikke han som kastet spydet på hvalhaien. Det var Erik Hesselberg. Det var en forståelig panikkreaksjon med tanke på at hvalhaien kunne slått i stykker flåten bare ved å vifte med halen.
Hilsen Thor!
117 Liker

Gratulerer med oscars nominisasjonen :)

Innsendt av: Kristin V Skogen

Sønnen min lurer på om de hadde med seg papegøyen på flåten? Hvordan var ditt møte med din far når han kom hjem fra Kon Tiki ekspedisjonen?
Sa din far Tro det går bra, så gjør det det, mye? Ha en fin dag videre!! :)
Papegøyen var med. Se mitt svar tidligere! Min far var, som du skjønner, mye borte fra hjemmet. Desto hyggeligere var det da han var hjemme. Han var en veldig oppmerksom og god far. Det å få ham hjem den første julen var, for å si det moderne, en festforestilling. Like festlig var det selvfølgelig ikke like etterpå da mine foreldre ble skilt.
Hilsen Thor!
114 Liker

Thor Heyerdahl

Innsendt av: Knut A

Slik Heyerdahl blir fremstilt i filmen, fremstod han på meg ikke bare som en eventyrer. I planleggingsfasen fremstår han som usedvanlig initiativrik og risikovillig, tenker da særlig på problemene rundt finansieringen av ekspedisjonen og den lunkne mottagelsen av de vitenskapelige teoriene den skulle bevise. Hva tror du det var som satte din far i denne rollen som en virkelig pådriver? Hele prosjektet kunne jo like gjerne endt i et ydmykende nederlag med store økonomiske og (jeg antar) også sosiale konsekvenser. Hvorfor er det tilsynelatende så naturlig for enkelte mennesker å tenke og som konsekvens, leve, så originalt?
Han var overbevist om riktigheten av sine teorier. Motstanden stålsatte ham når det gjaldt å vise at han hadde rett. Han oppfattet aldri at han tok noen unødige sjanser og så ikke på seg selv som en eventyrer. Tvertimot, han tok det som en fornærmelse å bli oppfattet som en eventyrer.
Hilsen Thor!
108 Liker

uuuh scary

Innsendt av: jompa231

hva er det verste marerittet du har hatt?
Mine verste mareritt er en drukningsulykke på Påskeøya og en orkan som blåste ei hytte jeg bodde i overende på Svalbard. Dette er mareritt som skjedde i virkeligheten. Det siste gikk bra, men å se to barn drukne på Påskeøya har jeg aldri kommet over. Eneste glede i den sorgen, var at jeg klarte å redde livet på ett av barna.
Hilsen Thor!
113 Liker

Ra båtene

Innsendt av: Alex

Er det en mulighet for at de lager film om ekspedisjonene på Båtene Ra 1 og Ra 2?
Det kan ikke jeg svare på. Men det er jo laget dokumentarfilmer om også de ekspedisjonene. De ble tatt opp med mer avansert teknologi i farger så det skal godt gjøres å lage en spillefilm som er bedre.
Hilsen Thor!
113 Liker

Papegøye

Innsendt av: Even

Hei! Hadde de med seg en papegøye på ferden og ble den hai-mat slik som i filmen, eller er det oppspinn?
Papegøyen blåste overbord og ble nokså sikkert haimat.
Hilsen Thor!
114 Liker

Hai

Innsendt av: Nina

Jeg har hørt at en hai aldri sover, og hvis den står "stille" (ikek svømmer) dør den.
Stemmer dette? Og er det derfor de klarte å få haiene opp i båten bare ved å holde den i halen en stund og så dra den opp?
Godt spørsmål! Haiene mangler svømmeblære og derfor synker de hvis de ikke er i bevegelse. Noen haier kan sove på bunnen. De haiene som blir dratt ombord ble sløve av å bli hengt med hodet ned.
Hilsen Thor!
114 Liker

Komunikasjon

Innsendt av: Oscar

I filmen så ser vi att telegraf maskinen ikke funket helt som den skulle, og når de sendte opp en balong så ble den i stykker. Så hvordan er det dere fikk oppdatert dere da om reisen?

Utstyret ble reparert. Telegrafistene Knut Haugland og Torstein Raaby var profesjonelle fra krigens dager. Hilsen Thor!
111 Liker

Skuespillerene

Innsendt av: Ingrid

Hei Thor!
Hva syns du om skuespillerpresentasjonene i filmen? Syns du faren din ble portetrert på en riktig måte?

I filmen virker han som en veldig eventyrlysten og positiv mann full av pågangsmot. Var han sånn i virkeligheten også?

Gratulerer med Oscar-nominasjon!
Jeg synes alle skuespillerne gjør en fremragende jobb, særdeles vil jeg fremheve hvordan mine foreldre er portrettert.
Hilsen Thor!
114 Liker

Kvinnfolk ombord ?

Innsendt av: kristian

Var det noen gang på tanken "å ha med kvinner som mannskap,- for å gjøre reisen triveligere for gutta ?
Den opprinnelge planen var at det bare var mine foreldre som skulle reise med Kon-Tiki-flåten. Når det ikke ble aktuelt, var det alltid uaktuelt å ha med kvinner. Vi som er glad i jenter vet at det blir et spenningsmoment på en ekspedisjon som er vanskelig å takle hvis man har med jenter ombord.
Hilsen Thor!
104 Liker

Kunne han ikke svømme?

Innsendt av: Ane-Gunhild

Er det virkelig sant at Thor Heyerdal ikke kunne svømme?
Ja. Han lærte seg først å svømme etter Kon-Tiki-ekspedisjonen. Fordi at han ikke kunne svømme skyldtes vannskrekk etter at han holdt på å drukne som barn.
Hilsen Thor!
123 Liker

HEI THOR!

Innsendt av: Nora

Er det rart å se ekspidisjonen på film?
Ja. Det er rart å se hvordan utenforstående kunstnere har beskrevet noe som jeg kjenner så godt fra virkeligheten. De har gjort en glimrende jobb.
Hilsen Thor!
114 Liker

Tragisk lavmål ?

Innsendt av: Kjetil Engrønningen

Ble ikke denne filmen ansett for å være et løgnaktig karakter drap ? Jeg forstår ikke hvordan denne historieforfalskningen kan forsvares.
Hvordan er det tenkt at den virkelige historien skal fremholdes ?
Den eneste personfortolkningen som er fri fantasi er Herman Watzinger. Dette har regissørene nå rettet opp i rulleteksten.
Hilsen Thor!
108 Liker

Haiene

Innsendt av: Bjørn

Dette med haiene i filmen virket svært urealistisk. Tviler på at det i virkeligheten var en flokk med hvithaier som fulgte flåten.
Tviler på at det lar seg gjøre å fange en stor hvithai på den måten er er fremstilt i filmen.

Stemmer det virkelig at det var hvithai?

Jeg tror ikke det var hvithai. Men scenene er realistiske. I virkeligheten var det faktisk enda mer dramatisk.
Hilsen Thor!
150 Liker

Hei morfar!

Innsendt av: Ingrid

Dette var morsomt! Håper du har det bra! Savner deg, mormor og mikkel! klem herfra,
Så moro at du følger med!klem fra morfar.
Hilsen Thor!
113 Liker

Film

Innsendt av: Morten

Hei, Thor. Hva syntes du var den beste scenen i Kon-Tiki filmen? Hilsen Morten :)
Scenen der min far får brevet fra min mor om at hun til tross for at hun var så glad i ham, ikke ville klare å leve videre med ham.
Hilsen Thor!
122 Liker

Ett ord

Innsendt av: Julie

Om du kunne beskrive filmen med ètt ord, hvilket?
GLIMRENDE
Hilsen Thor!
110 Liker

Hadde de tørrfisk med seg som mat ombord ?

Innsendt av: Ole kr

Vikingene hadde med seg tørrfisk på sine lange ferder på havet.

Hadde Thor heyerdahl tenkt på det samme ?
Ja, men ikke tørrfisk. Han hadde med tørket frukt fra de landene han reiste fra.
Hilsen Thor!
112 Liker

Trengsel

Innsendt av: Tom Erik

Hei! Jeg lurer litt på hvordan dissa gutta fungerte sammen over så lang tid på ei så lita flåte? De må jo ha gått hverandre skikkelig på nervene med tanke på den lille plassen? eller? :)
Ja, man skulle tro at de gikk hverandre på nervene. Men faktum er at de bare kom hverandre bokstavelig talt nærmere og nærmere og ble venner for livet.
Hilsen Thor!
133 Liker

Tiden framover

Innsendt av: Horten-Annette fra Vestmarka

Hvis filmen vinner en Oscar, vil det skape store positive etterdønninger langt inn i Kon-Tiki-museet på Bygdøy. Har stiftelsen noen strategi for hvordan de vil jobbe videre med å fremme din fars arbeid både innenfor og utenfor landets grenser?

For øvrig: Gratulerer!
Kon-Tiki-museets overskudd går til forskningsformål. Vår hovedoppgave er å fortsette min fars vitenskapelige arbeider. Selvfølgelig er vi glad for all oppmerksomheten vi nå får på grunn av filmen.
Hilsen Thor!
127 Liker

Mat under ekspedisjonen

Innsendt av: Line

Var de veldig underernært når de kom hjem igjen? Og hva levde de på under turen?
Neida, de hadde overskudd av mat på hele ekspedisjonen. Masse medbragt proviant som de sikkert kunne klart seg uten fordi de kunne fiske alt de orket.
Hilsen Thor!
107 Liker

Kon-Tiki

Innsendt av: Tobias

Hva er det du husker best fra perioden de forberedte reisen til de kom hjem?
Som filmen viser ble vi veldig skuffet over at min far ikke kom hjem til jul før ekspedisjonen startet. Desto gladere ble vi da han kom helskinnet hjem julen etter en vellykket ekspedisjon.
Hilsen Thor!
116 Liker

Suppe/fiskemiddel

Innsendt av: Maiken Gjærevold, Selbu

Hei Thor! I filmen var det en scene hvor mannskapet fant ut at de hadde forvekslet noe fiskemiddel og tomatsuppe(tror jeg det var). Skjedde dette også i virkeligheten? Holdt på å le meg skakk, lurer også på om denne scenen gjenspeilet noe av humøret som var ombord på flåten? At det var en fin blanding av drama og godt humør, mener jeg. Man må kanskje ha godt humør for å seile over Stillehavet på en flåte?
Ja, det kan jeg bekrefte. Og jeg kan også bekrefte at man må ha en stor sans for humor for å finne på så mye rart.
Hilsen Thor!
130 Liker

Lillehammer

Innsendt av: Jarle

Hei Thor! Takker for fantastiske timer med deg på Lillehammer Vdgs. I den anledning lurer jeg på hva som gjorde at dere fant veien hit opp, og ble?
Enten du tror det eller ikke, så skyldtes det min fars vannskrekk. Han ville bo så langt vekk fra havet som mulig og så høyt som mulig over det. det skyldes at han nesten druknet som barn, som du ser i filmen.
Hilsen Thor!
118 Liker

Ansvarsfull

Innsendt av: Siri

Hei :)
Utrolig bra og spennende film!
Thor virket utrolig avslappet og ansvarsfull, men også skremt på sin måte. Var han en så flink "sjef" i virkeligheten også?
Ja, en av min fars sterkeste sider var at han var en meget dyktig ekspedisjonsleder. Det har jeg selv erfart, og det har jeg fra samtlige ekspedisjonsdeltakere som var med på hans flåteferder.
Hilsen Thor!
121 Liker

Oscar

Innsendt av: Snorre Salberg

Nå er faktisk Kon-Tiki Oscar-nominert. Har lyst til å si gratulerer. Hvordan føles det?
MORO!
Hilsen Thor!
118 Liker

Mangler

Innsendt av: Morten

Hei. Både voksne og barn i min familie har satt stor pris på denne filmen og barna har til og med fått oss til å se den gjentatte ganger. Jeg lurte på om det er noen hendelser eller poenger du føler mangler i filmen i forhold til det som skjedde? Noe du kunne tenkt deg at de hadde tatt med som er droppet? Mange filmer kommer jo også i en kino-versjon og en en "uncut" versjon hvor det er tatt med mer... vet du om dette er tilfelle her?
Ja, en del scener måtte kuttes for å ikke overskride to timer. Om bonusmaterialet kan brukes i andre sammenhenger, må du spørre filmfolkene om.
Hilsen Thor!
121 Liker

Papegøye

Innsendt av: Eva

Hadde de virkelig med en papegøye? Å hva med krabben? Er alle sånne småting også fra den virkelige ferden? Vær stolt av din far!
Ja, både papegøyen og krabben var med. Men dessverre blåste papegøyen overbord i en storm. Hvordan krabben klarte seg som innvandrer til Polynesia vet vi ikke.
Hilsen Thor!
112 Liker

Hvordan var din mor og far som foreldre?

Innsendt av:

Jeg lurer veldig på hvordan dine foreldre var og hvordan de oppførte seg mot deg.
Om din far reiste mye og om din mor greide å ta vare på deg og din bror.
Jeg er så heldig at jeg har hatt verdens beste foreldre. Min mor tok veldig godt vare på oss da min far var ute på sine ekspedisjoner. Når min far var hjemme, hadde vi det beste forhold, men det aller beste forhold fikk vi da jeg ble voksen og ferdig utdannet havforsker. Da ble vi også samarbeidspartnere.
Hilsen Thor!
113 Liker

Detaljer

Innsendt av: Ellen

Er det noe i filmen som ikke skjedde i virkeligheten?
Det aller meste i filmen skjedde slik det blir fremstilt. Unntaket er brevet som min far fikk etter landingen på revet.Det skjedde ikke akkurat sånn. Men nesten.
Hilsen Thor!
128 Liker

lefsebaking

Innsendt av: Nissen

Hadde de med hjemmebakte lefser på Kon Tiki, eller var det bare flatbrød.

Har du en anbafalt oppskrift?
Nei, de hadde med indianske bakevarer fra Peru. Hvis du vil ha en virkelig god lefseoppskrift, så spør min kone.
Hilsen Thor!
125 Liker

ITALIA

Innsendt av: Harald Bakken

Hei

Er det lettere å fine veien opp til Colla Micheri nå enn for 8 år siden. Fant dette utrolig fine stedet der din Far bodde før men det var ikke lett. Er det der han ligger begravd idag?

Vi er glad for at det er vanskelig å finne frem. Med tanke på privatlivets fred. Ja, min far ligger begravet der så lenge eiendommen er på familiens hender.
Hilsen Thor!
122 Liker

Hva hadde pappa sagt?

Innsendt av: Geena

Hei Thor!

Hva tror du din far hadde sagt om filmen, dersom han hadde hatt mulighet til å se den?
Ville han grepet inn på noe tidspunkt under innspillingen for å forandre noe, tror du?

Klem til deg! :)
Min far samarbeidet med manusforfatter Petter Skavlan og godkjente manuskriptet. Jeg vet han var skeptisk til å få personloige sider ved sitt liv dramatisert i en film. Og forkastet mange tidligere utkast. Jeg tror han hadde blitt fornøyd med den endelig resultat.
Hilsen Thor!
117 Liker

Betydning

Innsendt av: Silje Marie

Hva vil det bety for deg om kontiki blir nominert til en Oscar ? :)
Som styreformann for Kon-Tiki-museet er jeg glad for all den PR vi nå får. Hvis du tenker økonomisk for meg privat, så aner jeg ikke og det gir jeg egentlig blaffen i. Jeg klarer meg bra som pensjonist. Og skogsarbeider.
Hilsen Thor!
112 Liker

Spørsmål

Innsendt av: Oscar

Når du var ett litet barn. Hviste du egentelig hvor stor det faren din gjore var?

Ja, jeg var bare ni år gammel. Hverken jeg eller min bror Bamse eller min mor var bekymret. Vi ble orientert via den tids tekniske muligheter som var telegrafi.
Det var tilfeldig når vi fikk rapporter fra ekspedisjonen. Jeg husker at det var spennende å følge med.
Det var enda mer spennende da min sønn Olav gjentok flåteseilasen for fem år siden og vi kunne snakke sammen på nettet. Hilsen Thor!
111 Liker

Sau

Innsendt av: Katrine Bakkestad Glenn

Hei! Jeg har hørt rykter om at dere hadde med et større antall sauer med på flåten. Stemmer dette, eller er dette bare ville rykter? Sauer liksom? Nei, har jeg ingen forståelse for!

tøv! Hilsen Thor!
119 Liker

Plump haifilm

Innsendt av: Geir

Syntes du virkelig denne filmen gir din fars bragd rettferdighet? Jeg syntes dette var en plump haifilm og lite annet.

Utover det; all respekt for ferden. Jeg skal se dokumentaren i nær framtid.
Denne filmen setter bare fokus på selve Kon-Tiki-ekspdisjonen og de dramatiske begivenhetene rundt den. Det var ikke plass til å vurdere min far som vitenskapsmann. Det hadde han fortjent.
Hilsen Thor!
105 Liker

Gummibåten og hva om...

Innsendt av: Trond Hjertø

I filmen savnet jeg uhellet der karene i Gummibåten nesten ble akterutseilt av Kon-Tiki. Vet du hvorfor?

Ellers har jeg en liten anelse om hvordan Kon-Tikis mannskap må ha følt det når de forlot kaia og ettehvert så slepebåten bli mindre akterut.
Jeg har seilt over Atlanteren 3 ganger, og husker at jeg fikk litt angst første gangen jeg kom på dekk uten å se land. Tankene gikk mye på hva om:
Jeg blir syk, jeg faller overbord, skuta synker, osv.
Jeg bestemte meg for å legge tankene i en mental skuffe og glemme dem i tre uker over havet. På senere turer har jeg istedet tatt dem fram i planleggingsfasen og lagt inn sikkerhetsfaktorer mot både uhell og sykdom.
Snakket din far noen gang om slike tanker, følelser eller frykt?
Min far var alltid ferdig med en begivenhet når den var overstått. Da så han videre fremover til neste utfordring. Og mistet interessen for det som allerede var utført.
Hilsen Thor!
130 Liker

Watzinger

Innsendt av: Paj

Det ble jo en del debatt rundt hvordan Herman Watzinger ble fremstilt i filmen.

Jeg vil gjerne høre litt ditt inntrykk av ham som ekspedisjonsdeltaker og som menneske?
Da spør du rett mann! For jeg hadde god kontakt med Herman Watzinger. Han bygget opp Perus fiskeindustri og ble senere direktør for FNs matvare og fiskeriorganisasjon, FAO. Han var min sjef da jeg drev havforskning i Det Indiske Hav. Ved siden av å være en faglig ener en usedvanlig flott og sjarmerende kar. Han var også en tøffing og ikke bekymret slik han blir fremstilt i filmen.

Hilsen Thor!
117 Liker

Bølger

Innsendt av: IwinH

Var bølgene på reisen farlig store?
Hadde Thor troen hele tiden?

Nei, en flåte kan jo ikke synke. Sjøene forsvinner mellom stokkene tilbake til havet. Bølgene ble først farlige da de brøt mot revet. Da var det virkelig kritisk. Ja, min far var så sikker i sin sak at han aldri var bekymret, selv om han hadde vannskrekk. Hilsen Thor!
117 Liker

din fars kvaliteter

Innsendt av: Hilde

Hei. Jeg har stor respekt for din far. Jeg er interessert i å vite hva er de kvaliteter du satte høyest hos ham? Hva var det viktigste han lærte deg, og har du noen favorittsitater fra ham?
Først og fremst var min far en god far.

Riktignok noe selvopptatt, men det blir jo alle som markerer seg så sterkt. Hans morsomste egenskaper var hans fantasi og opplevelsesevne og evnen til å formidle dette til andre.
Ifølge min mor, Liv, var det morsomste ved ham hans humoristiske sans. Jeg vil også fremheve at han aldri ble blasert selv om han hadde opplevd så mye.
Det viktigste min far lærte meg, som er naturvitenskapsmann, det må finnes noe hinsides våre sansers fatteevne. Han trodde på sin Gud og jeg ble en nysgjerrig søkende.
Hilsen Thor!
103 Liker

Spørsmål om adaptasjon mellom bok og film

Innsendt av: Amanda og Martine

Hei Thor Heyerdahl jr.
I morgen skal vi ha særemne hvor vi skal fremvise adaptasjonen mellom Kon Tiki boken og filmen som ble utgikk nå i 2012.
I denne forbindelse har vi noen spørsmål til deg:
1. Hva mener du er den største og viktigste forskjellen mellom boken og filmen?
2. Mener du ressigørene kunne gjort noe annerledes for å få filmen enda mere lik den virkelige hendelsen (samtidig la den være like spennende som den er nå), isåfall, hva?
3. Har du noe kritikk mot filmen? isåfall, hva?

Hadde satt pris på svar!

Mvh
Amanda Halvorsen Vikran og Martine Kaasa
Boken er en nøyaktig dokumentasjon av det som virkelig skjedde. Det er også dokumentarfilmen som i sin tid fikk Oscar.
Denne spillefilmen er en dramatisert fremstilling av noe som virkelig skjedde. Da er det naturlig at det er de mest dramatiske og spektakulære begivenhetene som fremstilles.
Ifølge min far og min sønn Olav som gjentok ferden med Tangaroa, er det å seile over Stillehavet på en flåte en ren fornøyelse og lystseilas med enkelte dramatiske begivenheter.
Min eneste innvending mot filmen er måten Herman Watzinger blir fremstilt på. Mine foreldre er nydelig portrettert. Både manusforfatter og regissører har gjort en glimrende jobb, noe filmens suksess så langt allerede viser.

Hilsen Thor!
126 Liker

kon tiki museet

Innsendt av: Martin

Hei!
Foreligger det planer om å modernisere/oppgradere museet? Museet slik det fremstod for to år siden var sørgelige greier: Inntørket balsaflåte, plastfisk i tråd, elendig belysning, dårlig dramaturgi i hva museet ville fortelle samt at oscarstatuen var vekk.
Kon-Tiki-museet er en privat stiftelse som ikke får støtte fra noe hold. Vi får besøk av over 200.000 i året.
Det borger vel for at museet er bedre enn din beskrivelse. Museet prioriterer å videreføre min fars forskning, særlig på Påskeøya.
For tiden gjennomgår museet store rehabiliteringer.
Hilsen Thor!
125 Liker

Oscar

Innsendt av: sleipner8

Hvis man kunne velge, hvilket film er Kon-Tiki veldig lik eller nær.

Håper på Oscar!
Det må du svare filmfolkene om. Men eventyr fra virkeligheten er vel noe som appelerer til alle.
Hilsen Thor!
116 Liker

Eventyrer

Innsendt av: Ketil hebnes

Hvordan kan det ha seg at du er negativ til Jarle Andøy som er dagens eventyrer. Det blir nevnt uansvarlig. Hvem av eventyrerene i norsk tid er det som har hvært ansvarlige?
En eventyrer begir seg inn i det ukjente, og slik er det.....det er vanskelig å planlegge det ukjente eller hva?
Jeg har stor respekt for Jarle Andhøy som eventyrer. Han er så stor at han ikke behøver å bruke min fars eller Kon-Tiki-navnet til å markedsføre seg selv. Det er han som har kalt meg en del av et kaklekor og ikke omvendt. Vi er begge medlemmer av Larvik Sjømannsforening og som sådan gode venner.
Hilsen Thor!
140 Liker

Var haien så stor? :-)

Innsendt av: Grete

Hei! Koste meg med filmen i helga. Det eneste spørsmålet jeg egentlig sitter igjen med, er om haien som ble dratt "ombord" virkelig var såååå stor? :-) ja mennesket kan blir utrolig sterk i en situasjon full av adrenalin og sinne, men dette var jo en HAI.. :-) :-)
Ja, som marinbiolog kan jeg gå god for hai-bildene. Faktisk var fagsten av hai under selve ekspedisjonen mye mer dramatisk enn de klarte å vise på filmen.

De lokket haien til overflaten med fisk, og grep dem i halen da de dykket igjen, og holdt dem til de ble slappe av at blodet sank mot hodet. Så ble haiene trukket levende ombord
Hilsen Thor!
108 Liker

Historien fascinerer

Innsendt av: Andreas, Kjeller

Hva tror du det er med denne historien som fascinerer så mange. Din far fikk Oscar, nå kan den nye filmen også få det. Nesten 1 million nordmenn har sett filmen.
Kon-Tiki-filmen og Kon-Tiki-boken kom ut i slutten av 40-årene da verden fremdeles slikket sine sår etter en grusom krig.
Verden sultet etter et solstreif i all elendigheten og det var nettopp Kon-Tiki-ekspedisjonen.
Seks mann på en eventyrlig seilas på verdens største hav som etter en dramatisk landing havnet rett i sydhavsparadiset.
Ingen hadde hørt om Indiana Jones eller James Bond. Ingen bil sto parkert på månen. Intet TV. For å si det på amerikansk A dream came through.
Hilsen Thor!
129 Liker

Forskning

Innsendt av: Helge T.

Hei. Forskning har påvist at de fleste teorier din far la frem er feil. På tross av dette ruver han(også hos meg) fremdeles over de fleste. Beviser ikke dette at det ikke er de fremlagte teorier i seg selv som er viktige, men heller at man utfordrer vedtatte oppfatninger og stiller kritiske spm. ?
Jo, det morsomste med min fars forskning var at han utfordret etablerte sannheter. Han er fremdeles kontroversiell, men har i den senere tid fått sterk støtte for sine teorier av DNA-analyser som beviselig viser før-europeisk kontakt mellom Sør-Amerika og Påskeøya.

Det er et problem for min fars ettermæle at hans kritikere stort sett baserer seg på min fars populære bøker og ikke på hans vitenskapelige arbeider.

Det er et paradoks at hans evner som popularisator og kommunikator også har virket som et handicap for en vitenskapsmann.
Hilsen Thor!
133 Liker

Stolthet

Innsendt av: Per Bertelsen

Har Heyerdahl familien gitt tillatelse til å benytte Thors bok/film som grunnlag for dette makkverket av en Hollywood wannabe? Da håper jeg dere fikk godt betalt for dette var patetisk.
Ja, min far godtok manuskriptet etter nært samarbeid med Petter Skavlan. Familien er godt fornøyd med resultatet, og det må jo flere være i og med at filmen nå kanskje blir nominert til en Oscar.

At du synes filmen er et makkverk er bare god PR for filmen. Ja, boet får inntekter av filmen, men jeg aner ikke hvor mye. Jeg klarer meg utmerket som statspensjonist.

Hilsen Thor!

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister