Hvor mye kjøtt bør du spise?

Før jul kommer Statens råd for ernæring med nye kostråd. Ifølge de nye anbefalingene, bør du ikke spise mer enn maks 500 gram kjøtt i uken. Hvor mange biffer kan du spise? Hva med pølser, kjøttkaker, leverpostei og annet kjøttpålegg? Hvilke kjøttprodukter er magre? Trenger du tips om hvordan skal du klare å holde deg til denne grensen i hverdagen din? Be om råd fra lege og professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, Christian A. Drevon. Han er kostholdsekspert i VGs Vektklubb, har lang erfaring med å hjelpe folk til å leve sunt, og svarer på alle slags spørsmål om ernæring, kosthold og gener og fedme.
96 Liker

Innsendt av: trine

Så lenge man spiser et variert kosthold, rent kjøtt, villfisk, brød og pålegg, så dør man vel ikke dersom man skulle spise mer enn 500 gr i uka?
Inntak av store mengder ferdigprodukter/blandingsmat (og opddrettsfisk) er vel grunn til langt større bekymring...?
Hei,
Alle skal dø, det er bare spørsmål om når. Ved å gjøre sunne valg kan man altså ha litt påvirkning på sin egen helse. Derfor anbefales en blanding av ulike matvarer, med en viss begrensning av kjøttinntaket. Forøvrig vil jeg si at ferdigprodukter og balndingsprodukter kan være både næringsrike og sunne, avhengig av hva som er blandet inn i produktene. Forøvrig er de studier som finnes av oppdrettsfisk ikke foruroligende for dem som spiser slik fisk. Oppdrettsfisk er faktisk meget sunn mat.
Hilsen Christian A. Drevon
99 Liker

Kylling, kalkun eller skinke?

Innsendt av: Ida

Hei!

Jeg lurer paa noe om kjoettpaalegg som man faar i helt vanlige pakker fra Gilde, Prior osv.

Om man skal velge ETT paalegg, hva boer man velge av kylling, kalkun eller skinke?

Hei,
Jeg ville valgt kylling eller kalkun ut fra de studier som er publisert.
Hilsen Christian A. Drevon
97 Liker

Trening

Innsendt av: Bendik E

Hvis du trener på helsestudio da..la oss si 3 ganger i uken + en joggetur?

Må da være bra og få i seg så mye proteiner osv?

Kroppen trenger jo mye mer mat for å bygge muskler når du først trener?

Mvh Benny
Hei,
Du trenger ikke spesielt med proteintilsskudd for slik fysisk aktivitet. Du får mer enn nok av proteiner i et vanlig sunt norsk kosthold. Lykke til!
Hilsen Christian A. Drevon
101 Liker

Hardtrening

Innsendt av:

Hei Chrstian.
Er det viktig og ta blod og muskel
test for og kunne stimulere og samtidig vere sikker på at kroppen
intar riktig næring.Er 50 år og trener 9 ganger 1,5 Time hardtrening i uka.Probleme er att jeg blir møkka sliten og skader kommer,har prøvd meg som veterianer i 8 måneder nå og blir også bare feitere og feitere. Hilsen en frustrert hardtrener.
Hei,
Det høres ut som om du skulle kontakte din fastlege og få gjort en undersøkelse av deg selv også med noen målinger av næringsstoffer og hormoner i ditt blod. Lykke til!
Hilsen Christian A. Drevon
100 Liker

Spiser mye kjøtt!

Innsendt av: Morten

Jeg holer forholdsvis god kontroll på hva jeg spiser, jeg får ikke i meg mer enn 2000-3500kcal til dagen avhengig av om jeg trener eller ikke.
Men jeg spiser mye kjøtt, hva er det som er galt med det? På en vanlig uke kan jeg spise imellom 1,5-2kg kjøtt.
Hei,
De offisielle ambefalingene av hva man bør spise er basert på hundrevis av vitenskapelige studier om kosthold og helse. De er ment som informasjon til befolkningen for at de kan ta sine forholdsregler i forhold til den mest oppdaterte kunnskapen vi har.
Når det gjelder kjøtt har en rekke studier fra mange land vist at risikoen for å få kreft i tykk- og endetarmen øker en god del. Denne kunnskapen er ikke noe ernæringsforskere kommer med til folk for at livet deres skal bli dårligere. Den er ment som en hjelp for dem som ønsker å leve sunt slik at de kan holde seg friske lenge. Et annet poeng med et inntak av kjøtt på 1,5-2 kg/uke, er at det er meget lite ressursvennlig. Det brukes store mengder kraftfor for å fore opp dyr, istedenfor at vi kunn bruke korn, mais og soya direkte i vårt eget kosthold. Da ville vi benyttet jordens ressurser 10 ganger bedre nn om vi først skal fore opp kyr som vi så skal spise kjøttet fra.
Hilsen Christian A. Drevon
103 Liker

Du har ikke peiling.

Innsendt av: K

Av alle kostholds"eksperter" i dette landet er du den siste jeg spør om råd..
Hei,
Takk for oppmerksomheten!
Hilsen Christian A. Drevon
93 Liker

500g er alt for lite

Innsendt av: Jack Morten

Jeg har alltid vært litt for glad i mat, og uten den jobben jeg har som gruppetreningssinstruktør hadde jeg nok vært mer eller mindre smellfeit.

Jeg er også utdannet personlig trener 2 fra Idrettshøgskolen og har i alle år "prøvd" å følge kostholdsrådene fra Statens ernæriongsråd.

Men i det siste halve året har jeg tatt av 12 kilo og nærmer meg faktisk matchvekten. Og det eneste som fungerer på meg er steinalderkost. Det samme som menneskene har levd av mer eller mindre konstant i 300-400.000 år. Korn og mel er en ny oppfinnelse som noen få egyptere startet med for 4000 år siden, mens vi andre nordboere har faktisk levd på steinalderkosten fram til den moderene tid.

Hva fungere så på meg,jo akkurat som steinalder menneskene spiser jeg ikke karbohydrater. Jeg spiser masse fett, kjøtt, fugl, fisk og bittelitt bær og blagrønnsaker... Og jeg raser ned i vekt. Kroppen har jo to forbrenningssystemer. Et som fungerer på karbohydrater og et som fungerer på ketiner. La oss ta et eksempel, det finnes ikke et land med større utvalg av lettprodukter enn USA, og det finnes heller ikke et land med flere tjukke personer enn USA. Kroppen ønsker ALLTID og forberede seg på "den uka mamuten ikke kommer forbi grotta" og karbohydrater gir jo ENORMT masse energi, selvfølgelig bli en tjukk om en spiser for masse av det. Så da er spørsmålet, hvorfor mener forskerne at vi skal spise matvarer vi ikke er laget for. Vi husker alle hva som skjedde i england på 80-tallet da en foret ku med kyr.... Den eneste tiden av året steinaldermenneskene hadde rik tilgang på karbohydrater var om høsten vi noe bær og frukt.
Hei,

Dette ble litt unyansert.

Steinalderdietten er ikke noen bestemt diett, og den er helt klart misbrukt i kosholdsdiskusjoner. Det finnes meget lite forskning på dette feltet. Det kommer blan annet av at steinalderen dekker et tidsrom fra ca 2 millioner år til 1800 år før Kristus (i Norge). I løpet av denne perioden endret kostholdet seg drastisk fra å være et "samler-kosthold" (røtter, nøtter, bær, frukt og litt vilt) til etter hvert å omfatte dyrkede produkter som korn av ulike varianter. Dessuten ble man for ca 50000 år siden i stand til å kontrollere ilden, og det medførte at man kunne varmebehandle mat. Derved kunne man gjøre maten mer fordøyelig og så ut en del mikrober.
Forøvrig har kostholdet ikke bare vært påvirket av hvilken del av steinalderen man har levd i, men også hvor man har levd. Kostholdet har vært svært forskjellig langs kysten og i innlandet, og i nord og i sør.
Det vi temmelig sikkert kan si er at inntaket av kjøtt og fisk, fett og sukker har vært heller lite, mens innslaget av planteføde har vært stort de aller fleste stedene. Dette er altså stikk i strid med det mange hevder som prøver å fremheve hvor gunstig "steinalderkosten" var.
Hilsen Christian A. Drevon
97 Liker

Hva er riktig kosthold?

Innsendt av: German


Man sier det er sunt å spise frukt,men er det så sundt,epler som holder i flere mnd etter de er delte erdet så bra.?Er det ikke bevis på mye gift?
Karbohydrater er ikke bra sier noen i banarer er det masse,er det bra?
Hva er sund Mat??
Hei,
Det vi vet om sund mat er det som det gis offentlige anbefalinger om. Anbefalingene fremkommer ved at man går gjennom alt det som finnes av publiserte studier om mat og helse, og trekker ut de funnene som er tydelige og går igjen i mange ulike typer studier.
Hilsen Christian A. Drevon
101 Liker

Sykt lite kjøtt på beinet - NEI TIL HVETE!

Innsendt av: Kjetil "nei til hvete"!

Mat er vanskelig. Men pr. idag holder jeg meg til en diett hvor jeg prøver å unngå hvete så godt som mulig. Poteter, ris og pasta er også NEI-Mat.
Jeg er pr idag ikke redd for å spise kjøtt. Men hva skal jeg gjøre nå. Tallerkenen min inneholder ofte mye kjøtt og grønnsaker. Jeg spiser betydelig mer enn 500 g i uka. Garantert.
Sikkert mellom 1,5 og 2 kg. Ellers er Egg, tunfiks, kylling og fisk en stor del av kostholdet.
Hei,
Mitt råd er at du følger de rådene som gis fra Helsdirektoratet. Spis variert, begrens inntaket av kjøtt til 500 gram per uke, og bruk mye grønnsaker og fisk i alle varianter, i tillegg til noe frukt. Poteter, ris og pasta er helt greitt i passe doser. Lykke til!
Hilsen Christian A. Drevon
100 Liker

spørsmål angående kjøtt..

Innsendt av: J

jeg driver med fitness atletic, jeg trener opptil ca 6 dager i uken. 2-3 timer hver dag. Jeg har en kost som ligger på rundt 300-400 g kjøtt hver dag. Å vekten min har aldri vært et problem, nå skal det sies at dette blir variert mellom rødt kjøtt(ikke svin), kyling og fisk men vil det sies at dette ikke er opptimalt for meg?
Hei,
Uansett om du trener mye er det ikke optimalt med 300-400 g kjøtt i kosten hver dag. Du bør helt klart spise mindre kjøtt, mer fisk og antakelig mye grønnsaker og en del grove kornprodukter. Lykke til!
Hilsen Christian A. Drevon
100 Liker

bearbeidet kjøtt

Innsendt av:

Hva er det med bearbeidet kjøtt som gjør det "farlig"? Er kjøttdeig som bearbeidet å regne? Feks karbonadedeig og kyllingkjøttdeig er jo relativt magert, er dette ok å bruke eller bør man alltid gå for fileter?
Hei,
Man vet ikke sikkert hva som er ugunstig med bearbeidet kjøtt. Det kan skyldes saltet og fettet som er blandet i. Som du påpeker er karbonadedeig meget magert og skal ikke inneholde annet fett enn det som er naturlig i rent kjøtt. Kyllingdeig er imidlertid tilsatt noe fett. Det rene kjøttet kommer bedre ut enn det bearbeidede i de fleste studier. Det er bakgrunnen for rådene.
Hilsen Christian A. Drevon
97 Liker

ali

Innsendt av: alibali

Kan jeg ta Ali tabletter selv om jeg ikke har en bmi på over 28?
Hei,
Det er bortkastede penger. Bruk heller oppmerksomhet og penger på et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet.
Hilsen Christian A. Drevon
97 Liker

Hvalkjøtt

Innsendt av: proteinspiser

Regnes hvalkjøtt med i de 500 gram rødt kjøtt? Eller er ikke hvalkjøtt "rødt" i denne sammenheng? Det skal jo være sunt fett i hval i tillegg til svært lite fett og mye proteiner generelt.
Hei,
Det finnes ikke studier vedrørende inntak av hvalkjøtt i kosten, så jeg kan kun svare deg ut fra generelle vurderinger. ANtakelig er det greitt å se på hvalkjøtt på samme måte som vilt, nemlig at det ikke inngår i de 500 gramene anbefalt inntak av kjøtt per uke.
Hilsen Christian A. Drevon
85 Liker

Proteiner fra rødt kjøtt

Innsendt av: proteinspiser

Er virkelig litt rødt kjøtt så ille om man velger de magre variantene? Selv spiser jeg 1-2 pakker karbonadedeig i uken og av og til en 200 grams biff fra rent kjøtt, er dette usunt? Får også proteiner fra kylling, hvalkjøtt, tunfisk, melk, mager kesam, egg og proteinpulver. Spiser lite prossesert kjøttmat. Totalt ca 200 gram til dagen med protein noe jeg trenger for å unngå å miste muskler under et moderat kalori underskudd.
Hei,
For å unngå muskeltap under slanking er det viktig at du går langsomt ned i vekt og at du er fysisk aktiv for å opprettholde muskelmassen. Det er ikke nødvendig å spise 200 gram protein daglig for deg. Lykke til!
Hilsen Christian A. Drevon
106 Liker

Ulike sykdommer - kolliderende dietter

Innsendt av: Geir.Elmgren@gmail.com

Et spørsmål litt på siden, men også en del av problemstillingen.
Jeg har diabetes II, podagra og bruker marevan. Disse 2 sykdommene og en medisin har anbefalinger/dietter som er på kollisjonskurs med hverandre på en del punkter. Hvordan skal man prioritere her? Skal jeg ta hensyn til hva som er mest livstruende eller balansere dette så godt man kan. Skal jeg følge boken blir det ikke mye igjen å spise.
Hei,
Podagra skyldes en opphopning av urinsyre i blod og vev. De ksotråd som gjelder denne sykdommen er svært lite effektive bortsett fra at det er nyttig å drikke mye vann og lite alkohol. Derfor ville jeg fokusere på de rådene som gjelder din diabetes II. Et annet poeng er at både for diabetes og podagra er det viktig å ha en normal kroppsvekt. Lykke til!
Hilsen Christian A. Drevon
93 Liker

Fete mennesker, slutt å syt og begynn å gjør noe!

Innsendt av: Perry-Per

Jeg er møkka lei all sytingen til overvektige mennesker! Det er stentøft å gå ned og det er enda tøffere å holde vekta i årene etter et stort vekttap! Men, det kreves en innsats av hver enkelt! Ikke la det stå igjen et spørsmål om tykke mennesker er dumme for i sannhetens navn, det kreves faktisk noe av den enkelte! Jeg har sett, kjent og hørt mange tykke klage om hvor håpløst alt er, men jeg har også sett de samme med kritiske øyne og det pågangsmotet og den innsatsen de har vist er lik null! Jeg veier selv ca 73 kg, stabil i 7 år, men før det veide jeg over 200 kg, så fortsett gjerne å lur deg sjøl, men jeg har vært gjennom samme "dritten" som "dere", så meg lurer dere ikke! Krev mer av dere sjøl, ta fram jernvilja og krev mindre av samfunnet!
Hei,
Takk for nyttig innspill, og gratulerer med at du har lykkes - og fortsetter å lykkes daglig!
Hilsen Christian A. Drevon
96 Liker

vektreduksjon

Innsendt av: kakemomsen

heisann:)
jeg har fått beskjed av legen min om at jeg må gå ned minst 10kg frem til jul..hvordan skal jeg klare det uten motivasjon og med ett stort matinntak
Hei,
Dersom du ikke har motivasjon for å legge om dine levevaner vil du ikke klare å gå ned ca 1 kg per uke frem til jul. Derfor kan du bare forsone deg med at du skal fortsette å være overvektig med de ulempene det innebærer. Det er ditt liv, og ditt prosjekt om du skal gjøre forbedringer.
Mitt råd er at du setter av 1 times tid til å vurdere fordeler og ulemper med å være normalvektig, og vurderer om du finner det bryet verdt å gjøre innsats. Dette er det bare du som kan gjøre! Lykke til med den vurderingen!
Hilsen Christian A. Drevon
95 Liker

var pasient på sykelig overvekt

Innsendt av: Jan Petter Fjeld

jeg var pasient ved sykelig overvekt program. jeg gikk ikke ned ett gram med de metodene og måltidene de henviste til. Jeg begynte derimot på urkost. ut med karbohydrater inn med grønt, fet og kjøtt. har nå gått ned 15 kg på 1 år. nesten alle på mitt kurs ved sykehuset gikk ikke ned i det hele tatt men flere har gjort det nå med urkost. Hvorfor tar norsk ernæringsråd så feil? hvorfor blåser de i anbefalinger andre forskere har kommet med?
Hei,
Kortversjonen av svaret på dette spørsmålet er at de studier som er gjort ikke viser det du hevder. De viser derimot at spiser du lite energoi så går du ned i vekt, men du må finne frem til en kost som du kan leve med over lang tid. Det er svært få som klarer å leve et langt liv på svært lavt inntak av stivelsesrik kost. Det kommer av at man blir fort sliten ved fysisk aktivitet, og karbohydratholdige matvarer gir variasjon til kostinntaket. Likevel vil jeg si at dersom du har suksess med ditt lavkarbo kosthold, ja da får du holde deg til det selv om det kan gi en del uheldige bivirkninger. Data viser imidlertid at man får tilsvarende slankende effekt av lav fett og lav karbohydratkost etter ett års intervensjon.
Hilsen Christian A. Drevon
91 Liker

kjøtt og steinalderkost

Innsendt av: Ole

Hei, finnes det noen seriøs forskning som støtter steinalderdietten, som innebærer å spise mye fett, lite karbo og mye kjøtt???
Hei,
Steinalderdietten er ikke noen bestemt diett, og den er helt klart misbrukt i kosholdsdiskusjoner. Det finnes meget lite forskning på dette feltet. Det kommer blan annet av at steinalderen dekker et tidsrom fra ca 2 millioner år til 1800 år før Kristus (i Norge). I løpet av denne perioden endret kostholdet seg drastisk fra å være et "samler-kosthold" (røtter, nøtter, bær, frukt og litt vilt) til etter hvert å omfatte dyrkede produkter som korn av ulike varianter. Dessuten ble man for ca 50000 år siden i stand til å kontrollere ilden, og det medførte at man kunne varmebehandle mat. Derved kunne man gjøre maten mer fordøyelig og så ut en del mikrober.
Forøvrig har kostholdet ikke bare vært påvirket av hvilken del av steinalderen man har levd i, men også hvor man har levd. Kostholdet har vært svært forskjellig langs kysten og i innlandet, og i nord og i sør.
Det vi temmelig sikkert kan si er at inntaket av kjøtt og fisk, fett og sukker har vært heller lite, mens innslaget av planteføde har vært stort de aller fleste stedene. Dette er altså stikk i strid med det mange hevder som prøver å fremheve hvor gunstig "steinalderkosten" var.
Hilsen Christian A. Drevon
83 Liker

kjøtt

Innsendt av: Tobi

Jeg er med i Vektklubb.no. Har slanket bort 6-7 kg. Jeg har hemocromatose. Hvor mye kjøtt kan jeg spise i uka?
Hei,
Hemokromatose er en sykdom der jern avleires i mange organer. Hemokromatose (primær) kan være medfødt, med for mye jern tatt opp i tarmen. Sekundær hemokromatose skyldes økt jerntilførsel, oftest som følge av mange blodtransfusjoner.
Det er viktig at man i en slik situasjon ikke spiser mye kjøtt fordi kjøttet inneholder en faktor (kjøtfaktoren) som bidrar til å øke opptaket av jern i kroppen. Avhengig av hvor alvorlig din tilstand er bør du begrense antall kjøttmåltider etter avtale med din fastlege som har oversikt over akkurat din medisinske tilstand. Lykke til!
Hilsen Christian A. Drevon
83 Liker

Mett av fiber?

Innsendt av: Knut

Hei! Stemmer det at mat med mye fiber gir mer langsom blodsukker stigning og derved gjør at man holder seg mett lengre? Jeg må forøvrig få takke deg for at du sprer så mye viktig kunnskap!
Hei,
Generelt stemmer det at mat med mye fiber gir noe langsommere blodsukker stigning enn "raske" karbohydrater i form av sukker. Vi vet imidlertid ikke sikkert hva det betyr for sultopplevelsen på litt lengre sikt. Det at fibrerik mat holdr seg en god stund i magesekken medfører at man føler seg mett lengre enn om man bare spiser sukker eller drikker vann. På den annen side har insulin en mettende effekt på sultsenteret i hjernen.
Hilsen Christian A. Drevon
87 Liker

pålegg

Innsendt av: trulta

Jeg får mye luft i magen av løk, og ost. Kjøttpålegg er magert, men blir tørt å ha på brødskiva om man ikke skal ha på smør. Har du noen tips til pålegg man kan ha i nistepakken på jobben? Hvor mange kjøttmiddager anbefaler dere i uka, og hvor mange fiskemiddager bør man spise i uka? Er fiskekaker og fiskepudding like greit som ren fisk?
Hei,
Nistepakken kan du variere med grovt brød hvor du bruker ulike påleggslag som frukt (eple, banan eller pære), grønnsaker (agurk, tomater), fisk (røykelaks, makrell i tomat, sursild eller sardiner) eller magre smøreoster.
Et par midager i uken med magert kjøtt, er passende, og likedan med ren fisk. I tillegg kan du bruke noen vegetarretter og fiskekaker eller fiskepudding. Den opplagede fiskematen inneholder mye mindre fisk enn et vanlig fiskemåltid, og er derfor ikke like bra ernæringsmessig.
Hilsen Christian A. Drevon
91 Liker

Hva er riktig?

Innsendt av: 27 og forvirret

Hei,
Jeg har i mange år ikke spist noe særlig rødt kjøtt fordi jeg ikke liker det, og fordi jeg får vondt i magen av det. Kan godt spise kalkunpålegg, eller litt karbonadedeig hvis det lages pastaretter. Hvor mye bør jeg spise for å få i meg nok proteiner? Jeg er 1.65 høy og veier snart 50 kg. Holder det hvis jeg velger fisk til middag, og må det være en form for kjøtt hver dag? (jeg spiser ikke tofu).
Takk for svar!
Hei,
Det er intet problem for deg å dekke proteinbehovet om du ikke spiser noe rødt kjøtt. Du får tilstrekkelig mengde og meget gode proteiner fra fisk, kornprodukter og hvitt kjøtt.
Hilsen Christian A. Drevon

Linker og aktuelle saker

Tidligere intervjuer

Uke 19: Eksperten svarer

Uke 19: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 18: Eksperten svarer

Uke 18: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 17: Eksperten svarer

Uke 17: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister