Slik får du god fordøyelse

Hva er egentlig god fordøyelse - og hva kan du selv gjøre for å unngå treg avføring og andre problemer relatert til fordøyelsen? Hvilke matvarer skal du være forsiktig med? Har du fått problemer som du ønsker å drøfte med en ernæringsekspert? Be om hjelp fra Line Kristin Johnson, klinisk ernæringsfysiolog ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst (SSO) og doktorgradsstipendiat ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet. Line har lang erfaring med å hjelpe pasienter til å legge om livsstilen i en sunn retning, og har mye kunnskap om hvordan du kan få det bedre med en velfungerende tarmfunksjon.
84 Liker

Luft i magen

Innsendt av: Amelia74

Hei, jeg er ei jente på 35 år som er mye plaget med luft i magen - spesielt om natta. Føler meg ofte som en sprekkferdig ballong når jeg står opp om morgenen...
Jeg har lenge hatt mistanke om at jeg muligens får luftplager av det hjemmelagede brødet jeg baker. Det er bakt med Møllerens kornbrødblanding, men jeg har oppi litt ekstra grovt mel, havregryn, solsikkefrø o.l. - og jeg bruker 1.5 pakke med tørrgjær siden det blir ganske mye deig. Tror du jeg kan reagere på gjæren?
Hva slags andre matvarer kan forårsake luftplager? Og finnes det noe på apoteket som kan hjelpe?
Hei!
Dersom du mistenker ditt hjemmelagede brød for å være årsaken (eller deler av årsaken) til at du produserer mye gass, ville jeg enten forsøke å ersatte dette med en annen type brød en stund, eller kutte ned på det du selv tilsetter av gjær og grove melsorter. Det er mange som reagerer på fersk gjærbakst med økt gassproduksjon i magen. Det høye fiberinnholdet i brødet stimulerer også gassproduksjonen. Andre matvarer som er kjent for å gi mye luft i magen er erter, mais, bønner, linser, kål, løk, tørket frukt som svisker og rosiner, samt kullsyreholdig drikke, kunstige søtstoff og tyggegummi (man svelger mye luft når man tygger tyggegummi). Urtene salvie, fenikkel og karve er kjent for å lindre gassplager og finnes som tilskudd og i te-form. På apoteket finnes enkelte preparater som skal løse opp luftbobler i tarmen. Spør på apoteket så får du råd om produkter der. Lykke til!

Dette var det siste spørsmålet jeg rakk å besvare i dag. Og tusen takk for mange gode spørsmål! Håper dere som ikke fikk svar personlig kan ha nytte av rådene andre har fått.

Hilsen Line Kristin Johnson
85 Liker

luft luft luft

Innsendt av: Trine

Hei!
Jeg plages med mye luft og opplåsthet. Er glad i frukt og grønnsaker, og spiser derfor endel av dette....samt løk:( noen råd?
Hei!
Du er glad i mat som inneholder mye fiber, og som er "føde" for gassproduserende og helsebringende bakterier i tarmen. Spiser man mye av slike matvarer vil det produseres mer gass i tarmen ganske enkelt. (Husk at luften må ut, og at vi mennesker gjennomsnittlig promper 16 ganger i døgnet). De værste gass-dannerne i kosten er erter, bønner, linser, alle type kål og løk dessverre... Det kan være verd å forøke og redusere litt på inntaket av disse dersom problemet er stort. Noen opplever også at gass-problemet avtar dersom man damper grønnsakene. Ellers vil jeg jo oppmuntre deg til på fortsette å spise mye frukt og grønt, men at du varierer og prøver deg frem slik at du finner frem til hvilke typer som gir deg minst gass-problemer. Lykke til!

Hilsen Line Kristin Johnson
83 Liker

Hva må jeg endre på

Innsendt av: Trultemor

Jeg er plaget med treg mage. Starter dagen med 2 ss kruskakli + 2-3 glass vann. Spiser så 4-korn med cottage cheese og yoghurt dobbel 0 og en kopp kaffe eller te til frokost. Til lunsj spiser jeg 2 skiver Ingers rugbrød med div.pålegg, 1 egg og en kopp kaffe og vann. Ellers vanlig middag, gjerne med råkost, kveldsmat + rikelig med frukt.Drikker vann flere ganger utover dagen. Bruker også hjelpemidler som Duphalack og Oxy tarm mot treg mage uten at det hjelper stort. I hvertfall ikke etter en tid. Hva må jeg endre eller gjøre i tillegg.
Hei!
Du beskriver et sunt og "tarmvennlig" kosthold, og jeg skjønner godt at du lurer på hva du bør gjøre i tillegg. Når det gjelder kosten din vil jeg foreslå at du bruker en yoghurt eller et glass av et melkeprodukt tilsatt melkesyrebakterier som for eksempel Biola sammen med kli om morgenen. Aller best effekt får du om du kombinerer kli med linfrø og/eller havregryn (ca. 1 ss av hver). Dette gir to ulike typer fibre som begge er aktiviserende for tarmen. I tillegg til et sunt og bra kosthold er regelmessig mosjon viktig for god tarmfunksjon. Jeg vil også minne om at dersom man har avføring to ganger eller fler per uke, har man en normalt fungerende tarm. Lykke til!

Hilsen Line Kristin Johnson
89 Liker

oppblåst og vond mage på nattevakt

Innsendt av: nattuglen

Hei

Jeg har fått en mye bedre fordøyelse etter jeg meldte meg inn i VK før jul, merker stor forskjell. Men det er en ting som fremdeles er litt problematisk. Når jeg er på nattevakt, opplever jeg ofte å få mye luftsmerter i magen. Har kollegaer som også sier at de ofte får vond mage om natten. Har du noen tips?
Hei!
Så bra at fordøyelsen er merkbart bedre etter at du har startet i VK! Det betyr at du jobber fint med kostholdet ditt og kanskje mosjon? Det er vanskelig å gi en nøyaktig forklaring på hva luftsmerter om natten kan skyldes. Det er nærliggende å tenke at man drikker en del kaffe for å være våken om natten, og dersom dette kombineres med stress er det lett å bli oppblåst. Prøv noen nattevakter å drikke te av salvie, fenikkel eller karve og minsk eventuelt kaffeinntaket. Vær også oppmerksom på at tyggegummi og kullsyreholdige drikker øker luftplager. Lykke til!

Hilsen Line Kristin Johnson :smil:
89 Liker

Psylliumfrøskall

Innsendt av: Husk husk hver morgen :-)

Hei, ser det er mange som sliter med treg mage her pga mye fiber i kosten. Har du erfaring med naturproduktet psylliumfrøskall? For meg har dette fungert strålende-hjelper både for løs og treg mage:-)
Hei!
Og takk for tipset!
Ja, mange opplever treg mage. Psylliumfrøskall gir mye løselige fibre som aktiviserer tarmen, og fungere gjerne aller best kombinert med uløselige fibre som for eksempel finnes i hvetekli. Dersom ikke økt inntak av væske og fiber samt mosjon og regelmessige måltids- og do-vaner er nok for å få fart i tarmen, kan psylluinfrø være verdt å forsøke. Man skal være oppmerksom på at enkelte kan få diarré eller oppleve en allergisk reaksjon av psylliumfrø, men dette er ikke veldig vanlig. Laktulose som fås kjøpt på apoteket er også et alternativt "hjelpemiddel" ved treg mage når ikke andre tarmstimulernde tiltak ikke er nok.

Hilsen Line Kristin Johnson
82 Liker

Treg mage

Innsendt av: ikket

Jeg har både treg og oppblåst mage. Jeg spiser en del fiber, og er ikke flink nok til å drikke. Jeg får ikke i meg vann, jeg synes ikke det er godt, jeg er ikke tørst, så jeg tenker ikke så mye på å drikke. Selv om jeg tar meg sammen, så får jeg ikke i meg væske nok... hva i all verden kan jeg gjøre?? Har prøvd saft, vann med smak, brus, juice... jeg drikker jo mer hvis det ikke er vann, men allivel ikke nok, og det blir dyrt å skulle drikke noe annet enn vann hele tiden.
Hei!
Jeg synes du har god innsikt i den utfordringen du har med å drikke mer. Dette er et problem mange sliter med, og tørstesignalene er ikke like sterke hos alle. Når væskeinntaket blir for lite, vil avføringen bli hard, og dette ledsages ofte av mer oppblåsthet i tillegg. Jeg synes det er flott at du leter etter muligheter for å få i deg mer væske. For det første må du ha væske tilgjengelig. Ha et glass, en kopp eller flaske med vann tilgjengelig på arbeidsplassen din til enhver tid. I stedet for å drikke et helt glass av gangen, kan det være nyttig å ta en slurk ofte. Brus og juice gir mye kalorier, og er etsende for tannemaljen, så det er ikke å anbefale som tørstedrikke. Prøv å motivere deg for å drikke rent vann i størst mulig grad. Det er som du selv påpeker billigst og best for kroppen. Ved å legge skiver av frukt eller bær i en mugge med vann, vil noen synes at vannet er mer fristende. Ha muggen i nærheten av der du oppholder deg. Ulike typer te og en vannkoker i nærheten kan også gjøre væskeinntaket mer oppnåelig. Dersom du vil spe på med litt sukkerfri brus eller saft, er dette helt OK, men helst i tilknytning til måltidene slik at det ikke går ut over tannemaljen. Ha som første målsetting å få til å drikke 1 liter vann daglig (4 store glass), og i tillegg 2-3 kopper te eller kaffe. Et glass Biola daglig, er også verd å forsøke i kombinasjon med ditt fra før av fiberrike og fine kosthold. Det er flott at du allerede er bevisst på væskeinntaket ditt, så da gjelder det å ha drikke lett tilgjengelig. Lykke til!

Hilsen Line Kristin Johnson
80 Liker

Luft i magen

Innsendt av: Miss luftig

Hva kan kan gjøre for å unngå luft i magen? Føler at jeg har mer enn normalt. Liker å jogge på tredemølle, men må ofte avbryte fordi jeg begynner å prompe illeluktende luft.
Hei!
Luft i magen skal vi alle ha. Det er et tegn på at tarmene våre jobber hvilket er sunt og normalt. Det er også sunt og normalt og prompe. Lukten på gassen som kommer ut er ikke alltid like behagelig, og de fleste av oss opplever at det er litt flaut dersom vi promper med høy "lyd- og luktfaktor". Gassen må uansett ut, og ved aktivitet som å gå, jogge eller aerobic, er det egentlig ypperlige forhold for tarmen til å slippe gassen ut. Inne i et studio må man kanskje avbryte, gå på do eller ut en tur for å prompe, før man forsetter aktiviteten. Men nå som våren kommer, - kan det være en idé med aktivitet utendørs - og som kjent her er lufta fri for alle, - også "promere" . De dagene du trener kan det hjelpe på mengden gass at du ikke tygger tyggegummi, drikker kullsyreholdig drikke eller mye kaffe, eller spiser kål,erter, bønner eller linser. Mange får også ekstra mye luft i magen av helt fersk gjærbakst. Viktig også at du ikke "stresser" når du spiser, da slukes mer luft. Håper disse rådene kan være til nytte, og at du får mange forfriskende joggeturer både på tredmølle og ute fremover!

Hilsen Line Kristin Johnson :blink2:
84 Liker

ferie mage

Innsendt av: vann

hei! jeg trener gjevnlig 3 ganger i uken på heslestudio, og går turer på 30 min de andre dagene.(normal BMI, er 23 år) spiser ganske sundt på hverdagene, med grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, vann, te og litt kaffe. mitt "problem" er at jeg er mye tørst, og drikker opp mot 2,5 liter vann om dagen. dette er ikke noe problem nå, men når jeg drar til varmere strøk, (skal snart til spania) svetter jeg mer og har behov for enda mer vann. hvis ikke blir jeg tørst, og får treg mage, og kan gå en uke uten å gå på do. (vanligvis en gang hver dag.)
så mitt spørsmål: hvor mye vann kan man egentlig drikke før det blir for mye? (jeg har ikke diabetes.)
Tusen takk for svar:)
Hei!
Gratulerer med en sunn og helsefremmende livvstil og en velfungernedre mage! Så lenge du er frisk er det ingen grunn til å bekymre seg over at du drikker mye vann. Væskebehovet og tørstefølelsen våre er individuell som alt annet, og det vanligst problemet er at man drikker for lite. Man anslår gjerne at 30 ml væske per kg kroppsvekt er et bra utgangspunkt for å dekke væskebehovet hos friske voksne. Når man trener eller er i varme land og svetter mer, øker væskebehovet. Det er flott at du er bevisst på å drikke rikelig, og du skal opp i svært høye doser (langt mer enn 2,5-3 liter daglig) før det er uheldig på noen måte. Dersom du merker at du ikke kommer på do like jevnlig på ferie som når du er hjemme, er dette helt naturlig. Dette kan like gjerne skyldes at du har annen døgnrytme, spiser annen mat og/eller har andre do-vaner enn hjemme enn at du drikker for lite. Håper du får en fin og varm ferie i Spania, drikk mye vann, - men husk å kjøpe det på flaske!

Hilsen Line Kristin Johnson :haha:
84 Liker

Hvor mange ganger?

Innsendt av: Madde

Hei!
Jeg lurer på om det finnes et ideelt ant ganger i løpet av dagen som man bør ha avføring? Mener å huske at det ble sagt i et livsstilsprogram på tv en gang. Når jeg spiser sundt og regelmessig fungerer også magen like regelmessig. En dotur på morgenen og kanskje en gang til i løpet av dagen. I ferier og etter dager med alkohol og fetere mat blir det hele mer halvhjertet om det kan sies slik. Jeg får det liksom ikke til ordentlig. Det tar fort et par dager før alt er i normal gjenge igjen. Har du noen råd for å motvirke plagene uten at jeg skal forsake all kosen? Hva kommer det av at jeg får mageknip etter fet mat?

Hilsen meg
Hei!
Nei, noe idéelt antall do-besøk for avføring finnes nok ikke. Men dersom man har avføring sjeldnere enn to ganger per uke, vil man definere det som forstoppelse. I kortere perioder har mange opplevd forstoppelse i forbindelse mad ferieopphold, forretningsreiser eller andre "utflukter" som gjør at både kost- og do-vaner endrer seg. De fleste mager fungerer best gjennom regelmessige måltider, et riklig fiber- og væakeinnhold i kosten, jevnlig mosjon og gode do-vaner (det vil si at man går på do når men kjenner at man må). De fleste voksne får avføringsrefleks etter frokost en gang, men nødvendigvis ikke daglig. For meg høres det ut som om du har en meget god og velfungerende mage- og tarmfunksjon. Grunnen til at du opplever avvik fra en ellers "rytmisk" mage i perioder hvor annen type mat og alkohol inngår, henger naturlig sammen med avvik fra din daglige rytme og er ingenting å bekymre seg over. Dersom du normalt sett er opptatt å ha et moderat inntak av fett, kan mageknip etter inntak av fet mat ganske enkelt henge sammen med at dette er uvant kost for magen. For meg hørs det ut som du har en sunn og frisk mage, men som andre friske mager følsom for endringer i døgnrytme, mat- og drikkevaner. Når du kjenner denne sammenhengen må du selv finne balansen i å tolere disse avvikene i avføringsmønster. (Men når magen din så fint kommer i balanse igjen etter et par dager er det kanskje verd å tåle at den også tar ferie av og til?)


Hilsen Line Kristin Johnson :blink2:
95 Liker

treg mave

Innsendt av: Januar

Hei
Jeg har vært i vektklubben i 6 mnd nå å jeg har et stort problem med treg mave.
Jeg trener hver dag, spiser frukt og mat med fiber. Men jeg har ikke avføring mer en toppen en gang i uken, det kan faktisk gå to uker uten jeg får gå på toalettet.
Har faktisk måttet ty til avføringsmiddel for at jeg ikke skulle sprekke.
Hva skal jeg gjøre for å få maven min i lage ?
Hei!
Så bar at du er i gang med flott levevaner! Treg mage er imidlertid ubehagelig, og når du trener jevnlig og spiser fiberrikt, er det viktig at du drikker nok. Minimum 1,5 liter - gjerne mer daglig. Økt fiberinntak og aktivitesnivå krever økt væskeinntak. Når kroppen ikke får nok væske, vil den "hente" vann fra innholdet i tykktarmen slik at avføringen blir hard. Da blir ofte avføringen sjeldnere og toalettbesøkene mindre behagelige. Dersom du kombinerer ditt flott fiberrike kosthold med melkesyrebakterier som finnes i for eksempel Biola, vil det være verd å forsøke. Du må drikke et glass daglig i minimum tre uker før du kan merke om dette har effekt for deg. Dersom økt væskeinntak og melkesyrebakterier ikke er tilstrekkelig for å få fart i magen, kan du legge 1-2 ss linfrø i et lite glass vann natten over og spise det sammen med for eksempel Biola, havregrøt eller kornblanding til frokost neste dag. Og sist, men ikke minst: Gå på do når du kjenner du må! Lykke til!

Hilsen Line Kristin Johnson :smil:
85 Liker

Oppblåst mage

Innsendt av: LM

Hei! Sliter en del med oppblåst og rumlende mage. Er ikke overvektig, 172 høy og 59 kg. Spiser forholdsvis riktig, mye grovt brød, grønnsaker og frukt. Etter lunsjtid er det akkurat som om magen bare blåser seg opp og øker i volum. Innrømmer at jeg drikker en del pepsi max men aldri på jobb. Hva kan jeg gjøre; utenom å drikke mindre brus, for å unngå dette? Kan jo ikke gå over tilf finere brød o.l for da øker jo vekta.....
Hei!
Du er slank og bevisst på å velge sunne matvarer - så bra! Du skriver at du drikker en del Pesi Max, og det høres ut som om luftproblemet er størst etter lunsj. Pepsi Max inneholder mye kullsyre og i tillegg kunstig søtsatoff som enkelte reagerer på med økt gassdannelse i magen. I første omgang ville jeg derfor forslå at du kutter ut Pepsi Max og annen kullsyreholdig drikke en periode på 3 uker. Det beste er om du går over til rent vann, og gjerne te. Både kamille, fenikkel og karvete kan lindre luftplager, men kaffe kan forsterke luftproblemer. Dernest er det naturlig at tarmaktiviteten øker i forbindelse med måltider, og på jobben er du kanskje henvist til å sitte stille på en kontorstol etter lunsj? Da er det naturlig at magen "blåser opp" både på grunn av aktivitet i tarmen, og at det av naturlige grunner også dannes gass som skal ut. Ideélt sett burde man ha mulighet for 20 minutters bevegelse etter måltider. Dersom det er naturlig i din arbeidssituasjon kan denne bevegslen bestå i å stå ved en kopimaskin, rydde i hyller eller ta en prat med kollegaer ved å gå til vedkommendes kontor fremfor å sende mail. Hva med å ta et "gående møte" rundt i nærområdet fremfor på møterommet? Håper noen av disse tipsene kan være til hjelp for deg. Lykke til!
Hilsen Line Kristin Johnson :smil:
83 Liker

Luft i magen

Innsendt av: fiseflau

Hei, jeg har lagt om kostholdet mitt ganske kraftig nå. Det er mye havregryn/grøt, ikke så mye brød, veldig mye frukt og grønt, noe bønner/kikerter og tofu.Jeg trener også mer. Men jeg har begynt å få mye mer luft i magen. Før hadde jeg ingen problemer med det, men nå er det nesten vanskelig å holde seg selv i offentlighet. Jeg er redd for at det kan bli verre. Kan du gi meg et tips om hva som forårsaker det, og hva jeg kan gjøre for at det skal forsvinne, og i hvertfall ikke bli verre?
Hei!
Så flott at du har lagt om kostholdet ditt i en helsefremmende retning! Luft i magen dessverre en "bivirkning" ved å spise matvarer som du beskriver. Både bønner, linser, ulike kålsorter erter og løk er kjente gassdannere. Å ha luft i magen er imidlertid en naturlig ting, og økt fiberinntak resulterer i økt aktivitet og økt produksjon av gass i tarmen. Gjennomsnittlig promper et menneske 16 ganger per dag, og mange av oss labgt oftere. Når man ellers er frisk, er dette egentlig et tegn på at tarmen er sunn og aktiv. Problemet i vår kultur er vel at det ikke er riktig "god oppførsel" å prompe offentlig. Du kan jo tenke litt over om du kan kutte litt ned på mengden av bønner, linser og kål i første omgang, og samtidig drikke mye vann og mindre kaffe og kullsyreholdig drikke. Vær også oppmerksom på hvordan du tygger og svelger maten. Mange sluker luft fordi de spiser for fort, eller tygger mye tyggegummi. Som sagt har du lagt om til et kosthold som er sunt og bra, men som av naturlige grunner gir mer gass i magen. Forsøk å finne muligheter for å få denne luften ut - å holde seg gjør at man blir stresset, og da forværrer ofte tilstanden seg. Lykke til!

Hilsen Line Kristin Johnson

Linker og aktuelle saker

Tidligere intervjuer

Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Skattebetalerforeningen svarte om skattemeldingen

Onsdag morgen ble skattemeldingen tilgjengelig elektronisk. Har du spørsmål? Fagsjef Rolf Lothe og advokat Bård Erlend Hansen i Skattebetalerforeningen svarer.

Faste spaltister