- Spis deg frisk med fett

Den kontroversielle svenske legen Annika Dahlqvist anbefaler et kosthold med få karbohydrater, men mye fett, spesielt for overvektige og de med diabetes.
– Et kosthold med mye fett, rikelig med protein og lite karbohydrater holder blodsukkeret stabilt og stimulerer kroppens fettforbrenning, forklarer Dahlqvist.
– Stadig mer forskning viser at fett ikke er farlig, snarere tvert i mot. Vi trenger fett, og rikelig av det, legger hun til.
I boken Doktor Dahlqvists guide til LCHF, som nå er kommet på norsk, presenterer hun den populære LCHF-dietten (Low Carb High Fat). Hennes helseblogg besøkes av 20.000 pr. dag og hennes foredrag trekker fulle hus.
Møt henne Tett på nett.
87 Liker

Fastlegen sier

Innsendt av: Vilikked

Hei,
Jeg er veldig overvektig (bmi 35), og har prøvd alt, men jeg går nesten ikke ned. Mosjonerer hver dag i ca en time, og spiser ofte og lite (holder meg unna feite matvarer, og spiser litt frukt - ingen "vanlige" godterier på tre måneder nå. Er litt småsulten nesten med en gang jeg har spist, men hjelper litt å drikke vann.

Jeg har lyst til å prøve LCHF, men legen sier at blodverdiene mine kommer til å gå helt i taket og at det er livsfarlig (hjerte/karsykdommer de tenker på). Det sier også "alle" jeg kjenner.

Hvem skal jeg tro på? Deg, eller resten av verden?
MOtion gør inte mycket till før viktnedgång, men ær bra før hælsan ændå.
Æt lchf så blir du friskare och går førhoppningsvis æven ned i vikt. Læs min bok Doktor Dahlqvists guide til LCHF før mera information.
Tusen tack før ert intresse! Tack før idag.

Hilsen Annika Dahlqvist
75 Liker

Overvektig

Innsendt av: Mvh. Jack Blue

Hei Annika.
Jeg er overvektig, og skal snart opereres for dette. Men hvilken type fette er det snakk om? Jeg liker stekt eller kokt lam/sauekjøtt med fett.Grillet gris eller godt stekt gris med litt fett.
Jeg bruker solsikkeolje til forskjellige mat.
Men smør på brød kuttet jeg ut for mange år siden.
Efter viktoperation bør man æta lchf før att få bæsta møjliga hælsa.
Solrosolja består bara av omega-6, vilket vi ændå får øverskott av, och skall dærfør inte anvændas i mænniskoføda.

Hilsen Annika Dahlqvist
93 Liker

fett typer

Innsendt av:

Hei.

Hva mener du med kjemisk fremstilt fett, du sier margarin? Jeg trodde fettet i margarin kommer fra planter. Og det er vanligvis rikere på en og flerumettet, enn animalskfett? Og fettet i smør, er vel egentlig like kjemisk som fett i margarin eller matolje? Hvilket av disse typer fett anbefaler du?
Fettet i margarin kommer från væxter, men de ær vanstællda i kemiska processer. Det ær ingen førdel med fleromættat fett. Det ær bara omega-6 och -3 som ær nødvændiga att tillføra med fødan, och de behøvs bara några gram om dagen. Resten av fettet kan med førdel vara så mættat som det går. Mættat fett ær inflammationsdæmpande.

Hilsen Annika Dahlqvist
90 Liker

vektøkning

Innsendt av: kaare1946

jeg vil gå opp i vekt.
har mistet 20 kg siden påsk'
hva gjør jeg.
ingen sykdom eller annet funnet av lege eller sykehus
De som ær undernærda och har en vek muskulatur går ofta upp i vikt av lchf, antagligen før att de får kraftigare muskler.

Hilsen Annika Dahlqvist
92 Liker

Innsendt av: truls

Hvordan kan du anbefale et slikt kosthold, med tanke på all forskning som tydeligjør farene ved å få i seg for mye mettet fett?
Det finns ingen riktig forskning som visar att naturligt mættat fett ær negativt før hælsan. Det ær bara myter och fantasier etablissemanget støder sig på.

Hilsen Annika Dahlqvist
79 Liker

vegetarianere

Innsendt av: Monica

Hei! Er det mulig for vegetarianere å følge lavkarbo? Jeg tåler ikke mye rødt kjøtt og spiser derfor stort sett vegetarmat.
Om man kan æta mejeriprodukter och ægg så ær det inga problem. Det ær de som æter vegankost det vill sæga inga animalier alls som kan få næringsbrist.

Hilsen Annika Dahlqvist
77 Liker

Høyt blodtrykk og lavkarbo

Innsendt av: Dorte

Hei! Jeg begynte på lavkarbo (mindre enn 15g/døgn) for 4 uker siden. Etter en snau uke fikk jeg veldig plager med høy puls (hvilepuls nærmere 100). Jeg har høyt blodtrykk og er medisinert for dette. Da jeg økte karboinntaket ble pulsen lavere igjen. Er det noen sammenheng her tror du?
De som inte reagerar bra på lchf kan återgår till mera kolhydrater och mindre fett, och sen gøra en successiv kostomlæggning till lchf. Då har man kontroll øver læget och kan bromsa nær man inte kænner det bra.

Hilsen Annika Dahlqvist
86 Liker

Innsendt av:

hva er den beste frokost?
hva er den beste lunsj?

Bæsta frukost ær ægg. Med køtt eller fisk eller grønsaker. Eller annan lchf-måltid, tes resterna efter gårdagens middag.
Jag æter ofta naturell yoghurt med en frøblandning av linfrøn, solrosfrøn , kokosflingor och hackade nætter. Fløte i kaffet, och ægg till.

Hilsen Annika Dahlqvist
89 Liker

ME og overvekt.

Innsendt av: AnetteV

Jeg har diagnosen ME og har som følge av inaktivitet over tid lagt på meg 30 kg. Er en slik diett forenelig med ME? Og vil jeg kunne gå ned i vekt med dene metoden til tross for at jeg ikke kan trene/ mosjonere?
På forhånd takk.
Vi som haft problem med trøtthet har blivit piggare och friskare med lchf.
Vi går också ner i vikt tills kroppen ær nøjd.

Hilsen Annika Dahlqvist
87 Liker

LCHF Diett

Innsendt av: Olsen

Hei,

Jeg spiser LCHF og har gjort dette i 3mnd. Jeg har mistet ca 10kg mye pga at kroppen ikke lenger binder så mye vann. Daglig ligger jeg aldri over 40g carbs og i snitt ca 20 carbs pr dag. Jeg trives godt med dietten. Hvordan vil ett ukentlig tradisjonelt karbohydrat måltid være for mitt vekttap ? En kollega som kan mye om dette anbefaler ett karborikt måltid pr uke sammen med en ren LCHF diett resten av tiden.
Jag tycker att vi kan æte LCHF hela tiden. det finns ingen anledning till att ibland æta mycket kolhydrater, det har bara skadlig effekt och økar vikten.

Hilsen Annika Dahlqvist
83 Liker

Light bruser

Innsendt av: PM elsker

Hei

Er light bruser som Pepsi Max dårlig hvis du skal gå ned i vekt. Jeg mener ikke at det skal drikkes mye eller noe sånt, men når jeg leser bakpå så står det at det nesten ikke er karbohydrater og da legger du ikke på deg, eller?? Jeg vet at det ikke er sunt, men akkurat nå er det overvekten som teller og da er det godt å kunne ta noe en sjelden gang
Jag tycker att vi skæ æta och dricka utan søt smak. Søtningsmedlen ær till ingen nytta.

Hilsen Annika Dahlqvist
85 Liker

Foredrag i Norge?

Innsendt av: AM

Skal du holde foredrag i Norge snart? Hvilke vitaminer og mineraler er viktig ved siden av et slikt kosthold? Hvor mange gram karbo, proteiner og fett anbefales pr måltid?
I kvæll pratar jag på Høgskolan i Oslo. Sen blir det troligen i Bergen eller Trondheim i april -10
se www.lillemaane.no/lchf/

Hilsen Annika Dahlqvist
78 Liker

Hvorfor

Innsendt av: tynn som en strek med fett

Vi som har visst om dette lenge lurer veldig på hvorfor myndigheter og media har vært imot fett så lenge?
Den største forskjellen i vårt kosthold de siste 50år er vel omleggingen til karborik mat? f.eks brus og hvitt brød.
Detta med skræcken før det naturliga mættade fettet ær grundstenen i dagens kostråd. Det tar tid att vænda denna atlantångare.

Hilsen Annika Dahlqvist
93 Liker

Så bra..

Innsendt av: Snart karbofri igjen

Jeg er vel ikke direkte overvektig, men jeg er en levende karbobombe. Kan glatt drikke cola og spise sjokolade til frokost. For mitt eget velbefinnende ville jeg gå ned i vekt 5-8 kilo. JEg har prøvd det meste, men ingenting virket noe særlig. Så prøvde jeg å kutte karbo totalt og levde bare på fett og protiner...nesten. JEg gikk ned 5 kilo meget raskt, og har greidd å holde det sånn noenlunde i 8 mnd. Jeg er klar nå for å ta en ny runde. Dette er kilo som er kommet på under svangerskap og sykdom. Så derfor trenger jeg ekstra hjelp til å få de av. Jeg mistet nesten lysten på mat da jeg gikk på LCHF. Men det som egentlig var det værste, det var å høre på alle velmenende rådene om hvor farlig dette var fra venner og bekjente. KOlestrolet mitt gikk faktisk ned når jeg gikk på denne kuren. Jeg vet at det burde være en livsstilsendring, og det skal jeg prøve på nå fremover. Det er flott at leger står frem og at det blir mer diskusjoner fremover om dette. Men det virker for meg.
Detta med omgivningens førdømanden ær det størsta problemet vid lchf-ætande. Det kommer att minska i takt med att kostmetoden blir allt mer kænd.

Hilsen Annika Dahlqvist
78 Liker

Sure oppstøt?

Innsendt av: Andre

Hei.
Jeg har flere familiemedlemmer som har benyttet denne formen for vektreduksjon med stort hell.
Kiloene raste av.
Selv har jeg fått 40 årsmagen og tenkte å forsøke å få denne fjerne, men samtidig sliter jeg med sure oppstøt (tar tidvis medisiner for dette) ved inntak av fet mat.
Hva anbefaler du?
Om man blir sur i matstrupen av fet mat kan man æta mindre och tætare måltider.

Hilsen Annika Dahlqvist
80 Liker

Hvor finner jeg "menyen"

Innsendt av: Jonas

Hei!
En ting er å ville gå over til et sunnere kosthold med mer fett - noe annet er å få det til rent praktisk. Hvor finner jeg forslag på "menyer" som kan følges med ny diett?
Jag hænvisar till mina bøcker och Skaldemans bøcker. Skaldemans kokebok har kommit på norska.
Svenska Kokebøcker kan læasas av norrmæn.

Hilsen Annika Dahlqvist
86 Liker

Atkins`s død og Lipidklinikkens anbefalinger

Innsendt av: J. Solem

Atkins døde rundt 70 år gammel, 180 cm høy og 117 kg. Iflg Lipidklinkken og hjerteforskere disponerer fett for høyt kolesterol/trisglyserid og tidlig død. Her er det bred konsensus. La gå at blodsukkeret blir mer stabilt med fett enn med karbohydrater, men heller litt ustabilt bøodsukker enn død og begravet, tenker jeg. Kommentar?
Atkins dog av hjærnbløcning som han fick efter ett fall. Han var frisk och slank nær det hænde. Han gick upp i vikt under intensivvårdstiden på grund av vætskeretention. Vi blir friskare i hjærtat av lchf.

Hilsen Annika Dahlqvist
82 Liker

Vedlikehold

Innsendt av: Undrende

Hei!

Jeg har gode erfaringer med lavkarbo. Fra 97 kilo til cirka 85 kilo på rundt to måneder.

Men har du gode tips for ikke å gå opp igjen?
Om man fortsætter med samma goda kost så stæller kroppen in sig på den volym den sjælv bedømer och stannar dær.

Hilsen Annika Dahlqvist
71 Liker

Hvor lenge?

Innsendt av: Anna-Bella

Hei. Jeg har gått på lavkarbo-kur (ketose.no) nå i 7 måneder og har gått ned 27 kilo. Jeg skal ned 13 kilo til. Hvor lenge er det forsvarlig å holde på med denne kuren? Bør man ta pauser innimellom?
Man kan gå ner i kolhydratintag och stanna kvar dær resten av livet. Man blir bara friskare før varje år.

Hilsen Annika Dahlqvist
78 Liker

Hjerte/kar sykdommer

Innsendt av: nysgjerrig

Vil ikke et slikt kosthold øke faren for hjerte/kar sykdommer?
Nej, både laboratorieforskning och studier som undersøker utfallet på sjukdom och død ( tex Karlshamnsstudien) visar bættre effekter av lågkolhydratkost æn lågfettkost på hjærtkærlsjukdomar.

Hilsen Annika Dahlqvist
87 Liker

Ute på reiser

Innsendt av: www.lavkarbo.no

Hei Annika!
Jeg er kjempeglad for at du endelig får tak i oss nordmenn også, det er virkelig på tide at det norske folket får vite om lchf-kost!

Jeg lurte på hva du spiser på slike turer som dette, det er sikkert lange dager?
Jag ser till att jag får en rejæl frukost, sen klarar jag mig till middagstid.

Hilsen Annika Dahlqvist
81 Liker

tips.

Innsendt av: Bedre liv.

Har i mange år prøvet å gå ned i vekt.Spiser fisk og brød.Prøver og prøver,men den står på det samme.Mange har gode råd,men det funker ikke uten å kjøpe piller og pulver.Så hva gjør vi,for gå ned .
Jag har en lænk i marginalen av min blogg www. doktordahlqvist.se "Svårt att gå ner i vikt" dær jag tar upp detta. Det gæller strikt LCHF, och om det inte hjælper så får man minska på matmængden tills man går långsamt ner i vikt.

Hilsen Annika Dahlqvist
83 Liker

Innsendt av: Christian

Kalles ikke dette også "Ketose" ? Slik som det er beskrevet på http://www.ketolyse.no virker det i alle fall slik.
"Ketos" kan man komma i om man førbærnner mkt fett och lite kolhydrater. Men jag tycker inte att det ær viktigt. Kroppen skøter detta bæst sjælv och vi behøver inte bry oss. Det ær helt naturligt. Vi behøver bara tænka på våra førfæder jægarna som inte åt kolhydrater, de klarade sig utmærkt bra ændå.

Hilsen Annika Dahlqvist
87 Liker

Fett.

Innsendt av: Svein Ytr

Ka fett dreier det seg om?
Vi ska æta naturligt fett: Mejerifett, køttfett, fiskfett, och vegetabiliskt fett i sin naturliga førpackning. Tex nøtter, oliver, avokado, kokosfett. Inget fett som har passerat kemiskt tekniska processer.

Hilsen Annika Dahlqvist
75 Liker

Om reduksjon av vekt

Innsendt av: Lille-John

Er mann 37 år, 168 høy og ligger litt over 100 kg. Hva ser du for deg at det er realistisk å gå ned til med LCHF diett over f.eks. 3 måneder? Trenger et lite mål her:)
Detta med takten av viktnedgång ær så individuellt att det inte går att sæga i det enskilda fallet. Var och en får prova sig fram. Det ær ingen brådska.

Hilsen Annika Dahlqvist
90 Liker

Hvordan få anerkjent LCHF?

Innsendt av: Anne

Hei, jeg har gått på LCHF i to år nå. Det startet pga mage, tarm og luft problemer. På disse to årene har jeg lest mye om LCHF og er overbevist om at det er bra for mange. Hvordan skal vi få "ernæringseliten" til å forstå dette. Alt de anbefaler er jo fortsatt magert og mye frukt og fiber. Det er jo gjort så mye forskning på LCHF nå at de må snart begynne å forstå???
Jag ser ingen møjlighet att påverka "kostetablissemanget" just nu, utan det gæller tills vidare att fortsætta att påverka "folket" att genom att ændra kosten får bættre hælsa. Så småningom kan æven "eliten" ta reson.

Hilsen Annika Dahlqvist
85 Liker

Hvor bra er dette?

Innsendt av: Hilde

Hei, Jeg lurer på hvordan det påvirker f.eks kolestrolnivået og generell avleiring av fett i kroppen? Vi har jo alltid hørt at det er helsemessig bra å kutte ned inntaket av fett.


I de studier som har sammenlignet lavkarbohydrat med lavfett-kost har lavkarbogruppen fått bættre verdier på blodkolesterolet, spesielt også forholdstallene mellom "dårlig" og "bra" kolesterol. Les mer om dette i min nye bok!

Hilsen Annika Dahlqvist
83 Liker

En kalori er en kalori?

Innsendt av: Yurgh

Jeg har gått på en ketogen diett i ca 6 uker - i utgangspunktet for å gå ned i vekt (135->105kg), og har det helt fint på _alle_ måter.

Jeg har narkolepsi men jeg har nesten aldri behov for plutselig å måtte sove lenger. Frekvensen på vanlig "sunt" kosthold var 2-3 ganger pr dag, nå er det kanskje 2-3 ganger pr uke.

Spørsmålet:
Hvordan kan det ha seg at en ketogen diett kan på det nærmeste fjerne narkolepsi?
Tack før ænnu en rapport om hælsovinst!

Hilsen Annika Dahlqvist
71 Liker

Masse fett

Innsendt av: Maria

Margarin inneholder jo masse fett, og nå som det ikke er hydrogenisert lenger så er det ikke transfett i margarin.

Hvorfor er du så imot margarin?
Margarin ær konsgjort fett. Vi vet inte om det ær ofarligt och så længe vi inte vet det så bør vi avhålla oss från att æta det. Det ger mkt omega-6 som ær skadligt før oss i høga mængder.
Smør har vi ætit i tusentals år utan att næstan någon fick hjærtinfarkt, tills margarinerna kom in i kosthållet.

Hilsen Annika Dahlqvist
85 Liker

Ikke et spørsmål, bare et takk:)

Innsendt av: trikken

Hei

Jeg har ikke noe spørsmål til deg, bare en stor stor takk for den jobben du gjør.

Selv har jeg levd på LCHF i et års tid nå og har blitt et helt nytt menneske. Jeg har gått ned 20 kg (og regner med at det skal gå greit å gå ned de siste 15), jeg har mer energi enn noensinne, jeg sover godt og våkner uthvilt (noe jeg knapt har gjort på mange år), jeg har fått hormonene i kroppen på plass - noe som for eksempel betyr regelmessige menstruasjoner for første gang i hele mitt liv. Og jeg kunne ramset opp et lass med andre postive "bivirkninger".

Har man en gang gått over til LCHF er det ingen vei tilbake.

Igjen takk:)
Tack sjælv, och lycka till i fortsættningen!

Hilsen Annika Dahlqvist
72 Liker

TUsen takk !

Innsendt av: Kjell

Jeg har gått ned 20 kg på lavkarbo kosthold og blitt kvitt plager som halsbrann, depresjon. Jeg har heller aldri vært syk en eneste dag etter jeg la om til Lavkarbo kosthold.

Jeg vil derfor benytte denne meldingen til å takke for du viste meg dette kostholdet, det har gitt meg et nytt liv !
Precis så ær det før så många mænniskor. Dærfør sprider sig LCHF till allt fler.

Hilsen Annika Dahlqvist
96 Liker

kokos olje

Innsendt av:

Hei!
Hva mener du om kokos olje, øker det forbrenningen??

Kokosfett ær bra. Det ær mycket inflammationsdæmpande. Om det økar førbrænningen vet jag inte.
Hilsen Annika Dahlqvist
83 Liker

takk

Innsendt av: Feiten

Hei,

Har egentlig ikke noe spørsmål - vil bare rette en stor takk til deg for å rette fokus på en viktig og neglisjert del av kostholds- og slankedebatten her til lands. Fett er ikke usunt, det er karbohydrater som har skyld i mye av dagens fedmeproblematikk! Jeg synes det er forstemmende at så mange "kostholdseksperter" fremdeles anbefaler at man spiser fettfrie produkter. For det første trenger vi fett i kosten vår, for det andre er det faktisk i fettet smaken sitter.

Ja, LCHF har kommit før att stanna. I Sverige æn så længe, hoppas att det kmmer till Norge också
Hilsen Annika Dahlqvist

Linker og aktuelle saker

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb