Hva skjer etter Iran-valget?

Fredag gikk millioner av iranere til urnene for å velge president. Umiddelbart etter at valglokalene stengte, utropte begge de to forhåndsfavorittene seg til vinner av valget.

Hva betyr valget, og hva er forskjell på kandidatene? Norsk-iranske Mahmood Amiry-Moghaddam er menneskerettighetsforkjemper og kjenner Iran svært godt. Lørdag klokken 13 svarer han VG Netts lesere.
87 Liker

Opprør

Innsendt av: S. N. H.

Hei Mahmood Amiry-Moghaddam.
Dette er en trist dag for alle iranere som virkelig elsker sitt land og som ikke lenger vil lide under diktatur, fattigdom og undertrykkelse. Du sier at den yngre generasjonen mest sannsynlig vil demonstrere mot resultatet av valget som alle vet ikke var i nærheten av reelt. Men demostrasjonene blir vel temmelig fort nedkjempet av militære styrker? Og tror du virkelig opprøret kommer til å gi resultat? Hvordan blir situasjonen de neste månedene framover? Er det trygt å befinne seg der?
Hei,
vil takke alle for interessante spørsmål og beklager at jeg ikke kunne svare på flere. Avslutter med dette svaret.

Det er alltid trist når en ser at folks håp blir knust. Selvom jeg aldri har vært i tvil om at dette regimet ikke kan overlate sin skjebne til folks stemmer, men det er like trist å se det hver eneste gang. Vi må også huske at presidentvalget er egentlig et "liksom valg" som er ment for å skape troverdighet til regimet og virker som en politisk sikkerhetsventil for å unngå en ny revolusjon. Derfor håndplukke skandidatene nøye på forhånd. Men likevel er det alltid noen som håper at valget fører til en reell endring, slik de håpet etter Khatamis valg. Det er like trist å se hvordan de blir skuffet.
Jeg håper at dette valget får konsekvenser for regimet i sin helhet. Folk i Iran demonstrerer, men siden inatt har det vært mange sivilkledde og uniformerte sikkerhetsstyrker på gatene. Det har vært noen demonstrasjoner men de har blitt kraftig slått ned. mange har blitt arrestert.

La oss håpe at det komme rnoe godt ut av dette. Regimet har merket at de nærmer seg veiens ende.

Før eler siden kan vi ha et demokratisk valg hvor iranere kan stemme på sine egne kandidater, uten at disse blir håndplukket av vokterrådet.

Me dhåp om et demokratisk Iran, uten åndelig leder, uten vokterrådet, uten revolusjonsgarden, uten dødsstraff, og hvor folk kan si sin mening, kan kle på seg det de vil, kan spise og drikke det de vil og kan konsentrere seg om fremtiden.

Takk for alle spørsmål. Håepr dere vil engasjere dere i kampen for demokrati og menneskerettigheter i Iran og alle andre land hvor folk bare drømmer om de rettigehtene vi i Norge har.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
95 Liker

Liksom-demokrati

Innsendt av: Janus

I noen land får kun den ene siden / ett parti slippe til i radio/TV/aviser før et valg. Har dette skjedd i Iran? Hvilken side tror du utdannet ungdom fra byene har stemt på?
Hei , siden den øverste leder og revolusjonsgarden støttet Ahmadinejad, har alle som har vært mot regimet (og som har deltatt i valget) stemt på andre klandidater enn Ahmadinejad (selv om de vet at den reelle forskjellen mellom kandidatene ikke har vært stor). Så dette valget viser mest at folk i Iran ikke ønsker dette regimet.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
93 Liker

Innsendt av:

har damer stemmerett
Ja, de fikk det på 1960-tallet.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
99 Liker

Ny revolusjon?

Innsendt av: Anonym 16

Hei!

Er en 16 år gammel gutt som lurer på om det kan hende det blir en ny revolusjon i Iran. Mange sa at alle demonstrantene - som støttet Mir Hussain Mousavi - ville bli i gatene dersom Mahmoud Ahmadinejad stakk av med seieren.

Mahmoud Ahmadinejad "vant" jo valget, og mange - spesielt landets studenter - er meget skuffet. Det er nøyaktig 30 år siden sist så mange demonstranter var i gatene og jeg lurer derfor på om det kan hende det blir en ny revolusjon? Eller et statskupp?
Hei du og takk for spørsmål.
Ja, akkurat nå ser det mer ut som et statskupp. Men iransk ungdom bruker enhver anledning til å vise sitt raseri mot regimet. De er absolutt i stand til å gjøre en ny revolusjon, og dette ver regimet veldig godt, derfor prøver de å slå dem ned på et tidlig stadiet.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
101 Liker

Forferdelig!

Innsendt av: Vesla

Hei!

Det var ikke akkurat sjokkerende at den nåværende presidenten ble 'gjenvalgt' av folket. Det som gjør meg så urolig er tanken på det som kommer til å skje flere av de som protesterer åpenlyst.

For meg, er det helt uforståelig at et så flott land med rik kultur kan sette seg tilbake så mange år og bare ødelegge for seg selv. Vet du om det er mange som angrer den forrige revolusjonen? Jeg så en dokumentarserie om Iran på NRK for litt siden og der invtervjuet de flere av de sentrale aktørene bak revolusjonen. Det virket ikke som om de angrer. Folket visste vel kanskje ikke hvor ille det skulle bli (fra verre til verst)?

Tror du at resultatet av dette 'folkevalget' kan være en trigger til en ny revolusjon eller er kanskje ikke tiden inne ennå? Det er ikke rettferdig at man stemmer til ingen nytte eller at de unge blir truet til å stemme ellers mister de retten til utdanning, så en dag må vel noe forandre seg?
Hei,
Regimet forsøker å gjøre alt for å slå ned på protestene før de sprer seg. De har erfaringen fra den forrige revolusjonen. Den gangen visste folk at de ikke ville ha sjahens diktatur, men de var ikke klar over at det skulle bli 100 ganger verre... Dette regimet kan heller ikke leve evig.Men når vil det skje er det vanskeligere å spå. Det foregår demonstrasjoner i Teheran nå. Folk blir slått og arrestert.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
90 Liker

politisk

Innsendt av: Maktl

Hvorfor skal vi bry oss om Iran så lenge vi kan ikke dra eller bor i Iran? (20 år utenfor Iran)
Hei
vi må engasjere oss i kampen for å skape et Iran som vi kan besøke og bo i. Altså et Iran uten dette regimet.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
92 Liker

Forskjellen

Innsendt av:

Hva er hovedforskjellen på de to kandidatene, og hvilken linje kan man forvente at vinneren av valget vil holde overfor vestlige land?

Det virker også som det ved dette valget har vært mye mer oppslutning rundt motkandidaten til Ahmadinejad, vil hans posisjon være svekket selv om det kan se ut til at han fortsetter å være statsminister?
Hei Øystein,
Hele regimet blir svekket etter dette valget, selvom likheten mellom kandidatene er langt større enn forskjellene. Men akkurat nå handler det om at regimet ikke en gang klarer å tålerere resultatet av sitt eget valg (mellom egne håndplukkede kandidater).

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
93 Liker

Regime har løyet for 10-ene gang

Innsendt av: Mahnaz

Hva synes du? er det overbevisende at bare Khamenei bestemmer hvem skal være president? Vennligst si fra til det norske folk at dette er ikke folkes valg det er den diktatoren som heter khamenei som har bestemt resultatet.
Hei

Helt enig med deg Mahnaz.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
98 Liker

Irans valg

Innsendt av: Ivan

Tror du at dette valget har gått rett for seg? Da tenker jeg spessiellt på valgfusk. Er det fare for at det kan bli kupp mot den sittende prsident etter dette valget?
Hei
Det er uten tvil valgfusk. Men dette valget har gitt anledning til at verdenssamfunnet ser regimets reelle ansikt.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
98 Liker

verdensfred

Innsendt av: Stig Even Eide

Hvilken betydning har dette valget for verdensfreden.
Hei
Valget i seg selv har ikke noen betydning, men hvis dette fører til regimeendring, slik at hele regimet med Khamenei i spissen blir erstattet av et demokratisk styre: da blir det et stort steg i riktig retning for verdensfreden.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
91 Liker

ost

Innsendt av: ost

er det slik at iranske kvinner er tvunget til å bruke jihab 24/7?
Hei
de må gjøre det ute på gata og på jobb.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
94 Liker

frihet!

Innsendt av:

utseende til Mahmoud Ahmadinejad lyser kjeltring! alt virker korrupt! hva med ytringsfrihet? finnes det ingen yttringsfrihet i det landet?! glad jeg er oppvokst i et land der frihet virkelig er frihet! og ikke bare et ord som flittig blir brukt! eks USA. hva er vitsen med og ha valg i et korupt land? kan jo aldri vite om det blir juksing med tallene! stoler ikke mye på noe der nede.

trond
Hei
ja, du må være glad for å ha vokst opp i Norge, men du må ikke glemme at det er millioner som deg som blir frarøvet deres mest elementære rettigheter. De trenger din støtte.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
96 Liker

Innsendt av: AN

Hei
Hvis Ahmadi Nejad har fått over 65% stemme, så hvorfor folk i Iran har sluttet seg å glede? Ingen gleder seg på gatene og iranske politi advarte mot en hver type samling. Er ikke dette et stor svik fra vestlige politikerne mot iranske folk, hvis de erkjenne valget? Vestlige politikerne må insistere for et nytt valg med uavhengige observatorer.
Hei,
dette ver ikke et reellt valg. VEsten må uttrykke tydelig at Irans regimet ikke har noe legitimitet.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
90 Liker

er det den åndelige lederen....

Innsendt av: sebbe

som styrer det meste i Iran, er det da ikke forbannet leit at så mange vil møte opp, og da til ingen nytte? om det sa stemmer at er "et kupp"? Dette kunne blitt et stort slag for demokratien i Iran, bedring av relasjoner til vesten og ikke minst stabilitet i midtøsten? Så hva skjer nå...4 år til med jernstyre?? synes virkelig synd på dem som føler seg snytt av dette - ikke minst kvinnene!!

Bedre lykke neste gang i 2013??
Hei, riktig det er den åndelige lederen og presteskapet med revolusjonsgarden som styrer. Men noen ganger blir de tvunget til å svelge "giftige" kameler for å forlenget sitt regimets liv. Det er det som er regimets hovedmål: å kjøpe mere tid. De vet at deres regimet hører til middelalderen. Derfor blir det dessverre slik at de må bruke enda mere trror og undertrykkelse nå. Men hvis folk kommer på gatene, vet de at de ikke kan stå imot for alltid.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
96 Liker

Slik vil folket ha det?

Innsendt av: ola

Iranerne vil ha det slik de har det nå,og de jublet alle iranerne da Komeini kom hjem til Iran
Hei, ikke enig med deg. De visste ikke hva de fikk da de jublet over at Khomeini kom tilbake i 1979. Khomeini løy til folket. Det er ingen mennesker som vil leve under et regimet som styrer på å spre frykt med henrettelser, pisking, amputasjon, sensur,....

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
83 Liker

Hvorfor?

Innsendt av: J

Hei, jeg vil gå rett på sak.
Sett utenfra, så virker det som hele det iranske samfunnet er styrt av et altomfattende diktatur, og hvor de, når de avholder "valg", bare skaper ett inntrykk av et slags demokrati, men når resultatet kommer, er det diktaturet som har bestemt uansett.

Det virker som befolkningen oppfører seg nærmest som skuespillere i et spill som bare har til hensikt å vise at "vi har demokrati".

Så mine spørsmål, ut fra ovenstående.
Hvorfor er folk så naive at de lar seg lure gang på gang?

Hvorfor gjør ikke folk opprør mot diktaturet?
Hei, jeg er enig med deg i at ioranere lever under diktatur. Men de griper enhver sjanse som kan bringe forandring. Det er kun få dager hvert fjerde år de kan komme ut på gatene og uttrykke sine meninger og vise sitt raseri mot regimet. Denne muligheten bruker de. Men innerst inne vet alle at regimet i sn helhet må skiftes dersom man skal ha demokrati.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
92 Liker

Fusk!

Innsendt av: Gr

Jeg var i Tehran for få dager siden, og det var en kjempestemning blandt de grønne. Ser i dag at folk er oppgitt. Veldig mange har stemt på Mousavi, og mange har stemt for første gang i håp om en forandring. Det er umulig at sittende president kan ha fått så mye stemmer. Hvordan tror du Mousavi og hans tilhengere vil reagere?
Hei
det er riktig at det har blitt valgfusk, fordi den øverste leder (Khamenei) hadde allerede bestemt hvilken president han mente skulle være best for regimet. Det blir spennende hvordan folk reagerer nå. Det er demonstrasjoner flere steder i Iran nå, og sikkerhetsstyrker er over alt, de slår folk og kaster dem i busser og fører dem til ukjente steder. MAnge av ungdommen du så for flere dager komme rsannsynligvis til å havne i fengsel dersom de fortsetter å demonstrere.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
86 Liker

Innsendt av: Khanoom R

Salam agha Mahmood.
Takk for artikkelen på vgnett med deg! Nå må folk slutte å tro at valget i Iran er reelt.... Hvorfor er ikke norske medier entydige på at IRAN har ett korrupt regime som lager sine egne regler??????
Hei og takk!

Tror det blir tydeligere etter dette "valget".

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
96 Liker

Iranere er ok.

Innsendt av: Bj

Min erfaring i Norge er at dere er flinke og hjertelige mennesker. Jeg kjenner ikke noen fanatiske muslimer riktig nok. Har dere et religiøst problem? De jeg er venner med forakter religionen i Iran.
Hei
Iranere er vel det eneste folket (i tillegg til Afghanere) som har kjent presteregimet på kroppen, de vet hva det innebærer å leve under et regimet som misbruker religionen for å nå sine politiske mål. Tror alle menesker verdsetter menneskerettigheter.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
91 Liker

Demokrati

Innsendt av:

er det sannsynlig med en innvasjon fra vestmaktene for å levere demokrati til Iran i fremmtiden? hvis styresmakten fortsetter i denne bakevjen med med atomprogram og demokratidrap mener jeg
Hei
en invasjon kan ikke løse problemene i Iran. Folk i Iran må endre på situasjonen. Historien har vist at iranere kan forandre regimet. Verdenssamfunnet må slutte å støtte regimet, og heller setter dem under sterkere press. De aller fleste i Iran ønsker ikke dette regimet. Men de sier nei til en militær invasjon.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
93 Liker

Petter fra bergen

Innsendt av:

Hvorfor tror du at usa vil bli venn med iran? er det pågrunn av finanskrisen at dem sliter økonomisk, og dems olje selskaper vil slå rottfeste i iran? Kan det være en av grunnene? Hva skjer hvis Obama Hussain blir venn med regime folka i iran? er det mindre sjanse for at det blir regime skifte?
Hei
Det er ingen mulighet for at Obma blir venn med regimet i Iran, med mindre han gir avkall på alle sine prinsipper om menneskerettigheter, og alle USA's interesser i regionen.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
91 Liker

hvem vant ?

Innsendt av: gt

hvem vant valget i og med at begge to utropte seg selv som vinner ?
takk for svar ;)
Hei
I følge offisielle tall, har Ahmadinejad vunnet med 67%!!! Men alle vet at det har vært valgfusk. Nå foregår det en intens kamp bak kullissene om hvordan regimet kan komme ut av dette problemet.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
100 Liker

Innsendt av: tone

Dorood,I bektraktning av at de to kandidatene som stiller sterkest i valget i Iran, Ahmadinejad og Mousavi,er kommet gjennom nàlôyet av vokterràdet til à stille til valg, da de begge er regimevennlige, hvori ligger den store oppslutningen av det iranske folket ved valget- 70% av de stemmeberettige- nàr det likevel ikke forandrer stort om det er Ahmadinejad eller Mousavi som vinner? Eller vil vi se reformer i Iran hvis den sàkalte reformvennlige Mousavi vinner?
Dorood,
Riktig. Presidenten har ikke mandat til å innføre reelle reformer i Iran. Men valget viser misnøyen mot regimet blant de unge.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
85 Liker

Iran

Innsendt av: Larsen

Hvor stor sannsynlighet tror du det er for at det er valgfusk?

Er det egentlig verdt å avgi sin stemme?
Hei, tror ikke det er noen tvil om at det har vært valgfusk. Et regimet som styrer på å spre frykt kan ikke overlate sin skjebne til folks stemmer.

De stemmene som ble avgitt MOT Ahmadinejad, var egentlig stemmer mot regimet i sin helhet. Jeg tror det ble tydelig enda en gang for verdenssamfunnet at dette regimet ikke har legitimitet, og at hvem som har den reelle makten i Iran.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
101 Liker

Alle de kandidatene er same system.

Innsendt av: arash mahdavi

hvorfor tror du at de er forskjelige,har du glemt 8 år med khatami?
hva med 4000 fanger som ble drept når mosavi var statsminister?
hva sier du nå etter at ahmadinejad ble valgt igjen?
Hei, som tidligere skrev: et reellt demokrati med menneskerettigheter er ikke mulig så lenge dette regimet er ved makt. Det gjør ingen vesentlig forskjell hvem som blir president.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
94 Liker

Hvem håper du vinner?

Innsendt av: Ali baba

Som tittelen sier... Sånn personlig, hvem håper du vinner valget?

Er selv iraner, og muslim, men liker ikke hva regimet der nede driver med.... Håper det blir en ny revolusjon snart..
Jeg har ingen preferanser blant kandidatene. Jeg ønsker et reellt demokrati, uten den øverste leder og vokterrådet. ALtså: demokrati er ikke mulig innenfor rammene til den nåværende konstitusjonen og det nåværende systemet.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam
91 Liker

valg

Innsendt av: Poya

tror du blir noe endringer så lenge Akhondism styrer IRAN?
Mer30 Poya Oslo
Hei poya og takk for spørsmål. Vil gjerne begynne med en kort introduksjon om valget og om situasjonen i Iran nå.

Presidentvalget handler ikke om hvem som skal ha makten i landet. Presidenten er nummer 2 når det gjelder den utøvende makt og har heller ingen myndighet til å ta viktige avgjørelser om utenrikspolitikk, atomprogrammet, menneskerettigheter og kvinner. Det er den øverste leder Khamenei som har den relle makten. Han bestemmer hovedlinjene i Irans utenrikspolitikk, han utnevner sjefene for militærestyrker, sjefen for kringskastningen, sjefen for domstolsystemet. Hans ord veier mer enn nasjonalforsamlingen, presidenten og hele folket. Han skal være leder så lenge han lever og er ikke valgt av folket. I følge iransk lov kan fornærmelse mot den øverste lederen bli starffet med dødsstraff! DET ER INGEN DIKTATORER SOM HAR SÅ STOR MAKT ENN DET KHAMENEI HAR I IRAN IDAG.

Hvorfor har vi presidentvalg i Iran: valget er regimets eneste måte å få legitimitet på. For å helgardere seg mot eventuelle tilfeldigheter håndplukker de none få kandidater som kan delta i valget. AV DE CA 2000 REGISTRERTE KANDIDATER BLE KUN 4 GODKJENT AV VOKTERRÅDET (et råd bestående av 12 personer som er direkte eller indirekte valgt av den øverste lederen). Det i seg selv betyr at valget ikke er demokratisk.

Den andre hovedfunksjonen til valget er å virke som en politisk sikkerhetsventil. Mer enn halvparten av Irans befolkning er nder 30 år agmle og dette utgjør en viktig trussel mot et regimet som ikke respekterer folks politiske, sosiale og til og med private rettigheter. Regimet er klar over at på sikt kan dette føre til en ny revolusjon. Derfor må de med jevne mellomrom arrangere "kontrollerte" eksplosjoner (der ungdommen komme rut på gatene og viser sin misnøye mot regimet, under kontrollerte forhold). Presidentvalgets hovedfunksjon er kanskje dette.

Denne gangen ser det ut som at maktkampen innad i regimet har kommet noe ut av kontroll, og at langt flere unge mennesker har kommet på gatene.
Dette fører til at regimet må gjøre et langt større kirurgisk inngrep (å fjerne enda flere fløyer innad i regimet), samtidig som de må forhindre at disse demonstrasjonene fra å være mot en bestemt presidentkandidat, utvikler seg til å bli demonstrasjoner mot regimet i sin helhet og mot den øverste lederen. For, den øverste leder vet at de som stemmer på Ahmadinejads hovedmotkandidater, vil helst bli kvitt hele regimet.

Khamenei har bestemt seg for å beholde Ahmadinejad, men denne gangen må han betale en større pris, ved å gjøre en intern utrenskning innad i regimet og ved å arrestere langt flere.

Så valget som var ment for å gi et "demokratisk" bilde av Irans regime, har vist regimets virkelige ansikt.

Det er demonstrasjoner i Teheran nå, og regimet vet at dette må stoppes, så de gjør det de kan for å stoppe dette.

Regimets hovedmål er å forlenge sin eksistens. Det handler om overlevelse nå.

Hilsen Mahmood Amiry-Moghaddam

Tidligere intervjuer

Uke 3: Eksperten svarer

Uke 3: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 2: Eksperten svarer

Uke 2: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 1: Eksperten svarer

Uke 1: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister