Få hjelp til julematen

Julen nærmer seg med stormskritt, og den tradisjonelle julematen lagets rundt i de tusen hjem.

Men hvordan var det nå man fikk den siste piffen på ribbesvoren? Og hvor lenge skal pinnekjøttet ligge i bløt?

VGs matskribent Lise Finckenhagen gir deg tips om julemat og desserter onsdag klokken 12.
16 Liker

Ribbe

Innsendt av: Trine

Noen velger tynnribbe, mens andre foretrekker familieribbe. Hvilken er beste valget og hvorfor?
Hei Trine!
Midtribbe er ribbe med kotelettkam. Kammen er magrere en tynnribba og noen liker det kjøttet best. Familieribbe er midtribbe uten ryggben, det gjør den enklere å skjære opp og korter ned steketiden.
Selv foretrekker jeg tynnribbe som da er ribbe uten kotlettkam. Og jeg velger en med tykt spekklag så ribba blir skikkelig saftig og svoren sprø.

Tusen hjertelig takk for alle spørsmål. Rakk desverre ikke å svare alle......
Det er utrolig inspirerende å se at det er så mange matglade der ute.
Ønsker alle en riktig god jul med god mat og drikke!



Juleklem fra Lise Finckenhagen :hjerter:
17 Liker

Saus

Innsendt av: CharlieT

Sausen til svigermor er for tynn etter min smak. Som Obelix sier det "en saus kan aldri bli tykk nok". Hvordan skal man foreslå en endring i tradisjonen med tynn saus uten å støte svigermor?
Hei hei
Tror nok du bare skal la svigemor lage den tynne sausen sin i fred. Ingen grunn til å starte et familiedrama på selveste julaften. Du får ta med deg en meljevning i lomma.

Hilsen Lise Finckenhagen :monokkel:
13 Liker

Innsendt av:

Har du en god oppskrift på sjokolade trøfler??

Må de lages dagen før man triller ut kulene?

Hilsen sjokoladetrollet:)
Hei sjokoladetrollet!
Les VG på fredag, da får du en god oppskrift.

Hilsen Lise Finckenhagen :glis:
18 Liker

Hva slags program?

Innsendt av: Skremt

Hei.

Jeg ser også at det er mange som bruker forskjellig type innstillinger på ovnen når de steker ribbe, om det er forskjell på om du steker med svoren ned.

Noen bruker også grill på slutten for å ekstra sprø svor.

Hva er riktig?

Over/ undervarme, grill, varmluft, varmluft og grill????

Har mange forskjellige innstillinger på min ovn: Over/ undervarme, grill, varmluft og over/under grill pluss mange andre. Kan du gi meg den optimale innstillingen?

Skal for første gang ha jul hjemme dette året, så hvis du kunne svart meg på dette hadde det vært supert:=)
Hei!
Nei det er ikke enkelt med så mange valg.
Jeg damper og steker ribba på vanlig over/undervarme. Mot slutten av steketiden når du skrur opp temperaturen kan du godt bruke over/undervarme med ekstra overvarme (ikke grill) hvis du har denne funksjonen. Har du tre trinn på grillen, kan jeg annbefale trinn 2 helt på slutten, altså de siste minuttene. Håper dette var forståelig.

Hilsen Lise Finckenhagen :smil:
11 Liker

rødsaus til riskrem

Innsendt av: riskremkongen

Hei. lurte på om du har en skikkelig god oppskrift på hjemmelaget rødsaus til riskrem?
Hallo,
Bringebærsaus laget av fryste bringebær blir jo veldig godt da.
Tin bærene og kjør dem i en hurtigmikser. Smak til med sukker og noen dråper sitronsaft. Gni sausen igjenom en sikt for å fjerne frøene.

Hilsen Lise Finckenhagen :enig:
12 Liker

Ribbe og pinnekjøtt og alt

Innsendt av: Svigerinn

Hei Lise
Neste år kommer vi til dere og spiser, det blir mye lettere og bedre :)
Men har du en god idè til dessert på julaften etter pinnekjøttet? En som er lett og rask å lage ?
Hei Karen
Ja velkomne skal dere være! Erik er jo suveren på creme brulee, og det kan han jo lage dagen før. Server den med en eksotisk fruktsalat, se tidligere svar.
Hvis det er du som skal lage desserten ville jeg nok gått for god vaniljeis med varm sjokoladesaus.


Hilsen Lise Finckenhagen :hjerte:
15 Liker

Lise

Innsendt av: Kari

Skal jeg bruke varmluft eller vanlig?
Bruk vanlig du så slipper du at fettet spruter rundt i ovnen mer en høyst nødvendig.

Hilsen Lise Finckenhagen :blink2:
14 Liker

Noe å ha med seg til pinnekjøtt

Innsendt av: JULie

Hei. Skal til noen venner på pinnekjøtt på fredag, men synes ikke at det er så innmari godt (skal så klart smake litt). Hva annbefaler du å ta med, slik at det vil passe til pinnekjøttet uten at jeg virker alt for sær?
Hei,
Hva med røkt svinekam? Det er jo kjempegodt og passer supert med kålrotstappe.

Hilsen Lise Finckenhagen :smil:
13 Liker

Sylte

Innsendt av: Unni :-)

Hei
Kan dere gi meg en detaljert oppskrift på hvordan jeg lager julesylte av buklist/sideflesk.
Hei Unni,
Har ingen oppskrift på julesylte i hodet desverre. Du finner helt sikkert oppskrifter på nettet, prøv f.eks opplysningskontoret for kjøtt.

Hilsen Lise Finckenhagen
16 Liker

Julepølsene

Innsendt av: p

Skal de stekes i panne eller i ovn sammen med ribba?
Steker de i godt med smør i panna. Tilsett noen knuste hvitløkfedd og et par kvaster salvie eller rosmarin, det gjør jeg.

Hilsen Lise Finckenhagen :blink:
15 Liker

Epler kokt i gløgg

Innsendt av:

Hei
Mener det var du som lagde epler stekt i gløgg en gang som tilbehør til ribbe etc. Jeg kopierte det du gjorde og det var veldig godt, men nå har jeg glemt hva du gjorde den gangen. Og finner det ikke på NRK sidene. Kan du hjelpe meg?
Hei,
Hmm kan ikke huske det helt, men det hørtes jo ut som en god ide. Da ville jeg delt gode epler i båter, stekt dem i litt smør, helt over litt gløgg og latt dem surre til de ble myke og gode. Sikkert godt til dessert også, med vaniljeis og hakkede nøtter.

Hilsen Lise Finckenhagen :smil:
16 Liker

julemat...

Innsendt av: Trond

hei
trenger ikke hjelp.
klem.
ps...husk å trimme da.
Hei Trond.
Hva mente du med det? Har jeg lagt meg ut i det siste, eller savner du meg på trimmen kanskje?

Hilsen Lise Finckenhagen :knis:
16 Liker

Pinnekjøtt

Innsendt av: Fruen fra Bakklandet

Hei Lise!
Liker din måte å lage mat på :).
Vi tenker å servere pinnekjøtt (for første gang)!!!I alla fall, jeg har kjøpt stålrist, og har en vel egnet kasserolle.
1. Hvor lenge skal kjøttet ligge i vann og skal man skifte vann?
2. Skal vannet nå opp til rista?
3. Er det bare å legg kjøttet "tørt" på rista og kok i vei?
4...og,hvor lenge skal herligheten koke?

Karamellpudding:
Er det andre måter å glasere formen på en å sette den på plata til sukkeret er brunt og veieve rundt med forma til det blir glasert? Synes det er så tungvindt :(
Hei hei!
Da vil jeg vise til tidligere svar og ønske deg lykke til med pinnekjøttet.
Når det gjelder karamellpuddingen gjør du som følger. Smelt sukker til gyllen karamell i en kasserolle eller en ren stekepanne. Rør med en tresleiv og pass på at karamellen ikke blir for mørk. Hell karamellen i den varme formen (den varmer du i ovnen) Bruk grytekluter og vend på formen så bunnen og litt opp på sidene blir dekket av karamell. Hold løpende barn og sultne hunder på god avstand når du gjør dette. Tror ikke det er så mange andre måter å gjøre det på.

Hilsen Lise Finckenhagen :kul:
19 Liker

Pinnekjött

Innsendt av: Helge i L.A.

Hei Lise,
I år så skal vi pröve bå saltet og rökt pinnekjött. Det siste for förste gang. Er den noen forskjell i forberedelsene av disse to siden en trenger og bli vannet ut pga. saltet.
Ser fram til noen gode måltider her i Los Angeles.
Hilsen,
Helge
Hei Helge,
Ingen forskjeller nei, legger med en liten frengangsmåte siden det er flere som er litt usikre. God jul i L.A.

Pinnekjøtt
Beregn ca. 400 gram uvannet pinnekjøtt pr.person.
Del pinnekjøttsiden på langs mellom hvert ribbein eller kjøp pinnekjøttet ferdig oppdelt.
Vann ut i rikelig med kaldt vann i ca. 30 timer i romtemperatur.
Har du glemt deg bort går utvanningen raskere i lunkent vann.
Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten.
Legg pinnekjøttet over og la det dampe på svak varme i ca. 3 timer til kjøttet er mørt og løsner fra beina.
Pass på så det ikke koker tørt.
Damp pølsene med pinnekjøttet de siste 20 minuttene.
Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i ovnen.
Legg pinnekjøttet på rist over langpannen og brun i ovnen noen få minutter ved høy varme eller under grill.
Serveres med kålrotstappe, kokte poteter drysset med finhakket persille, kokesjy og sennep.



Hilsen Lise Finckenhagen :kul2:
14 Liker

riskrem

Innsendt av: johnny O

mandel eller vaniljesmak på riskremen?
Ja takk, begge deler. Koker grøten med vaniljestang og blander skivede , skållede mandler i riskremen før servering.

Hilsen Lise Finckenhagen :enig:
13 Liker

ikke ett spørsmål...

Innsendt av: olav

mannen din er heldig ;)han blir sikkert lubben i jula..hehe
Han klager ikke akkurat..he he
Det er godt han trener mye!

Hilsen Lise Finckenhagen :hjerter:
14 Liker

Sennep

Innsendt av: Gro Rian

Hei!

Lurer på om du har en god oppskrift på sennep?

Jeg har funnet en på nettet laget av tørrsennep og honning, men synes den blir vel flytende. Skal jeg bare tilsette mere mel i?

Fikk smake en hjemmelaget type fra Sverige her forleden, men oppskriften var hemmelig:) Den var uten frø og ikke veldig sterk, fin konsistens..
Hei Gro!
Denne oppskriften fant jeg i en svensk kokebok. Kan jo være verdt et forsøk.
1 dl sennepspulver (Colman), 1 dl fløte, 1 dl sukker, 1 ss honning, 1 1/2 ts potetmel, 1 eggeplomme og 1 ts eddik. Rør sammen sennepspulver, fløte, sukker, honning, eggeplomme og potetmel i en tykkbunet kasserolle. varm op under omrøring, visp til sennepen lysner i fargen. Visp inn eddiken og avkjøl sennepen.

Smak til sennepen med hakket estragon eller konjakk om du vil.

Hilsen Lise Finckenhagen :smil:
14 Liker

Dessert til julemiddagen.

Innsendt av:

Kan du komme med et forslag til dessert, som ikke inneholder krem, rød saus, risengryn eller multer? Noe som er litt friskt etter pinnekjøtt og ribbe.

Prøvde meg på en pannacotta med mango i fjor, fantastisk godt, men gjerne åpen for noe nytt i år.

Tusen, tusen takk;-)

Julehilsen fra Aina
Hvorfor ikke lage en eksotisk fruktsalat.Skjær mango, ananas og melon (med smak, tips, lukt på melonene)i små biter. Skjær ut hinnefrie appelsinbåter Eller skjær appelsiner i små biter. Lag en saus av pasjonsfruktkjøtt, appelsinsaft og sukker.(F.eks kjøtt fra 4 pasjonsfrukter kokes opp med 1/2 dl sukker og 1/2 dl ferskpresset appelsinsaft. la det koke et par minutter og kjør sausen raskt med en stavmikser.) Hell sausen varm over fruktsalaten og sett salaten i kjølskapet frem til servering. Tlsett gjerne hakket frisk sitronmelisse og server med bringebærsorbet.

Hilsen Lise Finckenhagen :blink2:
17 Liker

Ribbe

Innsendt av: Viggo K

Hei!
Hvordan få en saftig ribbe med sprø svor?
Har du prøvd Hellstrøms VGTV Ribbe?
Hei Viggo!
Se tidligere svar.
Alt den mannen lager blir utrolig godt, og ribba blir super.

Hilsen Lise Finckenhagen :yeah:
12 Liker

God ribbe

Innsendt av: Hobbykokken

Hei vg-kokken. Hvilken svineribberibbe skal jeg kjøpe for at den skal bli god. Mager, middels eller fet?

Er det noe annet krydder enn salt og pepper jeg kan bruke for å gjøre det annerledes?

Hei hei.
Den bør nok være fet ja.
Knust hvitløk og salvie eller rosmarin setter en utradisjonell spiss på det hele. La det ligge med i langpanna under hele stekeprosessen. Sil sjyen når ribba er ferdig og gni rester av hviløk igjennom silen sammen med sjyen.

Eller så kan du jo krydre med en blanding av litt knust nellik og eller allehånde, malt stjerneanis og revet tørket ingefær.

Hilsen Lise Finckenhagen :blink2:
18 Liker

And

Innsendt av: Kris

Hei

jeg sliter med å få skinnsiden av anden skikkelig sprø. pleier å brune anden i pannen på begge sider før jeg setter den i ovnen. har du noen tips? og hva slags temperatur bør anden ha når den er ferdig?
Hallo Kris.

Andebryst må være rosastekt, uten tvil.
Rut opp fettet med en skarp kniv. Skjær nesten igjennom fettet, men ikke ned i kjøttet. Krydre godt med salt og kvernet pepper. Stek brystene med fettsiden ned i en tørr middelsvarm stekepanne. La de ligge til fettet har blitt helt sprøtt, ca 10-12 minutter. Snu brystene og gi dem noen minutter på den andre siden. Øs over fettet med en stor skje. La andebrystene hvile på en rist med fettsiden opp. Må de varmes igjen før servering, lar du de stå 5 minutter på 180 grader før du skjærer brystene i tynne delikate skiver.

Hilsen Lise Finckenhagen :smil:
14 Liker

Kalkun

Innsendt av: Goble Goble

Skal lage kalkun pga meget kresne gjester. Hvordan gjør jeg den ekstra smakfull? Føler kalkun ofte kan bli tørr og kjedelig......
Hei på deg!
Da synes jeg du skal lese kalkunstuffing svaret.

Hilsen Lise Finckenhagen :smil:
17 Liker

Kalkun

Innsendt av: Elin

Hei.

Kan du en god oppskrift på stuffing til kalkunen?
Hei Elin!
Det er flere som lurer på kalkunstuffing og hvordan få skikkelig smak på kalkunen. Det finnes mange varianter av stuffing og her har du en jeg liker.


400 g medisterfarse, ferdig spedd
100 g kyllinglever, renset
1 løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
2 ss smør
50 g pistasjnøtter
50 g valnøtter, grovhakket
1 dl rosiner
1 dl hakkede tørkede aprikoser
1 dl hakkede friske urter, f.eks. estragon, persille og kjørvel
Salt og pepper

Krydre kyllingleveren godt med salt og pepper. Fres løk og hvitløk i smør i en stekepanne. Tilsett leveren og stek videre i 2-3 minutter. Hakk opp leveren og bland den inn i farsen sammen med resten av ingrediensene. Smak til med salt og pepper. Stek gjerne en liten prøvekake, og juster smaken etter ønske og behov.

Det kan også være lurt å ikke velge den største kalkunen. Får du tak i fersk kalkun bør du bruke det, men den koster litt mer. Det største problemet er at innen knappen på låret popper ut er ganske sikkert brystet mer enn godt nok stekt. Derfor er det bedre å skjære av lårenen først når du deler opp kalkunen, og heller legge dem inn igjen i ovnen mens dere nyter det saftige brystet! Du kan også lage en lomme med fingrene dine i mellom skinnet og brystet. Fyll lommen med smør som du har rørt sammen med salt og pepper og hakkede friske urter som estragon eller timian, og "masser" smøret litt utover Litt revet sitronskal eller hakket spekeskinke er også mulig å dytte inn i lommen med stort hell.

Hilsen Lise Finckenhagen :smil:
14 Liker

Saus til ribbe

Innsendt av: Marit

Har du oppskrift på en saus som er god å servere til ribbe?
Hei Marit!
Selv lager jeg brun saus av sjyen som jeg jevner med hvetemel. Sausen kan smakes til med Madeira, eller med litt innkokt portvin, ripsgele og sterk sennep eller du kan legge i en kanelstang, et par hele stjerneanis og to tre nellikspiker og la det trekke i sausen ca 15 minutter.

Hilsen Lise Finckenhagen :smil:
16 Liker

ribbe

Innsendt av: Gerd

Jeg har tenkt å stek ribba dagen før slik at jeg kan gå i kirken på julaften hvordan varmer jeg den opp igjen slik at den blir saftig og god og ikke tør
Hallo Gerd!
Skjær ribba i pene stykker og sett dem tett i langpanna.
Varm opp like før servering, ved 200 grader i ca 30 minutter.
Velger du en tynnribbe med godt med fett er du sikker på at den ikke blir tørr.

Hilsen Lise Finckenhagen :smil:
17 Liker

multer og krumkaker

Innsendt av: Henrieth

Har du en superoppskrift på krumkaker. Er det noe spesielt som gjør de supersprøe?
Hei Henrieth.
Denne oppskriften har jeg fått av min farmor og er fra Schønberg Erken.
Farmor var dronningen av krumkaker og hadde noen på lur året rundt!
Skal de bli skikkelig sprøe bør de være skikkelig tynne.

3 egg, 125 g sukker, 100 g smør (smeltet og avkjølt), 120 g hvetemel, 1/2 dl kaldt vann og 1/2 ts kardemomme. Visp egg og sukker til eggedosis. Bland i hvetemelet som er siktet sammen med kardemommen, smøret og vannet. La røren svelle i 30 minutter. Virker røren veldig tykk kan du du tilsette litt kaldt vann. Stekes så tynne som mulig og krummes hurtig.

Hilsen Lise Finckenhagen :blink2:
13 Liker

Forrett og dessert til pinnekjøtt

Innsendt av: Ny i gamet

Jeg skal servere pinnekjøtt julaften - men hva kan jeg ha som forrett og dessert?
Hei du!
Egentlig kan du ha nær sagt hva som helst. Prøv gjerne stekte kamskjell med blomkålpure og appelsin som jeg hadde i VG for noen uker siden. Finn oppskriften på nettet.
Istedenfor forrett pleier jeg å lage noen rakfiskruller som jeg legger på fat og server når gjestene kommer, gjerne sammen med et glass godt drikke. Til dessert er det kjempegodt med noe syrlig. Prøv f.eks pasjonsfruktsaus til riskremen. Oppskriftene får du VG neste fredag!


Hilsen Lise Finckenhagen :blink:
16 Liker

Dessert

Innsendt av: Stika7

Ville du anbefalt en kake til dessert etter den gode julematen? Og isåfall, hvilken og hvorfor akkurat den?
Hei hei
Da ville jeg valgt en saftig nøttekake dynket med portvin og toppet med mild kaffekrem og masse revet sjokolade. Hvorfor? Fordi den er så sinnsykt god!

Hilsen Lise Finckenhagen :glis:
18 Liker

ribbe

Innsendt av: Terje Pedersen. kasakroken@hotmail.com

Hei Lise. Hvert år til jul, når ribba skal lages, fokuserer vi veldig på at svoren skal bli sprø, dette blir som oftest bra, men problemet er at ribba liksom ikke blir ordentlig stekt. Den får ikke den fine brune fargen, blir for lys i kjøttet enda svoren er nesten brendt enkelte steder. Under steketiden åpner vi veldig ofte stekeovnsdøren for å helle over litt fett over ribba. Er dette feil? Har du noen tips? På forhånd takk.
Hei Terje.
Kanskje åpner du ovnsdørene så ofte og mye at du slipper ut mye av varmen...
(Prøv min oppskrift, se svar om ribbesteking.) Det er ikke feil, men nesten litt unødvendig. Vær heller nøye på å helle over fettet på litt magrere kjøttstykker.

Hilsen Lise Finckenhagen :blink:
14 Liker

gelatin

Innsendt av: Kjerstin

Hva er viktig når man bruker gelatin i desserter? Dobler man antall plater gelatin dersom man dobler oppskriften og tilsvarende dersom man tredobler eller firedobler?
Hei Kjerstin
Jeg pleier alltid å doble gelatinen ja. Og tredoble og firedoble...
Det som er viktig er å bløtlegge platene i kaldt vann, klemme vannet godt ut og løse de opp i varm væske. Rør godt når du tilsetter gelatinen så du slipper gelatinklumper og tråder.

Hilsen Lise Finckenhagen :smil:
17 Liker

Lavkarbo

Innsendt av: Lise ;-)

Hei Lise!
Kjempepent navn:-)
Jeg følger en lavkarbodiett for å gå ned i vekt. Juletiden er jo da en veldig fin tid for meg, med masse fete retter. Savner bittelitt poteter av og til men når jeg pøser på med fett og holder meg unna mel og sukker og samtidig ser at vekta går jevnt og trutt nedover, motiverer det enormt. Søtbehovet forsvinner også med et slikt kosthold, men jeg synes det er litt "sært" å sitte i juleselskap å ikke spise kaker ol sammen med de andre, noen tips til "kaffemat" med lite eller intet sukker?
Hei hei Lise!
Takk det samme!
En god konfekt og nesten som helsekost å regne er følgene.
Smelt finhakket mørk sjokolade (minst 70% kakaoinnhold) i vannbad.
Bland inn grovhakkede nøtter som mandler og hasselnøtter(gjerne ristet lit først i en tørr stekepanne for å få frem kraftigere smak), og hakket tørket frukt som aprikoser, rosiner og fiken. Lag "topper" av blandingen og sett den kaldt. Oppbevares kjølig.

Hilsen Lise Finckenhagen :blink2:
15 Liker

Pinnekjøtt

Innsendt av: thomas

Hei VG-kokken, er det forskjell på røkt og urøkt pinnekjøtt når det gjelder hvor lenge de skal ligge i vann før det kokes, Og om koketiden er forskjellig.
Hei Thomas!
Ingen forskjeller nei, fremgangsmåten er den samme.

Hilsen Lise Finckenhagen :smil:
20 Liker

Karameller

Innsendt av: Julemamma

Jeg har ikke et spørsmål, bare en STOR takk for den supre karamelloppskriften din som ble presentert i Frokost-tv i fjor. Endelig får jeg til å lage knallgode karameller med perfekt konsistens, og som holder formen og lar seg pakke inn og gi bort. Og det uten å koke sukkermassen i timevis og ta den ene håpløse kuleprøven etter den andre...! Takk, og god jul!
Hei Julemamma!
Det var veldig hyggelig å høre. De karamellene er knallgode ja.
Førstkommende fredag kan VG`s lesere også sikre seg oppskriften!

God jul til deg og dine!
Hilsen Lise Finckenhagen :glis:
18 Liker

Vegetarjul

Innsendt av: Sofus

Trenger oppskrift på en skikkelig god vegetarmiddag til jul. Venter besøk av ihuga vegetarianere til jul og har problemer med hva jeg skal servere istedet for bare grøntfor.
Hallo Sofus
Da vil jeg anbefale auberginruller. Skjær aubergine i tynne skiver på langs. Pensle skivene med olivenolje og dryss over litt salt. Stekes i ovn ved 180 grader, ca 10 minutter eller til de er bløte. Skjær squash i små terninger og stek dem møre i litt olje samen med hakket hvitløk. Bland squashen sammen med cottage cheese, hakket frisk timian, revet parmesan og et egg for å binde det sammen. Smak til med salt og pepper. Legg en stor skje av blandingen på en skive aubergine og rull sammen. Legg alle skivene i en ildfast form sammen med god tykk tomatsaus. Rør sammen creme fraiche, revet parmesan og hakket timian eller basilikum. Hell sausen over rullene og gratiner i ovn ved 200 grader i ca.20 minutter. Dette er kjempegodt. (Jeg pleier og ha masse hakket ansjos i toppingsausen)
Håper dere spiser egg og meieriprodukter da!


Hilsen Lise Finckenhagen :blink:
15 Liker

langsteking av dyrestek

Innsendt av: Sigrunn

I år har jeg tenkt å servere svigerfamilien min dyrestek (rein,elg eller hjort) på julaften. For å få tid til å kose oss på dagen har jeg tenkt å sette den inn i ovnen på morgenen og servere den ved 18-tiden på kvelden. Er det gjennomførbart? Har du noen tips?
Hei Sigrunn
Langtidsteking av vilt er jo helt supert. Legg steika i en stekepose sammen med litt knust pepper,knust einebær og litt frisk timian. En klatt smør er også fint. Knyt godt igjen posen, prøv å press ut all luften. Legg steika i ovn ved 60 - 70 grader og la den ligge der til kjernetemperaturen er 60 grader (rosa). Bruk et steketermometer som du stikker igjennom posen. Før servering tar du steika ut av posen (ta vare på kraften, den går i sausen) krydre med salt og bruner den godt i rikelig med smør i en stekepanne.

Hilsen Lise Finckenhagen :smil:
15 Liker

Ribbe 180 190 200 210.....

Innsendt av: K. Okke wannabe

Jeg ser at det er STORE forskjeller på ribbeoppskrifter:
Noen snur ribba, noen bruker folie, noen lokk...
Noen steker først rundt 200 i 30 minutter så en god time på 235 grader - noen steker den med svoren ned i 70-80 minutter med svoren ned i vann, for så å fortsette på samme tempratur i en time til "ette veien...
Noen steker 1 time pluss 1 1/2 time på 180 grader...

og alle mener selvsagt at sin ribbe er best!!! (Vi snakker for ordens skyld om samme ribbetype, her...)

Hva er Fordeler/ulemper med disse forskjellige oppskriftene? ,
eller tommelfiinger-reglene om du vil...
Hei hei!
Jeg forstår godt at du blir forvirret, og svært mange lurer på det samme som deg. Tipper de fleste oppskriftene ender opp med relativt likt resultat. Det som er viktig er at du velger en jevn og fin ribbe med et tykt spekklag. Det er det sikreste trikset for en saftig ribbe og sprø svor. Her følger min måte å gjøre det på, håper du lykkes med den oppskriften.

Beregne ca 500 g ribbe pr.pers
salt
grovmalt sort pepper
aluminiumsfolie

Sjekk at bena er saget helt over og fjern evt spon.
Skjær opp svoren, gjennom svoren og litt ned i spekket, med en skarp og spiss kniv.
Rut parallelt med ribbena så det blir enklere å skjære opp pene biter.
Gni salt og pepper godt inn i ribba 1-3 dager før steking.
Pakk den inn i aluminiumsfolie og sett den kjølig.
Hell 2 cm vann i langpanna og legg ribba med svoren ned.
Dekk med folie og damp ribba ved 180 grader i ca.1 time.
Fjern folien, snu ribba og legg en asjett under slik at ribba blir litt høyere på midten.
Stek videre i ca 2 timer. Sett opp varmen, dra en krakk bort til ovnsdøren,
sett deg ned og pass på svoren til den har blitt sprø. Bruk evt. grillen de siste minuttene, men pass godt på. Dekk til de områdene som er klare med aluminiumsfolie.
Eller, skjær forsiktig av den svoren som ikke har blitt sprø og legg bitene på litt aluminiumsfolie under grillen. Ta bitene ut av ovnen etter hvert som de blåser seg opp.
La gjerne ribba få hvile litt før du skjærer den i pene stykker.


Hilsen Lise Finckenhagen :smil:

Tidligere intervjuer

Juva svarer deg om serierunden!

Juva svarer deg om serierunden!

Spør VG-sportens Geir Juva om helgens serierunde.

Hvor skal du reise på ferie i sommer?

Late dager ved stranden, storbyferie eller aktivitetsferie? Det er på høy tid å planlegge årets sommerferie! Spør VGs reisejournalister om råd og tips for fine sommeropplevelser! Send inn dine spørsmål ved å trykke på den røde linken!
Hvordan tilpasse trening til store kropper?

Hvordan tilpasse trening til store kropper?

Hvordan kan du trene når løping gjør vondt, styrketrening er vanskelig eller om treningssenter er utelukket? Forskning viser at selv moderat fysisk aktivitet for overvektige gir store helseeffekter, uavhengig om man går ned i vekt eller ikke. Hvor mye trening skal til, og hvordan komme i gang? Spør treningsekspert i VGs Vektklubb.no, Anne Mette Rustaden. Hun er utdannet fysioterapeut og personlig trener, og foreleser og tar doktorgrad ved Norges Idrettshøgskole.

Faste spaltister