Kjørelæreren svarer deg!

Kjørelærer Arve Nilsen gir tips og veiledning til deg som skal øvelseskjøre med barna.
Nå kan du be den erfarne kjørelæreren om tips til hvordan du kan bli en god veileder. Noe du lurer på? Still kjørelæreren spørsmål!
90 Liker

oppfølging syklist mot enveiskjørt gate

Innsendt av: perry

skiltet finnes flere steder i trondheim og indikerer innkjøring forbudt / enveiskjøring med et mindre skilt under hvor det står noe a la "med unntak for syklister"

altså ingen sykkelfelt for syklisten.

i praksis betyr dette at syklistene sykler på venstre side, høyre side eller midt i veien.

jeg har vært forundret over denne skiltingen over lengre tid og mener det utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko
Absolutt, er det mulig å ta det opp med byens trafikksikkerhetsråd?

Hilsen Arve Nilsen
98 Liker

teoriprøve- regelverk tilhenger

Innsendt av: Meg

det hersker full forvirring om hva som er lovlig mht tilhengervekt.

ER lovlig totalvekt på bil/henger 3500 kg? eller kan henger veie 750 kg over det?
Hvis bilens totalvekt nærmer seg 3500 kg, kan du fortsatt kjøre med 750 kg tilhenger selv om totalvekten da kommer over 3500 kg. Hva med et E-førerkort?

Hilsen Arve Nilsen
104 Liker

Mange spørsmål om rundkjøring

Innsendt av: leamikk

Som tittelen tilsier, kaos råder om blinking i rundkjøringer.

-Akkurat når er det at venstreblinking inn i rundkjøringer kan være hensiktsmessige?

-Er ikke en felles forståelse for signalisering i trafikken viktig?
For eksempel hvis føreren av bilen somm kommer rett imot på andre siden av rundkjøringen kan se ditt blinklys

Hilsen Arve Nilsen
101 Liker

Timelønn

Innsendt av: E

Du svarte til en i sted at noen må leve av dette. Ja, det skjønner jeg, men når jeg kjørte opp i vår kostet det 525 for 45 minutter med kjøring; altså en timelønn på ca 700. Det blir selvsagt litt utgifter i administrativt og bensin, men dette er likevel mye! I tillegg er langkjøring og glattkjøring mye dyrere... Trenger man virkelig så mye for å leve? Det er dyrt for unge folk!
Sammelign hva en rørlegger må ha for å leve, eller en pianostemmer

Hilsen Arve Nilsen
100 Liker

forbikjøring motorvei + enveiskjørt gate m/syklist

Innsendt av: perry

to spm;

etter min oppfatning skal man på flerfelts motorvei 'kjøre forbi' på venstre side slik man typisk ville gjort med motgående trafikk. mange ligger og blokkerer venstre fil uten å kjøre raskere enn øvrig trafikk.
En quiz hos Aftenposten.no avslørte at bilføreren som blir blokkert i venstre fil, kan kjøre forbi på høyre side fordi han dermed "avdekker" brudd på vegtrafikkloven hos den andre bilføreren ( i venstre fil).
Noe hold i dette?

Scenario 2;
Enveiskjørt gate hvor det er tillat for syklister begge veier. Hvordan skal passeringen syklist / bilist skje? Kan syklisten holde til sin venstre og bilisten må passere på sin venstre? Antar begge plikter å holde til høyre men hvordan vil ansvar typisk bli tildelt ved ulykke?

på forhånd takk!
Det er ikke lov å kjøre forbi på høyre side. To unntak: Hvis bilen foran svinger til venstre eller tydelig forbereder en slik sving, og hvis alle feltene i kjøreretningen er fulle slikt at din fart blir bestemt av farten på bilen foran. spørsmålet om syklisten synes jeg var litt uklart, men samme regel gjelder her. Det høres litt merkelig at syklister har lov til å kjøre mot kjøreretningen. I så fall må de ha eget felt

Hilsen Arve Nilsen
88 Liker

Øvelseskjøring med miljøvennelig bil

Innsendt av: Eva

Heisann!

Finnes det trafikkskoler der det blir praktisert kjøring med miljøvennelige biler?

Om de finnes, hvor mye mer vil dette koste iforhold til vanelige biler?

De mest miljøvennlige bilene er elektriske eller hybridbiler. Disse har automatgir og egner seg derfor ikke til vanlige kjøretimer. Ellers prøver alle trafikkskoler å kjøre så miljøvennlig som mulig

Hilsen Arve Nilsen
83 Liker

oppkjøring:)

Innsendt av: philip

kan man stryke på lappen hvis du ligger i riktig fil når du kommer inn i en rundkjøring, men ikke perfekt inntil fortauskanten?
Førerprøven avgjøres ut fra en helhetsvurdering, og det skal mye til å stryke på enkeltfeil.

Hilsen Arve Nilsen
92 Liker

Venstreblinkin før rundkjøring

Innsendt av: leamikk

Av og til ser jeg biler foran meg som blinker til venstre, før en rundkjøring,når de skal av i tredje avkjørsel. Dette må da være totalt unødvendig? Min og andres fokus bli da på hvor tåpelig den sjåføren må være som ikke kjører etter samme reglene som i kjøreboken.
Noen ganger kan det være hensiksmessig

Hilsen Arve Nilsen
93 Liker

Teoribok

Innsendt av: L.H.

Hvilke teoribøker vil du anbefale?
Veien til førerkortet (blå)

Hilsen Arve Nilsen
98 Liker

Rumdkjøringer!!

Innsendt av: oppkj

hei! hvordan skal man skifte felt i en rundkjøring, altså hvordan foregår blinkingen da? og hva er det viktig og legge vekt på når man har oppkjøring??
Det er vanskelig å få til noen fornuftig blinking ve feltskifte i runkjøringer når de er så små som de pleier å være i Norge. Det beste vil i de fleste tilfellene å sløyfe blinking ved feltskift i rundkjøring. Husk å se deg for!!

Hilsen Arve Nilsen
88 Liker

Rundkjøring

Innsendt av: Bryfjes

En rundkjøring har 4 utganger.. du kommer fra sør og skal ut ved vest.
Skal man da blinke seg til venstre med engang man kommer inn i rundtkjøringen for så å blinke seg ut etter du har kjørt forbi den nordlige utgangen? Har hatt veldig mange diskusjoner, jeg fikk vite fra min kjørelærer at man _ikke_ skal blinke seg inn i rundkjøringen men bare ut. Andre sier at deres kjørelærere sier at man skal blinke inn og ut. Hva skal jeg følge?
Du må blinke ut av rundkjøringen. Av og til er det også hensiktmessig å blinke til venstre når du skal til venstre, vurder nytten for andre! I alle fall må du bytte til høyre som du sier

Hilsen Arve Nilsen
90 Liker

Kjøreregler i endring

Innsendt av: Ingeborg

hei Arve;
Vi som har hatt lappen en stund, kjører stort sett på gammel vane. Hvilke typiske uvaner bør vi ikke bringe videre?
Snarveien i rundkjøringer og "hovedvei" som ikke er forkjørsvei pleier å gå igjen. Pass også på bremseberdskap inn mot kryss

Hilsen Arve Nilsen
81 Liker

Kjørelærer Arve Nilsen

Innsendt av: mgdahle@online.no

Jeg er i 70 årene. Jeg har sertifikat, men jeg har ikke bil. Jeg sykler. Kan jeg friske opp kjøringen igjen. Jeg har kun frisket opp kjøringene av og til og ikke så ofte., men jeg har lest. Jeg har i slutten av 90årene gått seniorkurs.Jeg vil jan.2009, ta noen kjøretimer. Håper jeg kan få det til da.
Lykke til! Det går sikkert fint

Hilsen Arve Nilsen
89 Liker

Hvor kan man kjøre?

Innsendt av: Monsen

Er det restriksjoner på HVOR man kan øvelseskjøre. Er det tillat med passasjerer i baksetet når man øvelseskjører?
Det er ingen restriksjoner bortsett fra at elevens nivå skal stemme med stedet dere er på. Trafikkskolen kan gi råd om dette. Det er tillatt med passasjerer så lenge dere holder dere innenfor det som står i vognkortet

Hilsen Arve Nilsen
88 Liker

Hvor kan man øvelseskjøre?

Innsendt av: Ingeborg

Hvor kan man øvelseskjøre? Har man lov å øvekjøre på motorveien?
Du kan øve hvor du vil, men stedet du er på skal passe med elevens nivå. Begynn rolig, men jeg anbefaler å ta kontakt med en trafikkskole, så får dere hjelp til å velge riktig sted

Hilsen Arve Nilsen
78 Liker

obligatoriske timer

Innsendt av: Eri

Hei! Da jeg tok lappen glemte kjørelæreren min å ha bykjøring med meg som er en obligatorisk time. På oppkjøringsdagen så han gjennom noen papirer og sa, oppsan..vi har glemt bykjøring med deg. jaja, vi skriver bare du har hatt det.
Er dette lov? Jeg betod førerprøven, men hadde aldri kjørt i en ordentlig by eller på motorvei. Er ikke dette litt grovt?
Absolutt!!!

Hilsen Arve Nilsen
92 Liker

Kjøretimer på skolen

Innsendt av: Nils

Jeg går på transport og logistikk. Der skal vi få 10 timer kjøring med vanlig personbil. Teller dette når jeg tar sertifikatet på kjøreskole?
Læreren min er utdannet kjørelærer og vi har en opplæringsbil.
All opplæring teller med, og hvis du får tatt noe obligatorisk, meldes det inn på internett slik at du får det godskrevet siden hvis du begynner på en valig trafikkskole

Hilsen Arve Nilsen
87 Liker

lappen

Innsendt av: en som skal ta lappen t

hvor vanskelig er det å ta lappen nå til dags og hva ligger prisene på sånn cirka?
Det er ikke vanskelig! Regn med ca 25 000

Hilsen Arve Nilsen
89 Liker

Billappen

Innsendt av: Knut Brox

Hvor lang tid tar det å lære seg å kjøre bil?
Avhengig av hvor ofte du kan kjøre, men regn med ca 25 vanlige kjøretimer + obligatoriske ting. Kjører du to ganger i uka så regn med ca to måneder

Hilsen Arve Nilsen
91 Liker

Øvelseskjøring

Innsendt av: Christin

Når man får lappen så har man ei prøvetid på 2 år.man må ha hatt lappen i sammenhengende 5 år for å la noen øvelseskjøre med deg..Di 2 årene med prøvetid, kommer di utenom di 5 årene? slik at man egentlig må ha hatt lappen i 7 år for at noen skal kunne øvelseskjøre med deg???
Det holder med 5 år tilsammen

Hilsen Arve Nilsen
79 Liker

forvirret

Innsendt av:

for fire år siden gikk jeg på kjøreskole og ble egentlig nesten ferdig, mangler bare teori og oppkjøring. da jeg var innom en kjøreskole i oslo for noen uker siden fikk jeg vite at jeg må begynne helt på nytt med trafikalt grunnkurs... er det riktig? hvorfor er det slik?
Hvis du ikke har trafikalt grunnkurs, må du ha det for å øvekjøre. Disse reglene begynte å gjelde i 2005. Det betyr ikke at du må begynne på nytt med kjøringen, der fortsetter du der du slapp. Snakk med læreren din, kanskje er du så gammel at du slipper grunnkurset?

Hilsen Arve Nilsen
98 Liker

automatgir

Innsendt av: hansomkj

kan man øvekjøre med automatgir med foreldre eller er det påbudt med manuell girkasse?
Det går fint, men det kan bli litt vanskelig overgang når man skal kjøre med clutch. Mot slutten av opplæringen er det helt all right å øve med automatgir

Hilsen Arve Nilsen
89 Liker

filskifte

Innsendt av:

Har du et tips om hva man gjør dersom man kjører i en by og det er dårlig merket hvilke filer man skal ligge i for å kjøre f.eks rett frem eller svinge til sidene? Hva gjør man dersom man oppdager at man ligger i feil fil først når man ligger fremst i krysset?
Kjør i den retningen feltet går, så kan du snu etterpå

Hilsen Arve Nilsen
82 Liker

vanskelige svinger

Innsendt av: forvirret

Heisann!

Jeg prøver støtt og stadig å svinge til venstre, men bilen går alltid til høyre.

Hva gjør jeg galt?
Prøv å svinge til høyre!

Hilsen Arve Nilsen
91 Liker

forbikjøring

Innsendt av:

Sett at man kjører på en vei med en fil i hver retning; er det riktig å legge seg kliss i baken på bilen foran i det man gasser opp, men like før man legger seg over i motsatt kjørefelt for å kjøre forbi?
Skift felt i god tid før du når igjen bilen foran. På den måten kan du angre og gå tilbake hvis du oppdager hindringer etter at du har fått god oversikt fremover. Gå ut min to sekunder bak den andre bilen
Hilsen Arve Nilsen
83 Liker

Kjøreskolene

Innsendt av: Robin

Hei ! Har nettopp tatt lappen selv, og flere venner av meg kjøreropp nå eller har begynt med kjøretimer. Mange i nærmiljøet mitt har oppkjøring 3-4-5-6 ganger, en har hatt oppkjøring 11 ganger. Selv opplevde jeg at kjøreskolene presser seg for å få flest mulig elever igjennom, i stede for kvaliteten og sikkerheten til sjåførene. Fikk tilbud om ett itensivkurs, der vi tok alt på 4 uker. Synes kjøreskolene (iallefall i nordland) gjør en dårlig jobb. Det er ingen kommunikasjon med hjemmet og det går alt for fort. Når elever stryker teori og oppkjøring gang på gang bør jo dette være ett hint, hvorfor er det ingen som tar tak i dette? Å hva kan vi gjøre for å få satt fokus på dette? Min søster skal snart begynne å øvelseskjøre, og jeg ønsker ikke at hun skal oppleve samme dårlige opplæringen som meg!
Det er opp til elevene å velge trafikkskoler som gir riktig tilbud. Slik er det meningen at markedet skal luke ut de dårlige skolene

Hilsen Arve Nilsen
88 Liker

Ekstra speil

Innsendt av: Geir O

Hei, lurer bare på om det er påbudt med ekstra speil, slik at ledsager også kan følge med bakover. Jeg har ihvertfall praktisert dette...
Ja pluss rød L bak

Hilsen Arve Nilsen
87 Liker

Vurderingstime

Innsendt av: Trine

jeg skal ha vurderingstime om noen dager, og lurer på hva det egentlig går ut på?
Er det sånn at kjørelæreren min kan si at jeg ikke er god nok til å fortsette til neste nivå eller er det bare for å se hva vi må jobbe med fremover?
Jeg skal begynne på siste de av opplæringen, og langkjøring er allerede bestilt!
Du skal ha to vurderingstimer i løpet av opplæringen din, og jeg vet ikke hvilken dette er. Etter vurderingstimen blir du og læreren enige om det videre forløp. Dette er altså råd til deg og ingen tvang.

Hilsen Arve Nilsen
93 Liker

Oppkjøring

Innsendt av: Elise

Hei! Med tanke på oppkjøring.. Hvis man selv oppdager at man gjorde en feil, er det beste å late som ingenting eller å kommentere seg selv ved "oi, her gjorde jeg en feil, jeg skulle heller ha.." ?
Prøv å glemme feilen så fort som mulig, du blir spurt etter prøve om du har noen kommentarer, det er riktig tidspunkt å ta opp slikt. Det selvsagt en fordel at du registrerer feilene du gjør. Ikke sats på at sensor ikke så det!!

Hilsen Arve Nilsen
84 Liker

Lett til tung

Innsendt av: AJ

Jeg har lett-mc lappen inkl full motorsykkelteori. Dette tok jeg for 6 år siden.

Kan jeg kjøre opp til tungsykkel uten noe ekstra opplæring? Hvis ikke, hva trenger jeg?

Takk:)
Sorry, det er endel tillegg, dessuten må du til en trafikkskole for å få sykkel du kan kjøre førerprøve på

Hilsen Arve Nilsen
89 Liker

Kjøreskole

Innsendt av: Quest

God dag.
Uka før høstferien ble jeg opp ringt av min kjøreskole og fikk glattkjørings dato 8.10.08 (i dag). Fikk også beskjed om å møte opp 08:00 etc. I dag møtte jeg opp som planlagt og ved 08:20 får jeg beskjed om at kjørelæreren ikke hadde fått med seg at han skulle ha glattkjøring med meg. Det endte med at jeg ble sendt hjem. Det jeg lurer på er, har jeg noe jeg skulle ha sagt i en slik situasjon? For om jeg ikke hadde møtt opp, så måtte jeg ha betalt for timen uansett. Hvordan er dette regulert?
Det er foskjellig praksis på trafikkskolene. I prinsippet bør du ha neste kjøretime gratis

Hilsen Arve Nilsen
77 Liker

Innsendt av: En som gruer seg veldig til oppkj

Er det veldig viktig å blinke ut av en rundkjøring? Kan man stryke på oppkjøring hvis man ikke gjør det?
I oslo er det veldig mye veiarbeid, spesielt midt i byn, da er det lett å kjøre feil. Kan jeg stryke på oppkjøring hvis jeg kjører feil?
Selvsagt er det viktig å blinke, og det er viktig å ikke gjøre feil. Førerprøven er lagt opp slik at det hehetsintrykket som avgjør. Det er veldig sjeldent at noen stryker på enkeltfeil

Hilsen Arve Nilsen
88 Liker

Uvaner

Innsendt av:

Jeg var i en ulykke nå nettopp, og politiet sa at jeg hadde unormal refleks, sånn at jeg reddet 2 personer med den. Er det riktig at man blir en bedre sjåfør ved å spille spill?
Petter Solberg vet mer om det

Hilsen Arve Nilsen
92 Liker

Nervøs!!

Innsendt av: Meg

Hei.. Kjæresten min har holdt på med lappen i 2 år nå... Hun er hele tiden vedig usikker og redd for å gjøre feil.. Er det noe jeg kan gjøre for at det ikke skal være så skummelt når vi er ute å øvelseskjører? (vi bor midt i Oslo)
Velg enkle steder. Kjør heller langt på rolige steder. Ellers kan trafikkskolen hjelpe dere med riktige steder i forhold til hennes ferdigheter

Hilsen Arve Nilsen
91 Liker

teriprøven

Innsendt av: turid

Hei.
Jer er en jente som sliter voldsomt med å ta teoriprøven, har du noen gode tips der? Har vært å tatt den 2 ganger,så har ikke hatt mot til å ta den igjen.
Har du forsøkt å teste deg på internett? Prøv teoriproven.no
Ellers kan kanskje trafikkskolen hjelpe deg med en CD-rom

Hilsen Arve Nilsen
88 Liker

Hei, et par spørsmål

Innsendt av: Ine

Jeg ønsker å ta lappen så snart som mulig.Men jeg føler at jeg ikke klarer å lese teori boka,jeg har prøvd flere ganger,men lukker boka fort igjen.Pluss at det jeg leser forstår jeg ikke,jeg vil gjerne lese stoffet og forstå den!

Noen god råd som kan føre til at jeg leser teorien og forstår den?!
Hør med trafikkskolen om de kan hjelpe deg med en CD-rom

Hilsen Arve Nilsen
85 Liker

Teoriprøven

Innsendt av: Karen

Bør man ta teoriprøven før man går i gang med kjøretimer hos kjørelærer?
Det er enklere å lære teori når du har prakiske øvelser som samsvarer med teorien. Det mest effektive er at teori og praksis går hånd i hånd

Hilsen Arve Nilsen
86 Liker

Tidsfrist etter teoriprøva

Innsendt av: 18-


Er det sant at det ikke kan gå mer enn et halvt år etter at man har bestått teoriprøva, før man må ta den på nytt for å kunne kjøre opp?
Du har tre år på deg

Hilsen Arve Nilsen
86 Liker

Lukeparkering

Innsendt av: Helt fersk "sj

Hvordan forklarer man mest forståelig hvordan man skal plassere bilen i forhold til bilene på hver side når man skal lukeparkere?
Kjør slik at bakpartene er likt, rygg ca en meter rett bakover før du legger fullt rattutslg til høyre. Se på bilen bak mens du rygger resten. Det er viktig å holde meget liten fart under denne øvelsen

Hilsen Arve Nilsen
83 Liker

Øvelseskjøring med "voksne"

Innsendt av: rav4

Hei,
Jeg skal øvelseskjøre med noen litt voksne venner. Har du noen gode tips om hvordan man veileder noen som har vært passasjer i nesten 40 år? Takk!
Jeg anbefaler absolutt å ta kontakt med en trafikkskole. Sitt gjerne på i timen, så får du mange tips om hvordan du kan gjøre ting

Hilsen Arve Nilsen
79 Liker

speil

Innsendt av:

Er det påbudt med innvendig speil for meg som kjørelærer ?
Ja, samt rød L bak. Fås hos bilrekvisitaforretninger

Hilsen Arve Nilsen
97 Liker

teoriprøven!

Innsendt av: Lena

Er hele boken like viktig, eller er det noen kapitler jeg bør vektlegge å lese mer på enn andre?
Lurer også på detaljerte spørsmålene er.Må jeg f.eks kunne trafikkregler utenat?
Du må nok lese hele boken. Hvorfor ikke prøve noen spørsmål på internett før du kaster deg ut i den endelige prøven. Prøv teoriproven.no

Hilsen Arve Nilsen
75 Liker

Hjelp!

Innsendt av: Panisk.

I en alder av 24 år har jeg fortsatt ikke lappen, i og med at jeg synes bilkjøring er kjempeskummelt. Begynte på teorikurs, men kurset starta med å fortelle hvor farlig bilkjøring er og det var ikke helt det jeg ville høre om. Det at jeg vet hvor farlig det er å kjøre bil er jo grunnen til at jeg ikke har tatt lappen ennå... Om jeg nå skulle få psyka meg opp til å ta noen kjøretimer, kan jeg selv bestemme hvor jeg vil kjøre (typ et område på størrelse med Finnmark der jeg ikke kan treffe noe/noen?)?
Selvsagt kan du få kjøre hvor du vil. Kjøretimer er veldig trygt!! Vi kolliderer nesten aldri. Læreren har ingen problemer med å kjøre bil fra sin plass

Hilsen Arve Nilsen
87 Liker

Gode kjøreskoler med lav strykprosent..

Innsendt av: Martin

Hvordan vet jeg hvilke skoler i Oslo som er gode og som har lav strykprosent ved oppkjøring? Kan jeg sjekke dette hos Biltilsynet?
Desverre, her må du nok stole på den enkelte kjøreskolen når du spør

Hilsen Arve Nilsen
95 Liker

trafikk

Innsendt av: truls

når bør man ta dem med ut i trafikken?
Konferer med en trafikklærer. Her må du være veldig forsiktig ettersom du ikke har muligheter til å hjelpe hvis ting går galt

Hilsen Arve Nilsen
84 Liker

dysleksi

Innsendt av: Anne Mette.23

Hei! Samboeren min er veldig flink til å kjøre bil, men sliter med teoriprøven.han har strøket 3 ganger. Han har dysleksi og han vansker med å lese teoriboka. Har du noen tips til han? mvh jente 23
Trafikkskolen kan hjelpe med en CD-rom som er til god hjelp

Hilsen Arve Nilsen
88 Liker

Automatgir?

Innsendt av: k

Er det en god ide å ta lappen med automagir når man egentlig ikke føler for å kjøre bil i det i hele tatt men må ha sertifikatet av praktiske årsaker?
Det kan absolutt være en god ide, men vær klar over at du bare har tillatelse til å kjøre automatgir etterpå. Dette kan imidlertid konverteres senere hvi det skulle være interessant

Hilsen Arve Nilsen
94 Liker

hva skal jeg gjøre?

Innsendt av:

jeg er 16 år og har begynt å øvelseskjøre med min far. jeg har ca 1 gang i måndent et lingnene eplepsi anfall om natta. jeg har ikke konstater eplepsi. kan jeg øveses kjøre? og kan jeg begynne å ta kjøre timer
Dette er utenfor mitt kompetanseområde. Ta kontakt med lege

Hilsen Arve Nilsen
78 Liker

Hva er best?

Innsendt av: Ara

Hva mener du er riktigst?
Kjøreopplæring på trafikkskole først og så mengdetrening frem til f.prøven, eller mengdetrening med foresatte og så med trafikkskolen?
Den største gevinsten får du ved å lære på trafikkskolen først, og så trene hjemme. En profesjonell lærer bruker mye kortere tid enn en amatør på å forklare nye ting, delluten blir det mye tryggere ettersom du ikke har samme muligheter til å hjelpe eleven

Hilsen Arve Nilsen
81 Liker

Noen råd til en som kjører igjen etter tjue år?

Innsendt av: Velvet

Hei! Da jeg kjøpte bil for en måned siden hadde jeg ikke kjørt fast på tjue år. Jeg har kjørt i snitt en gang i året i løpet av de tjue åra. Jeg fant raskt ut at trafikken har blitt mer brutal (først meg selv og så meg selv-mentalitet), og at det er mye mer trafikk på veiene nå enn sist jeg kjørte. Jeg har kastet meg ut i det, men selv om jeg forsøker være mest mulig forsiktig og oppmerksom i trafikken, er det mange idiotsjåfører der ute som gjør det veldig vanskelig for en som ikke er vant til den "nye" trafikken.

Har du noen gode råd til meg, som kan gjøre kjøreopplevelsen min bedre og sikrere?
Kanskje det vil være lurt å prøve med en time eller to hos trafikklærer? Ellers er det bare trening som gjelder, du må med andre ord kjøre oftere

Hilsen Arve Nilsen
84 Liker

Ekstrautstyr

Innsendt av: Ingeborg

Er det påkrevet å motere noen form for ekstrautstyr på bilen (speil etc) for å kunne øvelseskjøre?
Du må ha ekstra speil for ledsageren, og så må det være en rød L bak på bilen. Fåes kjøpt i bilrekvisitaforretninger

Hilsen Arve Nilsen
83 Liker

blinking i rundkjøring

Innsendt av: Inger

Hallo,

Jeg øvelseskjører med min datter og vi er veldig uenige i om rundkjørning-regelene og blinking.
Kan du svare!
Du skal alltid blinke til høyre ut av rundkjøringer. Av og til vil det være fornuftig å blinke til venstre når du skal til venstre, men da må du bytte om slik at du blinker til høyre når du skal ut

Hilsen Arve Nilsen
86 Liker

dyre priser

Innsendt av: en som ikke har r

Hei!
Jeg lurer på hvorfor kostnadene for å ta lappen fra et kjøreelevs ståpunkt er blitt så dyre? Er dt om å tjene mest mulig? blir det dyrere om ca 5 år?

studenter har jo ikke råd lenger til det nesten..og kollektivtransporten stiller seg dårlig der også...
Sorry, men noen skal leve av det. Totalpris på et førerkort ligger på ca. 25000, og du skal forhåpentligvis beholde det i mange år

Hilsen Arve Nilsen
92 Liker

Passasjerer i baksetet

Innsendt av: Ingeborg

Har man lov til å ha med passasjerer når man øvelseskjører?
Ja

Hilsen Arve Nilsen
76 Liker

Beholde roen - men hvordan?

Innsendt av: Sigrid

Et velkjent problem for foreldre som kjører med barna er at det kan bli en del krangling. Lurer på om du har noen tips til hva man kan gjøre for å takle dette på best mulig måte.
Dette er ikke lett. Vær forsiktig med kommentarene. Jeg vil anbefale at dere oppsøker en trafikkskole, og at dere begge deltar i en eller flere timer. Det pleier å hjelpe

Hilsen Arve Nilsen
88 Liker

Vikeplikt

Innsendt av: Terje

Når kollektivet tar slutt og går over til en vanlig fil. har man da vikeplikt for de som kommer i kollektivet?
Det kommer litt an på hvordan kollektivfeltet slutter (linjene). Vær obs på der du svinger inn i det som var et kolletivfelt, f.eks. ved sving til høyre

Hilsen Arve Nilsen
88 Liker

Oppsummere?

Innsendt av: Sigrid

Hvor mye er det lurt å kommentere underveis? Kan ikke det bare virke stressende?
Det kommer an på hvordan kommentarene kommer. Vær forsiktig! Hvorfor ikke sitte på i en valig kjøretime med lærer og høre hvordan han gjør det

Hilsen Arve Nilsen
82 Liker

Rundkjøringer

Innsendt av: Aage Solberg

Hvordan legger jeg meg når jeg skal inn i en rundkjøring og skal ut av den i 3. avkjørlsel ? Det er 2 felt i rundkjøringen.
Plasser deg som du ville gjort om rundkjøringen ikke var der.

Hilsen Arve Nilsen
86 Liker

Komme igang igjen

Innsendt av: Gompen

Jeg er en mann på 26 år, har kjørt ved trafikkskole til jeg var ca 23.
Mangler da teori og oppkjøring.
Ellers har jeg langkjøring, glattkjøring osv.
Er det nok at jeg da drar til en lokal kjøreskole etter bestått teori og ber om noen få kjøretimer før jeg eventuelt kan kjøre opp?

Takk for svar
Ja.

Hilsen Arve Nilsen
80 Liker

Noen bra tips?

Innsendt av: Axel

Jeg skal snart begynne å kjøre opp, har du noen bra tips du kan gi bort med tanke på at jeg har kjørt litt før?
Lær nye ting på trafikkskolen og øv hjemme! Dette kan du spare mye på. Trafikklæreren lærer deg nye ting mye raskere enn en amatør

Hilsen Arve Nilsen
83 Liker

timer!

Innsendt av: Tikkis

Hva er normale timeantall. for elever som har øvelses kjørt i 2 år, første time får mann beskjed att man skal rett videre til neste trinn, for hadde dette vært oppkjøring hadde eleven bestått,dette fortsette med samme info om kvalitet på kjøringen( helt super) MEN ER NÅ OPPE I 15 TIMER+ så klar det obligatoriske
Det høres ut som du har gått litt for fort gjennom de første punktene i læreplanen. Normalt timetall for ungdom ligger mellom 20 og 30 + obligatorisk. Dette er uten forhåndstrening. Spør læreren din om hvor du er i læreplanen. Læreplanen foreligger på internett hvis du ikke allerede har fått den av læreren din

Hilsen Arve Nilsen
90 Liker

Hvor kan man kjøre?

Innsendt av: Monsen

Er det restriksjoner på HVOR man kan øvelseskjøre. Er det tillat med passasjerer i baksetet når man øvelseskjører?
I prinsippet kan du øve hvor du vil, men du må være på et sted som er tilpasset elevens nivå. Du får hjelp av trafikkskolen til å velge riktig sted. Det er ingen restriksjoner på passasjerer i bilen så lenge du ikke overskrider antallet i vognkortet

Hilsen Arve Nilsen
87 Liker

rundkjøringer

Innsendt av: am

Synes det er så vrient å vite hva som helt riktig kjøresett i rundkjøringer. når skal man ligge innerst og når ytterst? Her kan jeg virkelig by på vranglære...
Hovedprisnippet er at du skal plassere deg som om rundkjøringen ikke var der, altså høyre felt rett frem og til høyre, venstre felt til venstre. Hvis ingenvei går til venstre, kan det være lurt å vurdere om venstre felt kan brukes rett frem. Ellers er det mange lokale varianter som det er vanskelig å ta opp

Hilsen Arve Nilsen

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister