Hvordan sikre barn i bil?

For over et år siden ble det innført nye regler for sikring av barn i bil. Tellinger som Trygg Trafikk har gjennomført viser at fire av ti barn i aldersgruppen 7 til 10 år var sikret kun med belte. Dette er ikke tillatt når barnet er under 135 centimeter.

Onsdag 3. oktober klokken 12.00 kommer kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk til VG Nett for å svare på spørsmål fra leserne.

Noe du lurer på om sikring av barn i bil? Send inn dine spørsmål nå!
100 Liker

spebarn-sete?

Innsendt av: jess

lurer på om kva sete som er bra for nyfødte?synest di som helsestasjonen låner ut ser så gamle å skjøre ut,kva anbefaler du?
hei,
Du bør velge en bakovervendt babystol, med god beskyttelse på sidene. Prøv den i bilen, og se at den står støtt. Den bør ikke være for gammel, maks ca 4-5 år.

Da må jeg si takk for meg, takk for mange gode spørsmål :)

Hilsen Kristin Øyen
86 Liker

veteran

Innsendt av: Mona

Lurte på regler i forhold til det å ha barn i biler som ikke har seler bak.
Har selv en veteranbil,men er usikker på om min gamle opel kadett fra 73 kan ha noen barn baksetet.
Det er ikke lov å frakte barn under 3 år i bil uten belter.

Hilsen Kristin Øyen
96 Liker

Innsendt av: meg

Hvordan er det med sideairbag i en familiebil med småbarn?? Ska det helst ikke være det??
Sideairbag er ikke farlig for barna, så lenge de sitter riktig sikret i barnestoler.

Hilsen Kristin Øyen
94 Liker

bakvendt?

Innsendt av: Farmor

Jeg er bestemor til en ganske lang fireåring som sitter tvikroket i sitt bakovervendte sete.Har forgjeves prøvd å foreldrene til å snu setet,de insisterer på at dette er best for barnet.Ønsker gode råd.
Jeg er nok enig med foreldrene, så lenge han ikke klager over at bena er bøyd, er det ingen fare. Og bakovervendt sikring gir bedre sikkerhet :)

Hilsen Kristin Øyen
94 Liker

Innsendt av: Beate Dahl

Lurer bare på en ting..i en test dere gjorde for en tid tilbake skrev dere at acta draco babystol kun kunne brukes med basen som følger med..dette er rett og slett en feil påstand..har solgt den stolen og brukt den til min yngste sønn og veksler mellom å brukec den med og uten basen..hvordan kan dere som er en seriøs aktør komme med en slik feil påstand til folk? har drevet med salg av sånnt i 3 år og gått flere kurs men tenker på dem som kansje ikke vet noe om bilsikring..liker dere ikke stolen eller hva er grunnen?
Jeg tror du tenker på en test publisert av Forbrukerrapporten og Motor sammen. Vi tester ikke utstyr selv.

Hilsen Kristin Øyen
103 Liker

bakoversikring

Innsendt av: All

Hvorfor er svenskene så mye flinkere enn nordmenn til å sette barna bakover til de er 4 år?
Svenskene oppfant bilbeltet, og har lang og god tradisjon for å sikre seg og barna riktig i bilen ;) De har også en egen T-godkjenning som bare godkjenner bakovervendte stoler i vektklasse 1 - småbarn.

Hilsen Kristin Øyen
95 Liker

Houdini er ikke så lett å sikre i bil.. ..

Innsendt av: Lise

Finnes det noen geniale løsninger for å sikre en 2-åring som nekter å ha selen over skuldrene?
Det finnes beltesamlere laget for små Houdinier - koster ca 100,-

Hilsen Kristin Øyen
102 Liker

Bakovervendt med isofix

Innsendt av: Thomas

Hvorfor har det seg at de største barnestol produsentene ikke produsere bakovervendt med isofix. Har vært i kontakt med maxi cosi og hts, og begge vet ikke når de vil start å produsere. Maxi cosi sier at det det skandinaviske markede er for lite for bakovervendt sete. Hva er det de i resten av Europa ikke vet eller vet? Presser dere på for at produsentene skal lage de mest sikre barnesetene.( jeg mener at isofix kontra belter er sikrere)
Både Britax og Akta Graco har bakovervendte barnestoler med Isofix - og HTS skal komme i 2008 en gang, tror jeg. Vi øver vennlig press, ja, men forbrukere har nok størst makt her ;-)

Hilsen Kristin Øyen
102 Liker

Hva er best av flere onder...

Innsendt av: Bevisst mamma.

På ferie har vi stadig opplevd problemer med sikring av barn i bil.

1: Vi har som regel tatt med barnestol til det minste barnet, men det hjelper lite dersom det ikke er sikkerhetsseler i bilene... Vi får gjerne til svar, at det ikke er krav om sikkerhetsseler i buss eller minibuss. Er det i en slik situasjon bedre å ha barnet i en bilstol, men uten sele rundt bilstolen, eller kan dette resultere i "rekyl-effekt" ved kollisjon. Hvis ikke: Hva skal man gjøre i en slik situasjon.

2: Vårt eldste barn er 3 år, og det er sjelden å få tak i bilstoler i utlandet som er passelig. Hvordan vil det være å bruke "bilpute" (som vi enkelt kan ta med fra Norge), men å bruke selen i bilen: Er dette svært farlig i seg selv, eller bedre enn alternativene (som kanskje ikke er noen i det hele tatt).

3: Dere burde samarbeide med alle store turoperatører slik at det er mulig å leie bilstoler hos dem når man er på feire. Star Tour, Ving m.fl.Og for å få disse til å benytte transportmidler til og fra flyplassen med seler (selv om det er buss).
Til de minste barna er det smart å ta med babystolen som du gjerne får ta med inn på flyet, f eks. Finnes det ikke belte i buss ville jeg satt babystolen i sete alene, lent mot ryggen til setet foran, men det er ingen helt gode løsninger her. 2: Til treåringen (og større barn) er det smart å ta med bilpute, og bruke denne med de beltene som finnes. Det vanskeligste er nesten barna på 1-2 år, fordi deres stoler for store å ta med.
I Europa har jeg god erfaring med å forhåndsbestille leiebil med barnesete (du får riktignok ikke bakovervendte stoler til småbarn). Men det er sikkert vanskeligere i en del andre deler av verden. 3: Vi har et samarbeid med Europeiske forsikring om trafikkråd på ferie, og har planer om å legge litt vennlig press på turoperatørene. (Jeg har faktisk opplevd at en av operatørene du nevner stilte med buss med belter i Thailand :))

Hilsen Kristin Øyen
103 Liker

Manglende info på skolene

Innsendt av: Pappa til to

Hei,
Hvert år har poitiet kontroller ved skolestart, og det er flott. Men jeg vet av erfaring at MANGE foreldre ikke har peiling på sikkring i bil. Det er faktisk ett stort problem mhp, kjøring til fotballkamper etc. Mitt høyeste ønske er at dere lager en enkel brosjyre som deles ut på alle skoler og at dette tas opp i en time mad elevene. Da slipper vi "hysteriske" å bli latterliggjort når vi påpeker hva som er sikkert eller ikke. PLEASE PLEASE lag en kort folder som barna kan få med hjem, så blir de selv også bevisst på hvordan de blir sikkret av andres foreldre.
Det finnes en slik folder, men det er opp til skolen å bestille og ta i bruk. Ta gjerne kontakt med Trygg Trafikk lokalt for mer info.

Hilsen Kristin Øyen
96 Liker

Beltestol eller fremovervendt barnesete?

Innsendt av: HH

Hva anbefaler dere i Trygg Trafikk? Og når er barnet stort nok til å sitte i beltestol?

I Sverige anbefaler de beltestol om man må snu barnet med kjøreretningen, men ikke her i Norge etter som jeg har forstått.

Vet det er mange som lurer på dette, jeg blogger(http://sikringavbarnibil.blogspot.com/) om sikring av barn i bil og vil derfor gjerne kunne skrive litt om hva Trygg Trafikk anbefaler på dette området.

Selv har jeg en sønn på 2 år som sitter bakovervendt, slik skal han sitte så lenge som overhodet mulig.
Vi anbefaler at barnet bruker integrert fempunktsbilbelte til det er ca 4 år(eller mer, dersom barnet sitter bakovervendt i barnestol som er godkjent opp til 25 kg), og man bytter til en beltestol der barnet sikres med bilbeltet. Også dersom barnet snus forovervendt. I Sverige er de flinkere til å la barna sitter bakovervendt lengre, og anbefaler derfor bilbelte når de snus. I Norge hvor mange snur barnet f eks ved to-årsalder, mener vi det er stor risiko for at barnet kastes ut av diagonalbeltet, og bare holdes på plass av hoftedelen av beltet. Så små barn har smale, myke skuldre som beltet lett sklir av.

Hilsen Kristin Øyen
96 Liker

Treåring med kun bilbelte

Innsendt av: Lena

Når besteforeldre kjører bil med barnebarnet på tre år, setter de henne i midten bak med bilens belte, og kjører sakte på vei med lite trafikk. Dette mener de er sikkert nok. Hva sier dere?
Nei, det er ikke godt nok, verken lovlig eller anbefalt. Det er påbudt å sikre med godkjent utstyr tilpasset barnets vekt helt til barnet er 135 cm høyt,dvs 9-10 år.

Hilsen Kristin Øyen
97 Liker

Hvorfor blir det ikke jobbet mer?

Innsendt av: Engasjert pappa

Hei.
Har tidligere vært i kontakt med dere om sikring av barn. Som små barns pappa selv, har jeg oppdaget en del ting som er overrasker og skremmer meg.
Jeg kan nevne: mange stoler på markedet lar seg montere feil, flere bil stoler har også ikke norsk bruksanvisning og en bruksanvisning som er lett å forstå. Er det ikke en idé å sette krav til produsenten, da det gjelder bruksanvisninger slik at stoler blir montert riktig.
En annen ting jeg lurer på er hvorfor man ikke lager noen regler om å forby bakovervent stol i fram sete med airbag. Vi har ikke lov til å prate i mobil telefon, så hvorfor skal våre barn få en dårligere sikkerhet.
I mitt yrke som ambulanse arbeider har jeg sett noen tragiske utfall at nettopp feil montering og bruk av bil stol sammen med airbag.
Det er krav om bruksanvisning på norsk og bakovervendt barnestol er forbudt foran aktiv airbag. Men bruksanvisningene bør bli bedre, og gjøre risikoen for feilmontering mindre. Etter hvert vil kanskje Isofix montering løse problemet.

Hilsen Kristin Øyen
101 Liker

Belte på ti-åring

Innsendt av: Lett bekymret

Hei.

Min samboer har en ti år gammel sønn. Han har hele tiden brukt å ta "brystbeltet" på trepunktsbeltet bak ryggen, slik at det bare blir magebelte. Dette fordi at det omtrent blir over halsen på han om han bruker det vanlig.
Jeg mener det blir tryggere om han har den delen under armen.
Hva er det rette?
Jeg lurer også på om han burde få lov å sitte i framsetet når de kjører på tur? Jeg har hørt at det tryggeste er i baksetet...
Begge deler er farlig, og gjør risikoen for skader mye større enn om han brukte bilbeltet riktig. Det finnes en belteregulering til å sette på bilbeltet over skulderen slik at det ligger riktig.

Hilsen Kristin Øyen
104 Liker

forover eller bakover?

Innsendt av: wendypendy

Vi hører stadig at barn er best sikret mot skader hvis de sitter mot kjøreretningen. Vi har valgt å la barna sitte med kjøreretningen fra ca 2 års alder. Årsaken er enkel: begge har "lært seg" til å smyge armene ut av beltene som går over skuldrene. det har vi ikke klart å oppdage når barnet har sittet med ryggen til. (Det har ikke vært forsvarlig å feste barnet så fast at det ikke har klart å få ut armene). Spørsmålet er da: av to onder, hvem skal vi velge? At barnet sitter med belte kun over beina men med ryggen mot kjøreretningen, eller å sitte med kjøreretningen med alle seler på plass?
Det finnes beltessamlere (koster ca 100 kr) som løser problemet med utbryterkonger, ikke lett å få barna til å ta selen på igjen når de er først er ute, selv om de sitter riktig vei.

Hilsen Kristin Øyen
95 Liker

Transport av barn i Maxitaxi - unntak fra sikringsregler?

Innsendt av: En mamma som tar sikkerhet av barn i bil p

Hei! Har barn i barnehage, og opplever at barnehagen benytter minibusser (maxitaxi) som barna blir transportert med når de skal på tur. I disse minibussene blir ingen av barna sikret med annet enn setebeltet som er montert i hvert sete. Det er med andre ord ingen av barna som sitter i barnesete eller på pute. Barna er i alderen 1,5 til 6 år. Har tatt dette opp med barnehagen, da jeg synes det er merkelig at vi skal sikre våre barn i bil, men at disse reglene om sikring ikke gjelder når barna kjører minibuss. Stemmer det at det finnes en unntaksregel som gjør det tillatt å frakte barn i denne alderen i minibuss (over 9 seter) uten at barna sitter i godkjent barnesete eller på pute?
Se tidligere svar vedr transport av skole- og barnehagebarn.

Hilsen Kristin Øyen
100 Liker

Spebarn på lange bilturer

Innsendt av: Liv

Til jul blir det langkjørng over fjellet fra østlandet til vestlandet. Vi venter barn i slutten av oktober, dvs barnet er da rundt juletider ca 2 måneder gammelt. Har hørt at man ikke bør kjøre over lengre strekninger med så små barn, men at det sikreste er bilsete evt da stoppe ofte, og ikke bruke bag eller boxette+?
Ja, bilstol er det sikreste. Beregn god tid slik at dere kan stoppe ca annenhver time og la barnet komme opp og bevege seg litt.

Hilsen Kristin Øyen
91 Liker

stor 2 åring

Innsendt av: siv

Hei, jeg har en gutt på 2.5 år som er 18 kilo og litt over 90 cm(har ikke fått målt det helt..) Han har sittet bakovervendt frem til nå, men vårt hts kid royal sete går kun opp til 18 kilo. Vi kjøptei forrige uke et sånt izi up som går fra 15 kilo, men som egentlig beregnes fra 4 år, som han skulle ha. Han satt ikke så godt i dette setet, da han skle fremover og fikk selen over magen. Men vi byttet med storebroren på 5, sånn at hans lignende sete (britax et eller annet) nå brukes av han på 2. Dette ser bra ut med hensyn til seler etc. Men hva anbefales egentlig til en stor 2 åring? Fikk høre at ved 18 kilo skulle en uansett bruke bilens belter og ikke bilstolens belter. Er dette riktig? Har jeg nå sikret gutten min på den absolutt mest riktige måten? Håper på svar...
I og med at han er så stor synes jeg det høres greit å sikre ham slik du har gjort. Det viktigste er at beltene styres riktig. Alternativt finnes det stoler som er godkjente for bakovervendt sikring opp til 25 kg.

Hilsen Kristin Øyen
105 Liker

Bakoverlent barnesete i små biler

Innsendt av: Sm

Jeg er for at barn skal sitte bakover, men det er et praktisk problem at at det ikke er plass til bakoverlent barnesete i baksetet. Jeg har prøvd 2 forskjellige seter i en normal flerbruksbil og det blir for trangt om du skal ha en passasjer i forsetet også. De fleste barnefamilier har ikke store SUV-er. Biler hvor det er plass koster over 500.000,-. Hvorfor kan ikke Trygg Trafikk gjøre noe med bilavgiftene slik at barnefamilier kan få nyere og trygge biler? Jeg føler derfor at TT opptrer som en "besservisser" uten praktisk erfaring i denne saken.
Vi skulle for så vidt gjerne gjort noe med bilavgiftene, slik at sikre biler ble mer tilgjengelig for barnefamilier. Når det er sagt er det plass til bakovervendte barnestoler i ganske mange bilmodeller, hvis man vil. Vi som jobber med barn i bil i TT, har barn selv og er ikke helt uten kontakt med virkeligheten ;) I biler der airbagen kan kobles ut kan barnestolen plasseres i passasjersetet foran. Men ja, bakovervendt barnestol i baksete går gjerne litt ut over plassen til passasjer foran.

Hilsen Kristin Øyen
101 Liker

Integrerte barneseter

Innsendt av: h

hei.
Vi får snart ny bil, og i den er det integrerte barneseter. Vi har et barn på 6 og et på 3 år. Er det trygt at de bruker integrert, eller bør de fortsatt bruke de gamle bilsetene ?
De bør fortsatt bruke de vanlige barnestolene, De integrerte gir ikke like god sikkerhet.

Hilsen Kristin Øyen
100 Liker

Sikring av ufødt barn

Innsendt av: Gravid i 5 m

Jeg har lest på Trygg Trafikk sine nettsider at bilbelte for gravide ikke har noe for seg.
Jeg har brukt dette beltet siden tidlig i svangerskapet og merker jo at man kan ikke få normalt belte så langt under magen at det vil beskytte som gravidebeltet gjør.
Man kan ikke komme bort fra at det trykket et normalt belte ville lage ved en kollisjon, det må gjøre skade på barnet. Bilbeltet vil jo stramme akkurat der hvor barnet eller livmor ligger - dette må jo være farlig.

Hva er bakgrunnen for at TT går ut og sier at dette beltet omtrent er totalt ubrukelig?
VTI (test inst i Sverige) testet beltene, og slo da fast at de ikke var sterke nok til å holde beltet fast i en kollisjon. Det vil si at bilbeltet oppførte seg likt uavhengig av om testdukken hadde gravidbelte eller ikke. Inntil vi får dokumentasjon på at de faktisk har effekt vil vi heller ikke anbefale at man skaffer seg det - annet enn for komfortens skyld. Vi har bedr om bedre dokumentasjon på effekten fra produsenter, og vil evt endre anbefalingen dersom det gir grunn til det.

Hilsen Kristin Øyen
92 Liker

Arvet barnesete

Innsendt av: Synn

Min søster har gitt oss et barnesete hun hadde til sin datter for 7-8 år siden str 9-35 kg. Dette ble brukt noen få ganger da min søster ikke hadde bil og har aldri vært med i noen kollisjon. Er dette forsvarlig å bruke? Hun jobbet i babybutikk og dette var da et sete med gode referanser, husker ikke hva det heter i farten.
Det er litt på grensen til å være for gammelt, så hvis det er sete du skal bruke i 3-4 år ville jeg nok kjøpt et som var nyere. Det kan godt være brukt, så lenge du vet at det ikke har vært utsatt for en kollisjon. Kjøper/får man brukt bør det maks være 4-5 år gammelt når man begynner å bruke det.

Hilsen Kristin Øyen
90 Liker

Test av barneseter...

Innsendt av: Cicilie

Skal kjøpe nytt bilsete til sønnen min på 4 år. Hvilke er best?
Vi anbefaler ikke bestemte merker, men til den aldersgruppen bør du velge en stol med god beskyttelse på siden og ved hodet. Prøv stolen med barn og bil, og se at den styrer beltet riktig over skulderen, og hoftedelen ned mot lårene. Beltet skal ikke ligger over magen.

Hilsen Kristin Øyen
107 Liker

sikkring av barn

Innsendt av:

Hvorfor er det ikke flere kontroller ved barnehager. Bor like ved en. Den til tider "villmannskjøring" av barneforeldre spes. om morgen med usikrede barn gjerne i forsete, og når de skal hjem barn i forsete uten sikring. Vi "gamle" får bot straks vi kjører uten belte. Jeg ønsker ikke at foreldre bøtlegges, men at de sikrer barna. Dette ser jeg daglig, også mine naboer kjører på denne måten, og blir det nevnt, så skal de bare en snartur.Forstår problemet med kapasitet for politi osv, men hva med info fra bilorganisasjoner sammen med politi. Tror det må blålys til. Hva må til ?
Det burde være flere politikontroller, ja. Mange slurver dessverre på korte turer i nærmiljøet, det viser også tellinger vi har gjort ved barnehager. Barn kan bli alvorlig skadet selv i lav fart.

Hilsen Kristin Øyen
106 Liker

Bilen 3-punktsele godt nok for 2-3 åring på 15 kg?

Innsendt av: Aprilbaby DIB

Når barneseter snues med kjøreretningen skal man bruke bilens sele istedet for 5 punktselen som er intergrert i barnesetet. Synes dette virker veldig usikkert for de minste barna pga av lav vekt og små kropper. Er dette trygt? Ser liksom litt tilfeldig ut hvor selen havner på de små kroppene. Vår gutt på 2,5 år er 1 m lang og veier bare 15 kg, men det er snart ikke mulig å bøye inn bena hans og sette han baklengs lenger. Kvier oss veldig for å snu han. Hva anbefaler du at vi gjør?
For så små barn er det bedre å fortsette med de integrerte fempunktsbeltene, ja. Bilbeltet kan fort skli ned fra skulderen, slik at overkroppen ikke lenger holdes fast. Det gjør ingenting om bena hans er bøyd, hvis han ikke selv klager på at det er ubehagelig, det representerer ingen risiko. Vi anbefaler at han fortsetter å sitte bakovervendt i minst et år til :) Jeg har nylig snudd min ganske lange jente på 4 år, hun klaget ikke over at bena var bøyd, men ble til slutt for tung (18 kg).

Hilsen Kristin Øyen
89 Liker

For bratt i ryggen

Innsendt av: Marri

Vår datter på 1 å sitter bakovervendt i en BeSafe izi combi. Problemet er at stolen blir så bratt i ryggen selv i den mest bakoverlente posisjonen. Vi har bygd opp baksetet litt med en fast pute under selve barnestolen, men forringer dette sikkerheten noe? Stolen står stødig og kan ikke rikkes på.
Man bør ikke bygge opp eller gjøre endringer på utstyret, det kan endre måten det oppfører seg på i evt ulykke. Stolen har en hvileposisjon (liten spak under setet), men det er dere sikkert klar over. Be evt forhandler se om det kan gjøres noe mht monteringen (f eks sette setet litt lenger bak).

Hilsen Kristin Øyen
97 Liker

barn i bil i regi av barnehage

Innsendt av: Trine

Hei jeg har mange ganger opplevd at bhg bruker privat bil til transport når de skal på tilstellninger. De sikres da med bilstoler eller puter. Mener det kom nye regler på barn i bil på bhgtur. Stemmer dette?
Reglene mht sikring og utstyr er de samme i personbil, enten det er barnehagen eller private som står for transporten. Men det har vært en tilsynssak fra fylkesmannen i Akershus vedr skoletransport, som slo fast at skoler ikke kan bruke private (foreldre) til å kjøre barna til obligatoriske aktiviteter, fordi de da ikke kan tilfredsstillen tilsynskravet. Det er ikke fastslått om dette vil gjelde generelt, og for barnegager også.

Hilsen Kristin Øyen
98 Liker

Bakovervendt men..

Innsendt av: Hege L.

Hei!
Min sønn på snart 2 år sitter bakovervendt som anbefalt. Han liker å følge med så for å se bedre smyger han armene ut og blir sittende med selene rundt magen. Vi strammer selene som de skal men han klarer det likevel. Setet er et Besafe Izi combi sete. Finnes det noe tips om hvordan man kan feste selene sammen uten at det er fare for skade ved en eventuell ulykke. Takknemmelig for svar.

Det er helt typisk for toåringer ;-) Det finnes en beltesamler (koster ca 100 kr) som dere kan feste på selen og som holder de sammen over brystet. Ikke lag noe selv, spennen må kunne løses ut raskt ved enevt ulykke.
Hilsen Kristin Øyen
94 Liker

Hvor er det tryggest å plassere et barn i en bil?

Innsendt av: Aprilbaby DIB

Jeg antar det er tryggest i midten bak? Er det så noen forskjell på bak fører og bak passasjer? Fremme i passasjersetet er vel mest utsatt?
Midten bak er tryggest, lengst mulig unna alle evt kollisjonspunkter. Det er minimal forskjell mellom forsete og baksete, og mellom høyre og venstre side bak. det er derfor ikke mulig å anbefale det ene eller det andre, det vil være avhengig av type kollisjon man evt kommer ut for.

Hilsen Kristin Øyen
95 Liker

airbag foran

Innsendt av: kristin

Hei!
Kan et barn på 130 cm, sitte foran på pute? Har måttet gjordt det et par ganger, men har da slått av airbagen. Er dette riktig¨å gjøre?
Ja, det er riktig å slå den av. Helt til barnet er 140 cm høyt.

Hilsen Kristin Øyen
90 Liker

Snu barnestol?

Innsendt av: Brita Peggy

Heisann Kristin!
Jeg har en sønn på 1 år, å han er ganske stor for alderen sin. lurer på når jeg kan vende stolen hans mot kjøreretninga? Han blir ofte bilsyk når han sitter vendt mot setet, og i sær om han nettopp har spist... Kan jeg vende stolen hans nå?
Håper på svar! På forhånd takk:)
Vi anbefaler at han sitter med ryggen mot kjøreretningen så lenge som mulig, helst til han nærmer seg 4 år. Flere sier at barn som er bilsyke, også er det dersom de sitter "riktig" vei. Men det kan dere evt teste. Så blir det jo en vurdering du må gjøre. Mot bilsyke hjelper det å ikke spise rett før biltur, senke temperaturen i bilen og evt ta av yttertøyet hans.

Hilsen Kristin Øyen
100 Liker

Gråting med bakovervendt sete

Innsendt av: Therese

Har ett barn på nesten ett år og vi skal snart skifte sete til henne. Hun hater å sitte i bilsete og gråter veldig. Noe som gjør sjåføren ukonsentrert. Noen sier at de gråter mindre hvis de får sitte i forovervendt sete. Hva mener du? Har hørt at de skal sitte bakovervendt til de er noen år.
Dette er det litt delte meninger om - noen vil si at barn som er misfornøyde, eller bilsyke, når de sitter bakovervendt også vil være det når de sitter forovervendt. Vi anbefaler bakovervendt til ca 4 år.

Hilsen Kristin Øyen
92 Liker

Er det farlig med DVD spiller for bakovervendt barnesete i baksete?

Innsendt av: Aprilbaby DIB

Er det slik at dere fraråder å bruke bærbar DVDspiller som festes på nakkestøtten i baksetet når barnet sitter i bakovervendt barnesete da denne kan løsne og treffe barnet i ansiktet ved en kollisjon?
Dvd spilleren må være festet, slik at den sitter fast i en evt kollisjon. Hvis ikke vil den kunne skade personene i bilen, ja.

Hilsen Kristin Øyen
90 Liker

Skole/barnehagekjøring

Innsendt av: Kristi

Jeg har mange ganger konfrontert med både barnehage og skole angående kjøring i barnehage-og skoletiden. De påstår at reglene for sikring av barn i bil ikke gjelder når turene er i regi av barnehagen eller skolene. Jeg er ikke enig i at barna ikke skal sikres ved disse turene.Stemmer dette at reglene ikke gjelder da?Ønsker å ha en lov å vise til, og eventuellt også hvor stor boten er dersom vedkommende blir stoppet dersom barna ikke er forsvarlig sikret.Vil også nevne at det det er vanskelig å forsvare stolbruk av barn under 135 cm når barna er 10 år og fremdeles er langt under 135 cm (dere skriver selv her at dette gjelder barn opp til 9 år...)Flott at dere tar opp dette temaet! Det har jeg savnet lenge :o)
Reglene er de samme for barnehager og skoler, i personbil er det sjåførens ansvar at barn under 15 er sikret i tråd med regelverket, dvs med sikringsutstyr tilpasset vekten. Han vil også få boten på 750 kr. Er kjøretøyet registrert som buss er det andre, og mye svakere regler, dvs. at barna skal bruke de beltene som finnes. Det er (dessverre) lovlig at barna ikke har spesielt utstyr, eller ikke belte i det hele tatt. Bussreglene gjelder også for minibusser. Vi mener at all barnehage- og skoletransport bør skje med busser som har belter på alle plasser. For barnehager bør det også være trenpunktsbelte, for at småbarn skal kunne sikres forsvarlig. Bruk FAU og SU til å få skolen(kommunen) til å stille krav som innkjøper av transport. De er en stor kunde, så hvis de krever belter må transportselskapene stille med nye busser med belter. Barn bør være like trygge når de transporteres av det offentlige som i privatbilen.

Hilsen Kristin Øyen
92 Liker

Bakovervendt-hysteri

Innsendt av: MariH

Hei! Jeg ferdes mye på mammaforum og er ganske slått ut av bakovervendt-hysteriet. For det første så er vårt sete stort og veldig vanskelig å montere! Tro ikke vi fikk hjelp av butikken..(babyshop) de var veldig lite kompetente. Tror det er vel så farlig med så kompliserte seter at mange er feilmonterte. Det blir for avansert. Vi snudde poden ved 1årsalder fremover. Han er en lang gutt og har ikke gått av å sitte med bøyde knær i flere timer. Vi har ikke plass i bilen vår. Synes det er helt grusomt, for som "forovervendte" så er vi nærmest utstøtt. Skulle tro vi var mordere om det skjedde noe. Jeg håper inderlig det ikke blir pålegg om bakovervendt da hver familie og barn må vurdere hva som er best for seg og sine.

MvH
Vi tror at det fortsatt er en del foreldre som ikke er klar over forskjellen i sikkerhet ml bakovervendt og forovervendt sikring, og ønsker å fortsette å spre informasjon. Så er det opp til hver enkelt hva man velger, begge deler er godkjent. Det er selvsagt alltid farlig dersom stolen er feilmontert. Etter hvert har det kommet flere bakovervendte barnestoler med isofix-fester, som gjør risikoen for feilmontering minimal. Når det gjelder bøyde ben, representerer ikke det noen risiko, og de fleste barn synes heller ikke det er ubehagelig. De sitter ofte lenge på huk og leker.

Hilsen Kristin Øyen
110 Liker

barnesikring

Innsendt av: Ingrid

Er baby barnesete med base sikrere enn det gamle uten base?

Er det tillatt å ha baby i bag med nett over?
Jeg har ikke generelt svar på spørsmålet med og uten base. Bag med nett er fortsatt tillatt, men det er ikke anbefalt. Babystol gir bedre sikkerhet.

Hilsen Kristin Øyen
99 Liker

buss

Innsendt av: anonym

vi reiser med kollektivbuss stort sett hver dag i bergen. I de aller fleste bussene er der ikke bilbelte. Hva er reglene angående sikring i buss? datteren min er nesten 3 år, og sitter som regel i vognen. Der er sjelden "tau" (eller hva det enn heter) som kan holde vognen fast i tilegg til at jeg holder i den. Skulle bussen kræsje so vil nok ikke jeg ha så mye mulighet til å holde vognen igjen. Har du noen forslag som vil gjøre turen tryggere?
For bybusser er det ikke påbudt med belter, slik det er for turbusser og rutebusser utenfor tettbygd strøk. I buss i byen er nok det sikreste at barnet sitter i vognen, og at vognen plasseres inn mot veggen og setet foran. Har ingen gode forslag ut over det, dessverre.

Hilsen Kristin Øyen
101 Liker

liten plass

Innsendt av: kristin

hei!
Har 3 barn, 2, 7 og 12. sliter med liten plass i bilen da 2 av barna må bruke stol. hvorfor lages det ikke mindre seter, slik at det blir lettere å bruke riktige stoler? slik som det er nå, må vi av og til bruke pute på 7åringen for å få plass til alle 3 barna bak. har ikke råd til å kjøpe 7 seter..... er ikke så enkelt å gjøre alt rett hele tiden når det ikke er plass, må jo nesten ha med alle barna...har prøvd flere forskjellige biler, men det er stort sett samme problem. Det må lages seter som tar mindre plass!
Og flere biler som tar hensyn til at barn skal sikres helt opp til minst 9 år. I mange biler er problemet at de blir smalere mot taket, slik at barnestolene ikke får plass.

Hilsen Kristin Øyen
95 Liker

Barneseter med seler

Innsendt av: Kjetil

Hei,

Har et bilsete for barn hvor du kan bruke bilens eget bilbelte eller feste barnet med setes egne 4 pkts seler. Datteren vår er 110 cm og 18 kilo. Bør hun bruke bilens bilbelte eller setes 4 pkt seler.

Når hun er så stor kan du gjerne brukes bilens belter.
Hilsen Kristin Øyen
102 Liker

Barn i forsete

Innsendt av: Usikker mor

Kan min datter på 2,5 år sitte i forsete i sin barnestol? Skal jeg koble ut airbagen? Eller er det greit å ha den på?
Airbagen bør absolutt kobles hvis hun skal sitte i forsetet.
Hilsen Kristin Øyen
100 Liker

bilsete for småbarn

Innsendt av: Chtristine R

ble anbefalt et bilsete av en butikk, det dyreste, til min datter på 1 år. Det går med kjæreretning og har lite støtte rundt nakken. Føler jeg har blitt litt "lurt". Hvilke kriterier er de viktigste for barneseter? finneste det noen liste over bra seter til denne aldersgruppen? vennlid hilsen
For barn i den aldersgruppen er det viktigste at setet kan monteres bakovervendt, så jeg er enig i at du ble litt lurt der. God beskyttelse på sidene er også viktig, i tillegg bør du få testet at det får plass og står godt i din bil.
Se tryggtrafikk.no for mer informasjon om utstyr i ulike vektklasser.

Hilsen Kristin Øyen
99 Liker

To-Punkts belte..

Innsendt av: Elin Thoresen

Vi har to-punkts belte i midten bak og i to stoler med ryggen mot kjøreretningen. Gjelder de samme reglene her? På hvilken måte er det sikrere for et barn å sitte på pute i stedet for direkte i setet når selen bare har 2 punkter?
Både stol med rygg og bilpute er godkjente for bruk bare sammen med bilens trepunktsbelte. Det vil si at du ikke får sikret barn i aldersgruppen 4 til ca 9 år lovlig på plass med kun hoftebelte.

Hilsen Kristin Øyen
102 Liker

Sikring av barn

Innsendt av:

Hei
Jeg har et barnebarn som er 9 år men over 135, kan han sitte foran i biler bare med vanlig selle.

mvh

Kjell A
Ja, når han er over 135 cm er det lovlig.

Hilsen Kristin Øyen
97 Liker

barn i framsetet

Innsendt av: Christin

Er det bare en generell regel at barn under 140 cm (10 år) ikke skal sitte i framsetet i bila, eller er det ulovlig og kan føre til bot?
Bortsett fra i bakovervendt barnestol er det ikke ulovlig, men en anbefaling, ja. Du risikerer ikke bot, men du risikerer at barnet blir alvorlig skadet av airbagen.

Hilsen Kristin Øyen
95 Liker

Barn i forsete

Innsendt av: JG

Hei, jeg lurer på om barn under 150 cm kan sitte i forsetet, dersom kollisjonspute er koblet av, og barnet sitter på stol og er sikret av bilens bilbelte? I forskriften som jeg leser på Trygg trafikks hjemmesider heter det i pkt. d) at "Der bilbelte ikke er montert, skal barn yngre enn 3 år ikke transporteres, og barn som er 3 år eller eldre, men lavere enn 150 cm, skal ikke transporteres i fremre seterad." Siste setning betyr da at barn KAN sitte i forsetet, selv om de er under 150 cm, dersom det ER bilbelte montert på plassen?
Det avsnittet du siterer gjelder i biler uten bilbelte. I bil med bilbelte er det ingen slik regel - men du må ta hensyn til om det er airbag der eller ikke. Bakovervendt barnestol er forbudt foran aktiv airbag, og barn som er lavere enn 140 cm bør heller ikke sitte foran aktiv airbag.

Hilsen Kristin Øyen
94 Liker

Barnesete

Innsendt av: Sigbj

Hei
Vi har en sønn på ni mnd. Han sitter i bakovervendt sete i baksete, men jeg synes det er vanskelig å tilpasse dette skikkelig. Hva er de viktigste "sjekktipsene" du kan gi.
Litt vanskelig å svare på når jeg ikke vet om han sitter i babystol eller i vektklasse 1 stol (han er akkurat i den alderen mange bytter fra det ene til det andre). Generelt er det viktig å følge monteringsanvisningen nøye, og stramme bilbeltet godt tilbake etterpå. Legg gjerne kneet opp i stolen, slik at du bruker din egen vekt når beltet strammes tilbake.

Hilsen Kristin Øyen
89 Liker

Sittepute

Innsendt av: Annika

Hvor høyt må barnet være før det kan begynne å bruke sittepute?
Utstyret er inndelt etter vekt, og ikke høyde. Han må være minst 15 kg tung.

Hilsen Kristin Øyen
98 Liker

100 cm 7 år

Innsendt av:

Hvordan er det med dette barnet på pute i passasjersetet foran????
Jeg mener det er ulovlig å ha så små barn foran på pute, men min mener det er lov og veldig sikkert.
Kan det være det med bilbeltet over halsen?
Airbagen bør være koblet ut - helt til barnet er 140 cm. Pute er lovlig for barn på denne alderen, men vi anbefaler en stol med rygg og beskyttelse på sidene og ved hodet.

Hilsen Kristin Øyen
85 Liker

plassering av barnesete

Innsendt av: Elin

Hei, vi har ei lita jenta som vi har i barnesete i bilen. Samboren min har plasser henne i midt sete bak, men alle andre har satt setene til en av sidene. Bør det stå festet til en av siden og ikke midten?
Midtplassen er bra, da kommer barnet lengst mulig unna alle eventuelle kollisjonspunkter. Sjekk evt at det er ok i forhold til monteringsanvisning, noen stoler skal lenes mot setet foran.

Hilsen Kristin Øyen
88 Liker

Bakovervendt kampanje!

Innsendt av: Sandra

Jeg er en mamma som er veldig opptatt av hvor viktig det er å sikre barna i bakovervendt bilstol lengst mulig. Sønnen min på 1,5 sitter bakovervendt og kommer til å gjøre i lang tid fremover. Jeg lurer på om dere har plakater med "bakovervendt budskapet" som det går an å laste ned/ få tilsendt fra Trygg trafikk til å henge opp på helsestasjonen/ i barnehagen etc?

Bakovervendt redder liv det er viktig at den informasjonen er tilgjenelig på steder der den lett når foreldre!!!
Se svar over vedr kampanje :-) Vi har en brosjyre som distribueres gratis til alle helsestasjoner, der bakovervendt er vektklagt, men en plakat er en god ide, jeg tar med meg :)

Hilsen Kristin Øyen
103 Liker

Stolen sitter løst

Innsendt av: Ola, Harstad

Hei, jeg har 2 barn som sitter i stol i baksetet (6 mnd og 3,5 år). Stolene er festet med bilens belter, men jeg opplever at stolene ikke sitter fast. Beltet låser seg ikke, hvis du skjønner. Kan jeg stole på at i en evt. kollisjon så vil beltene stramme seg, eller risikerer jeg at stol og barn flyr avsted? Har vært innom mitt lokale NAF-verksted, men de har ikke kompetanse til å svare meg.
Litt vanskelig å svar på her - du skal kunne gå tilbake til forhandler (en som selger din stol) og få sjekket at den er riktig montert. Stolene skal ikke kunne bevege seg mye - kun noen cm.

Hilsen Kristin Øyen
108 Liker

Kampanjer?

Innsendt av: Trine, Vestfold

Hei, jeg er en mor til ettåring, som alt for ofte føler meg ensom i "Bakovervendt-sete"samfunnet.. Jeg savner kampanjer på tv og i aviser, slik veivesenet har med "sov i 15 minutter" og "bruk bilbelte"-kampanjene sine.. Når skal Trygg Trafikk komme på banen og fortelle uvitende foreldre og kommende foreldre om hvor viktig det er å ha barna sine godt sikret - og ikke minst bakovervendt?
Når vi får midler til en TV kampanje :) Vi har dessverre ikke midler til å betale det en slik kampanje koster i dag. Jeg er helt enig i at vi ville nå mange småbarnsforeldre med en slik TV kampanje.

Hilsen Kristin Øyen
83 Liker

Sikring av barn

Innsendt av: Farmor

Er det tillatt å bruke vanlige sitteputer som er laget for at barna skal komme høyere i setet og så med vanlig tre-punkt sikkerhetssele? Jeg har et barnebarn som er ca. 115 cm lang.
Bare bilpute er godkjent for barn som veier over 15 kg, men stol med rygg gir bedre sikkerhet.

Hilsen Kristin Øyen
94 Liker

Bøtesatser

Innsendt av: J

Er det ikke et paradoks at dersom du kjører i 116 km/t i 80 sone alene midt på natten vil kunne du få beslaglagt førerkortet selv om det ikke oppstår noen direkte fare, mens om du kjører med opptil flere usikrede barn i bilen risikerer du kun ETT gebyr på kr 750,- Er dette noe Trygg Trafikk kommer til å prøve å gjøre noe med?
Enig i at det er feil at du får kvantumsrabatt ved flere usikrede barn, det burde være en bot for hvert barn som ikke er forsvarlig sikret. Og vi har tatt opp i en del sammenhenger.

Hilsen Kristin Øyen
103 Liker

Mot kjøreretning

Innsendt av: Hedda

Hei.
Jeg lurer på hvor lenge bilsetene til barna bør festes mot kjøreretningen?
Til de er ca 4 år.

Hilsen Kristin Øyen
98 Liker

Å koble av airbag

Innsendt av: Mr3cu

Er det lovlig å koble av airbag på passasjersiden i en varebil for å ha et barnesete i omvendt retning.
Ja, det bør gjøres på merkeverksted, men det er ikke noe problem.

Hilsen Kristin Øyen
96 Liker

Forovervendt vs. bakovervendt

Innsendt av: En nesten ansvarlig pappa

Har lest flere ganger at det best for barn under 4år (el. noe sånt) at de sitter bakovervendt fordi dette er best nakke/hode. Hvis vår datter på to år må sitte bakovervendt får hun ikke plass til bena sine medmindre forsetet skyves nesten helt frem. Utfordringen da blir hvordan en voksen skal få plass i forsetet...

Noen gode forslag?
Det er ikke farlig for barn å sitte med bena bøyd, og de fleste synes ikke det er ubehagelig, heller. Selv om vi voksnes ynes det ser ubehagelig ut.Barn kan ofte sitte lenge og leke på huk. Så lenge hun ikke klager på det er det ingen grunn til bekymring.

Hilsen Kristin Øyen
95 Liker

Barnesete

Innsendt av: PEPE

Hvor kan vi låne/leige barnesete? For vi har en gutt som er 2 1/2 år og vi har et sete som han skal bruke om 1 år ca. Men har ikke lyst å kjøpe nytt nå.
Flere barnesutstyrsforretninger leier ut barnestoler (f eks BabyShop). Noen forsikringsselskaper leier også ut stoler (if og Gjensidige).

Hilsen Kristin Øyen
96 Liker

Innsendt av: Tone

Når er det forsvarlig å gå fra stol med 5-punkts belte til bare en pute/stol med bilens eget 3-punkts? Hvor stort bør barnet være? Og når er det forsvarlig at barnet sitter med kjøreretningen? Vi har en datter som er 140 cm høy. Er det virkelig ok at hun sitter uten pute i bilen?
Vi anbefaler at barnet sitter i bakovervendt med fempunktsbelte til det er ca 4 år, eller passerer vektgrensen på 18 kg, før det sikres i en såkalt beltestol / generasjonsstol der det sikres med bilenes 3-punktsbelte. Når hun er over 140 cm kan hun sikres med kun bilbelte, som en voksen, ja. men hun kan også sitte i stol litt lengre, dersom hun har plass. Stolen gir ekstra beskyttelse ved sidekollisjoner.

Hilsen Kristin Øyen
98 Liker

barn foran i bil

Innsendt av: barnefar

Jeg lurer på om det finnes noen regler for når barn kan sitte foran i bil. Har du noen anbefalinger på dette? Har en gutt på 5 år som får sitte foran avogtil.
Barnet bør være over 140 cm, dersom airbagen ikke er koblet ut. Kan den kobles ut kan han sitte der.

Hilsen Kristin Øyen
98 Liker

Barnestol

Innsendt av: TP

Som foreldre føler en ofte at en må kjøpe det dyreste sikkerhetsutstyret. Det kan jo være bedre enn det litt billigere i en evt. ulykke. En kan liksom ikke skorte inn på hva en bruker på slikt.
Barnestoler ser jeg koster i fra 500kr opp mot 4000kr. Med tanke på sikkerhet, får en det en betaler for her også? Eller kjøper vi foreldre utstyr som kanskje er alt for dyrt?
Litt vanskelig å svare på det, men generelt er det en sammenheng mellom pris og kvalitet også her. Jeg ville i hvert fall unngått de aller billigste, som ofte er partikjøp av stoler som vanligvis ikke finnes på det norske markedet. De er jo godkjente, men godkjenningen er minimumskrav - og det er store forskjeller. Med det er jo ofte kampanjepriser også på de anerkjente merkene. For barn fra 1 -4 år som er de de dyreste stolene, er det viktigste å velge en bakovervendt barnestol.

Hilsen Kristin Øyen
95 Liker

Sikring av barn fra 0 - 2 år

Innsendt av: Bj

Hei,
har forstått det slik at barn mellom 0 - 2 år skal sitte bakovervendt i bilen.
Siden vår sønn (11 mnd) har hypoton muskulatur (svak muskulatur) har vi fått låne et spesial-sete på hjelpemiddelsentralen. Dette setet er beregnet på å sitte forovervendt. Ved henvendelse dit sa de at bakovervendt sete ikke var å oppdrive. Er dette OK?
Setet vi har fått låne skal festes med sikkerhetsselen (begge punkter på selen samlet) gjennom en bøyle som festes på tvers over barnesetet med borrelås. Høres dette sikkert ut? Det var sagt fra hjelpemiddelsentralen at setet var kollisjonssikret.
Takknemmelig for svar.
Hei,
Det finnes bakovervendte spesialstoler - HTS Besafe og Medemagruppen (som lager og selger spesialutstyr) har sammen utviklet noen modeller som gir barn som trenger det ekstra støtte, og holder de bedre på plass i stolen. Ta kontakt med en av dem for mer info, kanskje disse stolene passer for dere :)

Hilsen Kristin Øyen
93 Liker

Må vi ha ny bil hvis vi skal ha en unge til??

Innsendt av: Forvirret

Hei!

Er litt i beita, for vi har funnet ut at vår planlagte unge nr 3 ikke får plass i den nye, flotte, store stasjonsvognen vår (som vi IKKE vil bytte ut!!). Vi har fra før 2 stk under 4 år, og kommer i veldig mange år til å ha 3 stk under 135 cm. Det er ikke plass til 3 bilstoler i baksetet, så sånn jeg ser det er en bil med 7 seter eneste mulighet for de med 3 unger. Stemmer det? Eller finnes det noen "doble bilstoler"/tvillingstoler som gjør at det blir plass til 3 små i bredden? (merkelig at noe som er tilpasset 3 voksne skal være for trangt for 3 små...). Har du noen tips??
Det finnes ingen tvillingstoler e.l Se for øvrig svar over vedr biler for trebarnsfamiler.

Hilsen Kristin Øyen
99 Liker

Airbag

Innsendt av: Inger

Hvor store må barna være for trygt å sitte i forsetet hvor airbag er montert?
Barnet må være over 140 cm høyt.

Hilsen Kristin Øyen
96 Liker

Maxi Cosi

Innsendt av: Mammaen til Nicole

Jeg synes det er utrolig skummelt å ha med min 2 år gamle datter i bilen etter at jeg fikk høre hvor farlig det er å ha barn i den alderen med kjøreretningen. Hvor trygt er egentelig et Maci Cosi Priori sete ?? Vurdere å bytte
Det gir ca fem ganger bedre sikkerhet å sikre med bakovervendt barnestol fremfor forovervendt, og aller heslt til hun er ca 4 år. Jeg kan ikke svare spesielt på hvor sikkert akkurat det setet er.

Hilsen Kristin Øyen
95 Liker

3 barn

Innsendt av: Hilde

Hei! Jeg er mamma til tre barn på 1, 5 og 7 år, og alle tre sitter i sete fortsatt. Utfordringen er å få plass til alle tre i baksetet, det er ikke mulig i vår nåværende bil (Citroen C5), pga at det ene setet bruker isofix, og da "mister" vi en del av plassen bak ut mot døren.
Vet dere hvilke biler som har plass til tre barneseter bak, gjerne tre isofix seter? Jeg vet det finnes en oversikt over biler med isofix, men klarer ikke å finne den på nettet.
Og - vet dere om det finnes belte-feste-forlengere på markedet? Slike som gjør at det er lettere å få festet beltene når barnesetene står veldig tett:-)
På tryggtrafikk.no finnes en artikkel - Få biler for trebarnsfamilier - som viser hvilke biler som har plass til tre barnestoler i baksetet. Det er ikke så mange, f eks ingen Audi el BMW, men det finnes noen biler, også av de rimeligere. Vil dere fortsette med Citroen, går det f eks fint i en C4 Picasso. Vi har ingen oversikt over bilmodeller med isofix, dessverre.

Hilsen Kristin Øyen
105 Liker

Barnwsikring

Innsendt av: R.W.L

Hvorfor er det mest vanlig å plassere bilsetene på høyre/venstre side? Hvorfor ikke i midten?
En del barnestoler må lenes mot setet foran, eller har støteben som gjør at de må stå på siden. Eller bilen har kanskje bare topunkts bilbelte i midten, slik at stolen ikke kan monteres der. Har man bare et barn, og stolen kan monteres i midten er det å anbefale, da kommer barnet lengst mulig unna alle eventuelle kollisjonspunkter.

Hilsen Kristin Øyen
92 Liker

holdninger..

Innsendt av: "H

Jeg er opptatt av å sikre mine barn både i bil og i båt, men møter ofte en holdning om at jeg er "hysterisk".. Besteforeldre og tanter som har store barn, er av den oppfatning at det skjer ikke noe på småturer... Hvordan i all verden skal jeg få dem til å forstå at jeg ikke vil overlate ansvaret for mine barn til dem når de tenker sånn? Og ungene overhører ofte denne diskusjonen....
Det skjer flere ulykker i tettbygd strøk, dvs på de typiske småturene. Derfor bør barnet alltid sikres, uansett hvor kort turen er. Barn kan bli veldig alvorlig skadet selv om farten er så lav som 40-50 km/t. Da slipper man også at barna oppfatter at sikring er noe de kan diskutere.. stå på kravene, du er ikke hysterisk :-)

Hilsen Kristin Øyen
93 Liker

Rettning på barnesete?

Innsendt av: St

Hei
Har lest at man i Sverige anbefaler at små barn sitt feilvendt i forhold til kjøreretning helt til de er 3år.
Dette fordi vekten på hodet er så mye større i forhold til kroppsvekten i tidlig alder?
Er dette noe dere anbefaler også?
Ja, det er det - vi anbefaler bakovervendt (eller feilvendt ;-) helt til barnet er ca 4 år.

Hilsen Kristin Øyen
100 Liker

Integrerte puter

Innsendt av: ABS

Mange biler har integrerte puter som man trekker opp ved behov slik at sittedelen blir ca 20 cm høyere. Er dette lov? Trepunktselen har ikke noe feste i denne.
De integrerte bilputene er godkjente etter minimumskravene som gjelder, men de gir dårligere sikkerhet. Spesielt ved sidekollisjoner der de ikke beskytter barnets hode i det hele tatt. Bør derfor bare brukes i taxi og andre situasjoner der en barnestol ikke er tilgjengelig.

Hilsen Kristin Øyen
94 Liker

Ligge eller sitte?

Innsendt av: Arnfonzo de Skagzeti

Hei

Vi bruker barnestol i bilen til vår 8 mnd gamle sønn. I babybutikken sier de at barnet skal ligge mest mulig i setet for å avlaste ryggen mest mulig, altså legge setet så vannrett som mulig.

Andre sier at ved en kollisjon er det best at barnet sitter mest mulig oppreist for at ryggen skal ta av det meste av støyten. Ligger barnet i stolen vil jo skuldrene ta av for støyten...

Hva er rett, ligge eller sitte?
Ved en evt kollisjon er det viktig at barnet sitter og ikke ligger for mye, pga myke skuldre, og faren for at barnet kastes ut. Det er ikke farlig for ryggen at barnet sitter, men de må jo ligge så flatt at hodet ikke faller forover. Dvs at man må finne riktig vinkel og ikke legge stolen mer bakover enn veiledningen sier. Test stolen i bilen, vinkelen blir litt forskjellig i ulike biler.

Hilsen Kristin Øyen
107 Liker

Kan barn sitte foran i kombi-bil

Innsendt av: Magnus

Hei. Kan barn sitte foran i kombi-biler som har 3 seter foran slik som Toyota Hiace m.fl. har.Mener å ha hørt at det ikke er anbefalt for barn under 12 år selv om man har barnesete. Stemmer dette?
Det stemmer at det ikke er å anbefale dersom airbagen på passasjersiden ikke er koblet ut. Barnet bør være misnt 140 cm før det sitter foran aktiv airbag.

Hilsen Kristin Øyen
93 Liker

Sikring av nyfødt

Innsendt av: Inger

Hvordan sikrer man nyfødt i bil? Bilsete 0-12kg + pute? Hvor bratt er for bratt for en baby (siden den egentlig ikke skal sitte)? Hvilke bilseter anbefaler dere for de minste?

Er det sikkerhetsmessige fordeler med base (eller er det bare lettvint når man skal ta stolen ut og inn)? Kan man kjøpe base separat dersom man kjøper brukt stol?
Babyer sikres best i bakovervendt babystol. Tast stolen i egen bil, hvor bratt den står avhenger litt av vinkelen på setet i bilen, og hvor mykt det er. Babyens hode bør ligge bakover, og ikke falle forover, men man skal aldri gjøre stolen brattere enn det bruksanvisning sier. Da blir risikoen stor for at barnet kastes ut av stolen, fordi nyfødtes skuldre er så små og myke. Basen gjør det enklere å ta den inn og ut, jeg har ikke sett tester som viser at det gir bedre sikkerhet. Sjekk m forhandler om basen kan kjøpes for seg.

Hilsen Kristin Øyen
95 Liker

Velge det som er best i test?

Innsendt av: Karina

Hei! Jeg venter baby i mars og har begynt å kikke på mulige barnebilseter. Jeg ser Maxi Cosi Cabriofix m/Easefix er det beste i test av forbrukerportalen. Har regnet ut at jeg må betale over 3000 kr for dette.. Tenkte å kjøpe et Akta Graco Logico (får det brukt). Er det dumt av meg å ikke velge Maxi Cosi pga penger og velge et som er "mindre" sikkert??
I alle forbrukertestene skal stolene rangeres, selv om forskjellene kanskje ikke er så store, og ville blitt annerledes om testforutsetningene ble endret. Jeg synes du trygt kan bruke den stolen du får låne, så lenge den ikke er for gammel og du vet at den ikke har vært utsatt for en kollisjon.Forskjellen er mindre på babystolene, enn på stolene for de litt større barna.

Hilsen Kristin Øyen
99 Liker

Tid i barnesete

Innsendt av: Anders

Hvor lenge kan en baby (under 1 år) sitte i bilsete før de må ha pause? Er det farlig å sitte for lenge?
Generelt sier vi at barnet bør få komme opp og røre litt på seg ca annenhver time. De aller minste krever ofte mat el ny bleie omtrent så ofte, og de fleste sier fra når de ikke trives. Det er ikke nødvendig å vekke et barn som sover. Beregn god tid, slik at det ok å stoppe å la barnet få komme opp. Det er ikke farlig for barnet å sitte lenge, det er aldri påvist noen skade på ryggen e.l slik det av og til sies.

Hilsen Kristin Øyen
92 Liker

Barn i frammsetet

Innsendt av: Usikker bilf

Kan et barn på 8 år og som er 140 cm høg sitte framme når en bruker sittepute og airbagen er koblet ut?
ja, det går fint.

Hilsen Kristin Øyen
98 Liker

Barnet kommer seg løs

Innsendt av: Marie

Vår 2-åring sitter i bakovervendt sete med 5-punktsbelte, men klarer å få armene fri fra selene som går over skuldrene. Hvis vi strammer beltet mer er det vondt. Jeg har sett noen "spenner" som skal holde skulderbeltene sammen over brystet. Da jeg spurte etter slike spenner hos en anerkjent barnestolforhandler fikk jeg imidlertid beskjed om at de ikke solgte slike lengre "på grunn av sikkerheten". Det ville nemlig være vanskelig å få barnet raskt ut av beltet etter en eventuell kollisjon. Hørtes merkelig ut for min del - det må da være verre at barnet flyr ut av barnestolen i en kollisjon? Kommentar ?
Så lenge du kjøper en spenne laget for dette, og ikke "mekker" noe selv er det ok å bruke en slik beltesamler, som du får kjøpt i mange barneutstyrsforretninger. Mange toåringer er utbryterkonger - det går heldigvis over etter en stund :)

Hilsen Kristin Øyen
96 Liker

Forovervendt i framsete

Innsendt av: Sindre

Hei!
Er det lovforbud mot å ha barn i framsete i forovervendt bilstol?
En slekning påstår hardnakket at dette er forbudt - og for at dette skal være lovlig, må airbag være utkoblet og dokumentasjon på dette være medbrakt.
Vi snakker om et barn på ca 13 kg. i stol klasse 9-18 kg.
Det er bare barn i bakovervendt barnestol som er forbudt i forsete med airbag, men også barn som sitter forovervendt vil risikere veldig alvolrige skader av airbagen. Barn bør være 140 cm høye før de sitter foran airbag som ikke er koblet ut. Airbagen er konstruert for voksne.

Hilsen Kristin Øyen
100 Liker

barn i bil

Innsendt av: amalie

hei jeg var nylig inne hos en butikk som selger barne bilseter å da spurte jeg om hvor gammel barn må være for å sitte bare på setet uten ryggen,å da sa han att barnet måtte være over 20 kg. jeg har en jente på 5 år,og hun er 23 kg nå.kan hun sitte på bare setet(bilstol setet)?
også lurer jeg på en annen ting. jeg skal ha barn nr 2 straks,å da lurer jeg på hva som er best for beibien. bilstol eller sikkerhets nett til bag? for jeg spurte forhandleren om dette også å han as att d varforskjellige meninger om,men ga meg ikke noe konkret svar. jeg har skaffet meg sikkerhets nett til bag i bilen nå.men jeg lurer på hva som er best?

Se svar over - vektgrensen for bilpute er 15 kg - men beltestol gir bedre sikkerhet. Bilstol for baby gir best sikkerhet for nyfødte. Bag med nett gir veldig dårlig sikkerhet i sidekollisjoner. Det er en video som viser dette på tryggtrafikk.no/barnibil
Hilsen Kristin Øyen
97 Liker

sittepute

Innsendt av: lene

kor høg må barnet vere for å kunne bruke sittepute?
Utstyret er inndelt i vektklasser - for å bruke bilpute må barnet veier over 15 kg. Men vi anbefaler stol med rygg - det gir mye bedre sikkerhet i sidekollisjoner.

Hilsen Kristin Øyen
103 Liker

sikring av barn i bil

Innsendt av: Heidi

Har et barnebarn jente 11 år,hun er ikke 135cm ennå,mangler vel 2cm.hun får ikke plass i disse stolene/putene,det blir for trangt.ps hun er slank.hva gjør vi?

HTS Besafe har i høst kommet med et nytt sete i denne vektklassen - som skal være stort nok for barn opp til 150 cm, og bredere. Hvis dere ikke har prøvd det, ville jeg forsøkt det.
Hilsen Kristin Øyen
101 Liker

Isofix

Innsendt av: Sven

En barnestol med Isofix koster endel ekstra. Er dette verdt pengene sett fra et sikkerhetssynspunkt?
Isofix reduserer risikoen for feilmontering,fordi de er enklere å montere, men gir ikke ekstra sikkerhet ut over det. Kommer kanskje an på hvor glad/flink du er til å lese bruksanvisninger ;-)

Hilsen Kristin Øyen
102 Liker

Regelverket speiler ikke virkeligheten

Innsendt av: Praktikanten

For en som har 3 barn under 9 år er det sammelig ikke lett å være politisk korrekt. Barnesetene er så bredee at det maks er plass til to i bredden, og bilavgiftene setter en grense for hvor stor bil man kan ha. Hvordan kan man sikre 2 voksne og 3 barn i en vanlig bil best? Bruke kun belte eller kjøpe en gammel holk av en 7 seter som er trafikkfarlig og fylle den med barneseter?
Det finnes en del biler, også blant de rimeligere, som har plass til tre barnestoler i baksetet. På nettsidene våre (tryggtrafikk.no) er det en artikkel "Få biler for trebarnsfamilier" der vi har listet opp de bilene der alle barna kan sikres trygt og komfortabelt :)

Hilsen Kristin Øyen
105 Liker

Framme eller bak

Innsendt av: Reidar Jensen

Jeg har en treåring som sitter i forovervendt 18-36 kilos stol i baksetet. Jeg har en bil der airbagen på passasjersiden framme kan kobles ut. Er det uansett tryggere for barnet å sitte bak, eller kan jeg like gjerne flytte barnesetet fram?
Det er praktisk talt ingen forskjell i risiko på forsete og baksete, det vil være avhengig av type kollisjon, dvs at når airbagen er koblet ut kan barnet sitte foran.

Hilsen Kristin Øyen
97 Liker

Fremover/bakover

Innsendt av: Morten Johnsen

Hei

Hvordan er reglene for om barnet skal sitte fremover eller bakover i stol. (Alder/vekt)
Babyer under 9 kg må sitte bakovervendt. For barn fra 9 til 18 kg er både forover og bakover godkjent, men bakovervendt gir bedre sikkerhet.

Hilsen Kristin Øyen
96 Liker

sikring av barn i bil

Innsendt av: Ivers

Jeg trodde den nye regelen gjaldt barn under 150cm ikke 135cm.hvordan kan de pålegge dette,når utstyret ikke finns for så store barn?
Det er for barn under 135 cm det er lovpålagt med sikringsutstyr. I forskriften heter det at barn mellom 135 og 150 skal bruke utstyr dersom det finnes i bilen, dvs ikke asbsolutt påbud. Mange barn vil passere vektgrensen på 36 kg før de 150 cm høye.

Hilsen Kristin Øyen
97 Liker

Sikring av babyer?

Innsendt av: snart mamma

Vi får baby i desember. Hvordan skal vi sikre babyen best i bil?
En bakovervendt babystol gir klart best sikkerhet.

Hilsen Kristin Øyen
92 Liker

Hva er best av forovervendt og bakovervendt?

Innsendt av: Sigrid

Hvor mange ganger større sjanse har barnet i en forovervendt stol enn i en bakovervendt i en ulykke?
En bakovervendt barnestol reduserer risikoen for skade med ca 90 %, tilsvarende for forovervendt er 50-60 % - i frontkollisjoner som er de kratigste kollisjonene vi risikerer å komme ut for.

Hilsen Kristin Øyen

Tidligere intervjuer

Uke 19: Eksperten svarer

Uke 19: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 18: Eksperten svarer

Uke 18: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 17: Eksperten svarer

Uke 17: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister