Ny NUPI-direktør Jan Egeland

Tidligere nødhjelpskoordinator i FN Jan Egeland blir ny direktør ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Den nybakte NUPI-sjefen skal 23.mai være konferansier når Bill Clinton og Kofi Annan kommer til Norge.

Egeland ble i mars utnevnt til spesialrådgiver for FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Han har tidligere vært nødhjelpskoordinator i samme organisasjon, en stilling som har gitt ham stor internasjonal anerkjennelse.

Send inn spørsmål til Jan Egeland om Kofi Annan, Bill Clinton eller NUPI!


32 Liker

Salg av Billetter

Innsendt av: Bernt Olsen

Hei. Jeg sitter og selger billetter til dette foredraget akkurat nå, dette virker veldig spennende. Er jo ikke ofte du får muligheten til og møte personer som deg, Clinton og Annan på en og samme scene. Gleder du deg til og intervjuet de?
Ja, jeg gleder meg veldig. Har hatt gleden av å arbeide sammen med begge og vet at de er blant verdens beste foredragsholdere. Og det er fortsatt biletter!

Hilsen Jan Egeland
33 Liker

Hva kan vi vente oss onsdag?

Innsendt av: Karsten

Annan og Clinton kommer til Oslo på onsdag. Du skal lede møtet. Hva kan vi som skal til Spektrum vente oss?
Du kan vente deg at to av verdens viktigste ledere i vår tid gir sin oppskrift for hvordan framtidas utfordringer internasjonalt kan løses.

Hilsen Jan Egeland
34 Liker

Hmmm...

Innsendt av: Skunk the Hunk

Hvordan er det å reise rundt og se hvordan verden egentlig er for så å komme hjem og se overskriftene i avisene til oss bortskjemte nordmenn? Det må være absurd?
Ja, jeg har ofte problem med å forstå hva mange hisser seg så opp over i dagens Norge....

Hilsen Jan Egeland
34 Liker

Kofi Annan

Innsendt av: Kjersti A.

Er Kofi Annan like snill og oppriktig som han framstår? Han virker som en utrolig bra mann!
Ja han er et virkelig godt menneske.

Hilsen Jan Egeland
36 Liker

moralsk kynisme

Innsendt av: asbergermannen

Hei!
Jeg vil først takke og uttrykke min respekt for deg. Synes du gjorde en fantastisk jobb i FN:-)Det virket som du både var uredd,pågende og ekte berørt i forhold til de lidelser som vedgikk din stilling. Håper du fortsetter å være like engasjert i din stilling i NUPI, selv om det er en annen type jobb. Likevel, er du ikke enig i at Bill Clinton burde la være å opphøye seg til en global helgen.Du vil sikkert svare nei?Men er det ikke moralsk kynisk å sitte i 8 år som en av de mektigste i verden, der han bla ga blaffen i Tstjenia slakten, Rwanda slakten , startet en krig i Kosovo, nektet å undertegne Koyoto dagene før Bush overtok,nektet å presse Israelerne tilstrekkelig slik at Palestina ble en virkelighet(og heller ga Arafat skylda slik at Barak ble glad) og sikkert en hel del masse annet dritt som offentligheten ikke vet noe om (og aldri vil få vite noe om). Og nå så reiser han rundt og tjener ekstremt store penger på å snakke om "krig og fred og sånn...."mens han soler seg i skyggen av storheter som Nelson Mandela.Unnskyld meg, jeg blir litt kvalm når jeg skriver dette....
Clinton har selv sagt at det er mye han angrer på bl a at USA ikke ville intervenere i Rwanda.

Hilsen Jan Egeland
34 Liker

NUPI

Innsendt av: Kristian D.

Hvordan vil du være forskjellig fra tidligere NUPI-direktører? Har du planer om store endringer?
Min forgjenger på NUPI, Sverre Lodgaard, har gjort en fantastisk jobb. Nå er det et godt forskningsinstitutt med mange gode og unge forskere, menn og kvinner, som jeg gleder meg til å samarbeide med. Det blir neppe de store omorganiseringene, men viderutvikling av kritisk forkning om norsk utenrikspoilitikk og internasjonale utfordringer!

Hilsen Jan Egeland
39 Liker

Klatring!

Innsendt av: Nancy

Hi!
Gratulerer! Du klatrerer fra en høy stilling til en enda høyere stilling. I mens jeg og mange andre med flere master grader skal gå på jobb klubb kurs i regi av Nav. Hva er suksess koden din.
Jeg har utvilsomt vært veldig heldig. Jeg har lang utdanning fra inn og utland, men har faktisk fått alle jobbene mine fordi noen har sett meg i andre jobber og dermed bedt meg om å arbeide med dem i Røde Kors eller FN eller UD. De første jobbene mine var som journalist og senere utreder/konsulent fordi jeg hadde mye praksis fra organisasjonsliv og frivillig arbeid helt fra min tid som skolegutt i Stavanger for over 30 år siden....

Hilsen Jan Egeland
36 Liker

Utdanning fra Utlandet

Innsendt av: Glenn L

Mr. Egeland

Jeg er en norsk student i USA. jeg er naa ferdig med min utdannelse og ser paa jobber "hjemme" i Norge. Men det virker som om norske bedrifter samt stillinger i regjeringen ikke verdsetter utdannelser fra utlandet. Noe jeg synes er helt feil, siden en internasjonal utdannelse vil gi et mye bredere perspektiv paa hvordan verden fungerer enn en rett fra videregaaende i norge ville faatt fra en "domestic" utdannelse. Hva er ditt syn paa dette? Og vil du ansette studenter med en variert og internasjonal utdannelse?

Mvh
Glenn
Jeg har selv hatt opphold og jobb flere ganger i utlandet og deler ditt syn helt ut - det verdsettes ofte for lite i Norge at man har utdanning fra andre land. Jeg tror at når vi blir stadig mer utadrettede i vårt nærings- og arbeidliv vil dette endre seg.

Hilsen Jan Egeland
34 Liker

Billetter

Innsendt av:

Hvordan får vi billetter til dette opplegget som skal være 23.mai? Er det slik at alle som vil kan se på dette? Hva koster det?
Det er første gang noensinne at Clinton og Annan har foredrag sammen på denne måten. Kan anbefales. Prisen for billettene er ca 1190,-, som jo er en hel del penger,men faktisk mindre enn det atskillig mindre kjente verdenledere koster. Du kan bestille gjennom TOPevent.no

Hilsen Jan Egeland
38 Liker

De hvite lastebilene

Innsendt av: J

I hvilken grad har historien om de hvite lastebilene påvirket deg den senere tid? Er det riktig av media å fokusere på lastebilenes korte levetid, høye drivstoff forbruk og som et avfallsproblem når vi vet at de gjorde en viss nytte i den tiden de opererte?
Det er viktig og riktig at det nå har vært en serie gjennomganger av lastebiloperasjonene som Røde Kors har gjort for FN og andre organisasjoner i mange land. Jeg var med på den første i det sørlige Afrika i 2002-2003. M& lastebilene har fraktet mange titusener av tonn med nødhjelp og titusener av flyktninger gjennom områder hvor komersielle lastebiler ikke ville eller kunne gå ettersom de har seks-hjulsdrift og dermed kan forsere elver i regntiden osv. Det ble også gjort mange feil i flere av operasjonene og av disse feilene må vi alle lærre, ikke minst de i Røde Kors som nå er ansvarlig for transportoperasjonene. Jeg har vært med på flere hundre forskjellige hjelpeoperasjoner og alle har ikke vært like vellykkede, men alle har vært kritisk vurdert av eksterne eksperter i ettertid, heldigvis.

Hilsen Jan Egeland
37 Liker

Hvorfor sluttet du i FN?

Innsendt av: Bj

Ja, spørsmålet er: Hvorfor sluttet du i FN?

Jeg sluyttet etter mer enn tre år i en jobb som krevde 14 timers arbeidsdag og ofte syv dagers uke og 200 reisedager i året. Det var den mest spennende og krevende jobben jeg har hatt og jeg er stolt av det FN fikk til for sivilbefolkningen og katastrofeofrene i min tid i tsunamien, jordskjelv og krig og kriser over hele verden. Jeg hadde lovet Kofi Annan å stå ut hans periode, men så ville jeg hjem til min familie her i Norge. Nå kan jeg bidra med prosjektarbeid og rådgivning for den nye generalsekretæren og er glad for at også han ville ha meg.

Hilsen Jan Egeland
37 Liker

om Somalia

Innsendt av: Ubah Abdulkadir

Hei Egeland Hvorfor dere forteller ikke om sanheten i Somalia det drept over 1000 mennesker om 10 dager det har sjed noen som somalire har ikke sett 18år. Hvorfor dere snakker ikke media slik folk får hjelp?
Jeg er enig i at Somalia nå har behov for mye større oppmerksomhet ettersom det er det land i verden hvor flest har blitt krigsflyktninger og fordrevne i år. Verden har glemt Somalia, men somaliske klanledere og krigsherrer har det største ansvaret for å ha revet i stykker dette flotte landet og en gammel sivilisasjon. Nå må alle somaliere komme sammen om en forsoningsproses, så skal jeg og mange med meg jobbe for å få midler til gjenoppbygging.

Hilsen Jan Egeland
36 Liker

Hei Jan!

Innsendt av: Gjert Myrestrand

Jeg holder på å lese boka til Bill Clinton ("Mitt liv"). Han har en bunnsolid bakgrunn, og virker utrolig mye mer kunnskapsrik og personlig involvert i utenrikspolitikk enn sin etterfølger G.W. Bush. Det er ikke uten grunn at Clinton har en langt høyere stjerne internasjonalt enn dagens sittende president. Kan Bill Clinton bidra til noe av arbeidet som gjøres hos NUPI i tiden fremover? Ellers ønsker jeg deg lykke til i den nye jobben.
Jeg hadde gleden av å arbeide sammen med Clinton da han ble FN-utsending for de tsunami-rammede landene og jeg ble, som deg, meget imponert av hans arbeidskapasitet og gjennomslagskraft. Jeg ser fram til å intervjue ham i en halvtime her i Oslo 23/5. Da vil vel et av spørsmålene være om hvordan han ser de store politiske spenningene internt i USA.

Hilsen Jan Egeland
37 Liker

Arbeide i Ocha

Innsendt av: Johan Gjessing V

Hei!

Har vanvittig stor respekt for deg, og spesielt jobben du gjorde for OCHA. Jeg har lenge tenkt på å jobbe innen bistandsarbeid selv, og etter å ha lest mye om hva OCHA gjör i verden, så har jeg fått et stort engasjement for den "delen" av bistandsverden.

Spörsmålet blir da; Hvilken utdannelse trenger man for å kunne starte på bunnen av stigen der? Hvilke kvalifikasjoner ser de etter? Og til sist; Hvilken utannelse(r) har du?

Hadde satt stor pris på svar, da det veille gjort mine valg utover hösten mye lettere.

mvh


Takk. FNs sentrale humanitære kontor OCHA samordner den store innsatsen et dusin FN organisasjoner gjør med flere hundre private organisasjoner og Røde Kors foreninger. Det arbeidet blir stadig viktigere ettersom det blir flere organisasjoner og større muligheter for å redde liv umiddelbart over hele kloden når katastrofene truer gjennom bruk av ny teknologi. Den beste måten å komme inn i FN og OCHA er nok gjennom arbeid for norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner ettersom FN krever mange års erfaring.

Hilsen Jan Egeland
34 Liker

Shatila

Innsendt av: UNIFILS Minnefond

Jan,jeg har sammen med 3 andre UNIFIL offisere jobba med de etterlatte for 21 drepte/døde i den norske UNIFIL.Vi har fått til endel,bla.er pårørende og skolebarn tatt med ned for "etterbehandling".

Vi har også besøkt Palestinere,hvorav inkl.Shatila.Vi ville vidreformidle et ønske om en dialysemaskin til Shatila+ satte opp et prosjekt/søknad til Jonas Gahr Støre.denne søknaden overleverte jeg UD minister på Holocostdagen 2006. Jeg fikk ingen respons,kan du ettersøke denne søknad når du treffer Jonas.
Vi har Knut Kaspersen i Beirut(RødeKosrs delegat fra Wien) som kan ordne saken.
Mail meg,da jeg ikke hver dag er inne på dette nettstedet!=
posol@online.no
Det er imponerende hva dere gjør for palestinere i en desperat situasjon. jeg har selv vært i flyktningeleiren Shatila hvor den fryktelige massakren i sin tid sjedde. Jeg skal prøve å få tatt det opp med UD mht dialysemaskinen. Det ville kanskje være best om en av hjelpeorganisasjoinene for palestinerne kunne ta jobben. Kanskje Gymsokkekameratene som ville hjelpe (se over) kunne bidra?

Hilsen Jan Egeland
36 Liker

CO2 utslipp/befolkningsøkningen

Innsendt av: H

I dag hevdes det at CO2-utslippene er den største utfordringen verden står overfor. Det nevnes ikke (etter det jeg har registrert) at befolkningsøkningen er enorm, og at den øker med 3 milliarder på 3 år(størrelsen er jeg usikker på). Det sies at befolkningsøkningen kan en ikke gjøre noe nevneverdig ved pga religion og kultur. Men jeg mener det er vår største utfordring, og her må det virkelig satses. Ellers er overlevelse av menneskene på jorda en umulighet på få generasjoner, selv om vi ikke slipper ut noe CO2. Hvorfor skulle vi klare å redusere CO2 utslippene på global basis noe enklere enn å gjennomføre nødvendig prevensjon?
Vi må både redusere CO2 utslippene fra de 6,5 milliardene av oss som er på jorda nå og begrense befolkningsveksten i de land hvor den fortsatt er altfor sterk. Både Clinton og Annan vil snakke om dette i Oslo Spektrum 23/5 fordi klimaendringene allerede er igang og kan komme helt ut av kontroll dersom ikke vi i det inustrialiserte nord begrenser våre utslipp nå, og de som har veldig vekst (Kina, India m fl) ikke begrenser sin vekst. Verden kan tåle flrere milliarder mennesker til, men da må vårt levesett endres.


Hilsen Jan Egeland
32 Liker

Gymsokker

Innsendt av: GV

Hei!
Hva kan vi i Gymsokkens Venner gjøre for å hjelpe medmennesker i nød?
Så flott at dere vil hjelpe! Min erfaring er at de frivillige norske hjelpeorganisasjonene (f eks Røde Kors,KN, Redd Barna, Folkehjelpen og Flyktningehjelpen) meget effektivt og direkte hjelpe mennesker i livstruende situasjoner. Penger dit redder liv.

Hilsen Jan Egeland
36 Liker

Kostnad årlig?

Innsendt av: arne


Hvor mye koster u-hjkelpen og innvandringen Norge årlig? Stememr det at talelr ligger omkring 100 milliarder kroner/år?
Det regnestykket må være feil. All norsk bistand er vel ca 20 milliarder (dvs 0.9% av nasjonalintekten vår) mens innvandringen vel nå i stadig større grad er en netto inntekt i et Norge som trenger deres arbeidskraft og som ofte får deres utdannelse gratis.

Hilsen Jan Egeland
34 Liker

Krig og intervensjon

Innsendt av: Jon Furholt

I samfunssvitskapen og filosofien står me stadig overfor spenninga mellom den absolutte forbodet mot militær maktbruk mot andre statar på den eine sida og forferdelege humanitære katastrofar forårsaka av vanstyre eller brutale diktatur. Korleis steller du deg til denne etiske og politiske spenninga?
Jeg forventer at den vaskelige avveiningen mellom vårt ønske å gripe inn for å forsvare de forsvarsløse og vårt ønske om å unngå krig kommer opp i Oslo Spektrum når President Clinton og Kofi Annan kommer dit 23 mai. Jeg skal i alle fall spørre nettopp om dette når jeg der skal intervjue Clinton/Annan som begge har foreslått intervensjon i noen tilfeller og vært mot i andre (se forøvrig mer om Clinton/Annan på TOPevent.no)

Hilsen Jan Egeland
35 Liker

RETTFERDIGHET

Innsendt av: phuntland

HVORFOR VIL IKKE DE MEKTIGE LANDENE GJOR DET DE KAN FOR DE FATTIGE LANDENE.Alle vet at hvis de vil sa kan de utslette fattigdom.Vil de fattige landene tale urettferdighet for altid
Jeg er enig i at vi kan i en stadig rikere og stadig større rik verden gjøre mye mer for de to milliardene som såvidt overlever på en dollar dagen. Verden går i riktig retning, mer fred og flere som lever godt, men gjennomsnittet av verdens rike land gir nå bare 0,2 prosent av sin rikdom til utvikling og hjelpearbeid i Den tredje verden - de beholder altså 99,8 % til eget privat og offentlig forbruk. Jeg ser imidlertid i mange land et økende ansvar blant unge mennesker for å ta et løft for verdens fattigste tredjedel.

Hilsen Jan Egeland
39 Liker

Travel mann

Innsendt av: Haakon

God dag, gratulerer med direktørstillingen. Men kombinert med jobben som spesialrådgiver i FN (og gjesteprofessor hos UiS), går du ikke en vel hektisk hverdag i møte? Eller er planen på lengre sikt og trappe ned FN-jobbingen?
Mange takk! Rådgiverstillingen for FNs nye generalsekretær kan lett kombineres med direktørjobben på NUPI. Det blir godt for FN å dra nytte av utredningene på NUPI og godt for mine kolleger der å kunne få mitt nettverk i FN. I Stavanger skal jeg forelese to ganger tre dager i semesteret så det blir NUPI som blir viktigst!

Hilsen Jan Egeland

Tidligere intervjuer

Uke 46: Eksperten svarer

Uke 46: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)
Uke 45: Eksperten svarer

Uke 45: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)
Uke 44: Eksperten svarer

Uke 44: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)

Faste spaltister