Står vekten bom fast?

Mange som jobber for å gå ned i vekt, opplever etter en stund at vekten står bom stille. Hvorfor skjer dette, og hvor lenge må man regne med å vente, før vektreduksjonen kommer i gang igjen?
Spør lege i Vektklubb.no, Ina Wille om hjelp. Hun har jobbet i Overvektsprosjektet i Helse Sør, og har mye erfaring med overvektige pasienter.
50 Liker

Treg vektnedgang

Innsendt av: Vesla

Heisann. For noen år tilbake gikk jeg ned ca 10 kg vha Grethe Roede. Jeg har vært stabil etter dette, hatt et sunt og greit kosthold med regelmessig mosjon (1 t tur med hunden daglig). Nå ønsker jeg imidlertid å gå ned de resterende 10 kg, men opplever at vektnedgangen går treeeegt. Dette til tross for mine nøye tilmålte kcal, og ellipsemaskintrening 3-4 ganger i uken. Jeg er ellers normalt aktiv - hjemme med en 1 1/2 åring! Jeg fikk satt inn hormonspiral for 1 1/2 år siden. Har hormonspiralen noe å si for vektnedgangen? Eller er det et "problem" at jeg har vært stabil så lenge at kroppen tviholder på kiloene? Har du noen tips for hvordan jeg kan endre dette?? (Utgangspunkt denne gangen var 153/62).
Hei!
Opplegget til Grete Roede har hjulpet mange. Det at du har greid å holde vekten stabil etter å ha gått ned 10 kg viser at du fremdeles lever som du lærte på kurset. Kroppen din har vent seg til den nye vekten din og reagerer på enhver endring med mottiltak. Det er derfor det er så vanskelig. Skal du gå ytterligere ned i vekt nå som du lever såpass sunt, må du begynne å se på hvordan du kan få kosten mer fettfattig og mindre sukkerrik, uten at du endrer så mye på mengdene. Kanskje du trenger et lite kurs igjen for å komme igang?
Du kan også se om du kan få tid til å begynne med litt styrkestrening. Velg noe som er gøy og avtal gjerne med en venninne slik at det blir litt forpliktende. Etterhvert som vi blir eldre er det viktig å ha litt muskler, da unngår vi mye småplager.
Lykke til!
Takker for mange gode spørsmål i dag!
Hilsen Ina Wille
51 Liker

Hjelp

Innsendt av: Morri

Hei, jeg er en jente på 19 år, er 170 høy og veier 80 kg, jeg trener så ofte jeg kan. Men mitt store problem er at jeg er så sinnsykt kresen, jeg liker abselutt ingenting, i tillegg røyker jeg og det gjør det verre, for da må jeg ha noe med smak etterpå og det blir ofte fanta eller sjokolade. Det eneste jeg liker er loff, servelat, skinke, roastbeef og andre kjøtt pålegg. Jeg er ikke veldig glad i salat men hvis den er fersk så liker jeg det. elsker pasta produkter men det er jo ikke sunt med for mye heller. Hver frokost spiser jeg bare 2 egg og salt på. Bare for å starte prossessen i magen. jeg er "fantaholiker" for å si det sånn, men drikker vann så mye jeg gidder. Liker ikke noe fisk, utenom laks og ørret. Jeg vet jeg er overvektig og drømmen min er å ha flat mage til sommeren. Men spising av nøtter og drikke brus, gjør det vansklig. Så på et program at man kan gå til et sted og ha sånn "trimbelte" på seg og hun som gjorde det mistet 11 cm på magen, vet du hva det er? og om vi har det i Norge, for hun var fra England.
Hei!
Du kan fint gå ned i vekt selv om du er kresen. Du må lage et opplegg som er basert på den maten du liker og den mosjonsformen som du synes er gøy. Det å kutte ned på fanta og sjokolade er like vanskelig for alle som har det som vane. Forsøk å skriv inn den maten du liker i dagboken på vektklubb.no så vil du se hvor mye det utgjør i kcal. Det er vanskelig å gå ned i vekt og det krever en skikkelig innsats. Det må planlegges, handles, følges opp daglig og man må tåle tilbakefall og uforutsette hindringer uten at man gir opp. Det hele blir litt lettere hvis man har et realistisk mål og tidsperspektiv.

Hilsen Ina Wille
47 Liker

vektplatå

Innsendt av: tiram

Hei
Har på ett år gått ned ca 18 kg, målet var 30 kg. Har nå i 3 mnd. stått stille, eller gått opp ned 1 - 2 kg. Hva skal jeg nå gjøre for å gå ytterligere ned i vekt.
Er 62 år og trener litt 2-3 ganger i uka.
Hei!
Jeg synes du skal være fornøyd med å ha gått ned 18 kg! Det er tidligere gjort store studier som viser at nesten ingen greier å gå ned mer enn 10-15% av kroppsvekten sin og opprettholde det over 2-3 år. Nå vet ikke jeg hvor mye du veier, men du har helt klart nådd et vektplatå. Forsøk å hold vekten stabil i 1-2 år, det kommer til å "koste" deg like mye som det har gjort å gå ned de 18 kg du har gått ned til nå. Mange opplever en enorm uro når de når vektplatået, kroppen skriker etter mat og da er det viktig å ikke redusere inntaktet ytterligere. Gjør man det, sprekker de fleste og er oppe i utgangsvekten før de får sukk for seg, og vel så det. Opprettholder du derimot opplegget, spiser mat som kylling og fisk og sørger for at matinntaket ikke overstiger det du forbruker vil kroppen etter en tid slå seg til ro med den nye kroppstørrelsen din.
Lykke til.

Hilsen Ina Wille
46 Liker

Pepsi Max

Innsendt av: Simen Gunnersen

Er det "sunnere" med Pepsi max enn eks cola?
jeg kjenner en som sier at det er mindre usunt enn cola,
blir man sjukkere av cola enn pepsi max?
Ja, det er sunnere med Pepsi max enn med cola. Det er ikke sunt å drikke noe særlig mer enn 1/2 liter lett brus om dagen og aller sunnes er det å drikke vann. Det er mange overvektige som drikker alt for mye lightbrus. Du kan lese mer om dette på vektklubben.no under "ekspertene".


Hilsen Ina Wille :kul:
49 Liker

Gir snart opp:(

Innsendt av: Codine

Jeg har slanket meg siden august, først på egen hånd, så etter nyttår her på vektklubb.Jeg tok umiddelbart av 5 kg, men så har det vært stopp. Etter nyttår klarte jeg å ta av et kg til, men ikke før jeg reduserte kaloriene fra anbefalt 1300 pr dag til ca 1000 pr dag. Når jeg har økt til 1300 igjen stopper vektnedgangen. Nå mister jeg motet, hver dag er blitt en kamp mot maten, jeg går mye sulten, og det takler jeg dårlig. Jeg spiser ofte, 5 ganger daglig, prøver å spise sunt, de siste ukene har jeg spist enda mer salat, og kuttet kraftig ned på brød og potet.
I oktober begynte jeg å trene, taibo og jogging,i tillegg svømmer jeg en gang pr uke, og prøver å snike inn noen gå turer, merfår jeg ikke tid til, jeg har tre små barn å ta vare på også! Jeg merker god effekt av treningen. Kroppen har blitt fastere, men jeg vil så gjerne ned noen flere kg.
Jeg er 10 kg mer enn anbefalt vekt for min høyde. Hva skal jeg gjøre? JEg er fortvilt:(
Hei!
Jeg synes ikke du skal fortvile! Du har et litt urealistisk tidsperspektiv på vektreduksjonen din. Du har gått ned 6 kg på et halvt år og det er kjempebra. De resterende 10 kg bør du kanskje bruke 3 år på. Du har fått 3 barn og vekten har kommet gradvis. Gi deg selv litt tid. Du trener bra og etterhvert vil du kunne øke treningsintensiteten uten at det tar så mye mer tid. Lykke til!

Hilsen Ina Wille
49 Liker

Vekt stopper opp

Innsendt av: Geir

Hei, har vært på Tonsåsen i 8 uker, gikk ned ca 6-8 kilo på de 8 ukene, spiste korrekt og trente mye der oppe. Forsatte når jeg kom hjem, men vekten går veldig sakte ned. Gikk ned ca 3 kg til fra aug til des. Nå begynner vekten å gå opp igjen, spiser sunt og går en del, like mye som jeg gjorde etter oppholdet. Hva kan være galt ettersom jeg ikke går ned?
Hei!
Det er ikke lett å få trent like mye hjemme som man får gjort på Tonsåsen. Maten som serveres på Tonsåsen er heller ikke så lett å lage hjemme. Det er hjemme du bor og det er der du skal få det til. Mange sliter med samme opplevelse som deg. Det gikk så lett da de var på Tonsåsen, Ebeltoft, Evjeklinikken eller lignende institusjoner, men etter at de kom hjem ble det veldig vanskelig. Opplegg eller kurer som andre legger opp vil vi greie å gjennomføre i en kort periode, siden vil vi falle tilbake til våre egne vaner.
Setter du av tid og lager et opplegg tilpasset hvor mye du faktisk får trent, hva slags mat du liker og har tilgjengelig vil du kunne lykkes over tid.
Lykke til.

Hilsen Ina Wille
57 Liker

Langvarig vektplatå.

Innsendt av: Ann- Kristin H. Stokke

Jeg la om kostholdet,og begynte å trene i april 2006. Gikk ned fra 96 til 81 kg, men så ble det bråstopp i oktober,og etter det har jeg ikke gått ned. Spiser grovbrød,fitness frokostblanding,rent kjøtt til middag,villris,mye frukt og grønt,trener(som regel) 3 ganger i uka,kondisjon og styrke,og går turer ca 4 ganger i uka.Hva skal jeg forandre på for å gå ned videre? Har fortsatt 14-15 kg igjen før jeg er normalvektig(er 164 cm høy) 40 år.Hvor lenge kan et vektplatå vare?
Hei!
Lengden på vektplatået er veldig individuelt. Du har gått ned 15 kg på et halvt år og det utgjør over 10% av kroppsvekten din og er ganske mye. I denne perioden hvor du ikke går videre ned i vekt er du ganske utsatt for å begynne å legge på deg igjen og jeg synes ikke du skal gjøre noe nå for å gå ytterligere ned i vekt. Oppretthold opplegget og jobb med å holde vekten stabil fremover. Trenger du motivasjon kan du fokusere på at du blir sterkere, får bedre kondisjon så lenge du trener. Trenger du utfordringer kan du velge treningsformer som du tidligere ikke har gitt deg i kast med i redsel for ikke å henge med. Dette vil kunne gi deg en opplevelse av å lykkes til tross for at vekten står stille. Har du greid å opprettholde vekten din på 81 kg i oktober 07, vil du kunne se på om du skulle forsøke å gå ned litt til. Denne gangen vil du ikke klare å gå ned så raskt som i fjor, men kanskje 1-2 kg i halvåret over noen år.
Vær fornøyd, kjøp deg klær som passer nå og ikke vent med noe til du har blitt lettere.
Lykke til.

Hilsen Ina Wille
47 Liker

Klarer ikke gå ned i vekt

Innsendt av: Meg

Hei! jeg er 19 år, 165 høy og veier nå 57 kg. vil gjerne gå ned 1-2 kg før sommeren og har meldt meg inn i vektklubb.no. Jeg bruker dagboka, og ligger vanligvis under det anbefalte kaloriinntaket pr dag. det har jeg holdt på med i ca 2 uker men har fortsatt ikke gått ned noe! Hvorfor er det sånn? spiser mager frokost, lunsj og middag + masse frukt. I tillegg trener jeg så ofte jeg kan og jeg har en veldig aktiv jobb. håper du kan hjelpe meg:) for jeg blir umotivert og fortvilet!! Takk
Hei!
Jeg er redd det er like vanskelig å gå ned 1-2 kg i vekt for deg som er normalt slank som for de som er overvektige. Kroppen regulerer vekten og når du har hatt en stabil vekt på 57 kg over tid vil hjernen din "hjelpe" deg tilbake til 57 kg så fort den kan når du endelig bare veier 55kg. Det vil den også gjøre hvis du var på cruise i to uker og plutselig veide 59 kg. Det du kan forsøke er å velge mer styrketrening nå du trener. Løfte litt vekter etter aerobic eller spinningtimen når du allerede er varm er en mulighet.
Lykke til.
Hilsen Ina Wille
52 Liker

vektstopp

Innsendt av: gurine

vekten har stoppet opp, skjønner ikke det, jeg trener og trener, men spiser en del frukt da, er det galt å spise mye frukt også
Hei!
Vekten stopper opp for alle etter en tid. Noen ganger er årsaken at man får i seg like mange kalorier som man forbrenner. Det er litt kalorier i frukt og litt avhengig av hva slags frukt du spiser, blir 5 frukt om dagen lett 4-500 kcal. Frukt er sunt, men det må inn i regnskapet. Det at du trener og trener er veldig bra. Du kan se litt nærmere på hvor mye energi du får i deg i forhold til det du forbruker. Det er mulig du bør være fornøyd å jobbe med å opprettholde vekten din der du er nå, det kommer litt ann på hvor mye du veier, hvor mye du har gått ned i vekt, hvor lenge du har holdt på osv.
Lykke til.

Hilsen Ina Wille
51 Liker

Hvor lang tid?

Innsendt av: Lise

Etter hvor lang tid er dette vanlig og hvor lenge "varer" dette?

Har du noen tips for at det skal gå kjappere?
Hei!
Hvor lenge man blir stående på det samme vektplatået varierer veldig fra person til person. Det synes å være en sammenheng mellom kroppsammensetning(vann, muskler og fett)og lengden på vektplatået. Fettcellenes antall og størrelse innvirker. Jo flere fettceller og jo større, jo lenger tid bruker kroppen på å venne seg til den nye vekten og få hormonene i balanse.
Jeg har ingen tips for at dette skal gå fortere. For at du skal lykkes derimot er det viktig å ta hensyn til denne perioden. Det tar vanligvis 6-12 mnd før vekten stabiliserer seg. Da har kroppen satt igang alle mottiltak som er tilgjengelige og dine ytre mottiltak med mer mosjon og mindre mat hjelper ikke lenger. Da er det viktig å opprettholde kost og mosjonsendringen og ikke endre den ytterligere. I denne fasen er alle veldig sårbare for å sprekke. Hjernen har skrudd opp matlysten og man er i fysisk ubalanse. Mange opplever økt sult, hodepine og svimmelhet. Da hjelper det å spise, det er derfor det blir så lett å sprekke. Holder man fast ved opplegget sitt vil hjernen etter en tid akseptere den nye kroppstørrelsen og de fysiologiske mekanismene og hormonene vil stabilisere seg.
Lykke til.
Hilsen Ina Wille :smil:
46 Liker

Ned og opp igjen

Innsendt av: goliat

Hvis man har holt på ca 3 år med å "spise seg ned i vekt" med små opphold. gått ned 27 kilo men gått opp igjen 7, kan man da fortsette til man har tatt av de 7 kg igjen? uten at det betyr noe for forbrenningen? trener regelmessig. takk for svar.
Hei.
Du har altså gått ned 20 kg på 3 år. Det er veldig bra og jeg vil anta at du bør nøye deg med det for en stund. Det at du har gått opp 7 kg igjen er et signal om at du ikke greide å stabilisere vekten. Du vil kunne gå ytterligere ned de samme 7 kg etter en tid. Når kroppen din har vennet seg til å være 20 kg mindre. Sjansen for at ytterligere 7 kg ned nå starter en jojoslanking er stor og da er også risikoen for at du "sprekker" og går opp igjen mer enn disse 27 kg også stor.
Forbrenningen går alltid litt ned i en vektreduksjonsfase, det er kroppens overlevelsesmekanisme. Det er derfor du blant annet fryser så lett.
Lykke til.


Hilsen Ina Wille
49 Liker

Innsendt av: Glad for svar

Hei. Skal starte behandling med antidepressiva i dag, Efexor. Vil det da bli "umulig" for meg å fortsette å gå ned i vekt? Alternativ medisin? På forhånd takk.
Hei!
Det bilr ikke bli umulig for deg å fortsette å gå ned i vekt mens du bruker antidepressiva. Du kan forsøke å være litt bevisst de første månedene og være nøye med at du ikke spiser mer enn du gjør nå. Det er lettere å gå ned i vekt når man ikke er deprimert eller har angst.
Lykke til.


Hilsen Ina Wille :smil: :smil:

Linker og aktuelle saker

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister