Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Ble det mye godteri og fråtsing i mat i påsken? Trenger du hjelp til å komme i gang med et sunnere liv? Vektklubb.nos motivator og treningsekspert, Camilla Lorentzen, gir deg tips og råd til hvordan du kan komme på rett kjøl før sommeren!
219 Liker

En fest av og til

Innsendt av:

Heisann.

Har 20 kilo mer enn hva jeg ønsker. Jobber hver dag som mange andre, og har ikke mye energi etter jobb.
Jeg prøver å trene noen ganger i uken, og forsøker så godt som mulig å spise sunt.

Men når jeg først skeier ut skeier jeg VELDIG ut. Potetgull og sjokolade er favorittene.
Jeg synes også det er koselig å drikke litt alkohol en lørdag innimellom med jentene.

Alkohol vil aldri være sunt, men har du forslag til alkoholholdig drikke som ikke er SÅ usunt?
Og sunn snacks som kan nytes til?

På forhånd takk!

Hei frustrert frue! Jeg forstår at dette kan være frustrerende, men det finnes håp, jeg lover!
Det du kan begynne med er å fortelle deg selv at du ikke MÅ spise opp alt bare fordi du tar en bit av noe. Det er nemlig helt greit å spise litt, det er når man spiser alt det blir et "problem" :)

I tillegg er det jo veldig fint om du kan bytte ut litt av snopet med for eksempel frukt, eller grønnsaker og dip? Jeg vet at dette smaker ganske kjipt i forhold til sjokolade til å begynne med, men jo mere du spiser av det - jo bedre blir det! Det er litt som med rødvin, egentlig ;)

På alkholfronten er også tørr hvitvin et fint valg, og du kan finne en liten kalorioversikt her:

https://www.vektklubb.no/artikkel/trening/oel-vin-og-sprit-alkohol....r-23564699

Lykke til!!

Da er min tid ute - tusen takk til alle som har sendt inn spørsmål! :)
Fikk du ikke svar i dag så håper jeg likevel du finner noe nyttig i svarene under.

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
206 Liker

Forbrenning etter stort vekttap

Innsendt av:

Hei Camilla. Jeg har vært i Vektklubb lenge og gått ned mange kilo, men det er flere igjen. De siste har naturlig nok gått saktere enn de første.
Spørsmålet er: Tar de tilmålte kaloriene i Vektklubb hensyn til at forbrenningen går ned etter vekttap? Snakker altså ikke bare om hvor mye man forbrenner ved å jogge når man er mye lettere, men om basalforbrenningen.

Hei M! :D

Dersom du oppdaterer vekten din vil også kaloriinntaket oppdateres. Her er det likevel individuelle forskjeller, så om du ikke går ned med det inntaket som er oppgitt så kan du justere ned littegrann :)

Lykke til!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
198 Liker

Spise etter trening

Innsendt av:

Har et spørsmål som gjelder næring etter trening!
Jeg trener 4-5 økter i uken og fordeler dette med løpe turer på 1.5-2t terrenget (såkalt myrløping) og økter på landeveis sykling av varierende lengde type 2-5t

Spørsmålet da er hvordan beregne behovet for næringsinntaket etter trening for at kroppen skal få igang restitusjonen?

Når jeg er tilbake fra trening så står det som regel unger og tripper klar for lek og moro så da blir det ofte bare dyttet innpå noe drikke og en banan eller en skive i fart.

Men resten av dagen går man rundt og er sulten!!

Hei Tor!
du har virkelig en høy treningsmengde, og bør på alle måter sørge for å få i deg nok næring. Vekta er jo her en god indikasjon: går den ned så spiser du for lite (med mindre dette er målet, da)!

Dersom du får i deg for lite mat kan "enkle", men kaloririke matvarer som juice og sjokolademelk være et godt alternativ etter trening. Sistnevnte vil også være en god proteinkilde. Siden du driver en del utholdenhetstrening ville jeg ellers anbefale deg å få i deg nok karbohydrater (ris, potet, pasta, havregryn, brød, knekkebrød) gjennom dagene, slik at du har nok energi under trening.

Lykke til!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
183 Liker

Hviledag

Innsendt av:

Hei!
Kan man trene samme muskelgruppe 2 dager på rad?

Det kommer helt an på hvor hardt den trenes! Jo hardere du trener en muskelgruppe, jo lengre restitusjonstid behøver den :)

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
210 Liker

Frokost

Innsendt av:


Bør man drikke melk ved vektnedgang?
Og kan man gå ned ved å spise grovbrød? Er det bedre med knekkebrød?
Hei SIlje!
Hva du spiser vil egentlig være likegyldig, det er det totale energiinntaket (kalorier) som er avgjørende for hvorvidt du går ned eller ikke.

Samtidig er det greit å slippe å gå rundt sulten, derfor anbefaler man ofte at man baserer kostholdet sitt på matvarer som metter lenge, uten å gi veldig mye kalorier. Både melk, grovbrød og knekkebrød vil her være gode alternativer :)

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
221 Liker

Ridebukselår

Innsendt av:

Hei,
Jeg er en mann på 27 år. Er litt over 180 cm og veier 90 kg. Ja, det er litt mye, men det meste ligger på hoftene. JA! Krise. Det er jo ikke så veldig maskulint å ha fett der. Sikkelig sånn damefigur på meg altså. Og ikke begynn å snakk om å kjøpe busker.
På hvilken måte er det best å angripe dette fettet? Styrke el. kondisjon? Mye proteiner i kosten?
Hei mann fra oslo!

Jeg er helt sikker på at du kler figuren din helt utmerket, men dersom målet er å gjøre noe med den vil jeg anbefale styrketrening og et ålright kosthold.

Styrketreningen vil kunne forme kroppen din slik du ønsker, mens kostholdet vil ta seg av fettet!

Dersom du ikke har trent mye tidligere kan du begynne med 2 økter i uken hvor du trener hele kroppen. Fokuser på øvelser slik som knebøy, markløft, chins /nedtrekk, ro-øvelser, pushups og likenende som trener flere muskelgrupper på en gang.

På matfronten kan du tenke at hvert måltid bør bestå av en god proteinkilde (30-40 gram) i tillegg til litt fett og karbohydrater.
Går du ikke ned i vekt? Juster kaloriinntaket litt ned til du ser at resultatene kommer! :)

Lykke til :D

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
198 Liker

Protein

Innsendt av:

Hei! Ønsker å høre hva ditt syn på protein inntak er. Har hørt at man bør innta f.eks proteinpulver både før og etter trening, menst andre sier at det ikke har noe å si, bare man inntar nok iløpet av dagen. Dette er jo da med tanke på styrketrening. Og en annen ting jeg lurer på er om det noe man bør innta når det gjelder kondisjonstrening? Og kan man ha en dag hvile før man trener samme muskelgruppe igjen?
Hei Marte! Med tanke på proteininntak vil det viktigste være at du inntar nok i løpet av en dag. Muskulaturen er riktignok ekstra mottakelig for proteiner etter trening, så det anbefales at man får i seg noe i løpet av et par timer etter avsluttet trening. Om dette kommer fra pulver eller mat har ingen betydning.

Mtp kondisjonstrening vil det avhenge av hvor hardt du har trent, når du skal trene igjen og ikke minst hva målet med treningen er. Er det hard trening over 60 minutter, og du har et mål om å bli god på det du driver med, kan det anbefales at du fyller opp med litt karbohydrater etter trening. Er målet vektnedgang kan du legge kondisjonstreningen før et måltid, slik at maten venter på deg når du er ferdig og du "slipper" å spise et ekstra "etter-treningsmåltid".

Lykke til!


Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
189 Liker

Starthjelp med kneskade

Innsendt av:

Hei Camilla,

Jeg har vært medlem i Vektklubb i fire uker og har kjempe bra utbytte av dagboka. Helt toppers! Vil anbefale denne til alle som trenger å få bukt med uvaner. Fire uker er ikke lenge, men motivasjonen er uansett fortsatt på topp!

Jeg bør gå ned 15-20 kg, mest på grunn av et par med knær som hangler veldig. Det henger igjen som en kronisk betennelse fra o'herlige håndballtider. Løping er jo veldig effektiv trening ved vektnedgang, men naturlig nok er ikke det helt heldig for mine knær. I hvertfall ikke per dags dato. Det blir mye turgåing og klarer helt fint å gå 5-6 km i middels/høyt tempo. Tidligere har jeg hatt en tendens til å ha en "alt eller ingenting"-tankegang, og jeg er smertelig klar over at dersom jeg ikke er veldig bevisst, vil knærne ta enda mer skade. Tilbake til start, med andre ord.

Har du noen tips til hvordan jeg kan komme meg over startstreken, UTEN å ramle tilbake til "alt eller ingenting"-tankegangen?

Tusen takk for motivasjonen du gir! :)

Hei Sanne, så fantastisk å høre at du har funnet noe som gir deg motivasjon! Da har du allerede kommet langt :D

Og jeg skjønner tankegangen din så godt - vi har vel alle hatt den på et tidspunkt? :) Det jeg pleier å si er at det ikke er om å gjøre å komme først i mål, men å forbli på den riktige siden av målstreken. Og for at det skal være mulig er du nødt til å finne en "flyt" i hverdagen. En livsstil som gjør at du holder deg aktiv og tar de gode valgene, men som også gir rom for kos i blant!

Personlig er jeg veldig glad i å sette opp ukentlige mål, slik at fokuset ikke ligger 100% på vektnedgangen. Ser man bare på dette tallet er det fort gjort at "mye vil ha mer". Ha et mål om en viss mengde aktivitet, at du skal spise mer av noe eller liknende og klapp deg selv på skuldra når du når disse! :)

Lykke til, Sanne, og tusen takk! :D

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
183 Liker

Puls og treningsmotivasjon

Innsendt av:

Hei! Jeg prøver å komme i gang med trening for å bli i bedre form, men sliter veldig med motivasjon. Jeg har skaffet meg aktivitetsklokke for å kunne følge med litt mer på aktiviteten og lurer på hva pulsen bør ligge på for å kunne løpe jevnt, evt hva den skal være på ved intervall? Hva bør man satse på? Å kunne løpe 5-6 km jevnt eller intervall på samme rute?

Hei Anna!
Når man snakker om puls snakker man gjerne om ulike intensitetssoner, angitt i % av din makspuls. Det du må gjøre er derfor å kjøre en makspulstest og deretter regne deg frem til hvor du skal ligge.

Du finner informasjon om de ulike intensitetssonene her:
https://www.loplabbet.no/intensitetssoner

Lykke til!
Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
184 Liker

Muffin top

Innsendt av:

Hei! Jeg er en jente på 20 år. Jeg er høy og har alltid vært kraftig bygd. Jeg er i en prosess der jeg ønsker å gå ned i vekt, stramme opp kroppen og bli sterkere. Jeg har de siste månedene endret kostholdet til et sunt og variert kosthold. Jeg ligger på ca 1200-1400 kcal om dagen. Jeg trener regelmessig på treningssenter, svømming, ski og med styrkeøvelser hjemme. Jeg ser resultater men trenger tips til øvelser for fettet på sidene av magen, såkalt muffin top. Har du noen tips til øvelser som kan være med på å stramme opp denne delen av kroppen?

Takk for svar!

Hei Sandra!

Nå skulle jeg gjerne gitt deg mange øvelser som du kan kjøre, men sannheten er at man ikke kan punktslanke kroppen, og at det ikke er noe du kan gjøre for å utelukkende bli smalere her. Du kan gjerne trene magen for å få mer muskulatur i dette området, men dette vil ikke fjerne fettet! :)

Så, gi deg selv tid og fortsett med det du gjør, så vil muffintoppen bli litt mindre muffin ettehrvert den også :)

Lykke til!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
190 Liker

brei om livet åkke som!

Innsendt av:

Hei,

selv i perioder der jeg er normalvektig har jeg ikke en spesielt slank midje. Hva kan dette skyldes? Det er som om fettet klamerer seg fast akkurat der! Er det noe med kostholdet mitt, genetisk (har litt kort overkropp, få cm å fordele mage og organer på?) eller en spesiell treningsform som passer/ikke passer?

Hei EllaBella!

Hvordan fettet lagres på kroppen er nesten utelukkende genetisk, og det er det rett og slett ikke så mye å gjøre noe med! Du kan ikke trene eller spise annerledes for å endre på dette, men det du kan gjøre er jo å trene massevis av bein slik at disse blir større? :D Da vil midjen se litt smalere ut, om det er målet :)

Lykke til!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
190 Liker

Lett brus

Innsendt av:

Hei.
Jeg vil gå ned i vekt og når søtsuget kommer synes jeg det er godt med p-max. Det jeg lurer på er hva slags innvirkning lett brus har på kalori inntaket?

Lettbrus inneholder ingen (eller utrolig få) kalorier, og vil ikke ha noen innvirkning på dette.

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
195 Liker

Gå ned i vekt

Innsendt av:

Hei Camilla.
Jeg digger deg på insta. Du er så inspirerende, og jeg kunne trenge litt inspirasjon nå.

Jeg trener 4-6 ganger i uka. Stort sett styrkeøkter og 1-2 øker kondisjon. I tillegg har jeg et matinntak på ca 1500 kalorier om dagen. Dette har jeg holdt med på nå i 3 måneder og ser resultater men skulle ønske at det gikk litt fortere. Jeg veier nesten 20 kg for mye ift idealvekten, og i perioden på 3 måneder har jeg kanskje gått ned 5 kg. Jeg føler seg at jeg følger alle rådene til "ekspertene", uten at jeg synes det fungerer noe bra. Har du noen ekstra tips til meg?

Hei! Og tusen takk for gode ord, så hyggelig!!:D

Først og fremst vil jeg bare si en ting: du har en helt PERFEKT vektnedgang!! Du går ned ca 0,5 kg i uken, noe som er helt etter boka.

Jeg forstår at suget etter "mer" kan bli veldig stort, spesielt når man ser alle før og etter-bilder som florerer over alt, men husk at det viktigste du gjør er å finne en metode som fungerer for deg LENGE. Ikke en som gir deg ekstreme resultater på 8 uker, men en som tar deg ned dit du vil og holder deg der. Du har allerede et lavt kaloriinntak, og burde på ingen måte gå noe under dette med det første, så jeg vil rett og slett bare anbefale deg å fortsette med det du gjør!

Det du gjør for deg selv nå fungerer jo utmerket - hvorfor tukle med en vinneroppskrift? Det er tross alt bedre å komme i mål om 6 mnd enn å dette av lasset om 3 :)

Lykke til!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
193 Liker

Styrketrening

Innsendt av:

Hei!
Jeg er veldig glad i å trene og har gått inn for å gå ned i vekt. Fra september i fjor og frem til nå har jeg ca. gått ned 10 kg. Det går sakte, men allikevel nedover...
I det siste har jeg kjent at knærne kjennes litt tunge og "slitne" ut. Derfor lurer jeg på om du har tips til øvelser for å styrke knærne?

Må forresten legge til at du er veldig inspirererende å følge på instagram!!

Hei Tonje, og tusen takk! Så hyggelig :D

Om du har vondt i knærne vil mitt beste tips være at du tar kontakt med en fysio eller liknende og får dette undersøkt. Ellers så er det generelle tipset at du kan gjøre alt som ikke gjør vondt :D

Dersom du ønsker mer stabilitet i området kan også ettbensøvelser slik som splittbøy og utfall anbefales, i tillegg til trening av rumpe og bakside lår! :)

Lykke til!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
197 Liker

Ned i vekt og holde den!

Innsendt av:

Hei

Jeg har de siste 7 årene vert student, og som mange kan oppleve når de flytter hjemmefra, har jeg sakte men sikkert gått opp i vekt, og kommet til et punkt hvor noe må gjøres. Avslutter studiene til sommeren og fått fast jobb, så nå skal rutinene inn.

Men hadde vert ganske fint me noen tips til hvordan å trene. Kostholdet skal endres på! Men hvordan starte å trene, og ikke minst metoder som er best i forhold til å gå ned i vekt. Er ikke noe godt trent og må starte på et lavt nybegynner nivå (ønsker ikke å få noen belastningsskader og slikt).

Hei Marianne!
Du er nok ikke den eneste som har opplevd det nei, men som du sier: det er fullstendig mulig å gjøre noe med!

Som nybegynner kan du begynne med styrketrening 2 ganger i uken, og tenke at du skal trene hele kroppen hver gang. Du trenger ikke trene så mye for å få resultater til å begynne med (hurra!), så bruk de første 8-12 ukene på å komme deg på trening og få inn gode vaner. Bruk gjerne øvelser som knebøy, markløft, nedtrekk (chins), pushups og roing - øvelser som trener flere muskelgrupper på en gang.

Når styrketreningen er på plass kan du velge selv om du vil legge inn litt kondisjonstrening også - det er jo flott med et sterkt og utholdende hjerte :)

Når målet er vektnedgang er mitt tips (ALLTID): gjør noe du liker. Glem alle tanker om hva som fungerer best "der og da", og fokuser heller på å finne noe du kan opprettholde over tid! Det er det som vil gi de beste resultatene :)

Lykke til!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
190 Liker

Avhengig av sukker!!!

Innsendt av:

Hei Camilla! Min store last her i livet, er at jeg er så fryktelig glad i søtsaker. Det er rett og slett blitt en avhengighet, hvor jeg kjenner på søtsug 24/7. Jeg spiser ikke nødvendigvis så forferdelig mye i gangen, men det blir et konstant påfyll av sukker for å mette behovet, og ikke av den sunne varianten. Tips til å endre vaner i forhold til sukker og søtsaker? Føler at jeg har prøvd alt :( Kanskje det er viljestyrken det er noe feil med, haha..

Hei Serja! :D
Jeg tror nok ikke det er noe galt med viljestyrken din, ei heller at du er avhengig, men heller at du har gjort dette såpass lenge at det rett og slett har blitt en vane!

Det du kan begynne med er å ha litt andre ting tilgjengelig i tillegg til sukkeret, og gi deg selv en klapp på skulderen hver gang du klarer å velge dette "andre". Druer er for meg en lettvinn ting å ha i nærheten :)

Begynn i det små, og tenk at du skal spise mer av alt annet heller enn at du skal holde deg unne godteri. Det er vanskelig å slutte med noe man tenker på hele tiden! :)

Lykke til!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
212 Liker

Cardio/styrke

Innsendt av:

Hei:)
Cardio før eller etter styrke om ein gjer begge delar ? Trude

Det kommer an på hva målet er! Gjør det du vil bli best på først :D

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
193 Liker

Vektnedgang

Innsendt av:

Hei:)

Har nå på 1 1/5 gått ned 40 kg, ved å trene styrke 5 dager i uken å gå turer utenom , føler fremdeles for å gå ned 5-7 kg til men nå har det stagnert helt. Lager stort sett mat fra bunnen av og klarer stort sett å spise godis i helger. Har du noen tips til hva jeg kan gjøre for å få ned de siste kg?


Hei Ida!

Så vanvittig flink du har vært som har fått til dette! Veldig bra jobbet :D

Dersom målet er å gå videre ned ville jeg beholdt de gode vanene du allerede har etablert, men sett om du ikke kanskje kan legge inn litt mere grønnsaker og litt mindre av noe annet til noen av måltidene? En liten justering som fører til et lavere energiinntak og dermed videre vektnedgang.

Lykke til!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
192 Liker

Vektoppgang og trening

Innsendt av:

Hei!

Opplever at jeg går opp i vekt etter jeg begynte å trene. Treningen er løping, typisk 5-6km 2-3 ganger i uken, og crossfit/tabata 1-2 ganger i uken.

Er dette vann som samler seg i kroppen, muskler eller annet? Prøver samtidig å holde matinntaket under 2000kcal. Hvor mye muskler kan man produsere de første ukene og månedene etter man begynner å trene?

Hei Trond! Hva dette er er vanskelig å si, men det kan være en følge av økt volum i muskulaturen - ja. Dersom du tidligere har hatt en del muskler på kroppen vil disse fort "fylles opp igjen" når du begynner å trene :)

Hvor mye muskler du kan produsere vil avhenge av hva slags trening du bedriver, hvor mye du spiser (mer mat = lettere å bygge muskler), genetikken din og ikke minst hvor lenge du har trent. Jo lengre du har vært i gamet jo vanskeligere er det å produsere mer muskler. Er man helt fersk på styrketrening og trener og spiser bra (nok) kan man legge på seg omtrent en kilo i mnd.


Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
199 Liker

Motivasjon

Innsendt av:

Hei!

Jeg er en jente som egentlig liker å trene og spise sunt, men nå er jeg i en periode hvor jeg ikke får det til. Det har resultert i at jeg har lagt på meg altfor mye, og nå vet jeg liksom ikke hvor jeg skal starte! Jeg synes det er vanskelig å vite hvor mye jeg bør spise og hvor mange ganger jeg bør trene. Av trening er jeg mest glad i joggeturer ute. Har du noen tips for hvordan jeg kan komme i gang igjen?

Hei Anna!
Så godt å høre at dette egentlig er noe du liker! Vi faller alle "av lasset" innimellom, og da er det fint å minne seg selv på hva man likte og hvorfor man gjorde det. Om du returnerer til de vanene du hadde før, og gjennomfører den treningen du liker, så vil kroppen også komme seg tilbake dit etterhvert :)

Mitt beste tips er derfor: fokuser på den aktiviteten du liker og gjør mer av dette. Om det er jogging: do it! Innfør litt mer grønnsaker i kostholdet ditt, få i deg proteiner til hvert måltid og spis deg sånn passe mett hver gang du er sulten, så skal du se at dette går av seg selv :)

Lykke til!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
190 Liker

Trening

Innsendt av:

Hvilken treningsmetode er mest effektiv for å gå ned i vekt?

Den treningsmetoden du klarer å opprettholde over tid!
Jo flere ganger du gjør noe, jo bedre vil effekten være :)

Med det sagt vil høyere intensitet kreve at kroppen jobber mer, som igjen forbrenner flere kalorier per tidsenhet.

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
211 Liker

Dårlig samvittighet

Innsendt av:

Hei!

Vel overstått påske. Jeg var egentlig veldig flink i påsken. Var på ferie utenlands frem til påskeaften, spiste sunt og trente hardt minst en time daglig på hotellets treningssenter. Unnet meg litt vin til maten.

Så kommer påskeaften og 1. påskedag, og jeg ligger halvveis utstrukket over påskeegg, kaker, konfekt- you name it, to kvelder på rad.

Nå har jeg dårlig samvittighet og føler meg bare dvask. Har du tips til å komme over denne? Vet selv at det er bortkastet.

PS: Digger bloggen din, du inspirerer!
Hei Camilla! :D

Ja, det har jeg: fortell deg selv at du ikke får det noe bedre av å dvele ved fortiden! Det finnes en dag man ikke får gjort noe med her i livet, og den kalles "i går" ;)

To dager av livet ditt vil ikke gjøre noe som helst med hverken form, vekt eller livet generelt - hvorfor bruke tid på å tenke på det?
Jeg er helt sikker på at du fortjente den kosen! Reis deg opp igjen og fokuser på det som ligger foran deg :)

Og tusen takk for gode ord :D

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
200 Liker

De siste tunge kiloene

Innsendt av:

Hei,
Jeg sliter som så mange andre kanskje med å få av de siste kiloene som jeg ønsker. Det virker som de sitter limt på kroppen. Er 46 år og er relativt aktiv med gåturer, jogging og sykling. Har hund så kommer meg ut selv om jeg ikke "trener". Hva er det som gjør at jeg stopper opp? Har tatt av 8 kg, men de siste 3 kg vil liksom ikke av.
Føler jeg er kjempeflink i lengre perioder med å spise sunt, droppe godteri, trene etc, men gir liksom litt opp innimellom da dette ikke vises noe på vekten.

Noe tips om dette?

Hei Frustrert!
Jeg skjønner godt at du blir nettopp dette, men som jeg alltid forsøker å si: hva er det med disse siste 3 kiloene som er så viktige? Jeg mener ikke at du IKKE skal gå de ned, men om du allerede har klart å gå ned 8 og lagt om livsstilen din - gjør det da noe at de siste 3 tar litt tid? :)

Jeg synes det er greit å tenke litt gjennom dette av og til, for selv om målet er å gå ned til en viss vekt må vi ikke glemme at det viktigste kanskje er å ha det godt med oss selv? :)

Med det sagt, så er det den generelle regelen som gjelder selv om det er snakk om de siste kiloene: du må innta færre kalorier enn du forbrenner. Dersom du nå har stabilisert deg på denne vekten vitner det om at du spiser akkurat passe til å holde deg her, men at det må reduseres litt om du vil videre ned i vekt! :D

Lykke til :)

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
193 Liker

Småkos her og der

Innsendt av:

Hei, jeg trenger råd til å slutte å spise godt, jeg vet selv at jeg ikke trenger det og føler meg bedre når jeg velger vann i stedet for smågodt. Min forlovede er veldig flink til å feire med en kvikk lunsj eller generelt alltid ha en unnskyldning for å spise godt, hvordan skal vi ta tak i dette?
Hei, for et godt spørsmål! :D

Hva om dere forsøker å feire med litt andre ting, som en god film, en tur ut eller litt ekstra oppkuttet frukt? Det finnes så mange måter å feire på!

Det går også an å redusere litt på mengdene - om dere tidligere har spist en kvikklunsj hver kan dere kanskje dele den neste gang? Det er lov å kose seg litt, det er gjerne mengdene som blir litt for store!

Så: finn en annen måte å feire på, bytt ut smågodtet med noe annet og del kvikk-lunsjen :D

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
195 Liker

Tøye etter trening

Innsendt av:

Hei Camilla
Jeg har begynt å trene styrke et par ganger i uken. Jeg har alltid trodd at man skal tøye ut etter en treningsøkt, men nå har jeg fått beskjed om at det skal jeg ikke gjøre. Kan du si noe om hvorfor/hvorfor ikke man skal tøye ut? Synes det er veldig mange motstridende meninger når man søker på nett.

Hei Elin, så herlig at du har kommet i gang med treningen! :D

Om du vil tøye eller ikke er egentlig opp til deg. Det jeg tenker du har lest er at det ikke hjelper på stølheten, noe som er helt riktig, men det betyr jo ikke at det ikke føles deilig? I tillegg vil det på sikt kunne gjøre deg mer mobil, noe som jo er en god ting :)

Så, hvis du vil: tøy i vei! Hvis ikke - helt greit det også :)


Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
193 Liker

Hvordan holde fokus i helgene?

Innsendt av:

Hei, jeg har 3-5 kg jeg gjerne skulle tatt av meg. Det er heldigvis ikke så mye men nok til at jeg ønsker de bort. Ukedagene går greit i forhold til kosthold og trening men jeg opplever desverre altfor ofte at når helgen kommer så er jeg rett tilbake i de gamle vanene mine uten å legge merke til det en gang. Jeg trener og er aktiv i helgene men når det gjelder mat ( spesielt mengde) er det som om jeg glemmer hva jeg har hatt fokus på med i ukedagene. Jeg spiser stort sett sunt men alt for mye og da spesielt i helgene. Dette fører ofte til at jeg begynner på "nytt" igjen hver mandag og da blir det litt sånn nederlagsfølelse over det hele. For jeg vet at jeg kan men det blir ofte sånn "jeg vil jeg vil men jeg får det ikke til....". Så da kommer sprørsmålet mitt. Har du noen tips til hvordan jeg kan holde fokus spesielt i helgene?
Hei Merete! For et fantastisk godt spørsmål, jeg tror nok ikke du er den eneste som har det slik :)

Det kan være flere grunner til at du skeier ut i helgene, men den som ofte går igjen er at man spiser litt for lite i ukedagene, og dermed føler seg helt tom når helgen kommer. Ukedagene er gjerne preget av at mat enten er "ja" eller "nei", og når fredagen ruller inn så har man plutselig lov til alt! I tillegg, som du også sier, er det veldig lett å spise mye i helgene, selv om det i utgangspunktet er sunt.

Mitt beste tips er at du passer på å få i deg nok mat i ukedagene (men slik at du fremdeles ligger i et underskudd) og at du husker å få i deg alle måltidene selv om det er helg. Det er lett å hoppe over lunsjen, være ekstra sulten til kvelds og sette frem godteskåla etter middag, men litt lettere å holde seg til "gode mengder" om man faktisk har fått i seg nok energi dagen gjennom :)

Lykke til, Merete!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
214 Liker

Klarer ikke å føle

Innsendt av:

Hei
Etter mistet 13.5 kg, er det vanskelig for meg å fortsette å spise mindre å trene regelmessig. Jeg har mye fat i mage og i skuldrene. Hvordan kan jeg fijerne det? Jeg kan ikke hard tren. Jeg går sakte men littvlett exercise.
Hei Tanjina, så flink du har vært som har gått ned så mye! :D
Herlig jobbet :)

Dersom målet er å få mindre fett på mage og skuldre er det en videre nedgang i fettprosent som er løsningen. I tillegg kan du jo fokusere på å trene styrke for disse områdene, slik at du får litt mer muskelmasse! :)

Husk også at du bør fortsette den gode jobben, og sakte, men sikkert begynne å spise mer når du er fornøyd slik at du ikke ender opp med å gå opp alt du har mistet! :) Når man går ned i vekt trenger kroppen mindre energi enn tidligere, og det må man ta hensyn til når man er ferdig med en "diett" :)

Lykke til!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
206 Liker

Kosthold

Innsendt av:

Hvordan kan jeg gå ned 10 kg i vekt med riktig kosthold?
Jeg burde hatt en diet som passer til min livssituasjon, jeg klarer ikke å spise riktig mat i riktig tid. Jeg synes det er vanskelig å telle kalorier og registrere på dagbok.

Hei Sarvar!
Dersom du ønsker å gå ned 10 kilo, uten å telle kalorier, vil jeg anbefale deg å stille deg selv spørsmålet: Hva er det som gjør at du veier 10 kilo mer enn du vil?

Her må du ta tak, og gjøre en endring, så vil vekten bevege seg nedover etterhvert :)

Det er også greit å rette fokuset inn mot mer grønnsaker, nok proteiner og litt mindre søtsaker!

Lykke til :)

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
196 Liker

hva kan jeg spise som metter?

Innsendt av:

hei! sliter med å gå ned i vekt... trener og spiser ganske så sunt. er veggis og glutenallergiker så blir fort sulten og må spise ofte. har du noe tips til mettende mat som jeg kan spise?

Hei jente 17! :)

Med tanke på at du er vegetarianer og glutenallerkiker er det først og fremst viktg at du passer på å få i deg nok (og riktige) proteiner. Som vegetarianer (om man da ikke spiser fugl, fisk eller egg) er det anbefalt at man kombinerer belgfrukter og kornpodukter for å få i seg alt det kroppen trenger - og det kan jo være litt vanskelig når du er allergisk mot gluten! :)

Proteiner er videre veldig mettende, så å spise egg, fisk eller belgprodukter er derfor å anbefale. Godt fett gjennom avokado og liknende holder deg også mett lenge :) Kombinerer du dette med frukt, bær og grønnsaker skal du se at du kommer dit du vil.

Husk likevel at du bare er 17 år, og at kroppen din fremdeles utvikler seg og trenger energi! Så, vær så snill, ikke sult deg selv :)

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
193 Liker

Trening

Innsendt av:

Hvordan kan jeg få trent, når jeg ikke har penger til å gå på treningsstudio? Har prøvd meg på egen trening hjemme, men er usikker hvordan jeg skal få trent bort magen og lårene.

Hei Veronica!
Selv om du ikke går på treningssenter har du all mulighet til å trene. Du kan gå / løpe ute, trene styrke hjemme eller trene i en park - bare fantasien setter grenser.

Husk likevel at for å bli mindre så er du nødt til å gjøre noe med kostholdet. Styrketrening vil gi deg muskler, og dermed vil ting se "fastere" ut, men du vil ikke bli mindre av det :)

Prøv deg på øvelser som splitbøy, utfall, knebøy, pushups, planke og likenende og kombiner dette med et lite kaloriunderskudd så skal du se at du får de resultatene du er ute etter!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
191 Liker

Trening, sunt kosthold og hjemmeværende småbarnsmor

Innsendt av:

Hei Camilla!
I en travel hverdag avsluttes ofte dagen med å kose seg litt ekstra, siden en har stått på hele dagen. Hvordan skal en trene, spise sunt og være en ansvarlig voksen på kvelden som rydder etter dagen som har vært og planlegger den neste? Lurer på hvor en skal få energien fra? Og når skal en få tid til å kose seg med god samvittighet

Hei trøtt mamma! Først og fremst.. Om du finner en løsning på det med ryddinga, så gi meg gjerne oppskriften! ;D

Men fra spøk til alvor: Jeg forstår godt at det er vanskelig å prioritere seg selv i en hverdag som i stor grad går med på å ta vare på andre. Samtidig tror jeg at det handler litt om å "komme i gang" for å få hjulene til å begynne å rulle! For om du faktisk hadde fått til planleggingen og ryddingen på kvelden - hvordan ville da energien vært dagen etter? Om du tok bare litt tid til deg selv, hvordan ville det påvirket deg?

Svaret er mest sannsynlig at det ville vært positivt, men likevel er det forbanna vanskelig å komme i gang.. Og slik er det som regel med disse vanene, de er vanskelige å endre selv om du vet at det er til det bedre! Det du kan begynne med er å forsøke å kutte opp frukt i stedenfor alt mulig annet når kvelden kommer. Det er lett å spise, smaker godt (di vil tenke på sjokolade de første dagene, men det går over) og gir deg god samvittighet.

Med en vane på plass er det lettere å ta tak i en annen, så etter et par uker kan du kanskje legge inn 10 minutter med rydding? Og to uker senere kan du jo forsøke å planlegge den neste dagen bare en gang?

Det virker som så små ting, men sannheten er at om du setter deg slike mål i et helt år så vil du mest sannsynlig være langt forbi dine villeste fantasier om 52 uker!

Så, gi deg selv tid, innse at du ikke har et tonn med kapasitet og sett små, men vitkige mål på veien :)

Lykke til!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
200 Liker

Hvordan komme skikkelig i gang?

Innsendt av:

Jeg trenger å gå ned i vekt etter to tette graviditeter. Jeg klarer fint en uke eller to, men så faller jeg fort tilbake og går litt opp igjen. Jeg har liksom ikke den energien eller overskuddet jeg hadde før jeg fikk barn da jeg kunne trene når jeg ville og spise slik jeg ville. Med full jobb, to barn og alt som hører med så kommer jeg ikke skikkelig i gang - det føles rett og slett så uoverkommelig, og som om jeg ikke bestemmer over min egen tid lenger, for alle andres behov skal alltid fylles først. Og sjokolade (som er min store svakhet blir fort tydd til). Så hvordan komme i gang og bli der? Takk for svar :)

Hei Marie!

Jeg forstår godt at det ikke er så lett å komme i gang med to småtroll som tar alt av overskudd! Det som vil være viktig for deg her er jo derfor å skape endringer som...

- Ikke krever så mye
- Som er lette å gjennomføre

Et fint sted å begynne kan jo være med "storhandling". Å gå i butikken 1-2 ganger i uken tar mindre tid enn å gå innom hver dag, og det vil samtidig være enklere å planlegge seg til gode valg! Kjøp inn det du liker av frukt og grønt slik at du har dette tilgjengelig i løpet av dagen (ha det i veska når du skal ut!) og planlegg middagene slik at de både er lette å lage og sunne å spise :)

Dernest kan du jo forsøke deg på hjemmetrening om du ikke har muligheten til å dra ut på et senter, eller kombinere levering i barnehagen med en trilletur? Her er det bare fantasien som setter grenser!

Lykke til :)

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
182 Liker

Alternativer

Innsendt av:

Alternativ til søtsug på kveld og lettmåltider før middag som kan bidra til mer variasjon og holde metthetsfølelse gjennom dagen.

Hei Merete!
Jeg er stor fan av det gode sitatet "det enkle er ofte det beste". Om jeg er sulten før middag tar jeg meg en gulrot, og til kvelds kutter jeg gjerne opp frukt.

Hvorfor? Fordi det krever lite av meg, funker fjell og gir meg god energi!

Vil du ha et enkelt måltid er jeg også en stor fan av de enkle yoghurtvariantene Skyr og kvarg, gjerne sammen med en frukt og noen mandler.

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
202 Liker

Hvilken trening for å gå ned i vekt?

Innsendt av:

Hei.

Jeg er en mann på 45. Fram til jeg var ferdig på videregående for 27 år siden var nok vekten innenfor normal BMI, kanskje helst i den øverste delen, men likevel innenfor. Siden da har vekten stort sett bare gått oppover, og har på det høyeste vært nesten oppe på 30. I perioder har jeg forsøkt å trene litt og å slanke meg, og en gang har jeg kommet meg ned i en BMI under 25. Dessverre var jeg ikke godt nok forberedt på hva som ventet meg, så jeg føk raskt opp i vekt igjen. Etter det har det vært sporadiske forsøk der jeg har gått ned 5-10 kilo for så å gå opp igjen. Nå er jeg i gang igjen med det som forhåpentligvis skal være en slankekur som gir meg en vekt jeg skal ha resten av livet. Siden oppstart av slanking/trening i starten av februar har jeg gått ned 7 kilo. Ligger i et kaloriunderskudd på ca. 500 kcal om dagen og trener 3-4 ganger i uken. Med unntak av gymtimene på skolen har jeg aldri trent noe, så jeg er litt usikker på hvordan jeg bør disponere disse treningene. Hvor mye bør være kondisjon vs. styrke? Hvor høy intensitet bør jeg ha på øktene? Osv. Sikkert ikke lett for deg å gi et 100% konkret svar uten å kjenne meg bedre, men hva vil du si på et litt mer generelt grunnlag?

Hei mann45!

Og wow, så utrolig flink du har vært som har gått ned 7 kg - veldig bra jobbet! :)

Jeg kan begynne med det "viktigste" først, og det er å si at all trening er god trening. Hvor mye man forbrenner vil i aller størst grad avhenge av intensitet (høyere intensitet = kroppen må jobbe hardere = den forbrenner mer), men det som kanskje er enda viktigere er at du forbrenner mest om du faktisk trener! Liker du styrketrening? Gjør det. Liker du turer i skogen? Gjør det! Er du fan av intervalltrening? Kjør på :)

Det viktigste er således at du finner en aktivitet du liker, og som du vet du kan holde ut med over tid. Én intervalløkt vil gjøre lite med formen :)

Dernest er det jo slik at styrketrening gir deg mere muskelmasse, som også er med på å forme kroppen. Om dette er målet anbefaler jeg deg å begynne med 2 økter i uken hvor du trener hele kroppen, før du eventuelt øker mengden om du ser at dette er noe du liker.

Til sist vil jeg minne deg på at det viktigste du kan gjøre for å få resultater som varer er å skape endringer som også varer. En slankekur eller kortvarig treningsopplegg vil gjerne gi resultater, men om det virkelige målet er å forbli på riktig side av "mållinjen" for resten av livet må du også skape vaner som forblir like lenge :)

Ønsker deg all lykke til, mann45! :D

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
205 Liker

Ingen vektnedgang

Innsendt av:

Hei! Jeg har nå trent 2 til 3 ganger i uken men merker ingen endring på vekt. Hva gjør jeg galt? Har trent en del styrke, så er det derfor at vekten står?

Hei anonym!

Dersom vekten ikke rikker seg er det mest sannsynlig fordi du inntar like mange kalorier som du forbrenner. For at kroppen skal bruke av sine egne lagre må du gi den litt mindre i "inntekt" slik at den må ta fra "sparekontoen" for å få budsjettet til å gå rundt!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
203 Liker

Komme i gang

Innsendt av:

Hei Camilla.
Jeg har hatt det som trolig er mitt livs tøffeste år, og det synes på kroppen. Jeg har alltid hatt noen kilo ekstra, men vært aktiv og hatt det bra. Nå har det blitt en god del kilo ekstra, og nå trives jeg ikke med meg selv lenger. Jeg prøver å gjøre noe med det, problemet er at det føles så innmari tungt å komme i gang og det føles umulig å komme tilbake til normalen. Hver gang jeg prøver meg på en trapp eller en joggetur blir jeg bare minnet på hvor mye jeg har "forfalt". Har du råd for hverdagsøvelser som kan motivere meg til å ikke gi opp?

Hei fantastiske "motløs"!

Du har allerede tatt det viktigste steget, du har innsett at du ikke vil ha det slik! Samtidig forstår jeg at det kan være tungt å komme i gang, spesielt når man hele tiden sammenlikner seg selv med den man en gang var. Mitt første råd er derfor: innse at du ikke lenger er der, og at det er helt greit. Du blir ikke i bedre form av å trykke deg selv ned og fortelle deg selv at du har latt deg selv forfalle - snarere tvert i mot!

Deretter synes jeg at det er fint å begynne med noe man faktisk mestrer. Om en joggetur og trappeløp gjør deg demotivert - dropp det! Gå deg heller en god tur, og ros deg selv for det du får til. Det er ikke slik at visse former for aktivitet er magisk - alle former er fantastiske!! Få inn en god vane med en tur på 15-30 minutter hver dag, for eksempel? Begynn med 2 ganger i uken, og jobb deg gradvis oppover :)

MEd tanke på maten er mitt aller beste tips (alltid): MER GRØNNSAKER! :D Det krever så lite å ta litt ekstra av dette og litt mindre av noe annet, men gir så utrolig mye på sikt.

Du har dette, Motløs - du må bare gi deg selv muligheten til å lykkes. Sett oppnåelige mål, gjør ting som du vet gjør deg godt og ros deg selv på veien :)

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
189 Liker

Hurra for sunne forbilder!

Innsendt av:

Har ikke egentlig noen spørsmål, bare ros! Det er godt å se en vanlig jente som liker å være aktiv men samtidig har vett til å kose seg! Det er vel slik at det er mindre belastning på kroppen å fordøye sukkeret hvis man er fysisk aktiv. Og tjukke aktive folk kan ha en mye friskere kropp enn tynne inaktive!

ÅÅ! Så vanvittig hyggelig!

Tusen hjertelig takk skal du ha :D

Fordøyer sukkeret gjør man uansett, heldigvis, men dersom man er aktiv og bruker kroppen sin vil man ha en bedre evne til å ta opp og omsette det på en måte som er god for kroppen!

Det viktige er, som du sier, hva man gir kroppen sin og hvordan man bruker den, ikke nødvendigvis om den er stor eller liten :)

Igjen, tusen takk!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
189 Liker

Ned i vekt

Innsendt av:

Jeg har lagt på meg et par kilo i løpet av påsken og alt har lagt seg på maven og bak ryggen. ( Har PCO) Noen tips til meg, da jeg generelt sliter med å gå ned i vekt

Hei Sissel, så hyggelig at du sender meg en melding! :D

Med PCOS har det vist seg at lavkarbo har utrolig god effekt, da man har en lavere insulinsensitivitet. Lavkarbo betyr ikke her at du må i ketose, men et inntak på under 100g om dagen blir ofte anbefalt :)

Fokuset kan dermed rettes inn mot å spise godt med proteiner, grønnsaker, frukt og gode fettkilder! Kombinerer du dette med et kaloriunderskudd (spise mindre enn du forbrenner) og fysisk aktivitet (øker insulinsensitiviteten) skal du se du får gode resultater, PCOS eller ei! :D

Lykke til, Sissel!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
185 Liker

Ingen motivasjon

Innsendt av:

Hei! Jeg er en relativt slank jente, men med litt ekstra fett på mage og lår. Jeg ønsker å stramme litt opp, men har ingen motivasjon for å trene fordi det er så tungt og slitsom. Har også veldig lett for å bli fristet av søtsaker. Spiser relativt sunne middager, men jeg er en person som er veldig sulten og spiser mye mat. Hvordan kan jeg orke å trene og spise sunnere? Har tidligere vært veldig flink, men så ingen resultater med mindre jeg ikke spiste noe mat - da gikk jeg litt ned i vekt, men jeg kan ikke sulte meg. Har veldig dårlig selvtillit og trenger hjelp..

Hei Mathilde, så vanvittig hyggelig at du tar deg tid til å spørre meg om dette! :)

Jeg forstår godt at det ikke er noe "morsomt" å skulle gjøre endringer i det kostholdet du har i dag, og ikke minst at trening er slitsomt, men la meg stille deg noen spørsmål..

Hvordan føler du deg når du bruker kroppen din på trening eller liknende?
Hvordan føles det å gi kroppen god og sunn mat hver dag?

Jeg tror at svarene dine på dette er "det føles ganske bra". Så, uavhengig av om du går ned i vekt eller ikke så er dette ting som gjør at du føler deg bedre, og som på sikt kan gjøre at du faktisk får bedre selvtillit! Er ikke det verdt minst like mye som vekten? :)
Dersom du trener litt styrke, beveger deg i hverdagen og forsøker å bytte ut litt av den maten du spiser med mere grønnsaker, og velger frukt fremfor godteri i hverdagen så vil du føle deg bedre og etterhvert vil du også bli "strammere". Det skjer kanskje ikke over natten, men slik er det med ting som er verdt det: det tar litt tid :)

Lykke til Mathilde, og husk at du fortjener å ha det bra! Ta de valgene som skal til for at du skal få det slik du ønsker :)

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
209 Liker

"Spis som Lene"

Innsendt av:

Jeg har vært med i et prosjekt på Facebook siden 1.mars, "spis som Lene", der jeg bruker herbalife-produkter sammen med ren mat.

Hva tenker du om å ikke fokusere på kalorier, men å telle antall gram proteiner?
Hei Lena!

Det er veldig vanskelig for meg å gi et godt svar på dette når jeg ikke vet mer om hva dere gjør. Generelt sett kan jeg likevel si at tilskudd av det ene og det andre ikke er noe jeg anbefaler at skal være "grunnpilaren" i et kosthold :)

Det å få i seg nok proteiner har likevel vist seg å være positivt når målet er vektnedgang, så lenge man ligger i et kaloriunderskudd. Proteiner gir god metthetsfølelse og "øker" forbrenningen (kroppen bruker energi på å bryte det ned) noe som er positivt når målet er å redusere kroppsvekten.
Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
186 Liker

Vektnedgang med psykiske problemer

Innsendt av:

Hei, jeg har en del psykiske utfordringer (bl.annet depresjon) som gir meg null energi, føler meg tom for både motivasjon og pågangsmot. Jeg har gått opp 30 kilo på grunn av dette de siste 4 årene.

Har du noen gode råd til hvordan jeg kan starte/komme i gang selv om psyken helst vil ligge på sofaen?

Hei Ada, så vanvittig koselig at du sender meg et spørsmål!

Jeg vil likevel påpeke at jeg på ingen måte er psykolog, så de rådene jeg kommer med vil kun være generelle og være basert på egne erfaringer.

Depresjon er nemlig en kjip greie - man blir sliten, ender opp med å miste energi, føler for å slappe av og ender bare opp med å bli enda mer sliten. Det er vanskelig å bryte ut av, det er tross alt ikke bare å "ta seg sammen", det er jo en sykdom, men det som kan være lurt er likevel å legge listen lavt for seg selv, slik at man har mulighet til å oppnå en form for mestring.

Si for eksempel til deg selv at du skal ta på deg jakken, joggeskoene og gå til postkassen. Når du først er der vil det være lettere å gå litt ekstra :) Begynn med aktiviteter som ikke krever så mye av deg (det å skulle klemme seg inn på et trangt treningssenter kan være for mye for veldig mange), og gi deg selv ros når du får til. Uansett hvor lite det måtte virke der og da så er det et steg i riktig retning :)

Ønsker deg all lykke til, Ada!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
210 Liker

Hvor mye må ei dame på 59 trene?

Innsendt av:

Jeg er ei dame på 59.jeg går tur i skog og mark hver dag .jeg prøver og gå fort opp bakker ,jeg spiser sundt hver dag .men overspiser litt på kveldstid ,sukk.hvordan skal jeg få dette hodet mitt til og slutte med det?og hvilkentreningsform tar mest kalorier?jeg er veldig glad i zumba ,men finner ikke tid i travel hverdag til det lengre .
Hei Sylvi, så hyggelig at du sender meg en melding! :D

Dersom du blir veldig sulten på kveldstid kan du enten legge inn et ekstra måltid med et par knekkebrød med noe godt pålegg, eller kutte opp litt frukt slik at du har noe annet å spise på enn det du vanligvis gjør? Dette vil kanskje føles litt "rart" i begynnelsen, men etterhvert vil det bli en god vane som gjør deg godt! Det er tross alt ikke farlig å spise på kveldstid, men det er jo lurt å velge noe som er godt for deg :)

Det viktigste med treningen er at du finner en aktivitet du liker. Jeg, som deg, er veldig glad i turer i skog og mark, og siden du holder et høyt tempo i bakkene vil du også få opp pulsen litt - supert!! Du kan gjerne legge inn litt styrketrening også, det er viktig for å styrke beinmassen (vi damer kan jo være litt uheldige med benskjørhet) og i tillegg vil det gi deg muskler som jo gjør at man orker mere! :D

Mssse lykke til, Sylvi, og husk at dette er noe du gjør for DEG - ta valg som gjør at du føler deg bra så skal du se at dette går din vei :)

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
201 Liker

Lov?

Innsendt av:

Er det ikke lov å kose seg og Skeie helt ut i ferier som påsken og jula? Er vel heller de andre dagene resten av året som teller?

Hei Silje!

Det er klart du kan kose deg når det er påske og jul - det er 2 av årets 52 uker! :) Å skeie helt ut vet jeg likevel ikke om jeg ville anbefalt deg, jeg tror du får en bedre feiring om du koser deg med det du vil, men samtidig lytter til kroppen når den sier at den har fått nok :D

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
193 Liker

Mage

Innsendt av:

Jeg, som sikkert mange andre, sliter med at magen står så fryktelig ut... Føler ikke jeg ser bra ut i noen klær lengre. Har du noen tips?

Hei Karen! :D

Det kommer jo egentlig litt an på hvorfor "magen står ut"? Dersom det er snakk om fett vil det generelle rådet være å ligge i et kaloriunderskudd, slik at fettdepotene på kroppen minsker. Det kan da være at du går ned andre steder enn bare på magen, slik at du vet det :)

Det å trene magen spesifikt vil gjøre den mer muskuløs, men siden det ikke er mulig å punktslanke vil det likevel ikke gjøre den mindre.

Håper dette gav noen svar! Jeg er forresten sikker på at du ser flott ut i de klærne du går med :)

Lykke til!

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
192 Liker

Ned i vekt?

Innsendt av:

Hei, har du noen gode tips til å gå ned i vekt? Klart å legge på meg 3 kg i påsken, pga kroppen er ikke vant til å spise faste måltider som nå

Hei! :D

Dersom du har lagt på deg vekt fordi du "avvek fra vanene dine" i påsken vil denne vekten mest sannsynlig forsvinne av seg selv når du returnerer til ditt vanlige liv :)

Ønsker du likevel å ta litt ekstra tak kan du tenke at du skal ligge i et lite kaloriunderskudd. Benytter du deg av vektklubb vil du få veiledning om hvor mye du skal spise, og en enkel dagbok hvor du kan registrere ditt inntak! :D

Lykke til :)

Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
193 Liker

Holmenkollstafetten

Innsendt av:

Hei, jeg har blitt overtalt til å delta i Holmenkollstafetten på jobb. Kort etappe - bare 600 meter (estimert tid til 2.30), problemet er at jeg har topphastighet som en skilpadde.
Hvordan kan jeg best forberede løpehastigheten min på 3 1/2 uke slik at jeg kommer unna med æren i behold. Har tid til tre økter i uka.

Hei Vibeke, så kult at du skal delta på Holmenkollstafetten! :D

Med tanke på at du skal løpe 600 meter ville jeg hatt økter som fokuserte på (som du selv sier) å få opp hastigheten på denne strekningen. Du kan feks løpe 600 m "så fort du kan" en gang i uken, og variere med intervallformer de to andre. Da kan du løpe 6 x 100 m og 3 x 200 m, feks, slik at du kan øve på å få opp hastigheten.

Har du ikke løpt mye tidligere er det også viktig at du tenker litt på belastningen underveis. Å gå fra 0 til 3 økter i uken er veldig mye, så ta hensyn til egen form og følg med på eventuelle signaler som kroppen gir deg!

Håper du koser deg maks på "den store dagen" :D
Med vennlig hilsen Camilla Lorentzen
201 Liker

sulten konstant

Innsendt av:

Hei, jeg må ned minst 25 kg. Probemet mitt er at jeg er sulten konstant og når jeg spiser så spiser jeg veldig store porsjoner! Har småbarn i tillegg og småspiser usunne unødvendige kalorier også.. Dette har bltt en ond sirkel rett og slett og jeg kommer meg ikke ut av den! Blir ikke mett av en liten eller sunn middag/ frokost. det må være fett og det må være store porsjoner ellers går jeg rundt med lavt blodsukker!! Noen tips..?
Hei Marte! :D

Jeg forstår veldig godt hvordan du har det, og mitt beste tips er nok at du begynner med å endre på småspisingsvanene dine. Ha frukt og grønnsaker som du liker lett tilgjengelig, slik at dette er like enkelt å småspise på som alt annet! Man blir jo ikke mett av den småspisingen likevel :)

I tillegg kan du, som jeg også nevnte i et tidligere svar, begynne i det små med å endre porsjonene dine. Det er en veldig stor overgang å skulle gå for en "stor middag med mye fett " til en liten og "sunn" porsjon! Ved å begynne så smått å bytte ut deler av middagen din mot grønnsaker vil du kunne spise akkurat like mye, men likevel ende opp med å få i deg færre kalorier! Man trenger tross alt ikke spise veldig lite for å gå ned i vekt - det handler bare om å fylle opp magen med smarte ting :D

Lykke til, Marte :)
222 Liker

Hva bør jeg spise som er lettvint for å gå ned?

Innsendt av:

Hei! Jeg sliter med motivasjon hva vaner og mat gjelder. Hva kan jeg spise som er lett tilgjengelig og lett å smelle sammen?
Hei Dina, det er jammen et godt spørsmål!

Til frokost er jeg veldig glad i et par grove brødskiver med noe pålegg som jeg har tilgjengelig (gjerne noe proteinrikt, feks skinke). Til lunsj går det ofte i kvarg, skyr, frukt, grønt og litt nøtter, og om jeg skal ha noe lettvint til middag lager jeg meg en omelett med grønnsaker i! :)

Mitt beste tips er kanskje likevel planlegging: Om du hver søndag eller mandag planlegger matuken og handler inn til denne vil det kreve litt mindre motivasjon å faktisk gjennomføre! :)

Lykke til!
198 Liker

Aldri mett

Innsendt av:

Hei Camilla, jeg er en kvinne midt i 40 årene. Helt siden jeg sluttet å spille handball som 16 åring har jeg vært overvektig. Noen ganger mye, andre ganger har jeg tatt av 20 kg og vært normalt overvektig en stund, til jeg har lagt på meg igjen. Jeg plages imidlertid lite av dette fysisk. Jeg trener fire ganger i uken, har en aktiv jobb og et godt liv. Imidlertid kunne jeg ønske at jeg klarte å kvitte meg med 20-30 kg for godt. Mest av alt pga skammen jeg føler pga fedme. Men, mitt hovedproblem er at jeg aldri blir ordentlig mett. Jeg prøver alt for å spise sundt, nok, balansert etc, men sliter med at jeg uansett blir helt tom for energi, får voldsom hodepine og nærmest en følelse av utmattelse på ettermiddag/ kveld. Spørsmålet mitt er derfor; hvordan i all verden skal jeg klare å holde et balansert kosthold i lang tid, når jeg altså føler at jeg aldri får nok mat... Glad for dine tanker rundt dette :-)
Hei Trine, så utrolig hyggelig at du sender meg et spørsmål!

Og ikke minst: så godt å høre at du lever et aktivt liv og tar vare på deg selv! :D Uansett om du veier det samme som i dag eller 20 kg mindre er dette bra for deg. Bra jobbet!

Jeg forstår også godt problemstillingen din, og at det kan være utrolig frustrerende og gi alt man kan og likevel ende opp med lav energi, hodepine og en utmattet kropp. Mitt beste tips er kanskje at du, i stedenfor å gå "all in" forsøker å trappe ned matmengden gradvis? Eller, ikke trappe ned mengdene heller, men heller erstatte litt av det som ligger på tallerkenen med noe annet!

Det trenger ikke være store endringer av gangen. Du kan for eksempel begynne med å ta en ekstra sleiv med grønnsaker til middag denne uken og fokusere på å spise opp dette før du forsyner deg med mer av det andre. Neste uke kan du bytte ut pittelitt av frokosten din med en gulrot eller liknende, og uken etter der kan du forsøke å ha litt ekstra grønnsaker til lunsj.

Er du med på tanken? :)

Dette vil ikke gjøre at du går ned 20 kg på 2 mnd, men på sikt vil vekten forsvinne, du vil kjenne at energien holder seg og forhåpentligvis unngår du å gå rundt sulten!

Jeg ønsker deg all lykke til, Trine :)
203 Liker

Food

Innsendt av:

Hei:

Tips til frokost? Syns det er så vanskelig å vite hva som er sunt og ikke.
Hei Sara, det er jammen et godt spørsmål! :D

For meg er det viktigste at en frokost er mettende, slik at jeg ikke blir sulten igjen etter bare en time eller to. Derfor prøver jeg å la frokosten min bestå av en god proteinkilde, i tillegg til grovt brød eller liknende.

Alt 1) Grovbrød / knekkebrød med smøreost og egg
Alt 2) Grovbrød / knekkebrød med cottage cheese og syltetøy
Alt 3) Havregrøt kokt på vann, ha i 2 ss cottage cheese etter oppkok, server med syltetøy (sukkerfritt)
Alt 4) Omelett av 2-3 egg med grønnsaker og litt revet ost

Håper noe av dette faller i smak! :D
202 Liker

Lavkarbo eller lavkalori?

Innsendt av:

Hei, jeg har ved en anledning klart å gå ned 20 kg ved å spise mindre og bevege meg mer. Men dette var veldig hardt arbeid og jeg klarer ikke dette igjen. Jeg har ved flere anledninger gått rakst ned i vekt ved å kutte ut karbohydrater men klarer ikke holde mef til "planen" i mer enn maks 2 mnd av gangen. Og mistet også motivasjon da vektnedgang stopper opp- målene skrumper.. Er da usikker på hvilken metode jeg bør gå for denne gang? Føler at ingenting funker lenger og jeg må av helsemessige årsaker gå ned 40 kg.
Takk på forhånd:)
Hei Ida, så hyggelig at du sender meg et spørsmål! :D

Det jeg tenker du bør gjøre for å finne en endring som faktisk varer er å tenke at dette skal være en livsstilsendring. Grunnen til at det ikke har fungert i lengden tidligere er tross alt at du har kastet deg på en eller annen kur eller ekstremdiett, i stedenfor å ta utgangspunkt i det livet du har og gjøre det beste ut av det! De færreste av oss klarer å leve et liv uten karbohydrater, så hvorfor skal vi gjøre dette når vi vil ned i vekt?

Mitt forslag er heller at du sakte, men sikkert, går inn for å endre de vanene som har ført til at du i dag er 40 kilo overvektig. Er det manglende aktivitet? For mye mat? Litt mye søtsaker? Uansett hva det måtte være så er det her nøkkelen til suksess vil ligge for deg!

Begynn med en vane av gangen, og jobb deg sakte med sikkert mot en sunnere livsstil, så skal du se at vekta også forsvinner etter hvert. Og det som enda bedre er: den forblir borte :)

Tips til ting du kan gjøre:
1) Spise mer frukt og grønnsaker
2) Forsøke å fylle opp halve tallerkenen med grønnsaker til middag
3) Bevege deg i 30 minutter hver dag (begynn med 1-2 ganger i uken og jobb deg oppover)
4) Finn alternativer til kos i ukedagene, slik at godiset spares !

Lykke til :)
194 Liker

Stillestående vekt

Innsendt av:

Hei. Jeg er 30 år, veier 64 kg og har ca 5-6kg å gå ned før matchvekt. Siden januar har jeg trent 4 ganger i uken, to av disse styrke og to ganger en blanding av kondisjon/styrke. Jeg har et matinntak på ca 1300-1500 kcal daglig og fokuserer mye på å få i meg nok protein. Vekten har allikevel ikke rikket seg de siste ukene. Hva kan jeg gjøre annerledes for å nå matchvekt før sommeren?
Hei, så hyggelig at du sender inn et spørsmål! :D

Sånn ved første øyekast så vil jeg si at du gjør "alt riktig" - du trener godt, ligger i et kaloriunderskudd og får i deg nok proteiner. Det er med andre ord vanskelig å sette fingeren på hva "som er galt"!

Det kan være at helger og liknende inneholder mer kalorier enn du egentlig tror, og at dette gjør så "totalbudsjettet" av kalorier i løpet av en uke faktisk havner på 0. Ligger du i et underskudd mandag - torsdag, og koser deg godt i helgene kan det faktisk være at underskuddet blir "spist opp".

Det jeg vil anbefale deg å gjøre er rett og slet å følge med på inntaket over en periode - ikke bare fra dag til dag. Bruker du en app kan du se på gjennomsnittet over feks 2 uker, og eventuelt justere dette ned dersom vekta ikke beveger seg slik du ønsker. Et annet alternativ er også å gå over til bruk av målebånd - det kan jo være at du blir mindre selv om vekta ikke går ned, og da er det kanskje greit? :D

Lykke til!
202 Liker

Ned i vekt

Innsendt av:

Hei! Hva er de mest effektive treningsøvelsene for å gå ned i vekt?
Hei Sara, så hyggelig at du sender inn et spørsmål! :D

Når målet er å gå ned i vekt vil det være en fordel å fokusere på øvelser som trener hele kroppen. Dette kaller vi gjerne "beseøvelser" og defineres som øvelser som går over flere ledd. Dette kan være knebøy, markløft, chins eller liknende, store øvelser.

Et program basert på disse, i tillegg til et "riktig" kosthold vil være en god metode å bruke for å gå ned i vekt! Husk likevel at det viktigste for å få vektpila nedover er å ligge i en negativ energibalanse - du må innta mindre kalorier enn du forbrenner i løpet av en periode :)

Lykke til!

Tidligere intervjuer

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Ble det mye godteri og fråtsing i mat i påsken? Trenger du hjelp til å komme i gang med et sunnere liv? Vektklubb.nos motivator og treningsekspert, Camilla Lorentzen, gir deg tips og råd til hvordan du kan komme på rett kjøl før sommeren!

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) svarer om ledigheten

Fredag kommer de første ledighetstallene for 2017 fra NAV. Hauglie svarer på spørsmål fra leserne.

Spør om tips og råd til utdanning

Er du fortsatt usikker på hvilken utdanning det er lurt å søke før fristen går ut 15. april? Her får du rådene du trenger i innspurten.

Faste spaltister