Spør professoren om FIFA-saken

Matti Goksøyr er professor på Norges idrettshøgskole. Han har skrevet flere bøker om fotball, som blant annet tar for seg Norges forhold til FIFA.
281 Liker

tilfeldig?

Innsendt av:

Kan noen i det hele tatt tro at dette på noen måte er tilfeldig- tidspunktet, og det faktum at sepp blatter ikke er blant de arresterte?
Det var neppe tilfeldig,og vi får se hvor lenge det siste varer...
og med det takker jeg for meg og for mange interessante spørsmål!
Matti Goksøyr
282 Liker

Sponsorboikott

Innsendt av:

Hvorfor får en organisasjon som hver eneste person på denne jorden vet er gjennomkorrupt - sponsor fra noen av verdense største merkevarer (McDonalds,Coca Cola)? Det er usedvanlig mange dødsfall knyttet til VM i Qatar allerede, men sponsorene er der fortsatt. Hvorfor er det ingen av disse som har trukket sine sponsorer?

Hvorfor har ikke dette blitt gjort noe med tidligere når det er så usedvanlig tydelig at hele ledelsen der er en gjeng kriminelle?


De har nok tenkt at pluss-siden, å bli assosiert med verdens mest populære spill, oppveier de negative siden, som du nevner.
288 Liker

Mulig løsning?

Innsendt av:

Boikott er en vanskelig løsning. Hva kan en annen mulig løsning på dette være?
Viktig spørsmål. Vi kan kanskje håpe på at FIFA-medlemmene, spillere og fotballfans bruker makten de faktisk har til å la seg representere av fornuftige folk...
300 Liker

Arabisk prins?

Innsendt av:

På hvilken måte mener du at det er "betegnende for hele situasjonen at det er en arabisk prins som er Blatters eneste mot-kandidat."?

Mener du at man, i kraft av å være "arabisk prins" er mer tilbøyelig for korrupsjon, eller gjør det at man på andre måter ikke er egnet for stillingen?
Takk for mulighet til å presisere; selvfølgelig ikke. Jeg snakker om hvordan folk, kulturer vanligvis blir framstilt i vestlige media. Og vi liker jo å tenke på oss selv som verdensmestre i demokrati og åpenhet
278 Liker

Internasjonale forbund

Innsendt av:

Problemene vi ser i FIFA gjelder (dessverre) ikke bare for dem.
Kjenner du til/vi du fremheve internasjonale noe forbund som gjør det "riktig"?
På stående for har jeg ikke noen rangeringsliste. Men det er jo interessant at den (i Norge) så utskjelte IOC faktisk har vist større vilje til å sette i gang innsynsprosesser og vilje til åpenhet enn FIFA
292 Liker

NFF

Innsendt av:

Kan du si noe om i hvilken grad NFF kan gå med rak rygg i dag?! Jeg mistenker ikke NFFs ledelse for korrupsjon, men har de gjort det de kunne for å stoppe Blatter & Co, eller har de til en viss grad vært med på spillet og jaktet posisjoner?
Det må de svare på selv, men har merket meg at Hallen tidligere har signalisert kritikk til Blatter. Blir interessant å se hvordan det følges opp ved kommende presidentvalg (hvis det går etter planen...)
290 Liker

Hvilken effekt vil denne aksjonen ha?

Innsendt av:

Hvis de blir dømt, er det lov å håpe på full utskifting og et Fifa uten korrupsjon?
Ja! Det er lov å håpe, men om det kommer til å skje er en annen sak
290 Liker

Presidentvalget

Innsendt av:

Hva er dine tanker om motkandidaten til Blatter?
Kjenner ikke veldig godt til ham, annet enn at han har markert seg med en del anti-korrupsjonsutsagn, og at han har fåtT støtte fra f.eks. Figo og andre som har trukket seg. Og det er jo interessant at en arabisk prins står fram som en mer "demokratisk" kandidat enn vestlige Blatter
287 Liker

Boikott - hvorfor er det ingen som gjør det?

Innsendt av:

Om misstilliten til FIFA er så stor, hvorfor er det ingen land som boikotter? Eller til og med melder seg ut og skaper en ny organisasjon?
Mange spørsmål om boikott: skal en boikott være effektiv, må den være omfattende. At et lite land som Norge boikotter vil knapt merkes (annet enn i vår egen samvittighet). Det er nok for store interesser, av mange slag, i verdensfotballen, til at en boikott er realistisk - med mindre de virkelig store nasjonene stiller seg i spissen for den.
308 Liker

Umogleg?

Innsendt av:

Hei,

Frode Liar seier at ein NFF bør boikotte VM 2018 og 2022, og at ein bør byrja å sjå på alle avgjerdsler som FIFA har teke dei siste åra.

Men, sjølv om det er ei lita bølge av reaksjonar og opprusking no, verkar det for meg, håplaust å gjere noko ytterlegare med avgjerdsler som heilt klart er "tukla" med.

Mitt spørsmål er; Er denne korrupsjonssaka noko som kjem til å bli lagt eit "teppe" over etterkvart, for å dempe interessa rundt?
Det ser jo ut til å vere gjennomsyra korrupt heile saka?
Er det umogleg å få ein skikkeleg reaksjon?
Det er dette som har vært problemet lenge: Internasjonal fotball er et så vellykket økonomisk felt at FIFA og andre kan leve godt med et bilde av en mer og mer grumsete styring. Ingen innenfor "familien" har villet røske opp.
308 Liker

Hei Matti!

Innsendt av:

Vil valget av president fredag fortsette på samme måte nå eller?
Fifa-talsmenn hevder det, men mye kan skje fram til fredag.
286 Liker

FIFA

Innsendt av:

Hvilke konsekvenser tror du denne saken vil få for Blatters fremtid som president?
Det er jo det store spørsmålet idag. Det er veldig betegnende for hele situasjonen at det er en arabisk prins som er Blatters eneste mot-kandidat. Men det er jo nødt til å få konsekvenser.
386 Liker

Hvorfor først nå?

Innsendt av:

Omfattende korrupsjon i FIFA har vært i nyhetene helt tilbake til 1986. Hvorfor har ikke noe blitt avslørt tidligere? Er det land som tidligere har prøvd sak mot FIFA?

I idrettens arena er det en skam at de har fått holde på så uforstyrret så lenge.

En stor takk til USA som endelig tar tak i dette (kanskje noe uventet?). Blir denne saken liknende "Lance Armstrong" skandalen der vitner vil være gjeldende?

Det er jo et godt spørsmål. Det er mange som idag sier: endelig! Når fotballen styrer seg selv, og fotballen er så rik, kan den/de som kontrollerer spillet sørge for å ha støtte nedover og utover i organisasjonen. Men det er illustrerende at det er utenforstående som tar tak (sveitsisk og amerikansk politi). Viser svakhetene i systemet.
294 Liker

VM-2022

Innsendt av:

På hvilken måte tror du dette vil påvirke VM i 2022?
Det vil nok sette enda sterkere kritisk søkelys på tildelingen av VM 2018 og 2022 ja. Vi får se på kongressen
306 Liker

Hvorfor skal fotball fronte politikk?

Innsendt av:

Hvorfor bør/bør ikke fotball fronte politikk?
Stort spørsmål, kort svar: forbindelsen er uunngåelig. Fotball er en del av samfunnet.
302 Liker

Hvordan bygge opp FIFA igjen?

Innsendt av:

Om flere av de pågrepne skulle bli dømt, hvordan vil evt utskiftninger i FIFA foregå? Finnes det et eksternt organ som kan bygge dette opp igjen, eller skjer dette igjen innad i FIFA?
Hei,det kommer nok an på om dette er valgte eller administrative fifa-folk. Nå så jeg at det var to fifa-visepresidenter på listen. Hvis de blir kjent skyldig, velges det nok nye. De andre kan erstattes på mer administrativ måte. Slik historien om fifa har gått fram til nå, må nok oppbyggingen skje internt, innen det som kalles "fotball-familien"...

Tidligere intervjuer

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Ble det mye godteri og fråtsing i mat i påsken? Trenger du hjelp til å komme i gang med et sunnere liv? Vektklubb.nos motivator og treningsekspert, Camilla Lorentzen, gir deg tips og råd til hvordan du kan komme på rett kjøl før sommeren!

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) svarer om ledigheten

Fredag kommer de første ledighetstallene for 2017 fra NAV. Hauglie svarer på spørsmål fra leserne.

Spør om tips og råd til utdanning

Er du fortsatt usikker på hvilken utdanning det er lurt å søke før fristen går ut 15. april? Her får du rådene du trenger i innspurten.

Faste spaltister