Spør om vektreduksjon etter ferien

Ferien er over for de fleste, og med den kom kanskje et par ekstra kilo som du gjerne vil bli kvitt? Hvilke grep bør du ta for å få et sunnere og slankere kosthold? Hvor ofte bør du spise? Hva er en passe størrelse på en porsjon? Hvordan gå ned i vekt samtidig som du bevarer matgleden? Be om råd fra kostholdsekspert i Vektklubb.no Line Kristin Johnson. Hun er klinisk ernæringsfysiolog ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst.
68 Liker

Restitusjon

Innsendt av: Anonym

Jeg har nå trent jevnlig kondisjon i 2 år. Jeg har moderat kols, men min fastlege sier jeg bare kan gi alt jeg orker på trening. Har på disse to år gått ned 32 kg,sluttet å røyke for 8 mnd siden.Jeg føler meg stiv og støl i beina etter trening etter så lang tids trening, kan dette ha med restitusjon å gjøre ? Har nå sammen med derelaget et program for å gå ned 15 kg innen april.
Hei!
Jeg avslutter i dag med å svare deg - fordi jeg ble så imponert over det du har fått til, og at det kan inspirere andre! Du har gjort mye for egen helse allerede - med både å ha stumpet røyken å trene og gå ned i vekt - gratulerer!
Det å føle seg stiv og støl etter trening kan ha ulike årsaker. Husk at det er viktig å drikke mye vann før, under og etter trening, og at et lett og variert måltid etter treningen også er viktig for at musklene skal restituere seg på en god måte. Det er også lurt å variere typen trening (sykling, roing, gå raskt, ellipsemaksin etc.), - og ha gode sko! Takk for dette og mange gode spørsmål og kost, vekt og helse også i dag, og lykke til videre med trening og vektreduksjon fremover!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
71 Liker

Treningsmenge i livsstilsendring

Innsendt av: Solveig

Hei! Hvor mange kalorier bør en være i daglig underskudd for å klare denne livsstilsendringen? Hvor mange ganger i uka i tillegg vil du anbefale å trene for å gå ned i vekt? Jeg har planer om å trene fem ganger i uka, 2 *styrke og 3* kondisjon. Hva tenker du om dette? Vil trene til jeg blir ordentlig andpusten og svett hver gang. Målet vil være en kilo i uken. Har trent i noen måneder, men er fremdeles 15 kg over normal BMI.
Hei!
Så flott at du er i gang med trening! Det er veldig bra å variere mellom styrke og kondisjon slik du foreslår, og trening 3-5 ganger i uka er flott. Dersom du har satt deg som mål å gå ned ca. 1 kg per uke, bør du ligge ca. 1000 kalorier i "underskudd" hver dag. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
72 Liker

spiser jeg for lite?

Innsendt av: jorid

Skal ned noen kilo ,vet de sitter.... Spiser jeg for lite i forhold til treningen. Trener ganske hardt og mye iallefall 5 dager i uken. Akkurat nå blir det mye sykling .litt styrktrening.Ligger mellom 1300-1400 kalorier om dagen ..


Hei!
Du kan godt spise 1300-1400 kalorier om dagen og trene for en periode. Med dersom du skal ha overskudd til å trene så mye som du gjør nå over lengre tid, vil jeg anbefale at du ligger på ca. 1500 kcal per dag. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
65 Liker

Ned i vekt

Innsendt av: Anonym

Eg har ei jente på 3 mnd som eg nesten full-ammer. Eg veit jo att man ikkje skal slanke seg mens man ammer. Men i det siste har vekten gått oppover i stedenfor nedover, eller stått iro. Eg har kunn 3-4kg eg vill ta av, da eg ikkje har så mange for mange kilo på kroppen. Men likevel, disse sitter som støpt på meg. Kor mange kalorier anbefales det å spise for meg uten att eg skal miste melken? Viss eg skal kunne gå ned 1 kg pr uke. Eg er 171 høg og veier 68 kg.


Hei!
Så flott at du ammer jenta di! Det er supert for henne (og deg) om du ammer som nå frem til hun er ca. et halvt år gammel, og kombinerer amming med tilvenning av mat frem til hun er ca. et år. Du har helt rett i at man ikke skal slanke seg mens man ammer. Med din nåværende vekt har du helt normal BMI (=23,3). Jeg vil anbefale at du heller har fokus på å holde vekta di nogenlunde stabil så lenge du full-ammer, og heller jobber med å etablere sunne måltider som hele familien har nytte av (det har du kanskje allerede). Ved å være bevisst på å unngå småspising og "den lille ekstra porsjonen", - og å f. eks. gå lange turer med babyen i vogna, kan det likevel godt hende at vekten går noe ned. Når du ammer mindre, evt. slutter helt, kan du mer aktivt gå innfor å redusere vekten dersom kiloene fortsatt "sitter som støpt". Lykke til - og kos deg med jenta di og ammingen!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
66 Liker

De siste, trege kiloene

Innsendt av: Tophy

Jeg har gått fra en BMI på 24,5 til 21,5 i løpet av de siste tre månedene. Nå har jeg tre kilo igjen til målet, og det går saaakte. Jeg ligger på 1300 kalorier (veier og måler alt jeg spiser), og trener nesten hver dag. Jeg spiser ca halvparten av kaloriene jeg trener bort. (Jeg trener med pulsklokke, så kaloriforbruket bør ikke være for unøyaktig.) Allikevel går jeg nå ned kun 200 - 300 gram i uken. Hva gjør jeg for å få opp farten? Må jeg (grøss!) ned i antall kalorier?
Hei!
Du har hele tiden hatt en vekt innenfor normalvektområdet (BMI=20-25), men har satt deg et mål som du trolig har med ditt "trivseslnivå" å gjøre. Det er helt naturlig at du nå går saktere ned i vekt enn i starten. Husk at en lettere kropp har "mindre å avse" av ekstra energi, pluss at en lettere kropp også trenger færre kalorier enn på et tidligere vektnivå for daglige funksjoner. Jeg vil absolutt anbefale at du aksepterer at de siste 3 kiloene dine vil ta lengre tid å bli kvitt enn de første fremfor å redusere kaloriinntaket ytterligere. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
72 Liker

Matinntak etter vektnedgang

Innsendt av: Tone

Hei!
Jeg har lest at en person som nylig har gått ned i vekt må spise mindre for å holde vekta enn en person som alltid har holdt vekta, altså at en som nylig har gått fra f.eks. 80 til 70 kilo må jobbe hardere for å holde seg på 70 kilo enn en som alltid har veid 70 kilo fordi kroppen "ønsker" å komme tilbake til opprinnelig vekt. Stemmer dette, og hvor lenge varer dette? Når kan jeg spise "normalt" for en på min vekt uten at kroppen sakte sniker seg tilbake?
Hei!
Det er helt riktig at en person som har gått ned i vekt fra 80 til 70 kg må spise mindre enn en person som alltid har veid 70 kg. Nettopp av den grunn er det så viktig å jobbe med å få gode kost- og mosjonsvaner som er til å leve med over tid - for å klare å holde vekta etter endt vekttap. Undersløkelser viser at de som spiser regelmessige måltider (4 -5 per dag), har et bevisst forhold til fett- og kaloriinnhold i matvarer, holder et øye med vekta si, - og sist, men ikke minst: holder seg fysisk aktive - er de som har best langtidsresultater etter vekttap.
Det trolig høyst individulet hvor lang tid det tar for kroppen å stabilisere seg på et nytt vektnivå. Men en kropp som er 10 kg lettere, vil trenge minst 300 kalorier mindre per dag enn "for 10 kg siden" - for alltid. Derfor kan det være lurt å kalle sitt nye, sunne kostmønster for "normalt", og ikke sammenlikne seg med en person som alltid har vært slank. Et bevisst forhold til "kaloribomber" og fysisk aktivitet i hverdagen er viktige ingredienser for å holde kiloene i sjakk - både for å gå ned i vekt - og å holde sin nye vekt stabil. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
70 Liker

Vekten på stedet hvil - feil matinntak?

Innsendt av: 49 år dame

Jeg har gått ned 2 kilo og klarte meg greit igjennom ferien, men vekten har nå stått stille i en måned. Trener 3-4 ganger per uke og spiser de kaloriene jeg har til rådighet. Kroppen er "fastere", men har utfordringer med flesk rundt hofte, mage og rygg. Treningen er variert så da gjenstår maten. Sliter med å få riktig sammensetning av proteiner, fett og karbohydrater. Hvor viktig er dette? Er feil fordeling av disse årsaken til at jeg ikke går ned mer?
Hei!
Så flott at du kom deg fint gjennom ferien, trener jevnlig og at du kjenner at kroppen er "fastere"! En av de store utfordringene når det gjelder vektreduksjon er at det tar tid, og at vekttapet kan skje i "rykk og napp". Fordelingen av fett, karbohydrater og proteiner i kosten vil variere noe fra dag til dag, og det er helt greit. Det er imidlertid viktig at du holder deg innenfor "kaloribudsjettet" i størst mulig grad. Skulle vekten likvel ikke "rikke seg" etter flere uker på dette kalorinivået, må du trolig redusere inntaket noe (f.eks. gå ned ytterligere 200 kcal/dag). I første omgang vil jeg anbfale at du de nærmeste ukene fokuserer på regelmessige måltider og treningen din nå som hverdagen er tilbake, så får du heller justere inntaket noe ned dersom intet har skjedd de neste 2-3 ukene. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
69 Liker

vegetarianer - hva bør jeg passe på

Innsendt av: aa

Hei, jeg har nylig blitt vegetarianer og lurer på om jeg må passe på noe spesielt i forhold til å fortsette med min vektnedgang?Jeg sørger for å ikke spise for mye karbohydrater (vektklubbs dagbok hjelper der) men er det andre ting jeg bør passe på i forhold til vektnedgang og ernæring?
Hei!
Det går fint an å kombinere vegetarkosthold og vektnedgang.
Dersom du drikker melk og spiser melkeprodukter (yoghurt, ost) =laktovegetarisk kost) og egg (=laktoovovegetarisk kost), får du lett dekket behovet for kalsium, proteiner og vitamin B12 i kosten din. Bønner, belgfrukter (erter), soyaprodukter, nøtter og frø, bidrar også til et tilfredsstillende inntak av proteiner. Hvis du er ren veganer (bare mat fra planetriket), er det viktig at du er ekstra oppmerksom på de nevnte næringsstoffene.
Uavhengig av hvilken type vegetarkost man spiser, kan jerninnholdet i blodet bli lavt for menstruerende kvinner (ta evt. en sjekk hos fastlegen din hvis dette gjelder deg). Jeg vil også anbefale at du tar et tilskudd av vitamin D (særlig i vinterhalvåret). Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
69 Liker

Begynner på skole !

Innsendt av: Ida H

Nå i ferien har det komt mange unødvendige kalorier som jeg ikke klarer å forbrenne bort. Jeg har lagt på meg, men det er ikke så bra siden jeg snart skal begynne på videregående. Matvanene mine er ikke sunne, eller jeg spiser sunn mat, men det er bare det at je har klart å "utvikle en spiseforstyrrelse" . Jeg har latt vøre å spise lenge, og når jeg endelig spiser, tvinger jeg det opp. Jeg trudde dette var sunt for meg, men nå vil jeg ha sunne matvaner. Nå spiser jeg bare middag (klokken 1600) fast, resten spiser jeg IKKE!

Når jeg begynner på helse og sosialfag vil jeg ha et sunt forhold til mat. Jeg vil klare å spise: frukost, lunch, middag og kvelds hver dag uten problem.
Hvordan skal jeg klare dette? Jeg klarer ikke å spise om morgenen, så hva burde jeg spise?
Hei!
Så bra at du har bestemt deg for å spise sunt! Det er veldig lurt at du begynner med å spise 4 måltider per dag, og undersøkelser viser også at skoleungdom som spiser et sunt skolemåltid (f.eks. 2 skiver grovt brød med pålegg + frukt og grønnsaker), gjør det bedre på skolen enn de som ikke gjør det.
Mange sliter med å spise tidlig om morgenen slik som deg. Da kan det holde med noen skjeer yoghurt og litt bær, 1 glass Biola eller 1 frukt. Kanskje kommer lysten til å spise brød eller knekkebrød etter en stund når du har vennet deg til å spise litt til frokost. Dersom du synes det er vanskelig å få dette til selv om du har bestemt deg for det, synes jeg du skal ta en prat med fastlegen din om det. Det er dessverre ganske vanlig å slite med vanskelige følelser i forbindelse med mat og kropp, og da kan det være lurt med en profesjonell samtalepartner. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
68 Liker

For mye fett?

Innsendt av:

Hei!

Jeg prøver å gå ned noen kilo og har fått utdelt 1300 kcal pr dag. Det jeg ser ut fra min fordeling er at jeg ofte ligger rundt 40 % fett, mye protein og lite karbohydrater. Jeg spiser lite karbohydrater med vilje, men lurer på om det er ok med så mye fett. Det meste av fettet kommer fra mat som røkt laks, makrell i tomat og proteinbrød som jeg baker selv. Jeg tar også tran, og den fyller også opp fettkvoten.

Er dette ok, eller blir det for mye fett?

Mvh Lulle
Hei!
Så lenge du er bevisst på at det meste av fettet du spiser er umettet (fra planter og fisk), har det trolig ingen ugunstig effekt på helsen at du ligger på 40 % fett. Og når ditt daglige kaloriinntak er1300 vil du uansett gå nedover i vekt. Det er likevel viktig at du passer på å spise en god porsjon fullkorn, frukt, bær og grønnsaker daglig (=langsomme karbohydrater) for at kroppen skal få tilført viktige fibre, vitaminer, mineraler og antioksidanter som finnes i disse matvarene. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
67 Liker

Har gått ned 1 kg per uke, skal nå ned 500 g per uke

Innsendt av: Kake

Hei,

jeg har de siste 9 ukene gått ned 8 kg på 1300 kcal per dag. Nå veier jeg 72 kg. Nå skal jeg bruke lengre tid på å gå ned de siste 7 kg, og skal derfor ha et inntak på 1500 kcal.

Kan jeg endre inntaket mitt opp 200 kcal plutselig, eller bør jeg ta det gradvis? (Har hørt at forbrenningen blir lavere når en ligger på lavt kaloriinntak)
Hei!
Gratulerer med flott resultat! Det er riktig at kroppen forbruker færre kalorier etter vekttap og/eller på et lavere kaloriinntak. En økning på 200 kalorier (per dag) er imidlertid såpass begrenset (tilsvarer 1 skive brød med pålegg + 1 frukt), at du godt kan øke til 1500 kcal i "ett steg". Fortsett med dine gode kostvaner og fysisk aktivitet - så vil vekten fortsette nedover, men i noe saktere fart enn til nå. Lykke til videre!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
69 Liker

For mye brød?

Innsendt av: Kristin

Heisann!
Jeg skal ned i vekt og jeg lurer på om det er dumt å spise mye brød? jeg Spiser 2 brødskiver til frokost (Eller frokostblanding), 2-3 skiver til lunsj og 2 brødskiver til kveldsmat. Jeg spiser kneippbrød, så jeg vet ikke om det er så lurt siden det er ganske lyst brød. Hvis det er for mye brød, hva kan jeg spise i stedet? eller hvilket brød er det lurt å spise?
takknemlig for svar
Hei!
Du kan godt spise 2 skiver grovt brød per brødmåltid. Jeg vil nok anbefale at du spiser en grovere type brød enn kneip. Da får du i deg mer fiber, og holder deg lengre mett. Bruk gjerne Brødskala'n som hjelepmiddel, og velg en brødtype med 3/4 eller helt farget sirkel (ekstra grovt). I tillegg er det lurt å velge et proteinrikt pålegg (fisk, egg, skinke, lettere ost), bruke grønnsaker og frukt som pynt (tomat, agurk, paprika, skiver av eple/pære etc.) og begrense inntaket av fete og sukkerrrike påleggstyper (fete oster, fete kjøttpålegg,majones, sjokolade- og nøttepålegg etc.). Hvis du i tillegg har fokus på å spise mye grønnsaker og fisk, fugl eller rent kjøtt og litt fullkornsris/-pasta eller potet til middag - er du langt på vei med et sunt "grunnkosthold" som vil bidra til at vekta går nedover. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb