Spør om tips og råd til utdanning

Er du fortsatt usikker på hvilken utdanning det er lurt å søke før fristen går ut 15. april? Her får du rådene du trenger i innspurten.
234 Liker

Musikk!

Innsendt av:

er Musikk utdannelse verdt det selvom det er det man "drømmer" om å gjøre?
Hei Victor.

Musikk er ikke det tryggeste valget, men om det er noe du virkelig interesserer deg for og mestrer så synes vi at du skal gå etter drømmene dine.

Dette var alt vi rakk å svare på i denne omgang. Tusen takk for alle gode spørsmål.

Her er noen tips til hva du skal tenke på når du skal velge utdanning:

*Velg noe du interesserer deg for og trives med. Hva liker du, hva er du flink til? Hvilke fag liker du best?

*Hvilke yrkesgrupper trenger samfunnet i fremtiden? Sjekk ut jobbmulighetene på forhånd

*Sjekk hjemmesidene til ulike høgskoler og universiteter og sjekk hva de har å tilby

*Snakk med personer som jobber med det du kan tenke deg

Du kan også få hjelp av NAV Jobblyst på Facebook. De svarer på spørsmål om jobb og utdanning i innboks og på veggen.

https://www.facebook.com/navjobblyst/

Med vennlig hilsen Malin og Johannes
222 Liker

dagpenger

Innsendt av:

Er ferdig med bachelor i historie om en måned og får ikke jobb. Uklare regler om dagpenger, f.eks karantenetid, søketid og om stipend/lån inngår som inntekt og beregningsgrunnlag. Vet dere noe om dette?
Hei Hege,

For å ha rett på dagpenger er det ganske strenge regler til tidligere inntekt. Du må ha tjent minst 1,5 G (ca 135 000 kr) i fjor eller minst 3G (270 000) i løpet av de siste tre årene. For mer om reglen rundt dagpenger se https://www.nav.no/no/Person/Arbeid/Dagpenger+ved+arbeidsloshet+og....ledig--893

Hilsen Johannes
218 Liker

Bygg / Vann og Miljøteknikk

Innsendt av:

Hei

Jeg er straks ferdig med første studieår på byggingeniør ved NTNU i Ålesund. I år åpner de en ny byggingeniør-linje med fordypning i Vann og Miljøteknikk, som det ser ut til at vi får tilbud om å hoppe over til og fortsette på 2. året. (Første studieår vil være identisk som vanlig byggingeniør her).

Forskjellen på disse to linjene er at man "bytter ut" konstruksjonsfag fra bygg mot vann og avløpsfag, og man ender opp med 50 studiepoeng (60 med valgfag) innen VA i motsetning til 20 studiepoeng (30 med valgfag) ved vanlig bygg.

Noen idè om hva jeg burde velge? Sikker jobb er et stort pluss, og begge linjene virker interessant.
Hei,

Det hørtes ut som to spennende alternativ. Med mer ekstremvær og flom og et gammelt vann- og avløpssystem blir det nok mange jobbmuligheter innen vann- og miljøteknikk, men byggingeniør er også et yrke som gir mange muligheter.

Hilsen Johannes
208 Liker

Sosionom

Innsendt av:

Hvordan vil du si at jobbmulighetene for sosionomer er i dag? Hvilket studie ville du ha anbefalt av sosionom eller økonomi og admin med tanke på fremtiden?
Hei Lars.

De er relativt gode.

Arbeidsmarkedet for sosionomer er lite preget av konjunkturer, og det er en stabil etterspørsel etter denne type arbeidskraft. Mellom sosionom og økonomi og administrasjon vil jeg anbefale sosionom. Økonomi og administrasjon er et populært studie om dagen og det kan derfor være vanskelig å få jobb som nyutdannet. Men er du motivert og interessert i faget så skal ikke framtidsutsiktene hindre deg. Husk at arbeidsmarkedet går i bølger.

Lykke til med valget :-)

Hilsen Malin
209 Liker

Jobbe me dyr

Innsendt av:

Hei, drømmer om å jobbe med dyr. Hvilke yrker finnes innenfor dette feltet? Takk på forhånd.
Hei Maja,

Veterinær kan kanskje være et godt alternativ for deg.


Hilsen Johannes
241 Liker

Hva har best muligheter innen for helse.

Innsendt av:

Jeg vet man trenger sykt høyt snitt for å komme inn på medisin, men hvor trygt er det?
Hvordan tar man opp fag etter VGs, som 99% gjør etter VGs? Må man søke det før fredag det også?
Hei Jonas!
Å bli lege er et trygt valg. Befolkningen blir eldre, og vi vil få et stort behov for arbeidskraft innen helse- og omsorg om 10-15 år, og da også leger.

Som privatist er du ansvarlig for egen opplæring og undervisning, og du må selv melde deg opp til eksamen. Du kan ta eksamen i fag du ikke har fra før eller forbedre karakterene dine i fag du har tatt eksamen i tidligere.

Det er søknadsfrist for å melde seg opp til privatisteksamen to ganger i året: ca. 15. september og 15. januar/1. februar. 
Den eksakte datoen kan variere noe fra fylke til fylke. Eksamen gjennomføres i mai/juni og i november/desember. 


Les mer på: http://utdanning.no/tema/soknad_og_opptak/privatist

Lykke til!

Hilsen Johannes
218 Liker

yrkesrettet utdanning

Innsendt av:

jeg har ikke så lyst/motivert for høyskole eller universitet. Jeg lurte på om det er noe annet man kan søke på? gjerne en yrkesrettet utdanning, men ikke innen helse. Angrer på valgene på vidregående og skulle gjerne gått den veien på nytt. men i en alder av 22 er det forseint
Hei Mille :-)

Det er aldri for sent å ta en ny utdanning, spesielt ikke om du sikter mot en yrkesrettet utdanning. Her er det et hav av muligheter. Har du prøvd disse interessetestene?:

https://www.nav.no/no/Person/Arbeid/Test+deg+for+jobb+og+utdanning....essetester

http://www.vilbli.no/

Testene kan hjelpe deg med å finne ut hva du skal velge.

Deretter kan du gå på www.utdanning.no og søke på de yrkene du er mest interessert i. Da vil du se hvilken studievei du må gå og hvilke jobbmuligheter som finnes i arbeidsmarkedet.

Det kan også være lurt at du snakker med en studierådgiver.

Fullfører du studiet slik at du får et fagbrev så vil dette gi deg gode muligheter på arbeidsmarkedet. Det vil bli en stor etterspørsel etter personer med fagbrev i fremtiden.

Lykke til Mille :-)

Hilsen Malin

Hilsen Malin
213 Liker

Lærling eller skole?

Innsendt av:

Hei,

Med tanke på jobbsituasjonen i Norge, vil det være mer praktisk å gå ut som lærling etter VGS eller ta videre utdanning?

Hei,

Det er stort behov for personer med fagbrev, så yrkesfag og lærling er et veldig godt alternativ.

Hilsen Johannes
212 Liker

Regissør

Innsendt av:

Hvilke skoler kan man studere til å bli regissør i Norge?
Hei Sand!
Det finnes flere skoler som har en regissørlinje. Hvilken retning du bør velge, er avhengig av hva slags retning du ønsker å gå. En mer kunsterisk retning eller kommersiell for eksempel.

Hvis du søker på "regissør" eller "film" i søkefeltet på utdanning.no, kan du lese deg opp på mulighetene du har :)

Hilsen Malin
285 Liker

Lokomotivfører utdanning

Innsendt av:

Hei, har vurdert å søke på lokomotivfører utdanning. Lurer på hvordan du ser på fremtidsutsiktene innen denne bransjen? Mener jeg har lest om privatisering og/eller oppkjøp fra utland av selskaper og lurer på om det vil kunne påvirke jobbmulighetene.
Hei,

Det er stor enighet på Stortinget om at det må satset på jernbane, og med stor befolkningsvekst rundt de store byene blir det også viktig å få tatt unna mye trafikk med tog. Jeg tenker derfor at det bør være gode muligheter for lokomotivførere.

Hilsen Johannes
206 Liker

Bioingeniør

Innsendt av:

Lurer på hvordan jobbmulighetene er for bioingeniører (lurer på å ta en bachelor)?
Hei,

Bioingeniør gir mange muligheter. Akkurat nå ligger det ute 32 stillinger på nav.no, mange av dem på ulike sykehus rundt om i landet. Det er også få ledige med denne bakgrunnen.

Hilsen Johannes
267 Liker

Tannlege

Innsendt av:

Hei! Jeg lurer på om hvor stor sjans det er for at gutter snart får kjønnspoeng for odontologi-studiet, og om det eventuelt blir en 6-årsutdannelse istedenfor 5.
Ja, det bør de få snart, lurt! Hilsen Johannes

Nei, det ser jeg ingen grunn til. Hilsen Malin

Neida. Men vi tror ikke det er så stor sjanse for at dette kommer til å skje i nærmeste fremtid. Om det vil bli noen endringer i lengden på studiet, bør du spørre noen innenfor feltet om:)
233 Liker

Er dette lurt.

Innsendt av:

hei.
jeg er en jente på 18, går påbygg nå. og jeg har tenkt å søke arbeid- og velferdsfag på høyskolen.
er det veldig høyt snitt for å komme inn? og hvordan er jobbmulighetene.
takk for svar
Hei Sarah.

Her finner du en oversikt over poenggrensene for 2015:

De vil variere ut i fra hvilken skole du velger.

En fullført bachelor i arbeids- og velferdsfag gir deg yrkestittelen "velferdsviter", som er en ettertraktet arbeidskraft både i offentlig og privat sektor. Du kan blant annet jobbe i NAV eller i andre private og offentlige organisasjoner. Du kan også jobbe i humanitære organisasjoner og andre etater som forvalter velferdsordninger ovenfor privatpersoner og brukerorganisasjoner.

Det som er bra med arbeid- og velferdsutdanningen er at du opparbeider deg en solid kompetanse i hvordan mennesker kan inkluderes i arbeidslivet, hvordan tilpasse arbeidshverdagen til vanskeligstilte samt oppfølging av ansatte med sykefravær. Hvordan bekjempe arbeidsledighet samt sykefraværsoppfølging er viktige temaer om dagen, og det vil nok ikke få mindre fokus i fremtiden heller.

Lykke til med valget ditt! :-)

Hilsen Malin
200 Liker

Trygg sivilingeniør?

Innsendt av:

Hei, jeg har tenkt å begynne på ett av tre sivilingeniørstudier på NTNU til høsten, men klarer ikke bestemme meg. Jeg står mellom industriell kjemi og bioteknologi, materialteknologi eller kommunikasjonsteknologi. Jeg syns alle virker interessante, så jeg kommer til å legge en del vekt på trygghet innenfor arbeidsmarkedet når jeg bestemmer meg. Jeg har hørt at bioteknologi er noe Norge skal/burde satse på å i fremtiden (mtp usikkerheten rundt oljeindustrien), men det virker som det ikke er så mange jobber innenfor denne industrien for øyeblikket? Hvor trygt er jobbmarkedet innenfor materialtek., og komtek.? Og kommer dette til å vare? Noen råd?
Hei,

Som sivilingeniør vil du ha gode muligheter for jobb i alle disse retningene. Generelt er arbeidsledigheten veldig lav for sivilingeniører, selv om den nå har økt de siste to årene.

Hilsen Johannes
189 Liker

Kommunikasjon

Innsendt av:

Hei!

Ønsker meg inn i kommunikasjonsbransjen. Så vidt jeg har forstått kan man ha ulike tilnærminger til dette:
- Design
- Markedsføring
- PR
- Kommunikasjon/medier
- IT

Hvilken retning tror du det har mest for seg å gå i?

Har fra før en bachelorgrad i medievitenskap, men ønsker å tilegne meg mer kunnskap for å kunne få en relevant jobb innen kommunikasjon.
Hei!
Som du nevner er det mange forskjellige retninger å gå, så jeg ville tenkt på hva slags jobb du ønsker deg. Det er generelt sett ganske stor konkurranse om jobbene innenfor kommunikasjon, så tenk på hva du har mest lyst til. Da er det lettere å være motivert nok til å komme dit du ønsker.

Hvis du vil bli designer er hverdagen ganske annerledes enn om du vil jobbe med markedsføring. Masterstudier innen PR, kommunikasjon eller medievitenskap kan lede til helt andre jobber - fra kommunikasjonsrådgiver i staten eller PR-rådgiver i et kommunikasjonsbyrå.

Les deg opp om de forskjellige retningene og mulige yrker, så blir det kanskje litt klarere for deg. Dessuten åpner de fleste retningene opp for flere valg når du er ferdig :)

Lykke til!

Hilsen Johannes

266 Liker

Hva er lurest og søke på?

Innsendt av:

Hva er det som er lurest og søke på innen høyere utdanning nå?
Vil gjerne ikke ende opp arbeidsledig innen 5 år etter jeg er ferdig utdannet! Er veldig glad jeg ikke valgte utdanning innen oljebransjen på videregående!
Hei Lars,

Når du skal velge utdanning er det viktig at du velger noe du har lyst til å jobbe med, men samtidig er det lurt å se litt på hvilke muligheter de ulike alternativene du har gir. Husk at det gjerne er 3-5 år til du er ferdig med utdanningen, så da kan arbeidsmarkedet være annerledes enn i dag. Eksempler på utdanninger som er veldig trygge er sykepleier og lærer, men om du er interessert i realfag ville jeg satset på det selv om ledigheten øker for ingeniører akkurat nå.

Hilsen Johannes
266 Liker

Kreativ jobb/utdanning

Innsendt av:

Hei! Går for øyeblikket på videregående, og har store ønsker om å gjøre noe kreativt etterpå. Med kreativt mener jeg noe innenfor lyd og bilde, for eksempel musikkprodusent/lydtekniker eller å jobbe i radio. Jeg vil også gjerne ha noe med en scene å gjøre, ikke som opptredende, men en del av crewet!

Hva gjør jeg for å sikre en slik livsstil/jobb etter videregående? Høyskole?
Hei,
Det er flere retninger du kan ta, så du må finne ut hva som blir riktig for deg.

Det finnes både bachelorprogrammer og mer kortvarige studier på fagskoler. Dersom du ønsker å jobbe som studiotekniker innenfor lyd for eksempel, finnes det en rekke utdanninger innenfor lydteknikk i Norge. Ønsker du å bli konsertlydtekniker (live-lydtekniker) på konserter med live-musikk, finnes det få gode tilbud i Norge (hentet fra utdanning.no).

Jeg ville gjort et par søk på utdanning.no, og lest meg opp på hva som finnes og hva du tror du kunne trives med.

Lykke til!

Hilsen Johannes
226 Liker

Realfagsutdanning

Innsendt av:

Hei!

Jeg er ei jente som trives godt med realfag på skolen, særlig matte, kjemi og fysikk, men som ikke helt vet hva jeg ønsker å fortsette med. Vet dere om noen studier passer godt for en som trives med disse realfagene?
Hei,

Når du liker både matte, fysikk og kjemi har du mange muligheter. Du kan både begynne på ingeniør/sivilingeniør eller på en bachelor og så master i et av disse fagene. Alle disse alternativene vil gi deg gode muligheter senere :)

Hilsen Johannes
213 Liker

Byggingeniør

Innsendt av:

Hei. Jeg er nå straks ferdigutdannet innenfor økonomi/markedsføring, altså en Bachelor. Jeg føler at dette er noe "alle" har, så jeg har nå tenkt litt på ingeniørstudie. Bygg sådan. Med tanke på fremtidige jobbmuligheter, burde jeg starte på ingeniørutdanningen eller gå videre på siviløkonom?
Hei Maiken,

Både byggingeniør og siviløkonom burde gi gode jobbmuligheter, så her ville jeg nok valgt det alternativet jeg synes virket mest spennende å jobbe med.

Hilsen Johannes
218 Liker

Omskolering

Innsendt av:

Hei! :)
Har jobbet som frisør, men måtte slutte nå pga slitasje i rygg. Er veldig usikker på hva jeg vil gjøre nå, men har sett litt på noe innen reiseliv, kontorjobb. finnes det noe utdanning innen det? tenker ikke på reiseleder, guide eller noe sånt.
Hei Line.

Det finnes flere utdanninger innenfor reiseliv og kontor.

Jeg vil råde deg til å gå inn på www.utdanning.no. Der kan du søke på "kontor" eller "reiseliv" og få opp de utdanningene samt yrkene som er aktuelle.

http://utdanning.no/sok#q=kontor
http://utdanning.no/sok#q=reiseliv

Lykke til Line. Håper du etter hvert får deg en jobb som du trives med! :-)

Hilsen Malin
214 Liker

Strøket på eksamen, bestått alt ellers

Innsendt av:

Jeg strøk på norskeksamen men har bestått alt annet, må jeg ta den opp før jeg kan søke videre utdanning?
Om man må det, har jeg jobbet i 5år nå, så 25/3regelen kan jeg også søke "gjennom" men man må kanskje ha bestått alle eksamener gjennom den regelen også?
Hei du.

Jeg vil anbefale deg å lese på samordnaopptak sine nettsider.

Her er en link med informasjon om 23/5 regelen:

http://www.samordnaopptak.no/info/opptak/generell-studiekompetanse....index.html

Du kan også kontakte samordna opptak direkte. Her er kontaktinformasjon: http://www.samordnaopptak.no/info/kontakt/kontakt-so/

Hilsen Malin
194 Liker

Fysioterapi

Innsendt av:

Jeg lurer på hvordan arbeidsmarkedet for fysioterapeuter er?
Hei,

Det er få arbeidsledige fysioterapeuter i Norge, og om du søker på stillingsdatabasen på nav.no vil du se at det er ledige stillinger i hele landet. Framskrivinger tyder også på at det vil være gode jobbmuligheter med denne utdanningen i framtiden.

Hilsen Johannes
208 Liker

Lærer

Innsendt av:

Hvordan ser fremtidsutsiktene til lærere ut? Jeg begynner på vgs til høsten og lurer på om læreryrket er bra om 4 år når jeg skal studere
Hei Torstein!

Så bra at du tenker på dette allerede nå. Vi vil ha et økende behov for lærere fremover, så dette er et trygt valg. Mange lærere vil gå av med pensjon de nærmeste årene, som vil etterlate seg jobber til nyutdannede som deg :)

Lykke til!

Hilsen Malin
218 Liker

Usikker fremtid.

Innsendt av:

Hei.
Jeg er nyutdannet maskiningeniør innen drift og vedlikehold som har søkt etter relevant arbeid siden endt utdanning sommeren 2015.
Det er dog for tiden stor "motgang" og jeg har mistet tellingen på hvor mange søknader jeg har skrevet.

Spørsmålet mitt er da; hva er det som er lurt å ta etterutdanning i og hvilke retninger er det som er mest fremgang i ila de neste 2-3 årene? Har tenkt på master, men planen i fjor var å jobbe 2 år for å få erfaring fremfor mastergrad. Ser også at de med 5 år utdanning sliter like mye som de med "kun" bachelor.
Hva er dine råd?
Hei Ola,

Akkurat nå er arbeidsmarkedet vanskelig for ingeniører og sivilingeniører på grunn av situasjonen i oljebransjen. Dette vil nok bedre seg på sikt, så å ta en master kan være en god mulighet. Trolig vil arbeidsmarkedet være bedre om to år. Et annet alternativ kan være å ta pedagogikk og begynne å jobbe som lærer om du kunne tenke deg det.

Hilsen Johannes
220 Liker

Evig student 29

Innsendt av:

Har bachelor i øk&adm og byggingentingjør. Hva bør jeg velge nå?
Hei evig student 29!
Det kan være lurt å starte med å se på jobbmulighetene du har, gjennom utdanningene du allerede har tatt?

Akkurat nå er det for eksempel 39 ledige stillinger registrert på nav.no når man søker på "byggingeniør".

Lykke til!

Hilsen Malin
205 Liker

Master studier

Innsendt av:

Hei, har en bachelor i økonomi og administrasjon. Hvilken master utdanning (utenom regnskap) ville lønne seg i forhold til jobbmarkedet fremover?
Heisann Jonas.

Økonomi og administrasjon er en populær utdanning og det kan derfor bli et trangt arbeidsmarked i fremtiden for nyutdannede. Derfor er det lurt som du har tenkt, å ta en masterutdanning. I tillegg til regnskap så viser undersøkelser at det er en viss mangel innen markedsføring og finans.

Masse lykke til :-)

Hilsen Malin
256 Liker

Best utdanning for eget IT selvskap ?

Innsendt av:

Jeg lurer på hvordan utdanning som er best hvis jeg skal starte et eget IT selvskap ? Bør jeg ta Økonomi og bedrift eller bør jeg se på noe it skoler. (hvis det fins)
Hei!
Det finnes mange retninger å gå for å komme seg dit. Du MÅ ikke ha IT-kunnskaper for å starte et selskap innenfor feltet, men det kan selvsagt være en stor fordel. Et begrep om økonomi er også kjekt å ha. Det finnes også egne entreprenørstudier, både på bachelor og masternivå, som kan kombineres med IT-fag.

Det finnes et helt nettverk av miljøer innen entreprenørskap, hvor du kan få tips og råd. Se http://www.innovasjonnorge.no/no/grunder/grundernettverk/#.Vw46qBOLR-U

Eller så har flere skoler egne sentre for entreprenørskap, for eksempel UiO. Se http://www.mn.uio.no/sfe/

Lykke til!

Hilsen Johannes
217 Liker

hvilken utdanning kan jeg ta som 42år arbeidsliedig og mamma med 2 små gutter.Jobbet i bhg som assis

Innsendt av:

Hei

Er i dag arbeidsledig,er 42år og har to små gutter 1år og 3år. Har tidligere jobbet i bhg som assistent i 10år. Har lyst å ta noe papir/utdanning,noe jeg kan bruke til å kommer inn i bhg/skole/jobbe med ungdommer etc.Noen tips? Takker :)
Hei,

Det høres ut som om barnehagelærer vil være en god mulighet for deg. Det gir gode muligheter for jobb :)

Hilsen Johannes
206 Liker

Jurist?

Innsendt av:

Hei! Jeg har litt lyst å studere rettsvitenskap, og bli jurist. Jeg er ikke helt sikker på om det er det jeg vil, men retter mest mot den retningen.
Er dette ett sikkert yrke?
Hei,

Jurist er trygt utdanningsvalg som gir mange jobbmuligheter både i offentlig og privat sektor.

Hilsen Johannes
219 Liker

Økonomi og administrasjon

Innsendt av:

Hei! jeg har alltid vært interessert i økonomi og vet at jeg har lyst å studere det, men jeg har hørt at det er veldig mange med denne utdanningen som ikke har jobb. Er dette en utdanning som ikke er så veldig smart å velge hvis en ønsker å få jobb etter endt utdanning?
Hei,

Det vil alltid være bruk for folk med denne utdanningen, men det er riktig at dette har vært en veldig populær utdanning og dermed blir det også større konkurranse om jobbene. Dersom det er denne retningen du helst vil jobbe med ville jeg likevel gått for det, eventuelt kan du vurdere andre utdanninger innen økonomi.

Hilsen Johannes
204 Liker

Matteknologi

Innsendt av:

Hei. Jeg vurderer å søke MATteknologi. Hvordan er arbeidsmarkedet for MATteknologer? Hvordan er arbeidsmarkedet for byggingeniører? Og hvordan er arbeidsmarkedet for maskiningeniører?
Hei Lillian.

Vi har ingen oversikt over arbeidsmarkedet for matteknologer men vi vet at de kan brukes i mange ulike jobber. Vil råde deg til å ta et søk på https://tjenester.nav.no/stillinger så kan du se hvordan etterspørselen er per i dag.

Bygg- og maskiningeniører vet vi vil være en ettertraktet arbeidskraft også i årene fremover, så det skal være et trygt valg å ta.

Lykke til med valget!

Hilsen Malin
235 Liker

Grønn utdanning

Innsendt av:

Hei!

Jeg lurer litt på hvordan jobbmulighetene er om man ønsker å studere utmark/natur forvaltning eller skogbruk. Er dette et snevert marked, så det blir vanskelig å få jobb etter endt utdanning?
Hei,

Dette er jo spennende retning som jeg nok godt kunne tenke meg selv om jeg skulle valgt noe annet :) Men jeg tror nok det kan være et litt snevert marked. Om du søker på naturforvaltning kommer det nå opp 11 ledige stillinger på nav.no. Lykke til med valget!

Hilsen Johannes
212 Liker

Samfunnsøkonomi

Innsendt av:

Hei.
Jeg går nå første året på samfunnsøkonomi (bachelor). Hvordan er mine fremtidsutsikter med tanke på jobb etter endt studium :)?
Hei,
Jeg er samfunnsøkonom selv og fikk relevant jobb rett etter studiene:)

Det er alltid behov for personer med denne type utdanning. Samtidig er det mange som studerer samfunnsøkonomi og mange vil kjempe om de samme jobbene. Derfor må noen må regne med å ta til takke med noe annet enn de i utgangspunktet ønsket seg.

Jeg vil anbefale å bli med i en studentforening eller å få deg en relevant jobb ved siden av studiene. Dette øker sjansene dine.

Lykke til!

Hilsen Johannes
214 Liker

Fornybar energi

Innsendt av:

Hei!

Jeg vurderer å søke fornybar energi i Sogndal. Dette er ikke en ren ingeniørlinje, men mer en samfunnsvitenskapelig retning. Som de selv skriver kompetansemålet sitt:

"Ha grunnleggjande kompetanse innan fornybar energi, prosjektstyring, arealplanlegging og økonomi, og kunne anvende denne kompetansen på problemstillingar knytt til produksjon og bruk av fornybar energi."

I denne forbindelse lurer jeg på om dette kan være en lur, fremtidsrettet utdanning og om mulighetene for jobb etter utdanning er gode.

Mvh
Christian
Hei,

Det vil være behov for å bygge ut mye fornybar energi framover, så her vil jeg tro at det også kan komme mange nye jobber.

Hilsen Johannes
201 Liker

Kan man søke om å bare få stipend?

Innsendt av:

Hei!

God dag i solen.

Jeg lurer på om det er mulig å søke om å bare få stipend fra Lånkassen og ikke både lån og stipend? Eller er det som hånd i hanske?

Mvh Vilde Haugen
Hei Vilde. Dårlig med sol her jeg sitter, men det er en god dag for det :-)

Lån og stipend er ikke som hånd i hanske og du kan i enkelte tilfeller få bare stipend. Det kommer an på situasjonen du er i.

Jeg vil anbefale deg å følge denne linken: https://lanekassen.no/nb-NO/Stipend-og-lan/vg/Sa-mye-kan-du-fa/

Du kan også kontakte Statens Lånekassen direkte. Her er kontaktinformasjonen: https://lanekassen.no/nb-NO/kontakt_oss/

Hilsen Malin
205 Liker

Utdanning

Innsendt av:

Hvilke utdanning krever lave eller ingen karakter fra videregående?
De fleste utdanninger krever et visst nivå for å komme inn, men noen har lavere snitt enn andre. Jeg ville undersøkt karaktersnittet på de studieretningene du vurderer og kanskje sjekket ut mer kortvarige fagskoleutdanninger?
https://utdanning.no/tema/nyttig_informasjon/fakta_om_fagskole

Du kan også ta opp fag du ikke har fra før eller forbedre karakterene dine som privatist, hvis du har for lavt snitt for å komme inn på det du ønsker. 

Det er søknadsfrist for å melde seg opp til privatisteksamen to ganger i året: ca. 15. september og 15. januar/1. februar. 
 Les på utdanning.no for mer om dette: http://utdanning.no/tema/soknad_og_opptak/privatist

Lykke til!

Hilsen Malin
248 Liker

Får man jobb etter media?

Innsendt av:

Søsteren min er nesten ferdig med vgs. Hun har gått media 2 år og siste året er påbygg med media, så hun får studiekompetanse.
Hun har veldig gode karakterer i snitt, det meste er 5'ere.

MEN; hun vet ikke hva hun bør satse på videre. Er mediafag sikkre å gå videre med? Kan hun lett finne en god jobb innenfor det?
Eller bør hun satse mer "realistisk" med type sykepleier, ingeniør osv?
Hun har karakterer som tillater det meste, men hun er redd for å satse feil. Har du noen tips ift dette?
Hei,

Det høres ut som din søster har mange muligheter. Innen media kan det nok være litt konkurranse om jobbene, men det kommer også litt an på retningen hun velger. Sykepleier og ingeniør er begge gode valg om hun er interessert i det, men det er viktig å velge noe man har interesse for også.

Lykke til med valget!

Hilsen Johannes
215 Liker

Ny utdanning? Fra førskolelærer til?

Innsendt av:

Hei! Jeg har jobbet noen år i bhg, men har allerede vondt i ryggen og føler meg utilstrekkelig på jobb. Slik vil ikke jeg ha det. Noen tips til hva slags videreutdanninger man kan ta for å komme til ungdom og vgs? Evt noen andre yrker?
Hei Sara.

Så bra at du ser på andre muligheter når du ikke føler at helsen strekker til. Det finnes mange yrker du kan velge i stedet.

Du skriver ikke hvilken utdanning du har fra før, men dersom du har en bachelorgrad som førskolelærer så kan en mulighet være å ta spesialpedagogikk som videreutdanning. Da kan du jobbe mot barn og ungdom med spesielle behov både på skoler, institusjoner, PP-tjenesten, helsestasjoner og barnehager. Eller så kan du ta et år med praktisk pedagogisk utdanning (PPU) som gjør at du kan undervise på småskoletrinnet (1. - 4. klasse).

Hvis du vil velge et helt annet yrke så kan sosionom, barnevernspedagog eller vernepleier være et godt og passende valg.

Masse lykke til med det du velger, og håper at jobbsituasjonen din vil bedre seg etter hvert!

Hilsen Malin
253 Liker

Bachelor i biologi

Innsendt av:

Hvilke yrker kan man jobbe i med en bachelor i biologi?
Jeg er opptatt av miljø, miljøvern og dyrevelferd.
Hei!
Som biolog har du mange muligheter både i offentlig og privat sektor.

For eksempel kan det kan legge grunnlag for å bli lærer. I tillegg har biologer ofte viktige roller i staten, som i for eksempel Statens forurensningstilsyn, Direktoratet for naturforvaltning og Miljøverndepartementet. Hvis du er opptatt av miljøvern trenger de også konsulenter i ikke-statlige organisasjoner og foreninger som Norges naturvernforbund, Bellona eller WWF.

Med en bachelor får du en en generell utdanning, så det kan lønne seg å ta en mastergrad for å få flere muligheter, for eksempel innen forskning.

Lykke til!

Hilsen Johannes
208 Liker

Sykepleier?

Innsendt av:

Hei igjen! Jeg lurte på om hvordan sykepleierutdanningen er. Må man ha realfag? I så fall, skal man ha noe realfag under studiet? Jeg er ikke særlig interessert i realfag, kan jeg likevel bli egnet til en sykepleier?
Hei,

Man trenger ikke realfag for å begynne sykepleierutdanning. Om du er litt usikker på hvordan studiet er vil jeg anbefale å kontakte en Høgskole for å få litt mer informasjon. Vi trenger mange sykepleiere i Norge, så dette er en utdanning som gir gode jobbmuligheter.

Hilsen Johannes
220 Liker

Poenggrense

Innsendt av:

Når vi i vennegjengen snakker om videre utdanning, er det snakk om "snittet for å komme inn". Vil det si at man må ha minimum dette, eller var det slik at om det er på 4 så kom noen med 5 inn og noen med 3, men snittet mellom ble 4?
Heisann Silje.

Du må ha minimum snittet for å komme inn. Så er poenggrensen 4 så må du ha minimum 4.

Hilsen Malin
262 Liker

Utdanning

Innsendt av:

Hei jeg er en 25 år gammel jente som er usikker på hva jeg skal velge når det kommer til utdanning . Jeg har både gått statsvitenskap og sosiologi. Men jeg slett veldig med å skrive akademiske og jeg merker at jeg leste for å huske stoff. Jeg har både jobbet innenfor barnehage og sykehjem . Så jeg har tenkt å søke barnehage eller sosionom. Jeg er veldig glad i musikk og dans . Jeg er redd for å velge feil igjen og jeg vil gjerne ha utdanning. Håper du kan hjelpe meg
Hei,

Det høres ut som det kan være lurt å velge noe annet et statsvitenskap og sosiologi for deg. Jeg ser at du har jobbet i barnehage, så dersom du trives med det vil barnehagelærer være et veldig godt valg som gir mange jobbmuligheter. Lykke til!

Hilsen Johannes
209 Liker

Muligheter Bachelor i rettsvitenskap

Innsendt av:

Hva slags jobbmuligheter har man dersom man kun tar bachelor, og ikke går videre med master i rettsvitenskap?

Kan man bygge videre på denne bacheloren i noe annet enn master i rettsvitenskap?
Hei Julie.

Bachelor i rettsvitenskap kan gi deg mange jobb muligheter. Du kan for eksempel jobbe som saksbehandler i NAV, Skatteetaten, forsikringsselskaper, bank, domstoler, politi og tinglysning.

Når det gjelder spørsmålet ditt om man kan bygge videre på denne bacheloren så vil jeg råde deg til å ta kontakt med en studieveileder på skoler som har rettsvitenskap som studie.

Hilsen Malin
199 Liker

Siv.Ing vil bli lærer

Innsendt av:

Hei.
Jeg er utdannet Sivilingeniør (med teknologiledelse) innenfor bygg.
Hvis jeg da har lyst å beynne å jobbe som lærer innenfor ungdomsskole/videregående. Hva må jeg da gjøre? Må jeg ta etterutdannelse?
Hei,

Om du ønsker å jobbe som lærer bør du ta et år med praktisk pedagogisk utdanning, da vil mulighetene være gode for en lærerjobb.

Hilsen Johannes
200 Liker

Lektor pp

Innsendt av:

Jeg har en master I Internationale studier fra Østerrike på 90 ects. Kan jeg ta ettårig Praktisk Pedagogikk for å bli lektor, eller må jeg evt fylle på med et annet fag for å nå den norske 120 ects standarden for master? Og, gjelder karakterkravet i matte for lektorutdanningen? Takk.
Hei Per,

Her må du nesten sjekke med universitet/høgskole i Norge hvordan reglene er. Vil tro du ofte kan få godkjent studier fra utlandet. Jobbmulighetene er ellers gode med lektorutdanning, så det er et godt valg :)

Hilsen Johannes
196 Liker

Hva velger man?

Innsendt av:

Jeg holder på å velge utdanning, men klarer ikke helt å bestemme meg. Har vært innom barnehagelærer, radiograf og sosionom. 3 forskjellige yrker.. Hva ville vært mest fornuftig med tanke på jobbmuligheter senere? Og videreutdanning?
Hei du.

Det er ikke alltid like lett å velge utdanning så jeg skjønner at du kan stå litt fast.

Alle tre utdanningsretningene du nevner er relativt trygge valg. Barnehagelærer blir det mer og mer behov for da fokuset på pedagogikk i barnehagene er stort sammenlignet med hvordan det var for flere år siden. Jeg vil råde deg til å velge det du interesserer deg mest for, da motivasjon er kjempe viktig.

Masse lykke til :-)

Hilsen Malin
273 Liker

Arkitektens utsikter

Innsendt av:

Hei Johannes! Jeg lurer på hvordan utsiktene er for en arkitekt? (5-årig utdanning). Vet at jobbmarkedet til arkitekter er usikkert og konjunkturavhengig, og i disse tider blir jeg enda mer usikker..

Håper virkelig på svar!
Hei Victoria!

Det er ikke så mange arbeidsledige arkitekter i Norge, men det kan nok være litt vanskelig å komme inn i første jobb. Med befolkningsveksten som ventes å komme framover må det bygges mange nye boliger, skoler m.m. Da trengs det også arkitekter.

Hilsen Johannes
237 Liker

Videreutdanning

Innsendt av:

Hei, jeg er usikker på hva jeg bør søke som videreutdanning etter VGS. Jeg vet at jeg vil bli politi, men da har jeg et helt år til gode. Forslag til relevante fag/universiteter eller tips til hva jeg bør gjøre? Har vurdert å ta et årsstudium, ta opp fag eller ta en bachelor.
Hei du.

Så bra at du har lyst til å bli politi. Det vil alltid være behov for det, så det er ikke dumt. Jeg er ikke helt sikker på hva du mener med "da har jeg et helt år til gode", men det er mange som tar et årsstudium eller tar opp igjen fag fra videregående for å få opp karaktersnittet. I så fall bør du velge noe du interesserer deg for. Samtidig kan det være lurt å velge noe som du kan relatere til politiutdanningen og yrket generelt. Hva med kriminologi eller jus?

Lykke til med valget ditt!

Hilsen Malin
204 Liker

Journalistikk!

Innsendt av:

Hei,

Jeg vil søke journalistikk, og ta en mastergrad for å fordype meg i "undersøkende og kritisk journalistikk".

Hva er det som er best å ta av frie emner? Og er det per dags dato behov for gravejournalister?
Hei Helene.

For yrkesgruppene innenfor journalistikk er det per i dag et krevende arbeidsmarked, og det antas at dette også gjelder gravejournalister. Etterspørselen på arbeidsmarkedet vil derimot alltid gå i bølger, og fremtiden er vanskelig å spå.

Når det gjelder spørsmålet ditt om hvilke frie emner som er best å ta så vil jeg råde deg til å ta kontakt med en studieveileder på det utdanningsstedet du skal søke deg til.

Masse lykke til :-)

Hilsen Malin
230 Liker

Jobb som barnevernspedagog

Innsendt av:

Hei

Mitt spørsmål til deg er , er det trygt å ta en utdanning som barnevernspedagog? Hvordan er foreksempel jobb muligheter, er det mange som utdanner seg som det?
Heisann.

Barnevernspedagog må sies å være en trygg utdanning å ta. Arbeidsmarkedet for denne yrkesgruppen er lite preget av konjunkturer, og det vil alltid være behov for den. Om du er motivert og interesserer deg for fagfeltet så er det bare å kjøre på :-)

Hilsen Malin
198 Liker

PPU-utdanning

Innsendt av:

Hei, jeg vurderer å søke på PPU (praktisk-pedagogisk utdanning) med bakgrunn i en engelsk bachelor nå til høsten. Jeg har hørt dette er siste mulighet til å søke med kun bachelor, at kravet økes til master fra 2017/2018. Mitt spørsmål er, med tanke på all omskolering av lærere som nå kreves, om det er gunstig for meg å ta denne utdanningen eller ikke. Vil jeg være fullverdig lærer etter endt utdanning, eller vil jeg måtte ta en master eller annen form for etterutdanning i etterkant?
Hei M.

At du har lyst til å ta en lærerutdanning er flott :-)Flere lærere trengs i årene fremover. Om du vil bli en fullverdig lærer etter den utdanningen du har forespeilet er nok ikke vi de riktige personene å spørre, dessverre. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med de høgskolene eller universitetene som tilbyr denne utdanningen, så vil nok helt sikkert de kunne hjelpe deg.

Hilsen Malin
208 Liker

Medier?

Innsendt av:

Hei, jeg har lyst til å bli reporter i radio. Kommer tett fra vgs. Bør jeg søke rett på medieutd. El prøve meg mer praktisk / samle studiepoeng først?
Hei Radiorøst :-)

Så bra at du har peilet deg ut noe som du interesserer deg for! Dersom du er motivert for å gå rett på medieutdanningen så vil jeg råde deg til å gjøre det. Skulle du ikke komme inn så kanskje du i stedet kan se deg etter en praksisplass eller lignende der du kan få deg litt mer praktisk erfaring innenfor feltet?

Jeg må samtidig minne deg om at media per i dag er å anse som et utrygt utdanningsvalg med tanke på fremtidens arbeidsmarked. Derimot endrer arbeidsmarkedet seg hele veien og innen du er ferdig med studiet så kan situasjonen være en annen.

Hilsen Malin
232 Liker

Data og IT

Innsendt av:

Hei,

Har hørt at det er lurt å velge Data og IT og dette er veldig relevant og viktig i fremtiden og sikkert med tanke på jobb osv. Hva mener du? Det var ikke listet opp som et av de trygge valgene.. Og hvilke studier er da relevant innen data og IT?
Heisann M.B.

Ledigheten i dag er lav blant de som har IT-utdanning så det er en relativt trygg utdanning å velge. Når det gjelder hvilke studier som er relevante innenfor data og IT så vil jeg anbefale deg å ta en titt på www.utdanning.no.

Lykke til med det du ender opp med å velge!

Hilsen Malin
230 Liker

Lektor

Innsendt av:

Hei!
Dere skriver at lærerutdanning er et sikkert valg mtp jobbutsikter. Gjelder dette også lektor i realfag rettet mot vgs?
Hei du.

Alle retninger innenfor lærerutdanningen bør være et sikkert valg. Det at du velger å spesialisere deg innenfor realfag kan også være lurt, med tanke på at det innenfor dette feltet vil være et stort behov for arbeidskraft i fremtiden.

Hilsen Malin
207 Liker

Elektroniske dokumenter

Innsendt av:

Snart har jeg avsluttet vg etter påbygg.
Har nettopp sendt min søknad om opptak på grunnskolelærer. Til slutt spør dem om "elektronisk vitnemål" og andre dokumenter som skal lastes opp. Behøver jeg laste opp noe? Hva da?
Hei Lars.

Gratulerer med snart fullført videregående!

For å få svar på spørsmålet ditt så vil jeg anbefale deg å gå inn på www.samordnaopptak.no. Du kan også kontakte dem på tlf. 21 49 56 09

Hilsen Malin
239 Liker

Psykolog og vernepleier

Innsendt av:

Er dette sikre veier å gå?

Psykologiutdanningen er 6 år hard og lang, så litt kjipt å ikke være sikret jobb etter det!

Hva med vernepleie?
Heisann.

De fleste helserelaterte utdanninger gir gode muligheter for jobb, da både psykolog- og vernepleierutdanningen. Å spå 6 år frem i tid er vanskelig men begge alternativene er gode yrkesvalg. Jeg vil råde deg til å velge den retningen du interesserer deg for aller mest. Er du motivert for 6 harde år på skolebenken så går du for det :-)

Lykke til!

Hilsen Malin
234 Liker

Barnevernspedagog og liknende?

Innsendt av:

Er det relevant og bruk for barnevernspedagoger, barnevernsarbeidere og liknende i nærmeste fremtid eller er det stor arbeidsledighet blant denne gruppen?
Hei Karin.

Slik som det ser ut nå vil det alltid være behov for barnevernspedagoger, barnevernsarbeidere og lignende, og etterspørselen etter en slik arbeidskraft er per i dag stabil.

Hilsen Malin

Tidligere intervjuer

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Ble det mye godteri og fråtsing i mat i påsken? Trenger du hjelp til å komme i gang med et sunnere liv? Vektklubb.nos motivator og treningsekspert, Camilla Lorentzen, gir deg tips og råd til hvordan du kan komme på rett kjøl før sommeren!

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) svarer om ledigheten

Fredag kommer de første ledighetstallene for 2017 fra NAV. Hauglie svarer på spørsmål fra leserne.

Spør om tips og råd til utdanning

Er du fortsatt usikker på hvilken utdanning det er lurt å søke før fristen går ut 15. april? Her får du rådene du trenger i innspurten.

Faste spaltister