Spør om sopp!

Soppsesongen er i gang! For deg som skal ned i vekt er dette gode nyheter; ut på tur samtidig som du får fatt i mager mat. På hvilke spennende måter kan du bruke sopp i matlagingen? På pizza, i saus, som tilbehør eller i gryter - be vår kokk om tips. Få gode råd og fristende oppskrifter av Vektklubb.nos egen kokk, Tommy Østhagen. Han er tidligere Norgesmester i kokkekunst, og har gitt ut flere kokebøker.
37 Liker

Enkle soppmiddager

Innsendt av: Anne Christine Olsen

Vi er glade i sopp, men ender ofte med å lage de samme middagene omigjen og omigjen...som gjerne er pasta med sopp og fløtesaus. Ser at du har oppskrift på suppe - har du flere forslag til god, enkel middag?
Hei!

Har du prøvd prinsesmørbrød?
Stek skogsopp i varm panne med litt olje og litt smør. smak til med salt og pepper. rist grovt brød og legg på hjertesalat eller annen god salat. ha så på godt med stekt skogsopp. topp med ett speilegg (kan droppes) og server.
Hvis du vil ha litt mer "mat i smørbrødet" kan du blande skogsoppen med mager skinke eller biter av kyllingbryst eller svinefilet.

Det var alt for i dag. Det er veldig viktig at dere er forsiktige når dere plukker og spiser sopp, er du usikker på om det er rett type så lar du vær å spise. Lykke til med sopphøsten!
Hilsen Tommy Østhagen
37 Liker

Steking av sopp.

Innsendt av: Erik

Vet at enkelte sopparter, som f.eks fåresopp, tar opp smak fra andre ingredienser ved tilberening. Tar det også opp smår/fett som den stekes i, og i så tilfelle hvordan kan en redusere opptaket på best mulig måte?
Hei!

Fåresoppen tar opp også smak fra smør/fett ved steking. For å redusere dette må du også redusere mengden fett du steker i. Bruk en varm, nesten tørr panne og ha soppen kjapt i. Pass på så den ikke svir seg, da er smaken av smør bedre ; )

lykke til!
Hilsen Tommy Østhagen
38 Liker

Soppsuppe

Innsendt av: Bente

Har du oppskrift på en god soppsuppe?
Hei!

400gr renset fersk skogsopp i biter
60 gr sjalottløk i skiver
5 gr hvitløk i skiver
4-5 blader frisk rosmarin
5 dl lys kyllingkraft eller vann
150 gr Creme fraiche lett
salt og pepper

Fres sjalottløken, rosmarinen og hvitløk i en tørr, varm kjele i ca 30 sekunder og tilsett soppen. Ha på lokk og la soppen ”safte seg”, det tar ca 2-3 minutter. Ta ut halvparten av sopp og løkblandingen og sett til side. Brukes til å garnere suppen med etter den er ferdig. Tilsett kraften/vannet og creme fraiche og kok opp. Kjør det hele i en blender til en glatt suppe og smak til med salt og pepper. Tilsett den stekte soppen og servèr med nybakte rundstykker eller noen kokte småpoteter i suppen.

Hilsen Tommy Østhagen
42 Liker

kantarell oppbevaring

Innsendt av: monica harmens liaker

Hvordan skal jeg tørke eller konservere kantarell slik at den holder seg best og lengst mulig?
Hei!

Jeg pleier å tørke kantareller på 40 grader i stekeovnen med døra litt på gløtt for å få ut fuktighet. Har du høyere temperatur vil soppen bli kokt.

Avkjøles og fryses!

Hilsen Tommy Østhagen
43 Liker

Kantarell

Innsendt av: Nickoline

Hei..
Lurer på hvor langt nord man kan finne kantarell?
Og hvor rundt Oslo området man kan finne kantarell?
Hei, vet ikke helt hvor langt nord du finner, men det står i soppboka "Sopp i naturen" av Else Wiborg at kantareller i nord vokser i bjørkeskog.
Rundt oslo finnes det masse kantareller, det er bare å gå ut i skogen og lete! Min sopp plass får du aldri :)


Hilsen Tommy Østhagen
41 Liker

Kantareller

Innsendt av: Hilsen Tone Skjæret

Finner man kantareller på fjellet, nærmere bestemt gaustadblikk
Hei!

Har ikke sett kantareller på fjellet. Den trives best i nærheten av skog, gjerne granskog, samt gjerne gress og mose.


Hilsen Tommy Østhagen
37 Liker

Piggsopp

Innsendt av: Tor M

Hva med piggsoppen, hvordan fryses denne best ned? Jeg synes fersk piggsopp er meget godt mens nedfryst (forvellet) piggsopp ofte blir besk.
Noen tips?
Hei!

Piggsopp er som du sier best fersk. Om du har litt sukker i vannet du forveller i vil det kunne ta litt av beskheten. Sylting i stedenfor forvelling vil og gjøre den mindre besk.

Lykke til!
Hilsen Tommy Østhagen
36 Liker

kantareller

Innsendt av:

Kan jeg fryse kantareller uten å bearbeide de først .?? Wenche
Det går, men anbefaler deg å enten tørke, forvelle, sylte eller steke de først. da tar de også mindre plass i fryseren.

Om du sylter de kan du bruke 1-2-3 lake:

1 del hvitvins eddik

2 deler sukker

3 deler vann

kokes opp og helles over soppen. avkjøl i laken og frys.

Lykke til :)
Hilsen Tommy Østhagen
37 Liker

Skylling av soppen

Innsendt av: Anne-marie Halvorsrud Hillesland

Skyller alltid soppen hurtig med kaldt vann. Det er jo umulig å få bort alt "rusket" med bare å børste?
Hvis du skal bruke soppen med en gang så er det greit å gjøre. pass på å tørk den godt - men forsiktig etter at den er skylt.


Hilsen Tommy Østhagen
40 Liker

Oppbevaring av kantareller

Innsendt av: Christian

Hei. Vi plukker mange kilo kantareller hvert år, har med vekslende hell fryst dem hele, klemt ut væske og fryst dem, og stekt og lagt i frysen. Synes opptinte kantareller har en tendens til å bli litt seige og noen ganger får de en litt bitter ettersmak. Har du noen gode råd?
Hei!

Jeg synes det blir best om du enten forveller de ( dypper de raskt i kokende vann før du avkjøler de) og fryser de, eller om du steker de og avkjøler de og fryser.

Hilsen Tommy Østhagen
36 Liker

Sunne soppmiddager

Innsendt av: Otta

Jeg er veldig svak for soppstuing. Jeg tror det er noe av det beste som finnes. Men jeg bruker en del fløte og fetere melkeprodukter for å få laget den.
Finnes det en oppskrift som ikke gjør stuingen til en kaloribombe?
Hei!

Bytt ut kremfløte med ekstra mager creme fraiche, det vil gjøre den magrere, men fortsatt god :)

Lykke til!

Hilsen Tommy Østhagen
40 Liker

Holbarhet

Innsendt av: Siv

Hvor lenge kan svellet sopp ligge i fryseren? Dvs sopp som er dyppet i varmt vann, før det ble avkjølt og fryst. greit å vite om jeg må ut å plukke nye kantareller eller om det holder med det jeg har i frysa fra i fjor. Takk for svar
Sopp er magert og tåler frysing godt. Det går helt fint å bruke fjorårets sopp i år!
Hilsen Tommy Østhagen
35 Liker

kremet, men ikke tung soppstuing

Innsendt av: Anneli

Hei!
Jeg syns det er deilig med soppstuing som tilbehør til kjøtt, men opplever ofte at sausen blir for tung. Har du forslag til en tilberedningsmåte som gir en kremet konsistens som også er -tja, luftig?
Hei!

Om du har tilgang til en espuma beholder (sånn som gamle bestemødre bruker til å lage krem i)
da kan du koke en soppsaus (frese sopp og løk i litt olje og ha på matfløte og koke sammen. smak til med salt og pepper. kjør sausen på blender til en jevn saus) og hell på espuma beholderen. tilsett to patroner med gass. Stek så sopp i panne og ha i en skål. Sprøyt ut soppskum fra espumabeholderen over soppen og server.
Hilsen Tommy Østhagen
40 Liker

Kantareller til biffen

Innsendt av: Hilde

Hei!
Jeg har forvellede kantareller i fryseren. Når høsten kommer pleier jeg å bruke dem som deilig tilbehør til lørdagsbiffen, men det drar jo fort på seg et lass med kalorier om man skal steke dem i smør og tilsette en dæsj fløte. Har du noen tips til hvordan jeg kan tilberede dem uten at det sprenger kalorikvoten for helgen?
Hei,
Stek soppen i olje (f.eks raps eller solsikke) i stedenfor smør, og bytt ut kremfløten med ekstra mager creme fraiche. Da kutter du godt ned på fettinnholdet.
39 Liker

steking av sopp

Innsendt av: soppsanker

er sopp mager mat? problemet er at sopp smaker best når de stekes i mye smør.....når jeg prøver å steke uten, blir de gjerne tørre, brente og innskrumpne......tips?
Hei, sopp i seg selv er magert. Om du steker soppen i litt "sunn" olje som raps, solsikke eller soya (oljer som tåler steking godt) og tilsetter litt smør til slutt for smakens skyld blir det ett sunnere resultat enn å bare steke i smør. smak til med salt og pepper til slutt.

Tidligere intervjuer

Kl.14.00: Spør ekspert om ubåtmysteriet

Kl.14.00: Spør ekspert om ubåtmysteriet

Send inn dine spørsmål om ubåtmysteriet i Sverige. Tett på nett-intervjuet med Ola Tunander starter mandag klokken 14.00. Tunander har publisert arbeider innen sikkerhetspolitikk, terrorisme, statsteori, marinestrategi, geopolitikk og den kalde krigens historie. Tunander har bidratt med flere bøker om den kalde krigens ubåtaktiviteter i svenske farvann. Han satt i en granskningskommisjon oppnevnt av den svenske regjeringen for å undersøke dette.
Spør rådgiveren vår om privatøkonomi

Spør rådgiveren vår om privatøkonomi

SPESIALTILBUD TIL DP+ ABONNENTER: En gang i uken kan du som er abonnent på DP+ stille spørsmål i nettmøte til vår rådgiver Øyvind Røst. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi; skatt, aksjer, fond, banklån og renter, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DP+ som kan stille spørsmålene og lese svarene. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer.)
Kan man bli syk av sukker?

Kan man bli syk av sukker?

Bør man sky sukker som pesten? Kan man bli syk eller avhengig av et for høyt sukkerinntak? Er det lurt å kutte sukker helt fra kosten, og hvordan oppdage de skjulte sukkerbombene? Spør klinisk ernæringsfysiolog og kosholdsekspert i VG Vektklubb.no, Marianne H. Wennersberg. Hun jobber til daglig ved Høgskolen Stord/Haugesund.

Faste spaltister

Vektklubb