Spør dyrlegen

VG Helgs dyrlege Silje Hvarnes svarer på spørsmål du har om stell, pass og behandling av dine kjæledyr. Hvarnes er spesialisert som villdyrlege, og kan svare på et bredt spekter av alle mulige spørsmål knyttet til dyrepass.
Send inn spørsmål nå!
77 Liker

katt

Innsendt av: nina

hei! Jeg skal flytte til en leilighet, der hvor det ikke er lov å ha utekatt. Kan katten min bli innekatt etter å ha vært utekatt i 7 år?
TUSEN TAKK FOR AT SÅ MANGE HAR SENDT INN SPØRSMÅL.
JEG HAR DESSVERRE IKKE ANLEDNING TIL Å SVARE PÅ ALLE.
SEND GJERNE EN MAIL TIL VGSILJE@GMAIL.COM, SÅ SKAL JEG SE OM JEG KAN FÅ SVART PÅ SÅ MANGE SOM MULIG I VG HELG UTGAVEN.

Dette blir det siste spørsmålet i dag. Tusen takk for meg :)

Hei Nina.

Det er mange som har vært i samme situasjon som deg, og det pleier å gå helt fint. Det er ikke unormalt at katten sturer i de første ukene. Kjøp gjerne Feliway, som man stikker i stikkontakten. Den slipper ut en "feromoner" som gjør at katten slapper mer av og vil venne seg til det nye miljøet mye lettere. Selges hos dyrebutikker og dyreklinikker. Du kan også prøve å lufte katten din i en sele. lykke til med flytting.

Hilsen Silje
73 Liker

Valpekjøp?

Innsendt av: Stein Solli

Hei Silje!

Vi har bestemt oss for å gå til anskaffelse av valp(sheltie).
Vår datter på 16 er aktiv i hundemiljøet med lånt hund, så vi er sikre på at dette vil gå bra. Vi har aldri hatt hund tidligere.
Men.....- det jeg lurer på er :
Hva er det vi skal se etter, eller finne ut av, passe oss for mv., når vi nå skal reise å se på valpene hos oppdretter til helgen?
Nå er de 5 uker gamle.
Vi har 1.valget på hanhund.

Håper på svar fra deg.
Hei Stein.

Dette var et flott spørsmål for Vg helg spalten min.
Og siden du har en del spm så skriver jeg om det der.
Om du vil legge til flere spm. Send meg mail til vgsilje@gmail.com

Hilsen Silje
66 Liker

Tannpuss for katter

Innsendt av: Ella

Hei, hvor ofte bør vi pusse tennene til kattene våre? De er innekatter, får kun for fra dyrebutikk og er 2 år gamle. Vi forsøker en gang i uken men lurer på hva som er optimalt.

Mvh Ella
Hei Ella.

Veldig godt å lese at de får et godt fòr.
Jeg blir imponert av å lese at dere pusser tennene på de en gang i uka.. dessverre er det ikke mange katter som får tannpuss.
Det mest ideelle er faktisk å pusse de hver dag, og det er det tann-veterinærene anbefaler :) Men, det er ikke alltid det passer for alle. Så jeg vil si at 2-3 ganger i uka er kjempe bra. Men om dere klarer en gang i uka, så er også dette greit. :)
Hilsen Silje
75 Liker

Katten min har bendelorm

Innsendt av: Camilla

Jeg har en katt som i sommer har vært på 2 mark-kurer mot bendelorm. Disse to kurene kom ganske så tett på hverandre, men var i kontakt med dyrlegen. Nå har katten fått tilbake bendelorm, og jeg lurer på om det er noe man kan gjøre for at katten skal slippe å få dette ? Er det noen tabletter hun kan få før hu får det for eks?
Hei Camilla.

Dessverre er det ikke noe vi kan gi forebyggende for at katter ikke skal få bendelorm. Man må bare behandle når man ser ormen. Og da kan det bare gå noen få uker og så har han orm igjen. Er han en skikkelig jeger? Prøv å fòr han litt ekstra hjemme.. i håp om at han ikke skal spise byttet sitt.

Hilsen Silje
73 Liker

Flass

Innsendt av: Øivind

Har en Schæfer, på 4 år, som det ble funnet flass på i går. ikke mye. Har du et godt råd ? Forer med vom /slakterirester og rått kjøtt. Han får også litt tran og et råttegg i 2-3 ganger i uken. Har ikke noe tro på tørrfor,desverre.
Hei Øivind.

Du gir han godt fòr, men siden han har et hud problem så ville jeg forsøkt å gi han tørrfòr, og kun det i minst. 6 -8 uker. Da ser du om du ser noe forskjell. Kjøp gjerne schæfer fòr fordi det er tilpasset schæfere med sensitiv hud eller et hud fòr.
Det finnes også et flass shampoo, og husk å bruk balsam etterpå :)

Hilsen Silje
81 Liker

Hund som klør

Innsendt av: Knut F.

Hei

Har ein 10 år gammal Border Collie som ofte klør seg på "albuen" på framføttene. Området er hårløst, men ikkje rødt og irritert. Det er det samme området på begge sider.

Nokon ide om kva dette kan vere eller om det trengs noko behandling.
Hei Knut.

Det er ikke unormalt at hunder blir hårløse her. Det kan sammenliknes med vår harde hud på albuene :)
Prøv å smør på for eks potefett, eller pyrispet salve for å mykgjøre området. Mulig det er for tørt og det gjør at han klør.
Hilsen Silje
73 Liker

Avle på tispe med livmorbetennelse?

Innsendt av: Marit

Har ei 7 år gammel tispe som fikk symptomer på livmorbetennelse i går. Litt feber 39,2, og brun utflod. Pep og var utilpass. Dyrlegen undersøkte henne, men fant ikke tegn til forstørret livmor og så ingen klare tegn påultralyd. Det ble ikke tatt blodprøve eller urinprøve. Hun fikk en sprøyte med antibiotika i går kveld, og to tabletter til i dag. Almenntilstand i dag morges virket god,slikker seg fortsatt, men har spist og drkket. Det virker som hun responderer bra på antbiotikaen.Hun er satt opp på operasjon i morgen.Er sterkt i tvil om vi skal operere eller forsøke en antibiotika/hormonkur, da vi har lyst til å prøve et valpekull først. Rasen er utrydningstruet og det er en mentalt og fysisk sterk hund. Hva synes du vi skal gjøre?
Utsetter vi henne for en stor helserisiko ved å velge bort operasjon?
Er hun for gammel til sette valper på? Bør vi ikke avle på en hund med denne lidelsen?
Akkurat nå har jeg tusen spørsmål..
Hei Marit

Jeg skulle gjerne gitt deg et svar på dette her, men det blir vanskelig for meg siden jeg ikke har undersøkt hunden din selv. Jeg skjønner godt er du er i tvil. Er det tatt ultralyd? Jeg ville uansett tatt en blodprøve. Det som er skummelt med livmorbetennelse er at de skumle bakteriene kan føre til en forgiftning i blodet som gjør det hele mye verre. Og blir livmoren forstørret så kan den sprekke. Er det flere klinikker der du bor så kan du evt spørre om den second opinion. Masse lykke til. :)
Hilsen Silje
81 Liker

"Ny" katt

Innsendt av: Roger

Hei!

For eit par mnd sidan fekk vi ein hannkatt som då var ca 13 veker. Kva for evt. vaksiner og slikt bør han få, og når? Når bør han kastrerast?

Hei Roger.

Gratulerer med katt :)
Jeg anbefaler at dere tar en tur til veterinær og vaksinerer katten. Da vil det bli vaksiner mot kattepest og katteinfluensa. Han bør også få ormekur. Bestill time allerede i dag.
Kastrering kan du vente med til han blir 6-7 mnd gammel.


Hilsen Silje
75 Liker

Katt med nyreproblem

Innsendt av: Christine Brattøy

Hei, jeg har en 7 år gammel katt som ble innlagt for nyresvikt i sommer. Han var da veldig syk, og lå 3 døgn med intensivbehandling av veterinær. 3 uker etter utskriving var vi til kontroll og da var alle verdier ok igjen! Nå får han kun nyrefor fra veterinær, har lagt på seg igjen og er fin og blank i pelsen. Mitt spm; kan dette ha innvirkning på hvor gammel han blir, kan han evt få problemer igjen når han blir eldre..? Han er et svært avholdt familiemedlem, så denne hendelsen satte en støkk i oss alle....
Hei Christine.

Så godt at han er blitt mye bedre.
Det som er viktig er at han må få nyrefòr resten av livet. Det er ingen ting som sier at han skal levere kortere siden han har hatt en nyreproblem. Det avhenger litt av hvor stor skade det ble på nyrene. Pass på at han får rikelig med vann og riktig mat. Og nå som dere er obs på symptomene så er dere tidlig ute hvis det kommer tilbake.
Hilsen Silje
72 Liker

Hund med våteksem og kløe

Innsendt av: Fortvilet hundeeier

Hei,
Vi har en seks år gammel Berner Sennnen som sliter med kløe og flass i pelsen, mye guffe i ørene og får alltid utbrudd av våteksem etter han har blitt dusjet (vi har prøvd flere typer hundeshampo uten hell og prøver å tørke pelsen godt etterpå, men han har jo en del...).
Er dette symptomer som bør ses i sammenheng? Hva kan dette skyldes? Og ikke minst, hva kan vi gjøre for å hjelpe ham?
(Vår dyrlege har ikke kunnet hjelpe oss.)
Hei du.

Det kan tyde på at hunden din går med et hudproblem, spesielt når han er plaget i ørene også. Og at han får våteksem hver gang han har badet.
Prøv å bad han minst mulig. Det er ikke lett å fjerne alle shampoo restene. dessuten er det viktig å bruke balsam for at huden ikke skal tørke ut. Det er vanskelig å tørke en slik hund.. de gangene han har badet må dere bare smøre dere med tålmodighet og sitte med håndkle og føner. Har dere forsøkt å bytte fòr? Hjelper det ikke ta kontakt med veterinær-
Hilsen Silje
80 Liker

Klipping av klør på hund

Innsendt av: Lise

Jeg har en GoldenDoodle valp på 31/2 mnd, som jeg ønsker å klippe klør på selv, men han er svært uvillig. Prøver nå å venne han til dette og er fornøyd om jeg får klipt en-og-en klo. Hva gjør jeg? Skal jeg bruk makt?
Hei Lise.

Svarte på dette i stad- sjekke det, og håper det går greit.
Ikke bruk makt.. bruk tid og masse god biter. Han er bare en valp så dette skal være gøy. Kjempe bra at du har begynt nå. Det vil du få igjen for seinere.
Hilsen Silje
81 Liker

katt

Innsendt av: monica

hei jeg lurer på om det er riktig at det skal komme spytt /skum ut av munnen på katten min når han får medesin
Hei,

Hva slags medisin er det han får?
Jeg vet at noen katter kan reagere på medisinen de får, og da vil det komme spytt ut av munnen. Snakk med veterinæren du fikk medisinen av, og hør om det er normalt..ettersom jeg ikke vet hvilken medisin det er.

Hilsen Silje
73 Liker

HCM hos Maine Coon

Innsendt av: Tonje

Har lest at Maine Coon kan få problemer med hjertesykdommen HCM.
Hvordan vet jeg at min katt har det eller ikke? Min dyrlege tar alltid en liten sjekk på katten når jeg vaksinerer han. Vil han kunne høre det om hjertet har en feil?
Siden det er fare for en medfødt feil, vil det da holde med kontroll en gang i året for å se om han utvikler feilen? Dyrlegen sier at katten er frisk, men jeg leste at sykdommen også kunne komme akutt og da ble jeg redd for at en gang i året var litt sjeldent.
I hvilken alder er det typisk at symptomene kommer?

Katten er fem år, kastrert gutt og virker frisk, men han har aldri vært en spesiellt aktiv og leken katt.

På forhånd takk for svar :-)
Hei.

Det stemmer at de kan få HCM. Og derfor skal katter som brukes i avl testes for dette. Det er en egen test som gjøres hos veterinær. Er du bekymret for dette bør du kontakte veterinær. Snakk også med oppdretter, de vet nok også om det.
Hilsen Silje
73 Liker

Tette øyekanaler

Innsendt av: Sindre

Hei,

Hunden min her tette øyekanaler som fører til at det renner en del ut av øynene som fører til rødtskjær i pelsen rett nedenfor. Finnes det noe løsning på det?
Hei Sindre.

Et godt spørsmål, som jeg kommer til å svare på i VGhelg utgaven :)

Det finnes en løsning; det er å spyle opp tårekanalene.


Hilsen Silje
77 Liker

Katten min..

Innsendt av: ivan

har pelsklumper over hele kroppen, og bakerst på ryggen er det en "klump" som er veldig hard, og det lukter råttent av den. Jeg vet ikke om jeg tar sjansen på å bedøve katten da den er ca 18 år gammel, og er redd den ikke vil våkne igjen.
Hei Ivan.
Jeg skjønner at du er bekymret for å gi beroligende til en så gammel katt. Likevel synes jeg at det må gjøres noe for å få vekk denne harde pelsklumpen på ryggen. Om den ikke plager katten nå, så vil den med tiden gjøre det. Og huden under vil bli betent og rød. Hør med veterinæren der du bor og de kan hjelpe deg..

Hilsen Silje
78 Liker

Huggorm

Innsendt av: Anders

Hei Silje..
Boxeren min ble bitt av huggorm i halsen. Det gikk noen dager før vi så hevelsen, og kontaket vetrinær. Han fikk kortison, og antibiotika. Mye oppkast, og diare før vi kontaktet vetrinær. Formen er bra igjen, men kan han ha fått sen-skader ??. Ca 3 år, og 48 kg. Og hva er eventuelle sen-skader ??
Ps... Utrolig gode programmer du og Gaute har vist oss... Håper på flere ??
Hei du.

Jeg har ikke sett noen senskader på hunder som har fått behandling. Men jeg har lest at det kan blant annet bli skader på nyrer og hjerte. Det vil jeg si er veldig sjelden, og jeg synes ikke du bør bekymre deg for det. Det som er viktig er å holde hunden lenge i ro, helst i flere uker. Noen veterinærer setter også hunden på langvarig medisin behandling- avhengig av sykdomstilfellet.
Hilsen Silje
71 Liker

Kanin har diarè

Innsendt av: Kaninelsker

Hei! jeg har en kanin som har diarè ofte. Setter han på vann og høykur, men da legger han "diarè kaker". Diarèen hans blir lagt i "kabler". Vet du hva dette er? Dyrlegen sier det bare er vann og høykur som hjelper.
Hei.

Det er litt vanskelig å si hva dette er da jeg ikke kjenner til hele historien din med kaninen. Han har tydeligvis en tarmflora som ikke er normal
Jeg anbefaler at du tar kontakt med en veterinær som har god greie på kaniner. Søk på nett.

Lykke til.
Hilsen Silje
67 Liker

Røyting

Innsendt av: Camilla

Har en rottweiler på 1.5 som røyter så mye. Støvsugeren går to ganger om dagen men alikevel er det hår overalt. Hva er dine beste råd?
Hei.

Mitt beste råd er å skifte fòr type og gi han rikelig med omega 3 og 6 fettsyrer.

lykke til.
Hilsen Silje
75 Liker

sår på tissen

Innsendt av: thomas

hunden min sleiker seg mye på tissen å den har vært veldig sår og rød utpå.
vond ånde har den også etter den begynte med dette.
det skjedde etter vi hadde vært hos dyrelegen på et ''klippebesøk''
Hei Thomas.

Det er mulig at det ble klipt en del hår rundt penis som er uvant for han, og han har da begynt å slikke seg der. Og det som skjer at han har da slikket så mye at han har slikket på seg en betennelse. For det første er det viktig at du unngår at han klør.- Kjøp en skjerm hvis det er nødvendig. Kjøp forhudsrens på apoteket, så får du renset opp litt. Blir det ikke bedre synes jeg at du må ta kontakt med veterinæren du var hos.

Hilsen Silje
73 Liker

Katt.

Innsendt av:

Har en katt som innimellom begynner og vaske seg skikkelig på bakparten ,der halen begynner.Skulle tro at han ble stukket av noe for han blir urolig,løper og setter seg og vasker,gjentar da dette noen ganger etterhverandre.
Han har ikke mark, hva kommer dette av?
Hei.

Det er tydeligvis noe som irriterer han rundt i anus området. Det kan være analkjertlene som plager han. Det er to kjertler som ligger på hver sin side av anus (rompehullet). De skal normalt tømmes for sekret når han går på do, men det er ikke det skjer.. og da vil dyret selv prøve å tømme de.
Det kan også være at han er litt betent i området. Om det fortsetter så synes jeg dere bør ta en tur til veterinær.
Hilsen Silje
76 Liker

kLOKLIPPING

Innsendt av: Knut Fjeld

Jeg har en blandingshund på tre år...Verdens snilleste og klokeste kammerat som har reddet livet mitt nor han var kun 4 mnd. gammel, så han er veldig spesiell for meg.
Men vi har et problem, han er so engstelig for føttene sine at det er helt umulig å få klippet klørne. har hittil måtte dra til dyrlegen og få han til å sove mens det blir gjort....Er det noe jeg kan gjøre for å dempe angsten og vinne hans tillit ang. dette....det er det eneste "negative" med han, ellers er han en verdig representane for hundestanden
Hei Knut.

Jeg svarte akkurat på et liknende spørsmål, så les der hva jeg anbefaler å gjøre.
Jeg vet at det er noen hunder som bare må få beroligende for at vi kan klippe klørne deres. Faren min har verdens snilleste jakthund, men det er umulig for meg å klippe klørne hennes..uansett hva jeg gjør. Så der må jeg faktisk gi henne litt å sove på. Da får jeg gjort en mye bedre jobb og hun er ikke redd. Kanskje det må bli slikt for dere også.
Hilsen Silje
68 Liker

Kastrering av hannkatt

Innsendt av: Martin

Tar du meningen med livet fra den, eller gjør du den en tjeneste?

Ekstraspørsmål: Er ormekur nødvendig for katt som tar mus, selv om den ikke har noen symptomer?
Hei.

Jeg vil nok heller si at du gjør den en tjeneste :) Da slipper den å stikke avgårde i ukesvis på jakt etter damer. Og ikke minst slåss for disse damene, og da kan påføre seg uønska sykdommer.
Katt som spiser mus trenger ormekur. Det er reseptpliktig, så kontakt veterinær for å få resept.

Hilsen Silje
79 Liker

Forberedelser til flytting

Innsendt av: Jannicke L.

Hei Silje!

Jeg skal flytte med hunden min til Australia. Jeg har overveid dette med mye betenkning, for en slik lang reise er jo en enorm belastning for hunden. Jeg kjenner godt til reglene for import av dyr til Australia, og er også klar over at han må være 1 mnd i karantene ved ankomst.

Det jeg vil spørre deg om er hvilke forberedelser som jeg trenger å gjøre her hjemme i Norge? (Jeg er litt orientert, men er greit å få det utdypt.) Og hvor tidlig før avreise må disse forberedelsene gjøres? Og har du eventuelt andre tips til oss som kan gjøre reisen enklere for oss begge?

Tusen hjertelig takk for hjelpen Siri!
Hei.

Ja det er en lang reise, men jeg har selv vært med på å sende hunder til Australia så det skal ikke være noe problem. Ansatte i flyselskapet skal ta ut hunden underveis og lufte den.
Forberedelser på forhånd er vanskelig å si. Jeg håper for all del at han er vant til buret han skal fly i, hvis ikke må du tilvenne han det. Har dere flydd før? vet du hvordan han er i fly? Jeg trudde at min hund hadde det helt greit på fly, men da jeg satt rett over henne i flykabinen og hørte hun hyle..så endret jeg mening...

LYKKKE TIL OG GOD TUR :)
Hilsen Silje
71 Liker

Tilvenning i bur

Innsendt av: Cecilie

Hei, vi har anskaffet oss en cocker spaniel tispe. snart 3 mnd gammel.Vi har fått anbefalinger om at hun vil være mest trygg og i ro dersom vi har henne i bur hjemme på dagtid. Hun sover allerede hele natten godt i buret. Jeg holder nå på med gradvis "opptrapping" med å være i buret. Er dette en god plan?
Hei Cecilie.

Jeg synes bur er en fin ting. Og det er kjempe fint at dere har begynt med gradvis tilvenning. Det er fint ikke minst fordi da blir de vent til å være i bur, ikke minst når dere skal på biltur. Med tiden kan hun slippe å være innelåst i buret- og kan heller gå inn og ut som hun vil. Nå som hun er valp kan det være kjekt å lukke døra.. dere vil se at hun vil som valper flest finne ting til å bite på når hun er alene hjemme :)
Lykke til
Hilsen Silje
69 Liker

Hund

Innsendt av: Martin

Hei har en staffshirebullterrier, han har egentlig fått dårligere ånde. vanling ? eller kan det være noe tann problemer som fører til det, som fks tannstein?
Hei Martin.

Hunder med dårlig ånde har ofte tannstein. Kjøp en barnetannbørste på butikken ( billigere enn en hundetannbørste) og tannkrem til hunder( dyrebutikk), og se om det hjelper. Det finnes tyggebein som skal hjelpe mot tannstein. Ser du at det er mye tannstein så må du dra til veterinær og fjerne den. Den blir ikke borte av seg selv.

Hilsen Silje
69 Liker

Katt 18år gammel

Innsendt av: Hilde

Hei!
Jeg har en katt på 18år,som har fått en kul nederst på magen. Hun blir ikke sint når jeg tar på den, å det virker heller ikke som om den gjør vondt for henne. Kan dette være en svulst? Isåfall, vis jeg tar henne til dyrlegen, vil dem da avlive henne om det er en svulst, siden henne er så gammel?! Jeg er redd for å ta henne til dyrlegen, med tanke på at hun kan bli avlivet. Å det er ikke mitt ønske, så lenge hun syntes å ikke ha vondt!
Hei Hilde.

Det var en eldre pusejente du har :)
Jeg mistenker at det er en jursvulst du snakker om her. Så lenge den ikke plager henne, den ikke blir større eller får en annen form - så ville jeg bare sett an litt. Det er risiko å gi henne narkose siden hun er så gammel, men det er absolutt et alternativ hvis det er snakk om å måtte fjerne den. Jeg synes ikke at hun må avlives hvis den ikke ser stygg og plager henne. Pass på at hun spiser og drikker normalt.
Hilsen Silje
73 Liker

Kanintenner

Innsendt av: Dyrevenn

Hei.
Hva skal en gjøre når tennene til kaninen er blitt lange? Har prøvd å gi den forskjellige ting å gnage på. De er nå alt for lange.
Hei hei.

Oi oi oi..da må du dra til dyrlegen- fordi de blir ikke korte av seg selv. Kaniner har tenner som vokser konstant-så de må klippes jevnlig.


Hilsen Silje
76 Liker

Omplasseringshund

Innsendt av: Annicken & Jenny

Har nettopp adoptert en Coker Spaniel på 2,5 år. Han bjeffer veldig mye, og har en tendens til å knurre. Han kan knurre på fremmede, og det er et mareritt og ha han stående utenfor butikken. Er det noen triks for å få han til å føle seg tryggere? Burde vi kastrere han?
Hei.

Jeg vil ikke at du skal tenke at kastrering er løsningen på dette. For jeg kan si at det vil nok ikke forbedre seg om dere gjør det. Dette ligger mest sannsynlig i hodet på han. Spm er bare hvorfor er han slik? Jeg ville meldt meg på et hundekurs, eller ta kontakt med en adferdsterapeut.

Lykke til.
Hilsen Silje
71 Liker

Steriliserte katter.

Innsendt av: Beathe :o)

Hei. Har to aldrende steriliserte katter, ca 9 år gamle. Er to adpoterte vilkatter derfor litt usikker på alder. De begynner å få hengebuk, muligens pga steriliseringen? Sjekker dem for sår o.l. ofte i.o.m de er mye ute. Bør jeg gjøre noe? Er fast hos dyrlege for vaksinasjon hvert år, men han har ikke nevnt noe på det og jeg glemte å spørre. Dessuten driver de å mister de små tennen i munnen. Er det vanlig? Spiser mest tørrfor og litt fisk. På forhånd takk :o)
Hei Beathe.

Dessverre er det ganske normalt med dette hengefettet som er under buken. Og det blir mer vanlig med årene. Og da for katter som er steriliserte.
Kjempe fint at du sjekker de for sår osv. Så lenge du er fast hos veterinær så ville jeg ikke bekymret meg. Spør veterinæren neste gang du er der, og se hva han mener om bukfettet. Og be han ta en kikk på tennene. Eldre katter får lett tannstein!

Hilsen Silje
78 Liker

Hund bærer steiner!!

Innsendt av: Anette

Hunden vår Ben bærer på store stener når vi går på tur - han gir ikke slipp på dem før vi kommer hjem. Dette har han holdt på med siden han var valp, nå er han 7 år og tennene
begynner å bli litt nedslitte. Vi har prøvd å gi han en ball, en pinne eller en godbit i stedet men han slipper den ikke. Hva kommer dette av, har aldri sett andre hunder bære steiner, og hva kan vi gjøre for at han slutter før tennene går helt i stykker.Han er en blandingshund av Malinois og St Bernhard!!
Hei du.

Jeg må smile litt, fordi jeg kan se for meg disse nedslitte tennene hans etter mange års steinbæring :)
Ja, det ikke lett å gjøre om en uvane som har vært så lenge. Grunnen til å si hvorfor han gjør det er vanskelig å si.. det er rett og slett en uvane han har lagt til seg. Og noen er bære-hunder.. Akkurat som noen folk sitter slikker seg på leppene tide og utide :)
Har dere prøvd det han liker aller aller best- for eks pølse.. slipper han ikke da heller?
Et alternativ er å prøve løse munnkurver som kan forhindre han i å få tak i ting med munnen.
Hilsen Silje
72 Liker

Hvor ofte skal katter ha mat?

Innsendt av: Marianne

Vi har 2 hukatter på 6 og 4 år, mor og datter. Er det riktig å la dem ha tørrfor tilgjengelig alltid, og gi dem bløtfor f.eks. en gang daglig? Den eldste katten er ganske tykk, mens den yngste er tynn og spretten.
Hei Marianne.

Katter er ofte flinke til å posjonere maten sin selv. Men så er det noen katter som kan spise og spise hele dagen :) Og det blir litt verre når det er to katter.
Det jeg anbefaler dere å gjøre er å kjøpe et godt fòr fra en dyrebutikk eller dyreklinikk, og bruke anbefalt dagsdose som passer til katten din. Da vet du at den har fått nok tørrfòr for dagen. Og om den ene spiser mer enn den andre så må du prøve å skille de hvis det går. Evt la den tynne spise først. bløtfòr er lørdagsmat..de elsker det.. man trenger ikke det hver dag. Det er viktig med tørrfòr ikke minst for tenner og fordøyelse.
Hilsen Silje
86 Liker

Katten har spist ulltråd

Innsendt av: Tonje

Hei!
Katten min spiste omtrent en meter med ullgarn for ca 10 dager siden. Vi har holdt den under oppsikt og den ser ut til å være i god form. Vi har ikke funnet blod i avføring el.l. (Innekatt) Vi har heller ikke sett noe som ligner på garnrester. Fordøyes ren ull? Er faren over? Er det noe annet vi bør se etter?

Takk for svar!
Hei Tonje.

Så lenge katten spiser og drikker normalt så er det et godt tegn. Og hvis den ikke blir sint av at du kjenner på magen hans så er det enda bedre. Jeg er usikker på om garn blir fornøyd. Ofte så tuller det seg litt sammen, og kan i verste fall stoppe opp. Det er de vi er redd for.. Jeg ville nok holdt oppsyn noen dager til. Gi henne flytende parafin som kjøpes på apoteket, 1ml per kg i et par dager, så kan dere se om det skjer noe.
Hilsen Silje
80 Liker

Katt

Innsendt av: Arne

Hei jeg har spørsmål om katt og spebarn
Mvh arne
Hei Arne.

Send en mail til vgsilje@gmail.com, og utdyp deg litt mer, så kan jeg skrive om de i vg helg utgaven :)


Hilsen Silje
79 Liker

Pusedyr

Innsendt av: IK

Når burde man sterilisere og burde pus få et kull først? hvorfor?
Hei hei.

Det er ikke noe regel som sier at kattene bør ha et kull får de steriliseres. Vet du at du får gitt bort alle kattungene hun får og du har tid til å ta de av de, så kan dere ha et kull. Likevel må jeg minne deg på at det er altfor mange pusunger der ute som må avlives pga folk ikke kan ha de.
Mitt tips er å sterilisere pus. De må veie over 2,5 kg, og være ca 7 mnd gamle.
Hilsen Silje
75 Liker

Hund

Innsendt av: Jonny Vang

Jeg har en 2 år gammel breton, som er veldig redd. Det er nesten ingenting som skal til før hun blir redd.
Hei Jonny.

Det kan være forskjellige grunner til at hunder er redd. Har hun vært redd hele livet? Er hun en jakthund?
Jeg ville tatt kontakt med en adferdsterapeut for å se om hun kan ha noen tips.

Hilsen Silje
64 Liker

Klipping av klør

Innsendt av: Hilde

Hei!
Jeg lurer på hvordan man skal klare å klippe klørne på en hund som ikke vil dette? Han har ingen problemer med at vi tar han på potene o.l. Problemet starter idet vi skal begynne å klippe. Håper på gode råd i fra deg slik at vi slipper å ta hunden med til dyrlegen for å få dette gjort :)

Hei.

Kloklipp er noe man må tilvenne hunden gradvis. Begynn med å ta masse på potene, og vær litt hardhent.
Det er viktig å bruke mange godbiter.. og da godbiter hunden liker godt :)
Det er lurt at han er trøtt og sliten for ex etter en lang tur, så han ikke har altfor mye energi. Vær glad om dere klarer en klo den første dagen. Gjør dette helst hver dag eller annen hver dag.. Lykke til, håper dere klarer det.
Hilsen Silje
68 Liker

Kanin med utposninger..

Innsendt av: ida

Jeg har en dvergvedder på 1,5 år, hunnkanin. Den var voksen da jeg fikk den og da hadde den en såkalt hakepose, i løpet av de siste ukene kan det virke som den har fått en pose på hverside over frambena..??? Så når den hopper rundr ser jeg jo først den hakeposen etterfulgt av en lignende utposning under. Kaninen er kjempeflott i pelsen, men har gått noe ned i vekt ( er ikke for tynn, men var derimot litt godrund i sommer) Hva kan dette være? Ser ikke noe lignende på noen av de andre kaninene.
Hei.

Jeg har litt vanskeligheter med å se for meg disse utposningene på frambeina. Det som er viktig å følge med på er om hun de irriterer hun. Biter eller slikker hun på de betyr at det plager henne. Blir de større eller hardere så vil jeg absolutt kontakte veterinær.
Hilsen Silje
65 Liker

Hannhund viser aggresjon?/uvilje mot kvinner og barn

Innsendt av: Anette Gullbring

Min Schäfer er 15 måneder, hannhund. Når jeg får besøk av damer bjeffer han og løper mot dem, halen er buet, noen ganger reiser han bust. Det samme kan gjelde barn. I vårt hjem er det kun jeg som er kvinne, mann, sønner i tenårene. Kan dette være aggresjon? Den er ikke sånn mot min mor, men venninner og andre "fremmede ". Virker som han er usikker og ønsker å "prøve" seg, men tør ikke ta sjansen på å teste ut det. Merker han at damene/barna blir redde/usikre og derfor gjør dette. damer som ikke er redd hunder og ikke bryr seg går det greit med. Og så er det hjemme det er mest merkbart, ute blant folk virker det ikke som han bryr seg veldig. Har du noen gode råd? det håper jeg.
Hei Anette.

Dette er ganske vanlig. Jeg har selv en schæfer, og busta hennes kommer opp støtt og stadig. Det er en del av språket deres, og det ligger en del usikkerhet i det. Samtidig som det kan være dominans. Han er nå midt i puberteten og skal nå prøve seg litt - barn og andre hunder tenker han kan være lett å bryne seg på. Det er viktig å være konsekvent , prøv å avled han når han gjør dette. Bruk godbiter eller leker han er glad i .
Hilsen Silje
71 Liker

Kattens pels.

Innsendt av: Nina

Hei. Jentepus på 3 år med lang pels. Hver enkelt pelshår er veldig tynt. Katten er frisk men har mange knuter. Det er vanskelig å børste ut/ klippe knutene, da det virker som det er sårt i pelsen.Hva bør jeg gjøre? Katten er ute om natta hele vinteren og trenger pelsen sin. Tusen takk:)
Hei Nina.

Dette er ikke unormalt. Det er mange andre kattepuser der ute som sliter med akkurat det samme - og det er ikke noe lett for eiere som vil gjerne få vekk disse tovene.
Prøv å skifte fòr og gi henne omega 3 og 6 fettsyrer i maten.
Børst henne jevnlig. Hadde det vært varmere i været hadde jeg barbert katten,evt kan du ta hun med til veterinær og få hjelp til å fjerne de tovene som er der,slik at dere begynner på scratch med børsting. Det finnes mange forskjellige børster, så undersøk hva markedet har å by på.
Hilsen Silje
71 Liker

Øreproblemer på hund

Innsendt av: Heidi

Har en hund som får gjentatte ganger sopp i øret og normal behandling virker som den ikke hjelper. Har du noen forslag til hva jeg skal gjøre? Virker som det kan ha gått ut over luktesansen også. Gir Vom og Hundemat og laksolje som for. Går til Vetrinær og akupunktur og det har gått i riktig retning men det tar ikke slutt med soppen og væske i ørene. PS! Det er en strihåret hund og pelsen kunne godt vært striere.
Hei Heidi.

Hunder som har gjentatte problemer med ørene har ofte et hudproblem. Så om dyrlegen du er hos har brukt de medisinene som er å bruke til hunder med sopp i ørene, så ville jeg absolutt tatt en hudutredning på han.
Malacetic otic er en god øre rens som surgjør miljøet i øret og gjør at soppen ikke trives, men jeg antar at denne er du vel kjent med :)
Hilsen Silje
79 Liker

Allergi?

Innsendt av: Magnus

Hei
Jeg har en Bordie Collie tispe som er 4 år gammel.

På vår og høst røyter hun enormt mye i tillegg til at hun flasser en del på denne tiden og klør mye.
Jeg vet det er tid for pels "skifte", men lurer på om det er noe jeg kan gjøre for å dempe dette, eventuelt hva det skyldes?

mvh
Magnus
Hei Magnus.

Hvilke fòr hunden din spiser har mye å si. Og det er viktig at hun får rikelig med omega 3 og 6 fettsyrer.
I tillegg bør du få børstet vekk alle de overflødige hårene. Tips, kjøp en Furminator.. den er en racer til å fjerne løse hår :)
Hilsen Silje
73 Liker

Biltur med hysterisk katt

Innsendt av: Ida

Hei!

Jeg har et spørsmål jeg håper du kan hjelpe meg med. Vi har en pusefrøken som er livredd for å kjøre bil. Hun HYLER, tisser, bæsjer, sikler, skjelver og er helt hysterisk. Det spiller ingen rolle hvor lang biltur det er snakk om, levenet starter umiddelbart. Vi har prøvd å venne henne til å være i buret også uten at vi er på biltur. Det går greit så lenge døren på buret er åpen, men så fort døren lukkes begynner hun å skrike og prøve å klore seg ut. Jeg antar derfor at det at hun må være i bur er hovedgrunnen til at hun mistrives så i bil, sannsynligvis i tillegg til at hun blir bilsyk.

Nå har det seg slik at vi skal flytte om en måneds tid, og pus må selvfølgelig være med på flyttelasset. Det tar ca. 8 timer med bil å komme til vårt nye hjemsted, og vi lurer veldig på hvordan vi skal gjøre dette. Jeg har lest at det finnes bilseler for katter. Vil dette fungere når pus blir så dårlig av å kjøre bil? Finnes det noen beroligende midler som katten kan få? Jeg skjønner at det ikke er ønskelig å dope ned katten, og at dette kan bidra til å gjøre opplevelsen verre. Men hun er virkelig helt hysterisk, og ingen klarer å få kontakt med henne når vi kjører bil, og jeg tenker at det uansett ikke kan bli verre for henne enn det allerede er..?

Setter stor pris på hjelp! Vi flytter fra en liten leilighet i Oslo og til eget hus på landet, så er helt sikker på at pus kommer til å bli veldig fornøyd på det nye hjemstedet, bare vi får henne vel dit..!
Hei Ida.

Huff, det hørtes ikke så kjekt ut. Det er ikke så lett når kattene blir helt krakilske under en biltur.
Det jeg synes dere bør gjøre er å reise til dyrlegen og be om reisesyke tablett til katt. Fortell problemet ditt. Det finnes også beroliggende tabletter, som gjør at hun i det minste kan slappe litt av. Selv om dette ikke er noe man gjør ved flere anledninger, så er dette et engangstilfelle og det vil gå helt bra. Jeg anbefaler deg å prøve ut medisinen en gang før dere kjører flyttelasset-
Lykke til
Hilsen Silje
78 Liker

"Søvn" på øyet

Innsendt av: Camilla

Rottweileren min sliter med en del "søvn" i begge øynene. Det er ikke grønt eller betennelses lignende og han ikke problemer med at øynene klistrer seg sammen. Fargen er grå aktig, og det er slimete og samler seg på øyet før det legger seg i øyekrokene. Jeg har prøvd og bruke øyebadevann samt en mild reseptfri øyerens som jeg kjøpte hos dyrlegen. Bør jeg være bekymret for dette?
Hei Camilla.

Så flink du har vært som har brukt øyebadevann på hunden din. Det er det vi anbefaler å prøve i første omgang. Om det ikke hjelper, slikt i ditt tilfelle så ville jeg tatt en tur til veterinær. Det er en grunn til at han får dette sekretet i øynene, for eksempel at han har for liten tåreproduksjon. Det er også bakterier som gir en grå aktig farge i øyesekretet.
Irriterer han seg ved å være borte i øynene med labben, så betyr det at det plager han. Håper du finner ut av det.
Hilsen Silje
66 Liker

Passende dyr til småbarnsfamilie?

Innsendt av: Silje T.

Vi vurderer å anskaffe oss en rotte, ettersom jeg (mor) har hatt 2 stk tidligere og synes de er fantastiske dyr. Det jeg lurer på er om dette er et gunstig valg mtp at vi har en gutt på 3 år? Mine tidligere erfaringer tilsier at dette burde gå bra, men det er jo greit å sjekke. Er det evt noe vi burde være oppmerksome på?
Hei Silje.

Jeg synes det er fint at barn kan vokse opp med dyr. Og det er enda bedre at du har erfaring med rotte tidligere, for da kjenner du til hvordan de er. Mange kan være uenig at små barn ikke skal ha dyr. Det som er viktig er at små barn ikke skal få noe hoved ansvar for dyret. Og det er veldig viktig til å lære de å være snille med de. Aldri forlat barnet alene med dyret!! De forstår ikke at man ikke kan løfte en rotte i halen.
Lykke til,
Hilsen Silje
81 Liker

Stive priser?

Innsendt av: Emil H.

Synes du prisene man tar for vaksine/operasjoner/kastrering/rutinesjekker osv hos dyrlege er for stive? Jeg har inntrykk av at en del vegrer seg for å dra til dyrlegen med dyret sitt pga prisene.
Hei.

Jeg vet at mange reagerer på prisene til veterinærene. Og det er kjent at det er mye dyrere i byer enn ute på landet. Vi må huske at veterinærer ikke får noe tilskudd av staten til å drive en klinikk så alt utstyr og medisiner som kjøpes inn må selv dekkes av klinikken. Og det koster mye penger.
Et tips kan være å undersøke priser på forskjellige klinikker før du evt skal kastrere katten din-
Hilsen Silje
79 Liker

Å ha dyr uten å involvere dyrlege

Innsendt av: Maja

Hva synes du om folk som har hatt katt helt fra den ble født og fram til den døde, uten å ha tatt den med til dyrlege noengang hverken for vaksinering, eller for kastrering/sterilisering eller for en sjekk?
Hei Maja.

Så lenge dyrene har vært friske, så synes jeg ikke det er noe krise. Jeg vet at det er mange dyr der ute, spesielt i utkantstrøk som aldri har sett en veterinær.

Hilsen Silje
65 Liker

Parring av hund

Innsendt av: Jostein

Når skal jeg få parret border collie tispa mi i forhold til når hunden blør ?

Og hvor gammel kan den maksimalt være før den ikke lengre kan få hvalper ?
Hei Jostein.

Det er litt avhengig av rase. Men det er en gyllen regel på at rundt den 10.-12 dagen etter at hun begynte å blø, så har hun eggløsning. Det beste er å dra til veterinæren og ta en progesteron blodprøve. da får du vite akkurat dag for eggløsning.
Når det gjelder alder, så spørs det på om hunden er parret før eller ikke, og ikke minst helsestatus til hunden. Jeg synes hunder som er 8-9 år gamle begynner å bli for gamle.
Lykke til
Hilsen Silje

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister