Spise sunt eller spise for å gå ned i vekt?

Hva er forskjellen på å spise sunt og spise for å gå ned i vekt? Kan du gå ned i vekt bare ved å bytte til grovere brød, skummet melk, mer salat og grønnsaker? Og redusere inntaket av fastfood, snack og brus? Eller må du gjøre andre inngrep i kostholdet for å gå ned i vekt? Send inn ditt spørsmål mat, kosthold og vektreduksjon til lege i Vektklubb.no Jøran Hjelmesæth. Han leder Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst ved Sykehuset i Vestfold, og er leder i Norsk forening for fedmeforskning
96 Liker

Ansvar?

Innsendt av: Heidi

Alle vet at ved å spise mindre og sunnere, trene og bevege seg mer så går man ned i vekt.
Tror ikke det er her problemet ligger...
Alikevel så er det få som klarer det, og det er ikke rart fordi sunn mat er mindre tilgjengelig enn usunn mat (mcdonalds, kebab, ferdigprodukter som er over sukret osv)
Har ikke myndighetene et ansvar når det går fedmeepidemier over hele verden.
Bør ikke alt som er tilsatt sukker ha høyere avgifter, så kan sunn mat bli billig.
Det hjelper ikke at jeg foreleser for datteren min om sunn mat, når hun bruker 50 lappen hun får på kebab og cola fordi det er dyrere og vanskeligere å få tak i noe som er sunt og billigere!!!
Hallo Heidi,
Takk for godt innspill som jeg tiltreder og som jeg lar avslutte dagens nettsesjon. Takk for i dag og god helg.

Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
85 Liker

Diabetes 2

Innsendt av: Helen B

Hei. Jeg har fått diabets 2 og er kraftig overvektig. Hvilken mat kan jeg spise for vektnedgang. Det florerer så mye, så jeg er veldig usikker. Håper på svar.
Hallo Helen,
Sunn norsk mat er også bra deg med diabetes. Se
http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme....v-kos-.pdf
Du bør ta kontakt med en ekspert for å få konkrete råd, men ved å redusere inntaket av energirik mat så kan du gå ned i vekt uten fare for at det skader din diabetes. Du må imidlertid huske på at blodsukkeret synker hvis du spiser mindre og da kan det være nødvendig å passe på at det ikke blir for lavt. Snakk da gjerne med fastlegen din eller diabetssykepleier hvis du har tilgang til det slik at de kan hjelpe deg. Sjekk også diabetesforbundet sine hjemmesider som har mange gode råd.
http://www.diabetes.no/


Lykke til.
Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
84 Liker

Aspartam

Innsendt av: colamanden

Hei!

Så at du et tidligere spørsmål sa at kunstige søtningstoffer ikke hadde noen effekt på helsen. Hva med aspartam? Slik ejg forstår det inneholder nesten alle typer brus uten kalorier aspartam. Vil du utdype effekten aspartam har på hjernen og kroppen, hvis noen i det hele tatt?

Takk på forhånd!
Hallo,se mitt svar over.
Aspartam er ikke farlig, det er en myte. Drikk brus med aspartam med god samvittighet.

Vennlig hilsen
Jøran Hjelmesæth

70 Liker

Drikke

Innsendt av:

Kunstig søtningsstoff som aspartam ER helseskadelig. Norsk helsemyndigheter oprerer med ADI( anbefalt daglig inntak). Dersom det er grenser for inntak sier det seg selv at dette ikke er bra for kroppen.Den beste drikken er vann. Vannet kan tilsettes sitron,lime, agurk, bær osv., og får da en frisk smak.
Hallo,
jeg er enig med deg i at den beste drikken er vann, og takker for tips.
Jeg er ikke enig med deg i at aspartam i de doser som finnes i norske mat og drikkevarer er skadelig, heldigvis.
Vennlig hilsen
Jøran Hjelmesæth

77 Liker

Forbrenning

Innsendt av:

Har hørt at fruktsukker (fruktose) forbrennes i leveren på samme måte som alkohol i stedet for i cellene (som fett og proteiner). Hvis dette stemmer, er det da "sunt" å spise frukt?
Hvis det ikke stemmer, kan du si litt om hvor i kroppen de forskjellige næringsstoffene blir forbrent?
Takk for interessant spørsmål.
Cellene våre (muskelceller for eksempel) bruker hovedsakelig glukose og fett som drivstoff (energikilde), og de er så godt tilpasset at de kan velge hvilken type drivstoff de vil ha avhengig av tilgang og forbruk. Før vi spiser frokost for eksempel kan fett være den viktigst energikilden, mens etter et måltid og under fysisk aktivitet så kan glukose dominere. Fruktose ”forbrennes” egentlig ikke på samme måte, men omdannes bla til fett i leveren.
Som jeg tidligere har skrevet i VG inneholder vanlig bordsukker (eks. sukkerbiter) et disakkarid som heter sukrose og som består av to forskjellige monosakkarider; druesukker (glukose) og fruktsukker (fruktose). Melkesukker (laktose) er også et disakkarid som består av galactose og glukose. Fruktsukker finnes naturlig i frukt, grønnsaker og honning og smaker søtere enn andre sukkerarter.
Frukt er fortsatt sunt fordi det inneholder mye kostfibe, mye vann, lite energi (et eple ca 80 kilokalorier for eksempel) og viktige vitaminer og mineraler. I tillegg er det dokumentert at et regelmessig inntak av frukt og grønnsaker reduserer riskoen for flere kroniske sykdommer.

Vennlig hilsen
Jøran Hjelmesæth
78 Liker

Kritisk til vektklubb sine anbefalte kaloriinntak.

Innsendt av:

Har fulgt litt med på vektklubb og ser at mange har fått anbefalt daglig inntak på 1300-1600 kalorier for å gå ned i vekt i tillegg til at de skal trene. "Normalt" daglig inntak regnes for å være ca 2000 kalorier for en kvinne ca 65 kg hvis jeg ikke tar helt feil. Hva vil et så lavt kaloriinntak som 1300 kalorier gjøre med forbrenningen? Min teori er at forbrenningen vil gå ned, vi blir slappere og kroppen vil forbrenne muskelmasse i tillegg til fett og karbohydrater fra kosten. Stemmer dette?
Hallo,
Din teori er ikke så dum, du har rett i en del av det du sier. Det er imidlertid litt komplisert å finne ut hva som er normalt kaloribehov. Det er avhengig av flere ting, blant annet aktivitet (som øker kaloribehovet) og tidligere slankeforsøk (som reduserer kaloribehovet). Hvis du er lite aktiv kan en tommelfingerergel være at du trenger 30 kcal per kilo kroppsvekt per døgn for å holde vekten, og da er 2000 kilokalorier ikke så langt unna sannheten (antagelig). Hvis du da reduserer med 700 kilokalorier per dag (1300) så vil vekten gå ned med mellom en halv og en kilo den første uken og litt mindre de neste ukene. Du vil miste mest fett men også litt muskel ja. Forbrenningen vil også synke spesielt dersom du ikke samtidig øker på din fysiske aktivitet. Så, mitt tips for å forebygge nedsatt forbrenning er økt fysisk aktivitet, som også vil stabilisere appetitten og bedre søvnen, og som igjen er bra for stabilisering av ny og lavere vekt. Lykke til.
Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
74 Liker

vektap

Innsendt av: Amina

Hva er forskjellen på å spise sunt og spise for å gå ned i vekt? Kan du gå ned i vekt bare ved å bytte til grovere brød, skummet melk, mer salat og grønnsaker? Og redusere inntaket av fastfood, snack og brus? Eller må du gjøre andre inngrep i kostholdet for å gå ned i vekt?
er en 18 år gammel jente som ønsker å gå ned noen kilo på en effektiv måte. Har du noen tips ?
Hallo Amina,
svaret på ditt spørsmål er avhengig av ditt nåværende kosthold. Hvis du nå spiser en del fastfood, snack og brus kan en overgang til et sunnere kosthold være nok til å gå flere kilo ned i vekt. Så mitt råd er, prøv, så ser du hvordan det går. Dersom du klarer å øke din fysiske aktivitet i tillegg så er det også bra. Se for øvrig mine tidligere svar.
Lykke til.
Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
70 Liker

Kaffe?

Innsendt av: Tone

Hei. Jeg er i midten av 30-årene og drikker ikke kaffe. Har lest flere steder at kaffe er sunt (hvis man ikke overdrirver som alt annet). Jeg ønsker å gå ned et par kg og lurer på om det kan være lurt å begynne å drikke kaffe. Eller kan te gjøre samme nytten omtrent?
Hallo Tone,
Svart traktekaffe innehodler nærmest null kalorier og kan være en god erstatning for kaloriholdig drikke. Husk at kaloriinnholdet øker betydelig hvis du blander inn melk, fløte eller annet. At kaffe i seg selv har en slankende effekt er imidlertid høyst usikkert. Når det gjelder te, så kan for eksempel grønn te inneholde appetittdempende stoffer som muligens kan bidra til vektreduksjon, men det er ikke bevist.

Som jeg har skrevet tidligere i VG så inneholder kaffe koffein som øker mengden av stresshormoner i blodet, nedsetter følsomheten for insulin og øker blodtrykk og puls. Kokekaffe, presskaffe og espressokaffe inneholder også stoffer som øker mengden av det skadelige LDL-kolesterolet i blodet. Det har derfor vært gode grunner til å frykte at ufiltrert kaffe kan gi høyere risiko for hjerte- og karsykdom. Likevel viser en nyere studie for eksempel at de som drakk minst 4 kopper kaffe (med koffein) per dag hadde omtrent samme risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag og kreft som de som drakk mindre enn en kopp per dag, og at de som drakk mest kaffe hadde 23 % lavere risiko for type 2-diabetes. Dette funnet støtter tidligere studier som tyder på at hver kaffekopp kan redusere risikoen for diabetes med inntil 5-10 %.


Så drikk gjerne te eller traktekaffe som kalorifri drikke men ikke forvent at vekten går ned (uten at du tar bort noe annet).

Lykke til.
Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
79 Liker

Endre kosthold

Innsendt av:

Hei!

Jeg lurer på om det ER noe forskjell på å spise sunt og spise for å gå ned i vekt?
Går det ann å gå ned i vekt ved å redusere inntak av godteri, brus og usunn mat, og bytte ut brødskriva med sjokoladepålegg til grovt knekkebrød med cottagecheese og skinke og tomat?

Hjeeelp!
Hallo,
Det er mulig å spise veldig mye sunn mat og gå opp i vekt, men de fleste vil holde vekten eller gå ned i vekt dersom de følger norske sunne kostråd bokstavelig og ikke spiser mer. Se lenke: http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme....v-kos-.pdf
Dersom du reduserer på inntaket av godteri, brus og usunn mat og erstatter dette med et sunnere kosthold, som du skriver over, så vil du også gå ned i vekt. Du må imidlertid huske at det også er grense for hvor mye sunn mat du kan spise uten å gå opp i vekt.
Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
72 Liker

Kaloritelling

Innsendt av: Inger

Hei.
Jeg lurer på om det er nok å telle kalorier når man skal ned i vekt eller holde vekten?
Vill det i så tilfelle i terion være det samme hvor kaloriene kommer fra, altså att feks. 200 kalorier fra sjokolade eller tomat er det samme?
Att det er sunnere å få kaloriene fra tomat bet jeg jo, men i prinsipp blir det samme hvor kaloriene kommer fra, bare det ikke overstiger det daglige behovet for kalorier?
Hallo Inger,
Et enkelt svar på ditt spørsmål er at, ja, det er nok å telle kalorier, og at 200 kalorier fra sjokolade og tomat er det samme.
Likevel foreligger det etter hvert noe forskning som stiller spørsmålstegn ved denne sannheten, og det kan hende at det er slik at noe lettere forbrenner fett enn karbohydrater, og at noen kan lykkes med en type diett med lite fett, mens andre kan ha større nytte av en diett med litt færre karbohydrater. Problemet er at det foreligger veldig lite forskning på området foreløpig, og at de fleste forskningsresultatene støtter teorien om at en kalori er en kalori, uansett hvor den kommer fra.
Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
76 Liker

Brød/knekkebrød.

Innsendt av: Sandra

Hei.

Jeg er opptatt av å spise sunt og trene regelmessig.
Men jeg er på ingen måte noen fanatiker.

Mange anbefaler å bytte ut alt brød med knekkebrød, mens andre sier at det bare er vannet som er fjernet fra knekkebrødet.

Jeg er glad i grovt brød - spiser det ikke i store mengder - men lurer på om det gir helsegevinst å fjerne brødet i kostholdet?
Jeg synes grovbrødet gir en mye bedre metthetsfølelse enn knekkebrødet.

Er overvektig, men på vei nedover.
Hallo Sandra,
spis grovbrød med god samvittighet (se svar over til annet spørsmål). Knekkebrød er bra, men ikke nødendigvis bedre enn grovbrød.
Lykke til.
Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
81 Liker

Kaloriinntak ved overspising/bulimi.

Innsendt av: Fleskejenta

Jeg er en jente på 30 år som i mange år har slitt med overspising/bulimi i det skjulte. Bulimien kommer som regel bare til syne de gangene jeg vet jeg har spist for mye. Jeg er 165 cm høy og veier 85 kg, så er ganske feit... Hater kroppen min slik den er nå og vil veldig gjerne ned i vekt, samtidig som jeg kjemper for å bli frisk av bulimien. Prøver å ligge på ca. 1300 kcal daglig, men det er ikke alltid jeg klarer det. Helgene er verst med tanke på utskeielser. Hvor mange kcal burde jeg ligge på med tanke på vektnedgang kombinert med tilfriskning? Burde jeg hatt høyere kaloriinntak for å unngå å havne i overspising/oppkast? Er ikke så veldig aktiv, da tid og krefter ikke alltid strekker til. Synes også jeg legger veldig fort på meg viss jeg spiser mer enn planlagt, så mistenker at forbrenningen ikke er på topp. Kan det være at forbrenningen fungerer dårlig etter ca. 15 år med overspising/bulimi/jojo-slanking? Og går det i såfall an å gjøre noe med det? Trenger desperat hjelp, så vær så snill å svare!!!!
Hallo,
Jeg forstår at du ikke har det lett, og det er også veldig vanskelig for meg å svare deg på en ordentlig måte uten at jeg kjenner deg bedre. Mitt viktigste svar er at du bør ta kontakt med noen som du kan prate med og som kan hjelpe deg på en profesjonell måte. Se for eksempel nettstedet http://www.nettros.no/
Når det er sagt så kan jeg heller ikke si eksakt hvor mange kilokalorier du bør spise for å gå ned i vekt, og det er meg bekjent ikke antall kilokalorier som avgjør hva som skal til for å unngå overspisning.
Det som jeg kan svare deg klart på er at, ja, 15 år med overspising kombinert med jojo-slanking har redusert forbrenningen din, slik at det både er vanskelig å gå ned i vekt (krever lavere kaloriinntak enn man tror), og veldig lett å gå opp i vekt igjen. Det viktigste du kan gjøre med det er å forsøke å øke den fysisike aktiviteten, øke muskelmassen og dermed øke forbrenningen. Det betyr ikke nødvendigvis trening, men all aktivitet er bedre enn ingen aktivitet.
Lykke til.
Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
86 Liker

Er brød dårlig?

Innsendt av: Nikita86

Hei! Jeg har et spørsmål angående brød og rent kjøtt. Flere jeg snakker med anbefaler meg å kutte ut brød til lunsj og heller spise litt gamle middagsrester slik at jeg ikke får i meg for mye karbohydrater. Stemmer dette? På meg virker det som om brød nå er blitt noe usunt, men dette kan da umulig stemme dersom det er skikkelig grovbrød?
Hallo Nikita, takk for viktig spørsmål.
Det er heldigvis feil, skikkelig grovbrød er fortsatt veldig sunt, det fremgår klart av de nye retningslinjene for kosthold som anbefales for å forebygge fremtidig sykdom og død. Se lenke http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme....fault.aspx

Og med sammendrag her: http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme....v-kos-.pdf

Så mitt råd til deg er å lese disse gode rådene og spise grovbrød med veldig god samvittighet.

På denne måten forbygger du fremtidig sykdom, blir god og mett og får energi til dine daglige aktiviteter.

Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
82 Liker

Drikke med kunstige søtningstoffer

Innsendt av: Mastrix

Prøver å bare drikke Farris/Vann osv, men avogtil "må" man bare....
Hva anbefaler du av Pepsi Max, Fun Light, Olden Eple (2 g fruktose/dl) i forhold til at jeg går på lavkarbo (ca 40-50 g pr dag)?
Hallo Mastrix, takk for godt spørsmål som sikkert mange lurer på.
For det første inneholder de fleste kunstige søtningsstoffer ingen kalorier, og dermed heller ikke karbohydrater. Kunstige søtningsstoffer er heller ikke farlige for helsen. Noen har hevedet at appetitten kan øke etter inntak av disse stoffene, men det er høyst usikkert. Uansett vil jeg si at alle drikker som er tilsatt kunstige søtningsstoffer uten kalorier kan drikkes nærmest fritt uten fare for vektøkning eller helseskade. Hvis de erstatter søte drikker får man også en slankegevinst. 2 gram fruktose tilsvarer 8 kilokalorier, det er nesten ingenting.
Lykke til.
Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb