Slik går du varig ned i vekt

Mange lykkes med å gå ned mange kilo i vekt, men opplever deretter at kiloene langsomt smyger seg på igjen, en etter en. Hvordan bør du slanke deg for å unngå dette? Hva må du gjøre etter et vekttap for å holde deg slank og i god form? Be om hjelp fra lege og professor i ernæring Christian A. Drevon. Han sitter i fagpanelet i VGs Vektklubb.no, og har lang erfaring med å hjelpe folk med livsstilsendringer og vekt.
130 Liker

Ned i vekt etter graviditet

Innsendt av: Eirin

Hei.

Jeg gikk opp 27 kg i mitt første svangerskap. Veier nå 90 kg og er 172 cm høy. Nå er jeg fortsatt på fedme i følge bmien. Jeg ligger også i grenseland til diabetes og har mye av det dårlige kolesterolet.
Hva er viktig for meg nå for å gå ned i vekt? Hvilken måte vil være hensiktsmessig for meg? Hadde fødselsdeperasjon de første 3 mndene pga kolikk og trøstespiser en del enda (etter en tung fødsel)
Føler meg fanget i min egen kropp og gråter mye pga dårlig selvbilde, men finner ikke motivasjon, da jeg føler det er altfor mange kilo som skal av. (ca 21kg)
Håper på svar!
Hei,
Det er viktig at du ikke mister motet, men tar en ting av gangen. Din svangerskapsderpresjon er det viktig at du arbeider med. Kan det gjøres noe med ditt daglige liv som bidrar til at du ser litt lysere på livet? Sett i verk de tiltakene som kan gjøre at du ser det fine med ditt liv. Om du fremdeles har et spedbarn er det viktig at du ammer barnet. Det kan bidra til at du taper et betydelig antall kg i løpet av første leveår. I ammeperioden er det viktig at du ikke slanker deg hardt, men er bevisst at du spiser sunt og er fysisk aktiv hver eneste dag minst 60 min. Om du følger et slikt opplegg vil du få et langsomt, men sikkert vektfall. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
133 Liker

Stress også en viktig faktor

Innsendt av: Anonym

Hei

Hvor mye vil stress påvirke vektøkning dersom en har normalt og ok kosthold og trener mye.. Merker at selv om jeg trener mye (Her mange ganger 5-6 ganger i uken i snitt og da spinning, step, aerobic + litt styrke) og har normalt kosthold. Har kuttet ned på mye. Men jeg mistenker at stress kan være en faktor her også siden jeg har vært påvirket av det og samtidig sies det at psykisk og fysisk helse henger godt sammen.. Derfor lurer jeg på hvor vesentlig stressfaktoren er her??
Hei,
Stress kan nok være viktig for det meste i livet, også for kroppsvekten. Det er imidlertid vanskelig å vite hvor mye det betyr og hvordan stress skal måles. Mange har nok for mange oppgaver i dagliglivet til at de har tid til å prioritere egen helse. Det tror jeg er viktigere enn stress i seg selv. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
127 Liker

Når er man slank nok?

Innsendt av: Jente 25

Etter et år har eg gått ned over 30 kg og fått en BMI på 22.4. Eg har gått ned mer enn eg har turt å håpe på men eg føler meg ikke helt fornøyd. Nå har eg bestemt meg for å gå ned to kg til men er redd for at eg ikke blir fornøyd da heller. Hvis eg ikke blir fornøyd med det eg har oppnådd er eg redd for at det kommer til å gå ut over motivasjonen for å beholde vekten!

Når bør man bli fornøy og hvordan får man det til? Når er man egentlig slank nok?
Hei,
Du er definitivt slank nok nå, men du kan kanskje få litt mer muskler på kroppen ved å trene med litt vekter? Pass på så du ikke bikker over i en spiseforstyrrelse. Dersom du har mistanke om det bør du snakke med din fastlege om saken. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
122 Liker

overvekt

Innsendt av: cassie

ønsker å gå ned i vekt.
50kg.
klarer det ikke.
får ikke hjelp av fastlegen.
er det noen som kan hjelpe meg i gang?
prøvd div slankeprod og kurs men ingen eller liten effekt
Hei,
Ingen ting virker om du ikke er skikkelig motivert for å endre dine vaner. Piller, kurer, pulvere, armbånd, etc virker ikke, men sunt kosthold i små mengder, og daglig fysisk aktivitet i en eller annen form på minst 60 min virker garantert. Det virker som det er din motivasjon det står på. Sats ordentlig om du virkelig vil, og ikke sats på noen sultekur, men en tålmodig reduksjon på 10-12 kg per år. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
114 Liker

Varig vekt

Innsendt av: sissel tuften

Dette er det 4.kurset med Vektklubb.
Første gangen gikk jeg ned 25 kilo uten slit og hard trening. Jeg fulgte kurset og trena litt med trimsykkel, men mest var jeg ute å jobba i hagen. Det gikk ikke så bra med neste kurs. Grunnen var at jeg ble sittende mye med en betent arm og ellers dårlig form. Jeg håper på bedre varig vekt denne gangen. Jeg er veldig godt fonøyd med kurset, da det veldig grundig og godt gjennomført.
Hei,
Håper du er skikkelig motivert og kan utnytte vektklubb.no til å bli noe mer enn et kurs. Det skal bli en KURSENDRING som gir varige endringer i livsstil. Da kan du høste gevinster gjennom et langt liv. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
130 Liker

trening

Innsendt av: Òle

Hvorfor er det så vanskelig å få folk til å trene og eta sunn mat
Hei,
Godt spørsmål - jeg skulle gjerne kunne svare presist på dette spørsmålet. Uansett årsak, så der det faktisk slik, og da må vi prøve å innrette oss slik at de sunne valgene blir så lette som mulig. En av de beste motivasjonsfaktorene er antakelig kunnskap. Om du vet en del om kropp, mat og helse, viser det seg at man gjør fornuftigere valg. Lær og forstå, så blir det lettere å velge sunt. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
119 Liker

Sunne matpakker

Innsendt av: Andreas Hornberg

Hei Christian.

Jeg skulle gjerne fått noen tips til sunne og enkle matpakker som man kan lage og lagre i en dag eller to. Har ofte lange dager på jobb som gjør at matlagingen ofte blir for sløv og usunn. Kom gjerne med forslag til frokost/kveldsmat og middag.Takk på forhånd :-)
Hei,
På www.vektklubb.no og på Internett forøvrig finner du mange praktiske tips for oppskrifter på ulike måltider. Det er viktig at du velger sunne varianter, og at du finner frem til oppskrifter som du synes er smarte og gode. Sunne og enkle matpakker kan være at du skjærer et visst antall brødskiver og tar med deg det antallet du spiser hver dag på jobben. I tillegg kan du ta med en bokt med makrell i tomat, litt røykelaks, banan, eple, tomat, agurk eller et kyllinglår. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
124 Liker

Grandiosa

Innsendt av: Julian

Hei

Blir jeg tykk av grandiosa hvis jeg trener?
Hei,
Dette er mildt sagt et upresist spørsmål, som jeg håper du skjønner selv. Alt er et spørsmål om dose, og hva du forøvrig spiser og driver av fysisk aktivitet. De generelle anbefalinger er at du spiser variert og sunt i passe små mengder slik du kan finne rådene på Helsedirektoratets hjemmesider (http://www.helsedirektoratet.no). Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
127 Liker

Hjelp! Jeg fortsetter å gå ned i vekt!

Innsendt av: Margrethe E.

Hei! :-)
Jeg har nådd mitt vektmål, og har nå gått over til stabil profil. Kcal per dag er blitt endret fra 1300 til 1800. Men jeg sliter med å komme opp på dette nivået.. Og jeg fortsetter dermed å gå ned i vekt. Min BMI er nå 19,7. Og jeg får beskjed om at jeg er blitt altfor tynn hos Vektklubb!!
Jeg spiser meg god og mett på frokost, lunsj og middag i tillegg tar jeg frukt, grønnsaker og nøtter som mellommåltid. I det siste har jeg spedd på med litt sjokolade, snack a jack, marsipan og flere nøtter for å øke kcal uten hell.. Føler jeg spiser hele tiden, og rekker aldri å bli ordentlig sulten! Likevel fortsetter vekten å gå nedover..
Har du noen tips til hvordan jeg kan øke kcal med litt sunnere alternativer, uten at volumet på måltidene øker nevneverdig?

Hilsen en litt småfrustrert, men likevel storfornøyd Vektklubb medlem :-)
Hei,
Du har vel nådd et viktig mal, men det har kanskje bikket litt over for deg. Det er viktig at du spiser sunt, og at du er fysisk aktiv. Da kan du bygge opp muskulatur og oppnå et sunnere liv. Dersom vekten er kommet ut av kontroll vil jeg anbefale at du oppsøker din fastlege for bedre oppfølging. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
117 Liker

Motivasjon og disiplin

Innsendt av: Lurelure

Hei! Er ei jente i 20-årene som trenger å gå ned noen (minst 30)kg. Har bare est mer og mer utover for hvert år. NÅ er det på tide å gjøre noe med det!! Motivasjon? Tja.. Hvem vil vel ikke se frisk og sunn ut? Men disiplin det eier jeg ikke i det hele tatt! Noen dager så er det sånn "JAA, jeg har kjempelyst å gjøre noe med det, med EN gang!", men.. den varer bare i noen timer, så tar det noen uker eller mnd til neste gang. Jeg hater å jogge, men synes sykling er ganske kjekt! Dansing liker jeg også veldig godt. Har ikke råd til å gå på noe treningsstudio. Men har du noen tips til hva man kan bruke i hjemmet? Flasker med vann funker bra som manualer.. Men noe mer? Og hvordan får jeg fikset den disiplinen min? Må jeg en tur i millitæret først?
Hei,
Motivasjon er viktig, og du kan ikke ta lett på den siden. Sett opp en liste over hvilke argumenter som taler for og i mot at du skal ta deg bryet med å redusere vekten din. Gjør dette ordentlig, og tenk gjennom ulike sider ved hvert argument, skriv gjerne ned dine tanker, og finn ut om du selv virkelig vil dette så sterkt at du tåler presset dag ut og dag inn i mange år. Om du ikke er motivert for jobben, så legger du prosjektet til side og stresser ikke deg selv med dette, men da må du også ta konsekvensene av valg. Dersom du virkelig vil gjøre noe med livet ditt som fører til et sunt kosthold og fysisk aktivitet 60 min hver dag, hele året, ja da må du sette i gang med det opplegget du er mest fornøyd med. Noe annet vil antakelig ikke funke. Sunn mat er ikke dyrere enn usunn mat om du er litt bevisst. Fysisk aktivitet kan drives alle steder, ikke minst ute. Det er gratis å gå tur, sykle om du har en sykkel, ta sit-ups, knebøy og armhevninger på stuegulvet, og løfte ulike husholdningsartikler i en plastpose med armer eller bein. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
118 Liker

kiloene som smyger seg på...

Innsendt av: S

Hva må vi gjøre for å holde oss der vektnålen stopper når man har gått ned....ja, det har jeg lurt på...svaret er vel hele tiden tenke kosthold og bevegelse....men det er ikke så enkelt som det høres ut. Gikk ned 20 kilo over 12 mnd for 3 år siden....nå på et år (siste året) har jeg gått opp ca 10 kg...Vet ikke, men tror grunnen kan være stress og lite søvn, som igjen har ført til hurtige mat-løsninger, ekstra småspising og færre kveldsturer......hm, dette var vel egentlig ikke et spørsmål, men snarere en bevisstgjøring overfor meg selv. Nei, kjære meg selv: Fortsett slik jeg har gjort de siste tre ukene: Legge meg tidlig, få nok søvn, tenke riktig mat, så går vel vekten nedover igjen..og denne gangen skal jeg ikke opp igjen....men likevel....tar i mot alle mulige råd med stor stor takk:)
Hei,
Vær tålmodig, men utholdende. Ta en vektreduksjon på 2-5 kg på et år fordi du hele tiden velger sunn mat i passe små, men ikke umulig små porsjoner, og driv fysisk aktivitet hver dag minst 60 min hele året. Det virker garantert! Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
129 Liker

Sunn vektnedgang?

Innsendt av: Thea

Hei! Jeg har så alt for mange ganger jojo-slanket meg. Har alltid tenkt å gjøre det på en sunn måte, men ender alltid i minimalt matinntak, for og så gå opp i vekt igjen. Nå ønsker jeg å gå ned på en sunn måte. Jeg er ikke overvektig, men har gått opp en del de siste årene, og ønsker derfor å gå ned 5-7kg. Hvordan gjør jeg dette best?
Hei,
Det er mange varianter av svar som kan gis i din situasjon, men den korte varianten er at du må jobbe med din motivasjon. Vil du dette selv om det koster litt anstrengelser, og har du tålmodighet?
Vektklubb.no gir deg mulighet til å designe ditt eget sunne, og langsomme program for permanent endring av levevanene. Ikke slank deg 7 kg til mai, men gå ned 2 kg til juni og 4 kg til jul. Da har du etablert langvarige vaner som representerer kanskje 120 kcal/dag. Du har fått nye og sunne vaner både når det gjelder mat og aktivitet. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
127 Liker

For mye insulin..

Innsendt av: Mali

Min lege sier jeg produserer for mye insulin(resulterer i lavt blodsukker, har dog aldri for høye verdier..) og kanskje er i forstadie for diabetes. Jeg har prøvd i lang tid å gå ned i vekt uten å lykkes, og skjønner nå at dette kan skyldes insulinet. Har prøvd lavkarbo uten bedre resultat og teller også alltid kalorier(utfra basalforbrenning og aktivitetsnivå) uten at det påvirker vekta.Trener regelmessig, både styrke og kardio. Har du tips til hvordan jeg kan spise for å unngå utskillelse av for mye insulin? Kan det være at det finnes noen form for behandling som vil kunne hjelpe?
Hei,
Etter all sansynlighet vil to ting kunne hjelpe deg; a) gå ned i vekt, og b) øk den fysiske aktiviteten. Dersom du klarer det vil dine insulinverdier normaliseres etter all sansynlighet. Du må finne frem hos deg selv om du er motivert for å gjøre slike endringer i ditt liv at du får dette til. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
119 Liker

Smerter i leddene

Innsendt av: Lena Thomassen Olsen

Hei jeg er en 30 år gammel kvinne som er overvektig, jeg er under utredning for leddgikt. Jeg sliter sånn med trening, å finne noe som ikke gjør vondt, jeg har prøvd alt fra å gå, basseng,jogge,sykling og alt som er inne på et treningssenter. Å jeg er veldig avhengig å ha en lystbetont trening ellers gir jeg alt for fort opp. Jeg lurer på om du har noen tips til meg????
Hei,
Har du leddplager er det helty avgjørende at du går ned i vekt. Plagene vil nesten alltid bli mindre med vektreduksjon. Derfor er det viktig at du spiser passe lite, samtidig med at du øker din fysiske aktivitet. Det er viktig at du arbeider med din motivasjon for å gå ned i vekt, og dernest finner frem til en sunn kost i passe små mengder, kombinert med fysis aktivitet du liker. All aktivitet er bedre enn å sitte stille. Gå tur, gå på ski, sykle ute og inne, lek med ball, løft vekter, gå på sopptur, turorientering, etc. Slipp fantasien løs på ting du synes er trivelig, avtal med noen venner og sett i gang. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
124 Liker

Kalorifordeling

Innsendt av: Kjersti

Jeg har kun få kilo for my, men ønsker å finne en måte å spise på som får meg til permanent å ligge litt lavere i vekt enn jeg gjør nå. Har her på vk fått utdelt 1300 kcal pr dag - som jo blir 9100 kcal pr uke. Kan jeg fordele disse annerledes - f.eks 2050 fredager og lørdager og 1000 kcal på de andre dagene? Summen pr uke blir jo den samme? Vil jeg fortette å tape vekt på den måten? Min utfordringen er helgekosen, på hverdager går det fint med få kalorier.
Hei,
Det er en balansegang å spise passe lite, og i tillegg kunne skeie ut litt. Det er den totale energitilførsel i forhold til energiforbruket som bestemmer din vekt. Derfor kan du variere slik du antyder, men 1300 kcal/dag er svært lite. Du klarer ikke å vende deg til et så lite energiinntak over lang tid. Et så strengt opplegg har etter min mening alt for sterkt preg av slankekur, særlig når du bare skal ned et par kg i vekt. Derfor ville jeg anbefale at du hadde et høyere inntak (1700 kcal/d) og at du etablerer vaner som kan leves med i 30 år. Det blir din utfordring tror jeg. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
130 Liker

Fortsett med de gode vanene!

Innsendt av: fra feit til fitness

Når man har gått ned mange kilo, så har man lært seg gode spise- og treningsrutiner, så da er det bare å fortsette med dette opplegget resten av livet! Synes det går bedre for hver dag som går, jeg blir jo sprekere og sterkere jo lenger jeg holder på med det sunne kostholdet og de nye trimvanene.
Hei,
Flott - det er som musikk i mine ører å få slike meldinger! Lykke til videre i det sunne livet!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
119 Liker

Hei

Innsendt av: Silje

For 2 år siden gikk jeg i løpet av ett år ned 25 kg, men med tiden så har 7-8 kg sneket seg tilbake igjen. Hvordan skal man unngå dette fra å skje og hvordan holde seg motivert konstant?
Tror du det er sånn at man må telle kalorier resten av livet dersom man har lettere for å legge på seg?
Hei,
I et stillesittende samfunn med mange smakfulle matvarer til en billig penge, er det en utfordring å opprettholde en slank linje for de aller fleste etter hvert som alderen øker. Jeg tror ikke du behøver å telle kalorier hele livet, men du må lære så mye om kropp, mat og helse at du vet hvor mye du kan spise av ulike matvarer for å nå dine mål. En måte å oppnå dette på er at man i perioder registrer alt man spiser og beveger seg. Det fører automatisk til at de aller fleste spiser mindre og sunnere, og beveger seg mer. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
132 Liker

spare på kalorier til lørdag

Innsendt av: its all up to me

Hei. Skal spise ca 1700 kalorier pr dag. Hvis jeg ikke spiser opp disse fra mandag-fredag, kan jeg kose meg ekstra på lørdag med de kaloriene jeg ikke har spist opp? Jeg elsker sjokolade og tenkte at det var fint å spare til lørdager.
Hei,
Det er den totale tilføselen av energi i forhold til energiforbruket som bestemmer din vektutvikling. Derfor kan du kose deg f. eks. en gang i uken, men husk likevel at det kan lett bikke over til et for stort inntak på en dag - da kan hele ukens innsats forsvinne på en dag. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
118 Liker

Help needed!!!

Innsendt av: Bebo

Hei på deg.

jeg har vært medlem i VK i ca.3 år, og har så og si veldig ned i vekt, men har uheldigvis klart å komme tilbake 2 ganger til starten. da jeg begynte veide jeg 98 kg, nå veier jeg 79.9kg. jeg vil helst ned 10-12 kilo. problemet kommer etter at jeg har klart meg fint i 3 uker (tatt av 3kg) også går noe feil og de 3 kiloene kommer tilbake. jeg vil spise mer dager før jeg skal få mensen, og etter det går det greit. hva kan jeg gjøre for å ikke få de kiloene jeg har tatt av tilbake? er det noe jeg kan gjøre med matlysten som kommer slutten av 3 uke hver mnd?
jeg vil bli kvitt alle de kiloene jeg har igjen.

Håper du vil hjelpe meg =)

ha en fin dag
Hei,
Det springende punktet er at du bør velge et kosthold og en fysisk aktivitet som på den ene siden fører til at du oppnår din trivselsvekt, og på den andre siden kan leve med i mange år. For at du skal nå disse to målene må du prøve å finne frem til daglige vaner som du liker.
Jeg kan ikke si hva som skal til for at dine menstruasjonsrelaterte vektøkninger ikke skal skje, men du må prøve å forske deg selv frem til hvordan du kan takle dine utfordringer. Du har åpenbart en god evne til å beskrive din egen situasjon - bruk denne til å finne frem til din egen resept for å oppnå din ønskede vekt. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
128 Liker

Gradvis økning av kaloriinntak?

Innsendt av: Kristine

Hei. Jeg er nå gått inn i min "Stabil" periode. Jeg gikk da fra 1500 til 2000 tilgjengelige kalorier. Jeg har en venninne som går på grete roede og der får de beskjed om å legge til kalorier gradvis, 100 kalorier i uken. Har dette noe for seg. Bør jeg bruke de neste 5 ukene til å gradvis øke fra 1500 til 2000?

Hei,
Det korte svaret på dette er at det som bestemmer hvordan du skal innrette deg er hvordan vekten din utvikler seg. Derfor ville jeg gradvis øke energiinntaket (gjerne 100 kcal/dag) og følge vekten ved målinger to ganger i uken om morgenen etter toalettbesøk og før frokost. Da ser du etter relativt raskt hvilket energiinntak som gjelder for at du skal holde en konstant vekt. Husk imidlertid på at du skal opprettholde et sunt kosthold, og regelmessig fysisk aktivitet.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb