Motivasjon til å gå ned i vekt?

Trenger du inspirasjon eller motivasjon til å gå ned i vekt? Hva er det som hindrer deg i å sette i gang? Eller kanskje du er bekymret for en venn eller et familiemedlem sin vekt? Hvordan kan du motivere andre til å legge om livsstil? Be motivasjonscoach i VGs Vektklubb.no Øyvind Hammer om råd. Han har i mange år jobbet med å motivere folk til nå målene sine.
111 Liker

Barnepass på trening

Innsendt av: Siri

Hei. Trenger å gå ned 10-15 kilo og er på god vei og har motivasjon. Det som holder meg litt igjen er at jeg har et barn på 6 år, som jeg er alene med. På treningssenteret vårt er det en stor og fin barnepass med mange hyggelige og gode ansatte. Jeg bruker minst 1 time og 15 min på trening (45 min ellipsemaskin, og 30 min styrke). Han uttrykker at han koser seg i barnepassen mens jeg trener, men hvordan er det å ha barn i barnepass egentlig? Har de godt av det? Er det ok å plassere dem der hver dag? Finnes det noen forskningsartikler på dette?

Jeg tenker først og fremst på min sønn, og bruker mye tid av treningen til å tenke på om han har det bra der han er og om han koser seg, selv om han er i rommet vedsidenav. Hva skal jeg gjøre for å senke skuldrene og tenke på meg selv og min kropp den tida jeg trener? Har du noen gode tips?
Hei Siri:)

Jeg kjenner ikke til noe forskning på dette, men det er helt unødvendig.

Han er 6 år og storkoser seg på barnepass. Får oppmerksomhet, leker med andre barn, kunne han hatt det bedre?

Hvem vil en 6 åring helst leke med, mamma eller andre barn?:)

Slapp av og nyt treningen!

Positiv hilsen Øyvind
100 Liker

Komme i gang

Innsendt av: Marit Hansen

Føler meg motivert, men trening føles helt uoverkommerlig. Mister pusten fort, får vondt i brystet og blir uvel. Mao, formen er så dårlig at jeg kommer ikke i gang. Forslag? Er 10-15 kilo overvektig og har gått ned 6 kilo siste mnd..
Takker for svar.
Hei Marit:)

Kudos (som ungdommen sier) for at du prøver til tross for at det gjør vondt.
Du blir uvel og får vondt i brystet fordi du anstrenger deg for hardt i forhold til din fysiske og mentale form.

Begge deler må trenes opp.

Det fysiske sier seg selv, du må starte rolig, så kan du etterhvert øke belastningen.

En annen ting er det mentale ved trening. Når du får ubehag du ikke er vant til, vil du selvfølgelig slutte. Kortpustethet sammen med smerte fører i tillegg til engstelse.
Etter en stund vil du bli mentalt sterkere slik at du tåler mer fysisk ubehag uten å bli engstelig.

Det fine er at det ene drar det andre, så veien frem går veldig fort. Gled deg!

Positiv hilsen Øyvind
106 Liker

Hva gjør man når folk egentlig ikke vil?

Innsendt av: Siggen

For å ta det første først, jeg er selv i god gang med en endring av livsstil i en alder av 35. krever mye, men er igang med måned nr 3 og merker at ting går lettere. Imidlertid har jeg to venninner som sier de gjerne vil være med å gå en tur eller til og med jogge litt. Men når dagen kommer som vi har planlagt skjer det at en av dem(hver sin gang) backer ut. Somregel fordi hun er for sliten, eller ikke har tid, det handler om prioriteringer. Somregel er det dette med å være sliten som er tungen på vektskålen. Og de klager både over vekt og energinivå. Er det bare egen erfaring som kan få dem til å våkne og ta tak i egen situasjon? Jeg prøver å gi dem eksempler på situasjoner som jeg har hatt god nytte av både kostholdsendring og øking i aktivitet. Og ja, de vet det er bra men de orker ikke. En av dem har barn og en av dem jobber veldig mye. Hva kan jeg gjøre?
Hei Siggen:)

Jeg driver med å hjelpe folk til å nå mål på heltid og har alltid følgende krav: du må selv ønske å endre deg!
Alle mine verktøy hjelper ikke på noen som ikke er villig til å bruke dem.

Du kan ikke plante ønske om endring i dine venner, dessverre. Du kan gi råd, starte samtaler og veilede når de vil komme i gang, men hvis de ikke er klare kan du ikke gjøre noe,

Fortsett å ha fokus på deg. Finn treningsvenner som kan dra deg videre og oppover.

Ønsker deg en super treningssommer:)

Positiv hilsen Øyvind
108 Liker

Kjæreste

Innsendt av: Astri

Kjæresten min er veldig glad i god mat og synes at det jeg ser på som morsom hverdagstrim på restitusjonsdager er en helt OK treningsøkt.
Jeg hadde håpet jeg skulle kunne påvirke ham, men i stedet blir jeg påvirket selv av hans livsstil. Jeg blir usikker på om jeg trener for mye og spiser for sunt. Resultatet er noen ekstrakilo for min del og jeg begynner å bikke over på overvekt, mens han er på stedet hvil (med ca 10 kg overvekt).
Jeg vet at jeg har rett ang hva som er bra for min egen kropp, men strekker meg en del for å unngå kommentarer om at jeg lever for sunt, ikke har tid til ham, etc. Jeg har egentlig behov for å trene mer enn nå, gå ut og danse, bruke sykkelen i stedet for bil, etc men begynner å grue meg til å si igjen og igjen at jeg "skal på trening i dag". Hjelp!!
Hei Astri:)

Dette har jeg hørt mange ganger fra klienter, så det er enkelt å svare.

Du har egentlig 3 valg:
1. bli overvektig
2. dump han
3. bli den sterke i forholdet

Håper du ikke velger alternativ 1.

Lykke til!

Positiv hilsen Øyvind
105 Liker

De siste kiloene...

Innsendt av: Elise

Hei Øyvind!
Jeg har vært medlem av vekklubb siden november og har skrumpet inn 12,8 kg. Målet er 2-3 kg til. Jeg trener 3-5 ganger i uken. Jeg veksler på å trene styrke i 60 min pr gang og spinning i ca 45 min pr gang. I tillegg er jeg nøye med å skrive ned alt jeg spiser i dagboken, og jeg veier også maten for å være så nøyaktig som mulig. hva kan jeg gjøre for å komme meg ned de siste kiloene?
Hei Elise:)

Gratulerer med supre resultater.

Når byttet du styrkeprogram sist?
Hvis svaret er mer enn 4 uker siden, har du hatt det for lenge.
Kroppen din vender seg fort til nye øvelser og bruker dermed mindre energi på dine 60 min.
Hvis mulig, bytt spinningtime, slik at du får større utfordringer.

Lykke til!

Positiv hilsen Øyvind
108 Liker

Halvhjertet forsøk!?

Innsendt av: Tutta

Hei Øyvind,

Jeg er egentlig motivert, men jeg føler at jeg gjør en litt halvhjertet jobb..
Jeg er flink i fire dager, trener og passer kaloriinntaket, men så skeier jeg ut og glemmer alt jeg jobber for! Spiser alt jeg har lyst på og har et aktivitetsnivå lik null!
Jeg veit det sitter i hodet.. Har du noen tips for å få meg ut av denne "onde" sirkelen? Jeg vil jo være flink hele tida!
Hei Tutta:)

Slutt å være flink.
Finn heller enkelte vaner du vet er bra for deg og forplikt deg til å gjennomføre dem.

Ikke gjør alt med en gang. På denne måten får du en sunn livsstil i bunn som gjør at det ikke er så farlig å skeie ut en gang i blant.

Positiv hilsen Øyvind
106 Liker

Det funker!

Innsendt av: Trine

Hei
Leste her inne at du anbealte å trene om morgningen for de som hadde vanskelig med å komme i gang med trening..Jeg fortalte dette til en kollega som virkelig har satt seg i soafen.. og vips.. hun er i gang!! For henne har det fungert utmerket og har nå trent tidlig 3 ganger i uken i 3 uker!
Hun er i gang!!
Hei Trine:)

Når jeg får tilbakemelding om at rådene faktisk virker, må den gode nyheten spres:)

Takk for at du deler. Hils din treningsglade kollega!

Positiv hilsen Øyvind
117 Liker

Mangler motivasjon

Innsendt av: Karl

Hei,

Jeg veier i dag 98kg og skulle gått ned ca 15kg for å være innenfor normal BMI. Jeg har prøvd "trikset" med å skrive ned hvorfor jeg ønsker å gå ned i vekt, og listen blir LANG. Men fordi jeg ikke helt klarer å tro på at hverdagen skal bli så mye enklere så gir jeg opp etter et par uker. Jeg er 30år og har vært overvektig hele livet...
Hei:)

Det er summen av skrittene som avgjør lengden på reisen. (det må da en eller annen klok person ha sagt?)

Det du trenger er å ta det første skrittet.
Hva er det som skal utføres/endres for å gå ned i vekt?
Hva kan du begynne med nå?

Listen over oppgaver er sikkert lang, så kom i gang.

Du kan planlegge maraton foran pc'en, eller så kan du kjøpe deg et par joggesko og begynne å bruke dem.

Positiv hilsen Øyvind
104 Liker

Motivasjon når d går sakte

Innsendt av: Mona

Hei, jeg lurer på hva du mener jeg bør fokusere på når vektnedgangen går sakte? Jeg er 49 år, en aktiv dame som rører meg hver dag(turer eller studio) men som allikevel opplever at vekta mer sniker enn raser nedover. Jeg prøver å tenke at dette er helt okei, jeg har det jo ikke dårlig mens det pågår, men det er ikke så lett å holde motet oppe. Skal ned i underkant av 10 kg....
Hei Mona:)

For det første er det veldig positivt at det går nedover. Det betyr at du gjør alt riktig.
Skal du ha det til å gå fortere, må du investere mer. Mer trening, enda mer spissing av kostholdet.
Det er et alternativ å vurdere når du synes det går for sakte. Hvis du så finner ut at du ikke vil investere mer, så har du funnet ditt tempo. Hold deg til det.

Som sagt, du gjør alt riktig:)

Positiv hilsen Øyvind
118 Liker

Har kunnskaper, men...

Innsendt av: NN

Hei!

Jeg har utdannelse innenfor forebyggende og helsefremmende arbeid og har mye kunnskaper om riktig kosthold og fysisk aktivitet. Problemet er at jeg ikke klarer å bruke disse kunnskapene ift meg selv og min helse. Jeg har prøvd mange ganger å gå ned i vekt (er ca 35 kg for tung) både gjennom ulike kurs og andre metoder, men jeg klarer sjelden å holde de gode vanene i mer en 14 dager....Virker som om formen min er veldig varierende ift syklus. Jeg har en "god" uke i mnd hvor jeg synes at jeg kan klare "alt" jeg setter meg fore, og kjenner at jeg har litt energi! Frustrerende! Jeg er fortiden hjemmeværende noe som gjør at jeg ikke har noen gode rutiner for dagen. Jeg har p.g.a. dette selvsagt gode muligheter for å planlegge både mat og trening, men dette blir ikke gjort. Og jeg har all verdens tid til trening, men nei....Dørstokkmila er kjempelang! Jeg trenger virkelig drahjelp og motivasjon! Nå må vektkurven begynne å gå nedover og ikke fortsette oppover.
Hei:)

Forstår veldig godt din frustrasjon.

Saken er at kunnskapsmangel ikke er problemet i forhold til vektreduksjon.

Det er sjelden jeg møter mennesker som blir sjokkert over å høre at det er matinntaket som er problemet, og de fleste kan peke ut 5 endringer i kostholdet som ville ha ført til færre kalorier.

Problemet er selvfølgelig gjennomføring.

Når jeg startet eget firma første gang så jeg fort konsekvensene av at jeg er rotete med papirer. Mye regnskapskaos osv.
Jeg kan regnskap og forstår viktigheten av å ha orden i papirene, det blir bare ikke gjort.

Det ble faktisk ingen løsning før jeg fikk hjelp. En som sørget for at det ble holdt orden i sakene.
Det var mitt firma og dermed mitt ansvar at papirer ble tatt hånd om, til tross for at jeg ikke fikser det selv.

Du kan selvfølgelig ikke få noen til å trene for deg eller spise riktig mat for deg, men du kan få mye god hjelp.
Du trenger kanskje noen å gjøre dette sammen med.
Ikke en som sliter med det samme, men en som har orden på trening og kosthold. Jeg er sikker på at du kjenner noen?

Be om hjelp!
Til å lage ukesmenyer, til å dra i gang trening og ikke minst til å rydde opp i unnskyldninger.


Lykke til!

Positiv hilsen Øyvind
107 Liker

Gå og sykle - hvordan få best effekt?

Innsendt av: Berta Støle

Jeg skal forhåpentlig i løpet av året være nyredonor, men har fått beskjed av legen min om å ta av 20 kg, for å få en BMI mellom 25 og 30. Begynte å ta av 1. juni, og har nå tatt av 7 kg. Jeg gjør dette ved å trene mer og spise mindre (fører alt opp på vektklubb). Jeg går turer og sykler ute - noe jeg synes er ok, og jeg trener 5 ganger i uka nå. Dette tar mye av tiden min, men jeg har lang ferie. Det som jeg ser på som en utfordring er når jobben starter igjen og jeg har fullt opp med kjøring og henting av unger og hverdagsgjøremål, hvordan jeg skal klare å gjøre all trening som jeg gjør nå. Vil jeg holde kondisen min ved å trene 3 ganger i uka? Hvis jeg skal holde meg til å gå og sykle - hva vil være effektivt hvis jeg trener 3 ganger i uka? Jeg har ikke dreisen på å jogge (er for tung til det enda). Og en ting til - setter dere opp flere Islandsturer? Den forrige var midt i høstferien, og da er annen ferie planlagt....!
Hei:)

Gratulerer med omlegging av vaner og resultat! Veldig gøy å lese om:)

Det er helt topp å trene 3 ganger i uken.
Det viktigste er at du fortsetter med riktig matinntak. Ha fokus på det.

Treningen blir noe du savner hvis du slutter med det, så det går mer av seg selv hvis du setter av tid. Og tid har du, uansett hvor travelt det er, til å ta vare på helsen?

For å få mest mulig ut av treningene er regel nr 1:
Den beste treningen er den det blir noe av.

Når du så først trener skal du fokusere på at du utfordrer intensiteten ofte. Kjenne at du strekker deg litt lenger, tåler litt mer ubehag. Det gjør at effekten opprettholdes når du kommer i bedre form.

Lykke til med nyregaven:)

Positiv hilsen Øyvind
112 Liker

ned og opp

Innsendt av: skippertaket

Jeg har gått ned ca 10 kg for en tid siden, men de siste 5 svinger opp og ned. Jeg har satt meg et mål med BMI på 24, men når jeg er 1 kg fra begynner jeg å slappe av og gå opp igjen. Får motivasjon igjen når jeg er 3-4 kg fra målet. Hvordan skal jeg motivere meg til å klare den siste finpussen og bli der? Skal jeg legge målet 3 kg under det jeg egentlig vil være?
Hei:)

Hva motiverer deg når du har gått opp litt? Er det fordi du ser det, at du ikke er fornøyd lenger?
Kanskje du burde flytte målet. Gjørre det større, så du må satse mer.

En fin ting er å bruke klesstørrelser i stedet for vekt som mål. Det forplikter på en annen måte og begynner å klemme før det har gått 3 kg:)

Lykke til!

Positiv hilsen Øyvind
109 Liker

Flere bøker???

Innsendt av: Martin

Hei Øyvind. Du er kognen av motivasjon og såpass god til å skrive at jeg lurer på: Har du planer om å skrive noen flere bøker om motivasjon, slanking, etc.???
Hei Martin☺

Takk for hyggelige ord.
Jeg jobber med noen spennende prosjekter i forhold til livsstilsendring, men det kommer ikke i form av bøker i denne omgang.

Et av prosjektene er tur til Island for medlemmer av Vektklubb.no, hvor man gjennom en helg får kickstartet motivasjon, trening og kosthold.

God sommer☺

Positiv hilsen Øyvind
119 Liker

Grunner til å nå målet?

Innsendt av: Egil

Hei. Jeg har skrevet ned et spesifikt mål, og fordelene ved å gå ned i vekt, og hva jeg unngår av ubehag ved å nå et slikt mål. Dette gjør at jeg oftere tenker på målet. Er det å skrive ned grunner for å nå målet det som gir motivasjon over tid???
Hei Egil☺
Å skrive ned grunner for å nå målet er en veldig god start.
Motivasjon handler om å skape drivkraft, så desto mer grunnene betyr for deg, desto sterkere drivkraft vil de skape.

En gang i blant bør du sjekke om grunnene fortsatt har betydning for deg. Det som motiverer deg til å ta det første steget er ikke nødvendigvis det som motiverer deg til å passere målstreken.

Lykke til!

Positiv hilsen Øyvind

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb