«Mammon»-skaperen svarer deg

Søndag kveld var det finalen for den andre sesongen i «Mammon». Hva skjedde egentlig? Og hva skjer videre? Hvordan kom de fram til plottet? Og hva synes han om reaksjonene? Serieskaper Gjermund Stenberg Eriksen svarer på VG-lesernes spørsmål! NB: Her er det stor fare for spoilere, så har du ennå ikke sett den siste episoden leser du videre på eget ansvar!
275 Liker

Amelias valg

Innsendt av:

Hvorfor valgte egentlig Amelia å støtte han som voldtok henne, fremfor ulrichsen?

Og spilte Johs på to lag, eller hvem jobbet han egentlig for?

Amelia ville heller at det kom noe godt ut av det vonde hun hadde vært med på. Og om hun kunne bruke det for å få igjennom det faren hadde fått full oppslutning om å gjennomføre - så ville hun heller det - enn å bli kjent som et offer resten av livet.

Johs var Michhaelø Wolls mann. Når han dødel, så forsøker han å gjøre en jobb for HØyre.


Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
261 Liker

Sex

Innsendt av:

I første episode hadde denne mørke damen - eksen til Jon Øygarden eller hvem hun nå var - sex med en mann mens JØ kom inn og pratet i vei. Hva var deres forhold, hvorfor gikk han så uredd inn på et privat soverom hvor noen hadde sex og pratet i vei ---- hvorpå det hele forsvant ut i tåka og de var like gode venner etterpå?
Det var slutten på hans siste forhold. Vi synes det var interessant å vise han i en off situasujon og at han ikke hadde alt på plass i livet.

Beklager om det ikke falt i smak. Eller det leser jeg jo at det ikke gjorde.


Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
252 Liker

Serieoverflod

Innsendt av:

Det virker som det har skjedd noe i norsk seriebransje, plutselig er det en overflod av serier (Unge lovende, Skam, Mammon, Kampen om tungtvannet, Øyevitne, Frikjent, Okkupert). Er det noe bestemt som har forårsaket denne overfloden? (Henger det sammen med den internasjonale serieoverfloden for tiden?)
Og gled deg til Nobel, VAlkyrie, Monster, Frikjent 2, Treedje Øyet 2, en ny fra folka bak _Skam og Unge lovende og flere...

Jeg er utrolig stolt av kollegene mine i andre serier, ogt mener vel at det er den danske og amerikanske modellen som har kommet til Norge, der forfatterne får ha et hovedansvar sammen med produsent fra a-å.

Men mye ære må også gå tiul kanaler som satser, produksjonsselskaper som går til tv - og mange, mange flinke regisøssører som leveer episoder og også som er serieskapere . Vi får se. Tror vi virkelig kan få en norwssk blomstereng av serier de neste 4 åra.


Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
237 Liker

Statministerens død

Innsendt av:

Jeg forstår fortsatt ikke hvorfor statsministeren måtte drepes.
Var det fordi han skulle avsløre Hammern, fordi han skulle avsløre kontakten med kineserne?
Ja. Han truet med å blåse alt. Noe kineserne hadde fryktet ville komme og hadde en plan for.

De hadde alt å tjene på avtalen som ble inngått i episode 8, og et liv i fengsel eller dødsstraff om det gikk galt.


Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
240 Liker

Ekteskapet

Innsendt av:

Hvorfor var Hammern og Ellen gift? Traff hun tilfeldigvis en mann som tilfeldigvis var journalist som etter 5-6-7 år tilfeldigvis gikk i gang med å avsløre komplottet rundt kvinnen han tilfeldigvis var gift med? Eller giftet hun seg med en norsk journalist for å vinne innpass i visse sirkler?
Hun var ikke gift, men sambo med Hammern.

Han var sjarmerende og hyggelig, og ikke minst tett på et mijø det kunne være greit å gjemme sin spionadferd tett inntil.

Og så likte hun han også. Men noe anstrengt forhold var det nok de siste månedene når hun visste at han visste, men han trodde hun ikke skjønte. Som i andre forhold har jeg blitt fortalt.

Beklager spøkefull tone. Går litt fort. Men han visste til slutt at hun var spionen Woll hadde godtatt at fantes i Oljefondet. Da serien begynner.

Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
247 Liker

Ellens fortid

Innsendt av:

Kva var det eigentlig Ellen blei med med på då ho var 19 år?
THe Economist skriver en del om kinesisk industrispionasje, og en av artiklene vi lleste handlet om hvordan de rekrutterer unge akademisk anlagte rett før, eller rett etter de har startet på\ sin utdanning. Særlig over nettet. De appellerer til det som trengs for å få deg til å gjøre små og tilsynelatende uskyldige informasjonbsinnhentinger i starten.
Mye som kan sies om back-storyen hennes, men i historien du ser, så er hun dobbeltagent som har jobbet for noe hun trodde var ideellt først, men som da mannen hennes ble drept tok en vond, vond, vond retning. Og når hun mistet Statsministeren, måtte hun fullføre avtalen og forlede Peter til å tro på konspirasjonene de hadde lagt ut.

Det gikk ikke sånn.

Håper du blir med videre. Om det blir noe videre.


Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
229 Liker

CIA-agentens rolle

Innsendt av:

Jobbet CIA-agenten for kineserne? Og hadde Ellen skuddsikker vest og en pose med kunstig blod?
Han løy. Han jobbet sammen med Ellen. For å lure Peter. Det kunne vi sikkert ha gjort et knepp tydeligere.

Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
229 Liker

Pst

Innsendt av:

Jobbet hun da ske damen til Hammeren for PST eller var hun også en spion slik som statsministere
Hun var dobbeltagent fra hun var ung. Så hun jobbet for den korrupte kinesiske industriministeren fra den dagen hun begynte i Oljefondet. Men siden hun var hentet inn av PST - så fikk hun enda mer tilgang på informasjon. Dobbeltagenttrikset må man alltid vokte seg for.
Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
232 Liker

Person på bildet

Innsendt av:

Det ble spekulert i hvem personen på bildet var, og det var klart at det var en av ministrene. Det ble etter hvert åpenbart at skjelettet i skapet til Hjelmeland var voldtekten. Jeg regner med at Ulrichsen visste at det ikke var ham selv på bildet. Da var det vel bare én minister igjen. Hvorfor blir man da overrasket over at det var statsministeren?
Serier oppleves framlengs og forstås baklengs. Og noen er mer serie- og sporvant enn andre. Du er ååååpenbart en som er sporvant.

Hadde vært moro å vite hvor mange som lå foran avsløringen, for jeg vet om en godd del. Men Ikke et flertall for å si det forsiktig.

Kudos!


Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
252 Liker

1. Episode

Innsendt av:

Hvorfor ble kom Petter så seint inn i E1? Han er jo hovedkarakteren.
Var det fordi dere trengte tid til å bygge sympati med den usympatiske journalisten som skulle drepes? Hadde han vært sympatisk + kompis med Peter så ville det kanskje frigjøre mye tid til å vise de sammen fra start og skape sterkere engasjement for Peters etterforskning?
Godt spørsmål. Men det er ulike måter å gjøre det på. Mange serier vi liker, venter med den karakteren alle kjenner til det har gått halvveis ut i første episode. For å bruke tid på å etabvlere de nye på en naturlig og god måte. Peter var kjent, så da brukte vi tid med de andre.

Valget kan sjøøøølsagt diskutewres. Men uvanlig er det ikke.

Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
267 Liker

Kinas gevinst?

Innsendt av:

Har stort sett oversikt, men hva skulle kineserne ha i retur for å betale kunnskapspakken til Wold?
Kina mangler utenlandskk kapital for å få ny fart på sin økonomi. I dag er det underlagt kvoter per land.

Disse kvotene er i ferd med å åpnes og det er krefter som ønsker en av verdens største investorer inn på det markedet. NBIM - populært kalt Oljefondet.
Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
248 Liker

Forvirra

Innsendt av:

Hvem var morderen(e) ? Var det ulike personer fra kina? Hva var motivasjonen for drapene?
Han som utførte drapene på Hammern og Statsministeren var DEn Mørke, som ble spilt av Sabado. HAn arrangerte med sine hjelpere det slik at nevøen/sønnen skulle få skylda. Advokaten var deres advokat.

Ellen jobbet for samme arbeidsgiver, men måtte etter hvert samarbeide med dem. Hun visste ikke hva som var deres plan for å slippe unna med det før hun kom til gården der sønnen var.

Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
244 Liker

Frankemann

Innsendt av:

Hvorfor snur frank mathiesen seg med ryggen imot gjerningsmennene tre ganger??? Synes det ble litt urealistisk. Ellers, takk for 8 uker med god underholdning :)
DEt skal ikke lsastes Oftebro hvertfall, men får tas på meg og broderns kappe. Vi klipper og ordner og det var ikke meningen om Frank ble stilt i dårlig lys. Vi er Frankfans.
Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
274 Liker

Hva med bilen i vannet?

Innsendt av:

I introen vises det en bil(eller lignende) under isen, hvordan skjedde dette? og hvem var i bilen?
I vignetten har vi lagt inn elementer fra historien, så det er en reise i elementer som har betydning og hvor vi ønsker å sette tema og stemining. Håper du kan like vignetten likevel.

Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
237 Liker

God story

Innsendt av:

Knall sesong av Mammon. Litt for galt å slutte nå mens leken er god? Bra manus. På tide at det kom noe som var litt komplisert når det gjelder en norsk serie. Det MÅ gå an å ha flere tråder å følge i en serie uten at folk påstår de blir forvirret. Det ble en slutt som nøstet opp det meste, og det var omtrent umulig å spå slutten. Virkelig bra!
TAkker! Det var moro, håper du blir med videre om det kommer mere. I

Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
226 Liker

Skutt - døde - plutselig i livet?

Innsendt av:

Jeg skjønner fremdeles ikke hvordan hun dansken overlevde etter at hun ble skutt første gang?

Tror ikke det er mange som er voldtatt som ville ha tatt det så fint.

Skuffet over at det virker som om det var ønskelig at INGEN skulle gjette hvem som var morderen. Det blir for dumt.

Gleder meg likevel til Mammon 3 - og håper at Nils Ole O. også er tilbake (feks at han likevel ikke ble drept da han ble skutt, men sendt til Kina.

Misfornøyd med noe, men alt i alt - spennende og underholdene!
Å torturere noen til å snakke er ikke så lett. En vanlig teknikk iu spionlitteratur - og i noen øvelser - er å befri den du trenger informasjon fra. Det var en Hommage til Marathonmannen med Dustin Hoffman.


Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
234 Liker

Statsminister Woll

Innsendt av:

Skjønner ikke hvem som drepte statsministeren. Og hvorfor?
En korrupt industriminister i Kina har en spion i Oljefondet.Statsministeren får nyss i det, og godtar at de får ha det der, mot at norske oljepenger får investere i Kina.

Så får Hammern vite om avtalen, og Statsministeren vil trekke seg fra alt sammen. Da må han dø. For i Kina havner du ikke nødvendigvis i fenggsel nå¨r det går galt. (De har hatt noen ministre som har blitt tatt for fusk)


Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
257 Liker

Hvem skulle man heie på?

Innsendt av:

Hei og gratulerer med sesong 2 (3)!
Synes dere startet bra denne gang, langt bedre enn sist, men så har det bare gått nedover. Har tenkt mye på dette, og forsøkt å forstå hvorfor interessen min for serien ble stadig mindre. En ting som slo meg, spesielt etter 7 og 8 episode: Jeg heiet ikke på noen. Jeg forstod for lite av det som skjedde, og det folk gjennomgikk til at jeg brydde meg. Ble bare sittende og lure forvirra på hvorfor ting skjedde i stedet i stedet for å lure på hva som kom til å skje. Hva tenker du at dere skulle gjort annerledes for at Mammon 2 var bra helt inn.
Peter. DAttera til Woll, Amelia, Inger Marie og Ellen. Og Mathiesen og VG-folket.


Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
231 Liker

Hva tenkte du på?

Innsendt av:

Når du lagde manus, tenkte du at dette virkelig ble bra? Ble serien slik du så for deg eller er det noe som ble borte på veien?

Skjønner du kritikken i mediene etter siste episode
Jeg tenkte det blir bra. Vi viste det til mange som sa det ble bra. Og jeg er vant til at det blir omstridt.

Så er jeg spent på hva verden sier når den skal ut å reise.

lage serier som alle blir lykkelig av, er nok lett for noen, men ikke helt for meg.


Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
246 Liker

Plottet i serien

Innsendt av:

Hva var egentlig plottet som alle snakker om her? Mener serien var for utydelig med å komme opp med et plott der alle elementer ble flettet sammen. Eller var det flere plott som egentlig ikke hadde noen sammenheng? AHA opplevelsen svarte ikke til forventningene med fortsatt mange løse tråder som ikke var logiske og selvforklarende. Kaotiske episoder. Savnet en rød tråd gjennom seriene.Mye action men dårlig sammenheng. Virker som filmskaperne har hatt mye i hodet som vil ut samtidig og på en gang. Dette blir fort kaotisk for utenforstående som ikke har inngående kunnskaper om serien (seerne)

Jeg noterer at du er kritisk. Litt mange spørsmål og premisser i det du skriver til å kunne gi deg noe svar som vil gjøre deg fornøyd.


Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
239 Liker

Hvorfor suger dialogene så ekstremt mye?

Innsendt av:

tittelen er spørsmålet, dialogene er unaturlig og dårlig skrevet.
Det er min feil. Beklager


Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
260 Liker

Repeat

Innsendt av:

Hvorfor er det sånn at samme skuespillere går igjen og igjen i alle filmer og serier? Handler det ikke om talent, men bekjentskap?
Opplever du det sånn, så er det synd. Men vi tester mange for de fleste store rollene, og skulle ikke forundre meg om du hadde ysyntes det samme om vi tok noen av de andre. Veldig mange er nå dyktige og kjente i Norge.

Men vi som lager serier prøver å være bevisst på dette, så her ligger det forbedringspotensiale.

Takk


Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
225 Liker

Høyre et negativt konfliktparti

Innsendt av:

Var serien politisk motivert, hvor man i tillegg til spenning også forsøkte å still partiet høyre i et svært dårlig lys???
Ovewrhodet ikke. Vi har fått mye hjelp av Høyrefolk til research og de skjønner at dette er fiiiiksjon. Vi valgte Høyre fordi det er max annerledes fra hvordan Norge er akkurat nå. Og - vi valgte Høyre fordi de er veldig ordentlig med Oljepenger, og derfor var valget dem eller Ap. Veldig rart med Ap serie akkurat nå.

Og i fiksjonen - så er det ingenting i dette som ikke kunne vært plassert i Ap.

Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
303 Liker

Siste Episode

Innsendt av:

Hei, jeg synes serien var veldig fengende i tre epidoder, så falt jeg litt av. I siste episode synes jeg imidlertid at vi fikk samlet de fleste av trådene - bra avslutning! Mitt spørsmål er: Hvorfor kom CIA agenten inn i nest siste episode? Jeg ble veldig forvirret av det og skjønte det heller ikke etter avslutningen igår.
Et annet spørsmål er hvordan Peter Verås klarte å gå på dobøtten da han ble holdt fanget igår. ( Han klarte såvidt å røre bena...) Blir det en Mammon 3?
Han løy om at han jobbet for CIA for at Peter skulle tro at han ble befridd. Ikke første som har løyet om det, men vi kunne sikkert vært et knepp til der.

Nød lærer Peeter å bruke bøtte


Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
255 Liker

Ellens forhold til Petter

Innsendt av:

Hva var egentlig Ellens motivasjon for å engasjere Petter til å oppklare mordet på Hammern? Hvor mye visste hun i virkeligheten om hva Hammern visste?
Ellen visste at mannen hennes var på+ vei til å avsløre noe stort, og ble truet av sin oppdragtsgiver til å hjelpe til å rydde opp. Hun ville tilnærme seg Peter for å få vite hva ÆHammern kan ha sagt i VG.
Hun visste at mannen var på sporet. Men når han ble drept - så var det en klar advarsel til henne. Nå må du være med.


Gjermund S. Eriksen, serieskaper/manusforfatter
262 Liker

Advokatens rolle

Innsendt av:

Tok Hammeren kontakt med advokaten fordi Hammern visste at advokaten jobbet for kineserne? Og var bagen advokaten ga til Petter egentlig et blindspor?
Ja. Hammern var på sporet av spioner for Kina i Oljefondet. Og advokaten var en vei inn. Derfor begynte han å bruke han i sammenheng med boka Mannefall. Hammern visste jo om Wolls sønn sine jasjonalistiske sympatier. Baggen var full av bevis for å få sønnen til å bli tatt for drapet. Han var seriens Lee Harevey Oswald. Sjøl om jeg tror Oswald var med på Kennedydrapet.

Tidligere intervjuer

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Ble det mye godteri og fråtsing i mat i påsken? Trenger du hjelp til å komme i gang med et sunnere liv? Vektklubb.nos motivator og treningsekspert, Camilla Lorentzen, gir deg tips og råd til hvordan du kan komme på rett kjøl før sommeren!

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) svarer om ledigheten

Fredag kommer de første ledighetstallene for 2017 fra NAV. Hauglie svarer på spørsmål fra leserne.

Spør om tips og råd til utdanning

Er du fortsatt usikker på hvilken utdanning det er lurt å søke før fristen går ut 15. april? Her får du rådene du trenger i innspurten.

Faste spaltister