LLH-lederen svarer på dine spørsmål

Bård Nylund er leder i Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH). I dag svarer han på spørsmål fra VGs lesere.
302 Liker

Hei Bård

Innsendt av:

Opplever at barnehagen der jeg bor ikke er helt med i 2015 for å si det sånn. Nå skal avkommet begynne på skolen, og jeg frykter at det er samme sak der.
Hva kan jeg gjøre / hvem kan jeg ta kontakt med for å endre dette / ta opp dette?
Hei Marielle,

Ta gjerne kontakt med oss i LLH og vårt prosjekt Rosa kompetanse skole.

Du finner kontaktinformasjon på www.llh.noDette er det siste spørsmålet jeg rekker å svare på desverre. Takk for mange gode spørsmål. La oss være enige om at når den først spilleren i Tippeligaen kommer ut, så står vi alle på sidelinja og klapper for vedkommende. Og så la vi han være i fred etterpå, slik at han kan bli landets beste spiller!

En riktig god sommer til alle.

Alt godt,

Bård
305 Liker

Hvordan synes du hetrofile best kan hjelpe?

Innsendt av:

Det er sikkert mange hetrofile som ønsker å gi homofile full støtte, men hvordan synes du man best kan gjøre det?

Det er nå 2015, vi har kommet langt her i Norge, og det er jo en skam at homofiles rettigheter i det heletatt trenger å være et tema, men man ser jo hele tiden at diskriminering og trakasering lever i beste velgående.

Så, hva bør vi gjøre for å bekjempe dette? Jeg har mange homofile venner, mitt største ønsker er at de skal kunne slippe å leve i "skjul" i frykt for trakasering og mobbing.
Hei Steinar,

Det man kan gjøre er å slå ned på homohets hvis man opplever det. Man kan være tydelig på at man støtter opp om homofiles rettigheter.
Og vikitgst av alt, man kan snakke ordentlig med barna sine om dette, slik at vi i fremtiden får et lag med innbyggere som ikke har dette som et tema.

Jeg har trua!

Alt godt,
Bård
280 Liker

Hei.

Innsendt av:

Et spørsmål av mer generell krakter (ikke fotball).

Anser du homofile og heterofile som likestilte (i Norge) i dag? På hvilke områder synes du det eventuelt skranter? Nå som homofile kan gifte seg, arbeidstakere er beskyttet mot en oppsigelse begrunnet i seksuell legning osv., er det noe politikerne/lovgiver fortsatt kan gjøre?

Hei Marco,

Rent juridisk er homofile og heterofile likestilt i Norge i dag, bortsett fra at homofile ikke kan gifte seg i kirken slik heterofile kan. Det kan du imidlertid være med å påvirke ved kirkevalget til høsten ved å stemme på Åpen Folkekirke sine lister.

Utfordringene handler om skjevfordeling på en rekke helseområder, mobbing, hatkriminalitet, det å ha flere minoritetsstatuser, eksludering etc. Det politikerne kan gjøre er å støtte opp om prosjekter som jobber målrettet for å rette opp i dette.

I tillegg er vi heldige som kan jobbe internasjonalt med partnere i land hvor rammebetingelsene er helt annerledes enn her hjemme. Les gjerne mer om arbeidet vårt på www.llh.no

Alt godt,

Bård
265 Liker

Hei Bård.

Innsendt av:

Har lenge følt at LLH er et lite inkluderende navn. Kommer dere til å endre navnet noen gang?
Hei,

Det er en stadig pågående diskusjon hos oss.

Bli med på www.llh.no, så kan du påvirke!

Alt godt,

Bård
266 Liker

Normalt ?

Innsendt av:

Synes det er helt utrolig at du som leder i LLH ikke kan svare på så viktige spørmål som jeg nå stiller deg! Mine spørsmål må da være en del viktigere enn disse fotball spørsmålene som du gladelig svarer på?
Hei igjen Svein,

Du legger noen premisser til grunn for spørsmålene dine som gjør at jeg ikke gidder å bruke tid på å svare på dem. Jeg tror ikke det har noe for seg.

Har du forresten sluttet å slå din kone? (Som eksempel på et spørsmål du heller ikke ville giddet å svare på antagelig).

Bård
298 Liker

LLH og påvirkning av samfunnet

Innsendt av:

Er det forsket nok på homofili (medfødt/påvirkning) til at det skal være greit at LLH skal ha så stor påvirkningskraft som dere for tiden har?
Jeg og mange av mine venner i min omgangskrets synes det er skremmende at dette skal i så stor grad inn i skole/barnehage. Burde ikke foreldrene ha litt mer å si i denne saken? Er redd for at småbarnsforeldre ikke har tid til å skrike så høyt som dere homofile gjør!
Hei Hilde,

Vi har heldigvis læreplaner som sier noe om hva barn skal kunne og vite noe om. Og vi har heldigvis planer som sier noe om læreres kompetanse.

Jeg er ikke så glad i naturfag, men kunne da ikke drømme om å foreslå at mine barn skulle slippe å lære om fotosyntesen. Skal du som forelder nekte barnet ditt å lære og spille blokkfløyte fordi du synes det er stygt? Eller hva med å bare droppe undervisning om andre verdenskrig for barna sine om man er holocaustfornekter?

Ellers deler jeg ikke bekymringen din for at småbarnsforeldre ikke har tid til å skrike like høyt som oss - bare prøv å legge ned en barneskole så skal du se.

Alt godt,
Bård
261 Liker

En teori

Innsendt av:

Har spilt fotball med en homofil fyr. Null stress det.

Men vi tok opp diskusjonen om hvor mange som er det i norsk toppfotball. Siden han henger i det miljøet så kunne han bekrefte at han viste om 3 stykker i Tippeligaen og Adecco som det het den gangen.

Alle på lagene viste Deres legning. Men det er en enighet om at media ikke skal ha noe nyss i det, ei heller LLH. For de gidder ikke maset fra media/LLH. De vil at de skal behandles som alle andre og det blir de.

Hei,

Fint at dette er null stress!

Til din kommentar om at det skulle bli noe mas fra LLH, så kan jeg avkrefte det. Vi heier på at alle skal gjøre ting i sitt eget tempo, og at man står frem når man er klar for det. Vi maser ikke, men heier fra sidelinja, og stiller oss gjerne til rådighet dersom noen vil snakke med oss.

Alt godt,
Bård
250 Liker

Normalt ?

Innsendt av:

Du svarte ikke på noen av mine spørsmål på forrige innlegg. På hvilket grunnlag får LLH lov til å gamble med psyken til skolebarn helt ned i veldig lav alder?
Hva visst det om 30 år finner ut at man faktisk kan bli påvirket til å bli homofil og 15% av befolkningen som er homofile. Er dette et mål for LLH?

God sommer til deg også
Hei Svein,

Jeg svarte ikke på spørsmålene dine fordi jeg ikke er enig i premissene du legger til grunn.

Bård
270 Liker

Rykter

Innsendt av:

Ryktene sier at om lag 50 % av a-lagstroppen til Strømsgodset er homofile. Tror du at det er noe hold i disse ryktene? Hvorfor tørr de ikke å stå fram?
Hei Gunvor,

Jeg synes ikke det er så interessant med rykter.

Alt godt,
Bård
260 Liker

Forventningspress?

Innsendt av:

Hva tenker du om det forventingspresset som nå skapes for "førstemann" ut? De fleste spillere i eliteserien har vel nok med å prestere på banen, uten å også måtte være et forbilde ellers.
Hei ELE,

Det er et godt poeng. Jeg mener media har et stort ansvar for å ikke gå bananas når den første kommer ut. Men jeg nettopp media vil være det vanskeligste, ikke lagkamerater, supportere og andre rundt.

Alt godt,
Bård
289 Liker

Relgion

Innsendt av:

Kan du forstå at mennesker i dag hevder at det er feil å leve ut sin Homofile legning pga sin Bibelske overbevisning?
Hei Torgeir,

Jeg er først og fremst glad for at stadig flere og flere i kirken ønsker likebehandling av heterofile og homofile.

Alt godt,
Bård
262 Liker

Buskerud?

Innsendt av:

Hei! Hvilket fylkeslag hører vi i Buskerud til?
Hei,

LLH Oslo og Akershus da det ikke er noe aktivt lag i Buskerud for tiden.

Alt godt,
Bård
274 Liker

Hvorfor kreves det at homofile skal stå frem?

Innsendt av:

Hvorfor er det så viktig at homofile fotballspillere (eller hvem som helst) må stå frem? Dette er jo en privat sak, hvorfor lage en så stor greie ut av noe de fleste ikke bryr seg noe om? Jeg synes kravet om at folk skal offentliggjøre sin seksuelle legning er helt bak mål, og det virker nesten som homofile er mer opptatt av dette enn heterofile.
Hei Vidar,

Se svar på tidligere spørsmål.

Alt godt,
Bård
268 Liker

Hva gjør LLH for skeive kvinner?

Innsendt av:

Hei! Jeg lurer på hva LLH gjør for norske, skeive kvinner? Guider til uoversiktelig lovverk for medmorskap, rådgivning til kvinner som ønsker å få barn, politisk påvirkning for forenkling av medmorskap/stebarnsadopsjon, kampanjer mot heteronomativitet i det offentlige skjemaveldet, holdningskampanjer ift skeive familier/skeive barn i skolen/bhg, møtesteder for kvinner? Noe som helst?
Jeg er selv skeiv, men føler at LLH er en forening for homofile menn, som arbeider for situasjonen til nettopp homofile menn, i inn og utland. Jeg ønsker meg et forbund som gir meg som kvinne mer enn en slikkelapp en gang i blant..
Hei Skeiv kvinne,

Dette er jo litt på siden av dagens tema, men spør du damene i LLH, så tror jeg de føler seg relativt godt ivaretatt. Feks har vi et overordna fokus på kvinner og transpersoner i alle våre internasjonale prosjekter. Vi benytter alle møter med myndighetene til å påpeke de utfordringene kvinner i vår målgruppe har. Vi har aktivitetsgrupper som Lesbisk turlag, Lesber i dagslys osv. Vi har nok gjort mer for "lesbiske familier" enn for gutta. Nylig arrangerte vi den store lesbedebatten om lesbisk identitet og kultur.

Jeg lurer på om du har bestemt deg for at ditt inntrykk av oss stemmer, jeg vil gjerne følge opp dette, så hvis du sender meg en mail på bard@llh.no så kan vi fortsette dialogen der.

Alt godt,
Bård
276 Liker

Masmasmamsmas

Innsendt av:

Hvorfor er det alltid så mye kjas om å stå frem? Gjør det noe at det ikke er noen åpne homser I TL?
Hei Leimaset,

Det som gjør noe er hvis det sitter en homo i Tippeligaen og ikke tør/orker å stå fram. Du kan hjelpe på det ved å ta på alvor at det er viktig for folk å være hele seg.

Alt godt,
Bård
283 Liker

Født sånn

Innsendt av:

Mange homofile mener de er født slik. Er homofili medfødt, er det forsket på og kan sies med sikkerhet?
Har ingen ting imot homofile/lesbiske, her er dårlige og bra folk som det er over hele verden.
Jeg tenker: Hvis det er medfødt, hva har forskere funnet?
Det er jo enormt mange homofile/lesbiske, og flere og flere dukker opp.
Ja, hva er årsaken?
Hei Mina,

Født sånn eller blitt sånn? Eller kanskje født sånn for å kunne bli sånn?

Det er de evige spørsmål.

Alt godt,

Bård
271 Liker

Homsehovedstad

Innsendt av:

Hva er Norges svar på San Fransisco? Kan det være Tromsø?
Hei Geir,

Akkurat nå er jeg i Kragerø, og her er det dragshow hele sommeren, så do the math.

Alt godt,

Bård
262 Liker

Forbilde

Innsendt av:

Hvor mye tror du det vil ha å si om en tippeligaspiller star frem som homo? Vil det gjøre det lettere for andre?
Hei CHR,

Svaret er JA, det vil ha mye å si. Vi er helt avhengig av at folk går foran!

Alt godt,

Bård
256 Liker

Hva har seksualitet med fotball å gjøre?

Innsendt av:

Hvorfor må vi absolutt pushe på med dette rushet rundt homofili i fotball, og forsåvidt andre sporter? Hvorfor er det så dødsviktig å grave i om en person velger mann eller kvinne? Skal ikke idrettspersoner sees opp til for de prestasjonene man gjør på banen, og ikke for hva man gjør utenfor? Det evige opphausingen om homofili i fotballen gjør meg litt tanketom og lei.
Hei Alexander,

jeg kan forstå at det er mange som synes det blir mye mas om dette, derfor skal jeg prøve å svare deg og andre som tenker på dette litt ordentlig.

Idretten er en fokebevegelse og i Norge har vi en fantastisk idrett som skal ha plass til alle. For at man skal oppleve at det er plass til en et sted, er det viktig å kunne være hele seg. Ikke skjule viktige deler av seg selv. For meg er det viktig for min livskvalitet at jeg kan være åpen homo, at jeg kan snakke om kjæresten min på lik linje med andre. Derfor velger jeg bort arenaer hvor jeg opplever at det ikke er greit.

Hvis idretten i Norge skal være slik vi kjenner den, en arena hvor folk møtes på tvers av en rekke faktorer må den også være åpen og inkluderende for seksuelle minoriteter. Grunnen til at VG setter fokus på dette, og at dette nettmøtet finner sted er jo nettopp at flere ikke opplever at virkeligheten er slik i dag.

Jeg håper du vil gjøre ditt til å bidra til at det er greit å være akkurat den man er både på banen, i garderoben, på turer og andre arrangementer i idrettsnorge. Da vil det bli mindre "mas" om dette, og alle kan forhåpentligvis delta på like vilkår.

(Det jeg blir litt lei av er alt fokuset på disse dyre husene, de pene fotballfruene, de kule bilene, klærne og solbrillene mannlige fotballspillere i tide og utide viser frem i Se og Hør - for å bruke dine ord: Skal ikke idrettspersoner sees opp til for de prestasjonene man gjør på banen, og ikke for hva man gjør utenfor?)

Alt godt,
Bård
274 Liker

Tull om fotball og skap

Innsendt av:

Hadde det vært en homofil spiller i Tippeligaen, ville han aldri klart å holde dette hemmelig. Det er altfor mange personer involvert i en fotballklubb på toppnivå, direkte og indirekte, så en homse hadde garantert blitt outet. Dessverre men sant.
Hei Blomberg,

Takk for refleksjon, jeg er dog ikke helt sikker på om det stemmer helt. Med mindre du mener at man er åpen på laget, men ikke i offentligheten.

Vi er ganske gode til å skjule hvem vi egentlig er for omverden frem til vi står frem (som egentlig er en livslang prosess).

Alt godt,
Bård
298 Liker

Prosent og sannsynlighet

Innsendt av:

Homofile menn er ekstremt overrepresentert innen dans, blomsterdekorasjon, stup, kunstløp, volleyball og frisøryrket. Lesbiske er ekstremt overrepresentert innen fotball, kulestøt, diskos, slegge og i slåsskamper på byen. Hva er grunnen?
Hei Børre,

Det å stå frem er en frigjøringsprosess hvor man frigjør deg fra de forventninger og normer som råder.

Å være frigjort fra dette gjør det kanskje lettere å velge akkurat det man har lyst til. Det er ganske deilig.

Alt godt,
Bård
268 Liker

Felles sak?

Innsendt av:

Hva er grunnen til å samle lesber og homser i samme fagforening? Det er da ingen som har så lite til felles som lesber og homser.
Hei Butch,

Er det ingen som har så lite felles som lesber og homser? Det er jeg ikke enig i.

Det som er felles for oss er at vi bryter med de forveningene og normene som knytter seg til kjønn og seksualitet. Det er en god grunn til at vi i LLH er en organisasjon for både lesbiske, homofile, bifile og transpersoner og alle de som støtter opp om vårt arbeid. Bli medlem på www.llh.no vel! Velkommen skal du være.

Alt godt,

Bård
287 Liker

Undrende

Innsendt av:

Hvorfor er det så mange homofile kvinner på toppnivå i håndball og fotball, mens det er så godt som ingen homofile menn? (Mener å huske en håndballspiller som sto frem for noen år siden)
Hei Nils,

Se svar på tidligere spørsmål.

Generelle kjønnsforskjeller, åpne forbilder som har gått foran etc er stikkord, tror jeg.

Alt godt,
Bård
252 Liker

Machomacho

Innsendt av:

Er fotballen for machostyrt til at homofile finner sin naturlige plass? Tror du at de dårlige holdningene fortsatt er der ute, selv om det er blitt mindre politisk korrekt med offentlig homohets enn det var?
Hei HB,

Godt spørsmål. Som sagt tror jeg nok noen faller av på et tidspunkt fordi de opplever at det ikke går i hop å være åpen homo og toppspiller.

Jeg vet at det finnes en del dårlige holdninger der ute, selv om det ikke er like politisk korrekt å tilkjennegi disse lenger. Men jeg tror også at for en stor del i idretten så vil det være uproblematisk med en homofil lagkamerat, allikevel skal vi huske på at en som sitter i skapet vil være ganske sensitiv for det som for mange av oss fremstår som ufarlig vitsing og morsommheter. Det er viktig at man har noen overordna og innarbeidede policyer som trygger den enkelte på at man jobber for et inkluderende miljø.

Alt godt,

Bård
306 Liker

Hvorfor bare jenter

Innsendt av:

Hvorfor tror du at så mange flere idrettsjenter enn gutter er ute av skapet?
Hei Kaja,

Dette er bare min teori, men jeg tror en av grunnene er at det at en jente står frem som lesbisk ikke er like truende for hennes heterofile lagkamerater som det det kan være i herreidretten.

Også har vi etterhvert ganske mange åpne på kvinnesiden, det er klart det gjør det lettere for dem som kommer etter.

Alt godt,
Bård
253 Liker

Normalt?

Innsendt av:

Dere sier at homofoli er normalt. Definisjonen av normal er gjennomsnittelig. Vet ikke hvor stor % andel som er homofile men kan vel ikke være mer en 1-2%?
Vil det ikke da være bedre å si at homofili er greit og akseptabelt i dagens samfunn men ikke normalt? Fra naturens side så er det jo heller ikke normalt (man må jo som kjent ha et hokjønn og et hannkjønn for og reprodusere).
Det jeg ønsker å få frem med dette er denne Rosa kompetansen som dere underviser for blandt annet skoler og barnehager.
Jeg vil ikke at mitt barn skal lære at homofili er normalt! Det skal lære at noen er homofile og det er helt OK. Det er IKKE ok at det skal være eventyr om feks 2 prinser som forelsker i barnehagen. Det ender bare med at 99% av barna blir usikre og forvirret. Så kan nok du si at man ikke blir forvirret fordi homofili er medfødt. Ja homofili KAN nok absolutt være medfødt, men det kan vel ikke bevises at ikke barn i tidlig alder også kan bli påvirket til å bli homofile? Synes ikke LLH skal få lov til å gamble med med psyken til våre barn!
Hei Svein,

Denne diskusjonen føler jeg vi ble ferdig med på nittitallet eller no.

Jeg er glad det ikke er du som reiser rundt og underviser på norske skoler og barnehager, og forhåpentligvis er ikke noen av dine barn heller homofile.

Verden går fremover, og mitt tips til deg er å kaste deg på toget og utviklingen, ellers tror jeg fort du kan ende opp med å sitte der opprørt og bitter og føle deg litt utenfor. Det er jo ikke noe gøy, er det vel?

Alt godt, og en riktig god sommer til deg.
Bård
280 Liker

Homser i Tippeligaen

Innsendt av:

I følge SSB er 1,2% av befolkningen homofile. Med drøyt 300 spillere i Tippeligaen, vil det si 3 homofile. Med den mannlige fotballens tradisjonelle holdninger til homofile, er det vel grunn til å tro at tallet er ganske nær null. Hvorfor lages det sånt oppstyr av denne saken da? Komplett uforståelig.
Hei Reidar,

Forskere ser ut til å være enige i at 3-5% av befolkningen er homofile.

Men for å svare på spørsmålet ditt om hvorfor det lages sånn oppstyr: Det må du nesten spørre norske redaksjoner om.

Alt godt,
Bård
318 Liker

Oppmerksomhet

Innsendt av:

Hvorfor er det slik at homofile menn tar så mye oppmerksomhet i det offentlige rom, mens lesbiske omtrent er usynlige? Kan det være fordi homofile menn er litt drama queens, mens lesbiske er mer avslappet og ikke er så nøye med ytre og overfladiske egenskaper?
Hei Petro Petro,

Kanskje fordi vi tar den oppmerksomheten vi får? Hvorfor er det slik at offentligheten er så interessert i homofile?

Hvorfor det er forskjell på homofile menn og lesbiske kvinner finnes det nok ikke noe fasitsvar på, men også i resten av samfunnet så er det jo slik at menn ofte får oppmerksomhet på bekostning av kvinner.

Heldigvis har vi markante lesbiske kvinner i norsk offentlighet som Kim Friele, Brita Møystad Engseth, Anne Aasheim, Anette Trettebergstuen, Christine Koth, Anne Holt og mange flere.

Alt godt,
Bård
360 Liker

Overgrep

Innsendt av:

Stemmer det at homofile er grovt overrepresentert i pedofile overgrepssaker?
Hei Steinar,

Ikke så vidt meg bekjent.

Alt godt,
Bård
271 Liker

Klaging

Innsendt av:

Hei!
La meg først understreke at jeg er for homofile rettigheter, men at det er en ting som forundrer meg. Det er den enorme mengden sutring og klaging fra homofile. Det er mange grupper som er betraktelig verre stilt enn dere, men de er ikke i nærheten av sutrenivået deres. Er det den klassiske offerrollen som er så tiltrekkende for mange homofile?
Hei Vegard,

Jeg synes ikke homofile sutrer så mye, jeg.

Men det er jo vitenskapelig belagt at det å tilhøre en seksuell minoritet fører med seg noen utfordringer. Vi er skjevfordelt på en del områder når det kommer til helse og levekår, og da er det kanskje ikke så rart at noen innimellom faller inn i offerrollen. Jeg tror ikke det er så tiltrekkende for oss, men for noen er det kanskje ikke til å unngå dersom du har levd et liv der du store deler av tiden har følt deg annerledes, ikke inkludert etc.

Vi vet også fra en holdningsundersøkelse fra 2013 at feks en av seks menn vill flyttet seg på bussen dersom de satt ved siden av en homofil mann.

Så hvis dere heterofile begynner å oppføre dere ordentlig overfor oss, og ikke har behov for å mene så mye om vår homoseksualitet så vil vi se stadig færre og færre ofre fremover :-)

Alt godt,

Bård
273 Liker

Medfødt?

Innsendt av:

Hvorfor er homofile menn så feminine? Er det noe genetisk medfødt? Er vel trolig dette som gjør at homofile menn er så dominerende innen finkultur og estetiske yrker som blomsterbinder og frisør, kanskje? Uansett, alle bør selvsagt ha like rettigheter, uavhengig av kjønn og seksuell legning.
Hei Daniel,

Det er vel slik at de lærde strides om hvorvidt seksuell orientering er "født sånn eller blitt sånn".

HVorfor er noen av oss feminine? Vel - kanskje det å stå frem er noe frigjørende for oss som bidrar til at vi kan være akkurat slik vi er, og velge akkurat de yrkene vi har lyst til uten å måtte følge samfunnets normer. Det er ganske fint, synes jeg.

Alt godt,
Bård
249 Liker

Råd

Innsendt av:

Hva vil du råde en unggutt som lurer på om han skal fortelle lagkompisene at han er skeiv?
Hei whattodo,

Jeg vil råde vedkommende til å fortelle det til foreldre, trenere og andre voksenpersoner først hvis vedkommende opplever det som greit. Det kan være fint å ha noen støttespillere i ryggen dersom det blir ubehageligheter blant lagkompisene. Men jeg tror det vil gå bra, og jeg håper vi i 2015 er der at dette er relativt ukomplisert. Jeg har lest og hørt uttalelser fra idrettsutøvere som sier at det ville være uproblematisk med homofile på laget - jeg håper det stemmer.

Alt godt,
Bård
268 Liker

Gjøres det for lite?

Innsendt av:

Er ledelsen i norsk idrett flink nok til å ta homokampen på alvor, eller er det mye prat og lite ull? Hva mener du bør gjøres?
Hei Per-Ola,

Jeg synes norsk idrett har blitt stadig flinkere til å ta dette på alvor, og det gjøres mye bra rundt omkring på flere nivå.

Jeg mener man må innføre nulltoleranse for bruk av homo som skjellsord feks, og at det får tydelige sanksjoner i form av røde kort, utestengelse fra x antall kamper osv.

Vi har nulltoleranse for rasisme, det burde det også være for homohets.

Alt godt,
Bård
266 Liker

Skummelt

Innsendt av:

Hvilke idretter tror du det er vanskeligst å være åpent homofil i? Vil du anbefale en idrettsinteressert tenåring å være åpen overfor lagkameratene, eller risikerer man fortsatt å bli fryst ut?
Hei Heidi,

Jeg tror det generelt er vanskeligst å være åpen i herreidretten generelt. Tallenes tale tyder på det. Så kan man vel tenke seg at det i noen idretter er vanskeligere enn andre, uten at jeg har noe vitenskapelig grunnlag for å si akkurat hvilke disse er, men fotballen som jo er tema her kan kanskje være en av disse.

Jeg tror det er gode sjanser for at det går bra å stå frem som idrettsinteressert tenåring i dag, men rådet om at man bør stå fram først når man er klar for det gjelder jo her som andre steder. Kanskje man bør fortelle det til trenere og andre voksenpersoner først, slik at man har noen i ryggen dersom det skulle oppstå vanskelige situasjoner.

Alt godt,
Bård
362 Liker

Flaut i garderoben?

Innsendt av:

Er det mange unge homofile som kvier seg for å drive lagidrett fordi de er redd for garderobesituasjonen? Er det blitt bedre enn før?
Hei sss,

For å ta det siste først: Jeg tror det er blitt bedre enn før. Det er det generelt i samfunnet, og det gjelder nok også i idretten. Allikevel sier jo halvparten av tippeligaspillerne at de tror det er vanskelig å stå frem. Det kan det nok være ulike grunner til.

Flere har nok kjent på at det kan være en røff og til tider lite inkluderende garderobekultur. Alle bør kanskje tenke seg om, og reflektere over ordbruk i en lagsammenheng der kanskje noen på laget sitter i skapet og føler det vanskelig å stå frem på grunn av vitsing og en lite inkluderende tone.

Alt godt,
Bård
297 Liker

Daly

Innsendt av:

Har det mye å si at stjerner står frem - som for eksempel han stuperen - Tom Daley...?
Hei Henrik,

Det er generelt viktig med forbilder man kan kjenne seg igjen i. For de fleste av oss er det befriende å slippe å skjule viktige sider ved oss selv, og det at noen står frem kan gjøre det lettere for andre, og således har det mye å si at feks Tom Daley har stått frem.

Alt godt,
Bård
306 Liker

Mange i skapet?

Innsendt av:

Hvor stor er sjansen for at det faktisk ikke er noen homser som spiller i Tippeligaen? Vet du om Tippeliga-spillere som er i skapet?
Hei PHD,

Jeg tenker at det er en viss sjanse for at det ikke er veldig mange homofile menn i Tippeligaen. Mange talenter oppdages i tidlige ungdomsår, som for mange også er den tiden hvor man finner egen identitet. Det kan tenkes at noen da opplever at det ikke harmonerer av ulike årsaker, og at man da hopper av idretten.

Vi vet at det finnes homofile toppidrettsutøvere, uten at jeg ønsker å spesifisere innen hvilken gren.

Alt godt,

Bård

Tidligere intervjuer

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Ble det mye godteri og fråtsing i mat i påsken? Trenger du hjelp til å komme i gang med et sunnere liv? Vektklubb.nos motivator og treningsekspert, Camilla Lorentzen, gir deg tips og råd til hvordan du kan komme på rett kjøl før sommeren!

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) svarer om ledigheten

Fredag kommer de første ledighetstallene for 2017 fra NAV. Hauglie svarer på spørsmål fra leserne.

Spør om tips og råd til utdanning

Er du fortsatt usikker på hvilken utdanning det er lurt å søke før fristen går ut 15. april? Her får du rådene du trenger i innspurten.

Faste spaltister