Lite overskudd - er årsaken livsstil eller sykdom?

Er du en av dem som sliter med lav energi og tiltakslyst i hverdagen, men ikke skjønner hvorfor? Kan kosthold og mosjonsvaner være årsaken? Eller kan det være et underliggende medisinsk problem? Hva er varselstegnene, har du lagt merke til noe selv? Spør professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, og ekspert i VGs Vektklubb.no, Christian A. Drevon.
82 Liker

fruktosemalabsorsjon og sjøgren

Innsendt av: wanja

Jeg har fått påvist fruktosemalabsorsjon og Sjøgrens syndrom . Har hatt en god del plager med magen i mange år. Gastrolegen sier at det er vanlig at Sjøgrenspas. har mageproblemer. Pga malabsorjonen kan jeg ikke spise frukt og grønnsaker, og pga Sjøgren er jeg veldig ofte trett og sliten. Men den siste tiden har jeg lurt på at en av grunnen til at jeg er så trett og sliten kan være en kombinasjon med min Sjøgren og at jeg ikke ikke får i meg de vitaminene som frukt og grønsaker gir! Jeg har jo veldig lyst på både frukt og grønsaker, - men .... Noe forslag om hva jeg kan spise for å få i meg de vitaminene jeg trenger ?? Så jeg forhåpentligvis slutter å være så trett og sliten !?
Hei,
Etter mitt syn er det viktig at du tar hensyn til dine palger, men du kan ganske sikkert spise en del grønnsaker som ikke innholder mye karbohydrater, men som likevel inneholder mange andre viktige næringsstoffer. Antakelig ville du ha god nytte av å konsultere en ernæringsfysiolog som du enten finner frem til selv eller du henvises av din fastlege. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
85 Liker

trøtt om kvelden

Innsendt av: Stian Olsen

Hei

Til tross for at jeg sykkler til jobben og trener tre ganger i uken. Blir jeg alltid så trøtt etter jeg har spist middag. Må slite for og holde meg våken. Føler ikke at jeg er i dårlig form til tross for en alder av 39. Er ikke overvektig heller. Men går på blodtrykksmedesin. Blodtrykket er derimot helt perfekt når jeg går på disse. Føler at frukt virker oppkvikkende og hjelper en del. Spiser 3-4 ganger om dagen, men det kan variere mellom timene da arbeidsdagen her hektisk Kort og godt. Er i god form, så skjønner ikke at jeg blir så trøtt ?


Mvh Stian Olsen
Hei,
Husk at folk er litt forskjellige. Om du har en down-periode etter middagen kan du jo ta da et kvarters blund og kanskje være i fin form resten av kvelden? Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
81 Liker

immunsystemet

Innsendt av: rune egeland

Hvilken spesiel mat styrker kroppen ,,celler og generelt?
Hei,
Det er ikke en spesiell type mat som er viktig for celler, organer og hele kroppen - det er kombinasjonen av alle de livsviktige næringsstoffene i passe doser som gir forutsetninger for et sunt liv.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
79 Liker

B12-mangel

Innsendt av: Anita

B12-mangel, kan det være årsaken til mangel på overskudd/energi?
Hei,
Det korte svaret er ja, selv om det kan være mange andre årsaker til mangel påmangel på overskudd. Et sunt og variert kosthold vil hos forøvrig friske mennesker gi et godt tilskudd av vitamin B12. Den fysiske formen og nattesøvn er også viktige faktorer å passe på, i tillegg til rusmidler som røyk og alkohol.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
85 Liker

trett våkner pga føler jeg har glemt å puste.

Innsendt av: AK

Jeg er trett, dupper kanskje av et øyeblikk, våkner og får ikke sove igjen, har merket at jeg våkner og hiver etter pusten som om at jeg har glemt å puste et øyeblikk.
Jeg er vel noe ødelagt i søvn pga skiftarbeid som oljeslusk i over 30 år. lange turer på natt, så over på dag, hjem rett ut igjen på natt. Hjemme er det slik at jeg våkner kanskje tidlig om morgenen, men sovner nede i stua på benken og sover godt noen timer etterpå. Blir trett senere på dagen. Røyker ikke og har moderat alkoholforbruk. Er nok 15 kg overvektig forhold til hva jeg burde være. Spiser vanlig norsk variert kost, der det er rikelig med fisk. Slanket meg ned, men det kom tilbake etter et år. Går turer på en times tid flere ganger i uka. Har fast lege, men jeg har prøvd å gå der en gang, det ble ikke noe time. Tror jeg har et søvnproblem, lurer på hvorfor det med pusten skjer, er litt bekjymret på den saken.
Hei,
Du kan ha pusteproblemer som følge av overvekt. Det er en relativt vanlig komplikasjon til for mye fett i bukhulen og langs luftveiene. Det beste du kan gjøre er å skjerpe kvaliteten på kostholdet ditt, øke dinfysiske aktivitet til minst 60 minutter daglig, og til å redusere alkoholinntaket mest mulig. Lykke til med vektreduksjonen - da blir antakelig søvnproblemene mindre eller borte!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
87 Liker

Unormalt sliten?

Innsendt av: Sliten jente

Hei,

Jeg er ei jente på 23 år som til tider har fryktelig lite energi. Jeg hadde kyssesyken for 5 år siden, og slet lenge med det. Fortsatt føler jeg meg ofte i lange perioder tung i kroppen, og bare det å løfte armene for å vaske håret er tungt og slitsomt. Jeg (tror) jeg spiser forholdsvis sunt og variert og prøver å gå turer noen dager i uken selv om det frister mer å ligge på sofaen. Jeg føler meg rett og slett tom for energi.

Har vært hos legen mange ganger, og han mener at jeg burde være kvitt alt som har med kyssesyken å gjøre nå. Selv om jeg noen ganger begynner å lure. Før jeg fikk kyssesyken var jeg veldig aktiv og trente hver dag, mens nå føler jeg det meste er ett ork. Har du noen tips?
Hei,
Gitt at du har vært utredet ordentlig av din fastlege, og at du hadde kyssesyken for 5 år siden, vil jeg si at du skulle være kvitt følgene av monnukleose, og at du kanskje skulle ta et oppgjør med deg selv hva du ønsker ut av livet. Jeg vet at det kan være tilstander som er så plagsomme at de kna tappe kreftene ut av et menneske, men jeg vet også at ofte kan man ved å se livet litt annerledes kunne snu en situasjon til å bli fordelaktig istedenfor plagsom. Derfor vil jeg anbefale at du gjør et alvorlig forsøk på å ta tak i livet ditt og leve det mest mulig akkurat slik du ønsker detselv om du skulle bli litt sliten. F. eks. ville jeg si at du skulle trene hver dag og se om ikke det kan snu situasjonen din. Husk at du kan bestemme over hva du vil, også om du vil kjenne overskudd eller manglende energi. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
81 Liker

Alt for lavt energinivå

Innsendt av: Undrende

Hei.

Dette var et strålende valg av tema! Her undrer jeg meg stadig vekk over kroppen min, men klarer ikke helt å forstå meg på den. Jeg føler meg temmelig sikker på at jeg gjør det meste rett, likevel føler jeg at overskuddet er fraværende.
I forhold til kosthold så spiser jeg de tilmålte mengdene (og vel så det) med frukt og grønt hver dag, i tillegg spiser jeg fisk, grovt brød/pasta/byggris og kylling. Jeg spiser så godt som aldri bearbeidet mat/halv - helfabrikata, sukker, hvetemel eller snop. Jeg trener 5 ganger i uka, kondisjon/intervall og styrke. Sover mellom 6.5 - 7.5 time for natta, legger meg til samme tid hver kveld (også i helgene) og står opp til samme tid (kun hverdagene). Likevel kommer liksom ikke overskuddet mitt helt opp der jeg ønsker å ha det. Jeg har vært hos legen å undersøkt stoffskifte, jern og vitaminer/mineraler i blodet uten at det var noe å bemerke. Sitter det hele kun mellom ørene mine eller er det noe jeg kan gjøre?
Hei,
Du har gitt svarene allerede på de mest opplagte spørsmål som må stilles når man har manglende overskudd. Dersom du skal komme videre må jeg likevel påpeke enkelte spesielle forhold du kanskje kunne vurdere. Alkohol, røyk og andre rusmidler antar jeg er uaktuelt for deg med en slik god livsstil? Desuten kan det hende at det er forhold i livet du sliter med som kanskje tapper mer krefter enn du ønsker å innrømme? Kan det hende at dine forventinger til et overskudd i livet er ltt for høye? Er noen av de forholdene du beskriver i ditt innlegg kanskje litt mindre bra enn det kan virke som? En gejnnomgang av disse spørsmålene kan kanskje være nyttige?
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
75 Liker

Trøtt

Innsendt av: Tone

Jeg er en kvinne sent i 40-årene. Har hatt problemer med mage/fordøyelse i "alle" år med oppblåsthet/uregelmessig avføring, og det blir bare verre med årene. Har forsøkt alle mulige slags tiltak for å få ting på stell, uten å lykkes.Det siste drøye året har jeg også bitt plaget av at jeg blir svært trøtt etter måltider, -så trøtt at jeg må legge meg nedpå. Ikke alltid jeg sovner, og det går rimelig fort over, men det er så ille at jeg ikke kan ta meg en matbit på kafe/restaurant lenger. Tar jeg meg et kakestykke eller lignende søtt, så blir jeg helt kadaver...
Forlag til noe jeg bør få sjekket ut?
Spiser rimelig sunt og variert, men vekten raser også oppover i god stil
Hei,
Plagene dine kan minne om laktoseintoleranse eller cøliaki, men de passer ikke med at du går så mye opp i vekt. Jeg vil anbefale deg en tur til fastlegen med en presis beskrivelse av hva dine plager består i, slik at legen har noe konkret å ta fatt i. Ikke la det gå "alle år" fremover i tid før du får sjekket deg opp hos din lege. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
82 Liker

Trøtt aktiv ungdom

Innsendt av: mor

Hei jeg har en datter på 16 år,hun er en aktiv idrettsjente som bedriver både fotball og handball.Hun trener ca 4 dager i uken a 1 1/2 time pr økt. Hun spiser sunt og variert. Hun veier va 55-56 kg og er 162 cm,og kroppen er veltrent og muskulær. Men hun er alltid trøtt på fritiden. Og da tenker jeg ikke bare på soverutiner.. Unormalt trøtt synes både hun og vi som foreldre. Kroppen føles slapp! Kan hun feks.ha jernmangel?(ble tipset om det)
Hei,
Jeg foreslår at hun oppsøker fastlegen sin. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
75 Liker

Veien videre

Innsendt av: Laila

Jeg er ei kvinne på 34 som har en del problemer med muskelsmerter og trøtthet. Jeg er for tiden 50% sykemeldt pga nakke/skulderplager som gir mye hodepine. Jeg går til fysio, trener( 3 g uke rask gange ca 1 mil hver gang) og spiser sunt. Jeg lager all mat selv, spiser mest hjemmebakt grovt brød, kylling, magert kjøtt og salat. Jeg har matintoleranse/kryssallergi som begrenser utvalget, må unngå en del grønnsaker/frukt, melkeprodukter, egg, skalldyr og nøtter. Alle vanlige blodprøver er fine, fastlegen finner ingenting galt. Jeg har mye muskelplager med stivhet og smerte, er mye trøtt og blir sliten av ingenting, og merker at jeg skjermer meg for lys og lyd når jeg er alene. Har en resultatorientert jobb med ensidig arbeidsstilling, og stresser jo selvsagt med det at jeg ikke presterer bra nok. Fastlegen mener alt er stressrelatert men jeg er ikke helt enig, jeg føler jeg blir stresset fordi jeg er dårlig ikke dårlig fordi jeg er stresset. Det er frustrerende å ikke få noe svar, blir jo sett på som hypokonder. Hva kan jeg gjøre videre for å finne ut av dette?
Hei,
Det er ikke lett å komme med gode råd i en slik situasjon du beskriver; du lever i egne øyne et sunt liv, legen finner intet galt (bortsett fra noe matvareintoleranse), men du har likevel betydelig plager med muskelsmerter. Jeg har likevel et par tips du kanskje kan ha nytte av. 1) Jeg vil anbefale at du øker din fysiske aktivitet slik at du blir skikkelig sliten betydelig utover rask gange 3 ganger i uken. Øk intensiteten så du blir ordentlig svett og sliten, og gjør det minst tre ganger i uken i tillegg til dine raske spaserturer. 2) Legg merke til om dine plager blir mindre i ferien, der du ikke må ta ferie fra fysisk aktivitet og sunt kosthold. Dersom du blir bedre av dine plager i ferien har kanskje legen din rett i at du stresser deg opp i forbindelse med jobben. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
96 Liker

Trøtt

Innsendt av: Kjersti

Nesten hver dag siden jeg gikk i 10 klasse, har jeg sovet hver dag etter skolen. Dette har holdt på i 4 år nå, og jeg blir alltid trøtt på samme tidspunkt på døgnet.
Jeg prøver å finne på noe annet så jeg ikke skal bli så trøtt, men jeg havner alltid på sofaen eller sengen sovende i ca. 1 time. Dette preger nattesøvnen min.. Hvorfor er jeg så trøtt hver eneste dag?
Hei,
Det kan hende at det ikke er noe alvorlig galt med deg, annet enn at du har vendt deg til å sove på en bestemt tid. Dersom du ønsker å endre denne vanen kan du kanskje være fysisk aktiv på den tiden du blir trøtt? En joggetur, sykkeltur, ballspill eller svømming nå på sommeren kunnekanskje være starten på at du kommer utav en (u)vane du vil bli kvitt? Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
89 Liker

veldig trøtt

Innsendt av: Trøtt

Hei! Jeg er en kvinne midt i trettiårene som er uendelig trøtt for tiden, og sliter med å komme gjennom dagene. Orker ikke jogge, som jeg pleier, men sykler en mil om dagen. Jeg er slank og kostholdet burde være OK, jeg spiser en del frukt og grønt, mye grovbrød, fisk et par ganger i uka og litt kjøtt. Lite kaker og sjokolade. Jeg leste nettopp at man kan ha cøliaki uten tarm-mage-symptomer. Er det en ide å få sjekket dette?
Hei,
Det virker som om du kunne ha godt av en ordentlig undersøkelse hos fastlegen din, både fysisk og ved hjelp av blodprøver. Likevel er det viktig at du er rimelig trygg på at røyk og alkohol ikke kan forklare din tretthet, og du sover brukbart. Dersom noe av dette kommer inn i bildet kan det evt gjøres noe med bare ved å endre avner på egenhånd. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
80 Liker

Måltidsfrekvens

Innsendt av: Alexander

Hei,
Jeg spiser som vanlig hver tredje time og mindre porsjoner. Problemet jeg har er at jeg er helt avhengig av å overholde denne tiden, bare en halvtime eller time for lenge er jeg helt utmattet og bruker lang tid på å hente meg inn igjen etter å ha spist.
Er det noen løsning på dette? Kanskje å spise noe frukt eller grønnsaker i mellomtiden hvis det blir for lang venting?
Hei,
Jeg ville som du antyder prøve med en gulrot eller et eple om du merker ubehag. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
85 Liker

Kvalme under trening.

Innsendt av:

Jeg er en mann på 30 år, 1,80 høy, og veier 72kg.
Jeg sliter med å komme opp i vekt.
Jeg spiser sunt, men jeg har probelemer med å spise mange måltider til dagen pga hektisk jobb.
Et stort problem for meg er at jeg blir veldig kvalm under trening, og føles ut som jeg skal besvime til tider.
Hva kan årsaken til dette være?
Og hva kan evt forebygge dette?
Hei,
For det første synes jeg ikke det er noen grunn til at du skal fete deg opp når du er 72 kg og er 180 cm høy. Kvalme under trening kan f. eks. skyldes at du spiser eller drikker tett inn på dine treningsøkter, at du ikke har nok væske i kroppen eller at du har for mye klær på deg under trening. Det beste rådet jeg kan gi er at du prøver deg litt frem med ulike opplegg for å se omkvalmen blir borte. Dessuten, ikke fet deg opp!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
82 Liker

vil laks kontra oppdratt laks

Innsendt av:

Hei.
Bør man prøve å spise mest mulig vil laks? Hvis så, hvor kjøper man det?
Hei,
Villaks er det meget lite av og du får fullverdig feit fisk gjennom oppdrettslaks. Det viktige er at du spiser feit og mager fisk ofte.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
83 Liker

melk og kreft

Innsendt av:

Hei.
Hva er din syn om at melk fører til kreft pga hormoner som brukes på kuer?
Hei,
Det er etter min mening ikke noen dokumentert sammenheng mellom kreftforekomst hos mennesker og evt hormoner kyr får. Det viktige poenget med melk og helse er at man bør ha lite inntak av melkefett.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
80 Liker

Jeg følte meg helt uten energi og tiltaksløs/deppa

Innsendt av: Justiku

Jeg synes jeg spiser relativt sunt, men har ved blodprøve fått påvist mangel på vitamin D -Verdien var 34 og B12 var også lavt - verdien her var 170. Hva er normalverdiene på b12 og d vitamin? Jeg tar nå kosttilskudd / tran for å øke disse verdiene, men jeg lurer på om det er noen matvarer som inneholder mye av disse vitaminene, og om det er noen andre vitaminer som har innvirkning på opptaket av B12 og vitamin D?
Hei,
Dine blodverdier for vitaminer er litt lave. Refearnseområdet for vitamin B12 er ved Fürst Medisinske laboratorium 170 - 650 pmol/L, mens det for 25hydroksivitamin D (et omdanningsprodukt som er en god markør for vitamin D status) er 50 - 150 nmol/L. For vitamin D ligger du altså klart under referanseområdet. Du kan øke nivået av vitamin D i blodet ved å spise feit fisk i alle varianter (laks, ørret, makrell, sild, sardiner, ål) eller ved å ta tran. Dessuten lages det en god del vitamin D i huden når den blir solbestrålt. For vitamin B12 ligger du i nedre referanseområdet, og du kan øke inntaket av vitamin B12 ved å spise leverprodukter som postei, kjøtt, egg, melk og ulike fermenterte matvarer. Neste gang du går til fastlegen for å kontrollere vitaminnivåene bør du be om å få målt metylmalonsyre (MMA). Det er en mer fæølsom markør for vitamin B12-mangel enn vitamin B12 i seg selv. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
83 Liker

Sliten gutt på 5 år

Innsendt av: Bente

Hei.
Jeg har en gutt på 5 år som i over 3 år har slitt med lite jern. Vi oppdaget dette etter at han en lang periode hadde klaget over at hanvar trøtt og sliten. I lange perioder hvor han ikke går på jern, så ligger han på sofaen om ettermiddagen, og har null energi. Han er også i perioder uten jerntilskudd veldig ofte på toalettet (8-10 ganger om dagen), og han har den siste tiden begynt å klage over vondt i magen ved stort sett hvert eneste måltid.
Jeg tenker cøliaki, men det er mulig jeg er overhysterisk mtp barnet mitt. Hva høres dette ut som?
Hei,
I dette tilfelle vil jeg henvise deg til din fastlege. Denne beskrivelsen av din sønn bør helt klart før til en skikkelig undersøkelse hos legen.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
83 Liker

uten energi

Innsendt av: Anne lise

hei. er ei dame på 45 år som sliter fryktelig me mangel på energi. har gått på kostholdkurs å har et sunt kosthold. går også jevnlig raske turer. føler energinivået er på bunn og det er et ork å alt som skal gjøres. hva kan være årsaken?
Hei,
Det virker som om du mener at du har sunne kost- og aktivitetsvaner, men fremdeles er du sliten og opplever mangel på overskudd.
Det er viktig at du virkelig sjekker om du har et godt kosthold ved å sammenligne det du spiser daglig med det som er de enkle og praktiske rådene du finner på Helsedirektoratets hjemmeside: http://helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering/kostholdsrad/Sider/default.aspx. Dersom du fremdeles mener at du har et sunt kosthold og driver så mye fysisk aktivitet at du skulle kunne holde deg i god form, da bør du gå etter andre forhold i livet ditt. Antakelig er du røykefri og nyter minimalt med alkohol, men får du nok søvn, har du rimelig gode arbeidsforhold på jobben og har du passe utfordrende oppgaver i hjemmet? Dersom du også etter å ha sjekket disse punktene i livet ditt ikke har noen gode forklaringer på din manglende energi burde du oppsøke din fastlege og presentere de plagene du har så spesifikt som mulig. Det er vanskelig for en lege og stille en diagnose dersom dine symptomer er helt ukarakteristiske og ikke kan beskrives annet enn i generelle vendinger. Derfor er det viktig at du noterer ned forhold du kan beskrive mer nøyaktig og tar det opp med din lege. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb