Kan du ha lavt stoffskifte?

Er det vanskeligere å gå ned i vekt med lavt stoffskifte? Skal man ha et spesielt kosthold eller tilpasset trening ved denne sykdommen? Hva med de som ligger i gråsonen - der blodprøver ikke gir noe klart svar, men symptomene likevel er til stede? Spør professor i ernæring, lege og kostholdsekspert i VG Vektklubb.no, Christian A. Drevon om råd. Han svarer på spørsmål om vekt, helse og kosthold.
175 Liker

Hvordan måle

Innsendt av:

Stoffskiftet senkes jo med alder, så dette må en ta stilling til, men om man alikevel mistenker lavt stoffskifte, hvordan går man frem for å få dette målt?

Jeg hører mange ganger historier om leger som ikke tar dette seriøst. Kanskje det er flere ting som en bør undersøke? Man kan kanskje ha normalt stoffskifte, men at det er andre hormonelle ubalanser som gjør at det er vanskelig å gå ned i vekt.

Kan man få en totaloversikt? Hvilke prøver må en bestille? Hva er referanseverdiene?

Setter pris på svar :)
Hei,
Økende forekomst av ovevekt og fedme skyldes ikke at mange flere i dagens samfunn har fått lavere stoffskifte enn for 50 år siden. Overvektsøkningen i nesten alle av verdens befolkninger skyldes at man spiser relativt mer enn man forbruker i det moderne samfunn sammenlignet med et par generasjoner tilbake. Mer velsmakende og mer mat, kombinert med økende mekanisering og digitalisering er etter all sannsynlighet årsaken til at mer enn 50 % av den voksne befolkningen i Norge er overvektige. Vi kan ikke behandle alle for lavt stoffskifte for denne samfunnsutviklingen. Det hjelper ikke og gir mer bivirkninger enn gunstige virkninger. Derfor må det overveiende antall mennesker bruke de vanlige tiltak for å holde en normal kroppsvekt; spis passe lite og sunt, og vær fysisk aktiv minst 60 min daglig. Hos spesielle pasienter kan det være aktuelt å måle en rekke hormoner, gener og kroppssammensetning, men det hører med til unntakene.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
181 Liker

Lavt stoffskifte

Innsendt av:

Hei
Jeg er født med lavt stoffskifte. Har alltid vært overvektig. Går på medisin daglig, og har jevnlig sjekk med at det ligger der det skal være. Legen min sier at så lenge jeg tar riktig dose medisin skal ikke det påvirke vekten. Jeg spiser sundt, lite godterie(aldri i ukedagene) og drikker ikke brus, og trener 2 til 3 dager i uken. Likevel så går jeg minimalt ned i vekt. Har det noe å si på vekt ang stoffskifte når man tar de medisinene man skal, og hva kan jeg evnt gjøre anderledes?
Hei,
Det er vasnkelig å svare presist på ditt spørsmål, men praktisk sett er det viktig at du må ta hensyn til din virkelighet. Dersom du er overvektig og har litt lavt stoffskifte, ja så må du spise litt mindre, øke din fysiske aktivitet, eller gå for en kombinasjon av mat og trening. Det er det du kan gjøre i tillegg til at din lege regulerer medikamentbruken så godt det lar seg gjøre fra blodprøveanalyser og ved hvordan du frmtrer som pasient. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
170 Liker

5:2 dietten

Innsendt av:

Ser at det på noen nettsider skrives om 5:2 dietten (faste to dager, "spisedager" fem dager i uken). Noen kommentarer til denne diett?
Hei,
Det er enkelte data som tyder på at faste kan være helsemessig gunstig, men det foreligger så pass få studier at jeg ikke vil gi generelle råd om dette. Det jeg kan si er at mange finner dette så slitsomt at det ikke er attraktivt for dem. Perioder med faste er noe mennesker har vært utsatt for i mange tusen år av naturlige årsaker, så vi er nok meget vel rustet for å kunne takle slike forhold. Spørsmålet er om mange i det moderne samfunn vil overspise kraftig etter en fasteperiode på noen dager. Da er vi antakelig i en dårligere situasjon enn vi kunne vært i utgangspunktet.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
167 Liker

Stor overkropp

Innsendt av:

Heisann! Jeg har pådratt meg snikende overvekt gjennom mange år og det har festet seg konsekvent til overkroppen. Baken, lår og resten av beina er fortsatt str 38 mens over magen ser jeg helt "gravid" ut og bysten er også stor. Jeg har prøvd med kosthold ala lav karbo ( ikke stort inntak av fett men kuttet kornprodukter) med det til følge at kolesterolet doblet seg på kort og er nå over 7! Jeg tenker selv noe "hormonelt" har du noen gode råd?
Hei,
Kroppsfiguren varierer svært mye fra person til person og det finnes ikke kunnskap som tilsier at vi har spesielle råd for å redusere fettmengden på ulike deler av kroppen. Derfor vil rådene være de samme for deg som for andre som vil gå ned i vekt. Du beskriver en av de viktige bivirkningene av lavkarbomoten. Den er ikke gunstig for hverken kroppsvekt eller helse på lengre sikt. Derfor vil jeg anbefale at du kontakter fastlegen din og at du legger om dine kost- og aktivitetsvaner i en sunnere retning. Bruk grønnsaker av alle slag, fisk, kylling, grove kornprodukter, magre melke- og kjøttprodukter, og spis passe lite. Vær fysisk aktiv med noe du liker minst 60 min hver dag. Lykke til med et nytt og sunnere liv fra i dag!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
166 Liker

Medisiner og lavt stoffskifte

Innsendt av:

Hei
Jeg går påmedisinene Ramipril hexal 10 mg, Magnyl-e 75 mg og lerkanidipin actavis 10 mg. Må i tillegg nå snart begynne med betablokker og kolestrolsenkende. Påvirker disse medisinene stoffskiftet?
Hei,
Dette spørsmålet er nært knyttet til medisinsk behandling og må tas med din fastlege.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
155 Liker

Går på Levaxin

Innsendt av:

Hei, jeg har fått dokumentert lavt stoffskifte ( for ca 3 år siden) og går nå på Levaxin 75 mg per dag. Kan ikke si at jeg har følt noen effekt av medisineringen og har derfor vært på nettet og lest meg litt opp på dette. Ville du ha anbefalt Amour sine tabeletter i stedet?
Hei,
Dette må du ta med din fastlege.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
155 Liker

Lavt stoffskifte, diabetes type 1 og leddgikt

Innsendt av:

Hei! Føler meg noe motarbeidet av kroppen min. Synes det er en utfordring med trening som ofte gir lavt blodsukker som igjen betyr at jeg må spise. Har hatt en vektreduksjon på 9 kg siden jul og er stolt av det selv om jeg synes det går sakte. Trener min. 2 gg/uke. Hvordan skal jeg tenke ang. mat og trening med mine sykdkommer? Hva er det lureste og viktigste?
Hei,
Med lavt stoffskifte, diabetes type 1 og leddgikt er dine levevaner spesielt viktige for at du skal ha minst mulig plager. Et sunt kostholdt med lite sukker og passe lite mat totalt er helt avgjørende. Både din diabtes og leddgikt blir mindre plagsomme om du er slank. For alle dine tre tilstander er dessuten fysisk aktivitet meget viktige. Du øker stoffskiftet, senker insulinbehovet og gjør leddene dine mykere ved daglig fysisk aktivitet. I tillegg må du holde deg unna røyking. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
156 Liker

Usynlig på blodprøver ?

Innsendt av:

Kan man faktisk ha lavt stoffskifte til tross for at dette ikke kommer frem av blodprøver ?
Hei,
Man kan ha et lavt stoffskifte uten at det kan måles i blodprøver. Husk likevel at om du har et litt redusert stoffskifte så er den suverent beste måten å håndtere det på å øke din fysiske aktivitet. Ved fysisk arbeid økes energiforbruket i musklene og blodet må pumpes rundt i kroppen med flere og sterkere hjerteslag for at vevene skal få næring og oksygen.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
170 Liker

Skjer ikke noe

Innsendt av:

Jeg trener mye, som regel hver dag, med innlagte hviledager, etter behov, iallefall en gang pr 9-10 dager. Jeg holder meg innenfor de kalorier som tillates, veier maten og er veldig nøye. Jeg trener masse variert, så jeg må jo som oftest spise mer enn de 1300, pga lange harde treningsøkter. Summen av dette, går aldri over allikevel. Spiser sunt, mye kylling, salat, knekkebrød osv. Allikevel går jeg ikke ned et gram. Forsøkte nå i ferien, to uker, der jeg bortimot doblet treningsmengden, og spiste veldig sunt, på to uker, gikk jeg ned noen få hundre gram. Jeg spiser litt protein pulver, i de periodene med mye styrketrening. Bør gå ned ca 5 kilo. Har mye muskler. Hva kan jeg gjøre for å få et bedre resultat?
Hei,
Utgangspunktet du angir er at du gjør alt riktig, men vekten går altså ikke ned. Beklageligvis kan jeg ikke si hva dette skyldes, men det betyr at om du er overvektig og ikke går ned i vekt, da spiser du så mye at energiforbruket ditt kun er stort nok til at du i beste fall holder vekten. Det er i denne situasjonen det kun finnes to muligheter - enten øker du treningsdosene eller du spiser mindre (evt en kombinasjon). Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
160 Liker

Trening, kosthold og lavt stoffskifte

Innsendt av:

Hei. Jeg har hatt hypothyreose i 12 år ( jeg er 45 år). Er adekvat medisinert med 125 mikrogram Levaxin daglig. Jeg er i grei form. Trener regelmessig. Sulle gjerne tatt av 5-6 kg (er ikke overvektig, det er snakk om trivselsvekt). Det er vanskelig med et inntak på 1400 kcal per dag. Jeg går ikke ned. Er det noe spesielt jeg bør ta hensyn til i fht kosthold og trening? Jeg trener styrke 2 ganger per uke og kondisjon/intervall 2 ganger per uke.
Hei,
Jeg har ikke noen andre råd enn dem du åpenbart kjenner til selv. Din beskrivelse av tilstanden uten stor overvekt, men med noen kilo du gjerne skulle bli kvitt er relativt typisk. Lykke til, og ikke gi opp selv om det kan være litt tungt i perioder!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
171 Liker

Basalstoffskifte?

Innsendt av:

Hva er symptomene på lavt stoffskifte?

Jeg har ved hjelp av Inbody fått påvist lavt hvilestoffskifte (basalstoffskifte). Kan det ha sammenheng med lavt stoffskifte? Eller er det to helt forskjellige ting?
Hei,
Symptomene på lavt stoffskifte kan være mange: tretthet, depressjon, kriblinger i bena, kuldefølsom, langsomme senereflekser, redusert hørsel, mindre appetitt, treg mage og nedsatt fysisk arbeidskapasitet. InBody 720 er et måleinstrument som ved hjelp av bioelektrisk motstandsanalyse sender svake elektriske signaler gjennom menneskekroppen og kartlegger muskelmasse, fettprosent, stoffskifte, kroppsbalanse osv. Dette instrumentet kan i seg selv ikke si noe om ditt stoffskifte. Det kan måles ved å registrere hvor mye oksygen som tas opp og CO2 som skilles ut av kroppen, eller man kan få et visst indirekte inntrykk ved å måle noen hormoner som skilles ut av thyreoidea (skjoldbruskkjertelen). Hvilestoffskiftet (kalles også basalstoffskiftet) angir hvor mye energi kroppen din forbrenner når du er i hvile. Din fysiske aktivitet fører til ytterligere forbrenning, og er den delen av stoffskiftet du selv kan bestemme over. Håper dette har gitt deg litt bedre innsikt om stoffskifte.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
166 Liker

Tilpasset kosthold ved lavt stoffskifte

Innsendt av:

Jeg har lavt stoffskifte og har hatt det i ca. 8 år. Jeg er 39 år og litt overvektig. Jeg har fulgt vektklubben i ca. 10 uker og går jevnt ned i vekt. Jeg er veldig nøye med hva jeg spiser og følger programmet med ca. 1300 kcal pr. dag. Jeg går tur 1/2 - 1 time hver dag. Jeg syns vektreduksjonen går seint. 300 - 500 gra pr. uke. Bruker 100 mg levaxin pr. dag. og har diagnosen hypoterose. Skal man ha et spesielt kosthold når man har denne sykdommen? Eller må man bare finne seg i at vektreduksjonen går langsomt, og satse på redusert kcal-inntak resten av livet for å holde vekten? Jeg prøver for eksempel å unngå hvetemel.
Hei,
En vektreduksjon på 300-500 g/uke synes jeg er bra. Pga. din hypothyreose tar det lengre tid å gå ned i vekt enn om hadde et normalt stoffskifte. Den beste måten å kompensere for et lavt basalstoffskifte er å øke den fysiske aktiviteten. Om du øker dine turer til minst 1 time per dag vil du i løpet av 1 uke øke energiforbruket med ca 300 kcal, hvilket tilsvarer ca 40 gram fett. Da går vektreduksjonen litt fortere. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
173 Liker

Stoffskifte og forbrenning

Innsendt av:

Hei!

Jeg har påvist litt lavt stoffskifte, og går på medisiner for dette. Jeg trener daglig for å øke forbrenningen og formindre problemene ved lavt stoffskifte. Det jeg lurer på er i hvordan jeg, i en vektnedgangsfase og generelt kan vite hvor mye energi kroppen trenger, og hvordan dette påvirker vektnedgang.

Takk for hjelpen!
Hei,
Svaret på ditt spørsmål får du ved å føre en nøyaktig og daglig oversikt over hva du spiser og hvordan kroppsvekten utvikler seg. Da vil du i løpet av en periode på 14 dagers tid se hvor mye du trenger i forhold til ditt stoffskifte og ditt aktivitetsnivå. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
164 Liker

juicing

Innsendt av:

Hei!
Hva mener du om juicing? Har kjøpte meg en skikelig juicer og holder på å eksperimentere. Prøver å bruke mye grønnsaker. Inneholder juicen mye næringsstoffer, evt hva med fiber? Hva med påstår at "hele vitsen og argumentet m juicing er at skallet, fiber og saft skilles fra hverandre noe som gir mer og lettere næringsopptaket. Dette avlaster fordøyelses prosessen og gir kroppen mer energi, og næringsstoffer går fortere ut i cellene"? Stemmer dette?
Hei,
Ved å knuse matvarer mekanisk kan biotilgjengeligheten bli litt høyere - det vil si at noen næringsstoffer kan suges litt bedre opp fra tarmen. Vanligvis er imidlertid dette ikke så viktig om du spiser mat som er varmebehandlet; da vil matriks (fibre) ofte brytes ned slik at tarmen lettere kan suge opp næring. Ut fra dette vil jeg si at juicing kan være ok, men ikke noe stort poeng helsemessig.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
166 Liker

Stoffskifte eller kroppen som protesterer??

Innsendt av:

Jeg lurer på hvor mye stoffskifte har og si i forhold til vektnedgang. Jeg har hatt lavtstoffskifte i mange år og er medisinert for dette. Jeg har siden januar gått ned siden 13 kg og det er helt ok, men utfra at jeg spiser max 1300 kcal daglig trener 5-6 dager i uka, og har et sunt kosthold, så er jeg absolutt ikke fornøyd med resultatet, det er som oftest ned ene uka og opp andre uka, og står ofte i ro på vekta. Jeg trener variert i forhold til styrketrening og kondisjonstrening som er rask gange, jeg løper og jeg sykler. Når man ser på det i lengden så mener jeg at jeg burde ha gått ned mer. I tillegg hadde jeg for 3 år siden gbp operasjon og har tilsammen med de 13 kg tatt av tilsammen 70 kg. Nå jobber jeg bare beinhardt for og få min BMI ned så jeg kan få gjennomført bukplastikk. Er det stoffskifte som er en hindring eller er det kroppen som protesterer? Jeg har lest en del oppslag i fht til T3 og T4, men forstår meg ikke mye på det, og min lege har absolutt 0 peiling. Jeg MÅ ned 9 kg for å havne under en BMI "regelen" for bukplastikk, og da er jeg nede i 80 kg, Trenger desperat et råd.
Hei,
Jeg kan ikke gå inn i den medisinske behandlingen av din fedme, men kan gi noen kommentarer på generell basis. Fordi du er operert med gastric bypass (gbp) har du åpenbart hatt en langvarig tilstand med høy kroppsvekt. Det kan være mange årsaker til fedme, og forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen kan bidra til at kroppsvekten øker fordi forbrenningen blir noe redusert, men hypothyreose er vanligvis ikke årsaken til kraftig fedme. Dersom ikke din lege har peiling på stoffskifte vil jeg foreslå at du skifter til en fastlege som er skikkelig skolert innen det området som er viktig for deg. Med det aktivitetsnivået du har skulle kroppsvekten gå ned på 1300 kcal/dag, men det er lett å tro at man spiser mindre enn man virkelig gjør og at man er mer fysisk aktiv enn man virkelig er. Derfor vil jeg anbefale at du skriver ned alt (absolutt alt) du spiser og det du driver av fysisk aktivitet. da vil du kunne se om det er mye som mangler og ta det opp med din "nye og engasjerte" fastlege. Generelt er det kun to ting som gjelder, reduser inntaket litt og vær litt mer fysisk aktiv hver dag, helst flere ganger om dagen. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon

Tidligere intervjuer

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Ble det mye godteri og fråtsing i mat i påsken? Trenger du hjelp til å komme i gang med et sunnere liv? Vektklubb.nos motivator og treningsekspert, Camilla Lorentzen, gir deg tips og råd til hvordan du kan komme på rett kjøl før sommeren!

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) svarer om ledigheten

Fredag kommer de første ledighetstallene for 2017 fra NAV. Hauglie svarer på spørsmål fra leserne.

Spør om tips og råd til utdanning

Er du fortsatt usikker på hvilken utdanning det er lurt å søke før fristen går ut 15. april? Her får du rådene du trenger i innspurten.

Faste spaltister

Vektklubb