Kalorifattig mat

Fokus på å få i seg nok sunn mat kan være effektivt på vekten. Hva slags mat er mest kalorifattig, og bør dominere i kjøleskapet i ferien? Hva bør du ha med deg å spise på stranden? Hva består en kalorifattig middagsrett av? Hva slags is og snacks har færrest kalorier? Finnes det søt og kalorifattig kveldskos? Spør klinisk ernæringsfysiolog og ekspert i VGs Vektklubb.no Line Kristin Johnson. Hun har lang erfaring med å hjelpe overvektige ned i vekt.
43 Liker

STEVYA

Innsendt av: anne

Søtningstoffet stevya.
Kan jeg bruke dette i min te og i mat ??
Inneholder dette natur-søtningstoffet kalorier ?
Mvh.anne 56 år.
Hei Anne!
Søtstoffet Stevia har vært omdiskutert, og er etter det jeg vet ikke godkjent for salg i Norge foreløpig. EFSA, EU's mattrygghetsorgan har vurdert en mengde på 4 mg per kg kroppsvekt per dag som trygg for voksne (mars 2011). Stevia gir ingen kalorier. Det gjør heller ikke Natreen eller Suketter. Canderel, Splenda, Sukrin og Fribol er også så og si kalorifrie søtsoffer som finnes i varehandelen i Norge. En fin oversikt over søtstoffer og deres bruksområder finner du på hjemmesidene til diabetesforbundet: www.diabetesforbundet.no. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
50 Liker

is

Innsendt av:

jeg er veldig glad i smeltis , har 195 kalorier er det veldig gale ?
Hei!
Iskrem er ikke så "kaloritungt". Det er riktig av vanlig iskrem gir ca. 195 kcal per 100 gram. Man kan godt bake en porsjon iskrem inn i sitt daglige kaloriregnskap. Det finnes varianter av iskrem med færre kalorier: Yoghurt-is og Lett-is ligger på 120-130 kalorier per 100 gram, mens saftis gir 70-80 kalorier per 100 gram. På småis står som regel kaloriinnholdet angitt på emballasjen. Ta en titt og sammelikn. Det er stor forskjell på kaloriinnholdet i de ulike variantene. For eksempel gir en Lollipop 70 kalorier, en Båtis ca. 180, mens en Vaffel krone gir 420 kalorier... Det er lurt å følge litt med på oversikten over næringsinnholdet!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
53 Liker

svak for vafler

Innsendt av:

hva kan jeg ha i en sunnere vaffelrøre ?
Hei!
Vafler er godt, og kan bli ganske så sunne! Her er et forslag til oppskrift på grove vafler: Pisk følgende sammen til en slett røre: 2 dl hvetemel, 1 dl grov sammalt hvete, 0.5 dl havregryn, 5-6 dl lettmelk, 2 egg, 2 ss sukker (eller søtstoff), 4-5 ss flytende Bremykt, 1-2 ts malt kardemomme, 1 ts vaniljesukker, 1 ts bakepulver, 1/2 ts salt. Smaker deilig med bær og vaniljekesam! Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
54 Liker

langsomme karbohydrater

Innsendt av:

I hvilke matvarer finner jeg langsomme karbohydrater ?
Hei!
Begrepet "langsomme karbohydrater" brukes gjerne om matvarer med høyt innhold av karbohydrater i form av fiber. Fiber gjør at blodsukkeret stiger langsomt etter et måltid. Jo høyere fiberinnhold og gjerne hele korn i matvaren, jo langsommere vil blodsukkeret stige, og man holder seg mett lengre. Eksempler på slik mat er kornvarer som grovt brød, knekkebrød, usøtede kornblandinger, fullkornsris, -pasta og -bulgur, samt bønner, erter og linser.
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
50 Liker

Småsnacks igjen

Innsendt av: Sissel M

Ser du svarer hun som får søtsug etter jobb. Jeg har alltid en Nutrilett cramell-bar i skrivebordsskuffen til slike dager. Den er til og med veldig mettende. Er ikke det kjekt da? :)
Hei Sissel!
Takk for tipset, en slik bar kan også være et bra alternativ!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
49 Liker

Mais på grillen

Innsendt av: Strikkelure

Hei!
Nå har jeg gått ned 9 kilo siden februar, mye takket vektklubb, og jeg begynner å virkelig like kroppen min igjen. For en deilig følelse! Bare 6 kilo til så har jeg nådd målet!

Jeg har hørt at det ikke er så bra å spise mais om man vil gå ned i vekt, er dette riktig? Nå som grillmat står sentralt, er maiskolbe det beste jeg vet på grillen (etter sommerkoteletter :p )

Også har jeg et lite tips til andre TV-seere:
Mitt problem var at jeg "kjedet" meg når jeg så på TV, at jeg følte at jeg måtte gjøre noe ved siden av. Og det ble som regel å ha en skål med godteri eller snacks som jeg spiste fra. Nå har jeg byttet ut skåla med strikking og annet håndarbeid, og det fungerer kjempebra! Så jeg oppfordrer alle som liker å ha noe i hendene mens de ser på TV, til å ta opp strikketøyet!
Hei "Strikkelure"!
Så flott at du har gått så fint ned i vekt og trives bedre med deg selv! Og takk for lurt tips: å erstatte godteskåla med strikketøy! For de som ikke kan eller vil strikke, er det smart å ersatte godteskåla med oppskjært frukt og grønnsaker.
Det er riktig at mais i store mengder ikke er så lurt for den som ønsker vektreduksjon. Men en maiskolbe eller to på grillen blir det ikke store mengder mais av. Kos deg med grillet mais, men være forsiktig med det smelta smøret som noen ynder å helle over... Stryk evt. heller et tynt lag lett-margarin over den varme maisen + grovt kvernet pepper og litt salt. Nam, nam... :-) Fortsatt god sommer!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
44 Liker

feriemat

Innsendt av:

Familien skal på camping hytteferie i 2 uker . Ser på dette som en litt stor utfordring siden jeg på en måte ikke har helt kontroll på vekten og kaloriene. Har både kjøleskap , kokemuligheter og alt slikt. Men av tideligere år vet jeg at vi alltid velger lettere og mer usunne løsninger og bruker heller tiden mer på å kose oss. Finnes det sunnere løsninger i butikken som kan brukes , tenker på pose og boksemat? eller hvilke ting kan vi lage fra bunnen av som er sunne , gode og kjappe?
Hei!
Det er klart det er lettere å ty til litt lettvinte løsninger på campingtur. På den annen side har man kanskje bedre tid til å lage god mat fra bunnen av når man har ferie? Siden du åpenbart er bevisst på denne utfordringen og dere har alle kjøkkenfasiliteter tilgjengelig har du/dere gode forutsetninger for å få til en sunn og god feriemeny. Dersom dere ønsker å bruke halvfabrikata (suppe- eller grytebasiser), kan disse godt være utgangspunkt for lettvinte middager. Ved å tilsette mange ulike typer grønnsaker (ikke minst purre, løk og hvitløk som gir mye smak) og evt. fisk, fugl eller magert kjøtt, vil retten raskt bli langt sunnere - og mer mettende. Pastasauser - og sweet'n sour saus på glass kan også være basis eller saus ved siden av fugl eller magert kjøtt. Store salatboller og oppskjærte grønnskaker som tilbehør gjør maten fargerik og smakfull. Magre dressinger kan kjøpes ferdig (5% fett), eller man kan lage selv av f. eks. yoguhurt naturell eller kesam. I stedet for potetsalater og annet kalorirkt tilbehør kan man koke fullkornpasta- og ris, eventuelt lage sin egen potetsalat av kokte, kalde nypoteter, grovkvernet pepper og salt, ringer av vårløk, purre og gjerne litt olivenolje og knust hvitløk. Nam... På grillen kan man gjerne bruke fugl, fisk og rent kjøtt, og variere med grillspyd av de samme råvarer eller lage små "pakker" av aluminiumsfolie med fisk, skalldyr og diverse grønnsaker etter smak, sitronsaft, krydder og urter. Her er det bare fantasien som setter begrensninger. Noe av det viktigste er nok å være bevisst "ferieuvanene" på forhånd, - være nysjerrig på nye muligheter og motivert for å prøve dem. Mange oppdager at sunn mat er minst like god som den "vanlige", man må bare våge å prøve seg litt frem. Mange gode tips og idéer til oppskrifter er forøvrig å finne på nettet, her er et par eksempler: www.godfisk.no, www.matprat.no,www. frukt.no. Søk på magert eller slankende retter. Lykke til - og god ferie!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
47 Liker

Jordbær og, vannmelon -kan man fråtse i det?

Innsendt av: Line

Hei Line!
Nå som det er sommer og varmt er det godt å spise både jordbær og vannmelon. Men er dette noe man egentlig bør begrense inntak av? Jeg er kjempe glad i begge delene.
Hei Line!
Jordbær og vennmelon er kalorifattige, leskende og sunne lekkerbiskener. Spis og kos deg det du har lyst på av begge deler! (Mulig "bivirkning" er at du får ekstra fart i tarmsystemet). Fortsatt god sommer!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
48 Liker

mellommåltider og kveldsmat

Innsendt av: jente 29

Hei! Har holdt på med vektnedgang over vel 1 år. Gått ned 25 kg , men ca 15 igjen. Synes frokost , lunsj og middag går kjempe bra - funnet mange gode løsninger som passer perfekt ! Men slitter veldig med mellommåltidene og kveldsmaten. Skal ha ca 130 kalorier til hver av måltidene. Trenger noen gode tips , gjerne litt kalorifattige , som kan brukes viss jeg er litt mye godtesugen. Får desse 2 måltidene har jeg slitt aller mest med ! Finner ikke noen spesilelt gode løsninger
Hei!
Gratulerer med imponerende vekttap! Og så flott at du har funnet gode løsninger for frokost, lunsj og middag som passer for deg! Det er helt naturlig at man er godtesugen av og til. Jeg har tidligere foreslått smoothies som alternativ til kalorifattig mellommåltid og "kosemat". Smoothies kan også fryses til iskrem. Dersom du liker is, er Lett-is også et kalorivennlig alternativ. Den er ikke tilsatt sukker, og finnes i to smaksvarianter i 0,8 liters bokser: vanilje og sjokoladeis. Lett-is gir bare 130 kalorier per 100 gram. Med frukt og bær over kan dette godt brukes som et "kosemellommåltid" eller til kvelden når godtesuget er der. Et annet alternativ kan være lettyoghurt med bær/fruktbiter - f. eks. eplebiter og kanel. En skive grovt brød med Cottage cheese, mager vaniljekesam og lettsyltetøy eller frukt/bær kan også demme opp for søtsuget. Vanligvis, når ikke godtesuget er påtrengende, er 1 skive grovtbrød eller 1-2 knekkebrød med magert pålegg + en frukt eller grønnsak enkle, raske og mettende små måltider. Lykke til videre!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
59 Liker

Alternativ til mellommåltid

Innsendt av: Åshild

Hei,jeg lurer på hva et ålreit mellom-måltid kan være? Leser meg helt bort i innholdsfortegnelser og det virker som "alt" er usunt... Jeg er glad i frukt,men ser jo at bl.a banan er ganske kalori-rik.. Takker på forhånd for tips :)
Hei Åshild!
Her er noen tips til OK mellommåltider: 1 skive grovt brød med magert pålegg ( ha den ferdig smurt som en liten matpakke), 1 lettyoghurt med 2-3 ss usøtet kornblanding (nøkkelhullsmerket) (kornblandingen kan medbringes i en liten plastboks) , 1 Skyr (proteinrik, mager yoghurtvariant), 2 grove knekkebrød (finn en egnet boks til knekkebrød) med magert pålegg (f. eks. smøreost på tube), - lett å ha med, - og til alle variantene kan du spise en frukt eller grønnsak. Det er riktig at bananer er mer kaloririke enn annen frukt, og en banan kan derfor være et godt mellommåltid i seg selv. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
48 Liker

middelhavskosthold

Innsendt av: tine karianne 31

jeg leser mye bra om dette kostholdet. Siden jeg i alt for ung alder har fått revmatisme , kan få hjerte og kar sykdommer +++ Så har jeg tenkt om dette kostholdet kan være en god løsning for meg . Stemmer det at kostholdet bør inneholde oljer , fisk , avokado , nøtter ? Hvilke olje brukes til kalde retter ? hvilke olje er den beste å steke maten i ? kan en spise alle grønnsaker ? Hvilke frukter er best ? Hvorfor bare 4 egg ? Kan jeg drikke lettmelk , yoghurt naturell og mager skinkeost og mager norvegia ? Hvilke pålegg kan spises ? Kan jeg fortsette med brødskiver ? Hva med hjemmelaget frokostblanding og havregrøt ? Kan jeg spise kylling og strimlet svinekjøtt ? hva med potet - ris - pasta ? Hvilke magre ingredienser til sauser ? Noen spesielle fisker som bør spises ? Hva skal en helst ikke spise ? Hvilke nøtter er best ? Hvilke andre ting er bra å spise under et slikt kosthold ? Målet mitt er å bli sunnere - friskere og gladere !
Hei Tine Karianne!
Middelhavskostholdet er både sunt og godt og kan godt bidrar til å forebygge blant annet hjerte- og karsykdommer, og det virker for meg som du allerede har satt deg inn i de viktigste prinsippene for et slikt kosthold. Middelhavskostholdet kjennetegnes av det har et høyt innhold av fett fra planteriket (f. eks. oljer, nøtter og avokado) og havet (fet fisk som laks, ørret, makrell, sild), i tillegg til at frukt, bær og grønnsaker inngår i det daglige kostholdet. Man bruker gjerne hvitt kjøtt fra kylling og kalkun, mens rødt kjøtt bare spises ca. gang eller to i uka. Ett egg om dagen kan gjerne inngå i kosten. I en "norsk utgave" av middelhavskostholdet kan du spise alle typer grove brødvarer, usøtede kornblandinger og havregrøt. Bruk gjerne potet, fullkornsris og fullkornspasta. Bruk urter som rosmarin, basilikum og timian - både frisk og tørket og gjerne hvitløk og annen løk som smaksettere i maten. Som stekefett anbefales rapsolje eller olivenolje (ikke jomfruoljen, - den kan du bruke til dressinger og over kald mat). Alle nøtter kan brukes, og gjerne usaltede, men valnøtter anses som den aller sunneste varianten. (Det er for eksempel veldig godt med valnøtter i kornblanding, i salater eller i bakst). Bruk myk margarin eller flytende margarin der olje ikke egner seg. Bruk gjerne magre meieriprodukter og yoghurt jevnlig. Drikk vann som tørstedrikke og unngå mat med mye mettet fett og transfett (oppblandede kjøttprodukter, halvfabrikata, kjøpekjeks- og kaker). Bruk rene råvarer og lag helst maten fra bunnen av selv. Spiser du i tillegg regelmessig og passer på å få en dose frisk luft og fysisk aktivitet jevnlig, er du godt i gang med å bli sunnere, friskere og forhåpentligvis også gladere. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
51 Liker

gravid

Innsendt av: tidligere slanker'n

Hei
Er gravid i 7-8 måned. Jeg prøver å spise sunt og fornuftig, men den siste tiden har jeg fått veldig lyst på søte ting, noe som er frisk. Hvis spiser is, spiser jeg saftis. Spist mye jordbær. Noe annet du anbefaler fremover? Hva med drikke? Når ikke drikker vann drikker jeg bris (av og til med litt appelsinjuice i) eller vitaminvann. Har ikke noe tro på vitaminvann, men det gir litt smak. Men det bør jeg kanskje slutte med? Forøvrig, har lagt på meg 13-14 kg til nå. Var normaltvektig før svangerskapet. Prøver å ikke gå opp så mye mer.
God sommer :-)
Hei!
Så flott at du er bevisst på å spise sunt og fronuftig gjennom svangerskapet. Det er jo veldig bra for både deg og babyen. Siden du har lyst på noe søtt som også er friskt, er jo alle typer frukt og bær helt utmerket! Akkurat nå er melon- og bærsesongen på topp. Kutt opp ulike varianter frukt og bær og bruk gjerne fruktyoghurt eller vaniljekesam som "dipp". Har du en blender eller stavmikser er smoothies både søtt, leskende og sunt på en gang! Ved å bruke isformer kan du også lage din egen is av smoothie. Du finner mange gode oppskirfter på www.frukt.no. Når det gjelder tørstedrikke er vann det beste alternativet selvsagt. Når du ønsker variasjon synes jeg forslaget ditt med å bruke Bris iblandet litt juice var en god idé. Så lenge du spiser sunt og variert med grove kornvarer, fisk, fugl, rent kjøtt og mye frukt, bær og grønnsaker på menyen, får du i deg de vitaminene du trenger. Vitaminvann inneholder fruktose, og selv om sukkerinnholdet er redusert, er det ikke en kalorifri tørstedrikk. Lykke til! Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
48 Liker

Småsnacks etter jobb...

Innsendt av: Randi

Etter en uke ei vektklubb.no føler jeg meg sulten hele tiden og det er lett å falle for fristelsen og kjøpe en sjokolade på vei hjem fra jobb. Jeg har tydd til banan noen få ganger og da vært ganske så fornøyd med meg selv. Jeg har en kropp som skriker etter sukker noen ganger, men hva er lurest for meg å spise for å få dekket det behovet og ikke få i meg for mange kalorier? Og hva er sjansen for at slike sukkerbehov er en forløper til diabetes?
Hei Randi!
Det er ubehagelig å føle seg sulten, men det er også et signal om at du er i kaloriunderskudd og at kroppen er i ferd med å "tære" på de kiloene du ønsker å kvitte deg med. Jeg foreslår at du spiser et knekkebrød eller to med magert pålegg og 1 frukt før du går fra jobb. Da vil sultfølelsen dempes, og du står mye bedre rustet til å motstå sjokoladefristelsen på vei hjem. Dersom sukker-trangen er uoverkommelig, kan det av og til være bedre å tillate seg selv en liten sjokolade eller søtsak som du fyser på, enn hardnakket å prøve motarbeide den. Det kan være en fin øvelse å kjøpe små enheter av søtsaker. (Den minste sjokoladen, en FOX eller NOX for eksempel). Generelt er det færrest kalorier i "skum- og gummigodter" som seigmenn, marshmallows o.l., men mengden man spiser er uansett det viktigste. For noen hjelper det å ha sukkerfrie pastiller eller drops, eller eventuelt sukkerfri tyggegummi å ty til for å "avlede" sukker-trangen. Men som sagt: Unn deg en liten søtsak i ny og ne - også i vektreduksjonsprosessen. Du skal tross alt etablere gode vaner som er til å leve med over tid, og da er det viktig å finne en god strategi for å håndtere lysten på søtsaker. At du har lyst på søtsaker er ikke et tidlig tegn på diabetes. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb