Jørn Lier Horst svarer på spørsmål!

Fredag anmelder VG Jørn Lier Horsts 10. krim om William Wisting live på VGTV. Vi følger det hele sammen med forfatteren selv - og han sitter klar til å svare på leserne og seernes spørsmål. Send inn spørsmål her!
263 Liker

Journalist

Innsendt av:

Du har så absolutt kommet på rett hylle i livet, men jeg lurer på om du fortsatt er lei deg for at du ikke fikk jobben som journalist i lokalavisa, Østlands-Posten, som du søkte på for noen år siden ;-)
Under forrige politireform, i 2000, vurderte jeg å skifte beite. I dag er jeg glad for at jeg ble på innsiden.

-jørn
264 Liker

Novelle

Innsendt av:

Hei! Jeg går på ungdomsskolen og skriver ofte noveller. Har du tips til hvordan å bygge opp en god novelle med spenning?
Hei Jacob!

Krimnovellen er en krevende sjanger fordi du på liten plass skal etablere karakterer med dybde, skape en spenningskurve og presentere en overraskende slutt med rom for ettertanke. Jeg har forsøkt meg i sjangeren og hentet lærdom fra mesteren selv: Roald Dahl. Med novellesamlingen Tales of the Unexpected (1979) dannet han skole for ettertidens kriminalforfattere. Mange husker trolig den filmatiserte versjonen der Roald Dahlv selv satt i en lenestol foran peisen og gav seerne en introduksjon til historien. Bare åpningsmelodien med den forførisk dansende kvinnene kan få meg til å grøsse ved gjenhør. I samlingen finnes også tidenes kanskje mest geniale kriminalnovelle: Lamb to the slaughter. Les og lær!

-jørn
269 Liker

Mat

Innsendt av:

Hei, Jørn!

Når kommer du med kokebok?
Hei Jan Erik.

Jeg er mer glad i å spise mat, enn å lage, lese - eller for ikke å snakke om skulle skrive om mat.

-jørn
273 Liker

Ny bok

Innsendt av:

Hei

Takk for spennende bøker.
Når kommer neste bok? Er ikke lett å lese bøkene dine slow....
Hei Gry!

Svaret er at jeg ikke vet. Jeg har begynt å tenke ut en ny historie, men den får ligge og modne litt. Alt jeg vet er at Blindgang ikke er siste boken om William Wisting.

-Jørn
263 Liker

store sakene

Innsendt av:

Du har vel gjerningsmannen på en av de store sakene dine, på din egen facebook.
Følger deg ikke helt her.
270 Liker

Rettferdighet

Innsendt av:

Hei! Syns du at voldsofferer skal få like rettigheter som gjerningsmen? I dag så får gjerningsmenn halvert straffen når saken ikke kommer opp tidsnok i retten i følge EMK...
Ofre får vel ikke kompensasjon for dette. Syns du dette er riktig eller bør loven endres?
Interessant aspekt som jeg ikke har tenkt nøye nok gjennom, men som dessverre stadig oftere blir aktuelt. Jeg tenker at forbrytelser ikke skal lønne seg - verken for gjerningsmann eller offer. Kompensasjon for urett er på sin plass, men ikke profittering.

-jørn
282 Liker

Komposisjon og kapittelinndeling

Innsendt av:

Hei, takk for gode krimbøker. Jeg skriver litt selv og lurer på både hvordan du tenker og hvordan du jobber praktisk for å bygge opp komposisjon (dramaturgi?) og kapittelinndeling i bøkene.
Hei Frans!

Dette høres antakelig rart ut, men jeg skriver faktisk bøkene mine først i Excel før jeg skriver i Word. Jeg bruker regnearket til å plotte ut og lage en skisse av historiene mine. Hver kolonner er et kapittel, og i cellene skriver jeg stikkord for handlingen. Så har jeg noen gjennomgående rader der jeg holder rede på hvor jeg er i tid og sted. Denne analytiske tilnærmingen er nok en egenskap jeg har tatt med meg fra jobben som etterforsker der mye handler om å være målrettet og strukturert. Men den skjematiske oppbygningen er til god hjelp når alle de små tannhjulene i en kriminalroman skal passe inn i hverandre. Men så skjer jo det underveis i skriveprosessen at historien går andre veier og at det dukker opp andre mennesker enn det jeg hadde planlagt. På den måten blir historiene også levende.
275 Liker

Forfatterbloggen

Innsendt av:

Jeg husker du var blogger på nå nedlagte forfatterbloggen i sin tid. Savner du å blogg og bloggnettstedet?
Hei Peter,

Å blogge tok litt for mye tid for meg - samtidig som det var et fint vekselbruk.

Jeg blogge nå sammen med andre krimforfattere fra ulike deler av verden. Sjekk ut murderiseverywhere.blogspot.com

-jørn
348 Liker

Overvåking

Innsendt av:

Det er en smal linje i landskapet lovlig/ulovlig overvåking. Som ex-etterforsker/spaner, har du noen planer om å se nærmere på dette fenomenet i noen kommende bøker?
Hva med svertekampanjer mot enkeltpersoner. Ville Wisting klart å gjennomskue det?
Dette er et interessant, spennende, viktig og omfattende tema. Jeg liker å la Wisting bevege seg i virkelige omgivelser, ikke på nettet, eller cyber-space om du vil. Men jeg har tanker om det og ikke umulig at det kan bli en utfordring for Wisting.

-jørn
278 Liker

En god og solid kar

Innsendt av:

En hendelse fra ungdoms skolen.

Jeg var ikke den største i klassen, ble ikke mobet mye.... - men det hendte.
En dag på skolen var det en som prøvde seg på meg, Jørn bare skjøv meg til siden og stilte seg bryskt ovenfor personen.....skal du ta Alf Gunnar, må du ta meg først... Jeg ble ikke mobbet igjen :-)
Husker du hendelsen og liker du fortsatt å stå opp for "rettferdighet"?
Hei Alf Gunnar, husker ikke hendelsen. Interessant å høre om en tidlig utviklet rettferdighetssans. Liker å tro at den fortsatt er godt bevart.

-jørn
263 Liker

Et nytt plot med hundebitt?

Innsendt av:

Hei Jørn!
- Stavern calling :-)

Fikk du et nytt plot for William Wisting med Rotweilerangrepet? Det kunne jo i verste fall endt med drap...
Beste hilsen
Bjørn Melleby
Stavern
Hei Bjørn!

Den ultimate hunde-boka er skrevet: Faresonen av Stephen King. Også filmatisert med tittelen Cujo, som er navnet på den rabbiesbefengte St. Bernhardshunden i historien. Både bok og film anbefales.

-jørn
268 Liker

Hunderaser

Innsendt av:

Hei, var det viktig for deg å poengtere at det var en Rottweiler ?.
Dette er en rase som har et svært ufortjent rykte.
Denne rasen er en av de mest nervesterke og beste hunderasene du kan ha som en familehund, men trenger selvfølgelig en eier som har kontroll, som alle andre hundeeiere.
Hei Per Arne!

Jeg kjenner Rottweiler-rasen godt. Mine svigerforeldre hadde en slik hund. En god familiehund. Men alle hunder er selvstendige individer, og når det gjelder gemytt er det individuelle forskjeller. Rottweileren har selvsagt et stempel på seg ut i fra størrelse og utseende som også har gjort den egnet som vakt-, politi- og militærhund.

-jørn
279 Liker

Ensomhet.

Innsendt av:

Opplever en utrolig spenning i dine bøker og også en del "ensomhet" både hos etterforsker og hos personer i handlingen. Dette skaper et fokus som mange kjenner seg igjen i. Kan du si noe om dette? Har Hulemannen i meg enda.
Takk for hyggelig tilbakemelding.

Ensomhet er tema i Hulemannen, som åpner med funnet av en mann som har sittet død i stolen foran TVen i fire måneder. Jeg har som sagt gjort meg endel tanker om det som lenge har vært et av de største tabuene i vårt ellers så velutviklede velferdssamfunn.

Den ufrivillige ensomheten er ofte usynlig, og rammer mange i et samfunn hvor økt press på ytre perfeksjon stadig øker. Det å være alene er sosialt akseptert, men å kalles ensom er stigmatiserende og gjør at man plasseres utenfor et fellesskap. Skammen over å ikke være en del av et sosialt nettverk kan være vanskelig å takle. Det å ikke passe inn i samfunnets mal kan være vondt. Det er slike ting jeg reflekterer rundt i denne boka.
358 Liker

wisting

Innsendt av:

Hei. hvor mange wisting bøker kommer? og kommer du med å fortsette å gi ut bøker om han hvert år?
Hei Besart!

Alt jeg vet er at Blindgang ikke er den siste boken om William Wisting.

-jørn
264 Liker

Motivasjon

Innsendt av:

Jeg har skrevet hele livet og har alltid ønsket å leve av å være forfatter, men har de siste årene "falt litt av". Du var rundt 34 når din første bok kom ut; hvordan beholdt du motivasjonen til å skrive tidlig i karrieren før du fikk tilslag? Er det noen spesielle ting som gir deg motivasjon og inspirasjon?
Hei Karoline!

Jeg var heldig. Debutboken min ble antatt på første forsøk. Jeg hadde altså aldri noen demotiverende refusjoner, og ingen gode råd. Det er likevel slik at jeg finner glede og motivasjon bare i det å skrive. Forme ord på et papir, finne flyten. Lett å si for en etablert forfatter, selvsagt.

Uansett: Lykke til!
260 Liker

eneste ene

Innsendt av:

hvorfor kan ikke denne boken selges som lydbok (didikort) når den kan selges som lydfil...dette spørsmålet er veldig viktig for meg ,da jeg har alle de andre bøkene dine på lydbok.jeg har enda ikke fått lest denne boken,noe jeg er lei for og er en stor fan av deg ......
Hei Lauritz!

Dette må du nesten spørre Lydbokforlaget om. "Den eneste ene" er fjerde bok i Wisting-serien, men den første som ble utgitt som lydbok. Den gang fantes bare CD-formatet. Den er altså aldri produsert som digibok, og nå er det nok markedsmessige vurderinger som avgjør om det skal produseres.
363 Liker

Skolestudier

Innsendt av:

Hei

Jeg er innen bygningsfaget og er 45 år.
Har et ønske om å gi ut bøker.
Når startet du din forfatterkarriære,og hvilken utdanning bør en ha?
Vennlig hilsen
Hei Svein.

Det finnes mange veier fram til en bokutgivelse. Like mange som det fins forfattere. Det finnes bøker og kurs om emnet, men jeg tror kanskje det viktigste er "livet skole". Bøkene mine er jo fiksjon, men samtidig summen av et levd liv. Alle erfaringer, tanker, opplevelser jeg har med meg. Jeg har alltid likt å skrive, men noe av det viktigste du kan gjøre for å bli forfatter er nok å lese. Og lese mye, og variert. Men kanskje enda viktigere: Ikke gi opp.

-jørn

Tidligere intervjuer

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Ble det mye godteri og fråtsing i mat i påsken? Trenger du hjelp til å komme i gang med et sunnere liv? Vektklubb.nos motivator og treningsekspert, Camilla Lorentzen, gir deg tips og råd til hvordan du kan komme på rett kjøl før sommeren!

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) svarer om ledigheten

Fredag kommer de første ledighetstallene for 2017 fra NAV. Hauglie svarer på spørsmål fra leserne.

Spør om tips og råd til utdanning

Er du fortsatt usikker på hvilken utdanning det er lurt å søke før fristen går ut 15. april? Her får du rådene du trenger i innspurten.

Faste spaltister