Hvorfor reagerer muslimer så sterkt på Mohammed-filmen?

En egyptisk-amerikansk film som gjør narr av Mohammed har skapt et voldsomt opprør flere steder i Midtøsten. Flere personer er drept i opptøyene og amerikanske ambassader i flere land har blitt angrepet. Opprøret sprer seg fra land til land over hele regionen.

Shoaib M. Sultan rådgiver med fokus på ekstremisme ved Antirasistisk senter. Sultan er også tidligere generalsekretær ved Islamsk Råd i Norge og har vært aktiv samfunnsdebattant i Norge i flere år.
146 Liker

Filmen

Innsendt av: Espen M.

Du skriver at de bak filmen ønsket denne reaksjonen. Mener du at folkene bak filmen ønsket at en rasende gruppe mennesker skulle drepe uskyldige mennesker?

Er ikke drapene rasisme? De ble drept kun fordi de var amerikanere. De hadde ikke noe med filmen å gjøre.
Hei

En av personene bak filmen har jo sagt at han er glad for det som skjedde, så dessverre tror jeg at de ønsket nettopp noe slikt ja. Dessverre fikk de det til også.

God helg, mvh, Shoaib
176 Liker

Hvorfor Tyskland?

Innsendt av: Maria

Er det ikke tydlig at muslimer bruker en hver anledning til å lage bråk? Dette handler ikke om religion. Det er noen idioter som liker bråk. Amerikanske myndigheter har ingenting med filmen å gjøre. Og det har hvertfall ikke Tyskland...
Hei

Enig med deg, dette er hverken logisk eller riktig. Voldsbruk må vi bare fordømme.

God helg, mvh, Shoaib
80 Liker

Oslo?

Innsendt av:

Kommer demostrasjonene ``spre`` seg til Norge?
Hei

Det er vanskelig å si. Det er imidlertid viktig å si at demonstrasjoner faktisk er en lovlig måte å reagere på. Det er voldsbruk som er uakseptabelt og som må fordømmes.

God helg, mvh, Shoaib
91 Liker

Storebror i vest

Innsendt av: Adrian Nyhammer Olsen

Jeg anser den vestlige verden som en ekkel storebror som vet hvilke knapper han skal trykke på for å få lillebror sur. Når lillebror blir sur får storebror et slag i trynet, men storebror er større og sterkere og gir juling tilbake.

Er det egentlig islamistene som er hårsår, eller er vestlige intolerante og ansvarsløse når de oppfører seg som dette?
Hei

Her er jeg uenig med deg i analysen. Kun personen som står bak filmen er ansvarlig for den, og de som står bak voldsahandlinger er ansvarlige for dem.

God helg, mvh, Shoaib
99 Liker

Hvorfor?

Innsendt av: Jens

Hvorfor er det slik at det aldri er andre enn de "skyldige" muslimer/islamister som skal straffes når noe alvorlig/kritikkverdig har skjedd?

Ved kritikk eller spotting av islam eller muhammed virker det for meg som det er greit å ønske død og fordervelse over alle og enhver?

Hvordan tror du vi kan finne en løsning på dette åpenbare misforholdet, og hva kan dette komme av?

Jeg må si jeg blir litt skremt av denne fredens religion...

Til slutt må jeg gi deg et klapp på skudra for å være en god leder, du har faktisk bidratt til å moderere og nyansere mitt syn på innvandrere, det skal du vite...

Håper på svar!

Hei

Takk for det, og jeg tror nok ikke at de fleste muslimer faktisk går med på slike generaliseringer heller. Voldsbruk fordømmer de fleste. Heldigvis.

God helg, mvh, Shoaib
98 Liker

Gruppetenkning

Innsendt av: Thornod Fjell

Noe av det triste med dette er at hele vesten oppleves som en homogen gruppe. Derfor utsettes vestlige mål for angrep, helt uavhengig av deres involvering i denne idiotiske filmen.
Muslimer selv er jo ofte splittet og uenige, om maktfordeling, om religion og andre ting.
Tror muslimer genuint at alle mennesker i vesten er er like og at vi står samlet bak en film som denne?
Hei

Det tror jeg nok ikke, som jeg antar og tror at heller ikke alle ikke-muslimer tror at alle muslimer står bak slike voldshandlinger. Ledere, både religiøse såvel som politiske, har tatt klar avstand fra voldsbruken. Den må bare fordømmes.

God helg, mvh, Shoaib
83 Liker

Er jihad misforstått, og er det den viktigste leveregel?

Innsendt av: Atina

Oppmuntring (Amr-Bil-Ma'rūf) – Oppmuntre andre til å gjøre gode handlinger.
Overtaling (Nahi-Anil-Munkar ) – Overtale andre til ikke å gjøre onde handlinger.
Hat til fiender av Ahl al-Bayt (Tabarra) – Å kutte alle forbindelser med fiender av profeten Muhammeds familie.
Dommedag (Qiyâmah) – Troen på dommedag og oppstandelsen, da alle mennesker vil bli holdt ansvarlige for sine handlinger på jord. Ut fra dette kan jeg ikke skjønne vold og drap. Virker ikke som disse "levereglene" i islam oppmuntrer til vold og drap. Har forståelsen av Jihad blitt tolket litt vel langt? Kan ikke skjønne helt hva slags forsvarskamp dette er? Nå har jeg lest med vestlige øyne, men skulle tro det som var skrevet ble lest likt...
Hei

Tror nok som deg at det ikke handler så mye om islam, jihad betyr forøvrig streben og ikke det osm skjer og som vi ser i Midtøsten nå. Det må bare fordømmes.

God helg, mvh, Shoaib
114 Liker

Respekt begge veier, eller?

Innsendt av: TBL

Jeg har ikke sett denne filmen selv, kun lest om den og jeg har etter det jeg har lest full forståelse for at det kommer en reaksjon på den. Det jeg derimot ikke forstår er hvorfor reaksjonene fra muslimene blir så voldsomme? Dette er det samme som skjer hver eneste gang islam som religion blir trukket i tvil eller reagert på. Muslimer ønsker respekt for sin religion, men hvorfor er det da så mange muslimer som viser så lite respekt for at andre har et annet synspunkt eller religion. Bør ikke denne respekten gå begge veier?
hei

Respekt må gå begge veier, og voldshandlinger må fordømmes.

God helg, mvh, Shoaib
102 Liker

Voldeligheter-..

Innsendt av: Thea Gauksheim

hei-..hva kommer det av at muslimer blir så ekstremt voldelige-..? kan en ikke demonstrere som andre gjør-..? - si sin mening-..? uten vold?
Hei

Nå er det ikke slik at alle muslimer reagerer på denne måten. Jeg håper flere bruker ikkevoldelige måter å reagere mot dette på.

God helg, mvh, Shoaib
85 Liker

Hvor er de moderate jøder og muslimer?

Innsendt av: Arne Olsen

En jødisk-amerikaner lager en kontroversiell film og muslimer reagerer sterkt. I Norge regner vi med at de fleste setter pris på trygghet, velstand, ytringsfrihet og religionsfrihet. Likevel er både norske jøder og muslimer uvillige til å kritisere sine egne. Hvorfor går ikke norske jøder mot filmskaperen og norske muslimer mot demostrantene og maner til moderasjon og respekt for andre?
Hei

Historien om den jødiske amerikaneren viste seg å være løgn, brukt for å hisse opp enda mer hat fra muslimer. Norske muslimer, inkludert meg, har da fordømt disse voldshandlingene.

God helg, mvh, Shoaib
99 Liker

Planlagt overreaksjon

Innsendt av: Bjørn Kleppestø

Hei Shoaib,
Jeg forstår at profetens navn er sensitivt for muslimer over hele verden. Jeg undrer meg alikevel over at man er villige til å la noen facistiske, ignorante og lite informative mennsker (les: de ansvarlige for filmen) få en slik innflytelse over muslimer verden over. Slik jeg ser det var eneste hensikt med filmen og få muslimene verden over til å fremtre ulogiske noen de klarte med glans. Hadde ikke den beste reaksjonen heller vært å ikke reagere i det hele tatt og på den måten vise at det skal mere til for å fornærme en stolt religion og historie?
Hei

Jeg er enig med deg. Å gi slike ekstreme mennekser kontroll og innflytelse er bare dumt.

God helg, mvh, Shoaib
102 Liker

Tankegangen

Innsendt av: Plees

Hvorfor klarer ikke opprørene å se at dette er én person sitt verk og ikke en hel nasjon? Hvis en av deres egne hadde lagd denne videoen, ville de da ha angrepet hverandre? Virker nesten som om dette bare er en unnskyldning for å starte et helvete!
Hei

Enig med deg, dette er en feil reaksjon som hverken er logisk eller riktig.

God helg, mvh, Shoaib
96 Liker

Tar sterk avstand fra alle som tyr til vold

Innsendt av: Muslim som tar avstand fra idioter

Hvorfor tolererer islamske land at imamer rundt om kring lurer folk til å gjøre den største synden en muslim kan gjøre. Å ikke tro på at Gud er allmektig.... Når de skal straffe noen for en gjerning så sier de på en måte at de tror ikke at Gud klarer å gjøre det og derfor så hjelper vi ham... De ødelegger så mye for så mange og faktisk gjør en kjempe tjeneste til en eller annen idiot som er ute etter nettopp det.
Hei

Veldig enig med deg. Usikker på om noen imamer står bak, men uansett hvem som står bak så er det noe man bør fordømme.

God helg, mvh, Shoaib
76 Liker

Hvorfor skal vi skade hverandre

Innsendt av: HAOTA MOHAMMED

Hvorfor skal det være sånn at noen finner på noe så utorlig dumt? Lage en film om en profet som alle muslimer vil dø for, en profet som er profet for alle muslimer! Er det rart det blir krig da?
Hei

Enkelte ønsker bare å skape ufred. Dessverre lyktes de her.

God helg, mvh, Shoaib
97 Liker

Er enkeltepisoder som filmen og karikaturtegningene påskudd for hat?

Innsendt av: Lars Halvar Nilssen

Det synes som at hatet mot det kristne og den vestlige kulturen, som på ingen måte er synnonymt, er utbredt i den muslimske kulturen. Uttrykksmåten i retorikk og bruk av vold har mange likhetstrekk med høyreekstremisme. Er de voldsomme opptøyene mer et uttrykk for dette hatet enn en religiøs reaksjon på en enkeltepisode som håner muslimenes hellige?
Hei

Uenig med deg i din analyse, men tror du er inne på noe med at dette kan skyldes helt andre ting. Tror sosiale og økonomiske faktorer skaper et sinne som her får utløp. Dette unnskylder på ingen måte forkastelig voldsbruk.

God helg, mvh, Shoaib
97 Liker

Verden uten religion

Innsendt av: Sondre

Tror du at verden hadde vært bedre uten religion? Sånn som den står i dag synes jeg den er ett hinder for fri tale og ett instrument for hat og fordommer. tanker?
Hei

Jeg er uenig. Religion kan misbrukes, men da er det misbruket som må angripes. På samme måte vet vi jo at sekulære tilnærminger kan være like undertrykkende. Det er voldsbruk som må fordømmes. Uansett hvor det kommer fra.

God helg, mvh, Shoaib
92 Liker

et slagg mott alle muslimer

Innsendt av: samater

jeg vet at det er alvorlig film mot alle muslimer , jeg minner usa må beklager å arrestere de som stå bak denne filmen.
Hei

Den amerikanske regjeringen står da ikke bak filmen og har ikke noe å beklage. Minner bare igjen om Hillary Clintons kommentar på filmen, som jeg setter stor pris på og er enig med henne i. Hun omtalte filmen som «frastøtende» og «forkastelig». Hun sa videre at filmen syntes å ha en dypt kynisk målsetting om å provosere fram raseri.

God helg, mvh, Shoaib
156 Liker

Bør Islam forbys i Norge

Innsendt av: Olav Johnsen

Vi har jo full religionsfrihet i Norge
Men selv om mange av Muslimene er rolig så vet vi lite om hva som foregår og hvilke oppfordringer som blir gitt i mosker rundt om i landet.
Bør denne religionsfriheten trekkes tilbake og Islam forbys i Norge før det er for seint.
Hei

Religionsfrihet er en viktig del av demokratiet som jeg både håper og tror forblir en viktig del.

God helg, mvh, Shoaib
145 Liker

å holde hodet kaldt er en GOD egenskap

Innsendt av: marianne

Er det noe man ofte hører i muslimske land, så er det at vesten ikke skal legge seg i deres innenriksanliggender. Med denne innstillingen skulle man jo tro de samme menneskene holdt seg for gode til å kreve at USA henretter filmskaperen, krever bannlysning av amatørfilmen nesten ingen har sett, og går løs på åpenbart uskyldige gatekjøkkenansatte for amerikanske kjeder, samt ambassapersonnell; ikke bare amerikanske, men også tyske og britiske, altså land som ikke har noe med filmen å gjøre. Når så man sist vestlig befolkning angripe deres ambassader, selv etter angrep som Lockerbie og 911? Man trenger heller ikke surfe lenge på youtube før man finner adskillig mer injuriserende beretninger rettet mot vesten, uten at vi går berserk av den grunn. Mener de virkelig det er naturlig at våre helligste verdier, ytringsfrihet, skal vike i våre egne land, mens vi forventes å føye oss etter dem i deres egne hjemland? Merker jeg mister den sympatisk jeg måtte ha med dem som "ofre". Noen refleksjoner rundt voldsforherligelsen som følger med islam, og de seks milliardene mennesker de ønsker å påtvinge religionens lover med massiv vold og frykt?
Hei

Å holde hodet kaldt er uten tvil en god egenskap. Å ikke fordømme alle for noen enkelte gjør likeså. Vold og drap må bare fordømmes.

God helg, mvh, Shoaib
77 Liker

hvorfor?

Innsendt av:

jeg forstår at de reagerer, ville nok gjort det samme, men hvorfor så voldsomt? de må vel skjønne at det får konsekvenser, men kanskje det de vil?

glad vi ikke reagerer på samme måte her :)
Hei

Vanskelig å prøve å rasjonalisere dette, tror vi bare må konstantere at noen slike mennesker finnes, og håpe at de som begår voldshandlinger før eller senere møter konsekvenser for dette.

God helg, mvh, Shoaib
84 Liker

Bekymret

Innsendt av: Bekymret

Hvordan kan et menneske drepe et annet på grunn av en film som er på YouTube ?

Man setter gir et papirark større verdi enn et liv ?

Det er bare ikke mulig.
Hei

Jeg er enig med deg, dette er hverken logisk eller riktig.

God helg, mvh, Shoaib
106 Liker

Hvorfor så liten tiltro til egen religion?

Innsendt av: Trine

Hvorfor er det slik at så mange muslimer har så liten tiltro til egen religion/tro/profet at den eneste måten de takler kritikk på er å reagere med vold/drap? Og da ikke mot de som har kritisert heller, men mot folk fra omtrent samme land/område.
Jeg forstår jo at folk blir lei seg og såret, men tenker jo at dersom man tror nok på egen tro/religion/profet så hadde man stolt på at den ville tåle kritikk.
Hei

Det oppfattes nok ikke som kritikk men som hån, når det er sagt så unnskylder det selvsagt ikke drap og vold.

God helg, mvh, Shoaib
85 Liker

En mann med en youtube konto fortjener hva?

Innsendt av: k

Mener du oppriktig at en tullete youtube klipp på 12 min legitemer reaksjone vi har sett side 11. september? Og hva mener du straffen bør være for denne youtubern?
Hei

Man bør ikke gi slike folk den oppmerksomheten de ønsker. Å ignorere ham fullstendig hadde vært en passende straff og en bedre reaksjon tror jeg.

God helg, mvh, Shoaib
150 Liker

Generalisering

Innsendt av: Karl

Hvorfor er det ok at noen muslimer gir hele vesten skylden for det en håndfull ekstremister lager og publiserer på nett, mens vi i vesten ikke kan skylde på islam når flere hundre tusen driver hærverk på vestlige interesser?

Ytringsfriheten er ukrenkelig. Og jeg forstår at profeten er ukrenkelig for muslimer. Forskjellen her er jo at vi ikke sier noenting om hvordan muslimer skal forholde seg innad i sitt samfunn, mens muslimer krever at vi skal sette en av våre grunnverdier på båten for ikke å krenke dem..
Hei

Generalisering er generelt en dårlig ide og fører nok ikke frem til noe positivt.


God helg, mvh, Shoaib
72 Liker

Bekymret far

Innsendt av: Joar

Hei
Jeg er far til to gutter som har kamerater både ifra Egypt og et par andre land som er i regionen. Har jeg grunn til å være bekymret for mine barn dersom de skal på f.eks. overnattingsbesøk og helgeturer sammen med disse?
Hei

Nei, det tror jeg ikke du har grunn til, med mindre det er helt spesifikke ting disse sier eller gjør som får deg bekymret. Egyptere flest støtter nok ikke slike voldelige handlinger.

God helg, mvh, Shoaib
88 Liker

Hva er riktig?

Innsendt av: Jens Kristian

Skal vesten slutte å krenke, eller skal muslimer slutte å ta det så alvorlig.
Hva mener du om det?
Hei

Jeg liker og støtter ikke krenkelser, men jeg fordømmer voldshandlinger.

God helg, mvh, Shoaib
111 Liker

Hvem er det egentlig som håner?

Innsendt av:

De som har laget den mye omtalte filmen, tror ikke på Koranen og dens ord og profeter. De håner derfor ikke religionen, men de som følger den.

De som tror på Koranens ord, og som reagerer med sinne og vold, bryter vel sin religions bud om å holde fred og å vende det andre kinn til, og blir ikke de derved de som faktisk håner profeten?
Hei

ENig med deg, tanken har nok slått flere, at disse menneskene som begår voldelige handlinger gjennom disse håner religionen.

God helg, mvh, Shoaib
78 Liker

Muslimer og sinne

Innsendt av: Glenn

Hei,

Først vil jeg takke deg for at du tar deg tid til å svare på spørsmålene.

Kan det være den overveldende fattigdommen og manglende grunnleggende skolegangen som gjør mange muslimer så lett påvirkelige ovenfor sine immaner?

Mener du at Islam som religion støtter slike handlinger (storming av statlige symboler og drap på "ikke troende") .
Hei

Jeg er enig med deg i din analyse av hva som kan ligge bak ihvertfall noe av dette. Om det er "imamer" som står bak er jeg usikker på, tror det handler om konspirasjonsteorier som florerer og som skaper slike situasjoner.

Ditt andre spørsmål, nei jeg tror ikke islam på noen måte støtter slike handlinger hvor man bruker vold og angripe ambassader. Slikt må bare fordømmes.

God helg, mvh, Shoaib
73 Liker

Hvorfor er det ingen som forstår hvorfor?

Innsendt av: Hello

Hei.
Etter min forståelse av koranen så forstår jeg det at det å vise et bilde av profeten Mohammed i seg selv er forbudt. Å det er jo selvfølge at de fleste ikke har valgt å se filmen men å protestere mot noe de ikke har sett. Men de har jo enten sett eller hørt nok av filmen.. De viste et bilde av profeten å dette tar de som krenkende. Men jeg tar selvfølgelig avstand fra all vold mot ambassadene. Det var ikke en måte å uttrykke følelsene på!
Hei

Nei det handler nok ikke om avbildningen i seg selv, det handler om det man oppfatter som hån. Reaksjonen er dog helt feil. Ser etterhvert som mer informasjon kommer frem at drapene i Libya nok ikke handlet om denne filmen, dette handlet om et terrorangrep som ble planlagt helt uavhengig av demonstrasjonene mot denne filmen.

God helg, mvh, Shoaib
100 Liker

Hvorfor???

Innsendt av: Øal

Syntes som mange andre videon er smakløs og bare teit, har sett en del av den på youtube.

MEN!; muslimer verden over overreagerer på en måte som er skremmende gammeldags. Kristne, jøder osv blir jo daglig verden over utsatt for lignende gjennom film, media, teater osv uten at en eneste reagerer på denne måten.
DERFOR; skulle noen av de 150 000 muslimene som har fått lov til å komme til norge og som er tatt varmt imot finne på å reagerer på samme måte på norsk jord, har muslimer ikke noe å gjøre i dette landet.

Håper og ber om at dere klarer å heve dere over denne videon, bør være forholdsvis enkelt og bevise derved at muslimene her er kommet lengre enn dem f.eks i jemen.

God helg:)
Hei

Det handler i stor grad om folk som ønsker å lage bråk, dessverre har de så langt lykkes.

God helg, mvh, Shoaib
94 Liker

Hyklerisk oppførsel?

Innsendt av: Jon

Denne videoen er jo ganske enkelt lagd for å fremstille muslimer i et dårlig lys og jeg kan derfor forstå at de blir krenket av dette. Men hvorfor i all verden reagerer de på denne måten og "beviser" for hele verden at videoen har "rett"? Har store problemer med å se logikken i dette!
Hei

Enig med deg. Sitter og ser på tv akkurat nå og det virker som det enkelte steder er en mindre gruppe som begår vold, dessverre har man mistet kontrollen. Enig med deg i at dette er lite logisk, og dumt og feil. Volden kan, bør og må vi bare fordømme.

God helg, mvh, Shoaib
152 Liker

Sier du noe negativt om om Islam, tyr muslimer til vold med en gang.

Innsendt av: Peter

Hvorfor reagere muslimer på en slik måte? Vil det hjelpe å brenne ned skoler, ambassader og drepe uskyldige mennesker? Dette viser nok en gang islams sanne ansikt! «… drep avgudsdyrkerne hvor enn dere finner dem…»
[Koranen 9:5]

Hei

Du generaliserer dette til å gjelde alle muslimer, det stemmer selvsagt ikke.

God helg, mvh, Shoaib
84 Liker

Tyskland?

Innsendt av: Kai

Tror mobben at den tyske stat lager islamkritiske filmer? Ser en av ambassadene deres står i brann..
Hei

Fullstendig irrasjonelt, slik en folkemobb gjerne er. Kan bare fordømmes.

God helg, mvh, Shoaib
86 Liker

Gatemobb, eller?

Innsendt av: Svein Langvad

Hei
Vi var på ferie i Egypt tidligere i år, før valget, og opplevde aggressive gateselgere, som trolig de fleste lever på fattigdomsgrensa (2 dollar om dagen), og som trolig har stemt på Broderskapet eller Salafistene.
Er det deres frustrasjon som kommer til uttrykk når det oppstår gateopprør? Og oppstår det spontant, eller finnes det noen - politiske eller religiøse ledere - som kunne kontrollert dem?
Hei

Tror de fleste ledere prøver å kontrollere dette, så langt kan man konstatere at de dessverre ikke har lykkes.

God helg, mvh, Shoaib
92 Liker

Legitimitet for handlingene

Innsendt av: Espen

Hei! Hvor finner muslimene legitimitet i det å angripe vestlige ambassader og privat eiendom når det her er snakk om en enkelt manns oppfatning av Mohammed?
Hei

Jeg mener at det ikke kan forsvares på noen måte.

God helg, mvh, Shoaib
72 Liker

Oskar abrahamsen

Innsendt av:

Hva er ditt ståsted ? Er det greit at dette skjer i et land med ytrings og mediefrihet ? Isåfall, hvorfor ikke ?
Hei

Nå skjer jo dette ikke et land med ytrings og mediefrihet. Jeg mener som jeg har skrevet tidligere at man, om man føler seg angrepet, bør svare med å skrive og delta i debatten og markere uenighet. Demonstrasjoner er også en lovlig måte å reagere på, men vi ser at det lett spiller over til voldelige demonstrasjoner. Slikt må bare fordømmes.

God helg, mvh, Shoaib
64 Liker

Mohammed

Innsendt av: Thomas

Hvorfor kan ikke "ikke muslimer" avbilde Mohammed ?
Hei

Tror ikke det handler om avbildning, men det som oppfattes som hån. Det rettferdiggjør imidlertid selvsagt ikke reaksjonene.

God helg, mvh, Shoaib
80 Liker

Feilrettet raseri?

Innsendt av: Elisabeth Skjervedal

Undrer meg at de personene som har laget en slik film kan sørge for å vekke et slikt raseri blant muslimer. Skjønner ikke helt hvordan man kan ansvarliggjøre hele nasjoner fordi man har laget en kontroversiell film? Hadde en svensk regissør lagd en dårlig provoserende film om Mohammed f.eks., hadde det da vært naturlig å angripe svenske ambassader rundt forbi? Skjønner ikke helt den vide skyldplasseringen her. Håper på en opplysende forklaring på dette.
Hei

Jeg har nok dessverre ingen opplysende kommentar på dette, da jeg er enig med deg i at det er fullstendig irrasjonelt og feil måte å reagere på når noen angriper borgere og ambassader fra et annet land fordi noen fra det landet gjør noe galt. Slikt må man bare fordømme.

God helg, mvh, Shoaib
102 Liker

Bekrefter karikaturen

Innsendt av: Vidar

Jeg synes det virker som at de ekstreme muslimene bekrefter kritikken av islamister ved å reagere på denne måten.

- Er ikke det noe de selv tenker på?
- Er de komfortable med å drepe personer som bare har samme statsborgerskap som en eller annen person som har gjort noe de ikke liker?
-Er ikke dette veldig rasistisk?
Hei

Det er selvsagt forkastelig å reagere slik med vold

God helg, mvh, Shoaib
93 Liker

Opplyst

Innsendt av: Silje

Hvorfor er muslimer i opplyste land mye mindre voldelige ? Og hvorfor trur muslimer at det er vår oppgave å respektere deres tro, og livssyn men ikke andre veien ?

- Silje
Hei

Du svarer jo til en viss grad på spørsmålet ditt selv. Det handler kanskje mer om fattigdom og andre sosiale og økonomiske faktorer enn religion.

På ditt andre spørsmål, nei jeg mener at respekt selvsagt må gå begge veier, det tror jeg de fleste muslimer mener også, så spørsmålet i seg selv er litt feil, eller man kan kanskje heller si at det bygger på en feil antagelse.

God helg, mvh, Shoaib
79 Liker

Massesuggesjon?

Innsendt av: Per Nilsen

Er muslimer mer disponert for massesuggesjon enn andre?
Hei

Nei, folkemobber kan oppføre seg ganske irrasjonelt uansett.

God helg, mvh, Shoaib
87 Liker

Vold og religion

Innsendt av: KN

Heisan,
Man ser disse voldsomme episodene og demonstrasjonene som sprer seg og man lurer på en del ting. Er du enig med meg når jeg sier at denne volden som man ser er med på å forsterke den oppfatningen "vesten" har at islam er en voldelig religion? Det er nok mange som sliter med å forstå grunnen til at så mange reagerer med et slik vold.
Hei,

Det skaper helt klart større avstand, men da må alle vi som er uenige med de som vil skape ufred arbeide med å bygge broer.

God helg, mvh, Shoaib
108 Liker

Frihet

Innsendt av: Therese

Ønsker muslimer frihet ? Gang på gang virker det som det er de som er problemet, og vi må respektere demmes synspunkter og tro men ikke omvendt ?
Hvorfor er det slik ?


Mvh Therese 16
Hei

Nei jeg tror ikke muslimer er problemet, og jeg er enig med deg i at respekt er noe som må gå alle veier.

God helg, mvh, Shoaib
100 Liker

Hvorfor kan man drepe fordi man er sint?

Innsendt av: Geir Arve Braathen

Jeg kan forstå muslimenes sinne, men jeg kan ikke forstå tankegangen som sier at hvis en amerikaner har gjort noe jeg blir sint for, så kan jeg drepe amerikanere.

Kan du forklare det resonementet?
Hei

Nei, jeg kan ikke forklare eller forsvare det, ganske enkelt fordi jeg er sterkt uenig i en slik tankegang, og derfor enig med deg.

God helg, mvh, Shoaib
84 Liker

Fattige

Innsendt av: Ola

Tror du at de voldelige demonstrantene er unge, uutdannede fattige folk som tror de ikke har noen fremtid, og derfor tenker at de ikke har noe å tape på å gjøre skadeverk og plyndre ambassader?
Jeg har ikke lest noe om voldelige demonstrasjoner i de rike arabiske landene, så dette er vel kanskje et fattigdomsproblem?
Hei

Vi vet ikke noe om hvem den typiske demonstrant er, men du reiser absolutt et viktig og godt poeng.

God helg, mvh, Shoaib
142 Liker

Rett til å bli fornærmet

Innsendt av: Gunde Svan

Hvorfor skal ytringsfriheten tvinges til taushet ved bruk av vold, drap og opprør? Er det noen grunn til at Muslimer er så hårsåre? Hvorfor har de en nærmest enerett på å bli fornærmet, mens den vestlige verden må hele tiden tilpasse seg, beklage segog nærmest bli tvunget til å legge seg flate i frykt for Muslimske ekstremister som dreper og herjer i Allah's navn? Hva synes muslimer rundt om i verden om det som foregår i midtøsten i lys av denne hendelsen?
Hei

Jeg tror det er viktig å si noe om hva vi ser på som en riktig og en gal reaksjon på det som skjer. La meg dele typen reaksjoner inn i tre.

Det første er å reagere f.eks gjennom å skrive i mot, være uenig i det som skrives, gjøres og sies. Det er, og må være helt ok, og jeg mener at muslimer faktisk kan, bør og må delta på dette feltet. Det er ingen grunn til at man ikke skal gjøre dette, og gjøre mer av dette. Jeg vil ikke forby noen å si hva de mener, men vil argumentere imot, og argumentere imot det. Om jeg mener det er galt. Det handler ikke om å begrense andres ytringsfrihet, det handler om å bruke sin egen.

Det andre jeg tenker meg er reaksjoner av typen demonstrasjoner. En helt lovlig måte, men jeg mener at det ikke tjener noen hensikt. Altfor mye kan gå galt, og altfor ofte gjør det det. Det er noe man kan gjøre, men jeg mener at man ikke bør. Da snakker vi altså om fredlige demonstrasjoner.

Det bringer oss til det siste, tilfeller av nr 2 som ikke går så nra og som er hovedgrunnen til at jeg ikke støtter og ønsker slike demoer. Her snakker vi om alle typer voldlige aksjoner. Det må bare fordømmes, og kan ikke forsvares.

God helg, mvh, Shoaib
153 Liker

hvorfor kan muslimer gjøre som de vil

Innsendt av: ateist

hvorfor kan muslimer gjøre som de vil med andre trosretninger enn derers egen hvorfor kan de brenne flagg og andres bøker drepe for fote i guds navn og terrorisere andre.jeg har alltid hatt respekt for folks meninger og religion men når det gjelder muslimer er det desverre ikke mye respekt igjen dessverre
Hei

Å gjøre alle muslimer kollektivt ansvarlige for hva som skjer et gitt sted, er neppe noe som fører frem. La oss heller se om vi kan finne løsninger.

God helg, mvh, Shoaib
83 Liker

Hva vill de med volden?

Innsendt av: Adrian Hermansen

Hva vill de med volden? Er det for å stå opp for sin tro? eller hva?
Hei

Tror det ikke er mye rasjonalitet. Mye av reaksjonen handler også om rykter som spres om at filmen har blitt sendt på amerikanske tv kanaler og at myndighetene støtter dette. Dette er bare tull selvsagt, men rykter og konspirasjonsteorier kan dessverre få store konsekvenser. Dette vet vi fra før, og her ser vi det igjen. Dessverre.

God helg, mvh, Shoaib
216 Liker

Genfeil?

Innsendt av: Leif Vidar

Hei, lurer på om grunnen til all vold og barbariske handlinger i midtøsten skyldes all innavlen i landene? Intelligensen til disse menneskene er jo ekstremt mye lavere enn hos oss normale mennesker. I tillegg så er de avhengig av gruppementalitet (ideologien islam) på et høyere nivå enn her i det normale vesten. De dreper gladelig sine egne barn i ideologiens navn for å bli akseptert. Det er med andre ord mange syke svakhetstegn og kan vel helt enkelt klassifiseres som flokkdyr og ikke mennesker slik vår moderne tid ser på det. Det at dere forguder en pedofil mann med ekstreme personforstyrrelser sier vel egentlig nok. Hva er ditt synspunkt på dette?
Hei

En slik kommentar sier vel mest om den som kommer med den og det menneskesynet man har. Jeg håper du selv beveger deg vekk fra en slik rasistisk tankegang. Lykke til.

God helg, mvh, Shoaib
118 Liker

Fordommer mot muslimer?

Innsendt av: Lise

Disse handlingene vil antagelig bare forsterke fordommer mot muslimer. Hvorfor forstår de ikke det?
Hei

En folkemobb er sjeldent veldig rasjonelle. La oss håpe det ikke fører oss videre i en ond spiral.

God helg, mvh, Shoaib
76 Liker

Forventningspress.

Innsendt av: Stine Lærdun

Hva slags forventninger tror du at opprørerne har til hvordan omverden vil reagere? Hva er det de egentlig vil oppnå?
Hei

Vanskelig å forstå hva man egentlig krever, ikke sikker på om noen av de som demonstrerer har tenkt gjennom hva de vil. Når det er sagt, de fleste av dem som demonstrerer er jo ikke voldelige. Jeg ønsker at vår fordømmelse fokuserer på de som faktisk bruker vold.

God helg, mvh, Shoaib
142 Liker

Hva med Norge?

Innsendt av: Mus-lim

Så filmen "Innocence of muslims" på nettet. En dårlig film; dårlig innhold, dårlig skuespill, rett og slett dum. Ja, den er veldig islamkritisk, men på et veldig lavt nivå. Hadde tilsvarende film blitt laget om kristendommen hadde det nok skapt mer latter enn sinne- nettopp pga innhold og kvalitet. Hvorfor klarer ikke muslimer og heve seg over dette? Hvis de er stolte av sin religion og mener profeten var så fantastisk, hvorfor lar de en slik banal fremstilling trigge et ønske om ikke bare å kaste stein, men å drepe? Oppfattes det som legitimt i islam å drepe enhver som kritiserer profeten? Er det pålagt muslimer å oppfatte profeten og alle hans handlinger som upåklandelige ?
Hei

Jeg selv tenker jo at filmen ikke fortjener noe oppmerksomhet. De som stod bak ønsket nettopp det som skjer, og det burde man ikke gitt dem.

God helg, mvh, Shoaib
99 Liker

Proposjoner

Innsendt av: G:son

Det er ubegripelig for meg at dere reagerer slikt. Hvor er proposjonene? En klovn av en pastor i Florida resulterer i ett 20 talls døde i Afganistan og en latterlig film på You Tube og hele den muslimske verden er ute i gaten for å drepe amerikanerne. Hvor er proposjonene?
Hei

Man ser jo litt av den samme problematikken i ditt eget spørsmål. "Hele" den muslimske verden er vel ikke i gatene? Det kan være andre ting som ligger bak også. Når det er sagt, voldelige reaksjoner må man bare fordømme.

God helg, mvh, Shoaib
93 Liker

Kanskje stilles det feil spm her på vg?

Innsendt av: Anette B.

Disse menneskene som herjer løs der nede er vel først og fremst fattige, undertrykte og sinte analfabeter? Skal vi ta dette seriøst når vi vet at folk i disse landene sliter med fattigdom og elendighet? Personlig har jeg vanskelig for å se at dette er en muslimsk reaksjon, men heller en reaksjon fra folk som ikke har det spesielt godt.
Hei

Jeg tror du er inne på noe vesentlig der, noe vi ikke vet nok om.

God helg, mvh, Shoaib
185 Liker

Hvorfor altid/oftest muslimer

Innsendt av: Terje Bernt Norstrand

Jeg, og mange med meg reagerer på de stadige opptøyer og vold som spesielt muslimer står for, hver gang, fra den minste fornærmelse, til mere grove blasfemiske krenkelser. Det blir forstått at en blir fornærmet, men det blir ikke forstætt alt det hat, sinne,raseri og vold som eksponeres.
Hvor mye sjikane har ikke vi kristne måtte tåle, bæde fra egne rekker, og fra andre.
Hvorfor skal vi så inderlig vel tåle at islam karakteriserer, benevner meg og mine som " urene, avkom av svin og aper"-uten at vi går amok.?
Er du seriøst i stand til å se etniske nordmenn (velger nå denne banale benevnelse) gå amok i Oslo, sette fyr på den iranske ambassade?
Det kan ikke være plausibelt å bare henvise til fornærmelse, Jeg tror det har noe med mentalitet å gjøre.
Vh Terje Bernt Norstrand
Hei

Man kan jo undres over ulike årsaker til dette sinnet som bobler frem, og om den aktuelle saken blir mer en unnskyldning. Det er vanskelig å si, men noe å se på og undersøke og prøve å forstå fremover.

God helg, mvh, Shoaib
91 Liker

USKYLDIGE MENNESKER

Innsendt av: Inger Valberg

Hvorfor dreper muslimene uskyldige mennesker som ikke har noe direkte med filmen eller filminnspillingen å gjøre? Hvorfor angriper de Tysklands ambassade? Hva er grunnen? Jeg forstår det ikke.
Hei

En folkemobb er sjeldent en rasjonell størrelse, dessverre. La oss håpe dette bedrer seg, hører at ting begynner å roe seg.

God helg, mvh, Shoaib
86 Liker

Forklar for meg

Innsendt av: Anders Bertelsen

Gjelder dette samtlige eller bare en enkel gruppe? Burde vi ha grunn til å bygge fordommer rundt barbarer, eller bør vi sette oss ned rundt middagsbordet igjen og sende en liten tanke uten å skjære hodet av samtlige?
Hei

Vanskelig å forstå helt hva du mener, men om du mener at samtlige muslimer støtter slike voldshandlinger, så er svaret nei.

God helg, mvh, Shoaib
82 Liker

Ansvarlig for artikkelen

Innsendt av: Christian S

Jeg har problemer med å forstå at man holder Amerika som land ansvarlig for en slik video - tvert i mot har jo det offentlige Amerika gått ut offentlig og tatt avstand fra videoen og dets innhold. De er med andre ord enige om at innholdet i videoen er høyst kritikkverdig. Hvorfor angriper de da Amerika's ambassade? Blir ikke det å rette baker for smed?

Hei

Helt enig. Vil bare minne alle om kommentaren til Hillary Clinton, som omtalte filmen som «frastøtende» og «forkastelig». Hun sa videre at filmen syntes å ha en dypt kynisk målsetting om å provosere fram raseri.

Dessverre synes dette så langt å ha lykkes. Vi trenger alle å motarbeide dette.

God helg, mvh, Shoaib
84 Liker

Dommer og dom.

Innsendt av: OnkelR

Jeg trodde det var slik at Allah er den som kan dømme noen i fortapelsen, hvorfor skal da på død og liv den muslimske værden ta hevn og sende de vantro rett til fortapelsen, og samtidig sende seg selv i fortapelsen for medvirkning til vold og drap?
Det er jo ikke opp til Islam og dømme andre.
Kun Allah kan dømme, og den dommen får vel når man dør, ikke?

Ps. Håper at vi snart kan leve side om side og ikke la hverandre provosere.
Hei

De aller fleste mennesker greier jo å leve i fred. Selv om det er mange som protesterer er det jo ikke slik at alle kollektivt står bak voldsbruk, som er feil og må tas avstand fra.

God helg, mvh, Shoaib
106 Liker

Kan man tøyse med profeten?

Innsendt av: Aslak

Hei. Jeg er ateist og synes det er gøy å tulle med religion, som etter mitt syn representerer maktstrukturer. Men jeg tør ikke tulle med islam, fordi jeg er redd for voldsomme reaksjoner. Hva tenker du om det?
Hei

Jeg liker på ingen måte at noen håner og spytter på med noe som er så viktig for meg, men jeg synes det er forferdelig om noen skremmes fra dette. Jeg mener at man kan og bør si ifra at man ikke liker noe men reaksjonen kan aldri, og bør aldri, være bruke av vold.

God helg, mvh, Shoaib
76 Liker

Individ og nasjon

Innsendt av: Frank D

Hei Shoaib.

Hvorfor holdes regjeringer og nasjoner skyldige for enkeltmenneskers handlinger? Når de i tillegg beklager og fordømmer i sterke ordelag? Det virker mildt sagt fullstendig irrasjonelt.
Hei

Ja det er selvsagt fullstendig feil og irrasjonelt, og kan bare fordømmes.

God helg, mvh, Shoaib
75 Liker

mohammed

Innsendt av: bent

hvorfor hever muslimer seg ikke over den slags tull. har sett litt av filmen og makan til dårlig skuespill og filming skal man lete lenge etter.
Hei

Man skulle ønske at denne filmen fikk den oppmerksomheten den fortjener, hvilket er ingen. Enig med deg.

God helg, mvh, Shoaib
84 Liker

Kunnskap

Innsendt av: Pål

Hei Shoaib !

Siden vi ikke forstår dette som skjer i den Islamistiske delen av verdenen mtp denne filmen og dens påvirkning av folket der, kan du sette oss "uvitende" litt inn i situasjonen om hvordan en muslim tenker og føler når en film som denne blir produsert og sluppet?
Hei

De aller fleste muslimer vil nok føle seg krenket over denne filmen og måten man håner religionen på, det unnskylder dermed på ingen måte disse voldshandlingene.

God helg, mvh, Shoaib
93 Liker

Hvor kommer sinnet fra ?

Innsendt av: Vibeke

Hva er forklaringen på at man hater et samfunn på grunn av en manns handlinger ?
Når man angriper Amrikanske ambassader og bygninger så er jo dette trist, men jeg så også at de angrep en tysk ambassade ??????? Hva har de med dette å gjøre.
Sinnet disse demostrantene har, må jo komme fra noe annet også? ikke bare denne ene filmen ?
Hei

Et veldig godt spørsmål, og det kan selvsagt være mye sinne som har bygget seg opp over tid, men det er som du sier helt meningsløst å angripe ambassader eller voldsbruk generelt for den saks skyld.

God helg, mvh, Shoaib
80 Liker

Muslimsk tro / religion

Innsendt av: Li....01

Det er virkelig skremmende å lese hva som skjer nå. Jeg har full forståelse for at det er en kraftig reaksjon på den filmen som er blitt vist og jeg tar fullstending avstand ifra den også. Men gir dette rett til å drepe folk ifra det landet som filmen ble "laget" i, samt å ty til vold? Trodde Vold og Drap ikke var lov likt for Muslimer, samt andre religion og ikke minst lover i de respektive landene? Hvorfor må det alltid tyes til vold ved demonstrasjon?
Hei

Jeg er selvsagt enig med deg, voldbruk er og forblir noe man bare må ta avstand fra, og fordømme. Drap kan ikke unnskyldes. En rekke lærde har jo gått ut og bedt om at man demonstrerer fredlig, men dessverre er det altfor mange som ønsker å skape bråk.

God helg, mvh, Shoaib
100 Liker

Ta avstand

Innsendt av:

Er du, en muslimsk innbygger i et vestlig nordvest-europeisk demokrati, villig til å anerkjenne disse demonstrantene, pluss terrorgrupper som Hezbollah og Hamas, som nettopp det, terrorister? Hvis ikke, hvorfor bør folk akseptere deg som en del av det norske samfunnet?
Hei

Det spørs helt hva du mener. Nå vet vi ikke hvem demonstrantene er. Det er mange ulike grupper. De som bruker vold må man selvsagt fordømme, noe jeg gjør. Å gjøre alle som deltar i en demonstrasjon om til terrorister blir imidlertid feil. La oss kritisere og fordømme kun de som faktisk begår ulovlige handlinger og bruker vold.

God helg, mvh, Shoaib
81 Liker

Muslim som utgir seg for å være kopter?

Innsendt av: Steinar

I Russland ble denne filmskaperen avslørt som en bløff for flere år siden.
I et intervju ble det avslørt at fyren egentlig er muslim og ikke kristen kopter.
Hvorfor skulle nå en kristen vill ramme sine egne slik, alle vet jo hvordan store mengder muslimer agerer i slike tilfeller.
Hei

Man hører veldig mange ulike historier, men uansett er dette en person som ønsket å skape bråk, og som dessverre har lyktes med dette.

God helg, mvh, Shoaib
93 Liker

Videoen=irrelevant

Innsendt av:

Vil du anerkjenne at Youtube-videoen det er snakk om er irrelevant, og at det er islamistenes reaksjoner på den som er problemet?
Hei

Jeg vil ikke si at videoen er irrelevant, den ble laget og brukt nettopp for å skape denne reaksjonen, men det unnskylder på ingen måte reaksjonen.

God helg, mvh, Shoaib
83 Liker

Alle over en kam.

Innsendt av: Andreas

Noe jeg tror er riktig er at muslimer er krenket av at vi tar dem alle over en kam. Enkelte stempler jo nærmest alle muslimer som terrorister, noe som jeg mener er helt idiotisk. Det er vel noe av det de også misliker med denne videoen. Ettersom den fremstiller dem alle som voldelige etc.

Da er det bare to viktig ting jeg lurer på...
Hvorfor tar de da alle amerikanere over en kam og angriper USA som nasjon, når kun en gruppe personer deltok i filmen? Død over USA? Det finnes da muslimer som gjør krenkende handlinger mot kristne, ateister(som meg) etc. Allikevel ville de ikke vært riktig å straffe alle muslimer.

Den andre tingen jeg ikke forstår er hvorfor de reagere med vold, når de føler seg krenket etter å ha blitt stemplet som voldelige...??
Hei

Et godt spørsmål, det kan være mange underliggende grunner til dette, men jeg tror at det generelt sjeldent er lurt å generalisere for mye, uansett hvilken vei dette går.

God helg, mvh, Shoaib
84 Liker

Provoserende

Innsendt av: Tel aviv

Hvorfor skal alltid jøder provosere muslimer?
Hei

Dette handler ikke om jøder, selv om det helt i begynnelsen var et klønete forsøk på å implisere jøder her.

God helg, mvh, Shoaib

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister