Hvorfor går du ikke ned i vekt?

Uansett hvor sunt og riktig du spiser og trener så står vekten bom stille. Har du opplevd flere uker på rad uten vektnedgang? Er det som om kroppen nekter å lystre det hodet vil? Be om råd fra overlege og ekspert i Vektklubb.no, Jøran Hjelmesæth. Han leder Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst ved Sykehuset i Vestfold, og er leder i Norsk forening for fedmeforskning.
144 Liker

Problemer etter slanking

Innsendt av: Gutt 23

Hei, Jeg er en ung mann på 23 år, som "alltid" har vært over gjennomsnittet stor, til tross for god aktivitet, dette har oppgjennom årene ikke vært mye gøy, og jeg har hatt perioder med lite aktivitet grunnet inneslutting osv, for 3 år siden fikk jeg nok, og bestemte meg for og gjøre noe med overvekten min, jeg har en generelt stor kroppsbygning til og begynne med, og veide over 130 kilo, jeg klarte, ved hjelp av kondisjonstrening og ta av meg 33 kilo, og kom ned til en "normal" kroppsfasong for min kropp, problemet her, er at jeg klarer ikke holde meg like aktiv om vinteren som om sommeren, grunnet at jeg sykler ute fra påsketider, og til snøen kommer igjen (da går jeg på treningsstudio) Jeg tok av meg de 30 kiloen over 6-7 måneder, før vinteren kom igjen og jeg måtte holde meg til treningsstudioer.

Problemet kommer da at jeg ikke klarer og holde vekten nede over vinteren, selv om jeg gjør mitt beste for og holde meg i aktivitet (minimum 1 time sykling 4 dager i uken vinterstid og ca 3-6 timer 4 dager i uken sommerstid - Sommerferie osv)

Dette blir da en slags "ond" sirkel, hvor jeg tar av meg alt til slutten av sommeren, og legger på meg omtrent alt igjen over vinteren.

Jeg har prøvd nesten alt, med MASSE trening, kosthold osv, og ingenting funker til og holde vekten nede.
Jeg har lest noe om at kroppen alltid vil prøve og få tilbake vekten sin, til sin tidligere "største" innmåling, og lurer på om det er noen måte jeg kan få "tilbakestilt" min kropps "standarvekt" fra 130 til 100?
For jeg klarer bare ikke og holde den nede til tross for riktig kosthold og mye trening.
Hjelp!
Hallo,
Takk for din historie som jeg tror mange vil kjenne seg igjen i. Jeg forstår problemet ditt, og det er riktig at kroppen husker best den høyeste vekten (130 kg) og at den derfor vil jobbe hardt for å nå denne vekten igjen. Kroppens metode for å ”lure deg opp i vekt” er at den setter på spareblusset både i hvile og aktivitet, det betyr at hvileforbrenningen går ned og du må trene mer for å brenne samme mengde kalorier som før. I tillegg øker appetitten, som du sikkert har merket. Den beste metoden til å forsøke å få kroppen til å øke energiforbruket på er nok fysisk trening (som du merker om sommeren). Jeg vil derfor råde deg til å være enda mer kreativ og finne en treningsmetode du også kan bruke om vinteren. Lykke til. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
126 Liker

Havregrøt?

Innsendt av: Preben

Hei!
Er havregrøt enn sunn måte å starte dagen på?
Ja, absolutt, det gjør mange av oss. Havregryn inneholder masse sunne ting, både langsomme karbohydrater, sunnt fett, fiber, mineraler og vitaminer. I tillegg gir havregryn en god og varig metthetsfølelse. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
119 Liker

Gener?

Innsendt av: LA

Hei,
Er det store forskjeller på hvordan ulike mennesker forbrenner energi? Vender kroppen seg til ulikt brennstoff (karbohydrat, protein, fett)?

Har vi en genetisk stor variasjon, eller bør to mennesker (i utgangspunktet har samme kropp, veier akkurat det samme, skjelett osv) som spiser det samme og gjør det samme ta av seg / legge på seg likt?
Hallo LA, la meg svare deg enkelt, ja, det er store forskjeller, men vi mangler masse konkret kunnskap om hvordan vi skal finne og bruke disse forskjellene i behandlingen. Så verden er urettferdig, noen går lett ned i vekt, andre går like lett opp i vekt. La oss håpe at vi kan skreddersy behandlingen bedre når vi får mer kunnskap om dette viktige området. I dag er dessverre resepten lik for alle, uansett arv. Men, man kan jo prøve og feile litt da.

Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
144 Liker

Holde vekten

Innsendt av: Helene

Hei!

Jeg lurer på hvor mye det er vanlig å gå opp igjen etter endt slankekur? Jeg har i alle fall hørt at mange legger på seg 1-5 kg etterpå som stabilisering. Hva er vanlig? Hvordan unngår jeg dette?
Hallo Helene,
Det er helt avhengig av utgangspunktet. Hvis man går mye ned i vekt er det enda vanskeligere å stabilisere vekten. Men, 1- 5kg er nok ikke uvanlig. Utfordringen blir å stabilisere vekten, og den beste måten å få dett til på er å være godt forbederedt og legge en konkret plan for hvordan du skal stå imot økende appetitt og fristelser. De som lykkes med varig vektreduksjon og stabilisering av vekten forteller ofte at de går minst en 30-60 minutters rask tur daglig (eller annen form for trim), de veier seg regelmessig (følger med) og de spiser regelmessig (inkludert frokost). Lykke til. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
140 Liker

Menn med stor mage

Innsendt av: Elisabeth

Hvordan kan menn som ellers er helt friske og ganske normal vektig best mulig redusere en begynnende voksende mage?? Og hvorfor får menn alt fettet på magen?
Hallo Elisabeth, det er nok de mannlige hormonene som bidrar til at overflødig fett samler seg rundt innvollene på menn. Dette opplever jo for øvrig også mange kvinner etter overgangsalderen, da nivået av de kvinnelige hormonene synker. Den beste medisinen mot magefett er økt fysisk aktivitet og vektreduksjon. Magefettet kommer først ved vektøkning, og reduseres første ved vektreduksjon.
Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
134 Liker

Lavkarbo?

Innsendt av: Stine

Hei.
Jeg trener så og si hver dag og har lagt om kostholdet mitt. Likevel syns jeg det går sakte - jeg skal ned ca 20 kg før sommeren!. Jeg er en jente på 21 år og lurer på om hvilken diett som funker best? Får anbefalt lavkarbo med masse proteiner - men jeg vil ikke stappe i meg mye fett... Kunne du gitt et eksempel på hva jeg burde spise en hel dag på få karbohydrater?
Hallo Stine, jeg kan ikke påvirke dine ambisjoner om vekttap, men jeg synes at 20 kg vekttap på 3 måneder høres mye ut. Ingen vitenskaplige studier har vist at en type diett er bedre enn andre når det gjelder varig vektreduksjon. Mitt råd til deg er at du følger vanlige norske kostråd som er gode også for vektreduksjon (trekk fra de kaloriene som er nødvendige for vektreduksjon).
Det er imidlertid riktig at ekstreme lavkarbodietter kan være noe mer effektive enn andre på kort sikt fordi de blant annet øker utskillelsen av sukker og vann som er bundet i lever og muskulatur. Dette væsketapet kan fort utgjøre 2-3 kg, men det er altså ikke tap av fett. Dersom man reduserer mye på karbohydrater, må de jo erstattes som du antyder med protein og/eller fett. Jeg synes det er fornuftig av deg å ikke øke fettinntaket , men du klarer nok ikke erstate alle karbohydratene bare med protein, og det kan også bli helseskadelig med alt for mye protein. Hvis du ønsker å prøve en variant av lavkarbo; reduser karbohydratinntaket noe, for eksempel til 40%, spis langsomme karbohydrater og mye fiber, øk proteininntaket opp til 25% hovedsakelig fra plantekilder (hvis du ikke har nyresykdom), og øk evt. inntaket av umettet fett noe. Lykke til. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth

140 Liker

Vektplatå??

Innsendt av: Axel

Hei,

Jeg er en mann på 34 år på 167 cm og 86 kilo. Skal slanke meg 0,9 kilo uka til jeg er på 77 kilo. Har mye muskelmasse og var i meget god form for 5-6 år siden (Vo2max på 75, fettprosent på 12 osv).

Slanket meg for et par år siden, hadde da et daglig kaloriunderskudd på ca 1000 - 1300 per dag. Er svært nøye med å beregne hva jeg spiser, og er konservativ på beregnig av kaloriforbruk ved trening.

Jeg opplevde da at det gikk svært lett å slanke bort de første 3-4 kiloene. Lite sultfølelse og vekten gikk ned slik den skulle. Når jeg nærmet meg matchvekt slet jeg virkelig med de 2 siste kiloene. Daglig kaloriinntak var justert i forhold til redusert kroppsvekt.

Nå følger jeg et tilsvarende opplegg, hvor jeg løper en times tid hver dag og trener stryker tre ganger uken. Vekten går ned som planlagt i forhold til kaloriunderskuddet. Det jeg frykter er de siste kiloene. Tipper at jeg vil få problemer på 80 kg, og at kiloene ned til 77 blir tøffe og langvarige med mye sultfølelse osv.

Hva kan jeg gjøre for å få dem bort, og er det grunn til å tro at de tar lengre tid enn de første?
Hallo Axel,
Gratulerer med veldig godt resultat allerede. Det høres ut som om du forstår veldig godt det som skjer, og ja, kiloene ned til 77 blir klart tøffere enn hittil. Årsakene til dette er mange. En viktig og mulig årsak som du kanksje ikke har tatt med i beregningene dine, er at stoffskiftet (energiforbruket) både i hvile og ved aktivitet, synker mer en det som kan forklares av vektreduksjonen. Det betyr at dersom man for eksempel går ned 10% i vekt så synker energiforbruket opp til dobbelt så mye (20%). Da forstår du at det kan bli hardt å gå ned mer i vekt? Jeg vil råde deg til å bruke mye lenger tid på å nå målet, nærmere en kilo i uken blir sannsynligvis urealistisk mye. Aksepter vektstabilitet som mål i første omgang og bruk den tiden du trenger på resten. Nyere forskning tyder på at lett økt inntak av proteiner (eks 20-25% av daglig energiintak), langsomme karbohydrater og mye fiber øker metthetsfølelsen. Lykke til. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
129 Liker

Vektøkning etter røykeslutt

Innsendt av: M

Sluttet å røyke for et drøyt år siden, og vekta har eksplodert! opp 15 kg, helt sykt. Jeg har visst byttet ut en avhengighet med en annen, hva skal jeg gjøre!
Hallo M,
Du deler nok dessverre skjebne med mange andre som har sluttet å røyke. Energiforbruket synker nok en del etter røykeslutt og mange får bedre appetitt. Dersom du ønsker å gå ned i vekt vil jeg råde deg til økt fysisk aktivitet for å øke forbrenningen, både kondisjonstrening og styrketrening er bra, og samtidig tenke grundig gjennom hva du spiser og når. Lykke til. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
143 Liker

Vekttrening og slanking

Innsendt av: Anders Hoiberg

Hei! Er en typisk jojoslanker og har gått ned mye i vekt før. Nå er det pån igjen på ny men denne gang har jeg begynt med vekttrening for å øke muskelmassen og forbrenninga. Men problemet er at buksene blir bare mindre og mindre og jeg går opp i vekt, noe pga av muskelmasse selvfølgelig, men det er jo ganske deprimerende at buksene og klærne bare blir trangere og trangere. Er dette vanlig at man blir større i hoftaa/lårene ved vekttrening? Vurderer å droppe det helt siden det er temmelig deprimerende...

Hilsen din kompis 29

Hallo Anders Hoiberg,
Ja det er god grunn til å tro at vekttreningen gir økt muskelmasse i hofte og lår. Muskler veier også en del. Jeg vil råde deg til utholdenhetstrening i stedet for, det er minst like effektivt i forhold til vektreduksjon og det gir også en tillegggevinst i form av økt kondisjon og redusert risiko for flere typer kroniske sykdommer. Lykke til. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
126 Liker

Vekt/stoffskifteproblemer

Innsendt av: Jente32

Hei,
jeg har "alltid" vært overvektig, av typen som "legger på meg bare jeg ser mat", og rundet 100 kilo som 14-åring. Sluttet etter hvert helt å veie meg pga. at det gjør meg deprimert, og vet ikke pr. nå hvor mye jeg veier, men det er garantert fortsatt godt over 100 kg. Slet med Graves/høyt stoffskifte i en del år, men gikk heller ikke ned i vekt av dette (selv om jeg hadde alle andre symptomer og var svært dårlig). Fjernet skjoldbruskkjertelen for to år siden, og etter dette virker det som om jeg bare stanger mot en vegg. Er relativt stabilt medisinert med tyroksin, forsøker å være bevisst på kaloriinntak (er ingen matjunkie), og går alt fra 30 minutter til 2 timer hver dag - men det virker som om jeg bare ikke er "disponert for" å gå ned i vekt. Er ellers frisk, med fint blodtrykk/kolesterol osv., ingen diabetes e.l., men synes det er svært vanskelig å finne motivasjon til ytterligere trening/tiltak, da det føles så håpløst og jeg mangler overskudd. Har du noen tips?
Hallo Jente32,
Det er ikke tvil om at noen av oss er disponert for overvekt fra naturens side, og du kan godt være en av de. Det betyr at du må jobbe mye hardere enn mange andre for å gå ned i vekt og stabilisere vekten. Det er viktig at medisindoseringen er riktig og at stoffskiftet ditt er nomalisert, og det høres ut som det er ok? Da er det ikke mangel på stoffskiftehormonet thyroxin som er problemet. Når det gjelder å finne motivasjon for endring av livsstil må jeg nesten sende ballen tilbake. Hvis du skal ned i vekt eller øke kondisjonen må du selv ønske det (ville), så må du finne ut hvordan det best kan gjøres på din egen måte (vite hvordan) og til slutt legge en plan for gjennomføringen. Den indre motivasjonen du trenger for å gjennomføre dette må du nesten finne selv, evt sammen med familie og gode venner. Lykke til. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
142 Liker

Variasjon i kaloriinntak

Innsendt av: Svett&stram

Hei! I 2010 gikk jeg ned 23 kg ved hjelp av Roede- metoden, og har stort sett holdt meg stabil etterpå. Nå vil jeg gå ned de siste 5 kg. Kan jeg spise ca 1500 kcal daglig man-tors, og ca 1750 kcal daglig fre-søn, uten at det ødelegger forbrenningen? Har behov for å kose meg litt i helgene:)Trener i snitt 6 dager/uke og vil fortsette med den samme treningsmengden. Takk:)

Hallo Svett&stram,
Kroppen er heldigvis så viselig laget at den tilpasser seg små variasjoner i kaloriinntaket. Det betyr at forbrenningen øker ørlite grann når vi spiser mer enn vanlig, og reduseres litt når vi spiser mindre. Dersom opplegget ditt virker så er det et bevis på det. Skal du mer ned i vekt må du selvfølgelig justere energiinntak og/eller forbruk. Lykke til. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
130 Liker

Bedt om hjelp, men........

Innsendt av: Dora C

Hei! :)
Har vært overvektig siden barndommen, vekt opp og ned (jo-jo slanking) fra 80 - 120kg i voksen alder.
Er 44 år og 97 kg.(165 cm høy) og er nå på grensen til å få diabetes 2, med noe forhøyet kolestrol , astma og knesmerter. I tillegg sliter jeg med sosial angst, noe som overvekten er med på å forsterke.
Bedt fastlegen om hjelp til å komme igang med en varig vektreduksjon pga. økende helseproblemer (etter utallige mislykkede slankeforsøk har jeg innsett at jeg trenger støtte/hjelp til å komme igang med mulighet for noe oppfølging over tid))
Legen har søkt/henvist meg 2 ganger til overvektsklinikk, men fått avslag begge ganger med beskjed om at jeg veier for lite, selv om jeg har en BMI på 35,6.
Vekten har de 4 siste årene (etter siste barnefødsel) gått sakte, men sikkert oppover igjen og det ble derfor viktig for meg å få stoppet denne økningen - komme ut av den onde sirkelen. Etter avslagene fra overvektsklinikken har jeg liksom mistet håpet om å få gjort noe med vekten.
Iflg. legen er det ikke flere steder han kan henvise meg til/hjelp å få (unntatt private aktører - noe som desverre blir for dyrt for meg)
Er klar over at dette er en jobb jeg MÅ gjøre selv og er veldig motivert til å komme igang nå, men trenger de "riktige verktøyene" for en oppstart og for å takle fallgruvene underveis.
Jeg er ikke interessert i en slankeoperasjon, men en gruppe der jeg jevnlig (1 g pr. uke) kan treffe likesinnede for felles støtte, dele erfaringer og trening, samt få tilbud om kostholdsveiledning.
Har med årene innsett at det må en varig/livslang kostholdsendring til for å kunne holde en normal vekt, men med et feil kosthold og "ødelagt" forbrenning hele livet er ikke dette gjort på 1-2-3.
Takknemmelig for råd/informasjon om hvor jeg kan henvende meg for å få hjelp/støtte til varig vektreduksjon.

På forhånd takk for svar! :)

Med vennlig hilsen
Dora C


Hallo Dora C,
Jeg forstår at du har det veldig vanskelig og vil råde deg til ikke å gi opp. For meg høres det ut som om du har flere fedmerelaterte følgestilstander som for eksempel astma, som kan bli bedre etter vektreduksjon, og at du dermed kvalifiserer til diagnosen sykelig overvekt. Uansett så skal de lokale helseforetakene (les fylkesssykehus) i Norge ha et tilbud til de som sliter med overvekt, og jeg kan ikke gi deg annet råd enn å be din fastlege om å finne et slikt senter nærmest mulig der du bor. Lykke til. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
135 Liker

Urinsyregikt/problem med vektnedgang?

Innsendt av: Angelika w. Otten

Har over de to siste årene forsøkt å gå ned i vekt både med Grethe Rhode og Spis deg slank, kun gått ned mellom 2 og 4 kg. For 10 år siden gikk jeg ned 20 kg med Grethe Rhode uten noen store utfordringer. Fikk konstatert urinsyregikt i høst og jeg lurer nå på om dette kan være årsaken til at jeg har vanskeligheter med vektnedgang? Tror jeg har hatt urinsyregikten i noen år, når jeg tenker bakover i tid og symptomer. Håper du kan gi meg noe svar på dette? Hilsen frustrert slanker som mister motet vær gang vekten Sjekkes.
Hallo Angelika w. Otten,
Urinsyregikt kan naturligvis redusere bevegeligheten og gjøre det vanskeligere å utøve fysisk aktivitet, men dersom du kan være i bevegelse uten store smerter, tror jeg ikke det er forklaringen på at du har hatt vanskeligheter med å gå ned i vekt. Jeg kan også fortelle deg at dersom du klarer å gå ned i vekt så vil urinsyreinnholdet i blodet synke og du kan bli bedre av gikten. Lykke til. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
136 Liker

Står på stedet hvil

Innsendt av: Erik

Jeg ligger på ca 1850 kalorier pr dag og løper 4 ganger i uka. Da løper jeg 1 mil og nå i det siste ser jeg kaloriforbruket har gått ned fra 830 til rundt 530 og det virker som om jeg faktisk legger på meg til tross for at jeg følger plan slavisk
Hallo Erik,
Du sier ingenting om hvor mye du veier eller hvor mye du eventuelt har gått ned i vekt. Jeg må derfor svare litt generelt. Dersom du går ned i vekt, for eksempel 10 kg, vil også kaloriforbruket ved samme type aktivitet synke. For eksempel så vil en person som veier 80 kg og som jogger raskt forbrenne ca 7 kcal per time per kilo kroppsvekt (560 kcal/time), mens en som veier 120 kg vil forbrenne minst 50% mer (840 kcal/time). Det betyr at du enten må løpe flere ganger i uken, eller redusere på matinntaket for å stabilisere vekten. Lykke til.
Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth

144 Liker

Går ikke lenger ned i vekt

Innsendt av:

Heisan er ei jente på snart 40 år .Har vært medlem i snart to år.Har gått ned ca 10 kg som jeg er veldig fornøyd med men vil gå ned ca 5 kg til .Har stått stille nå i flere uker. Gått ned i fra 2200 kcal til rundt 1400 kcal.går turer flere ganger i uken og har begynnt å trene styrke.Er ganske fortvilet .Fører inn alt det jeg spiser unntatt lørdag.Er det noe håp for meg:-) hilsen 40 åringen
Hallo,
Ja det er alltid håp. Gratulerer med godt resultat allerede. Hovedgrunnen til at det nå er vanskelig for deg å gå lenger ned i vekt er at kroppen din går på sparebluss. Kroppen oppfatter vektreduksjon som farlig og er redd for å slippe opp for ”brensel” (energi lagret i fett). For å spare på mengden fett synker forbrenningen til et minimum, og du trenger mye færre kalorier enn før for å holde vekten. Det beste du kan gjøre nå er å øke forbrenningen for eksempel gjennom å øke muskelmassen (eks gjennom styrketrening), og/eller øke intensitet og varighet på aerob trening (løping/svømming/sykling). Dette vil også gi deg bedre metthetsfølelse, bedre søvn og økt livskvalitet på kjøpet. Lykke til.
Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth

Tidligere intervjuer

Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Skattebetalerforeningen svarte om skattemeldingen

Onsdag morgen ble skattemeldingen tilgjengelig elektronisk. Har du spørsmål? Fagsjef Rolf Lothe og advokat Bård Erlend Hansen i Skattebetalerforeningen svarer.

Faste spaltister

Vektklubb