Hvordan velge «riktige» kalorier?

Alle Vektklubb-medlemmer får et anbefalt kalorinivå de bør holde seg til for å nå vektmålet sitt. Kan man i prinsippet fylle kvoten med hva som helst bare man treffer riktig antall kalorier? Vil det ha noe å si dersom man bytter ut et måltid med snacks eller kaker? Hvordan kan du justere kostholdet ditt for å treffe på næringsfordelingen i «kakediagrammet» i dagboken? Spør professor i ernæring og kostholdsekspert i Vektklubb.no, Christian A. Drevon om råd.
75 Liker

Lurt

Innsendt av: Linda

Hei:)
Prøver å stramme opp kroppen etter å ha gått ned 40 kg. Trener styrke 3-5 g i uka siste 2 mnd. Spiser litt av alt, enten 4 fullestykker i brødskalaen eller knekkebrød, 2 skiver = 3 knekkebrød. Kylling, salat, kokt egg, røkt laks på brød(79 kcal pr skiv) skinke/kyllingost på knekkebrød(40 kcal pr knekk). Drikker ikke melk utenom 1 sjokomelk etter trening. Kylling pitapizza(lyse er best så bytter ikke ut de), mye tomat, løk og lite ost. Godis i helg noen g alle 3. Men gått ned 3 kg siste uka. Svart ris og kylling lår eller file er også populært. Bør jeg bare fortsette sånn?
Hei,
Mitt generelle svar er at du bør velge sunne matvarer og skjøtte regelmessig trening. Dernest bør du konsultere din fastlege vedrørende tiltak etter 40 kgs vektreduksjon. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
71 Liker

Følingsmat for diabetiker

Innsendt av: Cjeb

Hei. Jeg har vært medlem i vektklubb i 7 uker og har gått ned 3,4 kg. Jeg har diabetes type 1, på natta har jeg ofte føling. Mitt spørsmål er hva bør jeg spise av "ekstra" kalorier for å få opp blodsukkeret uten at det er altfor usunt. Siste uka har jeg hatt mange følinger og gått opp 0,5 kg pga mye sjokolade til følingsmat.
Hei,
Alle matvarer som inneholder rimelig lett absorberbare karbohydrater kan brukes som "følingsmat." Mange har nytte av noen druer, en knekkebrødbit eller litt søt saft. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
76 Liker

HeiHei

Innsendt av: Natalie

Har det mye å si hvis jeg har igjen 300 kcal i løpet av dagen, å spiser en sjokolade på 300 kcal i steden for et sunt måltid på 300 kcal? :)
Hei,
For kroppsvekten er det mengden konsumert energi som gir utslag, men for et sunt liv spiller det selvfølgelig en viktig rolle at man spiser sunt.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
69 Liker

Trening

Innsendt av: :)

Jeg har gått ned en del kilo ved å kun spise de kaloriene jeg har fått tildelt, som er 1300 kcal. Den siste uka har jeg begynt å trene tre ganger i uka. Jeg spiser aldri opp treningskaloriene mine, men går likevel opp i vekt. Hva kan være grunnen til dette? Jeg registrerer absolutt alt jeg putter i munnen her på vektklubb, så jeg er 100% sikker på at jeg ikke spiser mer enn 1300 kcal.
Hei,
Dette kan ikke forklares. Den netto effekten av at du trener skal være at du går ned i vekt dersom du spiser så lite som 1300 kcal/dag. Det er forøvrig et meget lavt energiinntak og vil føre til betydelig vektreduksjon over tid hos et friskt oppegående individ.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
75 Liker

Light brus

Innsendt av: Trond Mathisen

Hva med Pepsi Max? Ingen kalorier, men er det ok.
Hei,
Alt med måte, også lettbrus varianter. Ut fra en rekke studier har vi ingen holdepunkter for at lettbrus er uheldig for helse eller kroppsvekt så lenge vi snakker om moderate doser for voksne og friske individer.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
73 Liker

Minimalt med grønnsaker

Innsendt av: AB

Hvordan i allverden kan du skrive at en bare kan spise minimalt med grønnsaker på lavkarbo/50 g pr dag? Spiser glatt 500 g grønnsaker pr dag, både salat, blomkål, squash, agurk, you name it.
Hei,
Grønnsaker inneholder betydelig mengder stivelse som inngår i karbohydrater, og etter 2 glass melk har du fått i deg ca. 40 gram karbohydrater. Da har du igjen bare 10 gram til andre karbohydrater og det gir lite rom for grønnsaker som inneholder noe særlig energi.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
66 Liker

Ekstrem lavkarbo

Innsendt av: AB

Hva legger du i begrepet "ekstrem lavkarbo" når du snakker om at det kan føre til mangel på vitaminer/mineraler osv
Hei,
Den ekstreme lavkarbodietten har vært brukt i mange perioder, men er mest kjent som Atkins diett, hvor 10-20% av energien kommer fra karbohydrater.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
60 Liker

Hvordan vite hvor mange kalorier som er forbrent?

Innsendt av: Garminfan

Jeg bruker pulsklokke når jeg trener, som beregner kaloriforbruket mitt. Men er det virkelig kun puls som bestemmer forbruket, gitt alder, vekt og kjønn? Blir det et nøyaktig estimat? Er det ikke relevant HVA jeg trener? Grunnen til at jeg spør er fordi jeg lurer på hvor mange ekstra kalorier jeg kan spise, som er viktig når jeg trener hardt og lever på 1300 kcal.
Hei,
Det finnes mange indirekte måter å beregne energiforbruket på, men den beste og den som representerer fasiten er å veie seg regelmessig. Da ser du om du går opp eller ned i vekt, og du kan justere inntaket av mat og treningsdosene deretter. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
67 Liker

Udo's Choice vs tran

Innsendt av: Mastrix

Ser det er mange som anbefaler Udo's Choice istedenfor tran. Hvordan stiller du deg til dette?
Hei,
Jeg mener tran er det beste og billigste. På et vanlig norsk kosthold er det kun omega 3 fettsyrer man kan få for lite av om man ikke regelmessig spiser fet fisk. Du trenger ikke tilskudd av de andre essensielle (livsnødvendige) fettsyrene.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
70 Liker

Jeg spiser ikke,..

Innsendt av: Ida H

Hei Christian!
Jeg har et problem. Jeg har fått tildelt 1300kcal pr dag, men jeg ender som oftest opp på 100-300 kcal per dag. Jeg spiser gjerne 1 frukt/grønsak + LITE middag.

Jeg skal begynne på skole den 20 august, og for å få de etterlengtede 5erene og 6erene jeg trenger, må jeg spise riktig..

Så hvordan bør jeg spise? og hva bør jeg spise?
Hei,
Spørsmålet er litt uklart for meg, men du vil få de viktige rådene ved å følge anbefalingene på www.vektklubb.no eller fra Helsedirektoratet http://helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering/kostholdsrad/Sider/default.aspx. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
65 Liker

Vekten beveger seg ikke

Innsendt av: Trulte

57 år - følger opplegget og trener jevnt . Hva er da grunnen til at vekten ikke går ned ?
Hei,
Det enkle svaret er antakelig at du spiser mer eller like mye som du forbrenner. Derfor må du spise litt mindre og øke den fysiske aktiviteten noe. Da kommer vektreduksjonen. En god hjelp kan være at du noterer absolutt alt du spiser og bedriver av fysisk aktivitet. Da blir du mer bevisst det du spiser og ser konkret hva du kan gjøre anneledes. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
69 Liker

Jobber turnus

Innsendt av: Natteravnen

Hei. Mitt "problem" er at jeg jobber nattevakter og kveldsvakter. Måltidene de dagene jeg har kveldsvakter har jeg kontroll på men hva med de dagene jeg jobber netter? Hva er best å spise på natta så jeg ikke blir så trøtt? Og hva kan jeg spise for å stoppe lysten på sjokolade som gjerne kommer i tre- fire tiden på natta? Tusen takk for svar.
Hei,
Jeg vet en god del om å jobbe nattskift, og du tar opp et vanskelig spørsmål. Det finnes ikke en spesiell type mat som holder deg våken når du er trett. De aller fleste får en kortvarig stimulus av å spise særlig noe søtt, men trettheten kommer tllbake etter 20-30 minutter med økt styrke. Det eneste jeg kan råde deg til er å ha noe sunt i matboksen som du liker og som er lettvint å spise i en travel arbeidssituasjon om natten. Frukt og grønnsaker i ulike varianter er det beste jeg kan anbefale. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
69 Liker

Opp i vekt

Innsendt av: Anon

Kan man gå opp i vekt av å drikke for mye te og/eller fun light saft? I seg selv er det ikke mange kaloriene i noen av delene, men gjør det noe med kroppen som gjør at man ikke går ned i vekt? Bør man kutte ned på mengden man får i seg?

Takker for svar på forhånd :)
Hei,
Jeg mener du må drikke urealistisk mye av te og sukkerfri saft for at det skal gi så mye energi at det fører til økt vekt. Så svaret er: nei. Likevel er det smart å unngå ekstreme inntak av alle typer drikke og mat. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
67 Liker

Alkohol

Innsendt av:

Er det greit å "fylle" inn ca 300 cal med Baileys på kvelden når jeg ikke har fått brukt alle kaloriene i løpet av dagen? Og i tillegg har trent?
Hei,
Hverken ut fra en vektbetraktning eller helsemessig er Baileys et godt alternativ for annen sunnere energi. Likevel er det også i dette tilfelle spøsrmål om du drikker dette en gang i året eller flere ganger i uken? Lykke til med et sunt valg!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
69 Liker

Reduserer karboinntaket til 50 gram hver dag!

Innsendt av: stille og rolig

Hva galt skjer egentlig hvis man reduserer karboinntaket fra 50 energi% til 50 gram karbohydrater hver dag? Holder proteininntaket og fettinntaket konstant.
Hei,
Det mest påfallende som skjer er at du ofte reduserer energiinntaket med ca 40 %. Det fører til et raskt vektfall særlig fordi kroppen forbrenner de karbohydratene som er lagret i lever og muskulatur sammen med tre ganger så mye vann. For å spise så lite karbohydrater som 50 gram om dagen kan du bare drikke et par glass melk om dagen og forøvrig spise minimalt med kornprodukter, grønnsaker, frukt, poteter, linser og bønner. Et slikt kosthold er absolutt ikke å anbefale.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
64 Liker

dårlig samvittighet

Innsendt av: anonym

Hei,
Jeg har to spørsmål. Det første er at jeg ofte spiser for lite fett i forhold til det jeg skal. Hva kan jeg spise for å øke inntaket?

Det andre går ut på dårlig samvittighet for å unne meg usunt en lørdagskveld. Jeg har en BMI på ca 22. Problemet er at hvis jeg unner meg sjokolade eller tilogmed gulrøtter med kesamdip får jeg dårlig samvittighet for at jeg spiser det, selvom jeg er innenfor kaloribudsjettet. Hvordan kan jeg legge fra meg denne "uvanen"? Det er vel ikke dumt å unne seg noe sånt når man uansett er innenfor budsjettet?
Hei,
Dårlig samvittighet for slike saker du nevner er ut fra en helsemessig vurdering helt ubegrunnet. Du behøver ikke å ha dårlig samvittighet for å spise lite fett. Ernæringsmessig trenger du noe fett (noen felrumettetde fettsyrer må kroppen tilføres for å holde seg frisk), men det kan du få enkelt ved å spise litt fet fisk, ta litt tran og ellers følge Helsedirektoratets anbefalinger. En sjokolade representerer heller ikke noe problem så lenge det ikke blir ofte og fører til uønsket vektøkning. Du har absolutt rett: "Det er ikke dumt å unne seg noe utenom det vanlige når man er innenfor energibudsjettet." Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
73 Liker

Ernæringsstatus etter langvarig kaloriunderskudd

Innsendt av: Hirit

Jeg har nå redusert BMI fra 25 til 21 på 18 uker ved å bruke vektklubb, og spist 1300 kcal per dag. Jeg har trent mye samtidig, og spist noe av treningskaloriene. Hvordan vil ernæringsstatus være hos meg etter en slik vektreduksjon? Vil jeg ha tæret bort lagre av jern, og vitaminer? Jeg tenker i forhold til graviditet, og om det kan være økt risiko for at noe går galt. Er kroppen nå i dårligere stand, slik at jeg bør vente til jeg har levd på høyere kalorinivå en stund?
Hei,
Jeg er litt usikker på hva du spør om, men kan prøve å gi svar på det jeg antar er spørsmålet. Du har i løpet av 4-5 måneder gått ned en del kg i vekt og spør om du ved et slikt regime har tapt mye vitaminer og mineraler som er viktige for en evt graviditet. Dersom du har spist et variert kosthold etter anbefaling fra vektklubb.no er sjansen for ernæringsmessige mangler relativt små. Mange som slanker seg vil likevel ofte ha et temmelig spesielt kosthold med f eks ekstrem lavkarbodiett, spesiell kurer, etc. Disse vil være meget utsatt for å ha dårlig ernæringsstatus etter ekstreme kurer. Dersom du selv er redd du har vært for ekstrem i ditt kosthold bør du sjekke saken med din fastlege som kan undersøke deg og ta de nødvendige prøver. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
71 Liker

diabetes 2 og måltider

Innsendt av:

Hei.
Jeg har en venn som har diabetes 2, bruker tabletter. Hun spiser svært få måltider, kansjke 1-2 om dagen. Jeg vet at dette er ikke bra, men hva gjør dette med blodsukker og helse?
Hei,
Det er ikke lett å diskutere andre menneskers vaner og sykdommer. Derfor blir mitt svar helt generelt. Det anbefales ikke at man som diabetiker eller frisk bare skal spise 1-2 måltider i løpet av dagen. Det fører ofte til store endringer i blodsukkernivå og sultfølelse slik at man overspiser ved de få måltidene man har. Dette er en spesielt uheldig situasjon hos diabetes type 2 pasienter som ofte er overvektige.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
68 Liker

Spiser jeg riktig?

Innsendt av: Kristin

Jeg prøver å passe på hva jeg spiser, spesielt når jeg skal ha såpass lite mat som 1300 kalorier per dag. Føler selv at jeg spiser ganske riktig og får i meg mye næring, men synes det går sakte på vekta. Starter dagen med cottage cheese, ja yogurth, bær og firkorn. Lunsj blir som regel rugbrød med egg og laks mens middagen er litt mer variabel, men sjelden mer enn 600 kalorier, selv på "kose" middager. Prøver å passe på å bruke fullkornspodukter osv, men ikke alltid. Er det noen grep jeg kan gjøre i kosten for å få en fortgang i vekttapet? (de siste 3 ukene har jeg "kun" gått ned en kilo tilsammen.. Jeg spiser litt frukt og knekkebrød som mellommåltid på jobb også.

Jeg trener ganske mye (hvertfall iforhold til hva jeg har brukt å gjøre), jogger 2-3 ganger i uka, ca en time, og prøver å ta styrkeprogrammet fra puls to ganger i uka.
Hei,
Alle de matvarene du angir virker bra, og du er kommet godt i gang med fysisk aktivitet. Dette er viktig og meget bra. Vektreduksjon på 300-400 gram per uke er bra etter mitt syn, men med de små mengdene mat du spiser skulle du antakelig gå ned raskere i vekt. Antakelig spiser du noe mer enn du angir, og dette kan du kun få gode tall på om du skriver ned absolutt alt du spiser. Jeg ville si at du skal holde på med det opplegget du allerede følger og bruke din tålmodighet. De sunne vanene du legger deg til å følge hver dag avgjør om du skal lykkes i din vektreduksjon. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
72 Liker

Sukkerhunger.

Innsendt av: Milla

Har du noen forslag til produkter som kan hjelpe mot sukkerhunger?
Takk for svar.
Hei,
Det er vanskelig å gi noe spesifikt svar på dette. Meg bekjent finnes det intet effektivt råd mot sukkerhunger fordi vi vet ikke om det finnes en slik spesifikk tilstand. Om jeg snur litt på spørsmålet og sier at ditt problem gjelder sult mer generelt vil jeg svare at du bør trene deg opp til å spise sunn mat hver dag i passe små doser. Dessuten bør du drive minst 60 min fysisk aktivitett daglig. Det viktige poenget er antakelig at du må lære deg av med å spise mye sukker, og lære deg til nye og sunne vaner. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
66 Liker

Hei.

Innsendt av: Elina

Kan du gi meg noen forslag til sunt pålegg? Noe som ikke inneholder kjøtt, fisk, krabbe osv.
På forhånd takk for svar.
Hei,
Det korte svaret er mange varianter av frukt og grønnsaker. Eple, pære, kiwi, banan, tomater, agurk og salat av ulike slag, i tillegg til hjemmefryst syltettøy (lite sukker) og magre ostevarianter.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb