Hvordan starte opp igjen med trening etter ferien?

Har du hatt en avslappende ferie med lite trening? Trenger du å ta av noen ekstra feriekilo? Hvordan skal du starte opp igjen for å komme inn i en god treningsrutine? Bør du trene styrke, kondisjons eller en kombinasjon av dette? Hvilke styrkeøvelser er best for nybegynnere? Send ditt spørsmål til ekspert i VG Vektklubb.no, Trine Hattestad. Den tidligere OL-vinneren instruerer i pilates, styrketrening og spinning, og driver eget treningssenter.
75 Liker

etter graviditet

Innsendt av: slanker'n

Hei
Jeg fikk et barn for snart 11 mnd siden og trent godt etter det. Jeg veier ca det samme nå som før graviditeten. Men midjemålet er ikke helt det samme. Noen mener at jeg aldri vil få tilbake samme midjemål om før jeg ble gravid. Men stemmer det? Og hvilken trening er best? En kombo av styrke og kondisjon? Hvilke øvelser er best?
Hei
Kroppen forandrer seg gjerne litt etter en graviditet,men det er fullt mulig for deg å komme tilbake i den form du var før graviditet.
En kombinasjon av kondisjon og styrke er helt supert.
Løping og sykling sammen med styrke og feks pilates er bra,det har jeg sett mange ha god nytte av.
Bare stå på over tid,det er det som gir resultat.
Lykke til!

Tusen takk for mange fine spørsmål.
Ha en flott dag videre!!
Vennlig hilsen Trine Hattestad
77 Liker

Trening for forbruk på 1500 kcal

Innsendt av: MissKlum

Hei,

jeg har fått oppgitt et regnskap på 1500 kcal og skal ned 7 kg før november. Jeg sykler til og fra jobb hver dag, 6 km hver vei. Jeg ønsker å begynne å trene styrke to dager i uka i tillegg. Hvilke øvelser vil du anbefale meg?
Hei
Hvis du skal trene hjemme er det fint å trene med egen kroppsvekt,ved siden av er det effektivt å bruke en teningsstrikk hvor du kan gjøre mange styrkeøvelser.Øvelser ligger i pakken.
Velger du å trene i helsestudio bør du få hjelp til å sette opp ett program,så du får trent alle de store muskelgruppene i løpet av de to øktene.
Bein som knebøy,utfall.
Bryst,som benkpress,pushups,flies
Forside av arm,biceps og bakside av arm triceps bør være med.
Rygg pg skuldre som uthev i siden og fronthev,annen hver arm rett frem.
Mage og side,som plankeøvelser,situps etc.
Lykke til med treningen din!
Vennlig hilsen Trine Hattestad
84 Liker

Styrke

Innsendt av: Anita Skaaraas

Jeg lurte på hva er best, å ta 10 -12 rep mitt i jogge turen, av sitt-ups/purs-ups/dips 4 ganger i uka, eller ta å varme opp i 15 min, og gå igjennom styrke trenings program med 12 x3 rep.2 ganger i uka.
Hei Anita
Det kan du variere mellom,kjør enkelte rene styrkeøkter med flere serier hvor styrke er prioritert.Du kan også kjøre litt styrke midt i løpeturen,stoppe og kjøre noen serier før du løper videre.
Det er bare fint å variere det du gjør.
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine Hattestad
84 Liker

Hvorfor går jeg ikke ned .er utålmodig.

Innsendt av: toril

Trener vel litt mer enn den vanlige normann. men likevel sitter kiloene .kondisjon og styketrening blir i allefall 5 dager i uka. følger meny forslagen nesten slavisk .bruker opp mer en jeg spiser.Hva gjør jeg feil?
Hei Toril
Det høres ut som om du gjør det som skal til for å få vektnedgang.
Hold motivasjonen oppe,det vil komme.Det kan ta tid før kroppen responderer og du er flink til å trene,så ingen grunn til at du ikke skal få til dette.
Men skjønner godt at du blir utålmodig,vi vil jo ha resultater når vi er så flinke.Lykke til,hold igang!
Vennlig hilsen Trine Hattestad
79 Liker

Overtrent?

Innsendt av: Snake

Jeg har vært med i vektklubb.no i drøyt tre måneder, og har fått tildelt 1300 kalorier. På disse månedene har jeg trent 5-6 ganger i uken, og gått ned 9 kilo. Jeg har jogget og trent styrke i studio. Nå kjenner jeg meg så sliten og tung. Jeg har lest litt på nettet, og ser mange skriver om overtrenthet og kaloriunderskudd, og lurer på om det kan være årsaken til at jeg ikke er så full av energi lenger. Hva tror du? Bør jeg ta hensyn til at jeg føler meg tung i kroppen, eller skal det ignoreres?
Hei
Du bør absolutt kjenne på kroppen din og ta hensyn til at du føler deg tom.
Driver du deg for hardt over lang tid uten nok energi å ta av kan du gå langt ned og måtte bruke lang tid på å komme deg opp igjen.
Legg inn mer hvile og lett opp litt på øktene.
Gjør det ett par uker og se om overskuddet kommer tilbake,det er viktig.
Man trener og bryter ned og trenger hvile og restitusjon for å nyttiggjøre seg treningen.Det er det viktig å huske på.
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine Hattestad
84 Liker

Opp i vekt med trening

Innsendt av: Gurimalla

Hei,

jeg har gått ned 6 kg de siste 6 ukene, og nå når jeg har begynt å trene (styrke to ganger per uke) går jeg ikke ned lengre. Jeg sliter med motivasjonen for treninga på grunn av dette. Hva skal jeg gjøre?
Hei
Jeg regner med at du kan merke på kroppen at du har begynt å trene styrke,du får strammet opp.Men muskler veier mer enn fett ,så du må fortsette så vil du etter hvert også se det på vekten.Legg også inn kondisjonstrening,på mølle,sykkel,harde gåturer etc.Det er effektivt med tanke på å gå ned i vekt.
Fortsett denne gode jobben du har startet på,lykke til!
Vennlig hilsen Trine Hattestad
80 Liker

Trening med vondt kne

Innsendt av: Bente

Hei Trine,

Jeg har fått en slimposebetennelse i kneet, og har 40 kg for mye å dra på. Hvordan kan jeg best trene? Prøvde å sykle i helgen, men det gjorde vondt ved hvert tråkk.

Vennlig hilsen Bente
Hei Bente
Jeg ville valgt å trene i vann til betennelsen gir seg.
Går du på betennelsesdempende,det og ising bruker å hjelpe.
Ellers kan du legge inn styrketrening,få med alle de store muskelgruppene,bare pass på kneet så du ikke belaster for hardt.
Gjør dette en stund før du går tilbake på syklen.
lykke til!
Vennlig hilsen Trine Hattestad
78 Liker

trening ved vondt ben

Innsendt av: Trulte

Hei. Hva slags trening kan jeg drive med når jeg har et vondt ben som gjør at jeg ikke kan sykle el gå noe særlig.? Er medlem på et helsestudio, tar litt styrke. Har før vært med på bl.a. Zumba og Pilates pluss app.trening. Vet ikke når benet blir bra. Føler at formen blir dårligere for hver dag. Er 64 år og vil fortsatt være sprek.
Hei
Det er en utfordring å finne gode treningsformer når det er vondter i ben.
Du bør trene,men kjenne hvor smertene kommer og stoppe der.
Vet ikke om du har prøvd å trene i vann,løpe i vann og svømme,det er noe helt annet enn på en mølle.
Styrketrening er fint,kjør på jobb hardt og med korte pauser da får du mye bedre treningseffekt.
Når du klarer å trene gruppetimer som pilates og zumba igjen ville jeg absolutt lagt inn det.Viktig med variasjon og fint å ha en instruktør til å drive deg.
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine Hattestad
82 Liker

Tid før man ser effekt

Innsendt av: Lene

Hei,

Hvor lang tid tar det som regel før man merker noe effekt av trening på kroppen? Jeg har trent 5 dager i uken i 2 uker og spist sunt og ført alt inn i dagboken på Vektklubb. Likevel har jeg ikke gått ned et eneste gram i vekt, heller opp 3-400 gram siden før jeg startet å trene. Fettprosenten har heller ikke endret seg.
Hei Lene
Det kan ofte ta litt tid før det løsner og vekten går riktig vei.
Det er viktig å komme inn i ett godt spor,sunn kost og trening vil sammen gi resultater,så stå på videre!
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine Hattestad
75 Liker

Comback på håndballbanen?

Innsendt av: Ida

Hei
Jeg holder på med vektreduksjon som går litt tregt. Har gått ned fra 118kg til 112 kg på fem måneder. Føler at jeg mangler litt motivasjon. Leste på en blogg at dersom man skal finne god treningsmotivasjon bør man være motivert innenfra og finne noe som virkelig trigger en selv. Jeg har derfor tenkt at jeg skal ha det som en gulerot at hvis jeg er flink nå i 10 til 12 måneder så skal jeg vudere å ta opp håndballen i gjen! Var veldig glad i sporten da jeg var yngre og spilte aktivt i 10 år. Men jeg lurer selvsagt på hvordan jeg skal gripe dette an. Jeg er 167 høy har ikke spillt håndball på 12 år og er 32 år gammel. Det finnes en lokal klubb her hvor jeg bor med et b-lag i 5.divisjon . Tar sikte på at det kanskje er realistisk å trene med dem etterhvert.
Men hvordan bør jeg begynne å legge opp treningen min dersom jeg skal kunne spurte på en håndballbane om ett år?
Jeg vet ikke helt om jeg kan jogge på tredemølle eller ute for en fysioterapeut sier jeg fortsatt er for tung til det og bare kommer til å belaste ledd for mye.. Synes selv når jeg prøver at jeg får litt vondt på framsiden av leggen. (ja jeg har prøvd til tross:))
Trener saltimer på Elixia stortsett så det går i alt fra spinning til stykre og noen ganger afro o.l. Er ikke så god på yoga og pilates synes fort det blir litt kjedelig, men det kunne kanskje vært skadeforebyggende å trene yoga og pilates med tanke på håndball?
Vel, har du noen gode tips eller spesifikke øvelser som er godt egnet for mitt nye mål?
Og tror du det er realistisk med et comback i min alder?
Hei
Synes det er utrolig bra at du har mål om å ta opp håndballen igjen.
Det er utrolig gøy med lagspill,både å trene sammen med flere og det å spille kamper.
Synes det høres lurt ut det du gjør ,er igang med saltimer og spinning og styrke,det er bra trening bare fortsett å variere.
Du kan bare vente litt med jogging,det tar du opp etter hvert.
Yoga og pilates er fine treningsformer som du kan legge inn innimellom,for å få opp smidighet og få inn kjernemusklaturen .
Bare fortsett ,jeg tror helt klart at det er mulig å ta opp igjen håndball!
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine Hattestad
72 Liker

Valker på ryggen...

Innsendt av: Gro

Hva må jeg trene for å bli kvitt valker på ryggen???
Dette er superplagsomt...
Hei Gro
Jeg vil si at all trening du får puls og blir sliten og svett av er bra for å kvitte seg med overflødig fett.Så løping,sykling,roing,dans er alle fine treningsformer.Ved siden av litt styrke for å stramme opp musklaturen.
Lykke til.

Vennlig hilsen Trine Hattestad
80 Liker

hjeeeeelp

Innsendt av: karina

Jeg bytter på med å trene spinning, sykle ute, gå turer i raskt tempo, elipsemaskin ( hill pluss program). Har igjen ca 5 kilo på magen, og har lest at det mest effektive er å trene kondis, men de siste kg sitter jammen meg hardt, lurer på om det faktisk er mulig å få dem av, å få bort magen helt? Er 165 høy og veier 69 kg nå, målet er 65 ..
Høres det ut som jeg trener riktig, eller er det noe jeg kan gjøre for å få mer effekt. Prøver å motivere meg til å jogge. Om vinteren er jeg glad i å stå på ski. Men treneger altså motovasjon til de siste kg. HAr slitt siden i våres. Kcal ligger jeg på 1300, kan vel ikke spise mer enn det?
Hei Karina
Det er ofte tungt å få av de siste kiloene,men det du gjør er helt riktig,bruk tid på kondisjonstrening,og også gjerne litt styrke.
'Når du trener kondisjon brenner du veldig mye under økten,mens du ved å trene styrke også vil brenne lenge etter økten da du har styrket og økt muskelmassen.
Spis sunt og jevnt så du holder forbrenningen oppe og blodsukkeret jevnt,det er viktig for å klare de siste kiloene.
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine Hattestad
81 Liker

Jogging

Innsendt av: Jenny

Hei.
Jeg har nå gått ned 10 kg og skal prøve å gå ned 7 kilo til.
Prøver å gå 5 km's tur tre til fire ganger i uka.Har veldig lyst til å jogge,men det som skjer er at jeg får strekk i den ene leggen.Da sitter smertene i ca tre uker og det merkes også litt når jeg går vanlig.Skal jeg la være å prøve meg på jogging og være fornøyd med bare å gå?
Hei Jenny
Prøv først å øke fart og motstand i gåingen din,gå raskt i perioder og legg inn motbakker.
Så vil du kanskje etter hvert tåle å jogge også.
Bruk tid på å tøye legger etter øktene og pass på å alltid begynne veldig rolig.
'Prøv også å stå i feks trappa og kjøre tåvipp,opp på tå ned på hel.
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine Hattestad
77 Liker

Treningstips

Innsendt av: Kristin

Heisann!
Jeg er veldig glad i å jogge og har jogga 30 minutter sammenhengende i 2 uker, men har fått vondt i kneet. Jeg har jogga på asfalt, men har løpesko for asfalt og er ikke utrent. Kan jeg fortsette med å jogge eller ikke? Jeg vet at det er lurt å kombinere styrke og kondisjon for å gå ned i vekt. Har du noen tips til hva jeg kan trene hvis jeg ikke kan jogge. Jeg er ikke på treningsstudio så trener hjemme. Når jeg trener styrke, trener jeg kun med egen kroppsvekt. Er det godt nok? Er takknemlig for tips.
Hei Kristin
Jeg ville prøvd å finne ett mykere underlag,det er viktig,det er veldig hardt for knærne med asfalt underlag.
Jeg ville også prøvd å kombinere løping med sykling og feks svømming,da slipper du den harde belastninge,og det er bra for kroppen med variasjon.
Styrke med egen kroppsvekt kan du kjøre hardt,så det kan holde hvis du jobber på.Korte pauser og maks innsats.
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine Hattestad
78 Liker

Hvor ofte må jeg trene?

Innsendt av: Anett

Jeg prøver å få til å trene både styrke og kondisjon, men synes det er vanskelig å få til begge deler i hverdagen. Jeg tenker at for å få synlige resultater bør jeg trene kondisjon tre ganger i uken samt styrke 2-3 ganger i uken. Men det er så vanskelig, og når jeg ikke når målet om å trene så ofte, mister jeg helt motivasjonen. Har du noen råd for hvordan jeg kan legge opp treningen for å lykkes bedre? Og kan jeg trene styrke to dager på rad eller må jeg ha en hviledag?
Hei
Jeg ville gjort en del kombinasjonsøkter,styrke først etterfulgt av løpetur.
Da er det lettere å få det til,3 dager istedet for 6 hvis du kjører en ting i hver økt.Du kan fint trene styrke 2 dager på rad,bare varier muskelgruppene.
Det er viktig å holde treningen jevnt ved like,prøv å lag deg faste dager og gjerne avtaler da er det lettere å holde i gang og motivasjonen oppe.
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine Hattestad
76 Liker

Trening i pappaperm

Innsendt av: Othin

Kan du gi noen tips til trening som kan gjøres med en seks månder gammel baby på slep?
Hei
Jeg har brukt joggevogn og løpt mye i periodene hvor jeg har hatt små barn.Har ofte kombinert det med styrke utendørs ,egen kroppsvekt.
Det er fint for deg og gøy for babyen.
Lykke til!

Vennlig hilsen Trine Hattestad
78 Liker

Strekk i nakken

Innsendt av: Peppermynte

I ferien ble det lite trening og mye avslapping. Kanskje var det de gamle hyttesengene som gjorde at jeg vendt hjem med stiv nakke, den føles omtrent som om jeg har stresset i lang tid. Jeg prøver å løpe et par ganger i uka for å holde kroppen fin. Bør jeg gjøre noen øvelser i tillegg for å hindre at nakken blir stiv?
Hei
Stiv nakke er ubehagelig,og det kan godt hende det er andre senger og madrasser som er grunnen.
Det er lurt å trene,få opp blodgjennomstrømmingen og trøye forsiktig etter økten.Det er lurt å rulle skuldre,begge veier,trekke hodet den ene veien og trekke skulder motsatt.Tøye mellom skulderblader.
Bruk litt tid på det,du kan også kjøre lette styrkeøvelser på skuldrene for å øke blodgjennomstrømming.
Lykke til!
Vennlig hilsen Trine Hattestad
87 Liker

Slapp hud

Innsendt av: Vibeke

Jeg er 23 år, har fått to (store) barn og har hatt 15 kg for mye på den lille kroppen min. Har nå gått ned 10 av de15, men gruer meg til å ta de siste 5. Det virker ikke som at huden min strekker seg sammen i samme tempo som fettet forsvinner. Men- kan det skje i ettertid? Det er ikke nok til at jeg kan få operasjon, men det er nok til at jeg ikke føler meg konfortabel i bikini. Har også en del strekkmerker som jeg vet ikke blir å gå bort, men de vil kanskje bli mindre synligere etterhvert? Minstejenta er jo bare ett år gammel. Jeg trener spinning, løping-intervall, og styrke, da helst med manualer eller øvelser som ikke er på apparater. Er det noen øelser som går på mage, du kan anbefale meg for å få fortgang i at huden også går sammen? :) Eller andre tips for den saks skyld. :)
Hei Vibeke
Det tar tid før huden trekker seg inn igjen etter at den har vært strukket så veldig som den blir under graviditet.
Men du gjør det du bør, trener kondisjon og styrke og det vil etter hvert gi deg gode resultater.Du er jo ung også og det har mye å si,så bare stå på videre som du gjør nå.
Jeg har brukt pilates trening og synes det har hjulpet godt iforhold til å stramme opp.Det finnes gode dvd er feks fra pilates room hvis du vil trene hjemme.Lykke til!
Vennlig hilsen Trine Hattestad
76 Liker

Vond rygg!

Innsendt av: Ida

Jeg sliter med vond rygg! Når jeg er ute å jogger må jeg avbryte fordi det begynner å gjøre vondt i korsryggen. Når jeg trener styrke får jeg bare vondt, så jeg klarer ikke å fullføre det jeg har begynt på, og derfor går jeg ikke ned i vekt.
Jeg trenger en sterk rygg til yrke jeg har tenkt til å ha, så jeg må begynne NÅ med å trene opp ryggen igjen.

Jeg vet ikke om det har noe med smertene å gjøre, men i oktober 2011 klarte jeg å falle av hesten min og brekke en virvel i korsryggen, legene sa at jeg ikke kunne operere så jeg måtte la det gro av seg selv. Nå begynner jeg å lure på om det har noe med det å gjøre?
Hei Ida
Jeg ville absolutt gått og fått undersøkt ryggen grundig,det kan ligge noe der.
Ellers er det veldig viktig å trene seg opp igjen etter skade,få inn all støttemusklatur også.Kan være lurt å få ett treningsopplegg av en fysioterapeut som som kan hjelpe til å trene riktig i denne perioden.
Jogging kan være tungt for ryggen med alle støtene du får ,ville heller prøvd sykkel,svømming og andre kondisjonsting som er snillere mot ryggen din.
Håper du får orden på dette!
Vennlig hilsen Trine Hattestad

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb