Hvordan nå ditt mål med treningen?

Hva er ditt mål med treningen, og hvordan når du det? Skal du løpe maraton, eller ønsker du bare å stramme opp kroppen? Kan du trene bort smerter i rygg og nakke? Fortell om ditt mål og få tips og råd til din treningsplan av fysioterapeut og treningsekspert i VGs Vektklubb.no, Anne Mette Rustaden. Hun er utdannet personlig trener og gruppetrener, og underviser ved Norges idrettshøgskole.
80 Liker

Styrketrening

Innsendt av: Kristine

Hei! Jeg er en jente på 24 år. Er 168 cm og veier ca 60 kg. Jeg ønsker å få mer markerte muskler og bli litt "strammere". Hvordan bør jeg legge opp styrketreningen for å oppnå målet mitt?
Hei!
Det kommer litt an på hvor mye tid du vil bruke til styrketrening. Men jeg tar utgangspunkt i at du vil trene 3-4 ganger i uken.
Del kroppen i to, og tren benøvelsene 1-2 ganger per uke, og overkoppen 1-2 ganger per uke. Tren mellom 6 og 12 RM i 3 serier til utmattelse i hver serie. Etter hvert kan du prøve deg på periodisering, dvs variasjon mellom lettere og tyngre perioder.
Forslag på øvelser overkroppen er: Nedtrekk eller chins, sittende roing, høyt sittende roing (for bakside skulder og mellom skulderbladene), brystpress, flies for bryst, sidehev, skulderpress, bicepscurl og tricepspress i superset (gjøres rett etter hverandre uten pause i mellom).
Forslag på øvelser til underkroppen er: knebøy, utfall, strake markløft, sittende forside og bakside lår i superset, leggpress. Tren gjerne litt mage og stabilitet til slutt.
Disse øvelsene forutsetter at du ikke har noen skader, og setter deg inn i korrekt teknikk. Spør på treningssenteret, eller søk litt på nettet.
Lykke til!

Det var alt for idag, takk for mange gode spørsmål! Ønsker alle en super fortsettelse på sommeren! Om solen uteblir er det fantastisk flott å trene utendørs, nesten bedre enn om solen steker:)

Sommerlig hilsen Anne Mette
83 Liker

Det å komme i gang - beste øvelser

Innsendt av: Daniel

Hei! Har trent regelmessig siste 3-4 årene helt til en ryggskade satte meg ut av spill ett halvt år. Er 100% bra igjen nå etter opptrening, men pga lite jogging er det litt mye fett på kroppen samtidig som jeg vil ha markerte muskler.
Hvilke styrke-øvelser anbefaler du for en kombinasjon av dette ved siden av jogging/intervall/hoppetau som jeg vet funker veldig bra! :)
Hei!
Prioriter basisøvelser, dvs øvelser som involverer store muskelgrupper. Eksempel er; knebøy, utfall, markøft, nedtrekk, ulike rovarianter, brystpress og skulderpress. Tren gjerne ca 12 RM i 3 serier, til utmattelse i hver serie. Lykke til!
Sommerlig hilsen Anne Mette
77 Liker

Småbarnsfamilie

Innsendt av:

Hvordan rydde tid og finne igjen motivasjon og energi til å begynne å trene igjen?
Hilsen sliten småbarnsmor
Kjære slitne småbarnsmor! Det er ikke lett i den fasen du (vi!!!) er i! Mange sliter med å finne tid og energi, og jeg kan bare si; "Fordi vi fortjener litt egentid og egen luksus!" Det er helt nødvendig å la andre innimellom ta ansvar for barna, og komme seg ut av huset! Det er helt nødvendig å få rom til å tenke oppsummere, planlegge eller få ut frutrasjon, og dette fungerer strålende på trimtur! Jeg er også småbarnsmor, men treningen gjør at jeg finner ro! Kravet til treningen er betydelig lavere enn før jeg fikk barn, men den lille halvtimen eller timen gjør stor forskjell. Vi småbarnsmødre gjør alt for familiens beste, men noen ganger er det aller beste å ta vare på oss selv:)
Personlig kan jeg ikke trene på kveldstid lenger, da er jeg altfor sliten. Jeg trener derfor på morgenen, midt på dagen eller rett før henting i barnehage. Dette kan kanskje ikke alle få til, men det er å anbefale om du kan! Det er mye enklere å svare på litt mail på kvelden, enn å komme seg ut døra:) Finn det som passer for deg og din familie, og lag rutiner!
Lykke til!
Sommerlig hilsen Anne Mette
75 Liker

Vanskelig å starte.

Innsendt av: janina

Heey :)


Jeg er 17 år, er 156 høy, og veier rundt 90-95... Jeg har forferdelig lyst til å starte trening, men føler aldri den gleden de andre beskriver av treing. Samboeren min er ute og flyr hver dag, for å ikke sitte stille hele tiden(men om han hadde gjort det hadde det ikke egentlig vært så mye mere anderledes, siden han har meget høy forbrenning, og jeg forferdelig lav).

Vel, altså, jeg starta med Zumba, sånn for å gjøre noe i et par timer om dagen, men etter at je ghadde lært det, og begynte å danse det, skulle jeg se på stegene på nytt. Gjorde jeg noe feil? Ja, hoftene mine har en sånn lås, som gjør at jeg ikke får bevegt dem fritt rundt osv.
Og egentlig, så gjør jeg ikke så mye mere heller, å sitte stille er vel det jeg gjør mest. Og spiller wow(world of warcraft). Jeg har fått beskjed av legen om å IKKE starte trening, siden jeg ofte har smerter i rygg og ankler, men jeg mener at en elller annen trening må je gbegynne med, og lurer da på, hva slags trening?
Og det med å IKKE starte trening regner jeg med at han sier pga at han ikke har satt seg inn i diverse treningsmetore.

Men altså; har du noen form for trening du vil anbefale?
Eller, vet du hvordan jeg kan få bygd opp den tillitten til meg selv?
Og jeg trives ikke her jeg bor, ikke ute i gatene, gruer meg hver gang jeg må ut, hvordan kan jeg starte trening uten å måtte løpe rundt i gatene her?
Hele fylket kjenner meg, og det er litt kjipt på bakgrunn av min fortid, så hvordan gjemme seg?
Og hvordan forbrenne fett raskest mulig?


takk på svar på forhånd ^^
Klem.
Hei!
Jeg synes absolutt at du skal begynne å trene! Alle bør trene noe, og det finnes noe for alle, uansett smerter eller vondter. Treningen må bare tilpasses, og kanskje justeresn noe! Du må prøve deg litt frem, og se på hvilke alternativer som finnes i ditt nærmiljø. Kanskje trening hjemme i stua er beste løsning i starten? Det finnes masse ulike trenings-DVD`er, og enkelt hjemmeutstyr som kan fungere. Du kan også kanskje sykle litt unna, slik at du kan trene mer i fred? Sykle til et stille og rolig sted og tren litt styrkeøvelser på en strand eller i en park, eller tren litt intervaller, før du sykler hjemover? Hva med å trene sammen med din samboer? Om ikke dere er i samme fysiske form, kan dere tilrettelegge slik at dere i alle fall kommer dere ut sammen?
De færreste opplever stor glede av treningen i starten (bortsett fra at man raskt kjenner at energien og overskuddet øker), rett og slett fordi man føler mestringen uteblir. Dette kommer etter hvert, men man må holde ut noen uker først. Den aller beste motivasjonen for å fortsette er jo å se og kjenne forbedringer, og de kommer dessverre ikke over natta! Ha tålmodighet kjære deg, og hev deg over alle andres meninger og synsinger, ikke la det knekke deg!
Du kan også ta opp dette med din lege, og si at du VIL trene, og at du vil ha hjelp til hva og hvordan. Lykke til og stå på!
Sommerlig hilsen Anne Mette
79 Liker

Forbedre allmenn formen?

Innsendt av: Silje

Jeg har ikke trent på flere år, er 22 år og er normalvektig, ønsker bare å stramme litt opp og komme i bedre fysisk form. Synts det er veldig overveldene og gå ned på elixia for å prøve å trene litt fordi jeg sitter med følelsen at jeg ikke vet helt hva eller hvordan jeg skal gjøre ting. Noen tips til en enkel måte å prøve forbedre formen min og bli sterkere uten at det tar fem timer om dagen, syv dager i uken?
Hei!
Start med å se over hvilke alternativer som finnes i hverdagen din? Kan du gå, løpe eller sykle til og fra jobb? Kan du trene litt styrke eller pilates hjemme i stua? Kan du komme deg ut på en løpetur et par ganger i uken, eller noe annet du liker å gjøre? Eller; du kan booke tid på et treningssenter å få hjelp til å sette opp et treningsprogram. Du trenger absolutt ikke å trene hver eneste dag for å øke den allmenne formen, men litt er bedre enn ingenting!
Lykke til!
Sommerlig hilsen Anne Mette
74 Liker

Vektreduksjon

Innsendt av: Stian

Hei. Har startet med sykling som trening, og har fått godt "betalt" for det. Gikk ned 3,5 kg på seks dager. Hvordan kan jeg opprettholde denne reduksjonen uten å sulte meg selv? Finnes det noe jeg kan gjøre i tillegg, fordi løping er ikke aktuellt enda :) er litt for tung til det enda :)Har planer om å få redusert vekta med iallefall 10- 15 kg. har du noe motivasjonsteknikker? Sliter litt med den fra dag til dag. På forhånd takk for hjelpen :)
Hei!
Sulting er ikke et alternativ, og vil ikke fungere i lengden! Tenk langsiktig, og innse med en gang at en vektreduksjon på 3,5 kilo per uke, ikke er beste løsning. Øk hverdagsaktiviteten din, fortsettt å trene sykkel til du føler for raske gåturer og lett jogging/løping, og spis sunn regelmessig mat. Å skynde seg langsomt er beste råd, ta en ting om gangen. Fallhøyden blir ellers veldig stor, og all forskning viser at man går opp igjen i vekt like fort som man gikk ned, og man legger gjerne på seg noen ekstra kilo. Derfor; innarbeid gode rutiner på både kosthold og trening, og sett deg mål frem til neste sommer eller noe (kanskje ikke så motiverende, men del dette opp i flere kortere perioder), og du vil klare å holde denne vekten i laaaaang tid! DET er motiverende!
Sommerlig hilsen Anne Mette
82 Liker

40 minutter på mila

Innsendt av: Motivert

Hei. 40 minutter på mila er mitt mål. Har du et effektivt trenbingsopplegg med tidsperspektiv på det?
Hei!
Det er veldig vanskelig å svare på når jeg ikke vet noe om treningsgrunnlaget ditt idag. Hvor lang tid bruker du på en mil i dag? Test ut dette? Ta utgangspunkt i dette, og legg opp en plan hvor du bruker ca 70% av tiden på langkjøring (ca 1 mils løping) og resterende 30% på intervalltrening. Varier hvilken type intervall du trener, gjerne både kort- og langintervall! Om du er i forholdsvis god form, vil du klare dette på ganske kort tid, men det er umulig for meg å spekulere i antall uker!
Lykke til!
Sommerlig hilsen Anne Mette
77 Liker

Hjelp meg er du snill!

Innsendt av: Chanett Marie

Jeg vil så gjerne stramme opp kroppen. mest lår men litt mage også. Er ikke så glad i å løpe, men elsker step maskinen. Har hørt at step maskinen øker muskler ¨å det vil jeg ikke. Jeg vil jo slimme ned musklene min på lårene. Hva kan jeg gjøre da?
:) Bare bruk step-maskinen, det er ikke styrketrening!!!! Step-maskinen gir deg økt kondisjon, punktum!!!!!! Varier gjerne med annen type trening også for motivasjonen sin del, og effekten på lang sikt, men start med step om du liker det! Ikke tro på alt du hører:)
Kjør på!
Sommerlig hilsen Anne Mette
86 Liker

Kombinasjonen jobb og trening

Innsendt av: Arbeidsnarkoman

Hei,

Jeg begynte i ny jobb i januar og har siden da lagt på meg over 10 kilo. Disse, og gjerne noen fler, vil jeg få bort. Jobben er imidlertid veldig krevende og jeg sliter med å finne tid og overskudd til å trene. Jeg har nå meldt meg inn i vektklubben og prøver å være nøye med hva jeg spiser. Jeg føler likevel at jeg må trene i tillegg for å få litt overskudd. Har du tips til hvordan jeg kan få hentet frem litt motivasjon?
Hei!
Dette er nok en kjent problematikk for mange, så du er ikke alene:)
En hektisk hverdag er krevende på mange områder, men det er ingen som takker deg om du sliter deg helt ut. Prøv å se på treningen som din egentid i hverdagen, og din "hverdagsluksus"! Det fortjener både du og kroppen din, og jeg kan love at alle andre gjøremål både på jobb og fritid vil føles lettere og overskuddet vil komme! Det vil fortsatt være perioder eller dager som føles tunge og slitsomme, de har vi alle innimellom, men periodene blir gjerne kortere og de slitsomme dagene kommer gjerne sjeldnere:) Er ikke det motivasjon? Finner du i tillegg aktiviteter som du liker så blir det ekstra bonus, du kan til og med kose deg med treningen!!! Vi mennesker er vanedyr, så vi bruker gjerne litt tid på å "lære oss til å like nye ting", husk det når du tester ut noe nytt. Finn deg gjerne også en treningspartner som kan dra lasset sammen med deg, og lag belønninger til hverandre! Gå på shopping og kjøp noe nytt, ta deg en spatime, eller gjør noe du virkelig har lyst til!
Det er også sånn at litt er såååååå mye bedre enn ingenting, og du behøver ikke endre en hel masse for å bli litt sprekere eller komme i gang med treningen. Ta små steg, og vær fornøyd med litt!!!
LYKKE TIL!!!
Sommerlig hilsen Anne Mette
71 Liker

De siste 5!

Innsendt av: Sørlandsjenta

Hei Anne Mette!
Jeg satt meg et mål 1. Januar i år, om å gå ned 20 kilo innen året var gått. Jeg er 168 høy og veier nå 69 kilo - så har 5 kg igjen før meg er i mål. Men nå står vekten stille, som den har gjort i tre uker nå. Jeg trener 5. Ganger i uken og registrer alt av trening og mat inntak i dagboken i vektklubb. Har også endret profil underveis, slik at jeg inntar færre kalorier nå, enn jeg gjorde da jeg startet. Har du noen tips eller råd om hvordan jeg kan nå mine siste 5. Kg? :) Hilsen ei glad Sørlandsjente!
Hei!
Gratulerer, flott innsats! De siste fem er gjerne de vanskeligste, både fordi du veier betydelig mindre, men også fordi formen din sannsynligvis er betydelig bedre:) Dette er egentlig et luksusproblem!
Tre uker er liten tid når det er snakk om disse siste kiloene, så ikke fortvil. Stå på som vanlig, men øk kanskje litt intensiteten på treningsøktene dine? Klarer du å trene litt hardere og kanskje litt lengre innimellom, så går dette veien om ikke lenge. Husk å gi deg en klapp på skulderen innimellom også, det er deg vel fortjent!!!!

Sommerlig hilsen Anne Mette
73 Liker

Tips til å klare hang-ups!

Innsendt av: Kristine

Hei!
Jeg har satt meg et mål om å klare hang-ups innen året er omme, men per dags dato føler jeg at jeg er langt unna.. Jeg trener rygg regelmessig, og da tunge baseøvelser som markløft, nedtrekk og roing. Men problemet er; hvordan kommer jeg derfra til å klare hang-ups?? Det ligger en del teknikk i øvelsen, har jeg forstått, men hvordan kan jeg øve meg?
Hei!
Start med å gjøre øvelsen enklere for deg selv. Her finnes flere muligheter:
1, Finn en smith-maskin og sette stangen høyt opp. Plasser hendene utenfor skulderhøyde, og hopp opp slik at haken din kommer rett over stangen. Bena henger nå i luften. Senk kroppen rolig tilbake, og sett ikke bena i gulvet før har strake armer. Hopp opp igjen og gjenta. Dette kalles eksentrisk trening. Etter hvert kan du forsøke og også løfte kroppen opp, og når du ikke klarer flere, fortsetter du med denne bremsemetoden. Etter hvert klarer du flere og flere!
2, Finn et chins-apparat med såkalt gravitron (der du kan legge på vekter for å ta av kilo fra din egen kroppsvekt for å gjøre det enklere).
3, Finne en hvilken som helst stang eller chinsapparat og sett en stol eller benk under. Hjelp med å sparke fra med bena på vei opp, og bremse rolig på vei ned. Tren deg gradvis opp slik at du klarer å løfte mer og mer med overkroppen opp.
Fortsett ellers å trene alternative øvelser til rygg!

Lykke til!
Sommerlig hilsen Anne Mette
75 Liker

Ned i vekt

Innsendt av: Marielle

Eg har 5 kg eg vill ned. De er så veldig "seige" å få av.
Trenger noen tips. Er ei kvinne 172 høg og veier 68 kg
Hei!
Her gjelder det å se over de små tingene, både innen kosthold og trening. Fem kilo er ikke mye, så jeg håper ikke disse plager deg for mye, det er de ikke verdt!!!! Ha fokus på å bedre din fysiske form (kondisjon og styrke), og la de siste kiloene få gå sakte men sikkert. Jeg har sagt det mange ganger, men det kan ikke gjenstas ofte nok; øk hverdagsaktiviteten din! Det spiller en mye større rolle enn vi tror. Sitter vi for mye i løpet av hverdagen, vil dette "spise" de forholdsvis "få" timene vi trener, sammenlignet med de timene vi sitter.
Lykke til!
Sommerlig hilsen Anne Mette
83 Liker

Fra 118 til 94kg!

Innsendt av: Fremtiden

Hei. Mitt mål er å gå fra 118 (som jeg var for 5 uker siden) til 94kg. Jeg veier nå 113kg. Men føler at jeg trenger en plan for å klare dette.

Noen tips?
Hei!
Flott at du har kommet godt igang allerede!
Sett deg realistiske mål, og ta utgangspunkt i å gå ned mellom 0,5-1 kg hver uke. Øk hverdagsaktiviteten din betydelig, og legg inn 2-4 rene treningsøkter per uke. Prioriter kondisjonstrening, men legg også inn styrketrening og/eller sirkeltrening med styrkeøvelser innimellom. Ikke gi opp om vekten stagnerer eller svinger noe opp og ned, men forsøk å se dette over en lengre periode.
Lykke til!

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb