Hvordan lykkes med å nå målet ditt?

Har du bestemt deg for å gå ned i vekt eller for å komme i bedre form, og lurer på hvordan du best kan lykkes? Spør om råd fra motivasjonsekspert Øyvind Hammer. Han har mangeårig erfaring med å hjelpe folk til å nå målene sine, og jobber både med toppidrettsutøvere og privatpersoner. Han er motivasjonsekspert i VGs Vektklubb.no, og kan gi deg rådene du trenger.
208 Liker

Lite søvn årsak til manglende vektreduksjon?

Innsendt av: Søvnløs

Pga jobbsituasjon sover jeg ca 5 timer per natt i ukedagene. Jeg merker at det er altfor lite, og lurer på hvor mye det har å si for manglende vektreduksjon? Jeg spiser forholdsvis sunt og riktig, og trener 3-6 ganger i uken, men vekten og fettprosenten står stille. Jeg mistenker at det er mangelen på søvn som gjør at jeg ikke går ned i vekt. Hvor mye har for lite søvn å si?
Hei:)

Det første jeg gjør med klienter er å få orden på søvnmønsteret.

Når du sover lite produserer du stresshormoner som gjør vektreduksjonen vanskelig.

Nok søvn er avgjørende for å nå målene dine.

God søvn:)

Positiv hilsen Øyvind
217 Liker

Styrke vs kondisjon

Innsendt av: Leif

Hei Øyvind,

Takk for et veldig positivt foredrag som du holder. Jeg har som mål å gå ned ca. 8kg før 1. juli uten å miste for mye muskler.
Jeg trener endel, mest styrke, sliter litt mer med å trene kondisjon. Hvordan bør fordelingen være mellom stryke og kondisjon i forhold til jeg ikke ønsker å miste muskler?
PS: Jeg har slitt ut det orange båndet mitt.

God helg
Hei Leif:)

Kroppen kvitter seg med muskler som ikke er i bruk.
Trener du tung styrke på de store muskelgruppene, vil kroppen holde på musklene.

Så lenge du trener styrke ukentlig kan du trene veldig mye kondisjon uten å miste muskler.

Lykke til!

Positiv hilsen Øyvind
231 Liker

Motivasjonsfaktorer

Innsendt av: Diva Andrea Nyhus

Har i løpet av 1 mnd med VG`Vektklubb gått ned 4.5 kg..hurra:)) Mitt råd til andre må være å kjøpe et plagg du har lyst til å kunne bruke ved oppnådd mål. Og heng den gjerne et sted du ser det hele tiden. Inngå gjerne avtaler med kjæreste/venner om en form for premie hvis du klarer målet du setter deg. Alle liker gaver..små eller store:))
Grattis!
Gode råd:)
217 Liker

Mot slutten...?

Innsendt av: Tove, 35 år

Hei Jeg har nå holdt på med en livstilsendring siden januar 2011, til nå har jeg gått ned 45 kilo. Jeg har nå stoppet opp på 64-65 kilo, men ønsker å komme meg ned til ca 60, eller rettere sagt 59,9 kilo. Dette tallet har satt seg fast i hodet på bakgrunn av redsel for å legge på meg litt i overgangen fra nedgang til stabil vekt. Jeg er 165 høy. Det jeg vil spørre om er hvordan kan jeg finne motivasjonen til å begynne å trene, på min vei ned i vekt har jeg knapt vært innom treningssenteret. Jeg har kun gått ned ved hjelp av kaloritelling. Jeg liker å trene når jeg faktisk kommer meg dit, men problemet mitt ligger i at jeg ikke gidder å gå ut døra. Selv om jeg drømmer om en kropp som er fit og full av muskler så gjør jeg ingenting for å komme i mål. Ved vekttapet så var motivasjonen lett å finne, men nå med trening så sliter jeg. Jeg har lest dine tidligere nettreff men det har liksom ikke gitt meg kicket ennå, til å sette i gang.
Jeg føler jeg har ramlet tilbake til mine gamle tanker da jeg drømte om å bli tynn, og jeg håpet at det skulle skje mens jeg sov. Det skjedde jo aldri før en dag da jeg tydligvis bare hadde bestemt meg. Er det slik med trening også? At hjernen bare må bestemme seg? Så følger jeg etter?

Kan jeg gjøre noe for å kickstarte hjernen til å ville trene? håper du kan gi meg noen tips, for snart er sommeren her, min første sommer som normalvektig på 15 år, og jeg vil heller ha strutte rompe enn hengerumpe som nå :(
Hei Tove:)
Gratulerer! Veldig inspirerende!

Du vinner ikke i Lotto hvis du ikke sender inn kupongen og du får ikke strutterompe av å tenke på det.

Start treningen i dag. Gå ned på treningssenteret og ta tak i en personlig trener. Inspirer vedkommende med din historie og fortell at du trenger hjelp til å få fart på treningen.

Han/hun kommer til å bli så inspirert av ditt mål at dere fyller opp avtaleboken med trening raskere enn du kan si sprettt...

Sa jeg at du skal gjøre det i dag? Hvis jeg glemte det: I DAG!

Positiv hilsen Øyvind
217 Liker

ønsker å miste 5-10 kg

Innsendt av: lene

Men hvordan få motivasjon til å slutte med kos på kvelden???
Hvordan legge opp meny og hvor mye igjen hva bør en r nok trene??
De ekstra kg ligger stort sett oå magen og løfter etter fødsel for 5 år siden....
Hei Lene:)

Sørg for at du spiser mat når du er sulten, slik at kos ikke erstatter nødvendig mat.
Hvis det ikke er kosemat i huset, kan det heller ikke spises, så for å bryte vanen bør skapene tømmes for feil mat.

Positiv hilsen Øyvind

210 Liker

Vektstopp

Innsendt av: Marthe

Hei! Jeg sliter litt med motivasjonen når jeg trener 3-5 ganger i uka med variert trening (mølle, ellipse og styrke), og spiser mellom 1300-1600 kcal, og følger den matsirkelen som er her på VK, og likevel ikke går ned i vekt, men heller opp 100-200 gram, eller ned 100 gram. Gjør jeg noe feil da, eller har du noen råd for hvordan jeg kan fortsette og holde moitvasjonen oppe?

Er 168 høy, veier 77 kg, og har gått ned 7 kg siden januar. Jente på 21 år.

Mvh Marthe :)
Hei marthe:)
Gratulerer med 7 kg mindre å bære på, veldig bra!

Når du ikke går ned i vekt, er det fordi du spiser like mye som du bruker.

Dette skjer ofte fordi du bruker samme treningsprogram i dag som når du begynte i januar. Nå er du bedre trent og må derfor øke intensiteten eller lengden på treningen for å få samme effekt.

Siden du spiser 1300-1600 kcal, kan det tyde på at du ikke følger en rigid plan, men tar det litt på "feeling", der sniker det seg ofte inn noen uønskede kalorier.

For å få kontroll over dette må du bli en sur dørvakt som spør alle om legitimasjon.
Du må ta en periode med streng kontroll på hva du spiser, slik at du har nøyaktig kontroll på kaloriene.

Lykke til videre:)

Positiv hilsen Øyvind
218 Liker

Hvordan jobbe mentalt med vektreduksjonen?

Innsendt av: Cecilie

Hei Øyvind!

Atter en gang har jeg startet nytt program her på VK. Av erfaring er mitt største problem at jeg holder meg til planen til det kommer en sosial begivenhet som vipper hele vektreduksjonen av pinnen. I første rekke har korte ferier som påske og helger vært de største utfordringene. Hvordan skal jeg gjøre det annerledes denne gangen for å lykkes?

Jeg leste artikkelen din om det å lage seg en slankeplan, så det har jeg gjort. Jeg har som mål å gå ned 9 kg innen juni.

En utfordringen er tvilen på meg selv om jeg vil klare å stå løpet ut. Når jeg tenker gjennom alle fristelsene og unnskyldingene jeg må takle, er det fort gjort å bli litt paff.

Har du noen konkrete råd til hvordan jeg mentalt kan jobbe i forhold til min vektreduksjon? Gjerne noen oppgaver hvis du har det (ala "lag en slankeplan") = )
Hei Cecilie:)

Du har resten av april og hele mai for å gå ned 9 kg. Det krever at du setter av denne tiden og gjennomfører planen din.
Det enkleste er å begynne med å planlegge hva du skal spise på 17 mai.
Du har ikke råd til å bruke den dagen til is og godteri hvis du skal nå målet.

Når du klarer å se for deg hvordan den dagen skal bli sunn og du er villig til å "ofre" den festen for å nå målet ditt, blir alle andre dager enkle å planlegge.

Noen vil selvfølgelig si at: man måååååååååå jo få lov til å kose seg på seeeeeeelveeeeeeste Nasjonaldagen!!!!

Jeg tenker at du har kost deg nok, det er grunnen til at du vil ned i vekt:)

Hvis du blir syk 15 mai så venter du ikke til 18 mai med å begynne på medisiner?

Poenget mitt er at du kan nå målet ditt hvis du tar mental pause fra sosiale utskeielser frem til juni.

Positiv hilsen Øyvind
226 Liker

105kg-skiftarbeid

Innsendt av: Gunnar

Hei!
Jeg er en gutt på 19 år, jeg veier 105kg. Jeg prøver å spise sundt, men nå har jeg gått inn i en ond sirkel der jeg bare føler meg slapp å stor å feit, og klarer ikke å komme meg ut av den sirkelen. Jeg føler meg nesten konstant mett, men også konstant feit. Dette er noe jeg tenker veldig mye på, og det plager meg ikke bare fysisk men også psykisk da det går utover humøret mitt, og jeg får til en hvis grad sosil angst da jeg føler at alle ser på meg for at jeg er så feit.
i forbindelse med jobben min, så går jeg mye inne på betonggulv, snur på tunge pasienter. Dette innebærer jo at jeg ikke får en fast døgnrytme, og det blir problematisk med spisinga osv. På en god dag så drikker jeg et glass med vann, men det er som sagt på en god dag, noen dager drikker jeg ikke vann i det hele tatt, men kanskje et glass med saft og melk og litt kaffe..
Dette var litt rundt min situasjon, men spørsmålet mitt er;
Har du noen gode tips om hvordan jeg kan gå raskt ned i vekt, med tanke på mat å trening? jeg ønsker å gå ned 20-30kg på relativt kort tid. Kan man gå fort ned med et slankeprodukt, så deretter spise passe slik så man ikke går opp i vekt igjen.
Hei Gunnar:)

For å gå ned i vekt må du gjøre endringer i livsstilen. Det at du jobber skift gjør ikke matinntaket vanskelig, det betyr bare at du må planlegge bedre.
For å gå ned 20 kg, må du etablere faste rutiner og følge en meny.
Alt dette får du hjelp til på Vektklubb.no.

Du må også etablere gode treningsrutiner. Det enkleste er å gå på et treningssenter og få hjelp av en personlig trener. De har ekspertise på hvordan du skal komme i gang og kan tilpasse treningen til ditt nivå.

Ikke vent med å få hjelp, sett i gang med en gang! Å bruke Vektklubb.no og personlig trener for å komme i gang er like lurt som å gå til tannlegen når du har tannpine.
Å gå på en diett eller pille/pulver-kur som lover raske resultater er som å trekke tenner selv for å slippe å gå til tannlegen. Kanskje tannen kommer ut, men du får store problemer i etterkant.

Lykke til!

Positiv hilsen Øyvind
224 Liker

Bli kvitt magen

Innsendt av: Litt lubben

Jeg har lagt på meg noen kilo det siste året. Tror stress kan være noe av årsaken, og har hørt man gjerne legger på seg rundt magen da. Jeg er ikke overvektig, men heller litt lubben, og det er det fettet som ligger rundt magen og som synes i ansiktet som plager meg.
Er 31 år, 160 høy og veier ca 58 kilo (tørr ikke veie meg for tiden). Trener 4-5 ganger i uken, kondisjon eller styrketrening. Har den siste tiden prøvd å trene de store muskelgruppene og tyngre vekter på styrke. Sykler en del og går på kondisjonstimer, prøver å løpe noe, men ikke verken glad i det eller flink til det. I tillegg har jeg prøvde å begynne å gå eller sykle til jobben. Jobber i barnehage slik at jeg har også en ganske aktiv jobb.

Hva kan hjelpe meg med å bli kvitt de kiloene som ligger rundt magen? Vil tro det er ca 4 -5 kilo jeg har lagt på meg det sist året.

Jeg mener også selv at jeg spiser sunt, prøver å øke proteininnholdet, sunt fett, masse grønnsaker, grove kornprodukter når det går (glutenallergi). Er veldig usikker på om jeg spiser passe, for mye eller for lite. Har også lurt på om jeg spiser for mye frukt og prøvd å kutte på det de siste ukene.

Begynner å bli ganske lei og frustrert, har prøvd å gå ned lenge nå uten at noe skjer. Det går spesielt mye utover selvfølelsen og selvtilliten for tiden.
Hei:)

Det du beskriver tilsier at det er maten som er grunnen til vektoppgangen.
Du trener nok.
Det er flott at du spiser sunt, men du må finne ut hvor du spiser for mye.
Skriv ned alt du putter i munnen gjennom en uke. Deretter bruker du matvaretabellen (google) for å telle kalorier.
Når du har svarene fra dette ser du enkelt hva du skal kutte ned på og det er som regel ikke frukt.
Veldig få er overvektige fordi de spiser for mange epler:)

Lykke til!

Positiv hilsen Øyvind
226 Liker

Hvor ambisiøst bør målet være?

Innsendt av: Svett&stram

Hei! Du har tidligere anbefalt at man bør sette seg et hårete mål- noe du må planlegge ekstra godt og som virkelig er noe å strekke seg etter. I 2010 gikk jeg ned 23 kg og mangler de siste 5. Utsetter hele tiden de grepene jeg må ta for å komme helt i mål og som gjør meg fornøyd. Hvordan kan jeg motivere meg for de siste kg? Takk:)

Hei:)
Gratulerer med et fantastisk resultat.

For å bli kvitt de siste kiloene må du innse at de grunnene du hadde før ikke gjelder lenger.
Du må finne ny motivasjon for å kvitte deg med de siste kiloene.

Mange opplever at de første kiloene blir borte med fra-motivasjon, dvs at du motiveres av smerten ved å føle deg så stor. Når smerten er borte, forsvinner også motivasjonen.

Du må nå benytte deg av til-motivasjon, altså finne gleder ved å oppnå det siste resultatet. Å delta i løp og trene mot det, vil gi vektreduksjon som bieffekt.
Sykkelløp eller terrengløp er verdt å melde seg på.

Lykke til!

Positiv hilsen Øyvind
227 Liker

Veien er målet???

Innsendt av: Martin

Hei Øyvind.

Jeg har hørt to motstridende råd når det gjelder motivasjonen for å trene: 1) at man IKKE skal fokusere på målet, men kun fokusere på prosessen og at "veien er målet", og at man får best resultat dersom man gleder seg over å være underveis mot målet 2) at man skal visualisere målet hver dag, se for seg at man har nådd målet, og henge målet opp på kjøleskapet og lese det hver dag, dvs. være målfokusert.

Hvilke av disse motivasjonstipsene anbefaler du dersom jeg ønsker å begynne å trene??
Hei Martin:)

Begge deler har sannhet i seg.
Det er veien som tar deg mot målet, derfor vil fokus på planen alene kunne ta deg til målet.
Det er allikevel slik at du har et mål med å være på veien, og derfor bør man etter min mening bruke det som en kilde til motivasjon.

Sett deg et klart mål for hva du vil oppnå, vær ambisiøs, deretter lager du en plan for hvordan du skal nå målet.

Når målet er fristende, vil det hjelpe deg til å holde deg til planen når livet kommer i veien.

Positiv hilsen Øyvind

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb