Hvilken slankemetode er best for deg?

Det finnes mange veier og metoder for å få en lettere kropp, men hva passer for deg? Og hva skal til for å holde den nye lavere vekten permanent? Benytt anledningne til å få ekspertsvar fra professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, Christian A. Drevon. Beskriv gjerne hvordan ditt kosthold er i dag, litt generelt om din situasjon og ditt vektmål.
NB! Husk at det du skriver kan bli publisert og synlig for alle. Legg derfor ikke igjen privat informasjon.
202 Liker

Slank med lavt stoffskifte. .?

Innsendt av:

Jeg sliter veldig med å gå ned etter vekt. Har fått en sønn for 7 mnd siden. Ammer og spise sunt. Ikke for mye kalorier. Men stoffskiftet mitt føler jeg jobber mot meg. Går ikke ned.

Er d noe kosthold som kan være nyttigere enn annet når man er medisinert før stoffskifte m?
Det jeg gjør nå hjalp meg tidligere gå ned 35 kg og bli der. Men nå funker ingenting jeg har gjort
Hei,
Den beste måten å øke stoffskiftet på er å øke den fysiske aktiviteten, minst til 1 time per dag. Også for deg gjelder det at om du spiser lite og sunt vil du gå ned i vekt. Selv om det er litt forskjell i stoffskifte fra en person til en annen må vi alle benytte de samme grunnprinsippene for å gå ned i vekt. Det er viktig at du jobber med motivasjon og får struktur på hverdagen din. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
198 Liker

Matallergi og vektnedgang

Innsendt av:

Hei. Etter å ha klart å gå ned mange kilo, har vekta gått opp igjen og veier mere enn noen gang. Sliter med å finne ut av hva jeg skal spise og ikke. Har begynt å reagere på veldig mye mat. Alt av rødt og orange krydder, sitrusfrukter, alt av tomater, røkt kjøtt, mel og melk. Samtidig har jeg urinsyregikt så har store begrensninger på mat pga. det. Syns det er vanskelig å legge opp en fornuftig matplan for å gå ned i vekt nå man får så store begrensninger. Føler at alt man spiser er negativt for kroppen og at det legger seg spesielt på magen. Er 50 år og har ikke gitt opp kampen med å klare å gå ned i vekt
Hei,
De tilstandene du beskriver kvalifiserer ikke for omfattende svar fra meg, men fra din fastlege. Du må legge opp dine levevaner i samråd med ham eller henne. Generelt kan jeg si at svært mye matallergi viser seg at det slett ikke er det, men heller er knyttet til betingede reaksjoner på ulike matvarer. Det kostrådet som er mest relevant når det gjelder urinsyregikt er å bruke minst mulig alkohol. Forøvrig er det ikke mange ksottiltak som er særlig effektive; derfor mener jeg urinsyregikten ikke skal begrense deg i vesentlig grad når det gjelder valg av matvarer. Også for deg gjelder det å finne frem til matvaner og dgalig fysisk aktivitet du kan leve med i mange år. Motivasjon og systematikk kan bringe deg et langt stykke. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
208 Liker

Kan vlcd ha forstyrret forbrenningen ?

Innsendt av:

Hei,
For 3 år siden gikk jeg ned 30 kg på en vlcd (very Low Calorie diet) over en periode på 5 mnd. Trente masse ved siden av, så ble jeg alvorlig syk og 15 kg snek seg på, trening fungerer ikke lengre pga sykdommen og selvom jeg spiser 12-1300 kcal om dagen så rikker ikke vekten seg. Har du noen tips til hva jeg bør gjøre?
Hei,
Tipset er at du lurer deg selv med å tro at du kun spiser 1250 kcal/dag og ikke går ned i vekt. Det er fysisk umulig at du spiser så lite og ikke går ned i vekt. Det første du bør gjøre er å etablere mat- og treningsvaner du kan leve med i mange år basert på nøyaktige måling av alt du spiser og bedriver av fysik aktivitet. Råslanking med VLCD virker som regel dårlig over tid. Det er godt mulig du ville ha god nytte av www.vektklubb.no. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
209 Liker

Nedsatt mobilitet / stabil vekt?

Innsendt av:

Har arthrose og artritt, tross flere kirurgiske inngrep har jeg fortsatt begrenset mobilitet i forhold til i yngre dager. Vektøkning på rundt 30 kilo siste 15 år. Har gått ned 26-27 kilo det siste året med hjelp av vg-appen, men har også i perioder med tilheling etter operasjoner måttet sette slankingen på vent. Nå står vekten helt i ro, tross iherdige forsøk på å bli kvitt 8 kilo til. Tips? Kan jeg ha nådd et "vektplatå"?
Hei,
Livet er det muliges kunst. I ditt tilfelle er det viktig at du er så oppfinnsom som mulig og at du klarer å gjøre noe fysisk minst 60 minutter daglig. Dernest er det jo viktig at du spiser meget sunt og så pass lite at du kan gå ned til din trivselsvekt, og i alle fall ikke øke i vekt. Du kan sikkert klar det med god motivasjon og system på dagliglivet. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
212 Liker

Kulemage

Innsendt av:

Hvordan bli kvitt den
Hei,
Det korte svaret er ved å spise passe lite av sunn mat (https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/kostr....rektoratet) og ved systematisk trening minst 60 minutter/dag. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
208 Liker

Glutenintolleranse

Innsendt av:

I dietten min skal jeg spise brød, men hva kan jeg spise istedenfor?
Hei,
Jeg har ikke sans for dietter. Du bør lære deg så mye om kosthold at du vet hvilke matvarer som inneholder stivelse slik brød gjør. Det kan du finne ut av www.matvaretabellen.no eller ved å lese litt i ulike bøker eller anbefalinger om sunt kosthold. Det viktige for deg er ikke å følge en oppsatt diett; det funker som regel ikke i det lange løp, men å finne frem til et kosthold du skal leve godt med i hele livet videre. Du kan få hjelp til det i www.vektklubb.no. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
196 Liker

Mat, slanking og fordøyelse

Innsendt av:

Hei.
Hvilken "plan" bør jeg følge for å gå ned noen kilo når jeg sliter med treg fordøyelse (som jeg opplever blir verre når jeg spiser mindre. Jeg må i så fall spise mye frukt hver dag (druer, svisker, appelsin eller ananas i tillegg til kli og linfrø)?
Hei,
De vanlige rådene om sunn mat i passe små prosjoner, komibnert med daglig fysisk aktivitet på minst 60 minutter gjelder for deg. I tillegg kan du spise 3-4 svisker hver kveld, evt med tilskudd av kli og eller linfrø. Det skulle gjøre susen både for vektreduksjon og fordøyelsen.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
187 Liker

vekttap

Innsendt av:

Hvordan kan jeg gi fra meg kilo
Hei,
Det enkle svaret er at du må spise sunn mat i passe små porsjoner og øke din fysiske aktivitet til minst 60 minutter daglig. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
204 Liker

pensjonist

Innsendt av:

Jeg er 74år og har vært medlem av vektklubben i mange år. Gang på gang vil jeg gå ned i vekt ca 2-2,5kg, men når ikke det oppsatte resultatet. Veier 60 - 61kg og mitt inntak av kcal skal da være 1300 pr dag for å gå ned i vekt. Jeg veier nesten hver smule jeg spiser, men det er dager jeg er bedt bort og da kan jeg ikke det Jeg trener på senior timer på sats,en dag litt ellipse + 50min core og en dag spinning 50min + 0,5t styrke. På spinning satte trener opp puls på 190 for at jeg ikke skulle komme for raskt opp i rød sone, altså 90%. Min hvilepuls ligger på 50 og kan også være litt under. Går også turer i skogen 2-3ganger i uka - går så fort eg kan. Må legge til at jeg har lavt stoffskifte - i ca 7-8år nå. Kan det være grunnen til at jeg bruker lite energi utenom trening?
Hei,
Du veier bare 60 kg, men ønsker å gå ned i vekt. Det kan muligens hende at du er så tynn at kroppen "holder" på det den har av fett? På den annen side kan det ikke stemme at du spiser så lite som 1300 kcal/dag og ikke går ned i vekt. Det mest sannsynlige er at du ikke registrer alt du spiser. Oppstramming av rutinene for registrering av matinntak vil antakelig føre til mer realistisk inntaksdata. Selv om du har lavt stoffskifte kan ikke det forklare den relativt store avstanden det er mellom ditt oppgitte martinntakmog den manglende vektreduksjon.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
201 Liker

Øke eller redusere kcalorimengde?

Innsendt av:

Hei Christian. Jeg har holdt på i noen uker med å være flink til å notere alt jeg spiser og går sjeldent over eller under anbefalt kalorimengde på 1400 kcal. MEN, det skjer lite på vekta. Jeg er en kvinne på 33 år, 160cm og veier 62,5 kg. Jeg er sykepleier og dagene mine varierer fra veldig travle til andre meget rolige dager. På fritiden løper jeg 2-3 ganger i uka, av og til litt styrke. Jeg ønsker å komme meg ned til ca 55 kg og har vært nær et par ganger, men mislykkes fordi veien dit er hard. Spiser jeg for lite eler for mye? Jeg som alle andre skulle jo helst våknet i morgen, som ferdig slanket og superfornøyd. Men skjønner at dett vil ta tid. Jeg trenger bare riktig verktøy for å nå målet.
Hei,
Det er en utbredt misforståelse at man kan gå opp i vekt ved å spise lite. Slik er det ikke. Om du ønsker å gå ned i vekt må spise sunt og passe lite. Din angivelse av at du i et travelt liv ikke går ned i vekt når du spiser 1400 kcal/dag kan ikke stemme. På en eller annen måte lurer du deg selv sannsynligvis ved at du ikke registrerer alt du spiser. Du må få med alt, og du må antakelig øke din fysiske aktivitet, men dette kan du finne ut av ved å benytte vektklubb.no. Der får du allehjelpemidlene for at du skal kunne tilpasse dine personlige vaner for spising og fysisk aktivitet. Det er ikke noe hokus pokus med mat og fysisk aktivitet, men kroppen er ikke følsom for hvilke ønsker vi har, men hva vi spiser og bedriver av fysisk aktivitet. Dette kan du klare om du er motivert og systematisk!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
217 Liker

kokos- olje,mel osv

Innsendt av:

Hei. Er det riktig å sette på kokos olje i det samme katagori som smør? Hva mener du om koksmel, pulver osv som man kan bruke i bakevare. Hvordan er næringinnholde i disse? Inneholder det mer kalorier og (dårlig) fett f eks?
Hei,
Ja, koskosfett og melkefett er ikke gunstig for våre blodårer; det inneholder mye mettet fett som øker kolesterolnivået meget sterkt. Derfor vil jeg ikke anbefale bruk av noen av de kokosproduktene du etterspør til daglig bruk. Detaljert innhold av næringsstoffer finner du i http://www.matvaretabellen.no.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
204 Liker

Tape vekt uten å tape brystmelk

Innsendt av:

Hva er din anbefaling for meg som vil bli lettere samtidig som jeg ammer? Jeg merker det er en hårfin balanse å bevare brystmelka samtidig som jeg reduserer kaloriinntaket og trener nokså iherdig. Jeg kjenner til advarslene rundt slanking/amming, men jeg føler jeg bør bli lettere ettersom jeg hadde en bmi på 26,9 samtidig som det verker både her og der etter svangerskapet. Jeg tar sikte på å bruke like lang tid på å ta av som jeg la på mine 18 kilo totalt. Et kilo i uka for meg er altså uaktuelt. Har til nå tatt av 9 kg. Babyen er 4 mnd.
Hei,
Dersom du fullammer videre fremover vil du på et vanlig kosthold (mindre enn 2000 kcal/dag gå en god del ned i vekt pga energitapet ved ammingen. Defor er rådet mitt at du spiser omtrent som normalt og ammer ditt sultne (?) barn i et halvt år videre, samtidig med at du er fysisk aktiv, så vil jeg anta at du langt på vei er tilbake til din tidligere trivselsvekt. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
199 Liker

Går absolutt ikke ned i vekt

Innsendt av:

Hei,

Jeg er 44 år, trener 2- 3 ggr i uken med PT, så det blir hovedsakelig styrketrening med relativt høy puls. Alenemor og jobber fullt. Jeg har slitt med overvekt siden jeg fikk barn for 6 år siden og for ett år siden gikk jeg ned ca 10 kg ved hjelp av lavkarbo (spis deg slank med relativt lite kcal innhold). Jeg har logget mat og funnet ut at jeg ligger på ca 900-1000 kcal pr dag på "normal nivå", men vekten står helt bom stille. Nå har jeg økt inntaket til 1800 kcal for å "kickstarte" forbrenningen for å se om det kan hjelpe, men med 3 uker på dette er ingenting forandret. I helgene blir det litt godteri og popcorn, men ikke ellers og alkoholinntaket er null og det samme er brus /lettbrus.

Hos meg lagres absolutt alt rundt magen og i ansiktet. Jeg føler meg til tider "sprengt" og jeg ser absolutt ut som om jeg er høygravid til tider. (Jeg spiser nå normal mat, ie. ikke lavkarbo)

Hvor ligger feilen ? Hva kan jeg gjøre for igjen gå ned i vekt. Jeg ØNSKER å gå ned 30 kilo - men det virker som om ingenting hjelper, verken det å spise lite eller det å spise "mye". Jeg kan også nevne at jeg har levd på lite kcal i mange år. Er stort sett slapp og trøtt og detter sammen på sofaen når klokka har bikket 20:00.

Takknemlig for svar.

Katrine.
Hei,
For å gå rett på sak - dine opplysninger om at du kun spiser 1000 kcal/dag, er i full jobb og trener 3 ganger i uken kan ikke stemme. Du registrer ikke alt du spiser, ellers skulle du gått ned minst 0,6 kg per uke. Det som må gjøres er at du registrerer ALT du spiser og du gjør av fysisk aktivitet hver eneste dag. Da vil du se at du vil gå ned i vekt om du holder deg til en vanlig sunnkost og er fysisk aktiv minst 60 minutter hver dag. Lavkarbo hjelper ikke spesielt, det er mengden energi som er avgjørende. Du kan klare det om du er motivert og setter dine nye vaner i et system som passer for ditt liv. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
204 Liker

Kognitiv terapi

Innsendt av:

Har gått ned i vekt etpar ganger, men driver stort sett å saboterer meg selv når jeg begynner å miste motivasjonen ved at jeg "fortjener" litt kake, "stakkars meg som må slanke meg resten av livet" osv.

Har blitt tipset om "Kognitiv terapi", Becks Metode, hypnoterapi osv, at det kanskje kan være noe for meg.

Synes det høres spennede ut og fascinerende at en kan "tenke" seg ned i vekt, at vektnedgangen skal gå automatisk bare pga av at man tenker som en slank person

Har du noe erfaring med dette?
Hei,
Det er helt klart noen viktige prinsipper å hente ved at man endrer sin tankegang om livet og sine egne levevaner, men for de aller fleste kommer man ikke utenom at man på eneller annen måte må finne motivasjon og holde den levende gjennom hverdag og helg hele livet. Det finnes en god del mennesker som spiser lite og er mye fysisk aktive fordi de vil være tynne, leve lenge og være friske så lenge som mulig. Jeg kjenner ikke til at spesielle professjonelle programmer er spesielt suksessrike, men det gjelder å finne frem til det som virker for deg selv i din situasjon. Hsuk at du ikke skal leve på slankekur, men ha vaner du kan leve med hele livet som er så sunne at du virkelig er fornøyd! Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
203 Liker

Ned i vekt

Innsendt av:

Jeg er en mann i førti årene som streber etter og gå ned i vek. Jeg ble uføre for noen år siden og da har det ført til at jeg også er blitt inaktiv mye av tiden og gått opp mangel kilo. Prøver og gå tur hver dag men det er ikke alltid så lett når enkelte dager ikke er som andre. Jeg har mye vondt og de dagene som er verst går/orker ikke jeg tur. Noen ide på hvordan jeg får opp motivasjon til og gå ned noen kilo hilsen en fortvilet mann
Hei,
Det virker som motivasjon kan være stikkordet for deg. Lag en liste over de punktene som taler for at du skal gå ned i vekt. Hva tjener du på, og hva liker du ved tanken på å gå ned i vekt? Hva kan du da gjøre som du ikke kan gjøre nå? Etter at du har skrevet ned en lang liste over de forholdene som er viktig for deg må du vurdere dem opp mot det det vil koste deg virkelig å klare det. Det er en innsats som må gjøres og den krever utholdenhet, kunnskap og motivasjon. Når du har funnet frem til at du (virkelig du selv) vil gå ned i vekt til tross for at det vil bli slitsomt, da kan du sette i gang! Du bør ha to tanker i hodet på en gang: 1) et sunt kosthold med passe lite mat, og 2) daglig fysisk aktivitet på minst 60 minutter. Som praktisk hjelpemiddel kan du benytte vektklubb.no som er laget nettopp for slike situasjoner du beskriver. Følg de anbefalingene om et vanlig sunt kosthold du finner på Helsedirektoratets hjemmesider og vær fysisk aktiv hver dag! Ikke synes synd på deg selv, men benytt hver eneste dag slik at du kan få et bedre og sunnere liv! Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
201 Liker

Spørsmål om fettreduksjon (ikke vektnedgang) ved kosthold/trening.

Innsendt av:

Hei,

Ønsker for øyeblikket å bli mer markert / gå ned i fettprosent. Jeg trener styrke ca. 3-4 ganger i uken, og er generelt aktiv med hund 2-3 ganger daglig. Jeg har en BMR på 2300kcal ca, og lurer på om jeg bør legge meg i kaloriunderskudd, eller om jeg heller bør se på makroer og fordelingen på kostholdet.

Slik kostholdet er i dag, så sliter jeg med å komme på en makro på under 20% fett ila dagen. Jeg ligger omtrent daglig på 40% Karbo, 35% Protein og 25% fett. Og på en helt normal dag så overgår jeg ikke 2300kcal.

Ønsker på ingen måte å gå ned i vekt. Jeg er 177cm høy og veier 72 kg.

Har en ganske lav fettprosent, men det meste av fett samles på mage. Ønsker nå å bli mer markert. Håper på gode tips!
Hei,
Min vurdering av ditt kosthold er det inneholder alt for mye protein. Det er ikke nødvendig og heller ikke sunt. Spis et vanlig sunt kosthold og øk din fysiske aktivitet dersom du ønsker å få bort fett rundt magen. Økt fysisk aktivitet en antakelig den beste måten å redusere magefettet på. Du kan benytte både styrke- og utholdenhetstrening for å oppnå en strammere livvidde. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
202 Liker

Lavkarbo?

Innsendt av:

Fulgt vektklubb siden august og har ligget på 1300 til 1600 kalorier. Vært nøye og ingen utskeielser. Har i tillegg trent spinning 3 dager og styrke 2 ganger pr uke. Vektnedgang ca 1 kg. Er 60 år og sliter . Skjønner ikke hva som skjer og noe må være galt med meg. Har tidligere gått ned 10 kg og opp igjen flere ganger. Har også prøvd lavkarbo med godt resultat. Har du en forklaring til meg og hva bør jeg gjøre?
Desperat

Hei,
Det er noe som er galt med de opplysningene du gir. Dersom du er en frisk og oppegående 60-åring i vanlig daglig virksomhet skulle du gå ned minst 500 kcal per dag, hvilket skulle bety ca 500 gram fettvev per uke. Dersom du kun har gått ned 1 kg på 6 mndr er det noe som ikke stemmer. Mitt forslg er at du skriver ned/registrer absolutt alt du spiser hver eneste dag, i tillegg til at du registrerer alt du gjør av fysisk aktivitet f. eks. i www.vektklubb.no. Da vil du få bedre kontroll på hva du spiser og forbruker hver dag, og kan gjøre fornuftige grep deretter. Jeg tror ikke dette har noe med mengden karbohydrater du spiser, men mengden energi du får i deg.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
202 Liker

Ofte selskap med vin i helgene

Innsendt av:

Klarer stort sett å gå ned i vekt med lite kalorier, men så kommer helga med venner og selskap og god mat og vin. Er lavkarbo eller lav kalori best for meg? Eller noe annet? Er ikke altfor mye i aktivitet.
Hei,
Selv om jeg ikke har noe patentløsning på din situasjon har jeg noen tips om hvordan du kan gjøre livet ditt litt bedre og sunnere. Det er lav energi i kombinasjon med økt fysisk aktivitet som gjelder for deg og alle andre som ønsker varige og bærekraftige løsninger. Vanlig sunn mat i kombinasjon med minst 1 times fysisk aktivitet hver dag, og gjerne 2 timer på lørdag og søndag. Fordelene med økt fysisk aktivitet er at det i seg selv er sunt, i tillegg vil du kunne spise litt mer og få en bedre balanse mellom energiinntak (det du spiser) og energi forbruk (fysisk aktivitet). Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon

Linker og aktuelle saker

Tidligere intervjuer

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Ble det mye godteri og fråtsing i mat i påsken? Trenger du hjelp til å komme i gang med et sunnere liv? Vektklubb.nos motivator og treningsekspert, Camilla Lorentzen, gir deg tips og råd til hvordan du kan komme på rett kjøl før sommeren!

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) svarer om ledigheten

Fredag kommer de første ledighetstallene for 2017 fra NAV. Hauglie svarer på spørsmål fra leserne.

Spør om tips og råd til utdanning

Er du fortsatt usikker på hvilken utdanning det er lurt å søke før fristen går ut 15. april? Her får du rådene du trenger i innspurten.

Faste spaltister