Hva lurer du på om kosthold?

Trenger du hjelp til å få orden på kostholdet ditt? Hvis du nå er motivert til å gå ned i vekt og samtidig spise sunt, hvilke valg skal du faktisk ta? Få hjelp til å planlegge matinntaket og hvordan du setter sammen et sunt kosthold. Spør klinisk ernæringsfysiolog i VGs Vektklubb.no, Inger Ottestad. Hun svarer på alle slags spørsmål om mat, ernæring og helse.
86 Liker

Mindre enn 1300?

Innsendt av: AB

Jeg ser du sier til en bruker under her at hun/han ikke ligger i underskudd selv om vedkommende allerede er nede på 1300 kcal. Jeg synes det er rart at du ikke sier litt mer om hva som kan gjøre at vekten står litt stille en uke eller to, og at du ikke spør hvor lenge det har vært sånn. Menstruasjonssyklus, salt mat, mer trening enn normalt osv. Jeg opplever dette ofte. Min nedgang har vært som en trapp hele veien.

Det er vel ingen som forbruker (basalforbrenning?) mindre enn 1300 uansett hvor stille de sitter?
Hei
Ja, det er flere grunner til at vekten står stille, og det kunne jeg selvsagt sagt mer om. Det er også slik du beskriver, at vektnedgang går i trapper -at kroppen bruker tid på å justere seg inn etter hvert som kroppsvekten blir mindre. Det er det veldig viktig å være klar over.
Ja, det er helt klart en nedre grense i forhold til basalforbrenning, og det er helt klart vanskelig å registrere matinntaket helt eksakt. Det aller viktigste er å se hvilken vei kroppsvekten går. Går vekten ned, så gjør man det rette. Stopper det opp etter noen uker -ja så er det helt normalt. Reduserer man mer på inntaket etter noen uker, ja, så vil man oppleve ytterligere reduksjon.
Takk for tilbakemeldingen AB, jeg skal tenke på å forklare mer i neste runde av tett på nett. Takk for i dag. Hilsen Inger Ottestad :-)
78 Liker

Nok mat

Innsendt av: MIA77

Hei..jeg lurer på om det kan bli for lite kalorier i løpet av en dag?
Jeg synes jeg spiser mer etter jeg ble med i vektklubb enn før..Er anbefalt kcl 1700 pr dag..Har vært borti at hvis det inntas for lite kcl, går kroppen i sparemodus, forbrenningen reduseres og det blir vanskelig å gå ned i vekt.
Hei MIA77
Ja, hvis man over lang tid har et svært lavt matinntak så vil det kunne påvirke hvileforbrenningen, men 1700 kcal/d er ikke så lavt at det er noen fare for det. Men, beste måten å unngå "sparebluss" er å øke mengden fysisk aktivitet -særlig i form av styrketrening. Da øker hvileforbrenningen, for muskelvev krever mer energi i hvile enn fettvev. Nok en god grunn til å trene. Med andre ord, vi kan motvirke reduksjon i forbrenningen, og det er jo gunstig.
Vh Inger Ottestad :-)
Vh Inger Ottestad
84 Liker

Slankeoperert og kcal inntak.

Innsendt av: Tine

Hei.

Eg vart slankeoperet (Sleeve) for to år sida.
Eg gjekk ner ein del i begynnelsen (28kg) , men so sa da stopp..og nå har eg lagt på meg 5-6 kg igjen.
Eg har tatt tak i vektproblemet igjen, og prøver å endre livsstilen min. Dette synes eg er veldig vanskelig. da eg er ein godtegris delux!
Eg har prøvd no i tre veker her på Vektklubben. I Coachbrev står det at om jeg har følgt opplegge, bør eg kjenne forskjell nå..Men det gjer eg ikkje.
Eg har gått ner 0,8kg på desse vekene.. eg har trent litt og vore veldig flink å ete sundt.. Alikavel går eg ikkje ner..kvifor?
Etter dagboka ligger eg på eit inntak på mellom 1000 og 1300 kcal om dagen.. Då eter eg alle måltida som går an å skrive opp i dagboka.. Sida eg har slankeoperert meg, er jo ikkje magesekken noko stor ifra før.. Så eg har vel ikkje gått ner i mengde mat, men forandra maten til sunnare. Alikavel burde eg ikkje sett det på vekta? Eter eg for lite? For masse? Eller kva er lurt å gjere?
Er kjempe frustrert idag sida vekta ikkje var gått ner denne veka heller..
Det er supert at du tar tak nå som vekten begynner å gå oppover, og at du har fått vekten til å stagnere er veldig veldig fint!! Siden du på 3 uker har gått ned 0.8 kg så betyr det at du må redusere litt mer på mengden mat for å gå ytterligere ned i vekt. Hold fast på gunstige endringene som du har gjort, og forsøk å redusere litt meir på mengden –uten at du blir sulten og tyr til godteri. Veldig fint at du også har trent litt, og kanskje du kan øke treningsmengden litt mer også? Du har allerede gjort en kjempejobb med å hindre videre vektoppgang –du har fått pilen til å snu –nå må kjempe deg videre! Legg frustrasjonene til side og gled deg over at du er på rett vei –du skal bare redusere litt meir. Lykke til! Vh Inger Ottestad :-)
89 Liker

Noen tips til pålegg

Innsendt av: Berit Kronberg

Har vanskelig for å få i meg nok karbohydrater. Spiser stort sett knekkebrød, men er veldig glad i ost, spiser egg og laksepålegg. Spiser mye frukt og til middag har jeg stort sett kylling og masse grønnsaker. Ser at jeg kommer veldig fort opp i fettprosent, og ikke minst alt for mye, men har vanskelig for å få nok karbohydrater. Noen tips hadde vært fint:
Hei Berit
Ja, laks, ost og egg bidrar med fett, men laks med mer sunt fett enn det vi finner i ost og egg. Dersom du reduserer noe på mengden fett, fortrinnsvis spise litt mindre ost og i stedet bruker magrere type eller velge annet pålegg som f.eks magert kjøttpålegg eller lettsyltetøy så vil du se at prosenten av protein og karbohydrater vil påvirkes av dette. Det er nok enklere å redusere litt på fettmengden enn bare å øke mengden med karbohydratrike matvarer. Ofte vil en reduksjon i fett gi en økning i energiprosent fra både karbohydrater og protein. Håper dette var tips til nytte for deg. Lykke til!
Vh Inger Ottestad :-)
86 Liker

Sunn Mat.

Innsendt av: Sunn Mat.

Ka e sunn mat sånn generelt?

E det sunt å skeie ut en Fredag eller en gang i uken?

E det sunt å kun spise sunn mat i hverdag uten om den Fredagen du spiser godteri/sjokolade?

E det sunt å spise en is f.eks på en dag det e sol bare at det ikke blir hver dag?

Håper du skjønner ka æ mener?

E man usunn hvis man spis potet/mos/stektpotet uten olje/smør/byggris/fullkornsris/viltris/fullkornspasta osv?
Hei "Sunn Mat"
Kanskje det er lettere å svare at usunn mat er gjerne mat som inneholder mye sukker og/eller fett. Dette blir veldig generelt, og vil derfor ikke kunne gjelde i alle sammenhenger. Det er helt greit å spise slike usunne matvarer innimellom, f.eks litt på en fredag eller en is innimellom slik du beskriver. Nei, du er definitivt ikke usunn om du spiser potet, potetmos, stektpotet, byggris, fullkornsris, viltris, fullkornspasta eller annen pasta. Du kan bruke olje i f.eks stektpotet eller vanlig pasta, men ikke overdriv mengden av disse matvarene, og da mener jeg mengder utover ¼ av en middagstallerken. Innimellom kan du lage retter hvor disse karbohydratrike matvarene utgjør en større andel, men ikke daglig, det kan bli litt mange kalorier av. Håper dette var noe oppklarende!
Vh Inger Ottestad :-)
81 Liker

Proteiner på morgenen, karbohydrater til kvelds

Innsendt av: MissKlum

Hei,

jeg har hørt at det er mer effektivt å spise proteiner til frokost og heller karbohydrater til middag og kvelds.

Stemmer det? Har du noen forslag til frokost og lunsj med mye proteiner?
Hei MissKlum
Jeg er usikker på hva du mener i forhold til effektivt, men i forhold til vektreduksjon så ville jeg ikke vektlagt dette.
Jeg er også litt usikker på hvorfor det er ønskelig med mye proteiner, for proteiner er det ikke vanskelig å få tilstrekkelig av. Hvis du inkluderer magert kjøtt eller fisk, melk, egg, mager ost og kanskje i tillegg litt belgvekster, så vil du få rikelig med proteiner. I tillegg er Skyr et proteinrikt lite måltid.
VH Inger Ottestad :-)
Vh Inger Ottestad
83 Liker

Brødmat

Innsendt av: gladibrød

Sidne brød er en del av det som anbefales her, så ville det vært fint å få flere opplysninger om brød og brødmat. Jeg er "fedonist" , og det vanskeligste med det for meg, er nok å kutte brød.
Jeg savner også noen gode oppskrifter på brød. Hvordan er ellers oppskriftene som det kan søkes på her "godkjent" av Vektklubben ?
Hei gladibrød :-)
Du finner ikke så mange oppskrifter på brød i vektklubb.no. En av grunnene til det er nok at de aller fleste kjøper brød, og vi forventer ikke/det er heller ikke nødvendig å endre til hjemmebakt brød for å oppnå vektreduksjon. For mange vil det ikke være gjennomførbart. Men vi anbefaler selvsagt grovt brød! Når det gjelder opphavet til oppskriftene i vektklubb.no så er de hentet fra en rekke ulike kilder (det vil du kunne se når du klikker deg inn på oppskriftene) som f.eks opplysningskontorene. Mange oppskrifter er endret litt, for å redusere kaloriinnholdet. F.eks ved å endrer til magrere kjøtt og meieriprodukter. I tillegg er det noen retter fra medlemmene og det er laget en rekke sunne og smakfulle retter av Tommy Østhagen, som er kokk og en av ekspertene her i vektklubb.no.
Vh Inger Ottestad
83 Liker

Spise treningskalorier

Innsendt av: MM

Hei,

jeg har gått ned 7 kg på 8 uker, men har nå stagnert. Jeg ser at de ukene jeg har rundt 3 dager jeg går over 1300 kcal totalt i matinntak(regnskapet mitt), går jeg ikke ned i vekt selv om jeg har en totalsum som er langt under 1300.

hvorfor er det sånn?
Hei MM
Du har gått ned mye på kort tid, og kroppen din er blitt mindre. Nå trenger du færre kalorier, fordi du har en mindre kropp. Du stagnerer fordi du inntar akkurat den mengden kalorier som du trenger for å holde vekten som du har nå. Du må derfor justere ned matinntaket for å gå ytterligere ned. Det høres ut som om du har et lavt inntak av kalorier. Du bør nok kanskje øke mengden fysisk aktivitet, da gjør du plass til mer mat og inntaket av næringsstoffer øker. Det vil være gunstig for deg! Det er ikke ønskelig med et veldig lavt inntak over tid. Håper dette var noe oppklarende?
Vh Inger Ottestad :-)
80 Liker

noen kilo for mye

Innsendt av: jorid

trener 5 dager i uka.jogger sykler og styrketrening.Er med på alle grenene i birkebeineren,har ikke alt for mang kilo som skal av,men de som er sitter fast greier ikke å gå ned i vekt . hva gjør jeg feil. prøver og følge maten som er anbefalt meg i vektklubben
Hei Jorid
Selv om du trener mye så er dessverre matinntaket ditt høyere enn hva du forbruker. Du må rett og slett redusere litt mer på mengden mat. Det er viktig å velge sunn mat, men mengden du spiser av dette er også viktig å tenke på. Du kan redusere mengden kalorier ved å velge magrere produkter (velge mat med mindre fett og sukker/lettprodukter) eller å bruke mindre mengde til hvert måltid (smøre tynnere påleggsmengde, bruke mindre mengde margarin, øke mengden frukt og mindre av noe annet, øke inntaket av grønnsaker til middag og mindre av annet). Til middag bør halve tallerkenen være grønnsaker. Har du det i dag? Pass også på at det ikke blir for mye søt drikk (juice, sportsdrikk, brus osv). Håper noe av dette kan være til hjelp. Lykke til, og ikke minst, du er virkelig flink med trening. Trening fem dager i uken er helt ypperlig og imponerende!
Vh Inger Ottestad :-)
79 Liker

Inneholder havregryn fullverdige proteiner?

Innsendt av: veganer og kroppsbygger

Jeg er veganer og spiser ofte havregrynsgrøt kokt på vann til frokost uten noen slags melk. Har lest at havre inneholder fullverdig proteiner, men er dette riktig?
Hei veganer og kroppsbygger
Nei, korn (inkludert havre) inneholder ikke fullverdige proteiner. Fullverdige proteiner finner du i matvarer med animalsk opprinnelse, slik som kjøtt, melk, egg og ost –de matvarene som jeg antar du ikke spiser noe av. Kornvarer og belgvekster gir til sammen de nødvendige aminosyrene, tilsvarende det du får fra fullverdige proteiner. Du bør inkludere ulike kornvarer, frø, bønner og linser for å få i deg alle de nødvendige aminosyrene som du trenger.
Vh Inger Ottestad
83 Liker

kikk

Innsendt av: heidi

som regel så går det helt fint, men nå har jeg en periode som jeg får helt kikk på kvelden. Og noe MÅ puttes inn. Hva kan jeg putte inn denne perioden som gir minst mulig kalorier men likevel smaker noe? alle er sukkererter eller feks sånn nogenlunde greit?
Hei Heidi
Alle typer grønnsaker, bær og frukt er helt greit på kvelden. Dette er gode alternativer og veldig mye bedre enn mye annet! Dette vil ikke bidra med så mange kaloriene, prøv heller å redusere på noe tidligere på dagen slik at du kan spise et lite kveldsmåltid. I disse periodene hvor du får slike «kikk», spiser du like regelmessige måltider som på andre dager? Kan dette påvirke sultfølelsen på kvelden?
Vh Inger Ottestad
81 Liker

Kresent barn som ikke vil spise kjøtt

Innsendt av: Janne

Hei! Jeg har en toåring som absolutt ikke vil spise kjøtt eller kjøttdeig. Han spiser pølser, poteter, gulrot, brokkoli. og fiskegrateng ( og det er nesten det). Vet ikke hvor mye mat jeg har måttet kaste fordi han ikke vil smake på det en gang. hvordan kan jeg få han til å ville smake? Han får alltid tilbud og får smake fra tellerkenen vår, og vi forteller hvor godt det smaker.
Hei Janne
Dette er et vanskelig spørsmål, og jeg er nok ikke helt kompetent til å svare deg i forhold til hvordan du skal få han til å ville smake. Men, det er ikke slik at han trenger kjøtt. Jern er et viktig næringsstoff for barn, og kjøtt er en god kilde til dette, men han vil få jern også fra grovt brød om han får det. Men hvis det begrenser seg til pølser eller fiskegrateng så blir det ensformig middag. Variasjon er jo gunstig. Det er ikke slik at han spiser et lite mellommåltid ikke så lenge i forkant av middagen, slik at han egentlig ikke er så sulten?
Dersom han er mer glad i fiskeprodukter, så er jo det fint –og dere har forsøkt fiskekaker, fiskepudding, fiskeboller, fet og mager fisk? Det er ikke uvanlig at mange barn ikke liker å tygge rent kjøtt, så det kan jo være at han bare trenger litt mer tid og fortsatt trenger litt most mat. Er potetmos, suppe kjørt med stavmikser (med evt litt kjøtt) eller annen most mat noe han er mer interessert i å smake på?
Dette var kanskje ikke så mye til hjelp, litt på siden av tema her i vektklubb, men det var bare viktige for meg var å formidle at vi ikke trenger kjøtt –kanskje det er greit å høre? Middagene skal jo være hyggelige, det er viktig for alle som sitter rundt bordet.
Vh Inger Ottestad :-)
83 Liker

irritabeltarm

Innsendt av: Hilsen "tatt av vinden" :)

Hei
Merker når jeg har spist noe jeg ikke tåler. F.eks paprika og div grønnsaker og frukt. Ikke alltid lett å sette sammen et sunt kosthold, særlig nå om sommeren. Hvor mye er "nok" for et næingsrikt kosthold. Kan slite med forstoppelse over flere dager, da er det ikke lett å følge programmet.
Hei "tatt av vinden"
Hvor mye som er "nok" for et næringsrikt kosthold, er ikke lett å besvare kort. Men, kostholdet bør være næringsrikt, så det er nok lettere å svare deg på denne måten: De fete og sukkerrike matvarene inneholder som regel lite næringsstoffer. Forsøk derfor å unngå slike matvarer som kaker, is, sjokolade, godteri, brus, hvitt brød –bare litt innimellom av dette. Maten bør være næringsrik, særlig dersom du har et lavt kaloriinntak. Det kan ellers bli lite av enkelte næringsstoffer om du ikke spiser variert og sunt. Forstoppelse kan ha flere årsaker, men grove kornvarer, nok vann og fysisk aktivitet virker gunstig på trege mager. Tåler du bearbeidede grønnsaker bedre enn rå, så kok i lite vann, stek og gratiner de i stedet –og bruk gjerne vannet du evt. tilbereder de i så du ikke lar noen av de vannløselige vitaminene gå i vasken. Jeg skjønner at det ikke er lett å følge et program, men vektlegg de sunne matvarene som du tåler. Lykke til :-)
Vh Inger Ottestad
90 Liker

mat gjennom dagen

Innsendt av:

Hei
Jeg spiser frokost først på jobb og synes det egentlig fungerer greit. Spiser da enten hjemmelaget frokostblanding eller knekkebrød med fiskepålegg. Lunsj er knekkebrød med fisk eller ost. Og så prøver jeg å spise noe frukt/bær i løpet av arbeidsdagen. I tillegg spiser jeg gjerne noen knekkebrød før jeg går hjem. Så er det middag og her prøver jeg å skjerpe hva vi spiser og lage sunne måltider. På kvelden ender jeg ofte opp med popcorn (poppet selv). Kanskje også en hjemmelaget smoothie. Høres dette ok ut? Prøver å slanke meg etter graviditet. Er nå nede i samme vekt som før graviditet, men magen er ikke tilbake til der den var før. Noen tips?

Mvh, slanker'n
Dette høres helt fint ut . Ser ut som du velger både grove kornvarer og mye fiskepålegg. Det er flott! Smoothie er jo en fin måte å inkludere frukt på. Fint om du får til minst 2 frukt om dagen. Jeg ville valgt olje eller margarin til popcorn, men det gjør du kanskje allerede? Fint at du også vektlegger sunne middager –her er det lurt å inkludere mye grønnsaker -3 grønnsaker daglig er fint. At magen tar lengre tid å venne tilbake til normalen enn kroppsvekten er helt vanlig, men trening og sunt kosthold over tid er den beste oppskriften –det er bare å ta tiden til hjelp. Lykke til, du er på rett vei!
Vh Inger Ottestad
82 Liker

Vitaminmangel

Innsendt av: JTR

Har vært i vektklubben i 1.5 år og har nå gått ned 45 kg og er snart i mål.Jeg var hos legen og tok noen prøver og fikk beskjed om at jeg hadde mangel på vitamin D og folat.Er det noe jeg kan spise for å få det opp på et normalt nivå ?
Ja, det finnes matvarer som er rike på både vitamin D og folat. Du skriver at du har mangel på vitamin D og folat. Jeg er litt usikker på hva du legger i betydningen mangel, men jeg antar at du har målt lave verdier av 25-hydroksyvitamin og folat, og at du har fått råd fra legen i forhold til om det holder å endre på dette med kost eller om du bør ta tilskudd. Uten blodverdiene så er jeg litt usikker på hvor lavt du mener, men jeg kan gi deg svare deg på hvilke matvarer som er gode kilder til disse vitaminene.
Dersom blodprøven ble tatt før sommerferien så kan det være at vitamin D er øket, dersom du har eksponert deg for sol i løpet av ferien. Du kan fortsatt øke nivået i blod ved å være ute i sollys (sole armer og ansikt ca 30 minutter), men effekten av solen avtar utover høsten. Er du mørkere i huden så produserer du noe mindre vitamin D, og du bør nok da heller satse på kost/og eller tilskudd av vitamin D. Margarin og melk er beriket med vitamin D, men det er fet fisk som er den store kilden til vitamin D. Dersom du ikke inkluderer fet fisk i kostholdet regelmessig, så er det vanskelig å få i seg nok. De som ikke spiser fet fisk (<200 g/uke), anbefales å ta tilskudd med vitamin D. Tran inneholder rikelig med vitamin D, og andre fiskeoljeprodukter kan også inneholde vitamin D, men du bør sjekke dette før du går til innkjøp av fiskeoljekapsler. Sørg for å få i deg ca 10 ug/dag.
Folat finner du i mange grønnsaker slik som grønnsaker, og særlig i salat, spinat og brokkoli (grønne grønnsaker). Grove kornvarer er også er god kilde, og folat finnes i de fleste matvarer. Du vil også finne tilskudd som inneholder folat. Kvinner anbefales 300 ug/d og menn anbefales 400 ug/d, og det er viktig at kvinner i fertil alder har optimale folatverdier, for å forebygge at barn fødes med nevralrørsdefekter. Nå vet ikke jeg om du er kvinne eller mann, men folat er viktig både med tanke på dette og med tanke på homocystein –som øker ved lavt folatnivå. Forhøyet homocystein har vist i flere studier en sammenheng med økt risiko for hjerte- og karsykdom.
For å øke nivået av vitamin D og folat og så bør du vektlegge et generelt sunt kosthold med fet fisk, grove kornvarer, og med rikelige mengder av salat, spinat og brokkoli. Om dette er tilstrekkelig for dine verdier bør du undersøke nærmere.
Håper dette var til hjelp!
Jeg antar du allerede har gjort store livstilsendringer for å få til en 45 kg vektreduksjon -jeg vil veldig gjerne få gratulere deg med det!!
vh Inger Ottestad :-)
80 Liker

Frukt og grønnsaker

Innsendt av: Anette

Hei.

Frukt og grønt kan gjøre deg feit?. Jeg holder på å miste litt forstand etter noen raske google search på akkurat dette. Det er en del artikler på nettet angående dette som mener du kan spise deg fet på slike matvarer. Er ikke problemet at vi ikke spiser nok? Jeg kan se at det å spise frukt 24 timer i døgnet kan ende opp på kroppen men hva med normal inntak av dette?

Jeg personlig spiser en del frukt, senest i går var det inntak av 1 brokkoli, 1 banan, 1 korg jordbær og noen druer. Er dette farlig inntak av frukt? Jeg vet ikke helt hva jeg skal forholde meg til? Det som virker logisk? (frukt er bra for deg) eller det kan gjøre meg fet.

Mvh en lettere forvirret person
Dersom summen av kalorier fra mat blir høyere enn hva vi klarer å forbruke, så øker kroppsvekten. All mat, unntatt vann (og enkelte lettprodukter), inneholder kalorier. Frukt, grønnsaker og bær inneholder også kalorier, men dette er lite i forhold til mye annen mat (særlig grønnsaker og bær inneholder lite kalorier, enkelte frukt noe mer). I tillegg, det er helt rett som du sier -vi spiser i gjennomsnitt mindre av dette enn det som er ønskelig. Derfor blir det feil å si at vi blir feite av frukt og grønnsaker. Det er nok heller andre matvarer vi spiser mer av -enn det vi behøver. Det viser i hvert fall statistikken. Brus, sukkerholdige matvarer, fete kjøttvarer er eksempler på matvarer som vi spiser mer av enn det vi burde. Derfor bør vi ikke fokusere på de få kaloriene vi får fra de viktige matvarene (frukt, grønnsaker og bær), men heller øke inntaket av dette og samtidig redusere de usunne matvarene. Du kan fint spise den mengden frukt og grønnsaker som du spiser –det er helt supert! Håper dette ikke var forvirrende, og at du fortsetter med et høyt inntak av frukt og grønnsaker.
Vh Inger Ottestad
83 Liker

Matmengden pr måltid

Innsendt av: Azita

Hei.
Jeg har akkurat startet på vektklubben. Dame 180 cm, 108 kg.skal ned 28 kg på 1 år. Jeg lurer på om jeg må spise hele måltidet, eller hele dagsrasjonen pr dag? Syns det er veldig mye i forhold til det jeg har spist før. Mitt kalorinivå er på 1792 pr dag.
Hei Azita
Dersom du ikke går ned i vekt av å spise 1782 kcal så må du redusere litt på mengden kalorier og/eller øke mengden av fysisk aktivitet. Når man velger sunnere mat så øker mengden mat, kan det være en forklaring på at du nå spiser mer mat nå? I såfall kan det være at mengden er økt pga dette. Dersom dette ikke er tilfelle, så må du nok redusere mengden om du ikke går ned i vekt etter 2-3 uker. Å beregne eksakt inntak er ikke så enkelt, så det kan være at du må justere litt underveis. Kroppsvekten vil fortelle deg om du er på rett vei eller ikke. Du må redusere mengden om du ikke går ned, men husk at du kan holde et høyere matinntak om du er mer fysisk aktiv. Lykke til Azita!

vh Inger Ottestad :-)
87 Liker

Lunsj - hvordan bør matpakken se ut?

Innsendt av: Zook

Jeg har dessverre ikke kantine på jobb, som gjør at jeg kjøper mye usunn nødlunsj. Nå lever jeg på 1300 kalorier og følger vektklubb.no, og må gjøre noe med lunsjsituasjonen. Har du noen tips til hva en perfekt lunsj bør være, som jeg kan tilberede hjemme og ta med i vesken? (Jeg orker ikke to grove brødskiver med makrell i tomat hver dag, jeg trenger følelsen av å spise gode måltider for å klare det strenge kaloribudsjettet.)
Hei Zook
Dersom du lager en litt større middagsporsjon med tanke på lunsj dagen etter, og også tilbereder salaten rett etter middagen, så blir det ikke så mye ekstra arbeid. Stek en ekstra kyllingfilet eller ekstra med annet magert kjøtt når du tilbereder dette til middag. Del opp kjøttet til en salat og avkjøl til dagen etter. Tilsett salt, pepper, urter etc. Kok ekstra med pasta, ris coscos, poteter mm til middag. Du kan lage en olje og eddikdressing (lag gjerne for flere dager), og bland denne sammen med avkjølte kokte poteter, eller grønnsaker som grønne aspargesbønner, asparges eller andre grønnsakene du liker. Tilsett salt og pepper, evt persille, basilikum eller timian i potetene. Litt sesamfrø er godt sammen med grønne bønner og asparges. Skinkepålegg og tunfisk kan du jo også bruke om du ikke har noe kjøtt- eller fiskerester fra dagen i forveien. Tunfisk, kokt egg, asparges (hvit eller grønn), tomat, oliven og salat er en enkelt og godt. Potet, ris, pasta, byggris, oliven, egg, mais, salat- og grytebønner (brune bønner), tunfisk, pinjekjerner og brødkrutonger er eksempler på matvarer som du kan du ha liggende i skuffer, skap og kjøleskap til enhver tid, og som du kan bruke i ulike salatretter. Du kan også kjøpe ulike salatdressinger, oljebaserte, slik at du kan veksle litt på smak og hvis du ønsker det. Tomater, agurk, salat og sukkererter er eksempler på grønnsaker som du kan oppbevare flere dager i kjøleskapet, og som du kan kjøpe inn i større mengder slik at du enkelt kan lage en salat hver dag. Tomater kan du dele opp på morgenen, eller du kan ta de med hele på jobb og tilsette når du skal spise om du synes at salaten holder seg mer delikat på den måten. Husk at det også smaker godt med frukt i en salat, mango, ananas, granateple og appelsin kan smake godt i salat. Ruccola og melon er også en veldig god kombinasjon, sammen med kyllingfilet og poteter med olje/eddikdressing.
En skive brød til salaten og/eller en yoghurt som dessert passer fint sammen med en salat. Litt nøtter, frø, kjerner kan du gjerne bruke sammen med salaten, bare vær obs på at nøtter inneholder en del kalorier slik at store mengder er det ikke plass til daglig –bare litt.
Det finnes selvsagt andre muligheter, men når kaloriinntaket er lavt, så er det veldig viktig at du spiser rikelig med frukt og grønnsaker, og at du velger magre kjøttprodukter, slik at du får i deg rikelig med næringsstoffer. Det er viktig det også. Håper du kan ha nytte av noen av eksemplene over. Lykke til!
vh Inger Ottestad

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb