Hvilket måltid er dagens viktigste?

Enkelte hevder at frokost er dagens viktigste måltid, andre råder den som skal ned i vekt å droppe frokosten. Middag er for mange det største måltidet. Hvilket måltid er dagens viktigste for en som trener og skal ned i vekt? Be om råd og diskuter kosthold med professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, og ekspert i VGs Vektklubb.no, Christian A. Drevon.
93 Liker

Ps:

Innsendt av: Miss78

Er det dumt å spise to middagsmåltider om dagen? Et hoved og et mindre på kveldstid (lettere)
Jeg vet at grillpølser ikke er rent kjøtt, bare 40% kjøtt totalt, og at det ikke gir mye næring MEN er det egentlig USUNT fordi om det ikke er sunt? Bør jeg holde meg helt unna det hvis jeg vil litt ned i vekt el er det ikke noe spesiet fet mat?
Kyllingvinger er liksom sunt men har mye salt (vi spiser det tre ganger i mnd) hvor usunt er det og hvor lite lurt er det når man skal ned i vekt? Spiser ellers ganske variert og ikke mye fet mat og lite søtt. 4 glass pepsi max og en pose chips i uka er "lasten min"
Bør pepsi max kuttes helt om jeg vil ned i vekt- hva er er alternativet til "lasten" min unntatt vann?
Hei,
Det er en god del steder i verden man spiser to varme måltider om dagen. Vårt naboland Sverige er et eksempel på det, og de har omtrent den samme forekomsten av overvekt som vi har.
Pølser er ikke anbefalt å spise hyppig pga salt, kjøtt og ofte nokså usunt fett. Derfor bør man spise det relativt sjelden, selv om det hjelper betydelig å bruke de lette variantene som inneholder kjøtt fra kylling og kalkun. Ditt forbruk av kunstig søtet leskedrikk kan du trygt fortsette med, mens potetchipsen ofte inneholder mye salt og fett. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
83 Liker

Oppklaring, frokost og måltidsfrekvens

Innsendt av: Ole

Hei Christian, jeg håper du som står frem i vg her kunne belyst poenget med at selv om noen føler at frokost er viktig i forhold til å gi dem energi for dagen så er det ikke noe som trengs om man føler man klarer seg uten? Jeg og mange av mine venner som trener mye styrke og er i topp form hopper fint over frokost og spiser færre men større måltider. Jeg føler meg topp og fettprosenten går nedover som den har gjort de siste månedene. (Jeg holder oversikt over kcal inntak)

Og kan du være så snill og ta livet av myten om at små hyppige måltider ikke øker forbrenningen? Men anbefales for å ha jevnere blodsukker og mindre sjanse for å gå på en "smell" i forhold til måltider, den totale forbrenningen i løpet av dagen har studier vist er helt lik, uavhengig av måltidsfrekvens.

Hva tenker du om dette?
Hei,
Jeg har sagt det mange ganger før, og jeg sier det gjerne igjen: mange overvektige spiser svært mye av maten sin på slutten av dagen. Mange av disse menneskene opplever at de lettere går ned i vekt om de spiser jevnere i løpet av dagen, inkludert også frokost. Når det er sagt, vil jeg også tilføye at mange har ulike spisemønstre og kan leve utmerket med det. Derfor er det ingen absolutte forbud eller påbud om å ha et spesielt måltidsmønster. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
83 Liker

Redusert kalori-inntak og trening.

Innsendt av: Motivert

Jeg har satt meg må om å komme i bedre form og gå ned i vekt. Jeg følger program på vektklubb.no og trener 4-6 ganger i uken. Hittil har jeg holdt meg innenfor det anbefalte kalori-inntaket, og tatt alle kalorier forbrent ved trening som "bonus". Er selvsagt svært fornøyd med å ha gått ned 8 kg de siste 4 uker, men er likevel er litt usikker på hvor lurt dette er.
Trener stort sett økter på 45-75 min, og iflg. pulsklokken forbrenner jeg 600-1200 kcal per økt. Dette går helt fint og jeg føler ikke på noen måte at jeg går "tom". På lengre økter derimot, som f.eks. en lang skitur eller fjelltur, merker jeg at jeg går tom for energi, til tross for at jeg spiser med jevne mellomrom. Hva og hvordan er det smart å spise i forbindelse med slike økter?
Hei,
Flott at du har kommet så godt ned i vekt. Grunnen til at du går "tom" ved lange økter på ski eller i fjellet er at du antakelig har et svært høyt intensitetsnivå. Da vil du forbrenne glykogen i muskulatur og lever. Når du har holdt på i mer enn to timer på et slikt høyt intensitetsnivå vil du kunne gå "tom" for glykogen. Måten du kan forhindre dette på er at du spiser en karbohydratrik kost til vanlig. Da vil du ha større mengder glykogen i muskel og lever, slik at du holder ut den høye intensiteten lengre. Den andre muligheten er at du er flink til å spise/drikke karbohydratholdige matvarer/drike i løpet av turen før du går tom. Den tredje muligheten er at du redusrerer intensiteten noe. Da vil du forbrenne en mindre andel karbohydrater. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
97 Liker

Frokost før sykling til jobben.

Innsendt av: Ingun

hei.
jeg lurer på om jeg bør spise mer frokost før jeg sykler på morgenen. spiser en banan og drikker et glass juice og sykler så en halvtime til jobb. (ca. 7,5 km). vanligvis spiser jeg en yoghurt når jeg kommer frem, da det er lenge til lunsj. er likevel som regel fryktelig sulten innen lunsjtid og spiser masse. burde jeg heller spise mer frokost?
Hei,
Antakelig ville du bli litt mindre skrubbsulten om du spiste litt mer til frokost før sykkelturen din til jobben. Det ville være en ide om du prøvde deg frem med en slik tilnærming. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
78 Liker

Viktigste måltid

Innsendt av: Johan

Påvirket av spørsmålet i tittelen. Hva er dagens viktigste måltid? Kan man gå ned i vekt på en sunn måte ved å trene på morgenen, spise lite eller ingenting når man likevel sitter rolig på kontoret for så å spise normalt på ettermiddag/kveld?
Hei,
Det er mange ulike måter man kan oppnå et sunt liv på. Du kan sikkert få det til på den måten du beskriver bare du passer på å spise passe i forhold til det energibehovet du har ved ditt fysiske aktivitetsnivå. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
85 Liker

Sparebluss...

Innsendt av: Stig

Har hørt at om man spiser mindre enn man trenger når man trener går kroppen over på sparebluss og forbrenner mindre. Stemmer dette? Kan denne spareløsningen bli permanent om man gjør dette over tid?
Hei,
Når man trener går stoffskiftet opp og man forbrenner mer energi. Noe av grunnen til at mange blir fete i den moderne verden er at fysisk aktivitet er gått så mye ned at man ikke klarer å spise så lite som den lave fysiske aktiviteten tilsier. Om man øker den fysiske aktiviteten til minst 30 minutter daglig vil det bli lettere å spise passe lite i fohold til det man firbrenner. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
80 Liker

Vektøkning

Innsendt av: Øyvind

Hei. Jeg er 26 år gammel, 1.80 høy og veier 57kg. Dette er til tross for at jeg spiser flere ganger om dagen (opptil 7 ganger) og velger mat som er rikt på karbohydrater og proteiner. Blodprøver tatt av legen var normale.

Nå har det seg slik at jeg ble syk for ca et år siden, og fikk en tankevekker da jeg ikke hadde noen "reserver" å tære på. Har du noen tips til steder jeg kan finne mer informasjon, eventuelt noen annen løsning enn "spis til du sprekker flere ganger om dagen"-løsningen?
Hei,
Dersom du er frisk og har en medisinsk kontroll på din helse via din fastlege, vil jeg anbefale at du spiser sunt og er rimelig fysisk aktiv. Det er viktig at du med en BMI på under 18 får målt diverse næringsstoffer (vitamin A, D, E, K, folat, B12, riboflavin, B6, jern, magnesium, mangan, selen og essensielle fettsyrer i blodprøver som kan tas hos fastlegen din. Eventuelle avvik vil kunne behandles av legen din. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
88 Liker

Diabetes type 1, trening og kosthold

Innsendt av:

Jeg har diabetes type 1 og er pumpebruker. Jeg har et sunt kosthold og trener 2 ganger i uka, samt at jeg har begynt å ta raske gåturer i tillegg. Hva anbefaler du å spise til middag før trening som gir mye energi? Hva er bra å spise etterpå? Sliter litt med følinger siden jeg antakelig ikke får i meg nok "å gå på"
Hei,
Det er vanskelig å gi et skarpt svar på dette. Den beste løsningen på dette er antakelig at du har med deg en brødskive eller en frukt som du spiser litt av når du kjenner eller har erfaring for at du får insulinføling. Den andre muligheten er at du reduserer litt på insulindosen din før du skal trene. Jeg vil her understreke at detaljene må du diskutere med din fastlege som styrer din dosering av insulin. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
91 Liker

Hva?

Innsendt av: Chris

Hvilket måltid er viktigst ?
Hei,
Alle måltider er viktige. Man løser ikke alle problemer med å spise frokost, men de aller fleste vil nok ha glede av en ordentlig frokost ved spisebordet. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
90 Liker

Motivasjon (er ikke "tykk nok"!)

Innsendt av: Anonym

Hei!
Jeg har lyst å gå ned 10-12 kilo (og er på god vei med minus 2-3. Er forøvrig 178 cm høy og veier nå 78 kilo), men mangler fullstendig støtte i familie og venner... Ikke så rart, på en måte, for de fleste av dem har langt større utfordringer når det gjelder helse og vekt enn meg. Men jeg vil likevel ta tak, ikke minst for å stoppe det jeg ser som "et snikende tilsig", særlig rundt det som før var en smal midje.... Så mister jeg motet litt når jeg blir møtt med synspunkter som "du er jo ikke 30 lenger" (er 44), og "du må godta at du også forandrer deg". Mannnen sier han "ikke kan matche meg", og synes jeg er fin som jeg er. .. Men jeg synes jo ikke det, og jeg tror at jeg har det bedre uten en 10-kilos ryggsekk å drasse på hele tiden. (Vi har 2 barn også, og eldstejenta har også begynt å bli itt i overkant lubben.)
Men det er så kjipt og vanskelig når jeg føler meg konstant motarbeidet og latterliggjort... ikke har jeg stor selvdisiplin heller, så når det står skåler med nøtter og godteri framme klarer jeg ikke å la være. Blir redd jeg ikke klarer dette. Har du noen motivasjonstriks?
Hei,
Jeg har få triks å komme med, men noen tips som kanskje kan hjelpe deg. Det er kanskje to punkter som kan tas opp ut fra det du skriver om:
1) Din egen motivasjon. Det er viktig at du stoler på din egen vurdering, og at du kan stå for den selv om du møter litt mostand. Beskriv så presist du kan for deg selv de punktene som gjør at du vil leve et sunt og slankt liv. De er viktige å ha klart for seg både overfor deg selv og dine omgivelser. Her kan det være nyttig å fremheve overfor ektefelle og andre at det ikke er snakk om noen revolusjon, men å ha et bevisst forhold til kropp, helse og mat.
2) Dine nærmeste må antakelig berabeides litt for at de skal bli med på ditt lag. Kanskje et lite familieråd med en ærlig presentasjon av hva som er viktig for deg kan være tingen. Det er viktig at du forteller om bakgrunnen for dine synspunkter på en slik måte at de andre ikke føler seg provosert, men oppfatter at dette er viktig for deg og potensielt for de andre i familien. Noen praktiske tiltak med å fjerne skålene med nøtter og andre godterier kunne være en praktisk tilnærming som virker. Om man i tillegg kunne enes om en ukesmeny til middag og noen familieaktiviteter med fysisk utfoldelse, ja så kunne man kanskje være på sporet av en god felles følelse om litt sunnere liv. Husk at den som vil gjennomføre endringer alltid vil møte noe motstand. Slik er vi mennesker innrettet, men mange blir med etter hvert som de ser "lyset." Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
86 Liker

vekta stemmer ikke med inntak og forbruk...

Innsendt av: chacha

Hei :) Jeg spiste gj.snittelig 1700kcal pr dag forrige uke. Jeg trente hver dag slik at totalen var gj.snitt. 1300kcal pr dag som anbefalt. Allikevel gikk jeg ikke ned 1 kilo, men OPP 0.3kg. Hvorfor? Jeg er en 28 år gammel jente 165 høy 59kg spiser sunt, regelmessig og trener relativt mye! Spiller menstruasjon inn? (for jeg hadde nemlig det forrige uke) Uka før det var jeg ikke like flink men gikk ned 1,5 kg! Så no skjønner jeg ingenting!? Blir veldig glad for svar :)
Hei,
Selv om kroppen på mange måter kan sammenlignes med en motor, er den en biologisk motor. Det vil si at det er mange forhold som spiller inn på kroppsvekten. Det ene er menstruasjonssyklus som du nevner. Det er vanlig at kroppsvekten øker frem mot mensturasjonen pga væskeopphopning i kroppen. Andre forhold som spiller inn på vekten er mengden karbohydrater i kosten. 1-2 kg vektsvingning kan skyldes en karbohydratrik kost fordi karbohydrater kan lagres i kroppen som glykogen. Sammen med ett gram glykogen ladrer kroppen 2,7 gram vann. Det er også varierende mengde avføring i tarmen som kan bidra til uventede svingninger i kroppsvekten, og litt målefeils om skyldes vektavlesningen eller varierende mengde væske i kroppen som følge av væskeinntak eller væsketap.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
86 Liker

Trening og treningskalorier

Innsendt av: Lillian

Hei, har ikke anledning til å trene før etter arbeidstid, dvs etter middag i halv femtiden. Kan jeg da spise ekstra neste dag, eller er det viktig å spise ekstra samme dag som man trener. Innbiller meg at et stort måltid om kvelden ikke er greit når man vil ned i vekt
Hei,
Det viktige er at du over tid (f. eks. 1 uke) spiser den mengden energi (kcal) som du ønsker å få i deg for å oppnå din trivselsvekt. Det er ikke så viktig om du spiser det samme dagen du trener. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
84 Liker

Proteiner

Innsendt av:

Hører så mye forskjellig (alt fra 1g til 2g) men hva mener du er riktig mengde protein per kg kroppsvekt man skal spise per dag hvis man trener styrke 3 dager i uken og ønsker å gå ned i vekt uten å miste muskelmasse?
Takk for svar!
Hei,
Spis et vanlig kosthold slik det er anbefalt fra Helsedirektoratet (http://helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering). På et sunt og vanlig norsk kosthold trengs ikke mer enn knapt ett gram protein per kg kroppsvekt, også om du trener. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
89 Liker

Viktig med kveldsmat ?

Innsendt av:

Hei. Jeg har klart å gå ned nå åtte kilo med hardt trening og regelmessige måltider. Jeg spiser frokost , lunsj, mellommåltid og middag . Middagen pleier å være ca to porsjoner. Jeg spiser vanligvis ikke kveldsmat og prøver og ikke spise etter syv - åtte. Spørsmålet mitt er om det er viktig med kveldsmat for forbrening? Takk for svaret
Hei,
Stoffskiftet påvirkes ikke i vesentlig grad om du spiser om kvelden, men det er vanlig at mange overvektige spiser mye av maten om kvelden. Det er også en erfaring at mange som har suksess med å gå ned i vekt har nytte av å få regelmessige måltider, og forskyve en del av matinntaket fra kvelden til tdiligere på dagen. Du vil antakelig ha den samme erfaringen, men du må prøve deg litt frem for å se hva som fungerer bra for deg. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
82 Liker

Hva skal jeg gjøre nå?

Innsendt av: Silje

Hei :)
Etter 1 år på vektklubben klarte jeg å gå ned 13 kg. Dette var før jul. Etter dette har jeg klart å gått opp 8 av disse.. Føler meg helt satt tilbake nå, og slått ned. Spørsmålet mitt er om hva som er viktig å konsentrere seg om nå? Konfimarsjon kommer snart, og det er helt klart at det er mat og søtsaker som er min største utfordring.. Er bare så flau over meg selv nå, og syns det er håpløst å tenke på at jeg skal ned alle de kg igjen, samtidig som det er mer å ta av. Hva skal jeg gjøre?
Hei,
Det som er gjort er gjort. Det nytter ikke å gremme seg over det. Se fremover og tenk at du har klart dette før, og at du vil klare det igjen.
Det viktige nå er at du prøver å etablere vaner som du kan leve med lenge. Det er manges erfaring at en knallhard slankekur kan virke, men det er lett å gå opp i vekt igjen. Det kan være en smart tilnærrming at du planlegger vektreduksjon over litt lengre tid. Da får du vendt hodet og dine daglige vaner til et nytt levemønster. Dersom det sitter og er blitt en del av din personlighet, er det større sjanse for at dine vaner kan bli varige og til å leve med i mange år. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
82 Liker

5kg + pga trening?

Innsendt av: Sol

Jeg er 169 cm høy, 63kg (32år). Spiser for det meste grønsaker og fisk (ikke melk, gluten og enkelte andre matvarer pga intoleranse) Jeg trener/trimmer med en 30min rask gange om morgen og 1t gå/jogg på kveld. Hver dag. Jeg står opp kl 06:00 hver dag for å tøye opp en gryende reuvmatisme. Jeg er ikke fornøyd med slik jeg er i dag og har fått 3-4 kg ekstra på baken. Disse vil jeg ha bort!!! Merker at om jeg holder meg til små måltider og ikke fyller magen for full så går det bedre. Men mangler roen til å takle dette med at mat er næring og ikkje et plaster (trøstespising) Jeg bodde i to år i vietnam (ca 9mnd siden) og der trente jeg ikke men vekta va 57 kg ca (perfekt)Har du noen gode råd?
Hei,
Du har nå en BMI på ca 22. Dersom du spiser sunt og er fysisk aktiv vil du ut fra en helsemessig betraktning ha et optimalt levesett. Dersom du ønsker å gå ned ytterligere noen kg er det ut fra kosmetiske hensyn, og det vil avhenge av at du spiser litt mindre energiholdige matvarer (fete og søte produkter), og kanskje er ennå litt mer fysisk aktiv. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
83 Liker

trening og økt matlyst

Innsendt av: A.Fleming

Hei
Jeg spiser mat innenfor min tildelte kalorikvote , som er per i dag 2048.
Trener 4 dager i uka og går tur hver dag på ca 20 minutt .
Likevel går ikke vekta nedover , heller litt opp.
Jeg spiser frokost , lunsj , middag og kvelds .
Pleier å spise middag etter trening ca kl 18-19 og knekkebrød eller grovt rundstykke til kvelds .
Spiser sjelden noe gotterier .
Bør jeg spsie noe rett før eller etter trening ?
Trening er variert med styrke og kondisjon.
Er 172 , bmi på 21.3 ..
Også cm står helt stille .
Hva gjør jeg galt ?
Hei,
Med en BMI på 21 er det bra at du ikke går ytterligere ned i vekt. Det viktige for deg er å fortsette å være fysisk aktiv hver dag, og spise sunt. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
88 Liker

Det viktigste er å spise nok proteiner!

Innsendt av:

Det viktigste er å spise nok proteiner. Norske brødmåltider inneholder tradisjonelt mye karbohydrater. Spesielt kvinner som drikker kaffe istedenfor melk vil få proteinmangel og begynne å miste muskelmasse hvis de ikke legger på mye proteinrikt pålegg på skivene.
Hei,
Disse utsagnene om at protein er det viktigste i kosten er jeg ikke enig i. Protein er selvfølgelig viktig, men det er ikke noe vidundermiddel for å holde vekten på et normalt nivå. Dessuten er det ikke bærelkraftig å spise mye proteiner i en verden hvor 1 milliard mennesker fremdeles har lite mat. Det er spesielt ressurskrevende å produsere proteinrike matvarer. Et balansert kosthold med ca 15 % av energien fra protein er helt bra grunnlag foret sunt kosthold.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb