Hold vekten på familieferie

Ofte lager man felles måltider på familieferie som skal passe for både barn og voksne. Da er det ikke lett å skulle ta hensyn til eget ønske om sunn og mager mat. Hvordan skal du som vil ned i vekt, eller holde vekten, spise på familieferie? Be kostholdsekspert i VG Vektklubb.no Line Kristin Johnson om råd. Hun er klinisk ernæringsfysiolog ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst.
79 Liker

Bikinisesong

Innsendt av: Marie

Blir jeg noen gang kvitt den noe overflødig huden på magen etter 2 gangs svangerskap! Trener styrke og kondis mage og rygg hver uke! Magen føles stram inni men ikke utenpå!
Hei!
To barnefødlser setter spor i de fleste kvinnekropper. Det er svært individuelt hvor elastisk hud vi mennesker har. Det har blant annet med arvelige egenskaper og alder å gjøre. Når du er flink og trener magemusklene, og sier at du kjenner at magen er stram "under huden", har du god musklestyrke - og det er det som er viktig helsemessig sett! Det kan ta lang tid før huden "strammer seg til igjen" etter fødsler, og dersom du lang tid etter fødsel skjemmes veldig over overflødig hud, bør du drøfte dette med fastlegen din som kan vurdere dette problemet sammen med deg og gi deg råd ifbm. et eventuelt plastisk kirurgisk inngrep. Overflødig hud er oftest et kosmetisk problem, men kan for noen gi ubehag som eksem og sår hud, og bør da vurderes av lege.
Forsett og tren - og ta tiden til hjelp, så får du se om du vil gjøre noe med dette på sikt.
Personlig er jeg av den oppfatning at vi kvinner skal "heie på hverandre" og berømme hverandre for at vi er flotte - også med litt "krepppapir-hud" på magen - etter en så flott og viktig jobb som å føde barn!

Med dette takker jeg for veldig mange gode "feriespørmål" i dag, og ønsker alle en riktig god sommer!
Med vennlig hilsen Line Kristin Johnson
82 Liker

Familieferie i campingvogn

Innsendt av: Lille

Hei!
Snart skal familien in reise på campingferie i Norge, Sverige og Finnland. Jeg har tenkt en del på hvordan jeg skal klare å holde vekten og samtidig kose meg sammen med ungene. Jeg ser for meg at bensinstasjon-stopp kan by på problemer. Folk sier at det bare er å velge noe sunt, men jeg synes da utvalget er utrolig kjedelig. Et grønt eple eller lollipop. Nei, det frister ikke. Har du noen gode råd, og også hva som er lurt å ha i kjøleskapet under småstopper, når vi har lyst på noe godt?
Hei!
Så morsomt og hyggelig med campingferie med familien! Og så bra at du tenker igjennom hva slags mat du skal ha med på turen og hvordan du skal takle bensinstasjon-stoppene! Jeg vil si at det viktigste nettopp er at du er forberedt praktisk og mentalt, - da vil du ha svært gode forutsetninger for å både holde vekten og å kose deg med ungene. Jeg antar at du har kjøleskap i bilen/campingvognen, og da er mye gjort: Sørg for å ha med litt ekstra godt pålegg: Rent kjøttpålegg (roastbiff, paramskinke, spekeskine el.l.), hardkokte egg (ferdig kokte holder i mange dager), ferdig rensede reker, scampi, røkt laks, smøreoster (her er det mange gode varianter med mindre enn 20 % fett), og MYE lekkert tilbehør i form av reddiker, små tomater, sukkerterter og andre frukt, bær og grønnsaker som gir farge, pynt og god smak. Kjøp eventuelt ferske, grove brød og rundstykker underveis på turen, og gjør stoppene til små "festmåltider" meg god, sunn og mager mat. La eventuelt ungene få velge et "feriepålegg" de er ekstra glade i. Når måltidet er inntatt, kan f. eks. en is være "dessert" (også etter brødmåltider). Det er mye mindre kalorier i en ispinne (forutsetter vanlig størrelse) enn f. ek.s i en sjokolade.
Dersom kjøleskapet er tomt, og man må kjøpe noe på en bensinstasjon, kan wraps med kylling, skalldyr eller biffkjøtt være et bra alternativ. Be om å få den uten dressing eventuelt. En "ren" hamburger med salat, løk, sylteagurt og ketchup/sennep er også et bedre alterntiv enn pølser og pommes frites eller annen fritystekt mat. På noen bensinstasjoner kan du også be om at de smører en baguett med reker, skinke eller annen rent pålegg - og at de utelater majones/remulade. (Alternativt skraper du bort mye av dette). Husk å ha rikelig med sukkerfri tørstedrikke tilgjengelig (helst vann), men alternativt sukkerfri saft og brus også. Sukkerfrie pastiller og tyggegummi er også lurt å ha i bilen når man bare er litt "fysen".
Dersom du forbereder deg på hva du har i kjøleskapet, alltid har fristende frukt, bær og grønnsaker tilgjengelig og passer på regelmessige stopp- med spisepauser (ikke mer enn 4 timer i mellom), er det "plass" til både ispinner og litt bensinstasjonmat i ferien uten at det går ut over vekta. Lykke til - og god tur!
Med vennlig hilsen Line Kristin Johnson
71 Liker

En uke

Innsendt av: Ida

Hei,

Hvor mye skader en uke med ferie vekter/formen min? Jeg har trent litt (gått litt raske morgen turer/jogget litt på kvelden) men langt fra hva jeg pleier til hverdags! Har forsøkt å spise sunt også men har jo skeiet litt ut siden det er ferie.
Hei!
En uke med andre trenings- og kostvaner har svært liten/ingen betydning for form og vekt. Du har sågar vært i aktivitet med å gå/jogge og prøvd å spise sunt, og bedre kan det ikke gjøres! Når du kommer tilbake til hverdagsrutinene dine vil du merke at kroppen og formen er "seg selv" igjen etter bare 2-3 dager. Det er faktisk sunt og viktig at man kan gjøre unntak og kose seg litt ekstra av og til - ellers blir jo livet litt vel ensidig! Fortsatt god sommer!
Med vennlig hilsen Line Kristin Johnson
86 Liker

Et glass vin eller to?

Innsendt av: Mina

I min familie er det vanlig at man, i feiren, tar seg et glass vin eller to nesten hver kveld. Jeg prøver å ta av eller i alle fall holde vekten i sommer, og da sier det seg selv at jeg må begrense dette. Men har likevel lyst å ta et glass i "ny og ne". Hva bør jeg velge? Er det bedre med rød eller hvitvin (Mye sukker i hvitvin kanskje?)?
Hei!
"Et glass i ny og ne" høres hyggelig og kalorivennlig ut. Når det er snakk om et så moderat alkoholinntak, vil det ha liten/ingen betydning for vekten. Om du velger rød-, rosé- eller en tørr hvitvin er det heller ikke særlig forskjell i kaloriinnhold (ca. 120 kalorier per glass). Velg det du liker best. Det er mengden alkohol man inntar som betyr noe for kaloribalansen. I tillegg må man være bevisst dersom det serveres kaloriholdig snakcs ved siden av (potetgull og nøtter f. eks.). Her gjelder det å være OBS! Bare en neve nøtter gir like mange kalorier som 2 glass vin... Jordbær og saltstenger er langt mer kalorivennlig tilbehør. Lykke til og god ferie!
Med vennlig hilsen Line Kristin Johnson
86 Liker

Ferie til Filippinene

Innsendt av: Lotte

Hei, jeg drar til Filippinene om 2 uker, vi skal bo hos mine foreldre og gruer meg veldig at jeg skal gå opp i vekt siden jeg prover å gå ned. kunne ønske at jeg er sterk nok til å motstå fristelser .. HVA SKAL JEG GJØRE? Trenger hjelp.
Hei!
Å motstå fristelser er vanskelig for noen og hver, og det er en av de store utfordringene når man vil ned i vekt. En ting er sikkert: Det er lettere å motstå fristelser når man ikke er skrubbsulten! Prøv å spise litte ca. hver 3. time (ha evt med litt grove knekkebrød og tubeost med magerost - kombinasjonen av fiber og protein gir langvarig metthetsfølelse). Drikk mye vann jevnlig. Dernest ville jeg anbefale at du tillater deg å spise litt av den gode maten du får servert. Husk på prinsippet om at "det er lov å spise alt, men ikke alltid"! Og ferietid er jo "ikke alltid". Spis gjerne mye frukt, bær og grønnsaker, og kos deg samtidig med litt av favorittmaten din. Har du mulighet til å være i fysisk aktivitet ved å gå turer, sykle, danse og/eller svømme, er dette med på å opprettholde muskelmasse og dermed god forbrenning. Lykke til - og god ferie!
Med vennlig hilsen Line Kristin Johnson
83 Liker

Full fart

Innsendt av: Folk i farta

Hva tar jeg med meg på stranda når jeg bare har tid til å handle med meg noe på butikken før jeg tar ungene med på stranda? Melon, nei den er ikke oppskåret. Grill? Da blir det pølser. Chips! Nei, det var ikke lurt. Jo, det var lurt før jeg begynte å spise sunt og fornuftig.
Rundstykker? Og vann?
Hjelp! Det burde finnes enkle konsepter for slikt i butikkene nå... for folk i farta. Ikke engang god morgen-joghurt er jo godt nok nå, med sine 12 sukkerbiter.
Hei!
"Full-fart-mat" er det mange som er interessert i tips til, og du har helt rett i at mye av hurtigmaten er kaloririk. Selv om melon som regel ikke er oppskåret, ville jeg absolutt anbefale at du stopper i frukt- og grønnsaksdisken likevel. Her finner du mange varienter av frukt, bær og grønnsaker som er "ferdig til bespisning" i porsjonsstørrelser. Hva med en kurv jordbær, noen friske epler, pærer, og/eller en pakke knaskerøtterer og sukkererter? Mange steder finnes det salatbar hvor du kan mikse din egen salat - og ta med i beger med plastikkgaffel på kjøpet. Videre vil jeg foreslå grove rundstykker med fro eksempel banan, ferdig skivet skinke, ost eller fiskekaker som et alternativ. Eller ganske enkelt knekkebrød med ulike tubeostvarianter. Hva med reker, - ferdig rensede eller til "selvrens" som knask? Selv om det er sukker i yoghurt, vil en Go'morgenyoghurt ikke gi mer enn 250-300 kalorier (omtrent det samme som 2 skiver brød med pålegg). Ellers finnes det nå en rekke yoghurt-varianter med både mindre sukker og fett og velge blant. Det er enkle og raske små måltider. Og dersom man vil ha grillmat: Prøv lettpølse (Go' og mager) i lompe eller rene karbonader eller fiskekaker i grove rundstykker - mettende, magert og lettvint. Håper du fikk noen idéer til rask og sunn turmat, og at dere får mange fine utflukter i sommer! God ferie!
Med vennlig hilsen Line Kristin Johnson
87 Liker

Ferie

Innsendt av: Tina

Er det meningen at man skal ha med vekt på ferie? Skal tre uker til sør europa og sliter litt med hvordan jeg skal få veid maten og meg selv.
Hei!
Nei, jeg synes ikke du skal ta med vekta på ferie. Stol på øyemålet ditt når det gjelder matmengde (du har sikkert opparbeidet et skjønn her dersom du har jobbet med mat mat og vekt over litt tid). Forøvrig kan "bukselinninga" gi en pekepinn på koppsvektas tilstand. Et lurt prinsipp å ta med seg på ferie er å ikke spise for sjelden, og ikke spise fort, - når man har ferie er jo litt av poenget å ha god tid til å nyte maten! Ved å spise saktere kjenner man også metthetssignalene i tide - og da har man spist nok. Husk at det er en viktig forskjell på "å spise til man er sikker på at man er mett...,- og å spise til man ikke er sulten lenger". Det siste er smart! Lykke til og god ferie sørover!
Med vennlig hilsen Line Kristin Johnson
83 Liker

Halvpensjon

Innsendt av: Lillian

Vi skal bo på et hotell med halvpensjon, dvs frokost og middag. Vi kommer ikke til å være superstrenge med litt desserter i ferieuken, på ferie har man lov å kose seg! Hva foreslår du da at vi spiser til lunsh? Jeg tenkte å foreslå frukt og vann, evt litt nøtter for å holde vekta noenlunde stabil. Hva tenker du om dette?
Hei!
Helt enig i at man skal være fleksibel og gjøre ting litt annerledes i ferier enn i hverdagen ellers. Jeg vet jo ikke hvor dere skal feriere, men desserter med frukt og bær er stort sett å få over alt, og alltid gode og sunne valg. Dersom det er mulig å få sorbet eller granita (herlig elskende vannis i Italia), kan det anbefales! Det er heller ingeting i veien for å velge vanlig iskrem, og en liten porsjon melke- eller føteis gir oftest færre kalorier enn kaker og kremdesserter.
Til lunsj kan salater, skalldyr eller grillede retter av fisk eller rent kjøtt være gode alternativer. Du har gode forslag til mellommåltid selv. Lettyoghurt er å få tak i mange steder i verden, og litt medbrakt knekkebrød og tubeost er også greit å ty til på tur. Det er smart med mellommåltider for å unngå å bli "skrubbsulten". Da har man ofte lett for å spise alt for mye når man omsider spiser... Lykke til og god ferie!
Med vennlig hilsen Line Kristin Johnson
93 Liker

vin

Innsendt av: trulte

Hvordan vil ca 2 glass vin daglig påvirke vekten hvis kostholdet forøvrig er bra? Og det er innenfor de daglige antall kalorier som er anbefalt?
Hei!
Et glass vin gir ca. 120 kalorier. Legger du inn to glass vin i det daglige kaloribudsjettet i ferien, vil det ikke ha noe å si for vekta! God sommer!
Med vennlig hilsen Line Kristin Johnson
88 Liker

Ut å reiser

Innsendt av: Samina

Hei. Jeg er på ferie i alanya. Spiser mye i hotelle. Buffe mat. 3-4 ganer dagen. Det går mye av salat og kjøtt. Føler at jeg spiser mye er mett hele tiden. Lett brus og is blir det flere ganger om dagen. Er redd jeg kommer til å legge på meg ett par kilo til jeg er hjemme.
Hei!
Det høres deilig ut med ferie i Tyrkia! Buffet-tilbud gjør det enklere å velge sunt, og jeg synes det høres ut som om du gjør "lurt" i å velge mye salat. Dersom kjøttet er magert, er dette også et godt valg. Veldig viktig at du velger kalorifri tørstedrikke. Vær imidlertid obs på tilbehøret til salatene og maten forøvrig. Det er mye fett og kalorier i en rekke dressinger. Ofte serveres frityrstekte retter og potetvarianter, og dette er det smart å unngå i størst mulig grad. Du skriver at du spiser is flere ganger om dagen. Dersom du velger små porsjoner, eller kan velge sorbet eller saftis gir dette får kalorier og er leskende. Dersom det er fløteis, vil jeg anbefale at du begrenser inntaket til en liten porsjon et par ganger per dag.
Det er slett ikke sikkert du øker i vekt selv om du føler deg mett hele tiden. Det kan også skyldes at du spiser regelmessig og at miksen av det du spiser gir langvarig metthetsfølesle. Dersom du likevel ser at vekta har gått noe opp etter ferieturen, er det bare å komme inn i ditt vanlige "spor" med mat og fysisk aktivitet når du kommer hjem så gjenvinner du "førferievekta" fort igjen. Lykke til - og fortsatt god ferie!
Med vennlig hilsen Line Kristin Johnson
79 Liker

Hvilken is er best?

Innsendt av: karina

Lurer på om du kan komme med noen tips og råd om hva som er den mest kcal vennlige isen. Er på ferie, og eeeelsker is. Når vi kjøper is ute pleier jeg å spise sorbet istedenfor fløteis, eller softis, men er det egentlig sunnere? Har prøvd å se her inne. men er så mye forskjellige slags.

takk for svar
Hei!
Mange elsker is som deg (meg selv inkludert)! Den isen med færrest kalorier er saftis/vannis (av typen Lollipop o.l.). Men nå kan man få kjøpt både yoghurtis og lettis i små porsjonsopakninger mange steder. Dette er iskremvarianter med færre kalorier enn vanlig fløteis. Ellers er et enkelt og godt prinsipp å velge små ispinner fremfor de største varianetene. Dersom det er "løssalg" av is, går det an å be om én kule av favorittisen eller en liten softis-porsjon. Én iskule gir omtrent 100 kalorier, og det er ikke all-verdens. En god idé er også å lese på varedeklarasjonen på ispapiret. Her får du som regel informasjon om kaloriinnhold per 100 gram av vare og per enhet is. Lykke til - og god sommer!
Med vennlig hilsen Line Kristin Johnson
89 Liker

Sydentur

Innsendt av: Marita

HEi!
Jeg er en jente på 23 år. Å skal på venne tur til hellas i sommer. Jeg spiser ikke lavkarbo, men mindre karbo enn normalt og har igjen 1,5 kg før jeg har gått ned ti kg. Jeg lurer på hva slags greske retter som består av lite karbo? Og hva slags daglige ferie aktiviteter som kan regnes som trening? Vil virkelig ikke gå opp i vekt i ferien.
Hei!
Gratulerer med flott resultat Marita! Ferie er herlig, men når man kommer ut av vanlige kost- og treningsrutinger, byr på noen ekstra utfordringer når man skal nedover i vekt. Derfor er det lurt som du gjør Marita, å tenke igjennom noen strategier for å ikke gå opp i ferien. Det trenger ikke være komplisert. Siden du er opptatt av å begrense karbohydratinntaket, er det omtrent de samme matvarene du skal være oppmerksom på i Hellas (og sydlige Middelhavsland forøvrig) som her hjemme: Brød, loff, ris, poteter, pasta og kaker. Noen steder serveres også retter med couscous og bulgur (gryn er laget av hvete). Mange har god erfaring med å ta med grove knekkebrød som alternativ til fine baguetter og bakverk av hvitt mel som ofte er de eneste brødvarene man får tak i. Ellers er det som regel varme retter på menyen både til lunsj og middag. Da ville jeg anbefale at du velger grillet fisk eller kjøtt (grekerne er kjente for sine lekre grillsyd , - souvlaki). Velg en salat som tilbehør (gresk salat er et "must")! Gresk salat med store, røde, solmodne tomater, paprika, agurk, fetaost og oliven er en rett som er mettende i seg selv, og med litt tzatziki (gresk yoghurt med hvitløk og reven slangeagurk) som tilbehør har du et flott måltid med lite karbohydrater. Greske kaker og desserter er ofte veldig fete og søte (ofte trukket i honning). Da er det bedre å velge sorbet eller fruktsalat som søt avslutning.
Generelt er det lurt å følge følgende prinsipper for et sunt og kaloribegrenset feriekosthold på tur til Hellas: Velg salater og grønnsaker som tilbehør, og rent kjøtt, fugl eller fisk fra grillen. Velg frisk, frukt og bær (husk å vaske/skrelle i rent vann), sorbeter eller yoghurtis fremfor kaker og fløteis. Unngå frityrstekte retter og pannestekte retter i størst mulig grad. Oliven og fetaost er typisk gresk, men er forholdvis kaloririke matvarer og bør derfor ikke spises i store mengder.
For ordens skyld minner jeg om at alkohol også gir et betydelig kaloritilskudd dersom man drikker mye. Måtehold er et bra prinsipp av mange gode grunner. Drikk mye vann eller annen sukkerfri tørstedrikke gjennom hele dagen, - og særlig når du er fysisk aktiv. På mange feriesteder er det treningssentre som fritt kan benyttes av gjestene. I så fall kan en økt på tredemølle eller spinningsykkel være en grei måte å trene på. Ellers er det flott å leie sykler og ta seg frem på egen hånd mange steder. Vannaktiviteter, strandvolleyball, badminton, tennis og jogging eller raske gåturer/ på stranden er også fine aktiviteter å ty til på ferietur sydover. God ferie - og lykke til!
Med vennlig hilsen Line Kristin Johnson

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb