Har du spørsmål om matintoleranse eller matintoleranse-testing?

Har du spørsmål om matintoleranse eller matintoleranse-testing? Ekspertene ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet på Oslo Universitetssykehus svarer.
237 Liker

Barn og matintoleranse

Innsendt av:

Har en 3-åring som er frisk og sunn, men mor mener han har glutenallergi og laktoseintoleranse, selv om undersøkelse ved sykehuset ikke påviste noen allergier.
Hva skjer dersom han står på diett som om han hadde disse alllegiene, og han ikke er allergisk?
Jeg som far mener han kan spise normalt
Det er svært viktig at barn ikke settes på strenge dietter uten grunn, og uten veiledning av klinisk ernæringsfysiolog, da dette kan føre til forsinket vekst og utvikling, og et unormalt forhold til mat.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
245 Liker

mat allergi

Innsendt av:

Hei min datter har matallergi og det er lite hun kan spise. Hvor kan hun få hjelp fra det offentlige med hva hun skal spise og en god oppfølging siden vi er redd hun ikke får i seg viktig næring. Hun går hos en hudlege og på hans allergitester gir det ikke utslag på nesten noen ting. Hun går på kortison tabletter pga. mye atopisk eksem. På forhånd tusen takk.
Hei,
dere bør utredes av barnelege og få veiledning av klinisk ernæringsfysiolog, evt søkes videre til Voksentoppen/lunge- allergiseksjonen ved Barnemedisin, Oslo universitetssykehus.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
232 Liker

mat intoleranse

Innsendt av:

Hei. Dattera mi har. Atopisk eksem.hun fikk den etter hun fylte 1 år. Har undersøkt om mat intoleranse og tok blodprøver.det visste seg at hun er allergi mot melk. Etter noen måned tok vi test og det viser at hun ikke er allergi mot mot melk.hva kan det vare.har fortsatt eksem i albue .drikker melk. Ingen forskjell om hun drikker eller ikke.
Mvh
Ikraan
De fleste med atopisk eksem har ikke allergi som utløsende årsak. Så lenge dere ikke merker forskjell, vil jeg anbefale å beholde melk i kostholdet, da en diett uten kan resultere i forsinket vekst og utvikling, samt at det gir stor sosial betydning for barnet å kunne spise det samme som andre. God eksembehandling er det beste, søk råd hos helsesøster om dere ikke kommer i mål med oppsatt behandling.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
250 Liker

Fodmap

Innsendt av:

Hei!
Jeg har i mange år slitt med magen min, og etter et par tester har legen min konkludert med at jeg har irritabel tarm.. "Diagnosen" kom vell egentlig av at hun ikke fant noe annet som var galt.. Hun anbefalte en diett, lav-fodmap, uten at jeg fikk noen veiledning videre, så jeg har prøvd meg frem men klarer ikke helt forstå hva jeg ikke tåler.. Er det noen metode utenom "gjettemetoden" som kan avklare hva jeg ikke tåler tru?
Hei. Lav-FODMAP diett høres ut som et fornuftig råd. Forsøk å få en veiledning av en klinisk ernæringsfysiolog. Om dette er vanskelig finnes det noen gode bøker med råd og tips om akkurat denne dietten. Lykke til. Hilsen Vibeke
248 Liker

Asea - vann.

Innsendt av:

Har forstått at dette er det "nye revolusjonerende" innen alternativbransjen,og har sitt utspring fra USA.Det skal hjelpe mot det meste sies det. Hvike betraktninger gjør du deg ift.til dette og matintoleranse?
Hvis det skal hjelpe mot det meste, er min betraktning at det er for godt til å være sant. Samt, at det sikkert er noen som tjener rått på det...

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
241 Liker

Melk

Innsendt av:

Hei, til tider er det mye snakk om at all melken vi drikker. Bør voksne drikke melk?

Er kanskje litt vanskelig å svare ærlig på dette siden du har jobbet i Tine, men synes det er riktigst av deg å svare sant.
Hei. Jeg synes også det er riktig av meg å svare sant:-) Melk er ikke nødvendig å drikke, men ernæringsmessig er det lurt å bruke noen typer meieriprodukter. Om man ikke liker melk, er ost, syrnet melk eller yoghurt alternativer. Eller melk på kornblandingern. Grunnen er helt enkelt av melkeprodukter inneholder næringsstoffer som er vanskelig å få dekket gjennom annen mat. Dette gjelder spesielt jod, kalsium og riboflavin, men også sink og niacin. Hilsen Vibeke
322 Liker

hasselnøtter

Innsendt av:

er det mulig å bli kvitt en hasselnøtt alergi som kom i voksen alder ? vokse av seg ?
Det er dessverre sjelden man vokser av seg nøtteallergi, og særlig i voksen alder.
Det forskes på allergivaksinasjoner mot matvarer, men det finnes ikke gode resultater per i dag.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
255 Liker

Forskjell på glutenallergi og cøliaki?

Innsendt av:

Er nærmest blitt en trend å ha enten melk eller glutenallergi. Helst begge deler..
Har stor medfølelse for de som blir oppriktig dårlig av gluten, slik jeg oppfatter de som har cøliaki får. Men de andre som har stilt egen diagnose eller fått av en alternativ behandler, er dette det samme som cøliaki?

Har et inntrykk at de som får diagnose av allmenleger får diagnose Cøliaki, mens glutenalergikerne er friske hos vanlige leger, men syke i de alternative medisiners verden.
Hei,
her er det viktige forskjeller.
Cøliaki utredes av spesialister, og er en immunrespons på gluten. Symptomer varierer fra person til person - noen blir syke av bare små mengder. Glutenallergi er en IgE-respons på hveteprotein, og kan gi anafylaksi - altså alvorlig allergisk reaksjon og død. Dette utredes også vanligvis av spesialister, men endel fastleger er også gode på dette.
Matvareintoleranser med minstanke om gluten/hvete som årsak, har ofte mer diffuse symptomer, og det er diskuteres fortsatt om det er en egen diagnose.Endel som har trodd seg glutensensitive, har egentl.ig reaksjoner på andre innholdsstoffer i maten, eller de har symptomer av helt andre årsaker enn mat. De har ofte søkt til de alternative, da vi i helsetjenesten ikke har kunnet gi klare svar. Det forskes stadig på bedre måter å finne ut av glutensensitivitet.


Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
263 Liker

Vondt i magen - hele tiden

Innsendt av:

Jeg har en datter på ni år som det siste året har klaget veldig mye på vondt i nedre del av magen. Vi har vært hos lege som anbefaler å skrive ned hva hun spiser. Jeg har en følelse av at det kan være laktoseintoleranse. Vondt i magen kan være så mangt, hvordan kartlegger jeg best hva hun ikke tåler og kan man få testet laktoseintoleranse og cøliaki ved blodprøver feks.
Hei. Laktoseintoleranse og cøliaki kan testes hos fastlege ved en enkel blodprøve, og er en grei start på en utredning. Barn kan også ha irritabel tarm, selv om man oftest snakker om dette hos voksne. I tillegg er forstoppelse en vanlig grunn til magesmerter hos barn. (Husk at man også kan være forstoppet selv om man har daglig avføring, dersom tarmen kun tømmes delvis). Stress og bekymring har også en tendens til å slå ut som magesmerter hos barna. Hilsen Vibeke
245 Liker

Immunoglobuliner

Innsendt av:

Hvilke verdier av IgG og IgA bruker laboratoriene når de påviser matintoleranse? Immunuglobuliner er kroppens immun respons, hvorfor er de ikke egnet for å måle intoleranse? Vill ikke verdiene til IgG og IgA endre seg om vi inntar mat vi ikke tåler?
Hei,
IgG og IgA er egnet til mye, men dessverre gir det oss ikke svar på matallergi eller matintoleranse med metodene vi har i dag. Det er gjort endel forsøk, uten at det har vist å være gode mønstre på hvordan det varierer ift intoleranser eller allergi. IgE gir oss forholdsvis gode svar om allergi, men man kan heller ikke konkludere med allergi der ut fra blodprøver alene.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
228 Liker

smaksforsterker,natriumglutamat

Innsendt av:

eg blir svimmel i fleire dagar når eg ete mat med natriumglutamat, kva er det dette tilsetningstoffet gjer med kroppen? har vore plaga i over 20 år.
Hei. Glutamat/glutaminsyre er en aminosyre som vi alle har rikelig av i kroppen, og som inngår som byggestein i alle kroppens proteiner. Glutamat er også et signalstoff i hjernen.
I kosten, kan glutamat brukes som en smaksforsterker (E-stoff).
Hilsen Vibeke
238 Liker

Laktoseintoleranse

Innsendt av:

Hei, min datter på 8 år klaget over vondt i magen i lang tid. Vi skrev dagbok men fant ingen klare tegn på årsak. En lege foreslo at vi skulle kutte laktose. Det har hjulpet, lite mageproblemer nå. Er det godt nok grunnlag for å si at hun har laktoseintoleranse eller bør hun testes?
Hei,
å teste laktoseintoleranse er forholdsvis enkelt, og jeg ville anbefalt å sjekke det med legen, så din datter kan være sikker på at dietten hun holder er nødvendig.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
241 Liker

Retest

Innsendt av:

Hei,
jeg testet meg for matintolleranse for litt over 2 år siden og fikk beskjed om at jeg ikke tåler melkeprotein, gluten, eggehvitte og en del andre matvarer i mindre grad. Slo ut på 6 av 6 i skalaen på de nevnte.

Etter 2 år, burde jeg ta en ny test for å se om jeg kanskje tåler noen av matvarene igjen eller om at det er noe annet jeg burde holde meg unna?
Hei,
Jeg er usikker på hvilke tester du har gjennomført, men hvis det er utslag på IgE mot nevnte matsorter, så avhenger det litt av alder ift retesting. Barn vokser gjerne av seg allergier, og de yngste kan retestes så hyppig som hvert år - kommer litt an på hvilke allergier og hvilke utslag man har. Hvis man får allergier i voksen alder, er det mindre vanlig å bli kvitt allergiene igjen. Er det snakk om tester som viser IgG, så vil jeg anbefale å søke allergiutredning gjennom fastlegen, som kan veilede til korrekt utredning.Blodprøver er heller ikke alene svar på om det foreligger allergi, det bør inngå i en større utredning - og særlig når det er snakk om så mange matvarer som det du lister opp - det gir en svært omfattende diett!
Det er ingen grunn til å tro at du skulle utvikle andre allergier,med mindre du får nye symptomer (har du fortsatt symtpomer etter diett, er allergikonklusjon mindre sannsynlig)

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
235 Liker

Reintroduksjon av matvarer

Innsendt av:

Om man har kuttet ut feks melk og gluten i en lengre periode og skal test om man reagerer, vil kroppene reagere kun om man er allergisk/intolerang eller vil det normalt også kunne være en midlertidig reaksjon siden det er lenge siden kroppen har fått de stoffene?
Det er tenkelig at en lengre tids eliminasjon kan gjøre at man får litt magesmerter eller ubehag dersom man starter opp med store mengder av melk/hvete etter lengre tids eliminasjon. Anbefaler derfor alltid å begynne litt i det små. Hilsen Vibeke
262 Liker

Mat og smerter

Innsendt av:

Hei.
Når jeg spiser enkelte ting får jeg svettebyger, blir uvell og må AKUTT på toalettet etter ca 1-2 timer etter å ha spist. Magen føles ut som den vil eksplodere. Kan dette tyde på noe mat-intoleranse?
Har lære meg at jeg tar med meg mat jeg ikke springer på toalettet av og er veldig forsiktige med å spise når jeg er på besøk/tur.

Hei,
dette kan ha med innhold av feks mye fett i maten å gjøre, eller om maten ikke er korrekt håndtert hygienemessig, eller det kan også være allergi. Hvis du ser et mønster i reaksjonene dine, for eksempel samme reaksjon hver gang du spiser en spesiell matvare, kan dette styrke mistanke om allergi. Hvis dette skjer ofte, høres det svært plagsomt ut, og du kan søke hjelp til utredning gjennom fastlege.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
268 Liker

Pirkeprøve eller blodprøve

Innsendt av:

Jeg lurer om blodprøver er mere nøyaktige enn pirkeprøver på armen ?
Ja, blodprøver er mer nøyaktig.
231 Liker

Kryssallergi

Innsendt av:

Hvor store utslag kan kryssallergi gi? Jeg har mye magetrøbbel. Har gress-allergi, med bønner, linser, melon, kikerter, erter som kryssallergi. Har tatt matallergitester, uten utslag. Etter jeg spiste middag med masse bønner, linser, erter, kikerter osv kastet jeg opp en hel natt. Kan dette skyldes kryssallergi eller må det være noe annet?
Hei. Ja, det kan skyldes kryssallergi, men ikke nødvendigvis. Har du spist dette før uten å reagere? Det er det viktigste spørsmålet. I så fall ville jeg forsøkt å spise belgfrukter igjen og se om du også denne gangen blir dårlig. Eneste måten å sikkert avklare om du faktisk reagerer er dessverre eksponering.
Hilsen Vibeke
237 Liker

Om gluten

Innsendt av:

Det er nå kommet massevis av glutenfrie bakervarer. Det krever at mel renses for gluten. Har mistanke om at dette tilsettes brødvarer som derved for øket sitt gluteninnhold langt over det som er naturlig. Har merket at vårt kjøpebrød kleber på brødkniven som må vaskes for hver skive som skjæres. Dette kan vel ikke være bra? De aller fleste får mere gluten i brødet enn det som er naturlig og som vi er vennet til. Overskudd av gluten kan gå til laksefor og ikke bli årsak til plage for folk som er på grensen til å ha intoleranse.Er dette en reell problemstilling?
Hei,
dette med dietter varierer med mote og over tid. Det er mulig å få kjøpt gluten til bruk i matlaging, som - i alle fall tidligere - var populært i lavkarbodietter (gluten er hveteprotein). Hvorvidt det er noen utveksling av gluten fra produksjon av glutenfrie varer, og til andre varer, er ikke meg bekjent.
Mel inneholder også forskjellig mengde gluten, alt utfra jordsmonn og bearbeiding. I noen land klassifiseres melet, hvor det naturlig glutenrike er mer eksklusivt - da det gir gode bakeegenskaper.
Jeg har ikke tro på at dette er en reell problemstilling, da man normalt også tolererer gluten godt.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
260 Liker

gris

Innsendt av:

hei. jeg lurer på om det går ann og være alergisk mot svinekjøtt? jeg får vondt i magen etter jeg har spist svinekjøtt, og må ofte på do og får løs mage. varer i mange timer, og er egentlig ganske slitsomt i og med at mye mat inneholder svinekjøtt.
Hei,
i teorien kan man utvikle allergi mot alle proteiner, men allergi mot svinekjøtt er veldig uvanlig. Jeg ville i første omgang forsikret meg om at kjøttet var korrekt hygienemessig behandlet, og tilstrekkelig varmebehandlet. Hvis du allikevel ser et mønster i dette, kan du søke allergiutredning. Det er, som du skriver, strevsomt å holde en diett - og særlig når du er usikker på nødvendigheten av den.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
244 Liker

Tarm

Innsendt av:

Hei
Har stadig vondt i tykk tarmen særlig viss jeg trykker på magen .. Den kjennes hard ut .. Kan de være noen form for allergi .. Eller noe type mat jeg ikke bør spise ?? Har prøvd flere kjerring råd ,,
Mann 50
Hei,
Selv om det er lett å anta at det er noe i maten - siden symptomene kommer fra magen, kan det like gjerne være andre årsaker. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen for å diskutere symptomer og nødvendig utredning.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
248 Liker

Kornsorter

Innsendt av:

Jeg har hatt intoleranse for hvete og havre i 25 år. Jeg har aldri tatt noen tester, men vet det godt selv. Er det mulig å gjøre noe med ?
Hei,
Du spør om det er mulig å gjøre noe med din tilstand. Det er ingen kjent behandling ut over å unngå utløsende årsak. Det du eventuelt kan få hjelp til, er å bli sikker på utløsende årsak. Det er dessverre mange som går på langvarige dietter uten at det er nødvendig, så i så måte kan utredning være nyttig. En utredning vil i alle tilfeller (intoleranse/allergi eller overfølsomhet) bety at du må eksponeres for det du mener å ikke tåle.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
319 Liker

Anafylaksi av mat - ikke IgE allergier

Innsendt av:

Hei, hvordan forklarer dere at man kan få IgA mediert anafylaksi? Jeg har ikke en eneste IgE medisert straksallergi men kan stadig oppleve enten begynnende anafylaksi eller fullt anafylaktisk sjokk og er inn og ut av sykehus med dette ganske ofte. Jeg har prøvd og feilet meg frem til at det er histamin som er problemet og får jeg for mye histamin i maten så blir det allergisjokk.
Hei,
Anafylaksi (alvorlig allergisk reaksjon) er en tilstand som ikke sier noe om årsak. Allikevel vet vi mye om årsaker, og IgE-medierte reaksjoner er vanligst. IgA-målinger gir ikke svar på årsak til anafylaksi. Histamin er heller ikke vanlig utløser av anafylaksi. I og med at du opplever stadige alvorlige reaksjoner, anbefaler jeg at du blir henvist til spesialist for utredning (du skriver ikke noe om hvilkent type reaksjon du får - er det for eksempel pustebesvær, så er det naturlig å starte hos lungelege). Ellers kan du be om henvisning til et Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet, selv om tilbudet kan variere noe mellom helseregionene.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet, Ullevål
235 Liker

Fugl, fisk og egg

Innsendt av:

Hei,
jeg får veldig vondt i magen, nesten sånn "betennelses-vondt" av fugl (kylling, kalkun og and som jeg vet), mange typer fisk (kan spise laks, kveite, tunfisk som jeg vet) og retter der hovedingrediensen er egg. Kan spise mat som har egg i seg. Det eneste jeg vet som hjelper er faktisk alkohol...hva kan være årsaken? Mange år siden jeg spurte lege, men de fant ikke ut av det.
Hei,
Det er ikke kjent at alkohol skal kunne forhindre allergireaksjoner, så da vil jeg anta at det heller tar fokus bort fra eventuelle symptomer. Det er en forholdsvis lang liste over ting du unngår, og da tenker jeg det kan være nyttig med en enkel allergiutredning. Det er mer kunnskap på området nå enn for noen år siden, så du bør kunne få hjelp til utredning - i alle fall start - hos din fastlege.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
237 Liker

Laktose

Innsendt av:

Hei. Jeg har vel skjønt av "erfaring" at jeg ikke tåler laktose.
Kan det være en fordel å få det konstatert med en selvtest kjøpt på apoteket?
Er de til å stole på?
Hei,
jeg er ikke kjent med hvor gode selvtestene er, men vil uansett anbefale å søke utredning hos helsepersonell som også kan veilede ved positiv test.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
240 Liker

Laktoseintoleranse/IBS/IBD

Innsendt av:

Hvordan tester man for IBS/IBD (irritable bowel syndrome/disorder) i Norge? Min kjæreste har påvist laktoseintoleranse og utredes nå for irritabel tarm, men vi opplever at det er stor usikkerhet rundt emnet og hvilke faktorer som har betydelig innvirkning.

Vi sitter igjen med et inntrykk av at helsetilstander under benevnelsen "irritabel tarm" ikke er godt forstått, og særlig hun som lever med symptomene hver dag kjemper med motløsheten som denne usikkerheten gir.

På internett kan man lese om alskens forskjellige teorier og behandlinger som har fungert for noen men ikke alle. Alt fra cøliaki og såkalt "glutensensitivitet" til tarmbetennelser som grenser til Chron's, og vitaminmangel og utmattelsessyndromet ME.

Man kan lese om karbohydratallergi, i mangel på en god norsk oversettelse, der fordøyelsen reagerer negativt på karbohydrater som er store/komplekse, men ikke på karbohydrater med motsatte attributer.

Hvordan står det til med norsk kunnskap på dette området? Hvor kan de som sliter med disse tingene finne håp?
Hei. Irritabel tarm (IBS) er i praksis en utelukkelsesdiagnose, dvs at man anerkjenner at symptomene er tilstede, men ikke finner noen annen bakenforliggende sykdom. Av denne grunn finnes det ikke noe test for IBS. (IBD står for inflammatorisk tarmsykdom, altså Crohns eller UC, så dette er noe annet). Når det gjelder behandling, synes det som om mange pasienter har god effekt av en såkalt FODMAP-diett. Anbefaler å bestille time hos en klinisk ernæringsfysiolog for å få hjelp med en slik diett. Lykke til! Mvh Vibeke
254 Liker

Matintoleranse

Innsendt av:

Hva kan man få svar på via blodprøver ?
Hei,
Blodprøver alene gir sjelden svar på verken allergi eller matintoleranse.
Det hører med til utredning av laktoseintoleranse, cøliaki (glutenintoeranse) og matallergi, men må suppleres av andre undersøkelser/utredninger. Det aller viktigste vi gjør i utredning, er en grundig anamnese - altså gjennomgang av sykehistorie med pasienten. For konklusjon om allergi/intoleranse, kreves det ofte en provokasjon, altså at man eksponeres for matvaren en mistenker å gi symptomer, etter at andre tester er tatt. Noen ganger vil det anbefales å gjøre dette under observasjon på sykehus, men det avhenger av en helhetsvurdering av lege/klinisk ernæringsfysiolog/sykepleier.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
257 Liker

MELKEALLERGI?

Innsendt av:

Mitt barnebarn på 5år hadde veldig mye vondt i magen og avføringen bare kom. Hun begynte for et par år siden og unngå alt med melk, etter råd fra lege.Hun er blitt mye bedre med magesmerter, men avføringen er ofte og veldig, veldig løs. Jeg begynner å lure om det kan være noe annet.Hun spiser sundt og grovt. Vi har mye løs mage i min familie, men ingen er blitt testet. Er det noe annet de burde prøve?
Hei,
For barn i vekst og utvikling, er det svært viktig at det gis råd om kosthold hvis det settes opp diett (slik som melkefritt kosthold), også selv om dere forteller om et sundt kosthold. I og med at plagene ikke er borte etter innført diett, kan dette tyde på at melk kanskje ikke er årsaken. Jeg vil anbefale at hun henvises til barnelege for utredning.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
252 Liker

Sensitiv mage

Innsendt av:

Hei!
Jeg har vært plaget med ømfintlig mage i over ett år nå. Reagerer spesielt på melkeprodukter, og da spesielt ren melk. I tillegg har jeg også reagert på laks. Nå har jeg prøvd å skrive ned hva jeg spiser, og evt. når magen reagerer på den inntatte maten. Hva burde jeg gjøre videre? Ta undersøkelser?
Hei,
hvorvidt du trenger utredning henger sammen med hvor plaget du opplever å være. Det er mange faktorer som kan påvirke magen og magefunksjonen. Allergiprøver kan tas hos fastlege, om du har ganske klare mistanker selv. Laktoseintoleranse kan også utredes rimelig enkelt. Å reagere på noe uten klare/alvorlige symptomer én gang, behøver ikke bety allergi. Hvis du ser et mønster i det, og det er såpass plagsomt at du vil kutte det ut av kostholdet, er det lurt å søke utredning.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
328 Liker

Melk intoleranse

Innsendt av:

Inneholder melkesyre og liknende stoffer melkeprotein eller laktose?
Hei. Nei, melkesyre inneholder normalt ikke melkeprotein eller laktose. Hilsen Vibeke
267 Liker

Fruktoseintoleranse

Innsendt av:

Hei! Jeg har testet positivt på fruktoseintoleranse, men skjønte ikke helt hva det er jeg IKKE tåler.. Er det bare fruktsukker jeg ikke tåler eller gjelder det alt sukker? det som er i godteri og mat?
Hei. Jeg regner med at du mener fruktosemalabsorpsjon, altså at du får luft i magen og magesmerter ved høyt fruktoseinntak. I så fall bør du begrense inntak av fruktoserike matvarer. Dette gjelder de mange frukter og juicer, spesielt tørket frukt, mens grønnsaker ikke pleier å være noe problem. Frukter som ofte kan tåles i mindre mengder er: Blåbær, bringebær, banan, appelsin, grapefrukt, pasjonsfrukt, honningmelon og cantaloupe-melon. Vanlig bordsukker inneholder 50% fruktose, men de fleste tåler likevel moderate mengder sukker. Om du ønsker mer råd rundt dette, kontakt klinisk ernæringsfysiolog der du bor. Lykke til!
235 Liker

Uten Gluten

Innsendt av:

Hei,
jeg har nå spist glutenfri mat i snart to år og er aldri småsyk/snufsete/slapp/bløt avføring med ondt idet man går på do mer. Jeg er likevel ikke allergisk mot gluten iht allergiprøver tatt via fastlegen min. Jeg kan merke at jeg kan få tendenser til rennende nese og vond mage også når jeg spiser enkelte glutenfrie produkter (FRIA GROVBRØD, Baker Hansen glutenfritt Solsikkebrød mv). Jeg tror det må være noe annet som plager meg, og at jeg egentlig kan spise glutenholdige varer...men legen sier jeg bare skal fortsette sålenge han nå aldri ser noe mer til meg...(og at jeg er mye friskere)..
Hei,
med de reaksjonene du beskriver å ha hatt tidligere, ville jeg foreslått at du søker utredning. Tilbudet og kompetanse om utredning for voksne er dessverre mangelfult, men bygges nå gradvis opp i alle helseregionene. Det naturlige ville være å starte med utredning hos en gastrolege, da hovedsymptomene dine beskrives å komme fra magen. Det kan være helt riktig, som du skriver, at gluten ikke er årsak til plagene. Endel med IBS-symptomer kan ha nytte av en helt annen diett. Hvis utredning hos gastrolege ikke gir resultater, kan det være aktuelt å bli henvist til et Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet.

Det er viktig å være klar over at en utredning vanligvis vil innebære at du må eksponere deg for gluten.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
239 Liker

Faktisk matintoleranse

Innsendt av:

Hei!

Jeg er Mamma til ei jente på 2 år som har allergi mot melkeprotein. Dette slo ut på blodprøver og "rip". Vi var svært lettet da vi endelig fikk et svar på hva som som var galt - etter at hun hadde mellom 10 og 15 diaré tømminger per døgn fra hun var 8 uker. Fra å ha en baby som bæsjet seg selv, vogn og bilsete helt ned hver eneste dag til å slippe dette. For vår del er det utfordrende å bli møtt av familie og venner som ikke helt tror på denne allergien, og jeg savner en balanse i debatten. Matintoleranse og f. Eks en allergi for melkeprotein er alvorlig, slitsomt og utfordrende for dem som faktisk har diagnosen. Har du noen tips for hvordan vi kan møte folk rundt oss som faktisk inne tror på dette nettopp pga slike debatter som at mange egebtlig ikke har diagnose?
Hei,
så flott at dere har funnet ut av det! Jeg håper denne utredningen også inneholdt veiledning av Klinisk ernæringsfysiolog, slik at barnets kosthold er kompensert for den nødvendige melkefrie dietten.
Allergi mot proteiner er det vi har de beste testene for, og er også enklere for oss som helsepersonell å gi klare svar på. Jeg tror debatten om intoleranser vi har nå, er viktig for at nettopp de med alvorlig allergi skal bli tatt på alvor, for oss er det en velkjent sak at en kan ha behov for strenge dietter og forståelse fra familie og nettverk. Astma- og Allergiforbundet har nyttige brosjyrer om matallergi, som du kan benytte til å informere nettverket. Jeg anbefaler også å ta kontakt med deres helsesøster, som ofte kan bidra til informasjon til feks barnehage.
Det er imidlertid, og heldigvis, ganske vanlig å kunne vokse av seg melkeallergi, så det er viktig at dere også blir fulgt opp av barnelege/klinisk ernæringsfysiolog for å se på videre utvikling av sykdommen.
Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
252 Liker

HVEM SNAKKER SANT OM MAT?

Innsendt av:

Hvem forteller sannheten,Troverdigheten til ernærings spesialister å produsenter samt mattilsynet eller leger?Er for meg spørsmålet.
Hei,
Jeg kan godt forstå at det kan bli vanskelig å forholde seg til så mange forskjellige meninger fra så mange hold. Som helsepersonell, er det viktig at vi har belegg for det vi sier og anbefaler til pasienter. Vi arbeider kunnskapsbasert, som betyr at vi lener oss til forskning, sammen med klinisk erfaring, i vår utredning, behandling og veiledning. Derfor skal du som pasient eller pårørende kunne stole på de råd og uttalelser som kommer fra helsepersonell, er gjeldende kunnskap på området. Vi er også underlagt helselovgivning og egne etiske retningslinjer, som sørger for at vi ikke handler i egeninteresse.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
247 Liker

Anafylaktisk sjokk

Innsendt av:

Min Kone får iblant anafylaktisk sjokk pga melkeallergi. (Melkeprotein) vi har oppsøkt legevakt eller blitt hentet i ambulanse ved anledninger. Dette er livstruende såvidt jeg vet. Hvor lang tid har vi på oss før hun virkelig er livstruet. Det går utrolig fort når det først skjer. Hun har epi penn++ har du ellers noe gode råd?
Hei,
Ved Anafylaksi, som er en alvorlig allergisk reaksjon, er det viktig å gi behandling raskt. Behandlingen som skal gis er adrenalin, som er tilgjengelig for pasienter i form av adrenalinpenn (slik som Epi-Pen). Du beskriver at reaksjonene kommer raskt, og da skal dere bruke pennen så tidlig som mulig. Reaksjon på mat kan starte umiddelbart etter eksponering, men det er vanligst at alvorlige symptomer kommer etter ca 10 - 30 minutter.Dette kan variere både fra person til person, og fra gang til gang - kan avhenge av hvor mye hun eksponeres for, og hennes allmenntilstand. Jo raskere behandling, jo lettere å snu reaksjonen. Når penn er satt, skal dere ringe nødnummer 113, for videre vurdering av tiltak, behandling og overvåking. Din kone skal ha fått foreskrevet to adrenalinpenner, og det er viktig at dere har begge i beredskap (det vil si at begge skal være med i situasjoner der hun kan eksponeres for melk). Dette er fordi det kan bli nødvendig å gjenta behandlingen.
Alle som får foreskrevet adrenalinpenn, bør få opplæring i å gjenkjenne symptomer og i å bruke pennen - ta kontakt med behandler om dere er usikre på dette.

Ingvild Gaare-Olstad, Sykepleier/Koordinator ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet

Tidligere intervjuer

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Ble det mye godteri og fråtsing i mat i påsken? Trenger du hjelp til å komme i gang med et sunnere liv? Vektklubb.nos motivator og treningsekspert, Camilla Lorentzen, gir deg tips og råd til hvordan du kan komme på rett kjøl før sommeren!

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) svarer om ledigheten

Fredag kommer de første ledighetstallene for 2017 fra NAV. Hauglie svarer på spørsmål fra leserne.

Spør om tips og råd til utdanning

Er du fortsatt usikker på hvilken utdanning det er lurt å søke før fristen går ut 15. april? Her får du rådene du trenger i innspurten.

Faste spaltister