Gir lavkarbo økt risiko for hjerte- karsykdom?

En ny og omfattende svensk studie viser at risikoen for hjerte - og karsykdom økte for de som fulgte et lavkarbokosthold. Jo mer lavkarbo, desto høyere er risikoen. Hva er faren ved å kutte ut karbohydrater? Er det mangelen på karbohydrater eller det høye fettinntaket som er problemet? Send inn ditt spørsmål eller kommentar til lege i VG Vektklubb.no Jøran Hjelmesæth. Han leder Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst ved Sykehuset i Vestfold, og er leder i Norsk forening for fedmeforskning.
164 Liker

Har dere lest studien?

Innsendt av: Steinaldermannen.no

Hvordan kan det ha seg at denne studien blir revet i filler blant alle seriøse forskere, men omfavnet av VG og vektklubb.no?

Ref. http://www.bmj.com/content/344/bmj.e4026
Hallo Steinaldermannen.no,
du stiller et veldig godt spørsmål som jeg velger å avslutte dagens nett-treff med. Vitenskaplige undersøkelser har sjelden beviskraft i seg selv, og de fleste av oss som driver med vitenskap vet godt at de fleste studier har svakheter, også denne. Den har imidlertid også flere styrker, og sett i sammenheng med tidligere studier med liknende problemstillinger så styrker den manges skepsis mot lavkarbodietter. Dette temaet engasjerer tydeligvis, og selv om dette er mitt siste svar i dag så er nok siste ord fortsatt ikke sagt om lavkarbo. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
155 Liker

Stemmer dette?

Innsendt av: Sol

Jeg har lest om studien dere henviser til på en blogg der står det at:

43.000 svenske kvinner ble fulgt opp i 15 år
Tilsvarende én brødskive mindre karbo/dag bidro til at risikoen for å bli hjertesyk økte med 5 prosent
Studien ble gjort på bakgrunn av den populære Atkins-dietten mange kvinner har valgt å følge og den oppblomstrende LCHF

Realiteten er som følger:

43.000 svenske kvinner fikk et spørreskjema i posten, som de ble bedt om å fylle ut og sende i retur. De svarte på spørsmål om sine kostvaner de siste 6 mnd.
15 års oppfølging besto av at de som fikk spørreskjemaene i retur sjekket forskjellige registre om studiedeltakerne hadde blitt syke, eller var døde.
Den eneste gangen studiedeltakerne ble spurt om sitt kosthold var ved studiestart. Ikke en eneste gang i løpet av 15 års oppfølging ble det undersøkt hva de spiste
Studien handler overhodet ikke om lavkarbo, har ergo ingeting med Atkins/LCHF å gjøre.
Hallo Sol,
nei du har helt rett i at denne studien ikke handler om lavkarbodietter. Den gir deromot viktig informasjon om mulig langvarig helseskade fra et kosthold som inneholder lite karbohydrater. Min konklusjon er derfor at det er viktig at folk flest får vite om resultatene slik at de kan ta dem med i vurderingen når de velger kosthold. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
154 Liker

Både og - eller enten eller?

Innsendt av: Prarne

Er "high fat" en forutsetning for en lavkarbo-dietter eller kan man ha et normalt forhold til det fete, men kutte på karbohydratene?
Hallo Prarne,
det spørs hvor mye du vil kutte på karbohydratene. Hvis du kutter litt (eks 5%) kan du jo øke tilsvarende på proteininntaket (helst planteprotein eller fisk/fugl). Hvis du vil kutte mer er det vanskelig å unngå mer fett, velg isåfall mest mulig umettet fett. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
158 Liker

Ekstreme lavkarbo

Innsendt av: Mastrix

JEg ser du skriver at du fraråder ekstrem lavkarbo, hva legger du i det, og hvilket nivå av lavkarbo anb du i såfall ellers?
Eg ligg på ca 50 g/dag og synes det er "ikke-ekstremt" ialelfall. :)
Hallo Mastrix

Jeg tenker mindre enn 20 gram per dag som ekstrem lavkarbo.

Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
155 Liker

Lavkarbo eller ikke?

Innsendt av: Ronnie Mathisen

Studien benytter seg av begrepet lavkarbo. Hva er definisjonen på lavkarbo i studien? Et karbohydratfattig/fettfattig kosthold eller et karbohydratfattig/fettrikt kosthold?
Hallo Ronnie,
Denne studien undersøkte ikke lavkarbodietter spesifikt men den så på mengden karbohydrat i kosten hos de 43 tusen deltakerne og delte dem inn i 10 like grupper, fra de 10% med lavest karbohydratinntak, til de 10% med høyest karbohydratinntak. Det samme gjorde de med proteininntaket. Fettinntaket ble juster for i analysene. Det de viste var at de med lavest karbohyratinntak og høyest proteininntak hadde størst risiko for hjerte- karsykdom gjennomsnittlig 15 år etter undersøkelsen. Slikt sett er ikke dette en studie om forskjellige dietter, men den tyder på at man kanskje bør være forsiktig med å redusere karbohydratinntaket og øke proteininntaket for mye. Den beviser ikke alene at lavkarbo er farlig. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
161 Liker

Sånn fungerer lavkarbo i det virkelige liv!

Innsendt av: Birgitt Winther, styremedlem i Foreningen Kostreform for bedre helse

Jeg, kvinne på 44 år, BMI ca 20,7, totalkolesterol 3,50, HDL 2,2, LDL 1,1, triglyserider 0,74, blodtrykk 111/73. Jeg har spist etter en moderat lavkarbomodell i fem-seks år, og på en vanlig dag blir det rundt 50-80g karbohydrater, helfete meieriprodukter (‘fjøsfett’), egg, nøtter, grønnsaker og ‘vanlige’ mengder kjøtt, fugl eller fisk. Jeg opplever sjelden å være ‘fysen’ og føler meg behagelig mett etter måltider. Jeg trener jevnlig (sykling og løping) og gjennomførte hel maraton i konkurranse i november i fjor.

Så etter mer enn fem år med lite karbohydrater og stadig med fine blodverdier, normal vekt, brukbar fysisk form og generelt velbefinnende, ser jeg ingen grunn til å endre kosthold. Det er ganske lite som tyder på at jeg brått kommer til å falle død om med det første.

Men anser du likevel at mitt kostholdsvalg er uheldig og sykdomsfremkallende og vil anbefale meg å slutte å leve slik?

Birgitte Winther
Styremedlem i Foreningen Kostreform for bedre helse

Hallo Birgitt,
Takk for ditt innspill. Du er tydeligvis slank og har fine blodfettverdier og bra blodtrykk, slik sett burde du ikke ha vesentlig forhøyet risiko for hjerte- karsykdom. Det ser også ut som om du har tålt ditt nåværende kosthold godt. Du sier imdlertid ingenting om det foreligger hjerte- karsykdom i familien din, eller om du er arvelig belastet? Det er også flott at du er i regelmessig fysisk aktivitet. På denne måten er du jo en litt atypisk person i Norge (2 av 3 voksne er overvektig eller fet).
Jeg er heldigvis enig med deg i at det er lite sannsynlig at du vil falle død om med det første. Det er imidlertid ikke det som er mitt hovepoeng. Mine råd tar utganspunkt i dokumentert kunnskap (eks internasjonale kostråd), og de sier at et kosthold med mye grove kornprodukter, frukt, grønnsaker og begrensede mengder rødt kjøtt og mettet fett reduserer risikoen for fremtidige kroniske sykdommer, diabetes, hjerte- karsykdom og kreft. Så derfor er internasjonale retningslinjer og offisielle norske kostråd også mine råd til deg. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
178 Liker

Ikke lavkarbo men..

Innsendt av: Hildegunn

Jeg spiser på ingen måte lavkarbo, men har veldig god erfaring med å droppe poteter, ris og pasta. Merker disse matvarene gir meg sug etter mer. Middagene mine består enten av ca 100 gram viltkjøtt eller fisk, samt masse grønnsaker. Jeg spiser ikke kjøtt eller kylling fra industrielt dyrehold.

Ellers spiser jeg rikelig med grovt brød og gjerne fisk eller egg på. Pluss masse frukt og bær.

Kroppen min fungerer veldig godt på dette kostholdet men kan det være helseskadelig at jeg utelater de mest karbohydratrike matvarene?
Hallo Hildegunn,
jeg synes kostholdet ditt høres bra ut, og jeg tror ikke at du risikerer noen helseskade ved å redusere på raske karbohydrater som finnes i pasta og hvit ris. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
152 Liker

Moderat lavkarbo

Innsendt av: Bente

Jeg oppdaget at lavkarbokosthold holder migrene og en betennelsestilstand i kroppen min i sjakk, og har spist moderat lavkarbo i snart to år. Dette har gitt meg en helt ny livskvalitet og en hverdag så godt som uten smerter. Mitt nye kosthold vil si at jeg har kuttet ut alle typer mel, poteter, pasta, sukker og de mest karbohydratrike frukt- og grønnsakene som mais, ananas og mango. Jeg spiser rotgrønnsaker og annen frukt - men i moderate mengder. Jeg tar jevnlige blodprøver hos legen for å sjekke kolestrol og vitaminer. Jeg blir imidlertid bekymret og litt skremt av all den negative informasjonen om lavkarbo i media. Vil disse blodprøvene vise eventuelle negative effekter av lavkarbokostholdet mitt - og er det noe som er viktig å passe på dersom man som meg velger å spise moderat lavkarbo?
Hallo Bente,
Du har tydeligvis funnet en god måte å takle plagene dine på. Det er fint at du sjekker prøvene dine og at de er bra? Ett av problemene med å kutte for mye på kornprodukter, grove karbohydrater og grønnsaker er at du får mindre mengder av viktige vitaminer og mineraler og de forebyggende gode effelktene av et slikt kosthold. Det er nok dessverre ikke slik at blodprøver alltid viser alt, og det kan være slik at for lite grove/gode karbohydrater og for mye fett/protein kan øke risikoen for hjerte- karsykdom slik som den siste studien i BMJ og tidligere epidemiologiske studier kunne tyde på. Det er imidlertid heller ikke bevist vitenskaplig at et ”moderat” lavkarbokosthold er farlig. Det viktigste å passe på dersom du vil forebygge sykdom er fettinholdet i blodet, blodsukkeret, blodtrykket og at du er i regelmessig fysisk aktivititet. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
151 Liker

mat..

Innsendt av: Lise Mette

Man får veldige mange forskjellige "pekepinn" på hva man skal spise og ikke.. Mye av dette sunne går mot hverandre.. Rart man blir forrvirret? Kan du anbefale noe konkret?
Hallo Lise Mette,
se denne lenken, den er konkret: http://helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering/kostholdsrad/Sider/default.aspx

Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
160 Liker

Lavkarbo

Innsendt av: Trine

Hei. Hva er det egentlig som skjer i kroppen når det er så mange som faktisk går ned i vekt med lavkarbo og ketolyse? Hører om mange som går ned mange kilo på relativt kort tid. Det virker jo som en effektiv diett...
Hallo Trine, flere studier viser at de som går på lavkarbodiett også spiser mindre enn før, selv om ikke det inngår i kuren. Gjennomsnittlig spiser de omlag 500 kilokalorier mindre per dag og det er nok til å forklare det meste av vektreduksjonen. De første dagene av en ekstrem lavkarbodiett så mister man også en del sukker fra lever og muskulatur og vann som har bundet opp dette sukkeret. Så, ja, det er en effektiv diett for vektreduksjon. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
153 Liker

PCOS

Innsendt av: Linda

Damer med pcos blir ofte anbefalt lavkarbo og for mange er det vanskelig å gå ned i vekt på vanlig måte. Bør disse følge lavkarbo?
Hallo Linda, vår erfaring sier tvertimot at det ikke er vanskeligere å gå ned i vekt på vanlig måte for overvektige kvinner med PCOS. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
153 Liker

Kritiske spørsmål

Innsendt av: Kirsten

Hvorfor svarer VG aldri på kritiske spørsmål. F eks jeg har spist lavkarbo i mere enn 10 år, har normal vekt og normale verdier, ingen påviste sykdommer. Jeg vil gjerne vite når langtidsproblemene oppstår, og hvilke problemer vil komme?
Hallo Kirsten,
Jeg kan ikke svare på vegne av VG, men la meg prøve å svare på vegne av meg selv. Vi som jobber med klinisk forskning er i utgangspunktet kritiske og krever at behandling og forebygging av sykdom bør være kunnskapsbasert, dvs at det må foreligge en eller annen form for vitenskaplig dokumentasjon som sannsynliggjør at behandlingen virker. Vi som også har ansvaret for behandling av syke mennesker føler et stort ansvar for at vi forholder oss til det som er vitenskaplig dokumentert. De nye norske kostretningslinjene er i tråd med internasjonale anbefalinger og har slik dokumentasjon. Lavkarbo mangler dessverre slik dokumentasjon, og det er derfor jeg ikke kan anbefale et slikt kosthold til alle. Det er fint at du ser ut til å tåle kostholdet ganske bra. Det er ikke sikkert at du får problemer siden heller, men denne nye studien fra Sverige tyder på at kvinnene som spiste lite karbohydrater og/eller mye protein hadde økte risiko for hjerte- og karsykdom. Det betyr ikke at alle på lavkarbo blir syke. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
167 Liker

For mye fett?

Innsendt av: KN

Jeg er med i VK og i følge mitt kakediagram spiser jeg ofte for mye fett uten at jeg bevisst går på noen lavkarbodiett. Jeg spiser bare det jeg liker å spise.

Jeg føler selv jeg spiser ganske sunt og variert, men jeg spiser mye fett hovedsakelig fra laks, røkelaks, egg og avocado som inngår i mitt daglige kosthold. I tillegg spiser jeg ofte usaltede peanøtter som mellommåltid og spinat med kyllinfilet og feta/mozarellaost til lunsj.

Jeg har kuttet ut alt av pasta, lyst brød og halvfabrika, men jeg spiser poteter til middag.
Er det ok å spise mer fett og proteiner enn karbohydrater så lenge fetter er fra sunne fettkilder?
Hallo KN,
Takk for gode spørsmål. Det du skriver høres veldig fornuftig ut, og umettet fett fra fet fisk og nøtter er jo akkurat det vi anbefaler, selv om det naturligvis ikke er uten kalorier. Internasjonalt anbefaler man litt mer enn 50% av energien fra sunne/gode/langsomme karbohydrater, og mindre enn 30% fra fett (< 10% fra mettet fett) samt 15-25% fra protein (hovedsakelig planteprotein). Et slikt kosthold er godt dokumentert i forhold til forebygging av flere kroniske sykdommer som diabetes, hjerte – karsykdom og enkelte kreftformer. Om du spiser litt mindre enn 50% karbohydrater burde ikke det være problematisk. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
169 Liker

Hjerte og karsykdommer

Innsendt av: Milda

Jeg lurer på om det er smart av meg og bruke lavkarbomat når jeg har stort sett dødsfall av hjertekarsykdommer i familien? pluss hjerneslag. Liker egentlig vanlig mat og synes det er litt ekkelt med mye fett i maten. Jeg skal nå prøve meg med vektklubben da jeg trenger og gå ned 25kg.
Hallo Milda,
Dersom du har økt forekomst av hjertesykdom i familien bør du undersøke om du har andre risikofaktorer for hjertesykdom i tillegg. Sjekk gjerne fettinnholdet i blodet (kolesterol og triglyserider) og blodsukkeret ditt samt blodtrykket. Dersom du ønsker å gå ned i vekt anbefaler jeg deg å følge de vanlige internasjonale kostrådene som vektklubben blant annet bruker. Mye mettet fett i kosten øker faren for hjerte- karsykdom og jeg vil derfor fraråde deg ekstreme lavkabodietter.
Lykke til
Vennlig hilsen
Jøran Hjelmesæth

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb