Fett - hva er sunt og hva er usunt?

Fett er ett av de tre energigivende næringsstoffer som kroppen trenger. Hvor mye fett trenger vi, og hva brukes fettet til i kroppen? Hva er faren ved å spise tilnærmet fettfritt? Hva er forskjellen på mettet og umettet fett? Hvorfor er den ene typen bedre enn den andre? Hva er essensielle fettsyrer? Spør kostholdsekspert i VG Vektklubb.no og professor i ernæring, Christian A. Drevon, om det du lurer på om fett, helse, vektnedgang og kosthold.
80 Liker

Avocado

Innsendt av: Astrid

Du skriver: "Avokado inneholder ikke mye omega 6 eller omega 3 fettsyrer."
Var ganske overbevist om at avokado var en god kilde til omega 3.....
Hei,
Det er vesentlig enumettet fett i avokado, og det er ingen viktig kilde til omega 3 fettsyrer.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
79 Liker

For mye umettet fett?

Innsendt av: von Reichwein

Hei!

Vil først bare understreke at vektregulering ikke er noen "grunn" for mitt spørsmål. Jeg ligger og har alltid ligget på en grei vekt.

Spørsmålet: Jeg spiser en boks makrell i tomat hver dag. I tillegg 300-400 gram laks/ørret/sild/annen feit fisk til middag 3-4 ganger i uka. Mann, 70 kg, fettprosent ca. 8-9. Fysisk aktiv. Føler meg frisk.

Men blir dette for mye umettet fett? Ellers består kostholdet av havregryn, havrekli, egg, ost, skummet melk, magert kjøtt, mager fisk og ca. 500 gram grønnsaker hver dag.
Hei,
Dette kostholdet høres meget bra ut. Fortsett med dine gode vaner.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
80 Liker

Ung og dum

Innsendt av:

Som ung og dum hørte jeg på de statlige advarslene som sa at fett var farlig og kuttet øyeblikkelig ut nesten alt fettet fra maten så i praksis har jeg stort sett kun spist brød og poteter og grønnsaker samt litt mager fisk. Trodde jeg spiste sunt men har bare blitt feitere og feitere. I tillegg har jeg gått glipp av mye sosialt siden jeg ikke har villet spise like usunt som alle andre.
Hei,
De rådene som har vært gitt av Statens ernæringsråd opp gjennom tidene, nå Helsedirektoratet og det som fremgår av Vektklubb.no er nok ikke det som har ført til din eller andres fedme. Fedme skyldes at man spiser mer energi enn man forbrenner i sitt vanlige stoffskifte og ved den fysiske aktivitet man driver. Anbefalingene har vært at man skal bruke vanlige norske matvarer i en sunn blanding som fremgår av de offentlige anbefalingene f. eks. på internettsiden: http://www.helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering/kostholdsrad/S....fault.aspx.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
74 Liker

Hvor mange gram fett til dagen?

Innsendt av: Martin

Hvor mange gram fett (mettet/umettet) bør man få i seg til dagen? Jeg bruker vektklubb og har noenlunde bra kontroll på hva jeg spiser. Pleier under diett å ligge på over 200g protein, 150-200g karbohydrat og 80-120g fett.

Mvh
Martin =)
Hei,
Ca 30 % av energien i maten du spiser bør komme fra fett. Avhengig av hvor stort energiforbruk du har vil de fleste å ha et fettinntak på ca 85 gram per dag. Du har etter min mening et alt for høyt inntak av protein og et for lavt inntak av karbohydrater (mest mulig stivelse, og lite sukker), og litt høyt inntak av fett.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
80 Liker

Fett og fjerning av galleblæra

Innsendt av: A Chr

Fikk fjerna galleblæra for 24 år siden, har etter det fått lav toleranse for fett og problemer med fordøying av en del matvarer. Så jeg har levd på fett fattig kost i 24 år. Så for meg er det et problem at 25-35% av kaloriene skal komme fra fett. Hva gjør jeg med det?
Hei,
Kostbehandling i forbindelse med fjerning av galleblæren er et medisinsk anliggende og må tas opp med fastlegen. Det er imidlertid viktig at det blir fulgt opp og at du får et mest mulig fullverdig kosthold.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
81 Liker

Omega 3 og varmebehandling

Innsendt av: thea

Det er ikke så lett å få barna til å spise nok omega 3. Kan en tilsette omega 3 i form av fiskeolje eller linfrøolje i bakverk eller i kokt / stekt mat og bevare de positive egenskapene?

Om en bruker rapsolje til steking og baking, bør den være kaldpresset eller ikke?
Hei,
Tran er en anbefalt omega 3 kilde for barn og voksne, men den viktigste kilden kan for mange være fet fisk i alle varianter til middag eller som pålegg. Laks, ørret, sild, makrell, ansjos og ål kan fåes i mange varianter. Dersom du velger å blande inn oljer i f. eks. bakverk vil det meste av omega 3 fettsyrene tåle varmebahdnlingen i ovnen.
Rapsolje er bra til både steing og matlaging, og den behøver ikke å være kaldpresset.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
78 Liker

Næringsopptak

Innsendt av:

I mitt kosthold er alle kornprodukter og sukker/fruktsukker utelukket på grunn av intolereanse. Jeg har ikke visst om disse intoleransene før for ca 6 mnd siden, symptomene har vært vage, og resultatet har vært at jeg mangler en del vitaminer og mineraler i kroppen. Jeg spiser mye grønnsaker og egg, samt noe ost. Hvilke typer fett bør jeg spise for å få maksimalt næringsopptak?
Hei,
Dersom du har fått mangeltilstand på grunn av dårlig evne til å fordøye maten må du konsultere din fastlege, som kan gi deg råd og ta blodprøver for å se om behandlingen virker slik den bør. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
81 Liker

Forbrenning av fett

Innsendt av:

Kan du si litt om hvordan fett forbrennes i cellene i forhold til karbohydrater? Kan man snakke om "raske" og "langsomme" typer fett på samme måte som karbohydrater?
Hei,
Fett er meget energirikt og gir mage kalorier/Joule per gram. Fordøeylsen og opptaket i tarmen er for de aller fleste fettsyrene i maten langsom og tar ofte opp til 8 timer før alt er tatt opp i blodet. Derfor har vil ikke de samme forholdene for fett som for karbohydrater. Når fettsyrene er kommet inn i blodet og er fordelt utover i ulike kroppsvev så vil cellene ta opp fettet og transportere det til spesielle deler av cellene (mitokondriene) som omgjør fettsyrene til kjemisk energi (ATP) som cellene kan benytte til bevegelse, syntese, nedbrytning eller transport. 1 gram fett gir 9 kcal eller 37 kJ, mens 1 gram karbohydrat eller protein gir 4 kcal eller 17 kJ.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
85 Liker

kaldpresset kontra raffinert

Innsendt av: Linda

Er all raffinert olje usunn? Det er jo mye av det på markedet, bl.a i plantemargarin. hva bør man steke i? hvordan stiller du deg til meierismør? hvilke oljer vil du anbefale? tar udos choice som omega3 tilskudd
Hei,
Kaldpresset olje vil si at man uten varme og spesielle kjemikalier presser ut oljen av oliven f. eks. Kaldpressst olje har en litt annen smak enn raffinert olje og inneholder svært lite av kjemikalier som tilsettes for å øke utbyttet av oljeekstraksjonen ved produksjon av raffinerte oljer. Ulempen med kaldpresset olje er at den ofte koster 2-3 ganger mer enn raffinert olje. Helsemessig er det helt greitt å bruke raffinerte oljer, smaksmessig vil noen si at kaldpressede oljer er bedre.
Til steking vil jeg benytte små mengder av olivenolje eller rapsolje, mens jeg i matlaging ellers vil benytte disse oljene og soyaolje. Bruk minst mulig melkefett fordi det har svært mye mettet fett som gir betydelig økning av kolesterolnivået. Dersom du skal få i deg omega 3 fettsyrer bør du bruke fet fisk regelmessig eller ta tran eller andre fiskoljeprodukter som er vel utptøvd og rimelige.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
83 Liker

lurer

Innsendt av: MB

Bruker Proaktiv på brød skiva.. er dette bra i lengden? gir det ikke til ungene,men er det farlig for mindre barn?
Lurer også på hva faren er om man spiser nesten fett fritt?
Hei,
Jeg går ut fra at det du omtaler som Proaktiv er en myk plantemargarin fra Mills som inneholder en type plantesterol som hemmer opptaket av kolesterol i tarmen og fører til redusert nivå av kolesterol i blodet. Det er trygt å spise over lang tid og kan også brukes av barn. Meg bekjent er det ikke noen øvre grense for inntak av denne margarinen, men jeg vil ikke anbefale at du bruker svært mye av den fordi da får du i deg mye fett som gir mye energi.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
74 Liker

Omega 6

Innsendt av: Astrid

Jeg har forstått det slik at det anbefales et forhold mellom omega 3 og omega 6 på 2:1. Blir da igjen usikker på om jeg bør spise mye planteoljer, olivenolje osv likevel. Jeg spiser "Møllers Dobbel" daglig og iblant en boks med makrell i tomat. Jeg liker å ha olivenolje over salaten. Jeg spiser ikke margarin (liker ikke smaken). Eg spiser omtrent daglig en avokado, er det en omega 6 kilde?
Hei,
I et balansert norsk kosthold er det så pass mye omega 6 fettsyrer at dersom bruker soya- eller rapsolje i matgaingen og spiser fet fisk evt tranprodukter, vil du ha et bra inntak av både omega 6 og omega 3 fettsyrer. Avokado inneholder ikke mye omega 6 eller omega 3 fettsyrer.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
85 Liker

Minimum fett kroppen må ha per dag?

Innsendt av: Andreas Pedersen

Vis jeg ligger på kun 20 gram fett per dag i flere uker er det farlig? Jeg er 20 år 180 høy og 110 kg. Årsaken til at jeg spiser lav fett mat er fordi at je vil spare på kalorier. Jeg har gått ned 10 kg og skal ned 12 kg til.
Hei,
Dersom du spiser så lite som 20 gram fett om dagen kan du risikere å få mangel på essensielle (livsviktige) fettsyrer. Det er ekstremt lite fett i kosten om du kun spiser 20 gram, og du må passe på at det lille fettet du spiser er flerumettet og kommer fra fet fisk og planteoljer. Jeg ville anbefale at du søker råd hos en ernæriingsfysiolog eller din fastlege slik at du følges opp og unngår essensiell fettsyremangel.
Det er flott at du har gått ned 10 kg i vekt, men husk på at for at du skal holde deg lavt i vekt videre og ta av ytterligere, så må du innrette dine nye levevaner slik at du kan leve med dem i mange år. Det klarer du sikkert om du er godt motivert og får noe skikkelig, faglig støtte. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
73 Liker

for høyt kolesterol?

Innsendt av: Solveig

Er høyt kolesterol arvelig betinget? Hvor mye av det sunne fettet skal man spise pr. dag?
Påvirker kolesterolnivået blodtrykket

Hei,
Høyt kolesterolnivå i blodet kan skyldes både arvelige forhold og det vi spiser, og ofte er det en kombinasjon av gener og kosthold som gir et høyt kolesterolnivå. Det usunne fettet er først og fremst det mettede fettet man finner i melkefett (f. eks. smør, helmelk, fete oster, iskrem, kaker), harde margariner (hardt å ta på i kjøledisken) og i kjøtt (pølser, kjøttkaker og fete kjøttprdukter). Anbefalingene sier at vi bør spise mindre enn 10 % av energien fra slikt hardt fett, og det representerer ca 20-25 gram mettet fett per dag.
Kolseterolnivået påvirker ikke blodtrykket.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
78 Liker

melkefett?

Innsendt av:

Hei.
De sier nå at melkefett er ikke så farlig. Hva mener du?
Også, er Cornflakes en alreit frokost? Innholder ikke sukker vel?
Hei,
Melkefett bør man bruke lite av fordi det inneholder noen av de mest ugunstige mettede fettsyrene vi har i kostholdet vårt. Bruk heller mye plantemargariner eller matoljer som er flytende ved kjøleskapstemperatur (f. eks. soya eller rapsolje).
Corn flakes vil jeg heller ikke anbefale til frokost fordi det inneholder mye sukker, også tilsatt. Bruk heller en usukret kornblanding hvor du selv tilsetter litt frisk eller tørket frukt, eventuelt litt frystøy (syltetøy med lite sukker tilsatt).
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
75 Liker

Olje til steking

Innsendt av: Forvirret

Hei,
Hva slags olje bør man bruke til steking? Er kokosnøttolje et bra alternativ? På forhånd takk!
Hei,
For det første vil jeg si at det for de fleste matvarer trengs lite fett til steking om man bruker moderne stekepanner som er belagt med teflon eller lignende stoffer som gjør at maten ikke lett brenner seg fast. Det er ofte en del fett i f. eks. kjøttet man steker, slik at det er tilstrekkelig for stekingen. Dersom man likevel trenger noe stekefett vil jeg oppfordre til å bruke relativt lav steketemperatur og bruke olivenolje eller en rapsolje.
Kokosfett inneholder vil jeg ikke enbefale fordi det er relativt mye mettet fett der.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb