Ferie og sommer med diabetes

Sommeren er her, og ferietid kan for mange bety ekstra god mat og drikke. Hva gjør sommerkosen med blodsukkeret og vekten? Å reise på ferie med diabetes kan kreve litt ekstra forberedelse, spesielt hvis du skal på en lengre tur. Hva bør du ta hensyn til hvis du har diabetes type 1 eller type 2? Hva er lurt å spise og drikke når du er på nye steder, og hva er lurt å unngå? Spør professor i ernæring og ekspert i VG Vektklubb.no, Christian A. Drevon om råd!
317 Liker

Godteri

Innsendt av:

Har akkurat fått diagnosen diabetes 2. Skjønner at jeg må begrense mengden sukker. Er det sånn at alt godteri og kake er forbudt? Hvis ikke hva og hvor mye er greit?
Hei,
Spar på alt sukkerholdig, spis passe lite så du holder vekten eller går ned om du er overvektig, og vær fysisk aktiv minst 60 min daglig. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
312 Liker

Brødvarer/pasta i syden

Innsendt av:

Hei! Jeg har diabetes type 1.

Til vanlig spiser jeg aldri pasta og brødvarer med hvitt mel, det går som regel i lavkarbo-varianter (pga insulinmengder, ikke vektnedgang), men jeg ser ikke for meg at dette er et alternativ å velge i syden.

Lyst brød og ekstra grove brødtyper inneholder omtrent like mange karbohydrater, og slik jeg har forstått det, krever det like mange enheter når man spiser hvitt brød, såvel som ekstra grovt. Men hvilken rolle spiller det egentlig på blodsukkeret da, for personer som har type 1?

Og når det kommer til varmen, hører jeg at man burde trappe litt ned på langtidsvirkende(bruker lantus), stemmer det?

Jeg synes det er leit at man skal "grue" seg til å dra på ferie, fordi de kanskje ikke har de samme grove/lavkarbovariantene i syden. Har du noen tips og råd til hva jeg kan spise, og hva jeg helst burde holde meg unna? Engstelig for å ta høyere doser med insulin enn hva jeg gjør nå, pågrunn av hyppige følinger og en lav HbA1c) men det må vel til dersom man spiser vanlig brød/pasta..
Hei,
Mye av det du nevner her er medisinsk behandling og hører hjemme i en konsulasjon med din fastlege som har mer innsikt i din personlige situasjon enn jeg. På generelt grunnlag vil jeg si at du antakelig greier deg fint med ditt vanlige regime om du passer på din fysiske aktivitet og holder deg til omtrent det kostholdet du er vant til. Ved blodsukkermålinger vil du kunne justere deg injeksjonene noe. God ferie!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
341 Liker

Diabetes 2 rammer hele familien

Innsendt av:

I en periode var min samboer flink med måling av blodsukker, flink med trening og hjemme er vi nøye på mat/måltider, hele familien.
Så har det sklidd ut og det virker som om han ikke tar hensyn til sin diabetes lenger. Kjøper godteri og sjokolade og is daglig - skylder på at han trenger det. Trener ikke aktivt lenger. Skylder på at han er sliten og ikke orker. Tidligere dro vi på trening og turer sammen, nå er det jeg og barna som sykler.
Hvordan kan vi få snudd denne trenden igjen - vil jo gjerne ha en mann som både er i god form og som tar vare på helsa :-)
Hei,
Vanskelig å gi et godt svar, men i vår kultur må man først og fremst motivere mennesker til bedre innsats ved at de selv finner det verdt å passe på kosthold og fysisk aktivitet. Helse må det investeres i for at man skal kunne oppleve det gode liv over mange år. Det eneste jeg kan si er at du kunne foreslå ting du antar han vil ha glede av på en slik måte at han ikke oppfatter det som mas. Men lett er det ikke ....
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
344 Liker

Gresk yoghurt

Innsendt av:

Er yoghurt naturell bedre enn fruktyoghurt for diabetikere? Og er gresk yogurt med 10-20% fett bedre med tanke på blodsukkeret?
Hei,
Du må lese deklarasjonen for sukkerinnholdet på yoghurtpakningen for å si hva som er mest optimalt for diabetikere. Jo mindre sukker, jo bedre. Fet yoghurt med 10-20% fett gir liten økning i blodsukkeret, men gir svært mye mettet fett og bør ikke brukes. Bruk heller noen av de yoghurtene som inneholder liet eller ingen fett og intet tilsatt sukker.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
308 Liker

pommes frites

Innsendt av:

Gir pommes frites blodsukkerstigning? Hva er det beste tilbehøret på restaurant?
Hei,
Pommes frittes inneholder betydelig mengde stivelse og fett (det siste kommer fra fritteringen) og er ikke en matvare å anbefale i store mengder for hvern friske eller diabetikere. Stivelsen i poteter brytes relativt raskt ned i tarmen og omdannes til glukose som gir blodsukkerstigning. Derfor er ikke potet det optimale for en følsom diabetiker, men poteter kan spises i moderate mengder med lite negative effekter av de fleste diabetikere. Det beste tilbehør for diabetikere på restaurant vil jeg si er salater og grønnsaker av ulike slag.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
310 Liker

Drikke

Innsendt av:

Er det greit å drikke te med suketter og light brus? Drikker mest vann men godt med noe som har litt smak innimellom også.
Hei,
Spar mest mulig på sukker og bruk gjerne suketter i teen og light brus for å få drikke med litt mer smak enn vann.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
309 Liker

Insulin, slanking og karbohydrater

Innsendt av:

Jeg har Diabetes type 1 og har i lengre tid slitt med å ta av vekt.
Et problem har vært at jeg har brukt store doser insulin i lang tid, og insulin er jo et veksthormon.
Jeg har ikke spist mye, men det har gått mye i brødskiver (grovbrød), ris, poteter og pasta.
Jeg har nå kuttet kraftig ned på disse tingene, i tillegg til å trene oftere, og opplever at kroppen krever vesentlig mindre insulin og jeg har tatt av ca 10 kg på 2 måneder.
Mitt spørsmål er: Er det noe man bør passe på i forhold til en slik "diett"?
Tenker da på om kroppen får de næringsstoffene den trenger osv.
Hei,
Det er viktig at du holder vekten så nomal som mulig fordi et stort fettvev bidrar til å øke blodsukkeret. Dersom du har redusert mye på stivelsesholdige matvarer som grovbrød, ris, poteter og pasta, spiser du kanskje mer av kjøtt- og melkeprodukter og det kan gi økt kolesterolnivå i blodet. Dette bør du få målt hos fastlegen din. Forøvrig gjelder de vanlige kostrådene: https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/kostr....rektoratet. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
305 Liker

Smoothie eller frukt?

Innsendt av:

Har hørt at smoothie kan gi veldig raskt blodsukkerstigning, mer enn å spise frukten. Stemmer dette? Hva er den mest blodsukkervennlige drikken med smak? unntatt vann så klart.
Hei,
Jeg vet ikke om smoothies er spesielt blodsukkerøkende, men alle drikker med lett biotilgjengelig sukker gir rask blodsukkerøkning. Drikker med mest smak uten sukker er de kunstig søtede drikkene som inneholder aspartam, acesulfam eller cyklamat. For alle pralktiske formål er disse søtningsstoffene trygge i fornuftige doser.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
317 Liker

Farlig å bli sulten?

Innsendt av:

Når man har diabetes, bør man unngå å bli sulten`, er det det samme som å få lavt blodsukker?
Hei,
Sultfølelse og lavt blodsukker er ikke nødvendigvis sammenfallende: Som regel er faktisk blodsukkeret forbausende stabilt selv om man er sulten. Derfor kan man gjerne bli sulten som diabetiker (særlig personer med type 2) uten at man behøver å spise med en gang. Imidlertid er det mange diabetikere som har nytte av å ha et regelmessig måltids- og aktivitetsmønster som gjør at blodsukkersvingningene blir små. Den sikreste måten å sjekke om man trenger tilførsel av glukose er å måle det i blodet ved en prikktest. Da får man informasjonen med en gang.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
311 Liker

Gjester med diabetes

Innsendt av:

Jeg får svigerfamilien på besøk til helgen, og nevøen til mannen min har diabetes. Kan jeg servere han is og kake eller bør jeg droppe typiske søtsaker som barn er glad? Hvordan er det for eksempel med frukt, bør man være varsom med det?
Hei,
Det beste er å spørre dem det angår direkte hva de kan tåle å spise for å unngå at diabetikeren ikke får delta i måltidet på en god måte. Det generelle rådet er at jeg ville spare på is og kaker, og heller benytte frukt i passende mengder avhengig av hvor fysisk aktiv vedkommende er og hva de re vant til å spise ved ulike anledninger. Det er mulig at diabteikeren er spesielt glad i grillet mais eller en spesiell salat som du kan får tips om. Lykke til med besøket!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
276 Liker

Rekkefølge

Innsendt av:

Hei.
Jeg leste så vidt en artikkel I forrige uke som sa at rekkerfølgen på maten man spiser kan påvirke blodsukkeret. Hvor viktig er dette for helt vanlige folk som ikke har diabetes,kontra de med diabetes type 1. Har en I famileien som har diabetes 1.
Hei,
Dette er ikke viktig. Det finnes ikke god forskning som viser at rekkerfølgen på maten man spiser kan påvirke blodsukkeret. Bruk heller oppmerksomheten på å følge de råd Helsedirektoratet gir: https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/kostr....rektoratet. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
267 Liker

Faresone

Innsendt av:

Hei.
Legen min sier at jeg star I fare for å utvikle diabetes type 2 og har bedt meg spise sunnere og gå turer. Hvilke matvarer bør jeg være forsiktig med, og hvilke er trygge?
Hei,
For å forebygge type 2 diabetes er det spesielt viktig å ha en normal kroppsvekt. Dersom du er overvektig eller har fedme bør du satse hardt på å redusere vekten. I tillegg er det viktig å ha et sunt kosthold slik Helsedirektoratet gir råd om på Internett: https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/kostr....rektoratet. Poenget er at du spiser passe lite, sparer på alt som inneholder mye sukker, bruker mye grønnsaker, noe frukt, magre melke- og kjøttvarer, og at du er fysisk aktiv minst 60 minutter hver dag med noe du liker å gjøre, gjerne sammen med noen som kan være med å motivere deg til å holde koken hver dag. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
265 Liker

Blodsukker og alkohol

Innsendt av:

Hvordan påvirker alcohol blodsukkeret? Hva er den beste og verste drikken for meg med diabetes type 2?
Hei,
Det generelle svaret er at alkoholinntak bidrar til økt blodsukker. Det kan imidlertid være betydelig forskjell i hvordan ulike personer reagerer på den samme mengde og type alkoholholdige drikker. Derfor må man være forsiktig utprøvende og styre unna drikker med høy alkoholkonsnetrasjon (sprit) og dessertviner med mye sukker spesielt.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
312 Liker

Rutiner

Innsendt av:

Hei,
jeg pleier å være flink med min diabetes 1 i hverdagen. Flink til å trene, måle meg, spise riktig osv. Men i ferier har jeg en tendens til å la alt seile sin egen sjø. Nesten som om jeg tar ferie fra diabetes også.

Har du noen gode, motiverende tips til å klare å holde rutinene i løpet av ferien?
Hei,
Jeg ser på ferie som en glimrende mulighet til å gjøre mange ting bedre enn jeg får det til i dagliglivet. En av disse tingene er for meg trening. Du har bedre tid enn ellers til å trene i ferien. Tenk gjennom dagen og finn tider der det kan passe å drive fysisk aktivitet for deg selv eller sammen med andre. En frisk morgentur før det blir for varmt er en av mine favoritter, gjerne fulgt av en svømmetur som kan strekke seg over minst 200 meter. Du bør være aktiv minst 60 minutter daglig, selvfølgelig helst med noe og noen du liker. Selv om du ikke finner noe som er midt i blinken, prøv likevel å gjøre noe i minst 1 time - lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
313 Liker

Føling-mat

Innsendt av:

Hei!
Jeg har diabetes type 1. Lurer på hva du vil anbefale å ha i veska som føling-mat? Jeg er lei av cola og rosiner.
Hilsen Lena
Hei,
Alt som er holdbart og inneholder litt biotilgjengelig sukker kan brukes: brødskive, knekkebrød, eple, pære, aprikoser, svisker, druer og tørkede bananskiver kan gjøre nytten.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
267 Liker

ferie med diabetes 2

Innsendt av:

hei,

Hvis man skal reise til varmere strøk - hva skal man unngå da og spise og drikke ?

Litt vin kan man drikke - drikker ikke drinker da det er mye sukker - mye grønnsaker
men det er jo ikke vanlig og få mye grønnsaker i "syden" men man kan jo kjøpe i butikk tomater, litt frukt hvis man ikke har kokemuluigheter

Jeg skulle gjerne ha svar på mine spørsmål da det er første gang jeg skal på ferie med diabetes 2 - er blitt 61 år
Hei,
Pga den sparsomme informasjon jeg har om din diabetes kan jeg ikke gi detaljert opplysning om hva du trenger for din utenlandsreise, men jeg kan gi noen generelle råd. De samme reglene gjelder på ferie som når du er hjemme - spar på alle sukkerholdige inntak, spis passe lite/mye av et sunt og balnsert kosthold, og driv regelmessig fysisk aktivitet hver dag med minst 60 minutter. Et eple eller en brødskive kan du ha i en sekk eller væske dersom du skulle få føling, selv om man sjelden får det når man har type 2 diabetes. I varme strøk er det viktig å drikke vann slik at man ikkedehydreres (uttørker). Ellers er det bare å nyte sommeren på fornutig vis uten mye alkohol. God tur!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
282 Liker

Reisedokumenter

Innsendt av: Anonym

Hei jeg har fått diabetes 2 nettopp og jeg lurer på hvilke dokumenter jeg må fremvise nå jeg reiser utlandet
Hei,
Så vidt jeg kjenner til trenger du ikke fremvise noen dokumenter vedrørende din diabetes, men det kan være meget fornuftig å ha med et helsekort som viser hvilken diagnose du har og hvilke medikamenter du bruker, i hvilke doser. Dette vil være av stor hjelp for helsepersonell som du evt trenger hjelp av under reisen. God tur!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
309 Liker

Kosthold og insulin

Innsendt av:

Hei.
Jeg er gift med en med Diabetes 1. Hvor mye har kosthold å si i dag når insulinen kan regulere blodsukkeret? Min kone er tar ikke hensyn til sykdommen sin i forhold til kosthold eller trening. Spiser og drikker mye sukkerholdige ting, for eksempel brus og godteri.
Hva kan jeg råde henne til? Blodsukkeret svinger mye i løpet av en dag, alt fra 1,9 til 17. Hun har hatt Dia 1 i over 30 år.
Jeg har ingen vansker med å forstå at dette er en vanskelig sykdom å leve med, men det er heller ikke alltid lett å leve med en som har denne sykdommen.
Hei,
Først kan vi være enige om at det kan være meget krevende å leve med diabetes. Når blodsukkeret svinger mye svinger også "formen" i form av f eks tretthet, følelsen av å være syk og urinmengde. Det er slitsomt å ha det slik. Diabetikere kan gjøre svært mye for å bedre stoffskiftet sitt ved å spise et balansert og sunt kosthold med lite sukker og regelmessig fysisk aktivitet. I tillegg til lavt sukkerinntak i et sunt og balansert kosthold er det viktig å spise passe lite slik at man holder normal kroppsvekt. Et stort fettvev bidrar til dårligere regulering av blodsukkeret. Fysisk aktivitet er meget viktig for både type 1 og type 2 diabetikere fordi muskelarbeid birar sterkt til å ta opp glukose fra blodet. Ved regelmessig fysisk aktivitet daglig kan behovet for insulin eller andre medikamenter som benuyttes i behandling av diabetes oftest reduseres betydelig. Mitt råd til deg og din kone er at dere tar hensyn til dette på en så god måte som mulig. Det vil gi dere mange bedre hverdager med mindre svingningerb i blodsukkeret. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon

Linker og aktuelle saker

Tidligere intervjuer

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Ble det mye godteri og fråtsing i mat i påsken? Trenger du hjelp til å komme i gang med et sunnere liv? Vektklubb.nos motivator og treningsekspert, Camilla Lorentzen, gir deg tips og råd til hvordan du kan komme på rett kjøl før sommeren!

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) svarer om ledigheten

Fredag kommer de første ledighetstallene for 2017 fra NAV. Hauglie svarer på spørsmål fra leserne.

Spør om tips og råd til utdanning

Er du fortsatt usikker på hvilken utdanning det er lurt å søke før fristen går ut 15. april? Her får du rådene du trenger i innspurten.

Faste spaltister