Er du mat-lei?

Lei av å spise det samme om og om igjen? Er det vanskelig å finne på gode og sunne middagsretter? Benytt sjansen til å spørre Vektklubb-kokken Tommy Østhagen om hvordan du kan bruke naturens eget matfat for å gjøre hverdagsmaten mer spennende.
Lurer du på hvordan du kan høste din egen frukt som epler, pærer, plommer og bær? Eller skal du på jakt i høst? Få de beste tipsene om hvordan du kan tilberede rype, elgkjøtt eller annet vilt. Tommy Østhagen er er tidligere Norgesmester i kokkekunst, og har gitt ut flere kokebøker.
35 Liker

Frokost

Innsendt av: Ida

Hei! Jeg er ute etter en litt sunn frokost.. Som ikke skal bestå av veldig mye kalorier. Har levd på forskjellige typer knekkerbrød med gulost de siste 5 ukene, og er veldig lei det nå. Har du noe tips de en sunn og god frokost til ei jente på 22 år?
Hei,

bak ett godt hjemmelaget grovbrød som du smører med f.eks mager kjøttpålegg som kokt skinke, kalkun/kyllingpålegg. topp med agurk i skiver eller tomat.
For variasjon kan du spise grov leverpostei, mager ost ol.

Det var alt jeg rakk for i dag! Takk for mange gode spørsmål!
vh. Tommy Østhagen
34 Liker

Laks som hovedingrediens

Innsendt av: Trine

Hei! Vi i kollektivet er storfan av fersk laks. Men som regel blir det mye det samme med grønt og en smak av sitron. Har du forslag til ulike vrier med ingredienser som kan brukes i forskjellige retter? Evt en annen type fisk for å variere? Ferske urter er herlig, men det blir som regel stående og tørke når vi går tom for idéer.
Takk for svar!:)
Hei!

Dere kan variere med forskjellige typer fisk, både torsk og sei er fine middagsfisker som er nesten like billige (Eller billigere) som laks.
I steden for å ha mange typer urter ville jeg holdt meg til 1-2 forskjellige som dere kan bruke opp, f.eks persille og basilikum eller timian. Da får dere brukt opp urtene før de tørker inn.

Kjøp også inn grønnsaker med god holdbarhet; gulrøtter, sellerirot, kålrot, løk, blomkål og brokkoli, så kan dere variere litt og få brukt opp alt uten at det blir dårlig. Varier med grønnsaker med kortere holdbarhet som dere bare kjøper inn det dere trenger til en middag :)
vh. Tommy Østhagen
32 Liker

Lære å spise og lage næringsrik mat

Innsendt av: Ina

PS: Har tidligere sett etter slags "kokkekurs" for nybegynnere, men dette er kjempe dyre gourmet kurs, og jeg trenger altså heeeelt fra basis??
Hei!

I Osloområdet er kulinarisk akademi gode på matkurs, tror de har basiskurs for folk flest også. I stavangerområdet er gastronomisk institutt stedet å sjekke.

Om du ikke får til kurs er det beste tipset å prøve seg frem på kjøkkenet hjemme, kjøp en kokebok så du har noe å jobbe ut i fra og prøv deg frem!


vh. Tommy Østhagen
33 Liker

Melkeallergi

Innsendt av:

Hei, jeg har melkeproteinallergi, og dette begrenser jo matlagningen en del. Har du noen tips til gode middagsretter uten melkeprodukter? Takk :)
Hei,

Soyamelk kan brukes som erstatning til mange retter som inneholder melk, det gjør at du kan ha ett tilnærmet "normalt" kosthold med melkeproteinallergi.vh. Tommy Østhagen
36 Liker

Måltidsrytme

Innsendt av:

Hei
Kjøpt tomatsupper er hjå oss framleis best, og grønsakssupper av poteter og gulerot også vidare glir ikkje ned på høgkant. Korleis får du barn til å like grønsaker? Korleis får du også kresne barn og vaksne til å like fisk.
Hei,

barn (og voksne) liker mat som smaker godt - det er utfordringen.
Pass på at all mat smaker noe, ikke "bare" vann. smak til maten med salt, pepper, hvitløk, chili osv..
Da vil alt smake bedre og barna vil like maten.
Prøv også å lokke de med morsomme navn, brokkoli kan selges inn som brokkolitrær og kjøttboller som kanonkuler, da er det lettere å få barna til å prøve noe nytt (igjen viktig at det smaker bra!)
vh. Tommy Østhagen
32 Liker

Kyllingrett

Innsendt av: RAHM

Jeg har en gryte som er kjempe enkel, men som smaker himmelsk, det eneste problemet med gryten er at den er umulig å pressentere på en fin måte, alt blir liksom bare ett kaos på talerkenen, problemet er å få ut maten fra gryten uten at det ser ut som ¤#%, har du noen teknikker eller utstyr som du anbefaler for å få max presentasjon.

Gryten består av (lagvis * 3) ris, kylling, karri, ost. Så i ovnen til osten er gratinert...
Hei,

kjøp noen ildfaste porsjonsformer av passende størrelse, da kan alle gjestene få hver sin form!

vh. Tommy Østhagen
39 Liker

Ingen Matfantasi...

Innsendt av: Tone

Jeg prøver å spise så rent som mulig, har gått ned 3 kg på 3 uker (og mange cm!!) men det er ikke til å stikke under en stol at jeg begynner å bli matlei! F. Eks. Ytrefilet av svin - veldig godt, sunt og billig. Men etter å ha spist pannestekt ytrefilet med blomkål til middag noen dager, begynner jeg å bli litt rådvill. Jeg har mistet all matfantasi! Hvordan ville du tilberedt et godt stykke (ca 300 gram) ytrefilet av svin? Tilbehør? Jeg prøver å være forsiktig med karbohydratene, så det må helst ikke være sukker eller frukt/svisker inkludert :-)
Hei,
Svinefilet kan man lage mye godt av.
Jeg ville brunet fileten på begge sider og stekt den ferdig i stekeovnen på 150grader (ca 10-15 minutter avhengig av størrelse)
server med bakte grønnsaker; aubergine, squash, paprika og løk som vendes med litt olivenolje, salt og pepper og bakes på høy varme (225grader) i stekeovn, 5-6minutter.
server med en mager kesamdressing tilsmakt salt, pepper og sitron.

vh. Tommy Østhagen
36 Liker

Hvit fisk

Innsendt av: ja til fisk

Hei! Er veldig glad i foliepakker med laks og vårløk/fennikel/gulrot/potet/sitron osv. Det beste er at maten lager seg selv. Har du noe forslag til noe veldig enkelt man kan gjøre med hvit fisk (torsk, sei, etc)?
Hei!

Du kan lage de samme pakkene med hvit fisk, det blir like bra som med laks!

vh. Tommy Østhagen
35 Liker

Tomatsuppe

Innsendt av: Stine :)

Hei! Jeg prøvd ut forskjellige oppskrifter på hjemmelaget Tomatsuppe med hakkete tomater, løk og div krydder. Jeg synes de har blitt for svake i smaken, litt for "utvannet" da jeg har brukt buljong. Har du noe forslag eller oppskrift på tomatsuppe?
Hei,
min oppskrift er med buljong, om du ikke vil ha det kan du bruke tomatpurè.

1 stk hakket løk
1 båt hakket hvitløk
1 ss raps, soya eller solsikkeolje til steking
500 g modne tomater
1 stk hønse eller grønnsaksbuljong
5 dl vann
1 dl matfløte
salt og pepper
2 egg


Fres løk og hvitløk i olje. Ha på tomater, buljongterninger og vann. Kok opp og la småkoke 5-6minutter. Ha suppen over i en blender og kjør til en jevn suppe. Ha suppen tilbake i kjele og ha på matfløte. Kok opp og smak til med salt og pepper.
Kok egg til ønsket kokegrad. Skrell og del i båter.

Server suppe med båter av kokt egg. Grovt brød er fint som tilbehør.


vh. Tommy Østhagen
34 Liker

Barnevennlige oppskrifter med linser?

Innsendt av: linse

Jeg har kjøpt ulike typer linser i innvandrerbutikk, lager rød linsesuppe, men familien synes ikke det er noe godt. Har du tips til barnevennlig mat med linser?
Hei,

Linser er ganske nøytralt på smak, så hvis du bruker litt krydder så går det som regel bedre. Prøv å lag linsesuppen med litt hvitløk og chilli i. Server med mager kokt skinke og en liten skje med mager creme fraiche i hver suppeskål før servering.

vh. Tommy Østhagen
38 Liker

Frukt og bær i leilighet

Innsendt av: Chris

Hvilke typer frukt og bær går det greit å dyrke i små leiligheter eller som vil ta lite plass på en terrasse?
Hei,

Med liten plass vil jeg anbefale jordbær, det tar liten plass :)

vh. Tommy Østhagen
41 Liker

Syltetøy og gele

Innsendt av: Elin

Hei :-)

Har du oppskrift på en litt sunnere variant av hjemmelaget syltetøy og gele ( til pålegg på brød ) ?
Har nemlig mengder av blåbær som må utnyttes !
Ha en fin dag :-)
Hei,

Du kan lage syltetøyet med litt mindre sukker, da blir det sunnere.
Mindre sukker gjør syltetøyet litt mindre holdbart, så pakk det i mindre bokser som kan fryses.

Lykke til!

38 Liker

Makrellmiddag

Innsendt av: Marita

Hei! Vi har fisket en hel del makrell og har lyst til å lage gode middagsretter med fisken - har du noen tips? (PS! Vi har laget makrell i tomat)
Hei!

Fileter makrellen og skjær ut beina midt i fileten.
krydre med salt og pepper og legg fisken på bakepapir i ovnen med skinnsiden opp.
Bak fisken på 150 grader i 7-8minutter, avhengig av tykkelsen på fileten.
den er ferdig når den flaker seg når du trykker lett på den.
Ta ut fisken og server med kokte nypoteter, agurksalat og lettrømme/mager creme fraiche.

Tidligere intervjuer

Spør Midtøsten-forsker om konflikten

Spør Midtøsten-forsker om konflikten

Marte Heian-Engdal er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo med Midtøsten som spesialfelt. Torsdag klokken 14 svarer hun på lesernes spørsmål om konflikten mellom Israel og palestinske væpnede grupper, som de siste dagene har eskalert dramatisk. NB! Spørsmål bør holdes korte og konsise. Utvis normal folkeskikk og saklighet.
Er knekkebrød kreftfremkallende?

Er knekkebrød kreftfremkallende?

I forrige uke kom nyheten om at EUs mattrygghetsorgan er bekymret fordi nivået av det kreftfremkallende stoffet akrylamid fortsatt er for høyt i matvarer. Akrylamid er et stoff som dannes naturlig når karbohydratholdig mat tilberedes ved høy temperatur. I Norge kommer det største akrylamidinntaket fra brød, knekkebrød og kaffe. Bør vi begrense inntaket av disse matvarene, og hvor store mengder kan man innta, før det er farlig? Professor i ernæring Christian A. Drevon svarer på spørsmål om kreftfremkallende stoffer i mat. Han sitter i fagpanelet i VGs Vektklubb.no.
Palestinakomiteen svarer om konflikten i Midtøsten

Palestinakomiteen svarer om konflikten i Midtøsten

Drapene på tre israelske ungdommer og en palestinsk 16-åring har på nytt antent konflikten mellom Israel og væpnede palestinske grupper. Onsdag morgen ble det meldt om at i underkant av 30 personer var drept i israelske angrep på Gazastripen. På israelsk side er minst to personer såret i palestinske rakettangrep. Det er frykt for at konflikten skal forverre seg ytterligere, og de siste dagene har flere advart om at det kan bryte ut en ny krig. Klokken 14.00 onsdag 9. juli svarer Palestinakomitéens leder Kathrine Jensen på lesernes spørsmål om konflikten.

Faste spaltister

Vektklubb