Digg og varmende høstmat

Høsten er en deilig tid for deg som er glad i å lage mat. På mørke, kjølige kvelder er det godt med varmende retter, stearinlys og pledd. Naturen byr på ferskt lammekjøtt, sesongens rotgrønnsaker, sopp og frukt. Spør Vektklubb.nos egen kokk, Tommy Østhagen om det du lurer på om høstmat. For eksempel; hvordan kan du gjøre tradisjonelle retter som fårikål mindre fetende, eller hvordan lage plommesyltetøy med mindre sukker? Han er tidligere Norgesmester i kokkekunst, og har gitt ut flere kokebøker.
42 Liker

Biff og alle vennene hans !

Innsendt av: Lillefar

Hvilke biff skal jeg velge og hvordan lage en sunnest mulig biff ? Og hvordan blir den sunnest med tanke på hva vi steker den i ? Har du feks forslag til å erstatte smør/rømme i bakepoteten som er biffens beste venn ? Hva vil du anbefale som tilbehør ?
Hei,

Både indre og yttrefilet av okse er forholdsvis magert kjøtt. Skjærer du bort synlig fett i tillegg så er det helt fint å bruke.
Om du bruker teflonpanne så trenger du veldig lite fett, kanskje så lite som 1/2 teskje med soya, raps eller solsikkeolje for å steke.
Du kan og steke i grillpanne, da trenger du ikke fett i det hele tatt.

Erstatt smør/ rømme med mager kesam eller mager creme fraiche, det går helt fint. Bland gjerne i hakket hvitløk og urter i kesam eller creme fraiche.

Tilbehør ellers er f.eks bakte grønnsaker, de kan bakes sammen med potetene. bland gulrot, kålrot og selllerirot i terninger og bak med litt rapsolje, salt og pepper i ovnen på 200 grader til det er mørt.

Lykke til!

Det var alt jeg rakk for i dag, takk for mange fine spørsmål!




vh. Tommy Østhagen
32 Liker

Hyttemat

Innsendt av: Ingrid

Hei har du forslag til noe som er lettvint å lage på hyttetur til mange og med et par kokeplater? Gjerne høstens lam:)
Hei,

jeg slår ett slag for en gammel klassiker, nemlig hønsefrikasse.
Du får hel høne i frysedisken på butikken, om du ønsker å bruke noe annet kan både kylling og kalkun brukes. Du kan og bytte ut høne/kylling/kalkun med f.eks lammekjøtt. beregn isåfall ca 150g kjøtt pr. gjest.

oppskrifte er til 4, men du kan lett gange den opp om du trenger til flere.

Hønsefrikasse


1 høne
2 l vann
1 gulrot
¼ sellerirot
1 stk kepaløk
½ purreløk

4ss hvetemel
2dl matfløte
Salt og pepper
1 gulrot
½ purreløk

Putt den hele høna i en kjele med vann, kok opp og skum av det som er av urenheter.
Ha i biter av gulrot, sellerirot, løk og purreløk.
La det hele trekke rett under kokepunktet i ca 1-1,5 time.
Ta ut høna og kast grønnsakene.
Kok inn kraften med 1/3.
Rens høna for bein, og kutt i store biter.
Kutt pene biter med gulrot og purreløk.
Ha matfløte i kraften.
Ha hvetemel og litt vann i ett lite glass med lokk og rist til det blir en jevn masse.
Hell denne blandingen over krafta mens du visper. Pass på så det ikke blir klumper.
Smak til kraften med salt og pepper. Ha i hønsekjøttet og grønnsakene og det hele er klart til servering når grønnsakene er møre.
Som tilbehør er kokte poteter fint.



vh. Tommy Østhagen
35 Liker

kylling

Innsendt av:

trenger tips til kylling med ny vri, blir mye det samme her i garden….
Hei,

prøv med kyllinglår i stedet for kyllingbryst. god smak, og billigere enn filet.

Kyllinglår marinert med sweet chili, servert med black eyed beans og mais.

Til 4 personer:

800 kg kyllinglår
4ss sweet chili
Saften av ¼ sitron
Salt og pepper.

200g black eyed beans
1 rød paprika
¼ agurk
1 boks med mais
Litt hakket persille
1 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
Salt og pepper


Start en dag før med å legge bønnene i vann over natta.
Del kylling låret i 3 biter, og mariner med sweet chili, sitronsaft, salt og pepper.
Ha kyllingen i en ildfast form og stek på 200grader i ca 25 minutter.

Hell av vannet fra bønnene, og ha de i en kjele med nytt vann. Kok bønnene møre.
Kutt små terninger av paprika og agurk, og bland sammen med mais, persille og olje. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Server kyllingen sammen med salaten. Ris passer og godt sammen med denne retten.
Kyllinglår kan byttes ut med annet hvitt kjøtt som kalkun og svin.

vh.
Tommy Østhagen
35 Liker

Plommer

Innsendt av: Henrik

Har et plommetre i hage. Har du tips og råd til hva jeg kan bruke et lass med plommer til?
Hei,

Du kan lage plommesyltetøy, det er veldig godt!

du trenger følgende:

1 kg plomme
1 ½ dl vann
3-500 g sukker

Del plommene i to og ta ut steinen. Ha plommene i en kjele med sukker og vann. har du bløte plommer trenger du mindre vann, har du veldig harde plommer trenger du mer.
Kok til plommene er møre og sukkeret er helt oppløst. jo mer du rører, jo mer mos blir syltetøyet. rører du lite får du gode biter med plommer i syltetøyet.
Hell syltetøyet over i helt rene glass, fyll helt til kanten. Avkjøles på glass og oppbevares i kjøleskapet. holdbarheten kan økes ved å tilsette konserveringsmiddel, det får du kjøpt i vanlig matbutikk. følg isåfall bruksanvisning på pakken!

36 Liker

Fisk!

Innsendt av: Mari

Trenger tips til en god fiskerett nà nàr hösten er kommet, har du en luring pà lur?
Hei,

det er veldig fin uer å få tak i nå, men du kan også bruke andre typer hvit fisk som steinbit, kveite eller torsk.

Her er en god oppskrift på bakt uer med blomkål:

600gr uerfilet uten skinn og bein.
1stk blomkål
1stk paprika
50gr pinjekjerner
60gr kapers
sjalottløk
sojaolje
stekesjy
persille
salt
pepper



kutt uerfileten i 4 biter, salt og pepre den og stek den i olje, 3 minutter på middels varme på en side, deretter 2min på den andre.
Legg fisken i folie ved siden av ovnen mens du fikser grønnsakene:

Kutt blomkål i buketter og paprika i strimler. stek blomkålsbukettene og paprika i strimler lett gjyllen i en stekepanne med litt olje. Smak til med litt frisk persille, kapers, ristet pinjekjerner, salt og pepper.
Server fisken med grønnsaker og evt. ris eller poteter ved siden av.

34 Liker

Kjøttdeig

Innsendt av: Christina

Har du noen enkle retter hvor man bruker kjøttdeig, storfe og svin? Jeg er veldig kjedelig og enkel når det kommer til middag, så trenger noen tips.
Hei,

Anbefaler deg å bytte ut kjøttdeig med karbonadedeig, det er magrere og ett bedre produkt!

Den aller enkleste retten å lage er dette:

Karbonader med sesam og stekte grønnsaker

Til 4 personer

1pk karbonadedeig (500g)
2ss sesamfrø
1 pakke sukkererter
1 rød paprika
1 rødløk
1ss stekeolje som raps, solsikke eller soyaolje.
1 boks mager kesam
1ts sitronsaft
Salt og pepper
1 pakke grissini (bread sticks)

Åpne pakken med karbonadedeig og med hendene deler du pakken i 5 på langs, i samme retning som kjøttet er kvernet i pakken.
Strø sesamfrø på alle sidene av karbonadene før du steker de i varm panne med olje.
Avhengig av tykkelsen trenger de 1-2 minutter på hver side.
Kutt paprika og løk i strimler. Fres disse i varm panne og rett før servering har du i sukkererter slik at de blir varme, men fortsatt er sprø.
Smak til kesam med sitronsaft, salt og pepper og server ved siden av karbonadene sammen med grønnsakene og grissini.

lykke til :)
39 Liker

Suppe som varmer på en kald høstkveld

Innsendt av: Annika

Jeg er veldig glad i supper og liker å lage dem selv. Har du forslag til en suppe som varmer godt og smaker av høst? Gjerne med sopp (men ikke som hovedingrediens) og andre snadder-grønnsaker.
På forhånd takk :)
Hei!

Jeg ville laget en klar grønnsakssuppe:
4 stk potet
1 stk gulrot
1 stk purreløk
100g skogsopp
1/4stk blomkål
1 stk løk
1 l grønnsakskraft, (evt. 1l vann og 2 grønnsaksbuljongterninger)
2 ss finhakket persille eller gresløk

Potetene skrelles før de skjæres i terninger. Løk, gulrot og purre skjæres i tynne biter, soppen renses og deles i mindre biter om de er store. Kok opp grønnsakskraft. Tilsett grønnsakene og la suppen koke til grønnsaker og poteter er møre. Smak til suppen. urter drysses over til slutt.
37 Liker

Er fårikål veldig usunt??

Innsendt av: Hege

Jeg har hørt at det er forskjell på får og lam. Hva er i såfall sunnest?
Jeg lurer også på om helstekt lammelår er usunt? Er det evt noe jeg kan gjøre for å få den sunn men god?
Hei, så lenge du bruker magert lam eller fårekjøtt så er det greit. Styr unna lammeribbe, der er det mye fett. Før du begynner å koke fårikålen kan du skjære bort mye av det synlige fettet. Og under koking kan du fjerne fettet som legger seg på toppen med en øse.

Helstekt lammelår er helt greit, bare fjern mye av det synlige fettet før steking, mye av det som evt er igjen av fett vil smelte og bli liggende igjen i formen når du tar ut steika.

vh.
Tommy Østhagen
37 Liker

ovnsrett...

Innsendt av: Synne

kunne tenkt meg en form i ovnen med mye godt oppi, sopp etc., tips der alt er i en form?
Hei,

du kan lage en god pastaform med mager skinke og skogsopp:

til 4 personer:
300g pasta (pastaskruer, rør etc. )
200g mager skinke i strimler (evt. kyllingbryst i strimler)
100g skogsopp
1/2 kepaløk
1/4 blomkål
1 kvist fersk rosmarin
1 fedd hvitløk
4dl melk
30g margarin
30g hvetemel
salt og pepper
evt. 100g ost til gratinering

Kok pasta mør og avkjøl. kutt løk og hvitløk i små biter, og bland skinke/kylling, blomkål, løk og pasta sammen.
smelt margarin og rør inn hvetemelet til det ikke er klumper. Spe med melk og la det småkoke ett par minutter. smak til med salt og pepper. bland med pasta/kjøttblandingen og ha i smurt ildfastform.
Om ønskelig kan du gratinere med ost, men det kan og droppes.
stekes 15 minutter på 175 grader midt i ovnen!

41 Liker

Lam med kanel!

Innsendt av: rita

Har du tips til en god oppskrift på lammegryte hvor kanel er brukt som krydder?

Lam er jo så mye mer enn lammelår og fårikål =)
Hei,

Kanel, kardemomme og anis er gode krydder til lam. Bruk en enkel oppskrift på lammegryte og kok lammet mørt sammen med kanelstang, kardemommefrø og ett par-tre stjerneanis. Du får da en gryte med gode smaker, med smaker som er mye brukt i midtøsten og nord-afrika!

lykke til!
42 Liker

Tomatsuppe

Innsendt av: Håvard A.

Hei, Tommy. Jeg er veldig glad i tomatsuppe, men posevarianten er jo så salt, og dessuten er det "bare" 25 % tomat i den og mye stivelse. Kan jeg lage den av hakkede tomater? Hvordan gjør jeg det? Så få ingredienser som mulig! :-)
Hei!

Tomatsuppe er godt og enkelt å lage!

Her en en enkel oppskrift til 4 personer, med ferske tomater eller hakkede tomater som utgangspunkt:

Hjemmelaget tomatsuppe med kokt egg
Til 4 personer

1 stk hakket løk
1 båt hakket hvitløk
1 ss raps, soya eller solsikkeolje til steking
500 g modne tomater/ 500g hakkede tomater
1 stk hønse eller grønnsaksbuljong
5 dl vann
1 dl matfløte
salt og pepper
2 egg


Fres løk og hvitløk i olje. Ha på tomater, buljongterninger og vann. Kok opp og la småkoke 5-6minutter. Ha suppen over i en blender og kjør til en jevn suppe. Ha suppen tilbake i kjele og ha på matfløte. Kok opp og smak til med salt og pepper.
Kok egg til ønsket kokegrad. Skrell og del i båter.

Server suppe med båter av kokt egg. Grovt brød er fint som tilbehør.

Tidligere intervjuer

UTSATT: Silje Norendal og Ståle Sandbech svarer om snowboard

UTSATT: Silje Norendal og Ståle Sandbech svarer om snowboard

Dette nettmøtet er utsatt inntil videre.
Spør rådgiveren vår om privatøkonomi

Spør rådgiveren vår om privatøkonomi

SPESIALTILBUD TIL DP+ ABONNENTER: En gang i uken kan du som er abonnent på DP+ stille spørsmål i nettmøte til vår rådgiver Øyvind Røst. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi; skatt, aksjer, fond, banklån og renter, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DP+ som kan stille spørsmålene og lese svarene. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer.)
Hva bør du trene når du er sliten?

Hva bør du trene når du er sliten?

Synes du trening er et ork og dørstokkmila altfor lang? Hvordan få tid til trening i en hektisk hverdag? Skal du prioritere kondisjon- eller styrketrening for å trimme vekk kiloene? Hva er den mest effektive kondisjonstreningen? Hvilke styrkeøvelser er viktigst? Hvor hardt og hvor lenge må du trene? Send dine spørsmål til personlig trener, foredragsholder og treningsekspert i VG Vektklubb.no,, Roger Holmedal. Han jobber til daglig som personlig trener på fulltid, som foreleser på personlig trener-studie og er treningsekspert i Vektklubbs fagpanel.

Faste spaltister

Vektklubb