Diabetes type 2, vekt og kosthold

Er det bare blodsukkeret som er viktig, eller må man tenke på andre ting også når man har diabetes type 2? Er sukker bare sukker? Hva med sukkererstatninger og kunstig søtstoff, hvordan kan diabetikere bruke dette i kosten? Spør klinisk ernæringsfysiolog og kostekspert i VG Vektklubb.no, Line Kristin Johnson. Hun jobber ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved sykehuset i Vestfold.
205 Liker

Blodsukker

Innsendt av:

Jeg har fått vite av min lege at jeg har høyt blodsukker. Har kjøpt blodsukker for å se sammenhengen mellom matinntak og verdier. Men hvor bør blodsukkeret ligge om morgenen?
Hei Anneli!
Det er veldig lurt å måle blodsukker like før og 1,5-2 timer etter et måltid for å se effekten av det du har spist. Om morgenen bør blodsukkeret helst ligge mellom 4 og 6 mmol/l.

Takk for dette og mange andre gode og viktige spørsmål i dag!

Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
184 Liker

sukkerfri brus

Innsendt av:

Hei

Er det vitenskapelig dokumentert at sukkerfri brus eller andre sukkerfrie produkter, dvs produkter som inneholder kunstig søtstoff, fører til økt apetitt?
Hei!
Nei, det er det ikke. Noen studier tyder på at man spiser litt mer når man VET at man spiser/drikker sukkerfritt, men ikke når man ikke vet det (resultater fra såkalte "blindede studier"). Dette antyder at det kan være en ikke ubetydelig psykologisk effekt vi har med å gjøre... Kankje kan men tenke seg følgende ubevisste ressonement: "Siden jeg sparer kalorier ved å drikke sukkerfri brus kan jeg unne meg litt ekstra av noe annet i stedet"... :-)

Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
197 Liker

poteter

Innsendt av:

Hva skjer med stivelsen/karbohydrat under koking, og dersom du spiser kald kokt potet?
Hei Edel!
Enkelt forklart kan man si at stivelsen (karbohydratene) i poteten er tilgjengelig for oppsugning i tarmen når poteten er varm (kokt, bakt, stekt), men forandrer struktur og blir "resistent" og ikke like tilgjengelig for oppsugning når den er kald. Kalde , kokte poteter gir dermed mye lavere blodsukkerstigning enn når de er varme. En potetsalat av kalde kokte poeter, litt god olivenolje, vårløk, purre og krydder kan være et godt alternativ til "tradisjonelle" varme poteter.
Men husk at med en gang de kalde potetene varmes opp igjen blir stivelsen tilgjengelig for tarmen.
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
188 Liker

Tegn på diabetes 2?

Innsendt av:

Jeg merker at jeg tisser mye og ofte når jeg spiser sukkerholdig mat og søtsaker.
Men vekt er normal 60kg 165 høy... Har heller ikke gått ned i vekt...Lurer på om jeg burde sjekke meg for diabetes 2
Hei Hege!
Det at man må tisse mye og ofte kan være et tegn på at man har diabetes. Dersom man har diabetes er det en fordel å få riktig diagnose og behandling tidligst mulig. Ta en tur til fastlegen din så finner du ut av det. Lykke til!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
184 Liker

Karbohydrat = diabetes?

Innsendt av:

Hei
Jeg har gått på biorytme-dietten tidligere. Det går ut på at jeg har spist ca. 310g karb, 180g protein, 90g fett i løpet av en dag. Jeg går da i kcal underskudd!

Kostholdet består av mye grønsaker og magre sunne proteinkilder og fettet er stort sett umettet. Jeg trener MYE og jeg gikk mye ned i fettprosent.
Dette er altså en diett med mye karbohydrater, moderat med protein og lite fett. Karbohydratene kommer stort sett fra ris, poteter og frukt og grønsaker.

Vil en slik diett øker det faren for diabetes? Jeg tenker, siden det er så høy andel av karbohydrater?

Er det også slik at et stort inntak av frukt vil øke faren for diabetes, siden det tross alt er mye sukker?

Mvh Knut
Hei Knut!
Du kan ikke få diabetes av karbohydrater. De miljøfaktorene som trolig i størst grad fremmer utviklingen av type 2 diabetes er overvekt, særlig for mye magefett (det som ligger mellom indre organer i buken), og for lite fysisk aktivitet. Om man legger på seg av for mye karbohydrater, fett eller protein er av mindre betydning. Siden du trener mye vil en karbohydratrik kost slik du beskriver ikke øke faren for å utvikle diabetes. Husk at det sukkeret vi mennesker bør få i oss minst mulig av ikke er det vi får i f. eks. frukt, bær, brød og ris, men det som tilsettes i kaker, søtsaker o.l.
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
184 Liker

Diabetes 2 og vitamin D

Innsendt av:

Har vitamin D noen effekt på forebygging/ behandling av diabetes type 2? evt. hva mengde må til?
Hei!
Dette er interessante spørsmål som det forskes på, men som vi dessverre ikke har noe klart svar på ennå. Sola, fet fisk og tran er de beste vitamin D-kildene. For å sikre et tilfredsstillende nivå av vitamin D i blodet (> 50 nmol/l), må mange ta vitamin D-tilskudd gjennom vinteren. Nye nordiske retningslinjer anbefaler inntak av 10 µg vitamin D daglig fro alle voksne.
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
182 Liker

Diabetes 2 - melkeprodukter og blodsukkerstigning

Innsendt av: Anonym

Hei, jeg har hatt diabetes 2 i snart 10 år og bruker Metformin for dette. Blodsukkeret mitt er nå på nivå med en "frisk" person. Jeg holder meg slank, er flink til å trene og tenker over hva jeg spiser. Jeg spiser som regel et eple eller rugsprø med brunost som mellommåltid mellom frokost og lunsj. Det er mange gode yoghurtprodukter på markedet nå, men dette tør jeg ikke spise da jeg vet at melkeprodukter kan forårsake rask blodsukkerstigning. Har du noe forslag til andre ting å spise enn det jeg har nevnt foran som ikke forårsaker blodsukkerstigning? På forhånd takk for svar.
Hei!
Så flott at du har fine blodsukkerverdier! Du kan godt erstatte frukt og rugsprø med brunost med Yoplait yoghurt 0%. Ha gjerne noen nøtter og litt usøtet kornblanding i så metter det lengre. Et slikt yoghurtmåltid gir ikke mer sukker enn det du vanligvis spiser som mellommåltid. Gjør et forsøk og se om ikke det vil fungere. Lykke til!

Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
210 Liker

Blodukkersvingniger

Innsendt av:

Hei,
Jeg har er et spm som ikke er bare rettet mot diabetes, men blodsukker/insulinproduksjon på generell basis.
Det snakkes om at man bør unngå mye raske karbohydrater for å ikke få rask stigning av bloduskker og blodsukkersvingninger. Men hvorfor det? Sett bort ifra at man kanskje føler sult igjen ganske raskt etterpå, eller blir slapp når blodukkeret synker igjen, er det da noen negative effekter med et blodsukker som svinger? Kan man legge på seg/ slite med å gå ned I vekt av dette I seg selv, eller er det knyttet til at man spiser mer enn man burde?
Hei Sanne!
Jeg synes du har et meget godt spørsmål, og du har egentlig besvart det selv også. Raske karbohydrater og etterfølgende brå blodsukkersvingninger gjør at man blir fort sulten og spiser mer. Dermed øker det totale kaloriinntaket og man har lettere for å legge på seg og f. eks. utvikle diabetes type 2. Ved siden av at "langsomme" karbohydrater bidrar til økt og mer langvarig metthet (og gjennom det et lavere kaloriinntak), er de fiberrike matvarene med på å øke tarmaktiviteten, bedre fordøyelsen, redusere risiko for kreft i tykktarm og redusere kolesterolet. Summen av dette gjør det lurt å spise grovt og fiberrikt!

Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
194 Liker

Høyt blodsukker morgen og operasjon

Innsendt av:

Hei, har 2 spørsmål jeg gjerne vil ha svar på.
1. Hvorfor er blodsukkeret alltid mye høyere på morningen - kontra når jeg måler sent på kvelden rett før leggetid?
2. Skal igjennom en større bukplastikk med fettsuging. Vil dette ha noen påvirkning på blodsukker og dia 2 etterpå? (Har gått ned 26 kg uten at det har endret min dia 2)
Hei!
1. Grunnen til at mange som deg opplever at blodsukkeret er høyere om morgenen enn når man legger seg, er at leveren frigjør noe sukker gjennom natten. For noen er justering av medisiner nødvendig for å bedre dette. Snakk med legen din om det.
2. Det er vanskelig å vite om bukplastikk med fettsuging kan påvirke din diabetes. Siden et så stort vekttap ikke har påvikret dine blodsukkerverdier er det kanskje ikke så sannsynlig. Men dersom bukplastikk-operasjonen fører til at du blir mer fysisk aktiv, vil det kunne bidra til lavere blodsukker - og uansett garanert bedre helse! Lykke til!

Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
194 Liker

Trening, kosthold og diabetes type 2

Innsendt av:

Hei

Lurer på.. Hvordan er kombinasjonen når man har trent en hard økt feks kondis 1 time og styrke 30 min Feks. Step 1 time og deretter styrke, og å ta noen raske karbohydrater da rett etterpå for a holde forbrenningen oppe. Man forbrenner vel ikke noe særlig på tom mage? Eller hvis man trener nesten 7 dager i uken og det kondis og styrke kombinert og behov for karbohydrater?
Hei!
Så flott at du trener så mye: DET er flott "diabetesmedisin" det! Forbrenningen øker når du er så aktiv ved at du holder muskemassen i aktivitet. Det å spise litt rett etter trening er lurt for å etterfylle glykogenlagrene i musklene og til "vedlikehold" av muskelcellene. En kombinasjon av "raske" karbohydrater og protein er supert. Ta gjerne en frukt først rett etter trening (nok raske karbohydrater) og litt senere 1-2 skiver brød med proteinrikt pålegg (magert kjøtt, fisk, fugl, ost eller egg). Husk også å drikk mye vann under og etter treningen. På denne måten tar du vare på aktive muskler og holder dermed forbrenningen oppe. Lykke til videre!
Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
192 Liker

Søthunger

Innsendt av:

Hei, jeg er så vanvittig søtsjuk nesten hver eneste dag, og synes det er vanskelig å motstå sjokoladen. Jeg er kvinne, trener styrke og kondisjon 4-5 ganger i uka, har en BMI på 20,6 og er 48 år gammel. Normalt kosthold og ekstra glad i både fisk, frukt og grønt. Men så greier jeg altså ikke holde meg unna søtsaker. Kan jeg mangle noen stoffer i kroppen som gir meg denne søthungeren. Glad for svar :-)
Hei Irene!
Det er mange som vil kjenne seg igjen i din besrkivelse av søthunger. Det er imidlertid lite sannsynlig at det skyldes at man mangler et "stoff" i kroppen. Det vi imidlertid vet er at kombinasjonen av fett og sukker eller fett og salt (f. eks. i sjokolade og potetgull), øker følelsen av velvære og lykke. Slik kaloritett mat stimulerer produksjon av "lykkehormoner" i hjernen, og det kan man jo bli litt avhengig av. Du er helslank, aktiv og har ellers et sunt kosthold, og da kan jeg glede deg med at studier tyder på at mennesker som spiser litt sjokolade jevnlig faktisk har bedre helse enn de som ikke spiser sjokolade i det hele tatt. Så jeg ser ingen grunn til at du ikke skal fortsette å nyte din sjokoladebit med god samvittighet. For ordens skyld anbefaler jeg deg å prøve mørk sjokolade, gjerne med nøtter!

Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
180 Liker

Riktig kosthold og diabetes.

Innsendt av:

Jeg brukte tidligere 2000 mg metformin og hadde da blodsukker under 6.For fire år siden skiftet jeg kosthold.Bort med søtsaker,potetgull,ris,pasta,poteter.Spiser mye grønnsaker,litt frukt og bær,hvitt kjøtt,fisk,egg og baker eget brød.Ble medisinfri etter ei uke.Har siden det hatt langtidssukker under 5.5,og blodsukkeret er aldri over 5.5 uansett når jeg måler.Det må vel si at jeg gjør alt rett?Alle blodprøver ellers andgående kolesterol,fettstoffer,nyretester osv er normale.
Hei!
Og gratulerer med sunt kosthold og fine blodverdier! Når både blodsukker, fettsoffer i blodet og andre prøver er fine vitner det om at du har "truffet blink" med kostholdet ditt. Særlig viktig er det selvsagt at du har kuttet kraftig ned på inntak av sukker og såkalte "raske" karbohydrater som fort gir økt blodsukker (hvitt mel, hvit ris og pasta) og økt inntak av fiber (grovt brød, bønner, linser, fullkornsprodukter) og antioksidanter i form av frukt og grønt. Regner med at du også bruker sunt fett som olivenolje, rapsolje litt nøtter og evt. myk margarin i kostholdet ditt. Lykke til videre!

Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
188 Liker

Diabetes-frykt

Innsendt av:

Jeg vil gjøre det jeg kan for å unngå å få diabetes. Hvor mye er arvelig (har noen i familien med det) og hvor mye kan jeg gjøre selv for å forhindre det? Er ung, men glad i søtsaker, er ikke spesielt fysisk aktiv og kunne gått ned 5-10 kg.

1) Hvor mye skal til (generelt sett; skjønner at du ikke kan uttale deg konkret om meg) for at jeg kan utvikle sykdommen? Er f.eks.normale mengder godteri tre ganger i uken og inntak på ca 2-3 liter brus i uken tilstrekkelig, eller slipper jeg unna faresonen? Omtrent hvor stort omgang må til?

2) hvor farlig er virkelig kunstige søtningsmidler? Drikker kun light-brus (forsåvidt kun light-produkter i alt), bruker bare sukketter og spiser jo det farlige smågodtet osv

Vil gjerne prøve å gjøre noe med dette dersom det er farligere enn jeg liker å innbille meg ;-)
Hei!
Jeg synes det er flott at du tenker forebyggende. Det er riktig at diabetes er arvelig (særlig type 2) Det er helt klart faktorer i miljøet som bidrar til at noen utvikler sykdommen. Men det er ikke riktig at det er sukker eller søtstoffer som forårsaker diabetes. Selvfølgelig er det likevel lurt å begrense inntaket av sukkerholdig mat og drikke og ellers spise sunt, dvs. mye frukt, bær og grønnsaker, grove kornvarer, bønner, linser, fisk og fugl og ikke så mye rødt kjøtt og bruke litt nøtter, oliven- eller raspolje og evt. myk margarin som fettkilder. Det gjelder oss alle. Men noe av det viktigste du kan gjøre for å forebygge diabetes type 2, er å holde deg slank med en livvidde helst under 94 cm hvis du er mann og under 80 cm hvis du er kvinne, samt være fysisk aktiv så mye som mulig. Det er lurt og viktig å velge sukkerfri tørstedrikke (helst vann selvsagt, men også sukkerfri brus eller saft). Min anbefaling til deg for å forebygge diabetes er at du finner en aktivitet du liker, og "få opp dampen og formen"! Det er også lurt å spise regelmessige og ikke for store måltider. Da vil kroppen "tåle" litt godteri i ny og ne mye bedre også. Både nøtter og mørk sjokolade i begrensese mengder er gode og faktisk også sunne godteri-alternativer. Lykke til!

Vennlig hilsen Line Kristin Johnson
190 Liker

Stevia, sukrin og natreen kontra sukker

Innsendt av:

Hei, jeg går ned etter planen i vektklubb og det er nok mest takket være all aktivitet jeg bedriver. Prøver finne sunne valg i dagliglivet som kan vare etter at jeg når mitt mål, slik at jeg greier å holde vekten også.
I forbindelse med en konsultasjon om min diabetes 2 fikk jeg høre at kroppen "behandler" kunstig søtstoff som sukker og gjør at jeg legger på meg like mye som om det var sukker jeg inntar. (kortversjon) De visste ikke hvordan det var med stevia, det er jo et naturprodukt, men for nytt til at virkningen var forsket på, i motsetning til f.eks. natreen. Stemmer dette?
Her i vektklubb er det jo kun kaloriregnskapet som teller, og sukrin (bortestt fra gold) og stevia står oppført med 0 kalorier. Litt forvirrende dette !?!? Kan vi med diabetes bare følge dette hvis blodsukker forøvrig er bra?
Jeg har levd på natreen i hele mitt liv, pappa hadde diabetes og vi spiste alle det som var søtet med natreen. Jeg har også drukket masse dia-brus (har sluttet nå), men bruker pr i dag små mengder (anbefalt mengde er vel 11 suketter om dagen) natreen i kaffe og te, sukrin i ulike varianter på f.eks havregrøt - og stevia (dråper og suketter) i smoothies etc. Bør mengdene begrenses, evt til hva?
Har dette vært/er dette - skadelig? Hva bør jeg i så fall gjøre. Slutte med alt søtt vill være et et stort tap for livskvaliteten skjønner du :-)
Hei Astrid!
Så flott at vektreduksjonsprosjektet ditt går etter planen! Og heldigvis er det ingen grunn til at du må leve uten søtsmak selv om du har diabetes. Du kan bruke en rekke ulike søtningsstoffer, og særlig egnet er de med svært lite/ingen kalorier. Man kan ikke legge på seg av 0 kalorier! Både Natreen, Splenda, Suketter, Canderel, Sukrin og Stevia er eksempler på egnede alternativer. De søtsoffene som kan påvirke blodsukkeret ditt (foruten vanlig sukker), er fruktose og såkalte sukkeralkoholer (navned ender på -ol); sorbitol, xylitol, mannitol etc. Slike sukkeralkholer brukes ofte i sukkerfrie pastiller og sukkerfri tyggegummi og har svært lite/ingen effekt på blodsukkeret dersom man bare spiser små mengder av det (noen få pastiller eller en tyggegummi). Bruk av den mengden sukkererstaning du beskriver er ikke skedelig på noen måte, men stort inntak av sukkeralkoholer kan gi mageplager (luft, romling, diarre).
Lykke til videre med gode levevaner fremover hva gjelder både kost og fysisk aktivitet!

Vennlig hilsen Line Kristin Johnson

Linker og aktuelle saker

Tidligere intervjuer

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Ble det mye godteri og fråtsing i mat i påsken? Trenger du hjelp til å komme i gang med et sunnere liv? Vektklubb.nos motivator og treningsekspert, Camilla Lorentzen, gir deg tips og råd til hvordan du kan komme på rett kjøl før sommeren!

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) svarer om ledigheten

Fredag kommer de første ledighetstallene for 2017 fra NAV. Hauglie svarer på spørsmål fra leserne.

Spør om tips og råd til utdanning

Er du fortsatt usikker på hvilken utdanning det er lurt å søke før fristen går ut 15. april? Her får du rådene du trenger i innspurten.

Faste spaltister

Vektklubb