Dataanalytiker Einar Otto Stangvik svarer på dine spørsmål

VGs sikkerhetsanalytiker Einar Otto Stangvik har avdekket og analysert dataloggene som har gitt oss identitetene til nordmennene som skal ha lastet ned overgrepsmateriale. Det har vært et krevende arbeid, men viser at nedlasterne ikke er så usynlige som de har trodd at de er. Einar Otto Stangvik svarer på dine spørsmål.
280 Liker

Stå på!

Innsendt av: Anonym

Vil bare si stå på!!!

Er selv misbrukt som barn,heldigvis ikke i den grad at jeg ble fysisk skadet
Men psykisk skadet blir man,du glemmer det aldri !!!!!!!!
Blir kvalm bare jeg ser overskrift om misbruk
Takk! Jeg er virkelig lei for at du har opplevd det du har, og for belastningen overskriftene er, men håper at du tilgodeser det for at fokus kan rettes mot både fysiske og digitale overgrep.

Nå trekkes jeg mot andre forpliktselser, så dette må dessverre bli siste svar i denne omgang. Takk til alle som har stilt spørsmål, og beklager på det sterkeste til alle jeg ikke kunnet svare. Over 300 spørsmål har kommet inn, og mange fortjener så mye mer enn et par linjer her. Hvis noen føler de har blitt oversett, så kan de gjerne sende meg epost!

Med vennlig hilsen Einar
261 Liker

Hvem fler?

Innsendt av:

Hei!

Du skriver ofte at det er flere som skal ha creds for arbeidet.
Er det et team av flere kodere det er snakk om eller er det snakk om journalistene som har oppsøkt nedlasterne?
Vi har vært tre stykker i kjerneteamet: en journalist, en filmfotograf og en datamann (meg). Utover det har svært, svært mange på huset deltatt i organisering, råd, saksutvikling, sikring, klipping, fotografering og alt mulig annet som tross alt må til i et slikt prosjekt.

Med vennlig hilsen Einar
261 Liker

Sammenheng

Innsendt av:

Kunne du bruke noe av det du brukte for å finne han i saken som var for noen år siden i denne saken? Var det noen noe likt, eller måtte du gjøre alt på nytt?
Erfaringer fra gravende arbeid er først og fremst det som gjenbrukes. Videre har jeg hatt nytte av kjennskap til enkelte miljøer. Resten av verktøyskrinet har vært nytt denne gangen - og det meste har blitt til underveis.

Med vennlig hilsen Einar
248 Liker

Bearbeiding

Innsendt av:

Hei! Flott arbeid dere utfører, men jeg lurer i hvilken grad dette går inn på dere som graver i slike ting? Både i VG og og Kripos. Og om du/dere har hatt behov for profesjonell hjelp for å bearbeide inntrykk dere setter igjen med?
Jeg vet at de som etterforsker dette hos Kripos har retningslinjer for hvordan det skal jobbes, både med tanke på varighet og alenejobbing. De har derimot en langt tøffere jobb enn hva vi har hatt, i den forstand at de må gjøre nøye vurderinger av alle nye filer som fanges opp. For min del har det vært mer enn tøft nok å lese beskrivelser og filnavn i mange tilfeller.

Når det gjelder oppfølging for vår del, så har vi hatt god hjelp i samtaler med hverandre underveis. Men hvis jeg skulle gjort det samme igjen, så ville jeg ha bedt om å få snakke med profesjonell utenforstående jevnlig.

Med vennlig hilsen Einar
273 Liker

Ikke vær så ydmyk nå.

Innsendt av:

Du sier politiet har tilsvarende og bedre kompetanse. De har de tydligvis ikke, da de stort sett gjør pågripelser i forbindelse med store internasjonale operasjoner.

Du har tydligvis genuine arbeidsmetoder, svært god innsikt i sosiale medietjenster og programmeringskompetanse.

Godt jobba, og si ja til jobbtilbudet fra politiet.

Kan du si noe om it-kompetansen til de dere fant fram til.
Jeg har vanskelig for å være noe annet enn ydmyk, når jeg til stadighet ser hvor dyktige andre er på hva de gjør, og får jobbe med så mange flinke mennesker. Men takk - også ydmykt :)

IT-kompetansen til de vi har avdekket er sprikende. Noen har absolutt brukt mer tid ved tastaturet enn andre, men felles for alle er at de glemmer seg litt her og der. Det har gjort identifiseringen mulig.

Med vennlig hilsen Einar
246 Liker

Program

Innsendt av:

Hvilket språkhar du brukt for å analysere alt? På dokumentaren så jeg så vidt et glimt av et terminalvindu, og det så ut som du bruker Java - tar jeg feil?
Det meste av analyseprogramvaren er Python, samt noen zsh-script, Javascript og en ørliten dose C.

Med vennlig hilsen Einar
243 Liker

Kan dette forumet være nyttig for nedlasterne?

Innsendt av:

Hei.
Takk for at dere gjør denne utrolig viktige reportasjen.
Jeg må likevel undres, når jeg leser, kan det tenkes at noe av informasjonen du deler er nyttig for nedlasterne, som nå må finne nye måter å gjemme seg på?
Tenker du over at noen av de du kommuniserer med kan ha en skjult agenda?
Jeg håper du fortsetter arbeidet ditt ,at vi aldri noensinne godtar at disse forbrytelsene foregår og at nedlasterne kriminaliseres som de overgriperne de er.
Takk, fra oss alle!

Det er en risiko for at dette er til hjelp for både eksisterende og framtidige nedlastere, men som jeg har svart en annen tidligere så finnes det like mange måter å finne nedlastere på, som det finnes måter å skjule seg på. Jeg synes det er vanskelig å la risiko for at noen skremmes fra ett sted til et annet forsvarliggjøre stilletiende aksept for problematikken. Metode, teknologi og tilgjengelighet utvikler seg uansett hva man gjør, så da føles det riktigere å belyse omfang og utfordringer, i håp om at det fører til økte bevilgninger og stadig mer effektive mottiltak.

Når det gjelder skjult agenda, så er greieste måte å håndtere denne på at jeg ikke svarer på private henvendelser om teknikk. All informasjon om prosessen vår har vært helt åpen, enten i artikler, på film, åpent på Facebook eller Twitter.

Med vennlig hilsen Einar
243 Liker

Assembly

Innsendt av:

Hei, kan du assembly?
x86 og x64 har jeg jobbet mye med, spesielt fra 2001 til 2008.

Med vennlig hilsen Einar
251 Liker

Redd for å bli avslørt?

Innsendt av:

Når dere jobbet med denne saken, var du noen ganger redd for å bli avslørt? Hva ville du for eksempel gjort hvis Politiet plutselig kom og banket på døren? Eller visste Politiet at dere jobbet med denne saken?
Som presse så er det en ufravikelig nødvendighet å være åpen i slike tilfeller. Vi både informerte og rådførte oss derfor med politiet i det systematisk arbeid ble påbegynt.

Jeg har sovet dårlig, og hatt tilløp til depresjon flere ganger i løpet av dette arbeidet, men ikke på grunn av politiet.

Med vennlig hilsen Einar
254 Liker

Hvordan skal man gå fram?

Innsendt av:

Hei bare lurer på hvordan man skal gå frem med at barnet mitt som har bodd i beredskaphjem bor i dag i fosterhjem forteller meg at noe har skjedd. Synes det er tøff som mamma å ville ønske barnet sitt et bedre liv etter mye omsorgsvikt hos meg som barn og psykiske problemer funger helt utmerket i dag med jobb og alt, men det har vært tøff så skal de du tror vil tenke barnets beste kansje utsett mitt barn for noe har hatt tanken lenge ikke turt å ta det opp med noe tilfelle barnevernet skal si noe, fikk jo refs sist jeg tok det opp. Men turte å skrive til dere etter at dere kommer opp med mye informasjon om slike saker, måtte folk som driver med sånnt få lange straffer mvh ukjenr
Se svar under fra min kollega Håkon F. Høydal.

Med vennlig hilsen Einar

Det første som er viktig, er å si fra til barnevernet om hva barnet forteller. Uansett hva som har skjedd, er det viktig at barnet blir hørt når hun eller han tar kontakt for å snakke om noe som kan oppleves som vanskelig. Derfor skal du ta det som et godt tegn av barnet ditt snakker med deg, og du skal som voksen ta det videre til andre voksenpersoner som kan se nærmere på det, det være seg fastlege, barnevern, psykolog, BUP eller liknende.

Blant dem som arbeider med nærhet til barn, er det noen ganske få som misbruker stillingen sin. Dem er det viktig å fange opp. De aller, aller fleste som arbeider med og for barn gjør det fordi de ønsker barnas beste, og trives med å bruke livet til å bedre barns kår. Jeg kjenner mange som gjør en stor innsats på dette området. Stol på det, be om hjelp og snakk åpent om egen tvil og frykt, og ikke minst om hva barnet forteller deg. Åpenhet er alltid punkt én. Lykke til.
292 Liker

Logger

Innsendt av:

Kan du utdype litt mere teknisk om hvordan det var mulig å finne disse loggene? Har du utnyttet en svakhet eller er det rett og slett feilkonfigurering/dårlig oppsett fra webmasteren sin side? Har du i ettertid blitt kontaktet av politiet med forespørsel om sammarbeid? Du virker jo som en fantastisk resurs som virkelig kunne hjulpet de mye.
Lister over sist utførte nedlastinger har vært åpent tilgjengelig på disse tjenestene, og ingen svakhet har vært nødvendig for å se dem. Søkemotorer har, som jeg nevner andre steder, også indeksert dem til tider - så de har vært tilgjengelig også fra utenfor selve nettjenestene.

Når det gjelder hvorfor, så blir det i stor grad spekulasjon. Nøkternt kan man si at det neppe er noen fordel for de som benytter seg av tjenestene til spredning av illegale filer.

Med vennlig hilsen Einar
250 Liker

Har du som privatperson lov til dette?

Innsendt av:

Kan hvem som helst som har kunnskapen gå inn å undersøke hva andre laster ned uten å bryte loven eller er det dere har gjort ulovlig?
Dette spørsmålet har ikke et klart ja/nei-svar. For enkelte typer trafikk, eksempelvis fra torrent-trackere, så kan man gjøre relativt uproblematisk datainnhenting. For andre tjenester så kommer det an på hvordan informasjonen er gjort tilgjengelig, hvilken informasjon som er tilgjengelig og hva den viser tegn på. Jeg vil eksempelvis fraråde at du nærmer deg informasjon om nedlasting av overgrepsmateriale, siden du da umiddelbart står i fare for å inkriminere deg selv.

På generelt grunnlag er det politiet som i fred skal få gjøre etterforskningsarbeid. Men jeg har selv erfart at man i blant må stå opp og sloss litt for urett som ikke fanges opp.

Med vennlig hilsen Einar
240 Liker

Språk?

Innsendt av:

Hei, hva slags språk jobber du daglig med?
Mye Python, grunnet tilgang på nydelige biblioteker for nettverk- og databehandling. Ellers Javascript (node) og C/C++. Rene funksjonelle språk bruker jeg alt for sjelden - der tar jeg selvkritikk, og lover å bli flinkere.

Med vennlig hilsen Einar
260 Liker

Takker dere for at der gjør jobben deres

Innsendt av:

kommer dere til å fortsette med grensesprengende arbeide på ting som ikke tåler dagens lys
Det håper jeg.

Med vennlig hilsen Einar
241 Liker

Hvordan metode ble brukt?

Innsendt av:

Hei!
Har lest noen av de første av artiklene men ikke fått med meg hvem metode du har brukt få tak i identiteten til "nedlasterne".
Regner med at du har brukt whireshark og andre verktøy man har du klart å holde deg på rett side av loven selv da du har funnet ut identiteten?
Ingen tvil om at disse mennene bør bli tatt og satt på plass, men hadde dere selv noen etiske retningslinjer å forholde dere til under arbeidet? Det kan jo faktisk være en ettervirkninger av disse avsløringene..
Leverte dere noen gang ip-addressene til kripos? Kommer du til å fortsette med lignende artikler i framtiden? ta vanlig nedlastere av film/musikk da dette også er ulovlig? Er det sånn at ingen kan være trygge? :) Brukte ikke disse "nedlasterne" noen form for VPN/ip-beskyttelse eller var disse bare rett og slett lite kompetente på pc? Bra jobba med å avsløre disse mennene og la oss håpe at de slutter med griseriet de holder på med!
Om du klarte å avsløre dem, kan det jo hende de blir de blir avslørt flere menn av andre, med andre hensikter enn å lage nyhets artikkel...
Jeg tror / håper jeg dekker det meste av det du spør om i andre svar her.

Men ang. «Brukte ikke disse "nedlasterne" noen form for VPN/ip-beskyttelse»: Jo, enkelte gjorde den, men siden IP-adressen ikke var nøkkelen til identifisering, så var dette i flere tilfeller uproblematisk.

Med vennlig hilsen Einar
242 Liker

Fy flate

Innsendt av:

Hva var motivasjonen for å undersøke dette?

Det må ha vært veldig surrealistisk å jobbe med en såpass omfattende og grov sak uten å se filene konkret. Hva gikk gjennom hodet ditt når du så filene du hadde jobbet med så lenge hos Kripos?
Hos Kripos så jeg faktisk bort da filmen ble vist. Jeg var knapt i stand til å holde tårer, sorg og sinne tilbake bare med beskrivelsen som de andre gjenga, og visste derfor at jeg var sjanseløs hvis jeg faktisk så på handlingen. Beskrivelsene av filer og overgrep, som jeg skriver litt om andre steder i nettmøtet også, har i det hele tatt presset meg nok.

Min bakgrunn er som kjent fra datateknikken, og der har jeg sett klare utfordringer på horisonten mtp. etterforskning og avdekkelse. Når jeg da kombinerte dette med en anelse av omfang for deling av ulike former for nettbaserte overgrep (basert på andre saker jeg har jobbet med), så virket det tydelig for meg at tematikken behøvde et løft på dagsorden. Teknologien står ikke stille. Overgriperne sitter ikke stille. Nedlastingen flytter både interesse og penger. Det kan vi ikke stilletiende akseptere.

Med vennlig hilsen Einar
241 Liker

kilde

Innsendt av:

Hei!
Litt nerdespørsmål her men det var interessant å lese om hvordan dere har jobbet med det tekniske. Det sto i artikkelen at dataene om registrerte brukere var tilgjengelige fordi nettsidene ønsket å ta betalt. Jeg forsto ikke helt dette. Hvorfor har ikke nettsidene klart å ta betalt uten å måtte legge ut informasjon om hvem som har registrert seg? Eller ønsker de å legge ut den informasjonen, og i tilfelle hvorfor?
Du kan se litt mer om prosessen her, dersom du ikke alt har sett filmen hvor jeg forklarer: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/kampen-mot-overgrepsfiler/her-s..../23534273/

Når det gjelder mer dyptgående teknisk analyse og konkret om hvordan systemene jeg har bygget henger sammen, så er nok det en bedre kandidat til en post på VGs teknoblogg på et eller annet tidspunkt.

Med vennlig hilsen Einar
254 Liker

Nedlasterne

Innsendt av:

Først må jeg si at, det dere gjør for å sette ting på dagsorden er fantastisk. :)
har to spørsmål.

1 - syns du det er greit å spionere på andre med tanke på hva du finner ut ?

2 - hvorfor er ikke du ansatt i politiet med tanke på det du har funne på nettet ?

( grunnen til spørsmålene er at vi skulle hatt flere som deg i politiet. pga tydeligvis så gjør dem en dårlig jobb / prioritering på det det område. da dem heller velger å ta folk som plukker sopp )

Meget bra arbeid VG :)
Det er viktig å få fram at dette ikke er målrettet spionasje. Jeg har bygget systemer som tar utgangspunkt i filene, og basert på dette finner fram til hint om individer som har lastet ned disse. Verken jeg eller andre har på noe tidspunkt tatt utgangspunkt i en person, og deretter forsøkt å jobbe fram hva akkurat dette individet har foretatt seg eller lastet ned.

Ang. ansettelse i politiet, så har de bedre skikkede hoder enn meg der. Jeg får til ett og annet datateknisk, men jeg har verken den juridiske bakgrunnen som kreves for jobb i politiet, eller psyke som tåler å se dette bekmørket på jobb hver dag. All ære til de som har det.

Tusen takk for rosen - den skal og vil tilfalle alle som har jobbet med prosjektet. Det er mange av oss, og alle har vært like viktige i dette arbeidet!

Med vennlig hilsen Einar
250 Liker

Samarbeid med politiet

Innsendt av:

I hvor stor grad samarbeider dere med politiet?

Hva tenker du rundt at du på den ene siden har en journalistisk forpliktelse til å holde intervjuobjekter anonyme og på den andre siden har et samfunnsansvar for å varsle og stoppe potensielle pågående overgrep
Vi har hatt kontakt med politi i både inn og utland, og har fått god hjelp til å bygge forståelse for tematikk, omfang og enkelte filer. Utover dette så har det vært en klar avgrensning mellom VG og politiet.

Ansvaret er komplisert, og hvor dette går videre vil løpende vurderes. For ordens skyld så er det her i flere tilfeller snakk om personer som har vært i politiets søkelys tidligere, og andre som det er rimelig å anta at politiet kan sitte på informasjon om. Politiet har tilgang til tilsvarende data som vi har behandlet, og arbeider uavhengig av vår sak med avdekkelse og identifisering basert på dette. Formulert annerledes, så er det ikke mangel på data, vilje eller kompetanse som ser ut til å være utfordringen for politiet nå: Det er rett og slett et spørsmål om hvilke saker som kan ressursmessig prioriteres, og hvor lenge de må etterforskes før resultatene blir offentlig tilgjengelig.

Med vennlig hilsen Einar
244 Liker

GIS Interpolering

Innsendt av:

Du nevner at du har geografisk informasjon. Kan man bruke GIS for å interpolere hvor det er mest nedlastinger, fildistrubiering andre temaer knyttet til de dataene du har?
Jeg gjorde én visualisering basert på MaxMind sine geodata her:

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/kampen-mot-overgrepsfiler/her-s..../23534273/

I det tilfellet har jeg avrundet og slått sammen geolokasjon med passelig tetthet.

Geografiske oppslag av IP-adresser vil uansett bare gi inntrykk av lokasjon, og kan i liten grad brukes som annet enn støtteinformasjon i identifiseringsprosesser. For kartet som jeg lenket over, så er datagrunnlaget derimot nøyaktig nok til at man får en indikasjon på spredning og omfang.

Med vennlig hilsen Einar
237 Liker

Hvilke programmer?

Innsendt av:

Kan du utdype hvilke programmer du brukte for å finne nordmennene? Kali Linux?
Selv sitter jeg for det meste på en lett og luftig MacBook, men jeg benytter både lokale VM-er og bokser i skyene til ymse utvikling, nettverkstunellering og jobbkjøring. Kali er det lenge siden jeg har hatt behov for til noe som helst - av Linux går det stort sett i CentOS og Ubuntu. Ellers har jeg skrevet mye av analysesystemet i Python, og spesifikt iPython Notebook for enkelt å kunne dele visualiseringer underveis med andre i prosjektet.

Med vennlig hilsen Einar
262 Liker

Clearnet eller Darknet?

Innsendt av:

Hei Einar!

Arbeidet dere har lagt ned her er formidabelt, og det står det respekt av.

Jeg er bare nysgjerrig på om disse folkene har brukt Clearnet eller Darknet for å kjøpe overgrepsbilder?
Akkurat de vi har snakket med har (for det meste) brukt clearnet, men tjenestene brukes til det samme formålet også fra nettsamfunn på darknet.

Med vennlig hilsen Einar
242 Liker

Har du hacket deg inn noe sted?

Innsendt av:

Hei! Bra jobba! Men har du måttet bryte noen lover - norske eller internasjonale - for å tilegne deg dette materialet?
Slik jeg oppfatter lovtekstene, så er bare det å gjøre seg til kjenne med hvor overgrepsmateriale blir oppbevart et lovbrudd. Som presse, med redaksjonell godkjennelse, kan man forsere akkurat denne grensen - men der stopper det. Vi kunne ikke ha bygget en slik sak på illegal overvåkning eller identifisering, og vi kunne ikke (som enkelte har spurt om) brukt skjulte kilder til å få oppgitt eiere av IP-adresser.

Se ellers en gjennomgang av metodikken her: http://www.vgtv.no/#!/video/118210/slik-fant-vi-nedlasterne

Med vennlig hilsen Einar
243 Liker

Selv sett?

Innsendt av:

Har dere selv lastet ned og sett innholdet i filene, bortsett fra filnavn og beskrivelser, for å bekrefte innholdet? Har dere i den forbindelse også begått lovbrudd? Lurer på dette fordi det kan være relevant for de som gjerne har tenker om å etterforske selv.
Vi har fått hjelp fra politi til vurderinger av enkelte filer, og videre støttet oss blant annet på detaljerte beskrivelser som har blitt gjengitt på ulike nettsteder. Ved et par anledninger har det vært nær umulig å unngå forhåndsvisninger av filer, som har gjort det brutalt og smertefullt tydelig hva det dreier seg om - men vi har verken lastet ned og pakket ut, betalt for eller med vitende vilje åpnet noe som har dokumentert overgrepene. Det har vært en total nødvendighet å unngå nettopp det som vi har kommet med påstander om at andre har gjort.

Med vennlig hilsen Einar
274 Liker

Du er RÅ

Innsendt av:

Jeg vil egentlig bare berømme deg for arbeidet du har gjort. Det er synd at ikke alle disse menneskene får en hard straff med tanke på hva alle overgrepsbarna har gjennomgått for at disse ekle menneskene skal ha "noe å kose seg". Blir kvalm bare av tanken.

Hvordan har det vært for deg, som ung person, å oppleve å finne slik ubehagelig informasjon? Jeg mener, det er jo ganske intens informasjon som omhandler noe så sykt!
Takk, men berømmelsen må virkelig deles med alle de andre som har jobbet med dette sammen med meg, og alle som har støttet oss i arbeidet. Og arbeidet er på langt nær ferdig - jeg håper bare vi har fått enda en bitteliten snøball til å rulle.

Og for meg har året vært forvirrende. Jeg har vært glad for å få lov til å jobbe sammen med så mange dyktige mennesker, for en sak vi har ment har vært veldig viktig. Samtidig har jeg aldri vinglet så tett og lenge på grensen til depresjon. I blant har jeg kanskje tenkt at det ville vært greit med en empati-bryter, men med neste åndedrag demrer det at det ikke jeg eller vi som har hatt det fælt eller trist; det er barna som har opplevd det man lærer om.

Med vennlig hilsen Einar
250 Liker

Takk!

Innsendt av:

Takk for at du og VG tar opp denne saken og temaet og får det frem i lyset. Stakkars små, uskyldige barn!!! Helt HJERTERÅTT å lese og se hva disse syke menneskene er i stand til å gjøre.

Tusen takk, på vegne av svært mange som har vært involvert! Dette er en problemstilling jeg har ønsket å framme i lang, lang tid, og jeg er veldig glad for at det har latt seg gjøre. Håpet mitt er at det ikke stopper her, men at økt fokus fører til økt innsats og stadig mer målrettet arbeid fra alle organisasjoner.

Med vennlig hilsen Einar
266 Liker

Bra jobbet! Men er du trygg?

Innsendt av:

Hei! Når folk er gærne nok til å laste ned barneporno, er det ikke da en viss fare for at de kan være gærne nok til å gå løs på deg? Er det helt ufarlig at du står frem med navn og bilde?
Helt ufarlig er det lite som er, men behovet for at vi viser oss som fullstendig synlige representanter for saken - og arbeidet - er viktigere enn eventuell risiko måtte være.

Med vennlig hilsen Einar
251 Liker

Kan ikke Politiet jobben sin?

Innsendt av:

Det virker som om du sitter på kunnskap som politiet ikke har... eller er det bare nedprioriteringer som gjør at de ikke klarer å få tak i disse pedofile menneskene?
Politiet kan absolutt jobben sin, men det kan tyde på at det er for mye å gjøre fordelt på antallet som gjør den. Videre står ikke teknologien stille - det har de siste vært et markant taktskifte i tilgjengelighet av programmer og metoder for både fildeling og skjult nettvirksomhet. Det er derfor uhyre viktig at bevilgninger og politisk fokus følger dette taktskiftet, og trappes tilsvarende opp.

Med vennlig hilsen Einar
235 Liker

barnehage ,barnevarne,.....

Innsendt av:

Hei Einar mitt spørsmål er det noen av dem som ned lastet jopper med barn eller noen av nær familien har stilling som barnehage barnevakt som jober med barnevarn eller asylmotak hvor det finnes asylbarn eller barne avdeling i sykehus ? slik at de besøke dem mens de er på joben og kanje for kontakt med barne ,og min andre spørsmål er hvis en av dem søke på en jobb hvor det finnes barn på framtiden før de politiatest eller krevr det politiatest i heletat? .
er det mulig å gjøre nettsøk jekk på de som søke på jobb med barn? og nå jeg lurer om alle de nett lastene var menn eller dette var noen kviner?
Håkon skriver mer om dette i del tre, som slippes i morgen. Enkelte har / har hatt verv som beklageligvis gir en grad av nærhet til barn.

Ingen av de vi har avdekket har vært kvinner. Det betyr ikke at bare menn laster ned, men at de har vært underrepresentert i akkurat disse miljøene.

Med vennlig hilsen Einar
248 Liker

Politiet for sløve?

Innsendt av:

Det er merkelig at Kripos ikke så mye som sjekker LITT da de får tips. Har selv sendt inn et tips med bildebevis. En Norgeskjenr kriminell gjør som han vil. Kanskje på tide å vekke folk aldri så lite. Nordmenn er og blir utrolig naive. Også politiet. Hva med å begynne å belyse at det er gjennomsyret av korrupsjon, også i Norge.
Min erfaring er at Kripos både tar dette gravalvorlig og jobber målrettet med problematikken. Men gitt mengden arbeid som må gjøres, så er det alltid fare for at noen brutale prioriteringer må gjøres. At du ikke føler at dine tips ble ivaretatt er selvfølgelig beklagelig, men jeg kan ikke gi noe svar på hvorfor det ble sånn.

Jeg håper at du fortsatt har snev av tillit til at flere, både i og utenfor politiet, legger blod, svette og tårer i arbeidet med problematikken. Hvis jeg kan gi noe som helst tiltaksråd, så må det være å velge seg ut en eller flere folkevalgte representanter, og skrive brev; snakk med Redd Barna og andre interesseorganisasjoner; start et opprop for handling.

Med vennlig hilsen Einar
243 Liker

Mørketall

Innsendt av:

Hvor store vil du anta "mørketallene" er?
Jeg er ikke nødvendigvis rett person til å svare med tall på dette spørsmålet. Men hvis man skal trekke noe som helst konklusjon fra andre saker vi har sett i år, samt den beklagelige populariteten blant flere skjulte nettforum, så er de større enn det er behagelig å tenke seg.

Med vennlig hilsen Einar
253 Liker

Gratulerer.

Innsendt av:

Først ønsker jeg å gratulere. Dette er et gjennombrudd som mange foreldre trolig setter enormt pris på at er blitt gjort. Men, som en av de foreldrene sitter jeg med følelsen av at dette stopper her, uansett det som videre publiseres i denne saken. Hvilken utvikling skjer videre? Ut fra hva som kommer frem fra kripos, virker det for meg som at dette er for komplisert å få igjennom rent rettslig hva det gjelder dom eller rettslige følger til tross for omfattende evidens, og de konkluderer med manglende midler. Hva skjer videre med disse usle kryp som kaller seg mennesker..fedre..? Vil det bli noen form for straff, og vil du si at straffen er tilstrekkelig dersom du har noen informasjon rundt dette? VG er selvsagt forpliktet til å forholde seg nøytrale ved å ikke publisere navn på disse menneskene, men hvilke moralske forpliktelser har Norges største avis og politietaten ovenfor de barn som står i faresonen hvor disse tikkende bombene går løs? Jeg har liten tro på at dette vil bli håndtert på en måte som vil tilfredstillende mine krav til straff, for skal jeg være helt ærlig, er nok denne for streng for det norske lovverket. Jeg legger merke til at disse 10 skjermes, noe som er moralsk forkastelig, jeg leser at de knuser sine pc'er, kommer med latterlige unnskyldninger og bortforklaringer som overhodet ikke henger sammen. Jeg som far tollen 2 år gammel engel forventer en straff og en lov som sier at disse eksponeres på en slik måte at hele livet dems forsvinner! Man kan selvsagt argumentere hvilke virkning dette vil ha for resten av familien til disse menn, men det bryr jeg meg fint lite om dersom dette blir med artikler i avisen. Da er rettssikkerheten til barna kastet til side som ett stykke dopapir.... Håper på en løsning.. hilsen en Far
Hvilken utvikling som skjer videre er ikke opplest og vedtatt. Personlig føler jeg at mange tråder fortsatt henger løst, men at psyken ikke umiddelbart strekker til videre graving. Jeg er redd jeg ikke klarer å svare mer konkret enn det foreløpig, hva min rolle angår.

Når det gjelder politiet, så skjer det mye fra dag til dag. Mitt håp er at denne - og andre - saker stadig dytter problematikken høyere på politisk agenda, og at alle virkelig skjønner det alvorlige behovet for rekruttering av flere kloke hoder, utvikling av stadig bedre metodikk og verktøy, samt kontinuerlig vurdere og utrede hvilke straffe- og rehabiliteringstiltak som best fungerer for de som dømmes.

Med vennlig hilsen Einar
244 Liker

Vanlige sider

Innsendt av:

Kan innholdet på "alminnelige" sider som PornHub, YouPorn o.l. ansees for å være relativt skjermet for denne typen perverst materiale? Det er vel ikke på denne typen sider at disse overgriperne finner/distribuerer sånne ting?
Det er ikke slike sider det er snakk om, nei. De store kommersielle aktørene er helt avhengige av å slette eventuelt overgrepsmateriale så fort som mulig, om de ikke selv skal havne i alvorlig trøbbel.

Med vennlig hilsen Einar
252 Liker

hvorfor avsløre metodene?

Innsendt av:

Vikitg arbeid dere har gjort, men hvorfor forteller dere så mye om hvilken metoder dere har brukt? Leser man litt nøye så finner man ut ved hjelp av denne artikkelen hvordan man skal unngå å bli oppdaget. Dere oppgir også filnavn, og slang-uttrykk og til dels hvor slikt materiale er på nettet. I utgangspunket er det vanskelig å finne barneporno, men til sammen vil den informasjoen dere gir være nok til å kunne finne slikt.
Først av alt så er det viktig for oss å være transparente. Og det er også viktig å dele kunnskapen slik at andre eventuelt kan bygge videre på arbeidet som er gjort, videreutvikle prosessene og finne enda flere - både nedlastere og potensielt produsenter.

Videre finnes det like mange måter å spore noen på, som det finnes måter å skjule seg på. Og man kan anta at politiet har langt flere ess i ermet enn hva vi har. Totalen av dette er at vi ikke mener at vår forklaring gjør at alle plutselig greier å gjemme seg på ufeilbarlig vis. De skremmes kanskje fra ett rom til et annet - men gardinene henger gjerne på gløtt der også.

Når det gjelder slanguttrykk, så har vi vært bevisste på dette, og har gjort endringer for å gjøre søk vanskeligere. Samtidig så tilsier all erfaring fra denne og andre saker at de som er motivert til å finne overgrepsmateriale, greier å finne overgrepsmateriale. Vi håper heller at våre beskrivelser av hvor brutalt det materialet ofte er, og hvor lett man kan oppdages, gjør at potensielle nedlastere heller bruker tiden sin på noe annet.

Med vennlig hilsen Einar
250 Liker

Syntes du dere/VG bør overgi materialet til politiet?

Innsendt av:

Syntes du dere/VG bør overgi materialet til politiet?
Det er et vanskelig spørsmål, som til syvende og sist ikke kan avgjøres av meg. Torry Pedersen uttaler seg om det her: http://www.vgtv.no/#!/video/118203/derfor-anmelder-ikke-vg-nedlast....l-politiet

Med vennlig hilsen Einar
248 Liker

Hvordan fant dere identiteten til disse?

Innsendt av:

Jeg trodde man måtte ha rettskjennelse for å få utlevert identiteten til en ip addresse, og ting som ip spoofing, eller rett og slett åpne trådløse nettverk gjør jo slik at ip != identitet.

Hvordan avslørte dere dem?
Jeg forklarer mer om dette her: http://www.vgtv.no/#!/video/118210/slik-fant-vi-nedlasterne

Kort oppsummert så brukte vi ikke IP-adresser til identifisering. Disse brukte vi utelukkende for korrelasjon og grov geografisk avgrensning.

Med vennlig hilsen Einar
240 Liker

Rådata

Innsendt av:

Hei
Hvordan fikk dere tak i informasjon om epost/ip til brukerne av disse nedlastingssidene? Antar at dette ikke er offentlig informasjon.
All informasjon om de utførte nedlastingene har ligget åpent tilgjengelig, men på relativt ukjente og godt skjulte tjenester. Flere søkemotorer har fanget opp deler av informasjonen, men siden den har endret seg hyppig (grunnet mange nedlastinger i døgnet), så har det vært vanskelig å søke seg fram til noe bestemt. Det tok lang tid før vi fant noen av disse, men når det først var gjort så handlet det bare om å følge med jevnlig.

Hvis du vil høre mer om analyse- og identifiseringsarbeidet, så forteller jeg om det her: http://www.vgtv.no/#!/video/118210/slik-fant-vi-nedlasterne

Med vennlig hilsen Einar
257 Liker

Tusen takk for at du finnes.

Innsendt av:

Først vil jeg si at for en fantastisk jobb du har gjort.

Vil arbeidet ditt kunne brukes rettslig?
Metodikken kan absolutt brukes rettslig, men prosessen ville vært betraktelig lengre og bevisførselen langt mer omfattende. Vi har støttet oss på sterke indikasjoner, og brukt samtalene til å bekrefte eller avkrefte mistanken. Politiet måtte gjerne ha hatt sikrere bevis på forhånd.

Med vennlig hilsen Einar
239 Liker

TorBrowser

Innsendt av:

Hvis disse folka hadde brukt TorBrowser, hadde den metoden dere brukte for å identifisere dem fortsatt fungert?
Ja og nei. Vi har ikke identifisert noen basert på nettverksadresse. Samtidig er programmene jeg har utviklet bevisst begrenset til å behandle på nedlastinger fra Norge (rett og slett for å dempe mengden data som må analyseres). Siden Tor Exits stort sett står andre steder i verden, så ville disse da forblitt utenfor vår analyse.

Men med et par tastetrykk ville nedlastinger også via TorBrowser blitt vurdert, og da ville det vært helt opp til hvor godt de ellers hadde greid å skjule informasjonen sin.

Med vennlig hilsen Einar
255 Liker

Hvor lett er tilgangen?

Innsendt av:

Hvor mye må de som vil se slikt materiale i gjennom for og få lastet ned dette? Er det alt for lett tilgjengelig? Og burde det ikke være ganske lett for internettleverandører og blokkere tilgangen til slike nettsted ( både på det åpne og det litt mer mørke nettet)?
Hvor mye som skal til varierer. De tjenestene vi har sett på i denne saken krever oftest en viss innsats, i den forstand at man både må gjøre seg kjent med hvor filene lenkes fra - altså finne f.eks. dels eller helt skjulte nettforum hvor sånt disktueres, og deretter gjennomføre nedlastingen. Jeg skriver "gjennomføre nedlastingen" siden det i mange tilfeller ikke bare dreier seg om å lagre en fil, men at man først må registrere seg, følge flere lenker forbi f.eks. reklame, kanskje betale via en eller annen pengeformidler og til sist få lastet ned filen. Denne filen har da kanskje også et passord (som kan være en brutal beskrivelse av innholdet) som man finner på nettforumet man kom fra. Det er altså i liten grad noe man på slump ramler over.

Blokkering er vrient. Det er hundrevis, om ikke tusenvis av slike tjenester som benyttes til denne utvekslingen. De vi har sett på brukes tilsynelatende lite til legitimt innhold, men i mange tilfeller er det ikke slik at man kan sperre en hel tjeneste uten at 99% av det man rammer er helt normale filer. Blokkering er derfor i liten grad en løsning på problemet. Målrettet etterforskning, og at alle i formidlingslenken fra overgripere/produsenter til konsumenter stilles til ansvar, virker for meg som den beste strategien.

Med vennlig hilsen Einar
273 Liker

Reaksjon

Innsendt av:

Ble du sjokkert over det du fant når du etterforsket saken? Hvordan er det å vite identiteten til alle disse nedlasterne? Jeg vet at jeg hadde hatt en sterk trang til å gjøre noe med det jeg vet, og hadde ikke klart å oppføre meg særlig fint mot disse personene.. Gjør det deg ikke sint, og føler du ikke et slags hat mot disse lovbryterne? Anyways, veldig bra at du har påtatt deg dette ansvaret og bidratt så stort!
Sjokkert - definitivt. Men det er tøft å påpeke akkurat hva som har vært mest sjokkerende. Hele tematikken, og alt jeg har lest og lært i dette arbeidet ligger som en bekmørk, verkende byll i bakhodet. Jeg har vært hemningsløst sint, og forferdelig frustert. Og har, når sant skal sies, aldri grått så mye før.

Hat er et veldig sterkt ord for meg, som det sitter langt inne å plassere på enkeltmennesker. Jeg hater overgrepene, og jeg hater maktesløsheten jeg (og sikkert mange andre) føler på i relasjon til disse overgrepene.

Ett funn som antageligvis kommer til å være med meg til min reises slutt, som symbol på den bunnløse ondskapen, er en tekstbeskrivelse av et filmet overgrep som involverte en jentes teddybjørn. Jeg knakk fullstendig sammen da jeg leste det, og har vanskelig for å skrive om det nå også. At de som begår de fysiske overgrepene også må frarøve barnet det eneste ene trygge som er igjen i tilværelsen deres - bamsen de kan klamre seg til på natten - er så brutalt at jeg nærmest mister fatningen. Jeg hater definitivt de som begår de fysiske overgrepene.

Med vennlig hilsen Einar
258 Liker

Utdanning?

Innsendt av:

Hvor og hva har du gått på skole for å bli en sikkerhetsanalytiker?
Jeg tok en bachelorgrad i datateknikk ved Høgskolen i Sør-Trøndelag fra 2001 til 2004, og begynte også på en toårig mastergradspåbygging i programvareutvikling fra 2004 til 2006, men den kokte bort i fulltidsjobb før jeg kom i mål.

Utover enkeltfag i både bachelorgraden og master-løpet, så har jeg ingen formell utdannelse innen sikkerhets- eller sårbarhetsanalyse. Eventuell kompetanse jeg sitter på kommer fra nærmere 25 år med målrettet egenutvikling. Jeg har, så lenge jeg kan huske, vært brennende interessert i hvordan datasystemer er skrudd sammen, og har brukt tusenvis av timer på å plukke de fra hverandre, sette de sammen igjen og på å lage mine egne. Sikkerhetsaspektet kommer, for meg, som en naturlig konsekvens av å kjenne opp og ned hvordan noe henger sammen.

Når alt det er sagt, så trenger ingen å verken følge mine fotspor, eller å la seg begrense til det jeg behersker. Flere skoler i inn og utland, eksempelvis Høgskolen i Gjøvik, har solide utdannelser på sikkerhet.

Med vennlig hilsen Einar

Tidligere intervjuer

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Spør Vektklubbs treningsekspert om motivasjon, trening og kosthold

Ble det mye godteri og fråtsing i mat i påsken? Trenger du hjelp til å komme i gang med et sunnere liv? Vektklubb.nos motivator og treningsekspert, Camilla Lorentzen, gir deg tips og råd til hvordan du kan komme på rett kjøl før sommeren!

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) svarer om ledigheten

Fredag kommer de første ledighetstallene for 2017 fra NAV. Hauglie svarer på spørsmål fra leserne.

Spør om tips og råd til utdanning

Er du fortsatt usikker på hvilken utdanning det er lurt å søke før fristen går ut 15. april? Her får du rådene du trenger i innspurten.

Faste spaltister