Bedre helse med vektnedgang?

Er du plaget med diabetes, høyt blodtrykk, tung pust, rygg- og knesmerter, søvnplager eller infertilitet? Hvordan påvirker dette helsen din? Og hvordan kan slike lidelser bedres ved å gå ned i vekt? Be om råd fra lege og professor i ernæring Christian A. Drevon. Han sitter i fagpanelet i VGs Vektklubb.no, og har lang erfaring med å hjelpe folk ned i vekt.
124 Liker

Spiseforstyrrelser

Innsendt av: Sunniva

Jeg er 168 cm høy og veier 77 kilo. Midjemålet mitt er 75 cm, så jeg er forholdsvis slank i livet, skikkelig pæreform. Det sier seg jo selv at min BMI er for høy, men jeg får rett og slett ikke lov av min psykolog å slanke meg, da dette trigger spiseforstyrrelsen jeg har slitt med i mange år, men nå er på vei til å bli frisk fra.

Psykologen mener at moderat overvekt + trening er bedre enn at jeg skal slanke meg 5-10 kilo og ha en lavere BMI, nettopp pga spiseforstyrrelsen.

Hva mener du?
Hei,
Jeg mener at livet ofte er sammensatt og litt komplisert for kjappe svar. Antakelig er psykologen din bedre skikket til å svare på spørsmålet ditt enn det jeg er. Det viktige er at du har sunn matvaner, spiser passe lite/mye, er regelmessig fysisk aktiv og at du oppnår din trivselsvekt som holder deg fri for spiseforstyrrelser og i en fasong du selv liker. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
123 Liker

Insulinresistens?

Innsendt av: Nannen

Hei, jeg er kvinne, 20 kg overvektig, men klarer ikke å gå ned nok i vekt. Spiser lite og sundt, trener, men går ikke ned. Har målt blodsukker, og det viser seg at jeg har høyere verdier fastende om morgenen enn etter mat. Har lest et sted at det kan tyde på insulinresistens, og at det er grunnen til at det er vanskelig å gå ned. Uansett, ned skal jeg, men hva er den beste metoden for meg?
Hei,
Du har antakelig en begynnende diabetes type 2. Denne kan du sannsynligvis helbrede ved å gå ned 10 kg i vekt. Også for deg vil det gjelde at sunn mat i små doser, og daglig fysisk aktivitet på minst 1 time vil gjøre underverker. Hva med å prøve vektklubb.no? Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
119 Liker

biloa

Innsendt av:

Synes du at Biola inneholder for mye sukker? Lest at vanlig BIola inneholder like mye sukker sombrus...ble veldig sjokert.
Hei,
Det er riktig at de fleste Biolaprodukter inneholder ca 10 gram sukker per 100 gram, hvilket er like mye som i brus. Studier av matvaretabellen (http://www.matvaretabellen.no) kan gi noen overraskelser.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
123 Liker

Altfor glad i mat

Innsendt av: Matglad

Jeg burde ha redusert vekten med 40 kilo, er 56 år og glad i mat. Klarer å redusere litt, men har lett for å skeie ut, og da går det mye raskere oppover enn nedover på vekta.
Er glad i god mat, ønker å ha et normalt kosthold, sær-kurer er ikke noe for meg.
Kan du gi et godt råd om hvordan jeg skal få hjelp?
Hei,
Det virker som du kunne være en ideell kandidat for vektklubb.no. Den vil kunne hjelpe deg å få system på hvordan dine levevaner skal bli sunne og forbli silk i mange år. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
119 Liker

Tappet for energi

Innsendt av:

Hei! Jeg er en mann i starten av 30-årene som har BMI på over 40. Jeg skjøter jobben min godt, men ettermiddagene er jeg helt tappet for energi, og ofte sover jeg mye. Har du noe godt råd?
Hei,
Legg om levevanene dine konsekvent i en sunn retning. Spis sunn mat i passe små doser, og driv fysisk aktivitet i minst 60 min daglig. Skriv ned alt du spiser og bedriver av fysisk aktivitet i 3 uker. Da blir du mer bevisst hvordan du lever, og vil oftest se hva du kan forbedre. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
118 Liker

Tung og motlaus

Innsendt av: Hompetitta

Hvordan slanke seg når ein går på marevan

har vonde knær
Hei,
Det er ingen spesielle forhold man må passe på om man bruker antikoagulasjonesbehandling med Marevan. De vonde knærne kan begrense din aktivitetstype, men de vil sannsynligvis bli mindre vonde om du går ned en del kg i vekt. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
127 Liker

Trening !!

Innsendt av: Shazia Khan

Hei, hvilken trening er det du anbefaler type 1 diabetiker, som er mest effektiv for blodsukkeret.

mvh

Shazia
Hei,
Det vikige er å gjøre en eller annen form for fysisk aktivitet du selv liker så godt at du kan gjøre det 1 time daglig. Du kan gå, jogge, løpe, sykle, svømme, gå på ski, drive tungt have- og husarbeid så du svetter, eller noe annet du liker å gjøre. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
125 Liker

Likevekt

Innsendt av: Janes

hei, anser meg for og ha god peiling på kosthold og har selv brukt dette til og gå ned i vekt med 7-8 %, men det stopper der og når fokuset ikke er der så ryker man raskt opp til "normalen" igjen som for mitt vedkommende er ca 100 kg. Jeg tror det ligger mye gener i det for min del og fettet samler seg rundt buken. Er det da egentlig noe håp for at en kan klare og gå ned f.eks 10 % og bli værende der ?
Hei,
Uansett hva som er årsaken, kan man ved å spise mindre og være mer fysisk aktiv gå ned i vekt. Det kan gjøre godt både for kropp og psyke. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
119 Liker

ME og kosthold

Innsendt av: Aina

Hei

Min niese på 14 har fått diagnosen ME. Som en følge er aktivitetsnivået blitt lavere, og hun har dermed lagt på seg noen kilo. Disse ønsker hun gjerne å ta av seg igjen. Selv har jeg foreslått et kosthold basert på mye proteiner og sunt fett, samt lite karbohydrater og sukker - mao. mye fisk, kjøtt, grønnsaker og egg, og ikke brød, pasta, ris o.l, samt selvsagt ikke godterie og brus i ukedagene. Jeg har også anbefalt henne at lørdagen spiser hun hva hun vil. Er dette fornuftig tror du? Hun er jo kun 14, men jeg har lest på internett at mange med ME blir bedre med et lavkarbokosthold.
Hei,
Lavkarbo er ingen god ide hverken for ME eller noen andre (kanskje med unntak for noen typer sukkersyke). Hun bør som alle andre ha et sunt kosthold basert på råd fra Helsedirektoratet, og være så fysisk aktiv hun klarer. Ellers er dette en tilstand som skal følges opp av fastlegen. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
121 Liker

Me og vektredukskon

Innsendt av: Anki

Hvordan slanke seg når man har ME og ikke kan trene?? Over alt står det trimme daglig, eller mange ganger i uka. Vi spiser sunt og spiser ikke godteri i uka, men vekta vil ikke ned. Noen gode nyttige tips??
Hei,
Du må gjøre det du kan av fysisk aktivitet, ved å tøye grensene så langt det lar seg gjøre. Fysisk aktivitet er ikke bare bra når det gjelder å holde vekten normal, men for søvn, beinvevsstyrke, hjertefunksjon, stoffskifte, leddfunksjon, forebyggelse av ulike kreftformer og generelt velvaære. Derfor er det viktig at du gjør så mye fysisk du overhode klarer. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
126 Liker

rar form for søvnapne

Innsendt av: Mina A-34 år

Hei. Jeg er veldig overvektig, men er på god tur nedover. Har redusert vekten min med snart 20 %, men har fortsatt en rimelig lang vei å gå. Håper å nå målet mitt ( normalvektig) neste sommer. Jeg har en slags søvnapne, dvs det sitter ikke i nesa, men i stemmebånde. Jeg sover så tungt at stemmebåndene begynner å vibrere og det kommer mangle rar lyder, for å si det sånn. Syns det er plagsomt å overnatte hos andre, og på reiser der fremmede kan høre meg. Er dette noe som vil rette seg etter hvert som vekten blir mer mot normalen?
Hei,
Dette virker ikke som noen søvnapne, men snorking som følge av at det er mye fett avleiret rundt de øvre luftveier. Disse plagene vil bli mindre ettersom du går ned i vekt. Om plagene er svært alvorlige kan av og til et kirugisk inngrep virke gunstig. Det må du snakke med din fastlege om. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
112 Liker

Ungdom

Innsendt av: Engstelig mor

hvordan få en tennåring til å gå ned i vekt,hun bryr seg egentlig ikke,men vi som foreldre ser at det går gale vei...Vi motiverer m trim,og har myyye sunn mat i huset.....hun kjedespiser endel.
Hei,
I vår kultur er det vanskelig å gripe inn mot en ungdom slik du beskriver det. Det eneste virkelige våpener vi har er kunnskap og motivasjon. Derom hun ikke vil ha kunnskap og ikke er motivert, må man prøve å få det inn på indirekte måter, men det er vanskelig, og det kan ikke gis generelle råd om hvordan dette skal gjøres. Likevel er det viktig at dere ikke gir opp, men bruker raushet, glimt i øyet og omsorg på en best mulig måte. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
120 Liker

vektreduksjon

Innsendt av: Junaid Azmat

Hei, jeg er 40 år og har en høyde på 161 cm. og veier 75 kilo. Jeg har diagnosen høytblodtrykk siden 2007 blodtrykket varierer mellom 130 til 170 og tar medisinen Atacand 8 mg.
Jeg har stor mage og 2 år siden fikk jeg diagnosen nedsatt glukosetoleranse og er veldig bekymret for å få diabetes.

Kan jeg få råd og veiledning til å unngå å få diabetes. Dessuten vil jeg bli kvitt med stor mage og høytblodtrykk og ønsker å vite ideal vekt for meg og råd og veiledning til kost og trening.

Takk for hjelpen
Hei,
Sannsynligvis vil du få normalt blodtrykk, mindre mage og normalt blodsukker om du går ned i vekt med 5-10 kg. Du bør veie 64 kg eller mindre for å være innen normalvektig sone. Det som gjelder er sunn mat i passe små mengder og daglig fysisk aktivitet på minst 60 minutter. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
133 Liker

Snorking

Innsendt av: Mia

Hei. Jeg er er kvinne på 38 år, litt overvektig, min BMI er 26,5 (er slik de siste 3-4 år, var noe slankere før). De siste 2 årene har min mann begynnt å klage på min snorking, skyldes det vekten eller er det pga alderen? Har aldri snorket før. Ville dette forbedre seg med evt. vektnedgang?
Hei,
Snorking kan skyldes mange forhold, ett av dem er at det samler seg fett rundt de øvre luftveier og fører til økt snorking. Sannsynligvis vil snorkingen bli mindre om vekten reduseres noen kg. I tillegg hjelper det å ligge på siden. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
129 Liker

BMI skremsel?

Innsendt av: Leif Livsglad

Jeg og mange jeg kjenner tipper litt over på skalaen til det som betegnes med overvekt når det gjelder BMI. Er mann, 180 høy og veier 97kg. Dersom jeg reduserer vekt til 82 kg regnes dette fortsatt som lett overvekt ( 25,3 i BMI ). Er ikke disse parameterne for strenge, og fører mest negativt med seg? Ved 80 kg på lengde 180cm er man såvidt innenfor fasiten Normalvekt. Tror ikke noe på at helserisiko er økt ved 82kg! På tide å revurdere disse parametre?
Hei,
Du får tro det du vil, men det er mye data som viser at det er fornuftig å ha en normal vekt.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
122 Liker

kolesterol

Innsendt av: irene svela

Jeg har fått en stent etter å ha hatt en tett åre. har også hypotyreose. Jeg tåler ikke så godt statiner. Hvilken mat skal jeg spise. kolesterolfri mat? Finnes det ukemenyer på kolesterolfri mat.
Hei,
Du bør legge om kostholdet ditt til å inneholde minst mulig av mettet fett som finnes i fete melk- og kjøttprodukter. Kolesterolinntaket vil også gå ned dersom du spiser mindre animalsk fett fra drøvtyggere. Du bør følges opp av din fastlege og evt henvises til kilinisk ernæringsfysiolog for å optimalisere kostholdet ditt. I tillegg kan det være aktuelt å prøve andre kolesterolsenkende medikamenter dersom du har høye kolesterolverdier. Dersom du drikker kaffe bør du bruke filterkaffe eller pulverkaffe. De inneholder ikke de meget sterkt kolesteroløkende fettsoffene som man f eks. finner i kokekaffe, espresso eller kaffe frea trykkanner. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
117 Liker

Røykeslutt

Innsendt av: Kjell paulsen

Jeg sluttet å røyke i oktober 2007.Jeg halverte matinntaket og doblet treningsmengden til over 3000 km på beina i året.Likevel har jeg hatt en vektøkning på 12 kg.Hva skjer ved røykeslutt? Hvordan kan jeg komme tilbake til normalvekt?
Hei,
Dine angivelser av matinntak og treningsdoser passer ikke med at du er gått opp 12 kg på 5 år.
Det generelle jeg kan si er at ved røykeslutt går de fleste opp i vekt fordi de får bedret smaks- og luktesans, stoffskiftet går litt ned og appetitten går opp. Du kan komme ned i din matchvekt igjen ved å fortsette å trene 10 km/dag, og spise passe lite av sunn mat, og spare på alkohol. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
126 Liker

Diabetes 1 + slanking

Innsendt av: Hilde Tømta

Har aldri slanket meg, men ønsker nå å gå ned ca 10 kg. Er 169 høy, 75-80 kg. Spiser sundt og trener 3-5 timer i uka. Kan jeg bruke et vanlig slanke opplegg på tross av diabetes? Er også i overgangsalderen med daglige hetetokter nå i to år. Er det vanskligere å gå ned i vekt med disse hormon plagene?
Hei,
Jeg vil ikke anbefale deg en vanlig slankekur, men en omlegging av dine spise- og aktivitetsvaner i en sunn retning. Spis passe lite av sunn mat og vær fysisk aktiv med noe du liker hver dag med minst 60 min. Overgangsalderen gjør jobben litt vankeligere enn om du hadde vært yngre, men om du er godt motivert klarer du dette. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
120 Liker

Bekkenplager

Innsendt av: Nina

Jeg har tidvis vondt i knærne, og er ganske sikker på at det henger sammen med overvekten. (98kg på 168cm)
Men hvordan er det med bekkenplager? De skyldes jo først og fremst to svært tette svangerskap (keisersnitt for 3,5 og 2,5 år siden), i hvilken grad kan jeg håpe på bedring ved vektreduksjon?
Hei,
Hofte og bekkenplager vil også kunne bedres betydelig om du går ned f. eks. 10 kg i vekt. En kombinasjon av sunt og passe lite kosthold og minst 60 min fysisk aktivitet daglig vil gjøre deg godt. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
124 Liker

høyt blodtrykk

Innsendt av: dagfrid

Jeg har fått høyt blodtrykk og tar medisinen Micardis for det, 1 tablett hver dag.Selv om jeg følger vektprogrammet til punkt og prikke og trener hver dag går jeg ikke ned i vekt, heller opp, etter at jeg begynte med tablettene. Hva kan det skyldes? Og hva kan jeg gjøre med det?
Hei,
Det er sannsynligvis ikke din blodtrykkssenkende medisin som gjør at du ikke går ned i vekt, men heller at du ikke spiser lite nok og/eller ikke er fysisk aktiv nok.
Ofte kan vektreduksjonen bli mer effektiv ved at du skriver ned alt du spiser og bedriver av fysisk aktivitet hver eneste dag 2-3 uker. Dette vil gjøre at du lærer hvor mye maten du spiser tilsvarer av energi, og hvor mye du må drive av fysisk aktivitet for at du skal gå ned i vekt. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
124 Liker

Ung med høyt blodtrykk :(

Innsendt av: Tullemor

Hvor høy betydning har vekta for høyt blodtrykk? Jeg er gravid i uke 30 og veier 73 kg nå. Var 62 kg da jeg ble gravid og 160 cm høy. Har høyt blodtrykk etter forrige svangerskap, men har ikke hatt behov for medisiner før nå pga fare for svangerskapsforgiftning. Jeg får medisiner nå i svangerskapet for å holde det i sjakk. Trykket ligger på 130/90-100 og lurer på om vekta mi skyldes høyt trykk? Ønsker selvfølgelig å slutte med medisiner når barnet er født, er bare 29 år.... Er det gunstig for meg i etterkant av svangerskapet å veie mindre enn jeg gjorde i utgangspunktet? Var jo egentlig normalvektig...
Hei,
Det viktige for deg som hadde en BMI på ca 24 før du ble gravid er å ha et sunt kosthold og drive fysisk aktivitet på ca 60 min daglig. Dersom du oppnår dette vil jeg anta at blodtrykket ditt normaliseres etter fødeslen. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
117 Liker

Estraslag hjertet

Innsendt av:

Hei! Jeg har siden januar gått ned 11 kg.
Ligger på 1400 kalorier om dagen og spiser sjeldent opp treningskaloriene mine. Trener 3-4 dager pr uke og har en aktiv jobb.
Har i det siste kjent at hjertet slår ekstraslag (ekstrasysoler??). Gjerne hardere/kraftigere enn ellers. Jeg skvetter til hver gang det skjer (flere ganger i minuttet).
Kan dette være noe alvorlig og bør jeg sjekke det ut, isåfall hvordan?? Kan legge til at jeg er svimmel og føler meg sliten. Vitaminmangel?
Ellers frisk. Ingen medisiner. Jente, 27år. 75kg
Takker for svar
Hei,
Ofte er ikke slike ekstraslag farlige, men når de forekommer så ofte som du gir inntrykk av vil jeg absolutt foreslå at du får sjekket dette hos din fastlege. Du kan samtidig få sjekket om du har normale nivåer av vitaminer og mineraler ved blodprøveanalyser.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
116 Liker

Høyt blodtrykk og trening

Innsendt av: Pulstreneren

Hei, har trent jevnt i 4-5 år nå. 2-3 dager i uka. Blodtrykket hadde allikevel økt ved siste måling og har vært 140/90 jevnt før. Nå var undertrykket 100. Derfor har jeg begynt med tabletter. Men er trening like trygt? Skal jeg være forsiktig med noe? Pulstrening for eksempel? Vil ytterligere vektnedgang kunne løse utfordringen slik at jeg slipper tabletter?
Hei,
Generelt vil jeg si at du kan drive den treningen du fysisk sett klarer innen rimelige grenser som du bør diskutere med din fastlege. Dersom du er overvektig er det sannsynlig at blodtrykket vil reduseres ved vektreduksjon. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
123 Liker

Slanking før graviditet

Innsendt av: Verpesjuk

Hei! Jeg er ei jente på 25 år som alltid har vært litt overvektig (BMI 26-27). Jeg slanket meg til BMI 23 for rundt tre år siden, men har siden latt mat- og godteriinntaket skli helt ut. For halvannen måned siden bestemte jeg meg for at nok er nok, da hadde jeg en BMI på ca 39. Siden det har jeg gått ned omtrent 4,5 kg, så er på rett vei, men har et langt stykke igjen.

Problemet er at jeg har lyst til å prøve å bli gravid til høsten. Leser stadig at det er risikabelt når man er overvektig, og andre steder står det også at slanking før graviditeten kan skade barnet. Så hva gjør man da? Planen er å spise riktig og trene mer og mer frem mot august, og forhåpentligvis gå ned rundt 15 kg og bli i god fysisk form.

Er dette en god plan, og er det greit å prøve å bli gravid om jeg fortsatt har 10-15 kg ekstra (BMI 30-32), men i god form, eller bør jeg sette det på vent til jeg når normalen? Har en kropp der fettet stort sett ligger alle andre steder enn rundt magen, og har ingen sykdommer eller andre helseproblemer som jeg kjenner til. Kan slankingen (underskuddet på energi) gjøre det vanskeligere å bli gravid?
Hei,
Det finnes ikke noe fasitsvar på ditt spørsmål om hvor langt du skal gå i å legge om dine levevaner i en sunn retning før du prøver å bli gravid. Det er mange hensyn å ta i en slik sammenheng, og de fleste må du selv finne svar på ut fra din egen situasjon og dine preferanser.
En BMI på over midten av 35 tallet er ikke helsemessig gunstig for hverken deg eller barnet ditt. Derfor vil jeg fra en helsemessig synsvinkel anbefale deg å gå ned betydelig i vekt ved å spise sunt og drive daglig fysisk aktivitet på minst 1 time. Det er viktig at du ikke setter i gang med en knallhard slankekur, men at du støtt og sikkert etablerer nye og sunne vaner som du kan leve godt med både før, under og etter graviditeter. Jeg synes din foreslåtte timeplan virker vel ambisiøs, så jeg heller til at du skulle bruke lengre tid på å dette enn 3-4 måneder. Lykke til!
Vennlig hilsen Christian A. Drevon

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb