Alternativ til treningssenter

Har du av ulike årsaker ikke mulighet eller lyst til å trene på treningssenter, men ønsker å komme i bedre form? Be treningsekspert i VG Vektklubb.no, Anne Mette Rustaden, om tips og råd til hvordan du kan trene både styrke og utholdenhet uten at du må betale en dyr medlemsavgift. Hva er den beste treningen dersom du ønsker å komme i bedre form, gå ned i vekt og få mer energi? Spør i vei! Rustaden Hun er utdannet personlig trener og fysioterapeut, underviser og tar doktorgrad ved Norges idrettshøgskole.
96 Liker

Hvordan gå rask ned i vekt uten å slutte å spise fullkornspasta?

Innsendt av: Camilla

Hei, jeg er sliten mamma til ei 3 år gammel jente i full jobb med hus og mann. Jeg er tykk og ønsker veldig sterkt og gå ned i vekt. Men jeg elsker pasta og klarer ikke å slutte å spise dette. Er det noen øvelser og matretter jeg absolutt børinnføre for å se raske resultater?
Takk! :)
Hei!
Det er ikke farlig å spise fullkornspasta, og det er nok ikke dette som er grunnen til din overvekt:) Men; alt med måte! Det er så enkelt (og vanskelig), som at forbruket må være større inntaket, over tid! Du må forsøke å blir mer aktiv i din hverdag (gå til og fra, velge trapper osv osv), samt finne en treningsform som du liker og kan gjøre 2-3 ganger per uke. Utover dette må vi nok alle se over kostholdet i ny og ne, men ikke bli hysteriske med et ene eller andre. Rask vektreduksjon er ikke å anbefale (etter min mening, men her er det mange ulike meninger), da man veldig ofte faller tilbake i gamle vaner, og legger mer på seg enn det opprinnelige. Ta steg for steg, innarbeid gode rutiner og søk kunnskap/informasjon!

Lykke til!
Vennlig hilsen Anne Mette:)
101 Liker

Få bort nedre del av magefettet

Innsendt av: Luna

Hei! Jeg har veldig lyst å komme meg i god form, men det jeg har mest lyst til er å få bort fettet på nedre del av magen. Det virker så mye lettere å få bort fettet på øvre del. Har du noen tips?
Og hvor mye er det anbefalt å gå tur hver dag om du har lyst å holde deg i form men ikke orker å gjøre store tiltak for annen form for trening?
Har du et forslag til en treningsplan for de som ønsker å gjøre noe tiltak for å komme i form, bedre kondis og flatere mage på både oppe og nedre del?

Takker for svar!
Kjære kjære alle dere som har sendt inn spørsmål ang magefettet!
Idag er det over 100 spørsmål om bare dette temaet, og dette svaret er til dere alle! Det finnes ingen fasiter på hvordan man skal bli slankere eller sunnere, alle må finne sin måte! Men; det er du som må gjøre jobben!Noen vil slanke bort 5-10 kg, andre har mye mer å ta av, men felles for alle; dere er ikke fornøyde med dagens situasjon! Jeg skulle ønske at dere var mer fornøyde (det er dere verdt!!!) og at alle brukte mindre energi på å være misfornøyde med egen situasjon. Fokuset bør være på hvordan man skal oppnå en sprekere, mer harmonisk kropp, slik at treningen blir en form for mental avkobling og noe du ser frem imot! Hos oss alle (friske mennesker) er det balansen mellom inntak og forbruk som bestemmer hvor mye vi går opp eller ned i vekt, så alle må både fokusere på kosthold og fysisk aktivitet. Trening trenger ikke å bety svette og slit, eller medlemskap på treningssenter, men det betyr også mer daglig bevegelse og aktivitet. Alle kan vi bli flinkere til å la bilen stå, og ta beina fatt!!! Å trene to ganger per uke, kompenserer kanskje ikke alle de timene vi sitter stille, så ofte er den daglige aktiviteten mer avgjørende enn selve treningen. Det aller beste er derfor; "ja takk, begge deler"! Ole Brumm er egentlig en ganske fornuftig fyr:) Treningsmessig vil en kombinasjon av kondisjonstrening og styrketrening være det beste, men her er det også nyanser.
Så til dere alle; finn aktiviteter dere trives med og vil gjøre igjen, og igjen, og igjen! Kontinuitet er viktig, progresjon er viktig og tålmodighet er viktig! Se på dette som en investering til deg selv, men LØFT BLIKKET VEKK FRA MAGEN DIN! Se mer helhetlig på dette, så vil sannsynligvis både motivasjonen og selve gleden ved å være fysisk aktiv øke.
Det var dagens preken!

Takk for alle fine spørsmål, det har vært en vanvittig pågang. Start med å komme dere ut i frisk luft alle sammen, da faller brikkene på plass og overskuddet kommer:)
Vennlig hilsen Anne Mette:)
94 Liker

Hvor lenge

Innsendt av: Sunniva Lervik

Hvor lenge er det nok at en treningsøkt varer når du trener 5 - 6 ganger i uka?
Hei!
Trener man såpass ofte kommer man langt med ca 30 minutter.)

Vennlig hilsen Anne Mette:)
97 Liker

Pappaperm

Innsendt av: Erik Engeset

Heisan, har pappaperm sammens med min lille datter og lurte på hvilke gode treningstips du kan gi meg. Bor i boligfelt med bratte gangstier rett utenfor huset. Lurer på om raske intervall i bakkene og spensthopp sammens med ordinære øvelser på styrke vil gjør susen. Situps, armhevinger, knebøy. Hva anbefaler du for gode rygg og skulderøvelser.?
Hei!
Jeg har akkurat trent med baby på slep i et års tid, og det fungerer aldeles utmerket! Raske gåturer (gjerne med stigning) eller løpeturer med barnevogn er bra (så lenge terrenget tillater at man løper med vogn), og noen ganger har jeg satt vognen (med sovende baby i) på en friidrettsbane og løpe rundt og rundt....:) Kanskje ikke den morsomste treningen jeg gjør, men mye bedre enn ingenting! Kortere bakkeintervaller hvor jeg setter vognen godt synlig nederst i bakken er også genialt, så lenge jeg ikke løper langt unna vognen. Ellers kan man gjøre mange styrkeøvelser som de du nevner, samt mange flere. Rygg og skulder kan være litt utfordrende å trene, men du kan gjøre hang-ups, firfotstående diagonalstrekk, rygghev og skulderpress med en stokk eller sidehev med f.eks bøtter med vann:)
Lykke til!
Vennlig hilsen Anne Mette:)
100 Liker

Styrketrening bare med egenvekt

Innsendt av: Ingvild

Hei
Hvor kan man finne et treningsopplegg som går på å trene styrke hjemme.
Ikke mange øvelser, men konsentrert om de store muskelgruppene.
Hvordan bør en uke se ut for en som jogger 5 km og som ønsker å trene styrke i tillegg, skal man jogge 3 ganger og styrke 2 ganger?
Og om man bare trener styrke med egenvekt, vil man få et godt resultat da, eller må det være med vekter??
Ønsker å vite om et opplegg som ikke tar altfor lang tid, og er for krevende, da man som småbarns, 100 % arbeidende mor, ikke har all verdens med tid til overs.
Og som forteller en om fremgangen en får, og hva en bør gjøre videre etter man har nådd ulike mål.

Håper på gode svar!!
Hei!
Høres ut som at et medlemskap i VG vektklubben hadde vært noe for deg:) Vi fokuserer ikke bare på vektreduksjon, men har mange ulike treningsprogram med ulikt fokus tilgjengelig. Du kan også lese bloggen vår; http://treningsblogg.vektklubb.no/
Vennlig hilsen Anne Mette:)
92 Liker

Gifte mej

Innsendt av: Julia

Hei jeg skal gifte mej juli2013 og vil klare å gå den 10 kg kanskje 12 innen det . Hvordan skal jeg klare dette å ikke minst klare å holde denne vekten etter bryllupet ? Har slitt i 2 år med migrene og har mer eller mindre vært sofasliter denne tiden . Og med det gått opp disse kiloene å nå MÅ det av :) hjelp mej
Hei!
Bryllup er god motivasjon for å komme skikkelig igang med treningen:) Du må rett og slett bestemme deg, og komme igang med noe så fort som mulig. Tenk litt over hva slags aktivitet du vil gjøre, men start gjerne med raske gåturer. Trening trenger ikke å være så komplisert, det du faktisk gjør, er den beste treningen for deg! Sett deg delmål underveis, slik at veien føles overkommelig. Innarbeid gode rutiner, og ta en ting av gangen. Satser man for høyt, blir også fallhøyden veldig stor, og min erfaring er at de fleste holder i kun 2-3 uker! Ha tålmodighet med tanke på resultatene, og forsøk å nyte litt av disse forandringene. Bruk treningen som din egentid, eller finn en treningspartner som kan pushe deg litt ekstra. Det kan også være lurt å se over kostholdet ditt, sammen med treningen.
Lykke til!
Vennlig hilsen Anne Mette:)
98 Liker

Kondisjonstrening hjemme

Innsendt av:

Hei! Styrke synes jeg går helt fint å trene hjemme, med manualer, strikk og egen kroppsvekt. Men kondisjonen er det verre med. Bor i leilighet, så ting som hoppetau er kanskje ikke så populært hos naboen. Er anskaffelse av ergometersykkel en god løsning? Trener man kondisjon når man gjør styrkeøvelser også (når man blir andpusten)?
Hei!
Du kan nok øke kondisjonen noe ved å trene styrke, men på sikt vil nok kroppen trenger mer stimuli, og ren kondisjonstrening. Raske gåturer utendørs eller løpeturer er gode alternativer, krever lite utstyr (løpesko) og er gratis! Frisk luft er heller ikke å forakte:) Ellers er en ergometersykkel et godt alternativ, alt etter hva man blir motivert av:)

Lykke til!
Vennlig hilsen Anne Mette:)
91 Liker

Gode øvelser til styrketrening hjemme?

Innsendt av:

Heisann,

Er student i Oslo, derav lutfattig! Lurer på derfor om hvilke styrkeøvelser man best kan gjennomføre hjemme eller mens man er ute på løpetur. Liker å trene men har ikke særlig kunnskap på flere øvelser enn sit-ups, push-ups og hang-ups der det er mulig. Tar gjerne imot noen tips ettersom det lett blir meget rutine med disse øvelsene og treningen blir fort kjedelig.
mvh Morten
Hei!
Anbefaler også deg (og alle andre med lignende spørsmål) om å besøke bloggen vår! Se hjemmesiden til VG vektklubb:) Du trenger ikke være medlem for å lese bloggen:) Jeg har bl.a akkurat laget et innlegg om hvordan jeg trener styrke i et huskestativ!
Vennlig hilsen Anne Mette:)
86 Liker

Bygge treningsenter hjemme

Innsendt av: Silje

Jeg synes til tider det er veldig pes å gå på treningsenter da vektsalen er stappa med folk (helst i alderen 17-21) og leker med tanken på å lage mitt eget treningsrom hjemme. Problemet er at det utstyret som selges er helst manualer som er latterlig lette og de som er tyngre koster en formue.

Hva slags utstyr trengs for å trenge hele kroppen hjemme? Og kan det skaffes uten å bli ruinert?

All kondisjonstrening gjøres utendørs og siden vi bor på vestlandet er ikke vinteren noen hindring.
Hei!
Takk for bra spørsmål!
Det finnes mange gode alternativer til hjemmetrening, til ulik pris selvfølgelig! Skal man gjøre med veldig billig kommer man langt med en slynge, fitnessball, en gummistrikk og en matte. Så kan man jo bruke fantasien og bruke en sekk med bøker, en gryte eller ullsokker, alt avhengig av hva slags øvelser man vil gjøre:)
Deretter kan man øke med evt noen hantler eller kettlebells og evt en benk. Flere og flere leverandører av treningsutstyr tilbyr egne hjemmetreningspakker, og noen ganger vil en slik investering lønne seg over tid. Personlig sparer jeg til en "hjemme-kinesis" fra Qicraft, som er helt genial! Her får jeg trent absolutt alt! Dette er et kabelsystem, med flere øvelser for både underkropp og overkropp.
Lykke til!
Vennlig hilsen Anne Mette:)
91 Liker

Trening hjemme

Innsendt av: mai

hvordan jeg kan trene hjemme på kveldstid?

Hovedsaken er å ned mye i vekt.

Jeg er alenemamma så har ikke mulighet til å dra på treningsstudio. Dagene mine tilbringes ute i vogna, på besøk til familie , og venner med barn. full kjør hele dagen så er ikke alltid like lett å finne motivasjon når kvelden kommer. Hva kan jeg gjøre?
Hei!
Jeg er selv småbarnsmor, og er helt enig i at det er vanskelig å trene på kveldene, da er man ganske sliten. Noen ganger må man derimot ta seg selv i nakken, og bare bestemme seg! Det føles mye bedre etterpå! Sett deg som mål at dersom du klarer å trene hjemme på kvelden to ganger per uke i 2 mnd, så kan du unne deg noe du lenge har ønsket deg:) Kanskje nye sko eller et nytt klesplagg? Belønning fungerer nemlig bra, også på oss voksne:)
Eller; tren innimellom selv om barna er tilstede, på dagtid. Jeg leker ofte med mine barn, og legger inn litt øvelser hist og her, og til slutt så blir det en bra økt. Det kan være at vi bygger lego, men at jeg innmellom gjør noen styrkeøvelser, at vi er ute på sykkeltur og at jeg småjogger mens minste sitter i vogna og største sykler ved siden av osv osv. Gå inn på bloggen vår, så får du mange flere tips! Gå inn på VG vektklubben sine hjemmesider, og klikk deg inn på bloggen, du trenger ikke være medlem for å se dette! NB! Barn elsker at mamma er med på leken, og tro det eller ei, det kan være skikkelig slitsomt:)
Lykke til!
Vennlig hilsen Anne Mette:)
101 Liker

Vektreduksjon

Innsendt av: mia

Hei. Jeg er en 18 år gammel jente som går på vdg, for meg er trening et slit. Det jeg lurte på var, hvordan kan jeg få trent i min hverdag med lekser og andre skole gjøremål?
Og hva kan være best for en på min alder, som ikke er særlig godt trent?
Hei!
Det er ikke alltid så lett å få kabalen til å gå opp, men start med små endringer. Kan du konsekvent gå eller sykle til og fra skolen? Kan du gå av skolebussen litt tidligere og gå siste strekken hjem? Eller kan du ta en rask gåtur så fort du kommer hjem, før du starter med leksene? Kanskje du har en venninne som du kan avtale treninger sammen med 2-3 ganger per uke, eller kanskje du kan kjøpe den en treningsDVD som du kan holde på med i stua:) Du kan også forsøke å utnytte de evt fritmene du har på skolen innimellom, og ta en gå- eller løpetur?
Du må altså forsøke å implementere litt daglig fysisk aktivitet i hverdagen din. Det kan være nok å gå mer til fra, uten at du nødvendigvis må skifte til treningstøy etc. Etter hvert når dette blir rutine, kan du vurdere flere tiltak, kanskje litt styrketrening hjemme? I VG vektklubben har vi masse treningsprogram med tips på øvelser du kan gjøre hjemme.
Lykke til!
Vennlig hilsen Anne Mette:)
92 Liker

Trening om høsten og vinteren

Innsendt av: Andrea

Hei!

Jeg har blitt veldig glad i å jogge nå om sommeren, og ønsker å fortsette med det utover høsten og vinteren. Problemet oppstår når det blir veldig kaldt vær ute. Man kan jo ikke akkurat kle seg i boblejakke når man skal ut og løpe, siden man gjerne fort blir varm og svett. Har du noen anbefalinger til hvordan man bør kle seg på joggetur når gradestokken begynner å nærme seg null?
Hei!
Jogging går fint året rundt, så lenge man styrer unna de aller kaldeste dagene, dvs mindre enn ca 15 minusgrader. Får man problemer med pusten pga kulden, bør man være mer forsiktig. En ergometersykkel hjemme i stua kan da fungere som et godt alternativ. Det finnes masse bra løpeklær også til vinterbruk, og personlig bruker jeg langrennsklærne til løping. Løpetights og skibukse går nesten om hverandre, og du kan variere med ull eller stilongs under avhengig av gradestokken. Ullundertrøye eller annen supertrøye oventil, men en tynn vest (eller et annet mellomlag), og til slutt en løpejakke/skijakke fungerer bra. Om vinteren kan du også med fordel bruke en hals, tettsittende lue og vanter/votter. Det finnes også egne vintersko til løping med pigger. Lykke til!
Vennlig hilsen Anne Mette:)
107 Liker

Trening.. Pøh? Eller?

Innsendt av: Håvard A.

Hallo! Jeg "trener" ikke, men har daglige vaner som gjør at jeg nok gjør det likevel.. Men finnes ikke interessert i å tenke "trening". Vil dog leve et langt og godt liv, så derfor spør jeg om jeg likevel bør tenke annerledes. I løpet av en uke er jeg vel ute på et 1-2 sykkelturer (for MORO skyld), 1-2 turer i kajakken (for MORO skyld) og 1 tur i skogen med kaffe og matpakke (for MORO skyld). På den årlige fjellturen med kompiser er jeg den som kommer til toppen først. Mine kompiser TRENER med Birken som mål. Likevel går de ikke fra meg. Så kan jeg fortsette å slippe å "trene"?

P.S. Når tar du sikte på å disputere?
Hei!
Du må gjerne fortsette å "ikke trene":) Både syklingen din, padlingen og skogsturene dine er trening, til og med om du synes det er morro:) Trening er morro! Trening trenger ikke være blodslit, stive muskler og heseblesing, men rett og slett fysisk bevegelse, slik du beskriver!
Disputas skjer nok ikke før om ca 3 år:)

Tidligere intervjuer

Uke 16: Eksperten svarer

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 15: Eksperten svarer

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).
Uke 14: Eksperten svarer

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

Faste spaltister

Vektklubb